Erkinheimot

  Erkinheimon Kristallijumala

  Nimi   Erkinheimon Kristallijumala aka Junnu
  Rotu   Suomenhevonen
  Sukupuoli   Ori
  Säkäkorkeus   155cm
  Syntynyt, ikä   04.01.-12 33v
  Rekisterinumero   VH14-018-1564
  Kasvattaja   Oresama, Erkinheimot
  & Joona Hietanen (evm.)
  Omistaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji   Yleispainotus
  Koulutustaso   HeA, 90cm, tutustumislka, noviisi
  Saavutukset   YLA1, SLA-I, ERJ-III, KRJ-III,
  KERJ-III, VVJ-II, VMRJ: 42p.© Suomen Hippos / Pirje Paananen


Junnu kuoli vanhuuteen 30.4.2019. Muistosivuille.

Luonne

Kun Erkinheimon Kristallijumalaa suunniteltiin vasta astutustasolla, olin mukana kuvioissa. Hietasen Joonan Kristalliina-tamma astutettiin kuitenkin minun mielestäni väärällä orilla. Päätin silti ostaa Kristalliinan sen tullessa myyntiin ja ollessa vielä kantava. Niin meidän tallillemme syntyi Erkinheimon Kristallijumala. Aluksi ori oli myynnissä kauan, mutta kun ostajaehdokkaat saapuivat hevosta katsomaan, minusta jokainen tarjous vaikutti epäilyttävältä. Mietiskelin rauhassa Kristallijumalan tapausta, ja päätin kuitenkin pitää orin: sillä oli minusta vääränlainen isä, mutta varsaa hoivatessani olin kuitenkin kiintynyt uuteen hevoseeni ihan liikaa.

Kristallijumala eli "Junnu" on ihan kuin isäntänsä - erittäin hitaasti uusille jutuille lämpiävä, mutta innostuttuaan hyvin työteliäs. Junnu ei pienistä hätkähdä, ja arkipäivän jutuista, kuten harjailusta ja auringonvalosta, nauttii ori silmät ummessa ja säyseästi.

Naisten perään Junnu kuitenkin on, ihan niin kuin isäntäkin. Ori flirttailee tammoille kömpelösti, mutta erittäin mielellään. Se myös huutelee näteimpien tammojen perään ilmeisesti hävyttömyyksiä: harva tamma nimittäin orin jatkuvista yrityksistä huolimatta Junnulle näyttää vihreää valoa, vaikka katselisikin muita orimiehiä sillä silmällä.

Junnuhan on ammatiltaan ratsu, vaikka sen isä onkin ravuri ja isännän mielestä ihan väärä valinta jatkamaan sukua Junnun emän kanssa. Suvustaan huolimatta meidän Junnu paarustaa eteenpäin koulukentällä. Vain taitava ratsastaja saa Junnun motivoitua liikkumaan kunnolla, mutta kun ori saavuttaa jonkinlaisen virtaustilan, se on koko Erkinheimojen tallin paras koulusuokki. Junnun suoritukset kuitenkin voivat olla energisiä ja helpon näköisiä tai velton oloisia läpivetoja, mikäli Junnua ei muka satu huvittamaan. Tämä tekee orista hieman epävarman kilparatsun. Kotona ei ole niin väliä, onko suoritus täysi kymppi vai ei, mutta kisoissa kyllä harmittaa saada kymmenes sija, vaikka voittoonkin olisi ollut mahdollisuus. Onneksi ori kuitenkin menee hienosti yli kolmella neljäsosalla ratsastuskerroista - niin kotona kuin kisoissakin. Suurikaan yleisö tai melu kun ei Junnua hetkauta tai jännitä.

Esteratsuna Junnu on ihan yhtä taitava kuin koulussa - Erkinheimojen paras - mutta ihan yhtä epätasainen. Vaarana ei kuitenkaan ole se, että ori löntystäisi radalla innottomana, vaan pikemminkin tulee kantaa huolta siitä, millaisen nopeusennätyksen Junnu tällä kertaa tekee. Ori nimittäin rakastaa hyppäämistä, ja sillä on loistava tyyli. Rakkaus esteratoja kohtaan ei kuitenkaan Junnun tapauksessa ilmene kuuliaisuutena ja herkkyytenä, vaan innostumisena ja ylikuumenemisena. Jos ratsastaja on hereillä, Junnu on vallan mainiosti hallittavissa, mutta jos sen päästää lipsahtamaan punaisen puolelle, se todennäköisesti kuumuu kokonaan. Junnun suoritukset kisoissa kuitenkin ovat aina hyviä, siellä kun ratsastaja ei koskaan oleta pääsevänsä sunnuntairatsastukseen, vaan tekee töitä tosissaan.

Jos Junnusta täytyy kertoa sen huonoin ja paras puoli, niin enpä tiedä. Orissa on niin paljon kumpaakin. Hassuinta pojassa kuitenkin on ehdottomasti sen nolo käytös laitumelle laskun aikaan. Ori nimittäin laukkaa muiden mukana ensin rinta rottingilla niin kuin kuuluukin, mutta ryhtyy sen jälkeen isottelemaan. Polleana se haastaa riitaa kaikkien kanssa minkä ehtii, mutta kun ensimmäinen laidunkaveri näyttää sille hampaitaan, se pakenee hyvin nuivana laitumen nurkkaan murjottamaan useiksi minuuteiksi. Eikä poika opi - se on niin olevinaan joka ainoa kevät, ja joka kerta vetäytyy hätääntyneenä, kun joku edes katsoo sen päälle pahasti.

Lopuksi vielä kertokaamme, että Junnu syö tekstiilejä. Se siis syö niitä, eikä vain pureskele rikki. Orille ei saa jättää loimea, ellei sitä valvo, eikä sen karsinan oveen saa jättää roikkumaan yhtään mitään. Jos jättää takkinsa puolioveen, se on aivan varmasti pian entinen takki. Erkinheimot ei ota mitään vastuuta omaisuudesta, jonka Junnu tuhoaa omaisuuden haltijan tyhmyyden takia, vaan päin vastoin perii Junnun suolenkiertymän hoidosta aiheutuvat kulut.

Suku

Kajon-Samu
sh, 158cm, evm.
Mäen Samuel
sh, 157cm, evm
Sumusamu
sh, 155cm, evm
Mäen Veera
sh, 157cm, evm
Kuunkajo
sh, 157cm, evm.
Kuu-Ukko
sh, 156cm, evm.
Kajastus
sh, 157cm, evm.
Kristalliina
sh, 154cm, evm.
Kristoff
sh, 153cm, evm.
Kyl Maar
sh, 155cm, evm.
Aamun-Krista
sh, 150cm, evm.
Einariina
sh, 155cm, evm,
Lätkäjätkä
shm 154cm, evm,
Ensi-Lempi
sh, 153cm, evm.

Kajon Samu on hieno ravihevonen, jolla on hyvä suku. Ori on 158cm korkea kimo, ja sen luonne on melko tuju. Nuorilla päivillään hevonen juoksi ennätyksekseen 1.23,0ke, mutta se ei ole starttaillut enää sitten vuoden 2013. Siitosorina Kajon Samu on toiminut jonkin verran eläkkeellä. Varsoja sillä on yhteensä seitsemän, joista vanhin, Erkinheimon Kristallijumala, on ratsu, ja muut ravureita.

157cm korkea Mäen Samuel on Ari Mäentauksen kasvattama ja omistama raviori. Tämä aikoinaan virtuaalisen ravikuninkuuden voittanut kimo lopetettiin 20-vuotiaana murtuneen takajalan takia. Ennen sitä ori ehti kuitenkin vaikka mitä niin kilpaurallaan kuin siitoshevosenakin. Samuelin ennätys oli 1.23,6ly, ja sillä oli taipumuksia myös lyhyiden matkojen montélähtöihin. Arvokisoja Samuel näki useita ja pääsi erittäin usein rahasijoille, vaikkei voittanutkaan muita yhtä merkittäviä kilpailuita kuin ravikuninkuuden. Siitosorina Samuel astui kymmeniä tammoja. Sen menestynein jälkeläinen lienee Mäen Auroora, joka myös on Ari Mäentauksen kasvattama ja omistama.
Sumusamu oli kimo 155cm korkea kimo suomenhevonen. Sen kasvatti Laura Peltola ja omisti Kaapo Johansson. Ori oli hyväsukuinen ja erittäin hieno, joten siitä pulistiin kovasti jo ennen kuin se oli kilpailuikäinen. Koska mainetta riitti, riitti Sumusamulla myös tammoja. Ori ei paljon ehtinyt raviradalla kääntymäänkään, vaan se toimi siitoskäytössä oikeastaan elämänsä loppuun asti. Treenauksen ja kilpailutuksen vähyyden vuoksi Sumusamun ennätykseksi jäi 1.33,8, jonka se juoksi 4-vuotiskaudellaan.
Ari Mäentauksen ensimmäinen menestynyt kasvatti, Mäen Veera, voitti arvokisan toisensa perään. Sen vauhdilla ei ihan parhaiden oriitten ohitse juostu, mutta tammasarjoissa hevonen oli ylivoimainen. Parhaimmillaan se oli pitkillä matkoilla, mutta kyllä siitä myös räjähtävää nopeutta sai irti tarvittaessa. Tämä 157cm korkea ruunikko kuoli 25-vuotiaana vanhuuteen synnytettyään viisi varsaa Sumusamusta.

Kuunkajo on aina ollut puhtaasti siitostamma ja se on kilpaillut ainoastaan näyttelyissä. Tamma oli kaunis punaraudikko, oikein hyvä rakenteeltaan, ja 157cm korkea olematta kuitenkaan hirvittävän raskastekoinen. Hevosta ei koskaan opetettu ajolle tai ratsuksi kunnolla, vaan se vietti päivänsä laitumella muiden siitostammojen ja niiden varsojen seurassa. Kuunkajo oli kilttiluonteinen hevonen. Se lopetettiin 22-vuotiaana usean pikkuvaivan summan vuoksi.

Kuu-Ukon kaikilla varsoilla on kuuaiheinen nimi. Tämä johtuu siitä, että Kuu-Ukko oli hyvämaineinen hevonen. Ori teki keskinkertaisen kilpauran, mutta sen jälkeläiset juoksivat sitä itseään paremmin. Ori periytti myös säyseää luonnettaan jälkeläisilleen, ja olivathan sen varsat komean näköisiäkin. Itse Kuu-Ukko oli läsipäinen punaruunikko, jolla oli neljä pitkää sukkaa. Se oli 156cm korkea melko massiivinen ori.
Massiiviselle Kuu-Ukolle valittiin usein hieman kevyempiä tammoja. Sellainen oli Kajastus, musta tamma, joka oli hyvin kevytrakenteinen huolimatta siitä, että se oli 157cm korkea. Kajastus astutettiin Kuu-Ukolla kuusi kertaa, ja se synnytti viisi elävää varsaa. Ensimmäisensä Kajastus loi. Ennen siitostamman päiviään toimi kipakkaluonteinen Kajastus kuitenkin ravihevosena, ja voi miten hieno juoksija se olikaan! Se käytti etujalkojaan kuin lämminverinen, paljon tehokkaammin kuin suomenhevoset, ja tämä piirre lisäsi Kajastuksen nopeutta erityisesti pitkillä matkoilla.

Kristalliina oli 154cm korkea yleispainotteinen ruunikko tamma. Sen ykköslaji oli kenttäratsastus, jossa se voitti mm. SM-hopeaa vuonna 2004 ratsastajansa Alina Sjöblomin kanssa. Kristalliina kävi myös aktiivisesti estekisoissa, ja siinäkin lajissa tämä reipasluonteinen, menevä tamma pärjäsi hienosti. Kouluratsastusharrastuksensa Kristalliina aloitti vasta vanhempana omistajansa Joona Hietasen kanssa Alina Sjöblomin lopetettua sen ratsastajana. Kouluratsastuskin oli Kristalliinalle mieluisaa, mutta siinä se ei hirvittävästi sijoituksia saanut, koska se eläköityi kokonaan jo pari vuotta harrastuksen aloittamisen jälkeen muuttaessaan Hietasesta Erkinheimoihin. Kristalliina lopetettiin jalkaongelmien takia vuonna 2014. Tammalla on yhteensä kolme varsaa, joista kaksi kantoi ja synnytti sijaisemo.

Kristalliinan isä oli 153cm korkea mustanruunikko Kristoff-ori. Tämä kenttä- ja esteratsastukseen painottunut ori oli voimakastahtoinen ja määrätietoinen hevonen. Kristoff ei kuitenkaan ollut pahansisuinen, vaan sen kova luonne teki siitä mainion kilparatsun. Varsoilleen, joita on 19 kappaletta, Kristoff periytti klassisen suomenhevosen rakennettaan. Ratsu menehtyi 29-vuotiaana yön aikana omaan karsinaansa ilmeisesti sydänkohtaukseen.
Kyl Maar oli 155cm korkea ja väriltään mustanruunikko tähtipää. Ori oli komea hevonen, mutta luonteeltaan hyvin vaativa. Ratsu harrasti elämässään esteratsastusta ja hieman kouluratsastusta, mutta sillä kilpailtiin vain säästeliäästi. Koska pelättiin, että Kyl Maar periyttäisi hankalaa luonnettaan varsoilleen, sillä teetettiin vain kolme varsaa. Niistä kaikista tuli voimakastahtoisia, mutta niiden luonne kanavoitiin työntekoon eikä kiukutteluun, joten varsat pärjäsivät kilpailuissa ja elämässään isäänsä paremmin.
Kyl Maarin tammoiksi valittiin mahdollisimman säyseitä hevosia. Niistä yksi oli Aamun-Krista, nöyrä ja työteliäs kouluratsu. "Krista" oli jo 12-vuotias astutuksen aikaan ja piti välivuotta kilpailuista. Kristoff jäikin Kristan ainoaksi varsaksi, sillä tämä ruunikko palasi kilpakentille heti äitiyslomansa jälkeen ja kilpaili elämänsä loppuun asti. 150cm korkea tamma kuoli 15-vuotiaana kuljetusautossa tapahtuneen onnettomuuden vuoksi.

Einariina sai nimensä kasvattajansa Eino Yli-Potkan mukaan. Tamma jäi kasvattajansa aikuisen tyttären harrastetason kilpahevoseksi. Ratsu kilpaili huvin vuoksi kaikkia lajeja sekaisin aina western trailista este-, koulu- ja matkaratsastukseen. Huimia suorituksia Einariina ei tehnyt, sillä omistajan tarkoituksena oli vain pitää hauskaa. Omistajan vuokrasi tammansa pois kolmeksi vuodeksi, ja vuokraaja teetti sillä kaksi varsaa. Einariina oli 155cm korkea voikko ja aivan tavallinen suomenhevonen.
Einariinan isä oli Lätkäjätkä, 154cm korkea ori, joka huonoksi onnekseen vietti lyhyen elämänsä aivan vääränlaisella nuorella, vastuuttomalla omistajalla. Lätkäjätkän tarkoitus oli olla harrastehevonen, mutta ori kun oli, ja vieläpä menevä sellainen, se ei sopinut tehtäväänsä alkuunkaan. Omistaja antoi astuttaa Lätkäjätkällä kerran erään tammankin, vaikka orin suvunjatkamiselle ei ollut mitään järkevää perustetta - eihän ori ollut millään tapaa erityisen menestynyt. Hyvä suomenhevosen rakenne sillä kuitenkin oli. Lätkäjätkä oli 145-senttinen voikko. Se lopetettiin jo kahdeksanvuotiaana, koska sen nuori emäntä ei enää pärjännyt sen kanssa, eikä viitsinyt etsiä sille parempaa kotia.
Ensi-Lempi asui pikkukylässä Pohjanmaalla ja eleli tavallista lemmikkihevosen elämää. Se kävi alueen ratsastuskoulun järjestämissä harjoituskisoissa ja sai yhden varsan. Mitään suurta uraa ruunikko ei kuitenkaan kehittänyt, vaan kilpaili huvikseen. Tamma oli 153cm korkea ja luonteeltaan mitä ihanin.


Kilpailukalenteri

r

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
23.02.-12 Zurück ERJ/90cm 1/50
05.03.-12 Heijastus ERJ/90cm 1/40
05.03.-12 Heijastus ERJ/90cm 5/40
07.03.-12 Zurück ERJ/90cm 1/50
09.03.-12 Heijastus ERJ/90cm 3/40
24.02.-13 Zurück ERJ/90cm 2/50
09.04.-13 KK Bailador ERJ/90cm 5/50
09.04.-13 Suprant KRJ/HeA 6/50
10.04.-13 Suprant KRJ/HeA 1/50
14.04.-13 Satulinna ERJ/80cm 7/50
17.04.-13 Satulinna ERJ/80cm 6/50
30.04.-13 Vatturaunio ERJ/90cm 3/27
15.05.-13 Riiviöt ERJ/90cm 1/40
16.05.-13 Riiviöt ERJ/80cm 6/40
23.05.-13 Riiviöt ERJ/90cm 6/40
24.05.-13 Riiviöt ERJ/80cm 5/40
15.06.-13 Zurück ERJ/90cm 4/50
15.06.-13 Tuuliharja ERJ/80cm 6/40
16.06.-13 Zurück ERJ/90cm 1/44
27.06.-13 Simplicity ERJ/90cm 2/30
29.06.-13 Simplicity ERJ/90cm 5/30
02.07.-13 Simplicity ERJ/90cm 3/30
30.12.-13 Tuuliharja ERJ/90cm 2/40
31.12.-13 Tuuliharja ERJ/80cm 1/40
15.02.-14 Virtuaalitalli Mustang VMRJ/15km ihanneaika 6/24, 5p.
16.02.-14 Deadwood Rangers VMRJ/15km nopeus 1/4, 5p.
15.02.-14 VMRJ VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 38/41, 2p.
20.02.-14 Ponipallerossa VMRJ/15km ihanneaika 7/11, 4p.
04.03.-14 Vaapukka ERJ/80cm 3/30
12.03.-14 Zurück ERJ/90cm 1/20
13.03.-14 Zurück ERJ/90cm 4/20
14.03.-14 Zurück ERJ/90cm 1/20
16.03.-14 Zurück ERJ/90cm 4/20
18.03.-14 Maanan Suomenhevoset ERJ/90cm 3/30
20.03.-14 Maanan Suomenhevoset ERJ/80cm 2/30
21.03.-14 Keskeneräinen ERJ/60cm, tarinakisa 3/5, tarina
22.03.-14 Maanan Suomenhevoset ERJ/80cm 5/30
23.03.-14 Maanan Suomenhevoset ERJ/80cm 2/30
25.03.-14 Jokimaa ERJ/80cm 3/30
25.03.-14 Jokimaa ERJ/90cm 1/30
14.07.-14 Scandic Stables VMRJ/15km nopeus 17/21, 1p.
15.07.-14 Scandic Stables VMRJ/15km Ihanneaika 20/36, 1p.
30.07.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 42/53, 2p.
06.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 11/25, 1p.
09.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 13/25, 1p.
30.11.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 9/16, 4p.
01.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 3/8, 8p.
06.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 4/4, 2p.
07.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 4/4, 2p.
08.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 2/5, 4p.
30.09.-14 Zurück ERJ/90cm 5/30
01.10.-14 Zurück ERJ/90cm 5/30
03.10.-14 Zurück ERJ/90cm 4/30
04.10.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 1/30
07.10.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 1/30
07.10.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 3/30
09.10.-14 Zurück ERJ/90cm 2/4
09.10.-14 Zurück ERJ/90cm 2/9
10.10.-14 Zurück ERJ/90cm 1/4
11.10.-14 Zurück ERJ/90cm 2/4
11.10.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 1/30
12.10.-14 Zurück ERJ/90cm 1/4
08.11.-14 Zurück ERJ/90cm 1/30
10.11.-14 Zurück ERJ/90cm 2/30
11.11.-14 Zurück ERJ/90cm 2/30
11.11.-14 Zurück ERJ/90cm 4/30
04.12.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 5/30
04.12.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 2/30
05.12.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 2/30
06.12.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 1/30
11.12.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 3/21
11.12.-14 Erkinheimot ERJ/90cm 3/21
17.02.-15 Stud Asgard KRJ/HeA 4/30
22.02.-15 Fiktio KRJ/HeA 2/40
26.02.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
27.02.-15 Fiktio KRJ/HeA 1/40
02.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 1/40
02.03.-15 KK Holmberg KRJ/HeA 3/60
05.03.-15 KK Holmberg KRJ/HeA 5/60
07.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
08.03.-15 KK Holmberg KRJ/HeA 4/60
08.03.-15 KK Holmberg KRJ/HeA 2/60
08.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 1/30
09.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
12.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
12.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 6/40
15.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
17.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
21.03.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
24.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 5/30
25.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 4/30
31.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 3/30
03.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 5/30
10.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 5/30
13.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 5/30
16.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 1/30
17.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 3/30
17.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 2/30
07.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 2/40
11.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 5/40
12.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 5/40
14.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 6/40
16.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
16.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 2/40
18.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
23.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
24.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 6/40
16.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 3/30
17.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 2/30
18.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 4/30
21.04.-15 Fiktio KRJ/HeA 1/40
22.04.-15 Fiktio KRJ/HeA 5/40
23.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 2/30
24.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 2/30
24.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 5/30
25.04.-15 Fiktio KRJ/HeA 2/40
25.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 3/50
28.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 3/50
02.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 1/40
02.05.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 3/40
03.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 6/40
04.05.-15 Wuki KRJ/HeA 3/60
10.05.-15 Ascuns Farm KRJ/HeA, tarinalka 4/30, tarina
20.10.-16 Pirunkorpi KERJ/Tutustumisluokka 6/40
01.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 3/30
04.11.-16 Metsovaara KERJ/Tutustumisluokka 2/22
05.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 4/30
07.11.-16 Metsovaara KERJ/Tutustumisluokka 1/22
08.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/13
09.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/13
10.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 1/13
10.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/30
15.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 1/21
16.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/21
24.11.-16 Hengenvaara KERJ/Tutustumisluokka 3/21
13.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 1/27
15.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 5/27
17.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 2/27
26.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 3/27
27.02.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 5/27
02.03.-17 Mörkövaara KERJ/Aloittelijaluokka 1/11
03.03.-17 Mörkövaara KERJ/Aloittelijaluokka 3/11
05.03.-17 Mörkövaara KERJ/Aloittelijaluokka 1/11
06.03.-17 Kaunovaara KERJ/Tutustumisluokka 4/40
07.03.-17 Gateaway KERJ/Tutustumisluokka 2/40
07.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 1/30
08.03.-17 Mörkövaara KERJ/Aloittelijaluokka 1/11
09.03.-17 Mörkövaara KERJ/Aloittelijaluokka 3/11
10.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 5/27
12.03.-17 Kärmeniemi KERJ/Tutustumisluokka 2/28
13.03.-17 Kärmeniemi KERJ/Tutustumisluokka 3/28
13.03.-17 Gateaway KERJ/Tutustumisluokka 3/40
13.03.-17 Kaunovaara KERJ/Tutustumisluokka 1/40
14.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 3/30
14.03.-17 Kärmeniemi KERJ/Tutustumisluokka 1/28
15.03.-17 Kärmeniemi KERJ/Tutustumisluokka 2/28
15.03.-17 Tuiskula KERJ/Tutustumisluokka 3/30
15.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 4/27
16.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 4/27
17.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 3/27
17.03.-17 Kaunovaara KERJ/Tutustumisluokka 6/40
18.03.-17 Gateaway KERJ/Tutustumisluokka 2/40
19.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 5/28
20.03.-17 Kaunovaara KERJ/Tutustumisluokka 3/40
24.03.-17 Turmeltaja KERJ/Tutustumisluokka 3/30
28.03.-17 Mörkövaara KERJ/Tutustumisluokka 1/30
29.03.-17 Turmeltaja KERJ/Tutustumisluokka 5/30
02.04.-17 Mörkövaara KERJ/Tutustumisluokka 1/30
04.04.-17 Mörkövaara KERJ/Tutustumisluokka 3/30
11.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 5/29
12.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 3/29
14.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 5/29
15.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/29
16.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 3/29
01.03.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi kestävyys 2/100
02.03.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi kestävyys 5/100
15.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 1/23
15.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/23
18.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 3/23
06.04.-18 Prime Sporthorses VVJ/Noviisi kestävyys 1/26
09.04.-18 Prime Sporthorses VVJ/Noviisi kestävyys 2/26
15.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 1/27
16.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 4/27
16.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 5/27
26.04.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/41
01.05.-18 Liljelunds VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
02.05.-18 Liljelunds VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
02.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
02.05.-18 Crimson VVJ/Noviisi tarkkuus 4/22
03.05.-18 Crimson VVJ/Noviisi tarkkuus 2/22
04.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 1/22
07.05.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 1/30
07.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 1/22
08.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
08.05.-18 Liljelunds VVJ/Noviisi tarkkuus 1/30
09.05.-18 Liljelunds VVJ/Noviisi tarkkuus 3/30
09.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
09.05.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/30
11.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 1/22
12.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 3/22
12.05.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/30
13.05.-18 Crimson VVJ/Noviisi tarkkuus 1/22
14.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
16.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 4/22
19.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 1/22
20.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 3/22
24.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 1/22
26.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 4/22
14.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi tarkkuus 4/24
14.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi tarkkuus 2/24
17.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi tarkkuus 3/24
19.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi tarkkuus 4/24

Päiväkirja ja valmennukset

121116
Ajattelin, että Junnun olisi aika mennä SLA:n tilaisuuteen ensi kuussa, mutta saa nyt nähdä. Se vaatisi paljon ihmismäisesti, tai siis hevosmaisesti käyttäytymistä, ja Junnulle fiksun esittäminen on välillä ollut tosi vaikeaa. Etenkin silloin, kun asialla on ollut erityisen suuri merkitys, kuten aiemmissa laatiksissa. Orihan sai vain kolmoset KRJ:n ja ERJ:n laatiksista surkean käytöksen takia. Toisessa se päätti kulkea naama kaksarilla, pää melkein turpaa myöten kaulan sisälle imaistuna, kun olisi pitänyt liikkeitä esitellä. Toisessahan se sitten teki enemmän kaikkea noloa, mm. kakki kentälle, yritti syödä minulta hatun päästä, suostui juoksemaan esittelyssä ainoastaan suu auki ja lopulta sotki itsensä, minut ja tuomarin lantaan vihtomalla meitä likaisella hännällään. SLA on vielä lajilaatiksiakin tiukempi paikka (YLA:sta puhumattakaan), joten on kai ihan normaalia, että minua ahdistaa...

291016
Kävin ajamassa Junnulla tänään oikein pitkän lenkin koppakärryllä. Vähän meinasi naama jäätyä, kun Junnu porhalsi menemään koko alkumatkan tukka putkella niin jäätävää vauhtia, että silmäni vuotivat ja vähän ahdisti. Kuitenkin poika kuunteli ohjausta ihan riittävästi, joten annoin sen juosta pahimmat patoumat ennen kuin pehmeä, hyvä, leveä hiekkatie vaihtui ohuemmaksi maastoreitiksi.
Metsän siimeksessä oli lämpöisempi olla, koska Junnu ei voinut juosta ja puut suojasivat tuulelta. Ori käveli rennosti ja katsoi jalkoihinsa niin, että sain ajatella hetken omiani. Eipä sekään ilo kauaa kestänyt: kärryt sanoivat yhtäkkiä KATUNG ja toinen pyörä oli soikea. Olin huolimattomuuttanu antanut Junnun vetää itseni terävän kannon yli.
Ei siinä muu auttanut kuin jättää kärryt siihen. Pakkasin Junnun ohjat ja pitkän rintaremmin reppuuni ja nousin sen silojen taakse istumaan. Ohjana minulla oli yksi riimunaru, jonka kiinnitin orin suitsien poskihihnaan. Siitä saisi ainakin hätäjarrun, ellei muuta!
Hyvin me kotiin kuitenkin pääsimme, eikä Junnu uhrannut ajatustakaan ajolenkin vaihtumiselle ratsastuslenkkiin. Menimme vain käyntiä ja hidasta ravia, koska oloni oli kovin hutera ja heiveröinen Junnun kyydissä käytännössä ilman mitään apuvälineitä.

241016
Kouluvalmennus, Oresama ja Junnu, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Junnu oli tänään reippaalla tuulella, joten se kulki jo alkuvalmennuksesta helpon näköisesti ohjan ja pohkeen välissä huolellisesti muodossa. Taivutusharjoituksissa ratsukolla oli kuitenkin hieman ongelmia: Junnu oli jäykän oloinen, eikä Oresama saanut sitä asetettua tarpeeksi hyvin. Kun kaiken maailman voltteja, ympyröitä ja kahdeksikkoja kuitenkin jatkettiin huonosta suoriutumisesta huolimatta, alkoi Junnu hiljalleen rentoutua ja kyljet venyivät. Lopulta voltit olivat oikein kauniita!
Lopputunnista tehtiin tempoharjoittelua ravissa, enkä minä monesta asiasta joutunut valittamaan. Oresama voisi ehkä käyttää pohjeapuja hieman säästeliäämmin Junnun kanssa ainakin niinä päivinä, kun ori suostuu kulkemaan reippaasti pakottamatta. Ratsukon yhteispeli toimi kuitenkin tänään todella hyvin.

011016
Estevalmennus, Oresama ja Junnu, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresaman ja Junnun pitää todella kiinnittää huomiota siihen, miten esteitä lähestytään oikein. Vaikka helpolla 90-senttisellä radallamme itse hypyt olivatkin tänään oikein kauniita, lähestymiset menivät ryntäämisiksi. Ponnistuspaikan löytäminen näytti myös hieman vaikealta. Oresaman kannattaakin ratsastaa ihan koko rata hitaammin: ei Junnulla vähän hitaammassakaan vauhdissa tule huonoa suoritusaikaa! Silloin ratsastaja saa enemmän aikaa ajatella ja ohjata hevosta. Junnu tarvitsisi myös reippaampia puolipidätteitä.
Tiet esteeltä toiselle olivat kuitenkin hyvin valittuja. Junnu pystyisi selkeästi vielä hieman tiukempiin teihin, mutta minusta sitä ei kannata puskea liikaa. Reitti oli hyvä jo näinkin.

090916
Johan Junnu sai hepulin! Vanha ukko, jaksoi sillä tavalla tammalle huutaa tänään, että minäkin säikähdin! Tähti-tammaa vietiin Junnun ohitse orin mielestä huumaavan läheltä, ja tämä ukkeli päätti sitten töräyttää ilmoille sumutorvimaisen tervehdysfanfaarin. Minä olin juuri poikaa harjaamassa ja kyllä korvat soivat vieläkin. Voi jehna!
Junnu on muutenkin käynyt ihmeellisesti kierroksilla tammojen suhteen, vaikka nyt ei pitäisi olla edes sellainen aika vuodesta. En sitten tiedä, tuprutteleeko joku naapuritallien tammoista ilmoille jotain kutsuvia hajuja, jotka tulevat tuulen mukana Junnun nokkaan. Mene ja tiedä. Olen kuitenkin valmis lyömään vetoa sen puolesta, että Junnu vain on vähän kummallinen.

010716
Jaaha. JOKU hevonen, joku nimeltä mainitsematon Junnu, keksi potkia kaksi kenkää kintuistaan tänään. Tietenkin kaikki kengittäjät, etenkin meidän oma, ovat niin täyteen buukattuja, etten saanut ketään lyömään uusia kenkiä tilalle, joten jouduin kiskomaan jäljelle jääneetkin irti. Nyt minulla on tallessa yksi etu- ja yksi takakenkä, ja niiden melkein uudet parit ovat ties missä Junnun haassa! Kyllä minä niitä etsiä yritin, ja kun maatasosta en niitä nähnyt, koetin niitä katsella vielä Junnun selästä käsin. Vaan eipä löytynyt.
Vaikka minua kuinka ärsyttääkin, on onni onnettomuudessa, ettei nyt ole mikään hokkikeli. Eivätkä haat ole liukasta mutavelliä.

191616
Tilanne on nyt se, että Junnu on vaaleanpunainen. Tämä hevoseni on niin typerä, että syö loimensa, joten olen ostanut sille halpoja loimia. Heitin punaisen fleeceloimen illalla sen niskaan pesun päälle, kun oli jo viileää. Pidin ratsua koko ajan silmällä, ettei se syö lointaan, ja olin tyytyväinen, kun se ei edes yrittänyt! Mutta kun tuli aika ottaa loimi pois... ...se oli värjännyt kimon hevosen vaaleanpunaiseksi!
Väriä on koetettu pestä ja harjata pois, vaan ei se lähde. Nyt Junnu on sitten vaaleanpunainen kukaties lopun ikäänsä. Jouduin taas perumaan kisaosallistumisia, koska en kehtaa ratsastaa vaaleanpunaisella hevosella.

020616
Jälleen on kaikki tulevat kisat ennen kuun puoltaväliä peruttu Junnun osalta. Miksikö? Siksi, että fiksu ja filmaattinen hevoseni söi jälleen kangasta ja tällä kertaa se sai kuin saikin suolisto-ongelmia. Ihan suolitukosta ei tullut ja vaara on jo ohitse, mutta eläinlääkäri haluaisi Junnun silti lepäävän jonkin aikaa.
Minä olen niin vihainen, että minun tekisi mieleni sivellä Junnu kostoksi sementillä, niin ettei se taipuisi enää ikinä nyppimään lointa! Olen tuupannut orin hoidettavaksi muulle henkilökunnalle sen lepoajaksi, jotten suutuspäissäni pahoinpitelisi sitä.

240914
Ei sille Junnulle voi olla nauramatta, vaikka välillä sen tempaukset aluksi itkettävätkin. Meidän Junnuhan syö kaikenlaista kangasta. Siis syö, eikä pureksi, se siis nielee kankaan. Minulta on kadonnut eilen tuulitakki, ja hädissäni kuvittelin jo Junnun pistelleen poskeensa koko takin, mutta eihän sellainen voi olla mahdollista. En ikinä jätä mitään Junnun ulottuville. Silti ihminen kuvittelee peloissaan kaikenlaista - jopa unohtaneensa noin päivänselvän jutun. Takin arvoitus kuitenkin ratkesi tänään. Rikokseen liittyy Erkinheimon tallikissa Niilo, Junnu sekä tallipoikamme Markus.
Olin heittänyt takin kuulemma tallin nurkkaan - paikkaan, jossa meillä säilytetään yleensä heinäpaaleja, mutta joka on nyt puolityhjä, koska en ole tehnyt vielä uutta paalitilausta. Markus oli nostanut takkini siitä Erkinheimon Toteemihevarin ovessa olevaan satulatelineeseen. Niilo-kissa puolestaan nukkuu usein satulatelineen alla, koska se saa erittäin usein kiskottua huovan, loimen, tai minkä milloinkin telineessä roikkuvan kankaan itselleen siihen pesäksi - tällä kertaa siis takkini. Tapauksella ei ole silminnäkijöitä, mutta olen melko varma, että kissa oli taas tasapainoillut Junnun oven päällä ja leikkinyt viereisen karsinan ovessa, Toteemihevarin ovessa siis, roikkuneella takilla. Ehkä kissa oli kahmaissut kankaan kynsiinsä ja kiskonut sen riittävän lähelle Junnua, joka oli vetänyt takin karsinaansa.
Takkini on nyt kuitenkin löytynyt hieman repeytyneenä keskeltä Junnun karsinaa. Meidän Junnu nukkuu makuullaan, ja takin sijainnista päätellen se oli nukkunut takkini päällä. Hätäännyinhän toki aluksi niin, että ihan itkin, mutta tutkin sitten takkia tarkemmin. Vaikka se oli revennyt, jokainen pala oli tallella - Junnu ei siis ollut syönyt mitään, luojan kiitos. Ehkä vahamainen kangas on sen mielestä pahaa? Joka tapauksessa, nyt kun hevoselle ei käynytkään mitään, ei voi kuin nauraa orin tempaukselle ja sen ja Niilo-kissan saumattomalle yhteistyölle!

040713
Hyvää 6v-syntymäpäivää, Junnu!
Tänään olemme saaneet paljon aikaan - tai siis minä olen. Leivoin Junnulle heppakakun ja ihmisille täytekakun orin synttäreiden kunniaksi. Leipoessani ajattelin. Ajattelin todella paljon.
En ole myynyt Junnua, vaikka minun piti myydä se suoraan emänsä alta. Kun istuin kahvipöydässä muistellen talliporukan kera Junnun kanssa sattuneita kommelluksia, tajusin, ettei minulla ole ollut näin hauskaa yksittäisen hevosen kanssa sitten Agata Jewelin, joka oli unelmieni hevonen, rakkaimmista rakkain.
Kahvipöydästä noustuani poistin kaikessa hiljaisuudessa netistä Junnun myynti-ilmoituksen, satuloin kimon unelmahevoseni ja kävelin kesäiseen maastoon, hyväntuoksuiseen havumetsäämme. Junnu käänteli korviaan ymmärtämättä, millaisen suuren päätöksen viimein tein. Minun taas teki mieli laulaa: päätinhän juuri, etten myy pois unelmahevostani!
Maastolenkkimme oli pitkä ja hidas. Olimme reissussa kolmisen tuntia. Matkalle mahtui vain yksi laukkapätkä, mutta fiilistellähän minä vain halusinkin. Silti yksi pätkä tuli ihan tarpeeseen. Junnu laukkasi ponnekkaasti kuin lohikäärme, rinta rottingilla ja hengittäen energisesti.
Kun ohitimme kotimatkalla käynnissä tammahakamme, jossa seisoskeli Junnun oma varsa, Erkinheimon Elävä nukke, sen emä Erkinheimon Aavetyttö, sekä Kukka Nimeltään Tähti, Junnu pysähtyi huutelemaan hävyttömyyksiä leideille. Jouduin tekemään kunnolla töitä pakottaakseni ratsun taas liikkeelle, mutta kun pollea urhoni taas käveli eteenpäin, minua nauratti. Olen minäkin hevosen valinnut. Junnu - mikä ihana persoona!!

201212
Viisivuotiaan hevosen koulutusvaihe on sitten ihanaa aikaa! Kolmivuotiskoulutuksessa opetellaan alkeet, kuten ohjasajo ja varusteiden käyttö, mutta viisivuotiaan hevosen kanssa voi jo ratsastaa oikeasti. Nyt Junnu alkaa olla valmiiksi koulutettu ja sen voi päästää valmennusvaiheeseen.
Ostajaa en ole löytänyt. Mäki-Mattilat ovat korottaneet tarjoustaan suurin piirtein joka toinen kuukausi. Aloin neuvotella orista uudelleen, kun he lupasivat kilpailuttaa sitä, mutta en vieläkään vakuuttunut siitä, että koti olisi oikea juuri Junnulle. Sitä paitsi olen aloittanut kilpailemisen orin kanssa lähinnä esteratsastuksen parissa, ja se on erittäin mukava ratsu. Ensimmäisistä kisoista suurin osa meni plörinäksi, koska jännitin itse kovasti ja Junnulta meni hermo. Se kuumui kokonaan. Lopulta löysimme kuitenkin yhteisen sävelen, ja siitä eteenpäin elämä ja kilpailu yhdessä on ollut ihanaa! Luulen, että astutan Junnulla vielä toisenkin meidän tammoistamme Erkinheimon Aavetytön lisäksi ja myyn sen vasta sitten. Saan nauttia orista vielä pidempään, ja saisin pitää useamman sen jälkeläisen. Luulen, että astutus voisi tapahtua parin vuoden kuluttua...

080112
Kaija ja Arto Mäki-Mattila kävivät tänään katsomassa Kristallijumalaa, tai "Junnua", niin kuin sitä nykyään kutsun. He olivat ihan innoissaan orista, mutta en taida sittenkään myydä sitä heille. Mäki-Mattilat tahtoisivat orista siitoshevosen heti, mutta nyt kun kolmivuotiskoulutus on alkanut, huomaan hevosessa olevan potentiaalia kilpakentille. Ori ei ole mikään nopea oppimaan, mutta kun sen saa oivaltamaan yhden asian, juttua ei tarvitse enää kerrata läheskään yhtä paljon kuin muiden varsojen kanssa. Lisäksi Junnu on ollut niin mukava ja järkevä käsiteltävä, että en oikeastaan edes halua antaa sen koulutushommia muiden käsiin. Luulen, että pidän hevosta vielä edes koulutuksen alkuvaiheiden ajan, ja etsiskelen ostajaa samalla.

040112
Erkinheimon Kristallijumala on syntynyt. Se on maailman kaunein varsa - kimo, vaikka ei olekaan puhtaanvalkoinen! Orin värityksestä tulee mieleen ihan kivikossa sulava lumi.
Oli ihanaa seurata pienen orin ensiaskeleita. Kyyneleet silmissä katsoin, kuinka se syntyi, nousi vapiseville jaloilleen ja nautti ensiateriansa emänsä Kristalliinan kanssa. Olin hyvin varovainen, etten häiritsisi tuoretta äitiä ja sen pienokaista. Seurailin tapahtumia hipihiljaa melkein kaksi tuntia ennen kuin maltoin siirtyä toimistoon tuijottamaan uutta varsaa valvontakamerasta. Ja voi, miten kaunis varsa tämä onkaan! Erkinheimoissa ei ole ennen ollut Kristallijumalan kaltaista. Kun lähetin huonolaatuisia kuvia varsasta sitä jo ennen sen syntymää kosiskelleille ostajaehdokkaille, hekin rakastuivat kauniiseen varsaan. Kukaan meistä ei ole ennen nähnyt yhtä somaa hevosta! Tästä pojasta kasvaa vielä komea ori!

010112
Varsan pitäisi syntyä jo. Sen pitäisi olla täällä. Kristalliinan laskettu aika oli jo kolme päivää sitten, mutta varsaa ei näy. Olen huolestunut sekä emätamman että syntymättömän kasvattini tilasta. Eläinlääkäri vakuuttelee minulle, ettei hätää ole, mutta minä olen elänyt jo kolme kokonaista vuorokautta Kristalliinan ja syntymättömän varsan kanssa täydellisessä symbioosissa. Olen käynyt välillä vain vessassa ja syömässä ja muutoin roikkunut kantavan tamman seurassa. Ja kylmä on, voi kyllä! Kristalliina ei ulkoile pitkiä aikoja kerrallaan enää.
Varsa on kuulemma ori. Ultrasta sen on tiennyt jo kauan aikaa. Olen päättänyt nimenkin, ja se on Erkinheimon Kristallijumala. Itse asiassa nimi kävisi tammallekin, mutta toivon tämän hevosen olevan ori. Muutama isäntä on nimittäin jo kysellyt Kristallijumalaa, ja aionkin myydä sen emänsä alta. Toivottavasti synnytys käynnistyy jo pian...

Jälkikasvu

220112 t. Erkinheimon Elävä Nukke (e: Erkinheimon Aavetyttö)
000017 t. Erkinheimon Kristalliina (e: Enkelinsiipi)Kaiken materiaalin © Oresama/Erkinheimot, ellei toisin mainita.
Otsikkokuvien © Jokeri. ja CH.
Virtuaalihevonen - a SIM game horse.
Kopiointi kielletty!