otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Liam Diana VH17-031-0169 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Aarre Hytönen, Suomi
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 165cm Koulutustaso: GP, 140cm, CIC4(2013->)
Syntynyt: 01.01.-11 (31v) Meriitit: YLA3, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III
Klikkaa kuvaa, niin nšet sen oikeassa koossaan.
Line © Pyllyrasva/dA, muu Oresama

Liam Diana menehtyi vanhuuteen 31.7.2019. Muistosivulle.


Dina on ollut varsasta asti säpäkkä neiti. Jo pikkuruisena maitovarsana se yritti pomputella koko tallin väkeä uhkailemalla ja potkimalla. Murrosiässä se oli suorastaan itkettävän kamala. Vaikka Dinaa on kohdeltu aina johdonmukaisesti ja hyvin, siitä on tullut aikamoinen häirikkö. Nykyään tamman kanssa yritetään vain pärjätä päivä kerrallaan: onhan se niin loistava kilpahevonen, että ei auta kuin elää sen oikkujen kanssa.

Dina on tamma, jonka persoona näkyy ja kuuluu, eikä sen mielenliikkeitä aina voi edes ennustaa. Yleensä Dina pitää harjaamisesta ja käyttäytyy ihan kivasti sen aikana, mutta välillä on päiviä, joina se ei voi muka sietää vatsan tai jalkojen harjaamista. Niinä päivinä se kiukuttelee, uhittelee ja polkee jalkaa, eikä hoitajan auta kuin väistellä ja yrittää komentaa. Satulointi ja suitsiminenkin on sellaista touhua, että ennen toimenpidettä tulisi kurkistaa kristallipalloon. Joinain päivinä Dina on helppo satuloitava ja poimii itse kuolaimet. Joinain päivinä se yrittää potkia, pullistelee ja kuolainten sijasta ahmaisee kitusiinsa hoitajansa sormet. Tamman kanssa ei auta kuin olla varuillaan.

Kouluratsuna Dina on menevä. Parhaina päivinään se puksuttaa töissä innokkaasti ja liikkuu lennokkaasti. Pahimpina päivinä se tahtoisi juosta kuin formula ja pukitella ratsastajan tahallaan selästään. Isokokoinen ratsastaja tuntuu onnistuvan Dinalla pientä ja kevyttä ratsastajaa paremmin. Tamma tuntuu kunnioittavan pitkiä ihmisiä enemmän. Dinan saa myös suoriutumaan kouluradasta paljon paremmin, jos malttaa pitää avut hellinä ja täsmällisinä, vaikka suututtaisi niin lujaa, että tekisi mieli potkia kylkiä ja kiskoa suusta. Hätäily saa Dinan hermostumaan aina vain lisää.

Vaikka Dinalla on tarpeeksi taitoa ja tahtoa, jotta se voisi olla loistava esteratsu, on siinä toisaalta myös välillä vähän liikaa vauhtia ja poweria. Dina suorittaa harjoitukset ja radat aina innokkaasti ja vauhdikkaasti hypäten varmasti. Välillä sillä on kuitenkin niin paljon liikaa virtaa, että ilopukkeja satelee ja ratsastajan on tehtävä kaikkensa, jotta Dina pysyisi hallinnassa. Kisoissa Dinan suoritukset ovat yhtä ennalta-arvaamattomia kuin kotonakin.

Vaikka Dina on välillä varsinainen äkäpussi, maastossa senkin hermo lepää. Se tykkää vauhdikkaista lenkeistä, ja etenkin maastoesteistä, mutta ei innostu liikaa. Hitaaseen köpöttelyyn tammasta ei kuitenkaan ole. Jos sen kanssa mennään pelkkää käyntiä ja hidasta ravia, siltä palaa nopeasti käpy ja se alkaa pukittelemaan ratsastajaa selästään.

Dinan erikoisuus, sen kilpailujen Grande Finale on lastauksessa kiukuttelu. Kotona se kävelee koppiin tai rekkaan yleensä ihan niin kuin järkevän hevosen kuuluukin. Kisoista pois lähdettäessä se aiheuttaa kuitenkin poikkeuksetta kohtauksen. Se muka vihaa koppia yhtäkkiä, eikä voi kävellä sisään pakottamatta. Sen sijaan se huutaa, repii, puree, potkii ja hyppii vaikka tasajalkaa, jotta ei joutuisi kävelemään sisään. Dinan lastaaminen kotimatkalle lähdettäessä onkin aina varsinainen näytös.Bazinga
fwb, 166cm, evm
Raw Devil
fwb, 166cm, evm
Morning Demon
fwb, 168cm, evm
True Dream
fwb, 162cm, evm
Talks To Rainbows
fwb, 167cm, evm
Democracy To Go
fwb, 170 evm
Pride Happens
fwb, 165cm, evm
Little Victoria
fwb, 164cm, evm
Fantastic Beast
fwb, 162cm, evm
Rich Ghost
fwb, 165cm, evm
Too Much Glitter
fwb, 159cm, evm
Foxy Hate
fwb, 169cm, evm
Robotic Samba
fwb, 171cm, evm
Distant Fox
fwb, 166cm, evm

166 cm korkea Bazinga on kenttä- ja esteradoilla kilpaillut musta ori. Tämä luonteikas ratsu menestyi hienosti kilpahevosena ja saavutti mainetta, mutta siitosorina sitä on hieman vältelty. Bazingalla on kolme varsaa, jotka kaikki ovat kauniita ja mustia isänsä tapaan, mutta perineet ulkonäön lisäksi myös melko haastavan luonteen.

Raw Devil on 166 cm korkea musta suomenpuoliveriori, jolla on neljä korkeaa sukkaa ja kaunis tasainen läsi. Nuorena ori oli kenttäratsu ja menestyi melko hyvin. Sittemmin Raw Devil toimi pari vuotta siitosorina ja sai kuusi varsaa. Nykyään tämä kiltti ratsu on jo kokonaan eläkkeellä.
168cm korkea musta ruuna Morning Demon toimi suurimman osan elämästään harrasteratsuna kilpaillen satunnaisesti kenttää lähialueen kisoissa. Ratsu kilpaili korkeintaan CIC3-tasoisissa luokissa, mutta suurimman osan sijoituksistaan se sai CIC2-luokista. "Monni" oli luonteeltaan rohkea, ja vaikka se oli aika reipas ratsu, se oli ehdottoman kiltti. Oriajoiltaan hevosella on yksi jälkeläinen.
True Dream oli taitavan kenttäsukuisen hevoslinjan tytär ja siitä yritettiinkin kauan kilpahevosta. Kiltti tamma soveltui rauhallisuutensa ja leppoisuutensa vuoksi kuitenkin paremmin tätihevoseksi, ja niin se muutti kahdeksanvuotiaana Espooseen lemmikiksi ja jätti kisaradat taakseen. 162 cm korkea ruunikko tamma oli ehdottoman kiltti ja maastovarma. Sillä teetettiin kaksi varsaa.

Talks To Rainbows on 167 cm korkea ruunikko tamma. Se eli elämänsä harrasteratsuna ja kilpaili jonkin verran 120cm korkeilla esteillä ja vaA-tasoisissa kouluratsastusluokissa. Kiltillä mutta menevällä tammalla on yksi jälkeläinen.
Democracy To Go oli ammatiltaan jotain harraste- ja kilparatsun väliltä. Se meni ahkerasti koulua ja esteitä kilpailuissa, mutta vain helpoissa luokissa, vaikka siitä olisi helposti saanut koulutettua paljon paremmankin. Ori harrasti myös matkaratsastusta ja viihtyi muutenkin maastossa isäntänsä kanssa. Kiltin luonteensa vuoksi tämä 170 cm korkea kevytrakenteinen ruunikko sai astua kaksi tammaa. Molemmat varsat olivat tammoja ja "Demo" periytti niille hyppykapasiteettinsa ja ilmavat liikkeensä
165 cm korkea ruunikko läsipäinen Pride Happens oli aloittelevan kasvattaja Jyrki Hirvosen ensimmäinen oikea siitostamma ja hyväsukuisena se astutettiinkin heti kun mahdollista. "Pride" kuitenkin loi kaksi ensimmäistä varsaansa ja kun kolmas syntyi, Hirvonen oli jo päättänyt lopettaa hevosharrastuksensa ja myi sekä tamman että sen varsan harrasteratsuiksi. Pride oli luonteeltaan menevä ja reipas ratsu.

164 cm korkea Little Victoria on kevyt ja kaunis ruunikko yleisratsu. Tamma on kilpaillut jonkin verran vähän kaikkea keskitasoisissa luokissa: esteitä, koulua, kenttää ja jopa western trailia. Mikään kisatykki tamma ei kuitenkaan ollut, vaan se kilpaili vain harrastelumielessä. Little Victoria on kiltti ja rauhallinen luonteeltaan. Sillä on vain yksi varsa.

Fantastic Beast näkyy usein suomenpuoliveristen sukutaulussa, sillä sitä on käytetty paljon jalostukseen. Suosio jalostusoriina perustuu huikeaan kilpailumenestykseen. Fantastic Beast on kilpaillut aktiivisesti kenttä- ja esteratsastuksessa ja jonkin verran myös kouluratsastuksessa. Luonteeltaan tämä 162 cm korkea herrasmiesorii oli kiltti ja miellyttämishaluinen.
Rich Ghost on jäänyt melko tuntemattomaksi, eikä siitä ole värin ja säkäkorkeuden (165 cm, punarautias) lisäksi paljoa tietoa jäljellä. Todennäköisesti ori ei juurikaan kilpaillut, eikä muutenkaan toiminut kotitallinsa ulkopuolella. Sen nimi on jäänyt historiaan vain sen ainoan varsan menestyksen myötä. Ori asui Nuuksiossa todennäköisesti ihan koko elämänsä.
159 cm korkea musta Too Much Glitter ei ollut rakenteeltaan mikään kukkanen, mutta silti sen olemus katselee hevosihmisiä vieläkin aika monen lisäravinnepurkin kyljestä. Tamma oli mustana varmasti vaikea kuvattava, mutta melkein arabimaisine profiileineen, räpsyripsineen ja suurine silmineen taiteellisesti niin kaunis, että kannatti yrittää. Ratsuna Glitter oli melko kehno: sen luonne oli rauhaton ja äksy, hyppytyyli jokseenkin rysähtävä, eikä sen rakenne mahdollistanut kauniita koululiikkeitä. Siksi Glitterillä ei ollutkaan tarkoitus tehdä varsaa, mutta yhden vahinkovarsan se sai - ja se varsahan on kuuluisa Fantastic Beast.

Foxy Hate asui ja osittain työskenteli ratsastuskoulussa koko elämänsä, vaikka varsinaisesti se oli ratsastuskouluyrittäjän tyttären harrasteratsu. Tamma oli kiltti ja kaunis: punarautias ja isomerkkinen. Säkäkorkeudeltaan se oli 169 cm. Foxy Hate sai elämänsä aikana kaksi varsaa.
Robotic Samba syntyi Suomessa, mutta se myytiin saman tien Saksaan. Siellä orista kasvoi esteratsu, joka kilpaili suurissa kisoissa. Orin ollessa kahdentoista ranskalainen kilparatsastajalegenda Elle DuLaud kiinnostui siitä ja osti sen huikealla summalla. Robotic Samba oli DuLaudin viimeinen kilparatsu ja hänen suojattinsa, ruotsalaisen Alina Pettersonin ensimmäinen kilparatsu. On sanomattakin selvää, että 171-senttinen punarautias oli koko elämänsä suosittu siitosori niitettyään mainetta kahden huippuratsastajan kanssa.
Distant Fox asui parhaassa tallissa syöden parasta ruokaa ja saaden parasta hoitoa. Sen tarkoitus oli jatkaa parasta estesukuaan synnyttämällä siihen uusia mahtavia kilparatsuja. Hyvästä hoidosta huolimatta Foxy Hate kuitenkin menehtyi synnyttäessään ensimmäistä varsaansa. Tamma oli 166 cm korkea kimo ja luonteeltaan kipakka.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
11.01.-12 KK Bailador KERJ/CIC5 2/30
18.01.-12 Hex Sporthorses KERJ/CIC5 2/49
20.01.-12 Bairdon KERJ/CIC5 1/44
20.01.-12 Hex Sporthorses KERJ/CIC5 7/49
22.02.-12 Ride Glub Gringsted KERJ/CIC5 1/23
20.04.-12 KK Bailador KERJ/CIC5 2/26
21.04.-12 Krofnock Ranch KERJ/CIC5 2/30
10.12.-14 Zurück KERJ/CIC4 2/20
11.12.-14 Zurück KERJ/CIC4 2/20
07.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 3/10
09.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 3/10
28.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/3
17.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/6
11.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/9
12.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/9
13.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/9
14.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/9
01.10.-15 Zurück KERJ/CIC4 4/17
04.10.-15 Zurück KERJ/CIC4 4/17
10.10.-15 Zurück KERJ/CIC4 4/17
01.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 4/18
04.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 3/18
07.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 3/18
12.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
13.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
15.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
16.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
18.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
19.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
21.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
24.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
25.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
27.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
03.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC4 3/15
05.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC4 2/15
10.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC4 3/15
25.02.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
01.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
02.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
02.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/22
03.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
03.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
03.03.-17 Silverlode ERJ/140cm 5/50
04.03.-17 Romilly KRJ/GP 5/30
05.03.-17 Silverlode ERJ/140cm 7/50
05.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
05.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
06.03.-17 Romilly KRJ/GP 2/30
06.03.-17 Priton KERJ/CIC4 1/34
07.03.-17 Romilly KRJ/GP 3/30
07.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
08.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
08.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
08.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
08.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
09.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
09.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
09.03.-17 Romilly KRJ/GP 3/30
10.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
10.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
11.03.-17 Romilly KRJ/GP 4/30
11.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
12.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
12.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
13.03.-17 Romilly KRJ/GP 2/30
14.03.-17 Romilly KRJ/GP 1/30
14.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
15.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
15.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
15.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
15.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
16.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
16.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
16.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
16.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
16.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
17.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
17.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
17.03.-17 Romilly KRJ/GP 1/30
18.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
19.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
21.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
21.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
21.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
22.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
23.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
24.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
24.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
26.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
16.03.-17 Stratocaster KERJ/CIC4 1/31
26.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
27.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
28.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
29.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
29.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
29.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
31.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
05.05.-17 Kärmeniemi ERJ/120cm 2/37
12.05.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 3/30
16.05.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 1/30
18.05.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 1/30
18.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 3/22
18.05.-17 KK Chermia ERJ/140cm 3/24
19.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 2/22
20.05.-17 KK Chermia ERJ/140cm 1/24
21.05.-17 KK Chermia ERJ/140cm 4/24
22.05.-17 KK Chermia ERJ/140cm 3/24
01.06.-17 Belja ERJ/140cm 6/40
10.06.-17 Belja ERJ/140cm 3/40
03.09.-17 Zurück ERJ/140cm 3/30
04.09.-17 Zurück ERJ/140cm 3/30
05.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 4/24
06.09.-17 Zurück ERJ/140cm 5/30
09.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 4/24
10.09.-17 Zurück ERJ/140cm 4/30
13.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 1/24
15.09.-17 Zurück ERJ/140cm 4/30
16.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 2/24
12.11.-17 Duan ERJ/140cm 4/30
17.11.-17 Duan ERJ/140cm 5/30
29.11.-17 Harmony ERJ/140cm 1/30
04.12.-17 Harmony ERJ/140cm 4/30
07.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30
10.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 4/30
11.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 3/30
12.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 4/30
13.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 4/30
15.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 5/30
16.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 3/30
19.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 1/30
21.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 5/30
22.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30
25.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30
27.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 5/30
30.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30Tammikuu 2018
Vuotta 2018 on kulunut vasta muutama päivä, ja taas ollaan jännän äärellä vanhan Dinan kanssa. Ilmoitin hevoseni nimittäin virtuaaliseen Yleislaatuarvosteluun, laatiksista kaikkein tärkeimpään ja vaikeimpaan, ja jännitän tuloksia jo etukäteen. Sen sijaan Dina ei jännitä, vaikka arvostelu on ihan sen ensimmäinen. Menin sen kanssa nimittäin maastoon ja säikähdin itse kuollakseni meidän nilkankorkuista Taavi-koiraa, joka hyppäsi puskista eteemme pihatielle. Dina ei säikkynyt, mutta suuttui minun hötkyilemisestäni niin kovasti, että pukitteli tiensä meidän postilaatikoille kuin mikäkin raivotar. Hyvä etten pudota mäiskähtänyt jäiselle tielle, se oli nimittäin lähellä! Emäntä oli sopivasti hakemassa postia ja sai Dinan ohjasta kiinni ennen kuin pääsimme yleiselle tielle asti. Siihen tamma rauhoittui, koska meidän emäntä on niin äkäinen tamma, että sen yli ei kiukkuisinkaan hevonen mene. Emäntä vain tuumasi minulle, että jaahas, sitä on lähdetty kävelylle Dina-mummon kanssa. Ei olisi Dinasta päällepäin uskonut, että se on jo kaksikymmentä!
Loppulenkki sujuikin sitten luojan kiitos rauhallisesti. Kävelimme koko matkan Isoonkylään ja koukkasimme Poolan kautta ennen kuin tulimme kotiin Mörkömäen ylitse.

Marraskuu 2017
Mikä ihana synttärilahja 25 vuotta täyttävälle pikku Oresamalle! Tallin henkilökunta oli ostanut minulle (eli siis Dinalle) eräät sairaan ihanat suitset, joita olen pitkään katsellut, mutta en ole malttanut ostaa. Dinan vanhat suitsethan ovat ihan hyvät, ja nämä ovat muuten samanlaiset, paitsi että näiden pehmusteet ovat turkoosit. Samansävyisen neliösatulahuovankin porukat olivat ostaneet Dinalle, niin että nyt olemmekin sitten ihan supertyylikkäitä! Ensi kerran kun menemme ihmisten ilmoille, minä puetan Dinalle uudet varusteet ja laitan itse turkoosin ratsastustakkini.
Dina itse puolestaan yritti taas aiheuttaa minulle uusia harmaita hiuksia synttäreideni kunniaksi ihan niin kuin joka vuosi. Sillä oli tänään lepopäivä, joten olin sen kanssa vain taluttaessani sen aamulla karsinasta tarhaan ja illalla tarhasta karsinaan. Talutuksen aikana se vietti enemmän aikaa kahdella kuin neljällä jalalla. Ai että, kuinka rasitti viedä sitä. Se ei edes yrittänyt päästä minulta irti, vaan halusi vain pelotella.

Elokuu 2017
Dina oli tänään Harvakylässä humputtelemassa ja ihan keskenään. Joku, ilmeisesti minä, oli jättänyt aamulla sen portin auki, tai ainakin niin epäilen, koska portti oli siististi avoinna. Mitään paon jälkiä ei ollut jäänyt Dinan menosta, vain pari kavionpainaumaa kaivon vieressä takapihalla. Itse asiassa tamman koko reissua ei huomattu ennen kuin Elomaan Kirsti Harvakylästä soitti tallin puhelimeen, että mahtaako meiltä olla musta tamma kateissa. Sellainen kuulemma seisoi Elomaan pihakoivun alla. Kirstin poika oli sen kuulemma ottanut kiinni ja piteli sitä puutarhaletkulla kaulan ympäriltä, kun ei muuta sitomatarvetta ollut löytynyt.
Haimme Dinan saman tien kotiin kera riimun ja narun. Harvakylä on meistä seuraava alue, joten Dina sai luvan kävellä takaisin, kun oli kerran jaksanut Elomaan pihaankin kävellä. Tamma oli varmaan saanut karkureissusta ihan tarpeekseen ja nähnyt maailmaa kyllikseen, kun se niin kiltisti käveli koko matkan.

Kesäkuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Laitoin tänään Dinan ja Oresaman tekemään ensin oikein kunnon raviharjoittelua taivutuksineen kahdeksikolla. Taivutuksia hioessa menikin suuri osa valmennusta, koska Dinalla oli paljon energiaa, eikä se olisi jaksanut keskittyä. Jankutin Oresamalle koko ajan, että menisi hitaammin, jotta edes ratsastaja ehtisi keskittymään. Kun ratsukko lopulta teki tehtävää edes suurin piirtein oikein päin, huomasin Dinan olevan paljon jäykempi vasemmalle kuin oikealle taivutettaessa. Oresaman kannattaa harkita hevoshierojan tilaamista tammalleen.
Lopputunnista ehdittiin vähän aikaa treenata laukanvaihtoja samalla kahdeksikolla. Ne menivät alusta asti hienosti. Kyllä huomaa, että niitä on harjoiteltu ahkerasti ihan lähiaikoina.

Toukokuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Valmensin Oresamaa ja Dinaa joskus aiemminkin esteillä. Silloin ongelmana oli se, että Dina menee holtittomasti ja Oresama ei saa sitä kuriin. Viime estevalmennukseen verrattuna ratsukon taso on ihan huikea. Oresama ja Dina suorittivat rakentamani vaikeahkon radan hallitun näköisesti ja erittäin rauhalliseen tahtiin. Hoen aina, että hiljaa hyvä tulee, ja tällä kertaa viestini on mennyt joko ratsastajalle tai ratsulle jakeluun.
Seuraavaksi ratsukon tulee keskittyä muurin ja muiden läpinäkymättömien esteiden harjoittelemiseen. Vaikka Dina ylittää nekin varmasti ja asiantuntevasti, se jättää ehkä hiukan liikaa ilmavaraa, kun ei näe esteen läpi. Harjoittelu auttaa.

Helmikuu 2017
Dinan kanssa tekee usein mieli mennä maastoon, mutta yksin se on tosi rasittavaa. Tänään ruinasin ja ruinasin, jotta saisin seuraa, ja lopulta päästiin porukalla maastoon. Minä tottakai menin Dinalla, joka oli alkumatkan kamala hermokimppu. Tuulian Unna kuitenkin rauhoitteli hermostunutta tammaani: ei tässä Dina mitään, mennään ihan rennosti vaan, ei ole mitään pelättävää. Lopulta Dina suostui rentoutumaan alkukankeuksien jälkeen. R. ja Logan olivat myös mukana, ja Logan ei todellakaan pienistä hätkähdä. Se koetti jopa haukotella Dinalle, jotta hermostunut hummani rentoutuisi ja nauttisi.
Rauhallisten kaverien kanssa maastoilu oli turvallista ja mukavaa. Kävelimme reippaasti ja pitkään, ja ravailimme pitkiä, rentoja pätkiä. Tällä kertaa laukkapätkät jäivät välistä, koska mitä lie olisi minun Dinani sellaisia vetäessään keksinyt! Joskus tammallani on taipumus luulla itseään laukkahevoseksi ja kuvitella, ettei sen tarvitse hidastaa, vaikka käsketään...
Tallille palattiin tyytyväisenä. Kun hoidimme hevosiamme, Dinallakin oli ihan kaula pitkänä ja silmät puolitangossa. Se oli rento ja väsynyt - ja uskokaa pois, meidän Dina ei todellakaan ole kovin usein rento tai väsynyt!

Tammikuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään olin Dinan kanssa Rossin estevalmennuksessa. Valmennuksessa meidän piti hypätä ihan tavallista, yksinäistä okseria, ja ai että kuinka hirvitti. Tuntui, että Dina lähtee käsistä! Tamma oli täynnä virtaa ja hyppäsi kuin raketti. Miika Rossilta tuli saman tien noottia: pidätä Oresama hevostasi kunnolla ja ratsasta määrätietoisemmin. Turhautti: minähän ratsastan määrätietoisesti! Minähän pidätän sitä, mutta tänään se ei usko!
Pyöritin Dinaa ravivoltilla ennen uutta yritysten sarjaa. Puristin pohkeet sen kylkiin ja päätin, että nyt se ei ryöstäydy hyppyyn ennen kuin minä komennan. Suu viivava ja kulmat kurtussa menin, ja Dina köyristi selkäänsä, kun olisi halunnut mennä lujempaa kuin minä. Rossin Miikalta tuli saman tien kehuja: ai mikä tyyli! Kaunista katseltavaa!
Valmennus päätettiin lopettaa parin täydellisen hypyn jälkeen. Jäin miettimään tulevaa kisakautta. En voi keskittyä noin paljoa jokaiseen esteeseen erikseen. Rata kärsii.

Joulukuu 2016
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Selviydyimme Dinan kanssa elossa Miika Rossin pitämästä kouluvalmennuksesta, vaikka kamalaa se oli. Jotenkin minulla meni sata vuotta saada Dina edes kuuntelemaan ohjaa, hakeutumaan kuolaimelle ja ylipäätään peräänantoon. Sain tehdä puolipidätteitä kuin mielipuoli ja pyörittää hevostani Rossin ohjeiden mukaan kaiken maailman volteilla ja silmukoilla. Milloin ohjaa oli liikaa, milloin liian vähän. Välillä Miika Rossi sanoi minun puristavan pohkeilla kuin ratsastuskoulun ratsastaja, ja välillä kuulemma rohkaisin hevosta aivan liian vähän. Yhtäkkiä jokin solmu kuitenkin aukesi, ja ratsastaminen alkoi tuntua hyvältä. Dina kuunteli paremmin kuin ikinä, ja sen korvat sojottivat kuuliaisina minua kohti. Miika Rossi kehui meitä vuolaasti.
Kun Dina kulki hyvin, harjoittelimme hiukan taivutuksia ravissa. Se on aina tuntunut minusta tämän hevosen kanssa haastavalta, ihan niin kuin emme sopisi yhteen. Tänään Dina kuitenkin meni kuin enkeli, venyi kuin muovailuvaha ja halusi olla mieliksi. Sekä avo- että sulkutaivutukset tuntuivat helpommilta kuin koskaan. Ai kun tammani suostuisi menemään näin seuraavissa kilpailuissa!

Marraskuu 2016
Hyvää huomenta. Täytin tänään 24 vuotta, ja ilmeisesti sen kunniaksi Dina päätti järjestää paraatin pihassani. Paraatiin liittyivät sen tarhakaverit Mexican Memory ja Indian Jewel. Paraati alkoi, kun Dina nojasi tahallaan haan portin pois saranoiltaan ja marssi ulos muut perässään. Paraati loppui, kun minä juoksin piiska viuhuen ja raivosta punaisena paikalle. En joutunut ottamaan tammoja edes kiinni: suuttumukseni sai koko kolmikon marssimaan korvat luimussa takaisin hakaan. Porukka jopa pysyi siellä, vaikka vain nostin portin nojaamaan saranoita melkein puoleksi tunniksi. Itse en halunnut sitä korjata, eikä kukaan muu Yorcalainen ollut käytettävissä siihen aikaan.
Illalla vähän hyvittelin käytöstäni Dinalle. Halin ja pusin sitä haassa hetken ennen kuin vein sisään, ettemme menisi nukkumaan riidoissa. Dina ei vastannut hellyydenosoituksiini kuhertelemalla, vaan vain pärskimällä ja polkemalla jalkaa kiukkuisesti. Olisihan se pitänyt arvata, että tammani rakastaa iltapalaansa enemmän kuin minua, eikä malta olla taputeltavana, kun tietää ruuan olevan tulossa...Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
23.09.-16 Ori Super Sumo Slap RR LastSamurai Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen