Hevostallin henkilökunta

Hopiavuoressa hevosmäärä on lisääntynyt yhdestä, meidän Jussista, kahdeksaantoista. Jos Hopiavuoren hevostalli tarjoaisi ainoastaan karsinapaikkoja, pärjäisin niiden kanssa itse 7-päiväistä työviikkoa tekemällä. Meillä hevosia kuitenkin hoidetaan enemmän, joten ihan kaksi kättä ei riitä näin monesta lemmikistä huolehtimiseen. Sitä varten minulla on Camilla, Tiitus ja Nelly.

Camilla tulee aina aamuisin. Joskus olen vasta aamukahvilla, kun huomaan hänen vääntävän tallin oven auki aina lukossa roikkuvasta avaimesta. Aamutalli ei tunnu ollenkaan vaivalloiselta, kun saa kaksin tehdä. Ensimmäisenä aina ruokimme hevoset. Kun hoidin aamutallin vielä yksin, pelkässä ruokkimisessakin meni niin kauan, että ensimmäisiä hevosia sai jo viedä pihalle kun viimeiset oli ruokittu. Camillan kanssa meille jää luppoaikaakin. Ehdimme melkein joka aamu siivota rehuhuoneen ja tehdä osan päiväruuistakin jo ennen kuin hevoset pitää viedä ulos. Niin nopeita me olemme. Eikä siinäkään kauaa noukka tuhaja, kun me yhteistuumin ohjaamme laumamme hakoihin. Sitten on aika aloittaa karsinansiivous, eikä urakka tunnu enää loputtomalta, kun ei joudu yksin tehdä. Aina me Camillan kanssa ehdimme tupaan uusille, päivän toisille aamukahveille viimeistään siinä vaiheessa, kun Jilla ja Noa alkavat heräillä.

Viikonloppuisin Camillalla on hengähdystauko. Silloin teen aamutallin yksin, mutta Tiitus tulee apuun jo siinä vaiheessa, kun karsinat pitää siivota. Tällä hetkellä olemme jakaneet hommamme niin, että minä siivoan päätallin ja Tiitus Jussin tallin. Yhdeksän karsinaa mieheen ei ole urakka eikä mikään. Sen jälkeen seuraa minun vapaapäiväni, jolla en oikein osaa vielä tehdä mitään. Olen lähinnä levoton yrittäessäni rentoutua. Tiedän, että Tiitus pärjää kyllä askareissaan ilman minuakin. Hänhän on tuttu naama: nyt kun hän sai oman hevosen, häntä näkee paljon useammin kuin vain viikonloppuisin. Tiitus hoitaa hevosten lisäksi niitä juttuja, joita en itse ole viikolla ehtinyt hoitamaan. Puitteet kuluvat aina käytössä ja ränsistyvät, vaikka niistä pitäisi kuinka hyvää huolta. Aina on jotain pientä puhdehommaa.

Joskus hommia kasaantuu kaikesta avusta huolimatta. Silloin pyydän Nellyn apuun iltaisin. Joskus esimerkiksi lannan vieminen jää roikkumaan iltaan, enkä halua jättää hevosia tontille ilman valvontaa. Tai kaupassa käyminen jää liian myöhälle, kun Camilla tai Tiitus on jo lähtenyt. Nelly vahtii hevosia, ja usein joutuu auttamaan muutenkin, kun iltahommia jää liikaa yhdelle ihmiselle.

Näin me tulemme toimeen hyvin kesään asti. Silloin täytyy harkita kesätyöntekijän palkkaamista oman väen lisäksi. Tällä hetkellä tämä järjestely kuitenkin toimii. Minulla on aikaa jopa Jussille. Ehkä saan sen syksyyn mennessä kisakuntoon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *