Lännentalli Brises

Perustiedot

Nimi: Chauncey Ban RR Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Oresama, Brises
Rotu: Paint horse Painotus: Lännenratsastus
Säkäkorkeus: 162cm Meriitit: Ei vielä
Syntynyt: 01.03.-14 (6v 01.09.-15)


Kuvagalleria


© Muzik Hounds (BY-SA 2.0)

Luonteesta


Ban syntyi pikkuruisena ja oli epäselvää, jäisikö se edes henkiin. Eläinlääkäri kehotti olemaan kiintymättä pieneen varsaan liikaa, sillä se ei varmaankaan eläisi montaa päivää. Kuka kuitenkaan voisi olla rakastumatta Baniin ensisilmäyksellä? Tammalle keksittiin työnimeksi Ban, joka päätettiin vaihtaa parempaan, jos hevonen jäisi eloon. Nimi kuitenkin pysyi, vaikka pieni varsa kasvoi hurjalla vauhdilla lihaksikkaaksi nuoreksi hevoseksi. Ban oli itsepäinen, kun selvisi hengissä, ja sama itsepäisyys näkyy sen luonteessa yhä.

Ban ei pure eikä potki, mutta muuten hoitotoimenpiteissä se saattaa pelleillä. Hevonen esimerkiksi nostelee päätään, kun pää tulisi harjata, ja vetää kavioita pois hoitajan käsistä kaviokoukun huomatessaan. Kiellot eivät auta ja hermostuminen pahentaa asiaa. On parasta vain varata Banin hoitoon vartti ylimääräistä aikaa temppuilun varalta. Tamman käytös paranee jatkuvasti, kun sen huomiointiin riittää aikaa ja hoitajien pinna ei katkea. Lopulta tamma saadaan kuitenkin aina satuloitua tai kengitettyä tai rokotettua, tai mitä nyt sille pitääkin tehdä.

Ratsuna Ban on sisukkaimmasta päästä. Se keskittyy työtehtäviinsä mielellään, jos sitä ohjaa lempeä ja jämäkkä ratsastaja. Tamma on kärsivällinen puurtaja. Se sietää paikallaan odottelua ja sitä, kun sen ratsastaja kurkottelee sen selässä esimerkiksi portin avatakseen. Huvikseen tammalla on joskus valmentauduttu myös barrel racing -kisoihin trailin, ridingin sun muun ohella, mutta tynnyrinkierto ei ollut ollenkaan Banin laji. Se tykkää kyllä juosta ja on nopea ja notkea, mutta kuumuu herkästi tietäessään, että valmennuksissa ei juostakaan huvin vuoksi, vaan kelloa vastaan.
Nyrkkisääntönä Banin kanssa on se, että kun ratsastaja nostaa kierroksia, niin Ban nostaa myös. Esimerkiksi tämä rauhallinen maastoratsumme säikkyy ratsastajan säikkyessä ja temppuilee ratsastajan suuttuessa. Se osaa jopa mitata ratsastajansa hengitystiheyttä ja pulssia ja haistella ihmistään niin tarkasti, että tietää, millä tuulella hän on. Ominaisuudesta on haittaa esimerkiksi kisoissa jännittävän ratsastajan kanssa, mutta on siitä hyötyäkin. Esimerkiksi jotkut kovat äänet, jotka saavat monet hevoset suunniltaan, eivät Bania hetkauta. Sen ratsastajahan viestii sille sen selästä olevansa rauhallinen, joten niin on hevonenkin. Samoin kisoissa ratsastajan rauhallisuus tarttuu siinä missä hermostuneisuuskin, ja itsevarmalla ratsastajalla on erinomaiset mahdollisuudet viedä hevosensa voittoon.

Hevoslaumassa Ban on hurja diktaattori, ellei joku vanhemmista tammoista laita sitä kuriin. Senkin jälkeen tamma kokeilee, kuka laumaa määrääkään. Hevosen onkin saanut kuriin parhaiten sen oma lempeä emä, jonka kanssa tamma on tarhannut melkein koko elämänsä. Kun siirtoa kerran yritettiin, Ban huumaantui vallasta ja kiusasi järjestelmällisesti heikompiaan.
Omia varsojaan tamma kuitenkin hoitaa rakastavasti ja puolustaa raivokkaasti. Ihminenkään ei sen mielestä saisi koskea varsaan ensimmäisen viikon aikana, mutta vähän vanhempaa varsaa tamma antaa käsitellä uhittelematta ihmiselle.

Jos Banista täytyisi kertoa jokin sellainen piirre, mitä emme ole muilla hevosilla koskaan nähneet, olisi se varmaankin se, kuinka ratsumme kerta kaikkiaan rakastaa vettä. Jos tamman vie kahlaamaan, se menee väkisin uimaan, ellei pidä varaansa. Tarhassa sillä on vanha kylpyamme, josta se juo, ja ammetta onkin jouduttu muokkaamaan, sillä useammin kuin kerran on Ban yrittänyt kiivetä sinne. Yhä vieläkin se saa ujutettua ammeeseen toisen etujalkansa, mikä hermostuttaa tallin väkeä, sillä vesi on vaihdettava puhtaaksi yhtenään. Ban myös asettuu makaamaan mielellään esimerkiksi ojiin, jos se vain mitenkään on mahdollista. Sitä ei haittaa edes selässä istuva ratsastaja.

Suloisinta Banissa on se, että se nukkuu vieläkin, aikuisena hevosena, kokonaan pitkänään sekä ulkona että sisällä. Se ei ota edes päiväunia seisaaltaan, ja sen makoileminen ei ole omien jalkojen päällä kyyköttämistä. Se oikaisee ihan kokonaan.

Suvusta

 Morning Lion RR
 paint, 158cm
 WRJ-I
  Painted Smoke
 paint, 159cm
 WRJ-I, YLA2
  Matrix
 paint, 161cm, evm.
  Painted Blue
 paint, 154cm, evm.
  Morning Memory
 paint, 154cm
 WRJ-I
  What a Captain
 paint, 160cm, evm.
  Last Sunday Missing
 paint, 152cm, evm.
 Chauncey Ana RR
 paint, 163cm
 WRJ-I
  Spy-Fly
 paint, 164cm
 WRJ-II
  Shy Spy
 paint, 165cm, evm.
  Misshaped Saphire
 paint, 162cm, evm
  Chauncey Abi
 paint, 160cm
 WRJ-I, YLA2
  Spring Ame
 paint, 161cm, evm.
  Chauncey Malin
 paint, 158cm, evm

Morning Lion RR on hiljainen ja hyväkäytöksinen ori. Se on rakenteeltaan tosi kevyt, vaikka onkin 158cm korkea. Hevosta on käytetty sen nuoruusvuodet kilparatsuna, ja se onkin menestynyt hienosti. Halterissakin kilpaillut ori on mennyt hienosti menestyen pole bendingiä, keyhole racea ja barrel racingia. Vanhempana Morning Lion palasi pysyvästi kotiin Brisesiin, ja sitä on käytetty paitsi tilan töissä, myös säästeliäästi siitosorina. Chauncey Ban on Morning Lionin ensimmäinen ja parhaiten menestynyt varsa.

Painted Smoke on yksi Brisesin alkuvaiheen kantaoreista. Tämä ruunikonkirjava 159cm korkea ori on kiltti ratsu, oivallinen niin kilpa- kuin työkäyttöönkin. Kilpapuuhissa se menestyi ehdottomasti parhaiten tynnyrinkierrossa, mutta kilpaili menestyksekkäästi myös pole bendingissä ja keyhole racessa. Painted Smoke syntyi 2011 ja on nykyään kisaeläkkeellä ja siitosorina kotitallillaan Brisesissä.
Ruunikko tobiano Matrix oli 161cm korkea kilpahevonen. Orin suosikkilajit olivat western riding ja pleasure, mutta se meni oikein sujuvasti myös trailia ja halter-luokissa se suorastaan loisti. Komeahan poika oli, ja oriksi erityisen kiltti myös. Sen menestys muissa lajeissa kuin Halterissa oli melko kohtalaista, vaikka siitä ei satujen tähtiratsua koskaan tullutkaan. Ori pääsi astumaan neljä oman tallin tammaa, kaksi vuodessa kahtena vuonna peräkkäin.
Painted Blue on Brisesin omistajan Ana Harapan opettajan, entisen työnantajan, hevosalalle ohjaajan, Ben Gamu:n kasvattama, kouluttama ja omistama siitostamma, eläköitynyt käyttö- ja harrasteratsu. Tamma on luonteeltaan mitä työteliäin ja reippain ja erittäin ihmisrakas. Sillä on neljä varsaa, eikä lisää enää tule, sillä ratsu täytti 20 vuotta vuonna 2012. Harrastemielessä trailissa ja pleasuressa kilpailukin on jo taakse jäänyttä elämää, vaikka menestystä tulikin ihan kohtalaisesti. Hevonen on 154cm korkea ruunikko tobiano.

2012 syntynyt ruunikonkirjava Morning Memory on Brisesin niinkutsutun toisen aallon kantatamma. Se ostettiin tilalle ulkomailta jo hyvin nuorena, ja se onkin viettänyt koko elämänsä tähän saakka Brisesin kilpa- ja käyttöhevosena. Kilpaurallaan tamma painottui rauhallisimpiin lännenratsastuksen lajeihin, kuten esimerkiksi western trailiin. Luonteeltaan tämä kaunis, 154cm korkea hevonen on mainio tapaus. Nykyään Morning Memory elää Brisesissä siitoshevosena.
160cm korkea ruunikko tobiano What a Captain> oli kyvykäs harrasteratsu. Se eli samanlaisella tilalla kuin Brises on, mutta ei ollut puhtaasti käyttöratsu. Kiltti ori oli lähinnä tilan emännän huvina ja ystävänä. Muutamissa kilpailuissakin ratsu kävi, mutta ei valmentautunut mitenkään ihmeellisesti niitä varten, kunhan vain harrasteli. Muutamia tilan tammoja astutettiin orilla, ja varsoista tuli kilttejä, monikäyttöisiä hevosia niin tilan omaan käyttöön kuin myyntiinkin.
Vain 152cm korkea Last Sunday Missing pelastettiin nelivuotiaana huonoista oloista. Se oli myyty tietämättömille ihmisille, ja huonoissa oloissa se oli ehtinyt kehittää itselleen pahoja tallitapoja. Tavat saatiin kuitenkin helposti kitkettyä pehmeäluonteisesta nuoresta ruunikonkirjavasta tammasta, ja aikuiseksi ehdittyään ja sopusuhtaiseksi kasvettuaan hevonen oli mitä mainioin kilparatsu tilan tyttärelle. Tamma ei niittänyt mainetta, koska kilpailutus ei ollut tavoitteellista, mutta valmentamattomaksi hevoseksi se kulki oikein hyvin.

Chauncey Ana RR on Brisesin ensimmäisiä omia kasvatteja ja Leandro Brisesin ensimmäisen työhevosen, Chauncey Abin, jälkeläinen. Tammasta tuli jo nuorena vakavasti otettava kilpahevonen. Sen lempilajit ovat western riding ja western trail, mutta on tämä 163cm korkea tamma kerännyt sijoituksia myös western pleasuressa ja versatile horsessa. Koska tamma on kaunis, kiltti ja hyvärakenteinen, on se käynyt voittamassa myös muutaman halter-luokan huvikseen. Vanhemmalla iällä jäädessään hiljalleen pois lännenratsastuskisoista, ryhtyi Ana harrastuspohjalta kilpailemaan matkaratsastuskisoissa. Niissä se vaikutti vanhuutensa päiviin asti. Varsinaista siitoshevosta Anasta ei koskaan tullut, mutta on sillä muutama varsa.

Spy-Fly on hyvätapainen hevonen ja taitava ratsu. Kivasukuisena tästä 164cm korkeasta ratsusta on tullut myös oikein arvostettu siitosori, kunhan se ensin näytti omat kykynsä lännenratsastuksen muutamissa eri lajeissa. ässä ori on ollut erityisesti western ridingissa ja pleasuressa. Sen kilpaura alkoi nuorena, ja oli niin loistokasta, että se päätettiin tuoda Brisesin siitostalliin asumaan ennen aikojaan. Leppoisaa siitosorin elämää ratsu kuitenkin vietti vasta eläkevuosinaan. Sen taitoja käytettiin nimittäin myös kotitilan töissä, vaikka kilpailut jäivätkin pois. Jo nuorena oriille myönnettiin WRJ-II -laatuarvostelupalkinto.
Shy Spy kilpaili western pleasuressa ja trailissa kuusi kautta ikävuosinaan 4-10. Kilpailutahti oli rauhallista, mutta starttien määrä korvautui kirkkaasti suoritusten laadulla. Shy Spyn sijoitusprosentti nimittäin oli 94, ja voittoprosentti himpun verran yli seitsemänkymmentä. Ori oli 165cm korkea, ja luonteeltaan erittäin positiivinen ja miellyttämishaluinen. Siitosorin vuosinaan se astui yhdeksän tammaa, ja kolmesta varsasta tuli aikuisiällä kilparatsu.
Misshaped Saphire oli hyväsukuinen, keskikokoinen, säästeliäästi muutamalla kilpakaudellaan starttaillut siitostamma. Se ehti saada kahdeksan varsaa ennen eläkepäiviään. 162-senttinen ratsu oli luonteeltaan vähän keskimääräistä raisumpi tapaus, mutta pysyi kyllä kurissa ja järjestyksessä hyvillä käsittelijöillä. Se kuoli vanhuuteen 28-vuotiaana.

Kaunis Chauncey Abi on yksi Brisesin ensimmäisistä, hienoimmista kantatammoista. Tamman menestys kilpakentillä sen lyhyen uran aikana oli huikeaa, mutta aivan yhtä loistava hevonen oli ratsu myös kotona töissään. Sen luonne on mitä parhain, ja samanlaista säyseyttä se on periyttänyt varsoilleenkin. Abin suosikkilajeiksi ovat nousseet western trail, riding ja pleasure. Tämä 160cm korkea käyttöratsu sai laatuarvosteluista palkinnokseen YLA2 ja WRJ-I ennen kuin ehti täyttää seitsemän vuotta. Palkinnot saatuaan tamma eläköityi lännenratsastuksesta, mutta menee satunnaisesti vielä matkaratsastuskisoissa.
Spring Ame oli 161cm korkea, lähinnä trailissa ja western ridingissa kilpaillut ori. Se näytti komealta kilpailuissa ja toimi hyvin, mutta käytännön elämässä oli herrassa pitelemistä. Koska showmiehen elkeet tulivat siltä luonnostaan, käyttöratsun elämä arjessa tuotti tuskaa. Ame olikin ammatiltaan ihan oikea kilparatsu. Luonne sillä oli kuulemma oikein herttainen, vaikka se machoilikin hieman. Kisatulokset riittivät laatuarvostelupalkintoon, ja ulkonäkö muutamiin näyttelyvoittoihin ja kantakirjaukseen.
Herasilmäinen, vanhemmiten tuntemattomasta syystä sokeutunut Chauncey Malin eli koko elämänsä kasvattajallaan, Chauncey Ranchilla, aivan kuten emänsä. Omistaja suhtautui jokseenkin mustasukkaisesti hevosiinsa, joten niinpä Malinkin eli ikään kuin kultaisessa häkissä. Sillä oli kaikkea parhaista valmentajista parhaaseen rehuun, ja kuulopuheiden mukaan se olisi pärjännyt erinomaisesti lännenratsuna, esteratsuna, siitostammana, ja helpoissa luokissa kouluratsunakin. Malin ei kuitenkaan saanut poistua tilalta kilpailuihin, eikä sen kolmesta varsastakaan luovutettu tallin ulkopuolelle kuin yksi ainoa. Taitava ja nätti tamma tämä 158cm korkea ilmestys oli.

Jälkeläiset

00.00.-00 o/t. Varsa RR (i. isä)

Kilpailut

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
14.03.-14 Zurück WRJ/Western Riding 1/50
14.03.-14 Zurück WRJ/Western Trail 2/46
19.03.-14 Zurück WRJ/Western Riding 6/50
04.10.-14 Zurück WRJ/Western Pleasure 4/73
05.10.-14 Zurück WRJ/Western Pleasure 4/73
06.10.-14 Zurück WRJ/Halter 2/43
07.10.-14 Zurück WRJ/Western Trail 2/73
07.10.-14 Zurück WRJ/Western Pleasure 4/73
21.11.-14 Zurück WRJ/Reining 3/54
21.11.-14 Zurück WRJ/Western Riding 5/49
21.11.-14 Zurück WRJ/Western Trail 4/52
23.11.-14 Stableyard WRJ/Western Pleasure 4/68
25.11.-14 Stableyard WRJ/Freestyle Reining 5/71
26.11.-14 Stableyard WRJ/Halter 6/66
27.11.-14 Stableyard WRJ/Halter 6/64
27.11.-14 Stableyard WRJ/Reining 6/63
02.12.-14 Stableyard WRJ/Western Pleasure 7/69
03.12.-14 Stableyard WRJ/Ranch Trail 4/64
03.12.-14 Anfarwol Acres VLRY/Western Riding (E) 4/13
03.12.-14 Anfarwol Acres VLRY/Western Trail (E) 2/13
04.12.-14 Stableyard WRJ/Reining 2/63
05.12.-14 Stableyard WRJ/Halter 6/64
06.12.-14 Stableyard WRJ/Reining 3/63
06.12.-14 Stableyard WRJ/Western Pleasure 3/69
07.12.-14 Anfarwol Acres VLRY/Freestyle Reining (E) 3/10
07.12.-14 Anfarwol Acres VLRY/Showmanship at Halter (E) 4/12
09.12.-14 Zurück WRJ/Reining 5/61
09.12.-14 Zurück WRJ/Versatile Horse 4/50
10.12.-14 Zurück WRJ/Reining 7/61
10.12.-14 Zurück WRJ/Versatile Horse 6/50
11.12.-14 Zurück WRJ/Western Riding 1/61
12.12.-14 Zurück WRJ/Versatile Horse 1/50
03.01.-15 Ascuns Farm WRJ/Ranch Trail 7/60
08.01.-15 Ascuns Farm WRJ/Western Pleasure 5/60
04.02.-15 Zurück WRJ/Halter 1/29
04.02.-15 Zurück WRJ/Reining 5/39
04.02.-15 Zurück WRJ/Versatile Horse 4/29
05.02.-15 Zurück WRJ/Western Pleasure 4/34
06.02.-15 Zurück WRJ/Halter 2/29
07.02.-15 Zurück WRJ/Halter 5/29
25.12.-15 Goldoak Farm WRJ/Ranch Trail 2/29
27.12.-15 Goldoak Farm WRJ/Ranch Trail 2/29
29.12.-15 Goldoak Farm WRJ/Ranch Trail 2/29
29.12.-15 Goldoak Farm WRJ/Western Riding 5/29
30.12.-15 Virtuaalitalli Mustang WRJ/Western Riding, WRJ-Cup 2/25
30.12.-15 Virtuaalitalli Mustang WRJ/Western Horsemanship, WRJ-Cup 2/12


Päiväkirja

Toukokuu 2014 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Hyviä uutisia! Suuri kivi vierähti sydämeltäni, kun Banille löydettiin tarhakaveri. Kaveri on itse asiassa sen oma emä, jota Ban ennen pompotteli. Nyt, kun emä on saanut olla kauan ilman Bania ja levätä, se pitää varsansa kurissa. Ban ei kiusaa edes lauman vähempiarvoisia jäseniä, koska sen emä on koko lauman johtaja ja puolustaa laumaansa niin kuin täyspäisen johtajan kuuluukin.
Ban on myös kokeillut kilpailuita jo, ja se suorastaan rakastaa kilpailemista! Kotona olen yrittänyt opettaa sitä tekemään töitä, mutta siitä ei ole ainakaan vielä tullut mitään. Toisaalta kun Ana ottaa tamman mukaansa tullessaan töihin kanssani, Ban on oikein mallikelpoinen käyttöhevonenkin. Asia nyt ei ole niin, etteikö Ban pitäisi minusta, kyllä se pitää. Se tervehtii minua aina innoissaan ja rakastaa puuhastella kanssani. Luulen, että se ei vain pidä ratsastustyylistäni. Minä olen sitä mieltä, että ratsastaja tekee oman osansa ja hevonen omansa. Anan filosofia taas on, että ratsastaja ja hevonen tekevät kaiken yhdessä.
Ban on ollut terve. Eläinlääkäri sanoo, että vaikka Banin elämän alku ei näyttänyt hyvältä, tällaisiakin tapauksia kuulemma on. Että varsa siis juuri ja juuri jää henkiin, mutta kehittyy normaalille tasolle nopeasti.

Huhtikuu 2014 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Banin koulutus on ollut... Noh... Onko väärin, jos sanon, että Banin koulutus on ollut aivan uskomattoman kamalaa? En ole eläessäni vielä joutunut tällaiseen prässiin! Kuntoni ja taitoni eivät yksinkertaisesti riitä tämän tamman kanssa!
Tiedän, ettei Ban ole niinsanotusti mielenvikainen. Se ei koskaan esimerkiksi potkaisisi minua tai kävelisi ylitseni. Purra se kuitenkin yrittää aina, kun vain voi. Se on todella älykäs ja oppii nopeasti, mutta ei vain halua. Bania ei kouluteta perinteisin menetelmin, sen se on tehnyt selväksi!
Asiat helpottuivat, kun keksin ottaa avukseni ihan tavallisen koiran naksuttimen. Aluksi palkkasin sitä ihan vain paikallaan seisomisesta, mutta nyt ollaan jo ohitettu ratsastusvaihe hikisesti. Hetki ratsastaja selässä, naks ja nami. Noin kaksi miljoonaa toistoa. Ratsastaja selkään, kaksi askelta, naks ja nami. Taas miljoona toistoa. Niin meillä on menty. Nyt olemme siinä vaiheessa, että Ban osaa perustavanlaatuiset avut, jos vain haluaa, eikä odota namitusta joka käänteessä. Kun kokeilin mennä sillä huvikseni tynnyrinkiertoa kotipihassa, se rakastui lajiin heti. Kun kokeilin uudelleen, se muisti mistä on kyse. Tamma kuumui saman tien. Ei, tynnyrinkierto ei ole sen laji, vaikka se rakastaakin sitä.
Ana on myös opettanut Bania jonkin verran kotona ollessaan ja saa siihen paremmin tuntumaa kuin minä. Ana on huomannut, että tamma tykkää käyttää järkeään. Se rauhoittuu Anan western trail ja ranch trail -harjoituksista paljon ja on koko illan harjoitusten jälkeen aina rennompi.
Uutta tarhakaveria ei vieläkään ole löydetty. Tammavarsoja Ban kiusasi heti. Jos sille ei pian löydy kaveria, vien sen vaikka sterilisoitavaksi ja annan orien pompoteltavaksi, niin oppii olemaan hevosten tavoilla.

Maaliskuu 2014 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Iltapuolellan maaliskuun ensimmäisenä päivänä syntyi pieni tammavarsa, niin kovin kaunis - ja niin hirvittävän heikosti sen sydän löi. Vaikka kantoaika ja synnytys olivat menneet hyvin, varsa oli niin tosi pieni. Sen sydän löi epätasaisesti, eikä se jaksanut heti edes yrittää nousta jaloilleen. Eläinlääkäri tuli kutsusta ja sanoi, ettei pieni todennäköisesti jää henkiin. Hän suositteli varsan lopettamista, ja Ana yritti puhua minut puhelimitse antamaan eläinlääkärin lopettaa varsan heti. Minä kuitenkin pidin pääni ja sanoin, että ei. Tämä varsa on minun, koska kukaan muu ei usko siihen. Jäin pienen tamman luo yöksi ja annoin sille nimen. Ban. Se oli ensimmäinen, joka tuli mieleeni, eikä kovin hieno. Päätin, että vaihdan nimen, jos pieni vahvistuu, mutta kuoleman varalta tulee Banilla olla nimi. Siitä, että sillä on nimi, tiedetään hevosten taivaassa, että sitä on rakastettu.
Kolmessa päivässä Ban kasvoi huikeasti. Se oli edelleen alimittanen ja pikkuruinen, mutta todella sisukas. Se oli rohkein Brisesissä syntyneistä varsoista. Minun luokseni se tuli heti, kun vein sitä ja sen emää ulos. Illalla, kun hain kaksikkoa sisään, se ravasi luokseni ja yritti kävellä ylitseni. Tamma oli niin polleaa, että tiesin sen olevan paitsi henkiin jäävää ainesta, myös erittäin itsepäinen ja vaikeasti koulutettava.
Ban otti nopeasti kiinni varsan normaalin koon. Kun sen emä ryhtyi vieroittamaan sitä, ei olisi uskonut, että Ban oli joskus ollut niin pieni ja heikko. Se itse asiassa laittoi niin kovaa vastaan emälleen, että katsoin parhaaksi erottaa tammat kokonaan. Muuten tulisi vielä tappelu. Meillä yleensä pidetään tammavarsat emän kanssa aina, ja emä saa vieroittaa ne itse. Lopun ikäänsä ne ovat laidunkavereita, jos varsa jätetään kotiin kasvamaan.
Tänään, kuun loppupuolella, kirjoittaessani tätä tarinaa Banin ensiaskelista, tamma tarhailee Morning Memoryn ja Can Dancen kanssa. Se joudutaan varmasti erottamaan vielä niistäkin, koska Ban kiusaa molempia tammoja minkä ehtii. Tamma ei ole ollenkaan tasapainoinen ja terve laumanjohtaja, vaan siitä on tullut tosi kelju diktaattori. Minä tappelen sen kanssa yhä joka päivä, ja aina meillä on vaikeaa. Vaikka jokainen askel vaikean Banin kanssa on todella tuskainen, se ei saa minua rakastamaan tammaa yhtään vähempää. Uskon, että saan tamman lopulta koulutettua loistavaksi hevoseksi. Sillä on tahtoa, ja tämä sen upea luonne on vain osattava suunnata oikeanlaisiin tehtäviin tappelun sijaan.
Tästä eteenpäin mennään rauhassa ja ratsukoulutus alkaa pian. Ensimmäinen juttu, jonka teen Banin suhteen ei kuitenkaan ole koulutus, vaan tarhakaverin löytäminen!