Juuripersilja

Ulkoasu © M Layouts


Cozmina KHw

VH17-218-0004
Arabialainen puoliverinen, tamma, 153cm
12.01.2017, 8v (ikääntyy satunnaisesti)
o. juuripersilja, kasv. Kultahuisku
koulupainoitteinen, VaB & 70cm
KRJ tasolla 7
Ylläpidossa/vuokralla Nellyllä
Päiväkirja

Luonnekuvaus by VRL-04799

Cozmina on vanhempiensa tavoin erittäin lempeäluontoinen tamma, joka omaa hyvällä tavalla myös arabimaista sisua ja päättäväisyyttä, se on kuitenkin käsitellessä sekä kaikissa hoitotilanteissa oikein kiltti ja tamman kanssa pärjäävät kaikki vauvasta vaariin. Temperamenttia löytyy sopivasti, kun kuoren alta lähdetään sitä kaivamaan, eihän sitä muuten kilpahevoseksi pääsekään.. Kisapaikoilla Cozmina on aavistuksen enemmän tamma ja sietää huonosti vieraita tammoja, jonka vuoksi häntään onkin hyvä kiinnittää punainen rusetti varoitukseksi. Muutoin se on kilpailupaikoilla ja näyttelyissä utelias ympäristöä kohtaan ja sopeutuu uusiin tilanteisiin, paikkoihin ja asioihin hyvin. Se on säpäkkä, mutta lähinnä innostumisen takia, ei niinkään epävarmuuden. Se on päinvastoin hyvin rohkea uusissa tilanteissa, vaikka kuunteleekin niissä hyvin neuvoa ratsastajalta ja käsittelijältä. Cozmina on varustaessa suhteellisen helppo, vaikka voikin kiukutella vyötä kiristäessä. Pelkkä napakka käsittely riittää kuitenkin sen kanssa ja tamma on helppo hevonen arjen rutiineissa. Cozmina on tottunut matkustaja ja lastautuu helposti. Se matkustaa rauhallisimmin yksin, mutta on kulkenut myös toisten seurassa.
Cozmina on erittäin hyvin koulutettu ja kaunisliikkeinen yksilö, joka kantaa itsensä rotutyypillisesti elegantisti ja on sirorakenteinen, jonka vuoksi kovin isoa ratsastajaa ei koulukisoihin kannata selkään laittaa harmonisen ensivaikutelman tuomarilta saadakseen. Cozmina on kouluratsuna helppo, vaikka siltä löytyykin innostuessaan temperamenttia, erityisesti maastossa ja kisatilanteissa. Se on herkästi innostuva myöskin esteillä ja voi joskus maastossa reippaammilla laukkapätkillä pukitella, mitään rodeoloikkia ei kuitenkaan rauhalliselta tammalta ole odotettavissa. Tamma on herkkä ratsastaa ja toimii parhaiten istunnalla sekä kevyin avuin. Se vaatii hyvän tuen ulkoa asettuakseen ja taipuakseen kunnolla, mutta yhteistyötä on helppo treenata kuntoon, sillä tamma antaa hyvin virheitä anteeksi. Se kuumenee esteillä helposti, mutta sinnekin puolelle Cozmina on ihan kiva treenikaveri, jos ei pelkää vauhtia. Jarrut sillä kuitenkin toimivat aina, maastossakin. Cozmina on pääasiassa kouluhevonen niin liikkeiltä, ratsastettavuudeltaan kuin ulkomuodoltaankin, mutta toimii myös pienillä esteradoilla ihan mukavasti. Se on maastovarma, eikä harrasta typeriä kyttäyksiä maastossa edes vireänä. Kisapaikoilla tamma on aavistuksen enemmän tilanteeseen virittynyt kuin kotona, mutta melko helppo kisakumppani kuitenkin vähemmänkin ratsastaneelle, kunhan muistaa ettei päästä tammaa liian likelle muita, etenkään toisia tammoja.Sukutaulu

KHw Bogota
Baltazar O' Polo
Brighgaze

New Hampshirer

Elgwir Tasmin
Tahir al Sayyid ox

Naunet El Subira

Czaarina al Najya

Faustino Wid

tuntematon

tuntematon

Cedina Wid

tuntematon

tuntematonKuvagalleria


Puskakuva linet © Secret-z / dA, väritys ja tausta © juuripersilja, Ratsastuskuva © Jilla, Ruusukuva © VRL-10864

© juuripersilja VRL-14758

Laidun kuvan linet © Marjahilla, väritys, tausta ja muut kuvat © juuripersilja VRL-14758

ratsastuskuvan linet © jetblackpatriot/dA, loimikuva © VRL-12637, lumisadekuva © juuripersilja VRL-14758, tuherrus-kokeilukuva © juuripersilja VRL-14758

Kilpailukuva © Mysteerikuvaaja, laidunkuvan linet © dA TigressStocks, väritys © Juuripersilja


Päiväkirjamerkinnät

26.10.2020 - Cozmina joutui pieneen välikohtaukseen emäntänsä kanssa. Siitä juttua täällä.
3.8.2020 - Hopiavuoren Yömaasto!
20.6.2020 - Tamma laskettiin laitumelle hoidokkinsa ja uusien laumakavereiden kanssa. Lue tarina täältä!
15.6.2020 - Cozmina on päässyt nauttimaan vihreästä, tuoreasta ruohosta. Nelly aloittaa jo hyvissä ajoin, jottei laitumella tulisi ähkyä.
17.5.2020 - Tie Tähtiin finaali
3.5.2020 - Kolmas Tie Tähtiin osakilpailu
24.4.2020 - Karoliina Ahon Valmennus
19.4.2020 - Toinen Tie Tähtiin osakilpailu
5.4.2020 - Ensimmäinen Tie Tähtiin osakilpailu täällä
28.3.2020 - Valmennus Ratsastuskeskus Eevassa
Valmentajan kommentti : "Nelly ja Cozmina olivat kaunis, sopusuhtainen ratsukko. Cozmina kuunteli Nellyä tarkasti, ja Nelly ratsasti sopivan pienillä ja huomaamattomilla avuilla. Alkuvalmennuksen tehtävät onnistuivat lähes ongelmitta, lähinnä ratsukko kaipaa vain pientä hienosätöä tekemiseensä. Oli mukavaa saada jo näinkin valmis ratsukko valmennettavaksi, varsinaista silmänruokaahan tämä oli.
Mutta tulihan sitten vastaan ongelmiakin. Nelly ja Cozmina olivat keskenään niin yhtenäisessä rytmissä ja tasapainoisia, että ajattelin vastalaukan sujuvan näiltä helposti. Nelly sai kuitenkin yrittää monta kertaa ennen kuin laukka nousi suoraan pyydettynä. Vastalaukkaa nostaessa Nellyn pitääkin olla tarkka, että paino ei putoa hevosen väärälle puolelle, etenkin koska Cozmina kuuntelee istuntaa tarkasti. Siksi suosittelinkin ratsukolle kotiin treenattavaksi monipuolisia erilaisia vastalaukkaharjoituksia. Tärkeintä on tehdä tehtävät kunnolla, eikä fuskata nostamalla ensin myötälaukka ja sitten vaihtamalla se. Lisäksi kannattaa myös treenata aktiivisesti vastalaukkaa suorien pätkien lisäksi kaarilla, jotta ratsukon yhteinen tasapaino kehittyy."
24.3.2020 - Nelly ilmoitti parivaljakon Tie Tähtiin -cupiin Hopiavuoren tiimissä! Naista jännittää, mutta tamma tuntuu ottavan asian hyvinkin rennosti.
14.2.2020 - Cozmina sai Ystävänpäivän Värinäyttelyissä tuomarin kommentiksi "Photogenic"
7.1.2020 - Cozmina joutui Nellyn kylmäkiukun kohteeksi täällä
19.9.2019 - Cozmina sai vieraan selkäänsä opetettavaksi! Lue tarina!
28.8.2019 - Cozminan syksyn harjoittelut on alkaneet ja ensimmäiset treenit kisoihin on lähteneet hyvin käyntiin. Nelly on oikein tyytyväinen!
28.7.2019 - Cozmina siirtyi laitumelta takaisin talliin. Kesäkilojen karistus voisi olla paikallaan...
2.7.2019 - Tamma viihtyy hyvin kaviokkaiden ystäviensä seurassa, siitä tarinaa täällä
22.6.2019 - Cozmina laskettiin kesälomalle Hopiavuoren laitumille
14.5.2019 - Cozmina satutti jalkansa kaatumisessa, mutta kirmailee jo muiden mukana tarhassa. Ei siis mitään vakavaa :) !
12.5.2019 - Tamma kaatui maastoretkellä. Siitä tarina täällä
25.4.2019 - Valmennus, ratsastajana Nelly & valmentajana VRL-14635
"Kimo arabialainen asteli kepeästi tepastellen kentällä eteenpäin. Tamma katseli ympärilleen hieman hämmentyneenä mutta selässä ostuva Nelly rauhoitteli sitä ja aloitti lämmittelyn. Katselin kuinka nimenomaan tamman suoruus, kulmat ja takaosan työskentely olivat puutteellisia. Tunnin tavoitteena oli siis löytää niihin ratkaisukeinot. Ensimmäisenä halusin nähdä tamman käynnissä. Seurasin pitkällä sivulla kävelevää ratsukkoa tarkasti huomioiden ratsastajan liikkumisen sekä hevosen liikkumisen. Hetken katseltuani käyntiä molempiin suuntiin pysäytin heidät.
"Kokeile tukea Cozminaa ulkopohkeella jotta saisit sitä suoremmaksi, ja pidä ohjastuntuma hieman parempana", neuvoin ja katselin tehtävää uusilla ohjeilla. Nyt tamma kulki jo suoremmin ja siitä pääsimmekin työstämään kulmia.
"Kun alat kääntämään kulmaan anna painetta sisäpohkeella ja anna ulko-ohjan vain ohjata tammaa, sisäohja hoitaa kääntämisen etuosasta", selitin ja katsoin kuinka kimo taipui kulmiin paremmin ja paremmin. Pyysin Nellyä vielä pitämään istuntansa tiiviinä ja huomioimaan myös ratsunsa takaosan. Uudestaan tullessaan Cozmina käytti takaosaansa paremmin ja siirryimme työstämään ravia.
"Kevennä satulassa enemmän hevosen korvia kohti ja muista pitää jalat rentona. Kantapäät alaspäin ja kädet sään kohdalla!", kommentoin ja Nelly ratsasti keskittyneesti eteenpäin. Hän muisti jopa huomioida tamman takaosan ja aktivoi sitä niin että kimo käytti ravissa hienosti myös takasiaan. Raviin saatiin näin ilmava ja energinen olemus. Pyysin seuraavaksi suoralla tukemaan myös ohjalla pitäen yllä kuitenkin pientä muotoa. Tamma ravasi yhä suoremmin ja energisemmin eteenpäin ja katselin kauniin hevosen menoa. Cozmina keskittyi tehtävään ja pian sen suu vaahtosi ja se päristeli kiivaasti.
"Otetaas seuraavaksi harjoitusravissa sama", totesin ja näin jo kaukaa Nellyn kasvoilta huokuvan ison "ei:n". Hän kuitenkin nosti ravin ja aloitti tehtävän suorittamisen. Satulassa hieman jännittynyt kaksijalkainen pomppi ja Cozmina lopetti ravailun kesken kaiken hämmentyneenä painopisteen heilumisesta.
"Istu vaan rentona satulassa ja koita mukautua askeliin, älä istu liikettä vastaan", ohjasin ja Nelly istuikin hieman paremmin ravissa. Nyt en alkanut tekemään suoristavia tehtäviä vaan keskityin enemmän ratsastajan istuntaan. "Hyvä! Istu enemmän vielä selkä suorana, nyt nojaat liikaa taaksepäin jolloin teet jarruttavaa liikettä tammalle", selitin ja Nelly korjasi asentoaan. Lopulta harjoitusravi alkoi sujua ja pidimme pienen käyntitauon ennen siirtymistämme laukan korjaamiseen.
"Kokeile laukatessa muistaa jo istunnan parantaminen ja jos kaikki onnistuu siinä niin sitten hevosen suoruus, tasapaino, laukan tempo ja taipuvuus. Nelly nyökkäsi ja jatkoi käyntejä vielä hetken. Sitten hän kokosi ohjat ja nosti laukan kepeästi. Cozmina heitteli päätään ja muutama pienenpieni ilopukki taisi päästä ilmoille mutta Nellyn saadessaan istuntaansa paranneltua eivät heiluvat jalat enää häirinneet laukkaavaa hevosta. Nelly muisti huomautella tammaa takaosan käytöstä ja teki jopa voltteja ja puolipidätteitä itsenäisesti. Hevonen suoristui pikkuhiljaa ottaen tukea aidasta ja se kelpasi meille nyt.
"Jes hei tosi hyvä! Ihan superisti otit itse huomioon asiat mitä mä en välttämättä tänne nää tai tunne", kehuin Nellyä joka hymyili iloisena. Loppuun kävimme hieman vinkkejä kotikentille samalla kun kaksikko käveli loppukäyntejä.
"Cozminan kanssa on hyvä aktivoida takaosaa ja käydä askellajit läpi niin että tamma saadaan suoraksi ja rehellisesti läpi. Kun kaikki on kuosissa voi ottaa vaikka maapuomeja jossa saadaan huomattu tuleeko lennokkaammassa liikkeessä vinoutta tai tempo-ongelmia. Myös Nellyn istuntaan huomionkiinnitys! Rentona satulassa ja harjoitusravitreenit hyviä pienissämäärin. Eri hevosilla kartuttaa osaamistaan eli harjoitusravia kannattaa mennä monilla hevosilla aina kun mahdollista. Upea hevonen ja pitkälle tulette pääsemään."
29.3.2019 - Muutto HopiavuoreenVoitot, merkinnät ja muut

klik
Cozmina on virtuaalihevonen