otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Elly Jelly VH12-031-0371 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Maahantuoja: funfunHey, ex-om Tiikeri VRL-10741
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Estepainotus
Säkäkorkeus: 163cm Koulutustaso: ko VaB, re 160cm, CIC3, vaikea
Syntynyt: 13.04.-12 (16v) Meriitit: YLA1, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-I




© Cherie, Cherie, Cherie, CC BY-NC 2.0

Yorcassa on aina tilaa suomalaiselle puoliveriselle, joka taitaa hienosti vähintään kolme lajia, eli on kilpakäytössä erinomainen yksilö. Sellaisia kuitenkin tuntuu olevan erittäin harvoin myynnissä, jos lisätään soppaan vielä kolmas kriteeri: hevosen on oltava sykähdyttävä. Sellainen Elli on, ja kun selasin laiskasti hevosten myyntipalstoja liikoja toivomatta, tämä tamma osui heti silmiini. Lähdin siis innoissani sitä katsomaan. Samalla kävin kokeilemassa montaa muutakin tammaa, tallilla kun oli paljon hevosia myynnissä. Elli oli kuitenkin ainoa, joka lähti mukaani kotiin. Sen olemus oli niin positiivinen ja utelias huolimatta siitä, että se on viettänyt huhujen mukaan jonkinlaista kiertolaiselämää ainakin osan aikaa, ja siitä, että vaikka se on hirvittävän taitava ja älykäs tamma, sillä ei ole tehty juuri mitään ennen Yorcaan tuloa.

Elli on jo kunnioitettavaan ikään ehtinyt rouvashenkilö, mutta sitä ei kukaan ikinä usko, kun tamman tapaa. Elli on nimittäin niin täynnä elämisen riemua! Siellä missä Elliä hoidetaan, raikaa iloinen hirnunta. On hoitajasta kiinni, pitääkö hän tamman hyörimistä ja pyörimistä positiivisena elämänilon merkkinä vai rasittavana simppailuna. Ellin kanssa nimittäin tarvitaan huumorintajua! Se viskoo harjoja ympäriinsä, jos niihin yltää, ja näykkii hoitajaansa puseronhihasta saadakseen vähän lisää rakkautta. Kuolaimia se ei aina haluaisi ottaa, ja vaikka se ei kookas tamma olekaan, se saa joinain päivinä päänsä hämmästyttävän ylhäälle suitsimista vältellessään. Silloin ei auta kuin ottaa topakka haara-asento ja komentaa ankarasti. Elli uskoo, jos hoitajalla on asenne kohdillaan. Jos se ei usko, täytyy hakea Yorcan isäntä suitsimaan: häntä uskovat kaikki! Satuloinninkin rasittavuus on Ellillä tähtien asennosta kiinni. Vaikka tamma ei olekaan ollenkaan vaarallinen eikä satuta hoitajaansa, ei kukaan osaa arvata sen temppuja edeltäpäin!

Elli on ihan huikea kouluratsu - kunhan ratsastajalla on huumorintajua, kärsivällisyyttä ja taikavoimia. Tamma osaa ihan oikeasti mitä tahansa ja taipuu kuin muovailuvaha, jos sitä vain huvittaa. Pakottamalla se ei tee mitään muuta kuin ravaa selkä pitkänä ja kamelin kaltaisena. Jos ratsastaja tulee sen kanssa toimeen ja houkuttelee sitä herättämällä sen uteliaisuuden, se tanssii vaikka balettia. Ellillä olisi rahkeita vaikka GP-tason kouluratsuksi, mutta Yorcan väki kestää sen pelleilyä vain vaativaan B:hen saakka.
Kun Elli hyppää, kukaan ei uskoisi sen olevan miltei mummoiässä! Se nimittäin laukkaa esteelle korvat pystyssä ja ponnahtaa lentoon kuin tiikeri. Hurjimpina hetkinään se saattaa jopa pukitella ilosta. Elli on helppo hallittava esteillä: se kuuntelee ratsastajaansa eikä kuumu. Sitä ei haittaa, vaikka ratsastaja vain roikkuisi mukana ja ohjaisi. Sen ainoa huono puoli on liioittelu. Se on näkevinään maahankaivetun ristikonkin olypiaesteenä ja hyppää sellaisenkin mahtiloikan, että pienimpiä pelottaa. Jättihyppyjensä vuoksi Elli ei sovi aloittelijoille, vaikka se luonteensa puolesta olisi hyvä hyppäämisen opettaja.
Elli menee hienosti maastoesteitäkin, ja sänkilaukkoja, mutta rauhalliseen samoiluun siitä ei ole. Jos sille tulee tylsää, eli jos vauhti on sen mielestä liian hidasta, se alkaa nähdä mörköjä huvittaakseen itseään. Niitä se sitten on pelkäävinään niin pahoin, että sen on laukattava vähintään kaksi kilometriä suu vaahdoten ja häntä pitkänä sojottaen.
Elli on myös Yorcan oma valjakkoajomestari. Se on kevyt ja helppo ohjastettava, ja vaikka valjakkoajossa on paljon yhteistä kouluratsastuksen kanssa, jostain syystä Ellin motivaatio on aina korkealla ajettaessa. Tamma on tarkka ja näyttävä ajettava.

Vaikka Elli on monin puolin ihana hevonen, on siinäkin se yksi oma kommervinkkinsä, jota siinä eniten rakastan. Se on halailu. Elli ei tule haan portille huutamalla, ei viheltämällä eikä muutakaan ääntä pitämällä. Se kuitenkin laukkaa paikalle heti, kun hakija levittää kätensä halaukseen. Tamma singahtaa heti ihmisensä eteen ja painaa turpansa hänen niskaansa - siis halaa. Halimisen jälkeen Elli onkin helppo ottaa mukaan ja taluttaa harjattavaksi tai karsinaan.



Lot's of Jelly
trak, 164cm, evm
Lost in Time
trak, 164cm, evm
Not Lost
trak, 169cm, evm
Looking Glass
trak, 160cm, evm
Candy Corn
trak, 167cm, evm
Hill Billy
trak, 166 evm
Candy Crush
trak, 169cm, evm
Jelly Bean
swb, 165cm, evm
Potato Chip
swb, 166cm, evm
Renegade
swb, 168cm, evm
Chokolate Chip
swb, 160cm, evm
Caramello
swb, 164cm, evm
Hercules
swb, 170cm, evm
Caramella
swb, 160cm, evm

i. Sporttinen Lots of Jelly kilpaili aikanaan menestyksekkäästi niin esteillä kuin kentässäkin. Pelkkään kouluratsastukseen ei taustajoukoilla ollut kiinnostusta, mutta olisi ori varmasti siinäkin pärjännyt. Tummanruunikon värityksen omannut saksalaismies oli luonteeltaan hieman karski ja suorasukainen mutta eipähän tarvinnut arpoa, että mitä mieltä se oli mistäkin. Jalostuksellisesti arvokas jo pelkästään omien ansioidensa vuoksi mutta myös vahvan isälinjan vuoksi – ja tämän johdosta orille kertyi jälkeläisiä useita kymmeniä. Nivelvaivojen vuoksi lopetettu ori eli 19-vuotiaaksi.

ii. Lost in Time oli niin ikään sporttisen mallinen ori, jonka kisaura keskittyi kenttäratsastukseen. Saksassa ja sen naapurimaissa loistavasti menestynyt ratsu oli luonteeltaan tulinen ja terävä mutta oikein käsiteltynä toimi kuitenkin asiallisesti. Vaativan luonteensa vuoksi punaruunikkoa oria ei käytetty jalostukseen ihan niin paljon kuin kysyntää oli, sillä tammoilta vaadittiin tasaisempaa luonteenlaatua. Siltikin Lost in Timen jälkeläislista on pitkä ja kattaa useita menestyneitä kisahevosia kuin arvokkaita siitoseläimiäkin. Vanhuuden tuomien ongelmien vuoksi ori päätettiin lopettaa omalle laitumelleen 22-vuoden iässä.
iii. Not Lost oli poikiensa tapaan kenttähevonen henkeen ja vereen. Kansainvälisestikin kilpaillut ori joutui kuitenkin lopettamaan kisauransa vain 11-vuotiaana, sillä ratsukko meni vakavasti nurin maastoradalla kesken kisan. Jalkaa kuntoutettiin pitkään mutta se ei tuottanut toivottua tulosta, joten ruunikko päätettiin lopettaa 13-vuotiaana. Siitoksessa sitä kuitenkin kerettiin käyttää jo nuorempanakin mutta myös kuntoutuksen aikana, joten suku jatkuu 19 varsan kautta.
iie. ooking Glass oli kaunis tamma, jonka luonne ei ollut ehkä parhaimmasta päästä. Vain parin ihmisen hevonen kilpaili vaihtelevalla menestyksellä pääasiassa esteratsastuksessa mutta onpa tamma nähty myös kouluradoilla. Vain Saksassa kisannut punaruunikko siirrettiin siitokseen vain 9-vuotiaana kun yhä useammin kisalähdöt menivät huonosti. 18-vuotisen elämänsä aikana tamma varsoi seitsemän varsaa.

ie. Candy Corn oli raamikas tamma, joka olisi voinut olla tammamaisempikin rakenteltaan. Tamman kanssa kilpailtiin pääasiassa kenttäkisoissa mutta vanhemmiten myös koulu- ja esteradoilla. Tummanruunikon suurin meriitti on kuitenkin sen jälkeläiset, jotka ovat menestyneet erityisen hyvin kenttäradoilla. Rauhallinen ja lempeä tamma astutettiin viidesti mutta kertaalleen se ei tiinehtynyt. Candy Corn lopetettiin haavasta alkaneen yleistulehduksen vuoksi 16-vuotiaana.
iei. Hill Billy oli harvinaisen massiivinen ori, jonka kisaura oli kouluaitojen sisällä. Elastisesti liikkunut ori kilpaili Keski-Euroopassa menestyksekkäästi mutta tuntemattomasta suvusta tulevaa ori ei haluttu käyttää jalostuksessa juurikaan sen ensimmäisinä vuosina. Vasta kun sen ensimmäiset varsat alkoivat saada mainetta niin orinkin kysyntä kasvoi. Mustalle orille jälkeläisiä sitten kertyi maltilliset 22, joista moni osoittautui varsin hyväksi kouluratsuksi mutta myös muissa lajeissa on menestyjiä, emätammasta riippuen. Vain 16-vuotiaana ori lopetettiin huonosta taloustilanteesta johtuen eikä sen myynnissä ollut enää mitään mieltä.
iee. Candy Crush oli vaikuttava kenttäratsu, jolla olisi voinut olla rahkeita kovempiinkin kisasuorituksiin ja vaikeammillekin radoille mutta kisakaudet tuntuivat katkeavan aina jonkin pienehkön ongelman takia; milloin oli hevosessa kremppaa ja milloin ratsastajassa. Näistä syistä johtuen ruunikon kisaura päätettiin lopettaa ennen kuin se oikeastaan pääsi kunnolla alkuunkaan. Jalostuksessa sen sijaan tamma oli sitten huomattavasti kannattavampi, sillä se hoiti kaikki kuusi varsaansa hyvin ja niistä saatiin ihan kelpo summat. Vaiheikas elämä päättyi omalle laitumelle 22-vuoden iässä.

e. Jelly Bean oli elegantti kouluhevonen, jonka kisaura oli täynnä glamouria ja liitämistä voitosta voittoon. Nuorena tamma pyöräytti yhden varsan ennen kuin kisaura otti kunnolla tuulta alleen ja sitten kisauran jälkeen tammalla teetettiin vielä kaksi varsaa lisää kunnes eläke koitti 14-vuotiaana. Eläkkeellä Jelly Bean toimi opetusmestarina juniori ratsastajille muutaman kerran viikossa aina 18-vuotiaaksi asti. Viimeiset pari vuotta tamma sai olla ihan oloneuvoksena ennen kuin se lopetettiin vanhuuden tuomien kipujen vuoksi omalle laitumelleen. Tamma asui useammassakin maassa mutta päätyi suomalaisomistukseen vasta kypsemmällä iällä.

ei. Potato Chips oli vaikuttavannäköinen kouluori, jolla oli charmia. Herrasmiesmäisesti käyttäytynyt raudikko, jonka kisaura oli todellinen tuhkimotarina. Varsin vaatimattomasta sukulinjasta oleva ruotsalainen on niin ikään ollut vähän käytössä jalostuksessa, jonka vuoksi sitä ei nykyisinkään ihan liian paljon suvuissa tule vastaan. Orin yhdeksän ori varsaa ovat kaikki olleet loistavia kisaratsuja mutta myös periyttäjiä. Tammavarsat, joita ori sai vain kolme, ovat nekin menestyneet hyvin kisaradoilla mutta periyttäjinä eivät ole olleet kovin kummoisia.
eii. Renegade kisasi tasaisen varmasti Ruotsissa mutta rahkeet eivät riittäneet kansainvälisille kentille. Vaatimaton raudikko ei sietänyt hyvin vaihtuvia maisemia, joten se myytiin paremmaksi harrasteratsuksi yksityiselle henkilölle 9-vuotiaana. Ennen myyntiä orilla astutettiin kuitenkin neljä tammaa ja sen varsat ovat kuitenkin olleet kaikki hyviä kisahevosia. Renegade lopetettiin vasta 19-vuotiaana.
eie. Chocolate Chip oli rautias ruotsalainen, joka liikkui kauniisti ja harmonisesti. Herkkähipiäiseksi väitetty tamma kilpaili hyvällä menestyksellä kouluradoilla ja oli periyttäjänäkin varsin vaikuttava. Neljän varsan emä oli kasvattajansa omistuksessa koko 18-vuotisen elämänsä etelä-ruotsalaisella siittolalla.

ee. Caramello oli diivamainen tamma, joka vaati käsittelijältään jämäkkyyttä ja johdonmukaisuutta toimiakseen kunnolla. Ratsuna tämä musta kaunokainen oli varsin keskivertoinen mutta ajaessa toimi huomattavasti yhteistyökykyisemmin. Koulukuviot olivat tamman ominta alaa eikä sitä esteille yritetty montaakaan kertaa. Pitkän kisauran vuoksi Caramello ei ollut jalostuksellisessa käytössä kuin kahden varsan verran, joista vain Jelly Bean on jatkanut menestyvää kisauraa ja sukua.
eei. Hercules oli vaikuttavan kokoinen ori, joka onneksi oli varsin helppoluontoinen. Kokoisekseen hevoseksi Hercules liikkui varsin ketterästi, minkä ansiosta sen kisaura oli varsin menestyksekäs valjakkoajon parissa. Mukautuvainen ori kilpaili ensisijaisesti Ruotsissa mutta kävi se jonkin verran myös muissa pohjoismaissa. Jalostuksessa kuitenkin vähän käytetty, sillä omistajalla ei yksinkertaisesti ollut kiinnostusta jalostusasioihin. Varsasaldo jäi kuuteen. Hercules pääsi vehreille laitumille 19-vuotiaana jalkaongelmien vaivattua jo jonkin aikaa.
eee. Caramella oli tyttärensä tavoin vähän hienohelmainen, jota piti käsitellä silkkihansikkain. Ratsuna niin ikään keskinkertainen tamma oli vastaanottavaisempi ajaessa mutta ei silläkään saralla mikään ihan tasaisen varma suorittaja. Saattoi maailmaan kaksi varsaa, joista kumpikaan ei yltänyt huipulle. Musta tamma jouduttiin lopettamaan kasvaimen vuoksi vain 15-vuotiaana.

© Jenna (VRL-03515)



Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
21.03.2018 Thirteen ERJ/160cm 3/30
18.03.2018 Raatteen ERJ/160cm 2/30
18.03.2018 Thirteen ERJ/160cm 3/30
17.03.2018 Thirteen ERJ/160cm 3/30
16.03.2018 Raatteen ERJ/160cm 5/30
15.03.2018 Thirteen ERJ/160cm 4/30
14.03.2018 Raatteen ERJ/160cm 2/30
09.03.2018 Raatteen ERJ/160cm 2/30
06.03.2018 Raatteen ERJ/160cm 1/30
03.03.2018 Raatteen ERJ/160cm 5/30
02.03.2018 Raatteen ERJ/160cm 2/30
02.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 1/18
04.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 2/18
05.04.2018 Raatteen ERJ/160cm 1/30
07.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 1/18
08.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 4/18
09.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 3/18
09.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 3/18
11.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 4/18
12.04.2018 Rt Lilja ERJ/160cm 4/30
16.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 1/18
16.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 1/18
17.04.2018 Raatteen ERJ/160cm 1/30
17.04.2018 Raatteen ERJ/160cm 4/30
18.04.2018 Rt Lilja ERJ/160cm 5/30
19.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 1/18
19.04.2018 Colosseum ERJ/160cm 3/18
20.04.2018 Raatteen ERJ/160cm 1/30
28.04.2018 Supernatural ERJ/150cm 6/43
01.05.2018 Supernatural ERJ/160cm 5/43
11.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 4/30
14.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 5/30
19.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 1/30
24.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 3/30
24.07.2018 Kultahuisku ERJ/160cm 3/36
26.07.2018 Kultahuisku ERJ/160cm 6/36
26.07.2018 Kultahuisku ERJ/160cm 1/36
26.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 5/30
27.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 3/30
29.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 3/30
30.07.2018 Raatteen ERJ/160cm 5/30
28.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 5/30
28.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 3/30
23.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 1/30
23.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 3/30
21.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 4/30
20.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 1/30
17.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 1/30
14.01.2018 Haavelaakso KRJ/HeA 4/30
25.12.2017 Rustvalla KRJ/HeA 6/30
24.12.2017 Mörkövaara KRJ/VaB 2/30
23.12.2017 Rustvalla KRJ/HeA 1/30
23.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 5/40
21.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 4/40
21.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 2/40
19.12.2017 Rustvalla KRJ/HeA 2/30
18.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 4/40
18.12.2017 Mörkövaara KRJ/VaB 2/30
17.12.2017 Mörkövaara KRJ/HeA 2/30
16.12.2017 Mörkövaara KRJ/HeA 2/30
15.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 6/40
13.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 6/40
12.12.2017 Rustvalla KRJ/HeA 4/30
10.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 3/40
07.12.2017 Lamoca KRJ/HeA 6/40
30.11.2017 Brunnby KRJ/VaB 2/30
29.11.2017 Rustvalla KRJ/HeA 3/30
28.11.2017 Brunnby KRJ/VaB 2/30
28.11.2017 Rustvalla KRJ/HeA 5/30
27.11.2017 Roscoff KRJ/VaB 5/30
26.11.2017 Brunnby KRJ/VaB 1/30
26.11.2017 Rustvalla KRJ/HeA 5/30
25.11.2017 Roscoff KRJ/VaB 1/30
25.11.2017 Roscoff KRJ/VaB 5/30
24.11.2017 Brunnby KRJ/VaB 5/30
24.11.2017 Rustvalla KRJ/HeA 2/30
22.11.2017 Roscoff KRJ/VaB 1/30
15.12.2017 Mörkövaara KRJ/VaB 4/30
15.12.2017 Mörkövaara KRJ/HeA 4/30
08.12.2017 Mörkövaara KRJ/VaB 3/30
11.11.2017 Thirteen KRJ/HeA 4/30
10.11.2017 Thirteen KRJ/HeA 5/30
08.11.2017 Thirteen KRJ/HeA 5/30
07.11.2017 Thirteen KRJ/HeA 5/30
12.02.2018 Brotherhood KERJ/CIC3 2/21
20.02.2018 Brotherhood KERJ/CIC3 2/21
13.04.2018 Colosseum KERJ/CIC3 1/22
15.04.2018 Colosseum KERJ/CIC3 1/22
17.04.2018 Colosseum KERJ/CIC3 1/22
13.09.2018 Sardonic KERJ/CIC3 2/25
16.09.2018 Sardonic KERJ/CIC3 2/25
19.09.2018 Sardonic KERJ/CIC3 1/25
20.09.2018 Sardonic KERJ/CIC3 1/25
24.09.2018 Sardonic KERJ/CIC3 2/25
27.09.2018 Sardonic KERJ/CIC3 3/25
29.09.2018 Priton KERJ/CIC3 4/28
02.07.2019 Mörkövaara KERJ/CIC3 2/14
04.07.2019 Elohiljan KERJ/CIC3 3/10
31.08.2019 Supernatural KERJ/CIC3, KERJ-Cup 2/21
07.10.2019 Mörkövaara KERJ/CIC3 2/30
08.10.2019 Mörkövaara KERJ/CIC3 1/30
17.10.2019 Mörkövaara KERJ/CIC3 4/30
18.10.2019 Mörkövaara KERJ/CIC3 2/30
20.10.2019 Mörkövaara KERJ/CIC3 3/30
26.10.2019 Mörkövaara KERJ/CIC3 5/30
02.11.2019 Aeston KERJ/CIC3 4/17
10.01.2020 Safiiritiikerin KK KERJ/CIC3 2/11
27.03.2020 Mörkövaara KERJ/CIC3 1/24
02.04.2020 Mörkövaara KERJ/CIC3 1/23
04.04.2020 Mörkövaara KERJ/CIC3 3/23
09.04.2020 Mörkövaara KERJ/CIC3 4/23
20.04.2020 Mörkövaara KERJ/CIC3 4/23
28.04.2020 Mörkövaara KERJ/CIC3 3/23
13.07.2020 Hiivurin KERJ/CIC3 2/13
18.07.2020 Hiivurin KERJ/CIC3 3/13
28.07.2020 KK Bailador KERJ/CIC3 3/15
30.07.2020 KK Bailador KERJ/CIC3 3/15
01.08.2020 Lallybroch KERJ/CIC3 3/24
09.08.2020 Lallybroch KERJ/CIC3 2/24
24.08.2020 KK Lupin KERJ/CIC3 4/31
29.08.2020 KK Lupin KERJ/CIC3 4/31
30.08.2020 KK Lupin KERJ/CIC3 5/31
01.09.2020 Cloudfield KERJ/CIC3 4/26
17.10.2020 Chersey KERJ/CIC3 3/27
26.10.2020 KK Lupin KERJ/CIC3 4/29
20.11.2017 Duan VVJ/Vaikea tarkkuus 2/15
21.11.2017 Duan VVJ/Vaikea koulu 2/15
03.03.2018 Breandan VVJ/Vaikea yhdistetty 3/20
05.03.2018 Breandan VVJ/Vaikea yhdistetty 2/20
07.03.2018 Breandan VVJ/Vaikea yhdistetty 1/20
12.03.2018 Breandan VVJ/Vaikea yhdistetty 1/16
14.03.2018 Breandan VVJ/Vaikea yhdistetty 3/16
06.04.2018 Prime Sporthorses VVJ/Vaikea koulu 1/6
07.04.2018 Prime Sporthorses VVJ/Vaikea koulu 1/6
08.04.2018 Prime Sporthorses VVJ/Vaikea koulu 1/6
10.04.2018 Prime Sporthorses VVJ/Vaikea koulu 2/6
11.02.2020 Safiiritiikerin KK VVJ/Vaativa tarkkuus 1/50
13.02.2020 Safiiritiikerin KK VVJ/Vaativa tarkkuus 5/50
22.02.2020 Safiiritiikerin KK VVJ/Vaativa tarkkuus 1/50
03.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
05.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
06.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
07.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
10.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
12.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
12.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 1/7
14.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
15.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 1/7
16.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 1/7
18.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 1/7
19.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
20.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 1/7
23.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
24.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
25.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
30.07.2020 KK Lupin VVJ/Vaikea tarkkuus 2/7
21.08.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa kestävyys 4/39
22.08.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa kestävyys 2/39
25.08.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa kestävyys 1/39
01.11.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa koulu 3/11
01.11.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa koulu 3/11
02.11.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa koulu 3/11
03.11.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa koulu 1/11
06.11.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa koulu 2/11
07.11.2020 KK Lupin VVJ/Vaativa koulu 1/11



Syyskuu 2018
Valjakkovalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oli häikäisevän aurinkoinen syyspäivä, kun laitoin Oresaman ja Ellin töihin nurmikentällä. Olin rakentanut noille kahdelle puomeista ja kartioista kootun kotikutoisen valjakkoajoradan, joka matki rakenteeltaan tarkkuuskoetta. Vaikka rata oli vaikea ja aurinko häikäisi, Oresama ja Elli suoriutuivat helposti. Se ei kuitenkaan riittänyt minulle, sillä tiesin, että Ellistä saadaan kyllä enemmänkin irti.
"Uudestaan! Nopeammin!" määräsin.
"Mu-"
"Ei muttia, enemmän vauhtia!"
Toinen kerta oli yhtä virheetön kuin ensimmäinenkin, mutta vieläkin ihan liian hidas. Elli tuntui vain hölköttelevän kuin sunnuntaiajelulla, jopa hiukan tylsistyneenä. Oresama puolestaan nojasi välillä jopa kyynärpäitään polviinsa ihan niin kuin olisi muulilla ajava lantakuski. Teki mieli repiä tukka päästä ja kirota, mutta sen sijaan osoitin vain radan alkua ja komensin yrittämään nyt oikeasti. Uhkasin tulla seuraavalla kerralla kärryyn istumaan erittäin pitkän piiskan kanssa, jos aikaani tuhlattaisiin vielä tällaiseen pelleilyyn.
Kolmas kerta näytti oikeasti tosi hyvältä. Kun valmennettavani ajoivat nurin kartion päälle tasapainottamani puomin, teki mieli tuulettaa. Oresamalle teki hyvää epäonnistua, niin hän keskittyi kunnolla eikä enää nojaillut polviinsa. Se taas toi Elliin kaipaamaani ryhtiä ja puhtia.
Kolmannen kierroksen jälkeen äyskäisin vieläkin hiukan vihaisena lyhyen palautteeni. Ilmoitin, että lähettäisin sähköpostilla piirustukset radoista, joita Oresama harjoittelisi yksin. Ja reippaaseen tahtiin, eikä matelemalla. Häpeäisin silmät päästäni kisoissa, jos noiden kahden meno olisi kuin possujunan matelemista kiskoillaan ja kaikki tietäisivät, että minä valmensin noita.

Heinäkuu 2018
"Susta on Elli tullut yksi mun harvoista lempihevosista", kerroin Ellille kävellessämme kotiin omalta laitumelta. Elli oli jo valmis siirtymään tallin viileyteen ja pimeyteen: sen laidunkesä oli ollut 30-asteinen ja sateeton. Se seurasi minua kiltisti ryntäät paarmanpuremilla, ja minulla oli ollut ihan hirveä ikävä sitä.
Oli ihanaa kävellä Ellin kanssa parin kilometrin matka tallipihaan kesäyössä. Oli jo hämärää ja tuoksui syksyltä. Kun aurinko ei enää porottanut, ilma oli miellyttävän viileää kuuman päivän jälkeen. Näimme punaisen auringonlaskun kelluvan kaukana Pohjanmaan loputtomien peltojen päässä. Mietin, millaisissa maisemissa Elli oli viettänyt aikaisemmat kesänsä. Oliko se kotoisin harjuisesta maastosta, saaresta vai kaupungista? Oliko se ollut samalla tavalla tyytyväinen ja tuntenut olevansa kotona jossain ihan erilaisessa paikassa kuin Yorcassa Mörkömäen ja Jätinhautuumaan välissä? Harmittelin taas kerran, etten ollut saanut tuntea Elliä aina. Se oli jo iäkäs, ja olisin halunnut sen elävän ikuisesti. Joskus näin painajaisia siitä, että se jätti minut.
Kun tulimme viileään talliin ihan liian nopeasti, päästin Ellin karsinaansa. Se nuuhkaisi kaikki neljä nurkkaa, koska olimme pesseet karsinan ihan kunnolla Ellin laidunloman aikana. Tamma kuitenkin tunsi paikan omakseen eikä ihmetellyt enempää. Sen sijaan se kääntyi karsinansa ovea kohti, minua kohti, jotta voisin halata sitä vielä, niin kuin jokaisena iltana. Rutistinkin Ellin kuristusotteeseeni ja toivoin taas kerran, että saisin pitää sen aina. Halusin, että se haudattaisiinkin minun kanssani, jotta voisin varmistaa sen saavan hevosten taivaassa kaiken haluamansa.
"Hyvää yötä. Huomenna saat tulla mun kanssa keräämään mansikkaa, niin saat itsekin sitten syödä niitä."

Maaliskuu 2018
Enää parisen kuukautta, ja Elli täyttää 16 vuotta. Se ei ole hevoselle vielä kauhean korkea ikä, mutta varsan tekemistä ajatellen se alkaa olla. Ellillähän on jo ennestään yksi varsa, joka asuu kuulemma hienolla kilpatallilla valjakkohevosena, mutta sen tamma sai edellisessä elämässään, enkä ole tuota varsaa koskaan nähnyt. Haluaisin Ellistä varsan omaankin talliin, joten kutsuin paikalle eläinlääkärin arvioimaan, olisiko tämän ikäistä tammaa turvallista astuttaa näin pitkän tauon jälkeen.
Eläinlääkäri katsoi ensin Ellin yleiskunnon: karva kiiltää, hampaat ovat hyvät, jaloissa ja selässä ei ole mitään kipuja. Elli on hyvässä lihassa, syö hyvin ja suoli toimii, kaviotkin ovat terveet ja jouhet tuuheat ja kiiltävät. Sen jälkeen lääkäri alkoi painella, puristella ja koputella Elliä. Pidin tammaa päästä kiinni, kun en muutakaan osannut tehdä tai sanoa. Eläinlääkäri tutki hevoseni päästä varpaisiin.
Takajalan viereltä kyykystä ylös noustessaan lääkäri hymyili. Hän sanoi, että Elli on paremmassa kunnossa kuin moni kahdeksanvuotias. Hän ei nähnyt mitään syytä olla astuttamatta tammaa seuraavasta kiimasta.
Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että meidän Elli saa vielä yhden varsan, joka on ihan ehta Yorcalainen! Olen niin innoissani! Täytyy alkaa heti miettiä orivalintaa...

Helmikuu 2018
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tapasin Ellin ensimmäistä kertaa viime joulukuussa, ja nyt kun näin sen uudelleen valmennuksen merkeissä, tuntuu kuin ihan eri hevonen olisi kävellyt kentälle. Ellihän oli notkea kuin muovailuvaha, vaikka viime kerralla se ei pystynyt menemään edes pyöreää volttia! Virheitä ratsukon menossa kuitenkin edelleen on, sillä eihän kukaan ole täydellinen, ja aina on varaa parantaa.
Seuraavaksi esittäisin Oresamalle haasteen napakammasta ja ryhdikkäämmästä ratsastuksesta. Tuollaiset hellät otteet toimivat ehkä reippaiden tai hermostuneiden hevosten kanssa, mutta Elli tuntuu olevan luonteeltaan löysähkö. Se saisi paljon etua siitä, jos ratsastaja vaikuttaisi sen selässä reippaammalta. Uskon, että silloin Ellikin alkaisi kulkea paremmin ryhdissä ja tekisi enemmän töitä selällään.
Toivotan ratsukolle onnea uusiin koitoksiin. Elli on kehittynyt paljon lyhyessä ajassa!

Tammikuu 2018
Elli on ollut nyt meillä jo pari kuukautta. Edellisten kuukausien aikana olen tutustunut siihen ensin varovaisesti ja sitten perinpohjaisesti, ja menimme ensimmäiseen valmennukseemmekin. Se ei hyvin mennyt, mutta saimme sentään valmentajalta tarkat ohjeet jatkoa varten, ja niitä tarkasti noudattamalla olen saanut autettua Elliä tosi paljon. Sen olo tuntuu nyt olevan paljon kevyempi, ja ratsuna siitä on tullut helpompi, taipuisampi ja rennompi. Tästä rohkaistuneena ilmoitin meidät Miika Rossin helmikuun ryhmäkouluvalmennukseen.
Muutenkin kuin ratsastuksellisesti Ellille kuuluu tosi hyvää. Se on meillä jo kuin kotonaan, ja se on oppinut, keneltä kannattaa kerjätä herkkuja, ja keneltä niitä ei koskaan tipu. Elli on oppinut tarhailemaan isossa laumassa, ja näyttää nauttivan elämästään. Meitä ihmisiä kohtaan se on ollut tosi kiltti tyttö, ja kaikki pitävätkin Ellistä jo kovasti.

Joulukuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tällä hetkellä Elly Jellyn suurin ongelma vaikuttaa olevan jäykkyys. Tamma ei taivu kunnolla, eikä se tunnu edes osaavan mennä ravia tai laukkaa rennon näköisesti. Syynä saattavat olla selkäkivut, jotka kannattaa ainakin poissulkea pikimmiten, tai ehkä tamman elämänmuutos: sehän tuli Yorcaan vasta äskettäin kodinvaihtajana. Syy sen jäykkyyteen voi olla myös vanhan kodin ratsastustavassa. Voi olla, ettei Elliä ole ratsastettu oikein, tai ettei sillä ole teetetty oikeanlaisia tehtäviä.
Tämän valmennuksen perusteella ehdotankin aiemmin mainitsemaani selkäkipujen poissulkemista (tai hoidattamista jos niitä on) ja sen jälkeen kylkien ja selän venyttelyä ihan maastakäsin vaikkapa makupalojen perässä. Kun se alkaa sujua, Ellillä kannattaa ratsastella paljon voltteja, kiemurauria ja kaikenmoisia muita koukeroita, ja laittaa se käyttämään vetreytyneitä lihasiaan kunnolla. Työskentely kannattaa aloittaa ihan vain käynnissä.

Marraskuu 2017
Meille ostettiin uusi puoliverinen, joka kiekuu kuin kukko joka aamu. Sen nimi on Elli, ja vaikka se on jo rouvaikäinen, se painelee menemään kuin viimekesäinen tammavarsa. En ole ikinä ennen nähnyt Ellin ikäistä hevosta, joka olisi näin täynnä energiaa! Osin tamman seinille hyppiminen johtuu varmaan siitä, että se on älykäs muori, jolla ei ole ollut myyjän mukaan viimeaikoina kauheasti aktiviteettia. Suurimmaksi osaksi Elli taitaa riehua siksi, että se on, noh, Elli.
Jo näinä muutamina päivinä, joina olen Ellin kanssa ollut, olen huomannut, että se tahtoo tukkia nokkans kirjaimellisesti joka paikkaan. Yleensä tamman kaltainen häsläri alkaa aika nopeasti tympimään minua, mutta ei tämä tyttö. Elli näyttää siltä kuin se nauraisi koko ajan, eikä kenellekään näin iloiselle vain voi olla vihainen!
Ratsastustakin ollaan koeteltu, ja kyllä asia on niin, että Elli on minua vienyt kentällä ihan kuusi-nolla. Tarvitsen valmentajan apua, jotta saan mummon toimimaan kunnolla. Onneksi meillä on tuo Miika Rossi: hän tulee katsomaan Elliä heti kun ehtii. Odotan osin innolla ja osin kauhulla mummukan kanssa valmentautumista!



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
30.09.-12 Ori Jeleo Stelisto RSE Crocodilehunter Serellenders
31.07.-19 Tamma Ton-Tongue Toffee RR Another Weasley Yorca WBs




Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen