otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Green Sparrow VH12-031-0228 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Timo Hollola, evm
Rotu: Suomenpuoliverinen Painotus: Kenttäratsastus
Säkäkorkeus: 165cm Koulutustaso: CIC5 (2013->CIC4), GP, 150cm
Syntynyt: 01.01.-12 (25v) Meriitit: YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-II




Kuvat © Benny De Ruiter Stables

Green SParrow menehtyi vanhuuteen 31.7.2019. Muistosivulle.


Roni on yhden miehen hevonen. Uuden hoitajan tai ratsastajan on tehtävä ihan käsittämättömän paljon töitä jotta Roni oppisi luottamaan heihin. On jaksettava viettää aikaa hevosen kanssa myös rapsutellen ja jutellen. Ja hevonen itse on silloin hyvin ujo, eikä aluksi pidä edes koskettamisesta. Moni onkin luovuttanut heti alussa, mutta muutama on jäänyt Ronin vierelle. Jääneet ovat saaneet ratsusta ikuisen luotettavan ystävän, joka tervehtii hoitajiaan lempeästi ja vie ratsastajansa turvallisesti mihin tahansa.

Hoidettaessa Roni on kankean, pitkän tutustumisvaiheen jälkeen herttainen ja säyseä. Se kuuntelee tarkasti hoitajansa huolet ja tutkii hänen taskunsa herkkujen varalta. Se ottaa vastaan silitykset ja taputukset. Vatsan tai kaulan alta rapsutettaessa se hieroo ylähuulellaan mitä tahansa, mikä vain on tarpeeksi lähellä. Orin kanssa ei tarvitse pelätä puremia, potkuja tai näykkäyksiä.
Satulointi ei ole Ronin lempijuttu, ja sen poika näyttää pullistelemalla oikein maijesteettisesti. Suurin osa henkilökunnasta kiristääkin satulavyön vasta selästä käsin, koska tämän hepan pullistelu ei ole tästä maailmasta. Suitsiminen on onneksi helpompaa. Roni ei poimi kuolaimia itse, mutta ottaa ne suostuttelematta, kun niitä hieraisee sen ylähuulta vasten kevyesti. Päänsä se pitää paikoillaan remmien kiinnityksen ajan. Jalkasuojat saa laittaa rauhassa ja ajan kanssa, tämä heppa kun ei hermostu kesken kaiken.

Lämmittelyssä Roni on aluksi vähän laiskanpuoleinen. Se pysyy kyllä annetulla reitillä eikä oio, ja menee pyydetyssä askellajissa, mutta lönköttää todella löysästi. Raipalla sen saa ryhdistäytymään nanosekunnissa, mutta monikaan ei malta tätä herraa muistuttaa. Tiukat, herättelevät pohjeavut nimittäin toimivat myös muutaman kierroksen lönköttämisen jälkeen. Kokemattomampikin ratsastaja voi lämmitellä orin valmiiksi, koska se tottelee päällisin puolin moitteetta kaikissa askellajeissa.
Kouluratsastusharjoituksissa Roni suorittaa tehtävänsä mielellään, mutta ei huhki turhaan. Se ei ravaa ryhdikkäästi, ellei sitä käske ja muistuta. Muodossa sen saa pysymään ratsastamalla napakasti, mutta heti ratsastajan huomion herpaannuttua venähtää meidän Roni välittömästi löysäksi kuin kastemato. Tottelevainen heppa kyllä on, sitä ei voi kieltää. Se ei milloinkaan kiukuttele, ja yleensä tekee harjoitukset oikein, vaikkakin laiskan näköisesti, ellei joku ole kannustamassa sitä koko ajan.
Esteillä poika piristyy. Se ei vieläkään ole käsiin räjähtävää tai liiaksi kuumuvaa sorttia, mutta meneepä kuitenkin virkeästi ja korvat pystyssä. Mikään este ei ole Ronille liian vaikea tai pelottava, vaan se hyppää kummallisimpienkin viritelmien ylitse. Vaikka esteen rakentaisi lumesta, harjanvarresta tai puutarha tuoleista, Roni osaa aina lukea sen esteeksi ja yrittää hypätä sen kiertämisen tai kieltämisen sijaan. Pojun kanssa hyppääminen on myös turvallista ja rentoa, se kun ei varmasti lähde omille teilleen tai tee minkäänlaisia äkkiliikkeitä.
Maastossa Roni on rohkea ja rento kaveri vaikka sunnuntairetkille. Maastoesteitä sen kanssa treenataan tietenkin kovasti, ja niidenkin menemisestä se pitää. Täyttä vauhtia ori ei omasta tahdostaan lähde menemään, mutta tarpeeksi päättäväinen ratsastaja saa tämänkin menopelin kiihtymään suhteellisen nopeasti ja kovaan vauhtiin. Roni ei pelkää eikä säiky. Jos mennään porukassa, se ei ahdistele koskaan muita hevosia, mutta väistää itse liian helposti sivuun muiden tullessa liian lähelle sitä. Ratsastaja saa hevosen pidettyä oikeassa linjassa pohjeavuin.

Kisapaikalla orista tulee vähän sulkeutuva, ja se tahtoo paljon hellittelyjä tutuilta ihmisiltään. Talliporukan suurin haaste tallialueella onkin pitää Ronin ihailijat mahdollisimman kaukana poissa ennen suoritusta. Hevonen on komea valokuvattava ja suloinen taputeltava, mutta hermostuu myös herkästi liiasta hälinästä. Stressin saakin purettua mukavasti lämmittelyssä ratsastamalla Ronia oikein reippaasti.

Kisapaikan kouluohjelma ei ole vielä koskaan mennyt yhtä hyvin kuin kotona. Tarpeeksi hyvin se on mennyt parhaiden pisteiden saavuttamiseen omassa luokassa, mutta Roni on oikeasti vieläkin upeampi ratsu. Ratsastajat eivät ole huomanneet muuta eroa Ronissa kisapaikalla ja kotona kuin että se on jotenkin sulkeutuneemman oloinen vieraassa paikassa.
Esteradalla poika unohtaa nopeasti jännityksensä ja on samanlainen ratsastettava kuin kotona. Sivusta katsottuna ori näyttää nauttivan yleisöstä vieläkin enemmän kuin yksin hyppäämisestä. Niin hyvin Ronilla kulkee, että se olisi varmasti menestynyt esteratsu, ellei olisi kenttäratsu.
Maastoesteillä Roni kuuntelee ratsastajaa tarkemmin kuin kotopuolessa, koska rata ei ole entuudestaan tuttu sille, vaan vain ratsastajalle. Se ennakoi jonkin verran ja joskus sitä on hillittävä hieman, mutta aivan varmasti poika pysyy käsissä. Maastoesteillä Roni tekee aina parhaansa ja yltää hienoon suoritukseen missä tahansa olosuhteissa.



Green Gold
fwb, 167cm, evm.
Green As I Am
fwb, 169cm, evm.
Green Charles
fwb, 169cm, evm.
As I Am Great
fwb, 167cm, evm.
Golden Opportunity
fwb, 164cm, evm.
Twister FIN
fwb, 165cm, evm.
Last Change
fwb, 166cm, evm.
Powerproof FIN
fwb, 160cm, evm.
All This Power
fwb, 160cm, evm.
All This Money
fwb, 160cm, evm.
Underestimated FIN
fwb, 165cm, evm
Party Poker
fwb, 161cm, evm.
Poker Player
fwb, 163cm, evm.
Recent Party
fwb, 161cm, evm

Suuri mustanruunikko Green Gold oli aikoinaan menestynyt kenttäratsu ja komeili useiden hevoslehtien kansikuvissa. Sen luonteessa kuitenkin oli pitelemistä, mutta osaavissa käsissä ori venyi hienoihin suorituksiin. Laatuarvosteluissa ja kantakirjoissa käyneinä se palasi viimeiseltä kilpakaudeltaan Saksasta takaisin Suomeen siitosoriksi 16-vuotiaana. Green Gold astui useammankymmentä varsaa siitosorin päivillään ja varsoista roimasti yli puolet niitti menestystä kilparadalla aivan isänsä tapaan. Ori lopetettiin 24-vuotiaana erityisten sitkeiden tautien vietyä sen voimat.

Green As I Am oli melkein 170cm korkea, hiilenmusta väriltään ja harrasti kouluratsastuskilpailuita leipälajinsa kenttäratsastuksensa ohella. Koulupuolelta sijoituksia ropisi, mutta aivan laatuarvosteluun asti ei ori päässyt. Sen sijaan kenttähevosten arvostelussa tuli poika pistäytyneeksi kymmenenvuotiaana, ja tuli kotiin ykköspalkinnon kera. Ratsu on hyväksytty myös kantakirjoihin. Kun ikää alkoi olla liikaa kilpailuihin, toimi hevonen siitosorina kasvattajansa kotitilalla ennen kuin kunnioitettavassa 33'n vuoden iässä kuoli rauhallisesti vanhuuteen.
Huhujen mukaan Green Charles oli pahansisuinen ori, mutta sen viimeisinä vuosina sen kanssa aikaa viettäneet sanovat sen olevan vain suuri, voimakas ja vaativan erittäin paljon liikuntaa. Niin tai näin, tämän ratsun luonne osattiin aina kanavoida hyödylliseen tekemiseen, ja Green Charles olikin lyömätön este- kenttä- ja maastoestekilpailuissa. Näyttelyihin sitä ei viety, mutta maineensa se silti ansaitsi. Ori olikin suosittu siitoksessa, ja sen kaikki varsat olivat tummia ja suurikokoisia.
As I Am Great oli melko tavanomainen ruunikko kenttä- ja esteratsu. Se teki työnsä hyvin ja voitti monet kilpailuistaan, mutta ei osallistunut suuriin kilpailuihin. Siksi maine jäi paikalliseksi. Luonteeltaan tamma oli kuulopuheiden mukaan hyvin säyseä ja herttainen. Se sai neljä varsaa kilpauransa päätyttyä.

Hieno rautias Golden Opportunity oli Hannu Mäenpään kasvattama ja kilpailema hevonen, jolla oli kaikki edellytykset menestyä myös suuremmissa kilpailuissa. Mäenpää kuitenkin kilpaili orillaan säästeliäästi. Sen kyvyt eivät jääneet huomaamatta, vaan ori sai toimia siitoseläimenä tasaiseen tahtiin heti nuoresta asti. Ratsu oli rehellinen ja rohkea, ja yhtä lailla lemmikki kuin kilparatsu.
165-senttinen kevytrakenteinen Twister FIN oli niin esteratsun näköinen ja oloinen, että oli pettymys kun se ei tahtonut hypätä. Hevosen lahjakkuus kuitenkin löytyi kun sillä alettiin valmentautua koulukilpailuihin sen ollessa kuusivuotias. Siitä lähti Twisterin hieno ura, ja huipulla ollessaan se sijoittui toiseksi kolmesti kansainvälisissä kilpailuissa. Vanhempana Twisteristä ei varsinaisesti tullut siitosoria, mutta neljä tammaa se astui. Se on harvinainen mutta haluttu nimi sukutauluissa.
Keskikokoinen raudikko Last Change sai elämänsä aikana vain yhden varsan, jonka Hannu Mäenpää tammaan ihastuttuaan varasi jo vuosikymmentä ennen itse astutusta. Mäenpää ihastui ratsuun siellä missä monet muutkin, nimittäin kenttäkilpailuissa. Last Change oli hyvin tasapainoinen ja rauhallinen hevonen, mutta kilpaillessaan se teki aina parhaansa.

Pienehkö Powerproof FIN oli sisukas mutta miellyttämishaluinen hevonen, toisinsanoen täydellinen yleisratsu lajiin kuin lajiin. Tamma tekikin laajasti kaikenlaista esteratsastuksesta koulun kautta maastoesteisiin, mutta erikoistui selvästi paljon erilaisia taitoja vaativaan kenttäratsastukseen. Se menestyi oikein hyvin kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, joten siitä tuli tottakai suosittu ja arvokas siitostamma. Tämä kiiltävä punaruunikko kuoli 30-vuotiaana, hivenen harmaantuneena, ja kuuden lapsen emänä.

All This Powerista piti tulla jotain aivan mahtavaa, mutta sen kilpaura loppui kahden kauden jälkeen pieneen murtumaan jalassa. Koska ruunikko oli rakas lemmikki, se huolehdittiin kuntoon ja vamma parani täysin. Omistaja ei kuitenkaan tahtonut enää riskeerata hevosensa terveyttä kilpailuissa, vaan astutti sen kahtena vuotena peräkkäin ja teki siitä sitten harrasteratsun. Loput hevosen elämästä olikin tervettä ja rentoa. All This Power oli 160-senttinen punasävyinen rautias.
Ruunikko All This Money oli 160cm korkea ori, joka starttasi muutamissa kenttä- ja koulukilpailuissa 1900-luvun puolivälin taitteessa. Siitä ei jäänyt jälkipolville juurikaan muita tietoja kuin hienot mutta harvat kisatulokset ja rekisteristä löytyvät kuusi varsaa, joista yhdet ovat kaksoset.
Underestimated FIN'illä oli aikoinaan kaksosvarsat, All This Power ja All These Blessings. Kun orit kasvoivat, ne olivat sekä luonteeltaan että ulkonäöltään kuin emänsä, paitsi jonkin verran pienempiä. Tamma itse oli siis näpsäkkä ruunikko, ja tosi tervepäinen käsiteltävä. Kilparatsuna se toimi kuusi kautta nuoruudessaan, ja meni koulua ja esteitä. Kaksosten lisäksi hevonen sai kaksi varsaa myöhemmin.

Jos hevonen voi olla kylmä tai etäinen, Party Poker oli. Siitä ei kuulemma saanut oikein otetta. Päällisin puolin se oli tottelevainen ratsu, mutta ylti parhaimpaansa vain emäntänsä Amanda Kivijärven kanssa. Sanottiin, että emäntä ymmärsi hevostaan, ja siltä vahvasti näyttikin. Kivijärven ratsuna Party Poker hyppäsi 160-senttistä esterataa kilpailuissa, mutta muiden ratsastajien kanssa mokaili paljon helpommillakin esteillä. Party Poker sai vain yhden varsan kisauran jälkeen ja kuoli sitä synnyttäessään.
Poker Player oli harrasteratsu, jolla kokeiltiin kaikkea huvin vuoksi. Se kävi muutamissa este- ja koulukisoissa menestyen yllättävän hyvin koulimattomaksi tapaukseksi. Maastoesteitä ja suunnistusta sillä kokeiltiin. Naapuruston pikkukilpailuissa Poker Player jolkotti säyseästi omistajansa kymmenvuotiaan tyttären kanssa western trailia ja temppuratoja. Kokeilun takia Poker Playerillä astutettiin omistajan parhaan ystävän tamma aikoinaan. Luonteeltaan tämä ruunikko oli oikea herrasmies. Luotettava ja rakastettava tapaus.
161cm korkea esteratsu Recent Party kiersi omistajalta toiselle harrastaen mitä sattuu lajeja ennen kuin asettui hevosrakkaan Amanda Kivijärven talliin. Recent Party oli silloin jo kaksitoista, mutta ehti vielä maltillisella valmennuksella muutamiin helppoihin estekilpailuihin näyttämään ihmisille ketteryyttään ja voimiaan. Kun tamma oli niinkin vanha kuin 17, se astutettiin eläinlääkärin luvalla kerran kokeilun vuoksi. Tamma lopetettiin 29-vuotiaana takajalan murruttua, muuten erittäin terveenä.



Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
13.01.-12 Kk Bailador KERJ/CCI/CIC5 3/30
14.01.-12 Kk Bailador KERJ/CCI/CIC5 3/30
23.01.-12 Bairdon KERJ/CCI/CIC5 3/44
30.01.-12 Taikakuun Kartano KERJ/CCI/CIC5 2/38
15.02.-12 Taikakuun Kartano KERJ/CCI/CIC5, KERJ-Cup 4/63
23.02.-12 Zurück KERJ/CCI/CIC5 5/27
24.02.-12 Zurück KERJ/CCI/CIC5 2/27
24.02.-12 Ride Club Gringsted KERJ/CCI/CIC5 4/23
29.02.-12 Bairdon Kenttä/CCI/CIC5 5/35
08.03.-12 Neon KERJ/CCI/CIC5 5/34
10.03.-12 Neon KERJ/CCI/CIC5 5/34
21.03.-12 Taikakuun Kartano KERJ/CCI/CIC5 1/40
20.04.-12 Krofnock Ranch KERJ/CCI/CIC5 3/30
08.06.-12 Suprant KERJ/CIC5 3/30
12.03.-14 KK Bailador KERJ/CIC4 2/30
17.03.-14 KK Bailador KERJ/CIC4 5/30
18.03.-14 Crayon KERJ/CIC4 1/30
08.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/20
27.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/3
28.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/3
06.04.-15 Spiderwick KERJ/CIC4 2/36
20.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 3/11
11.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/9
13.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/9
01.10.-15 Zurück KERJ/CIC4 3/17
02.10.-15 Zurück KERJ/CIC4 4/17
06.10.-15 Zurück KERJ/CIC4 4/17
27.07.-16 Zurück KERJ/CIC4 2/17
28.07.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/17
29.07.-16 Zurück KERJ/CIC4 3/17
04.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 2/18
06.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/18
07.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/18
09.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 2/18
01.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/22
01.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC4 1/15
03.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/22
06.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC4 3/15
07.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/22
12.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
13.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
14.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
15.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
16.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
18.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
26.02.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
01.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
02.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
03.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
04.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
04.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
04.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
06.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
07.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
08.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
08.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
09.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
09.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
11.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
11.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
12.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
14.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
14.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
15.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
15.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
16.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
17.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
18.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
18.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
19.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
19.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
20.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
21.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
22.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
23.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
23.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
24.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
24.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
24.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
25.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
25.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
25.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
26.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
26.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
27.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
27.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
27.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
28.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
29.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
30.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
30.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
30.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
31.03.-17 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
16.05.-17 Silver Hoof ERJ/150cm 5/26
20.05.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 1/25
21.05.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 1/25
07.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 1/38
09.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 1/38
09.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/34
14.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/38
14.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/34
17.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 6/38
18.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 4/34
14.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 4/19
16.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 3/19
18.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 2/19
18.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 1/19
19.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 3/19
20.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 2/19
30.11.-17 Harmony Sporthorses ERJ/150cm 4/30
28.01.-18 Colosseum ERJ/150cm 1/35
01.02.-18 Amoral Stud ERJ/150cm 5/30
01.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 1/30
01.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 1/30
03.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 3/30
04.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 2/30
04.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 1/30
05.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 2/30
08.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 3/30
14.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 3/30
14.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 1/30
14.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 5/30
15.02.-18 Amoral Stud ERJ/150cm 2/30
15.02.-18 Amoral Stud ERJ/150cm 1/30
15.02.-18 Delmenhorst ERJ/150cm 4/30
17.02.-18 Delmenhorst ERJ/150cm 1/30
17.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 1/30
18.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 3/30
03.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 2/14
05.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
06.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 1/14
10.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
11.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
12.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 2/14
19.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 1/14



Huhtikuu 2018
Juhlikaa! Siitä ei ole aivan vuottakaan, kun ratsastin Ronilla ensimmäistä kertaa estekisoissa, ja nyt, tänä viileänä mutta kauniina iltapäivänä, ratsastin viimeisen kerran. Sen olisi luullut olevan haikea hetki, mutta mitä haikeaa voisi koskaan olla sinivalkoisessa ruusukkeessa, vaikka se olisi ties monennestako luokasta voitettu? Miten kukaan voisi olla surullinen ottaessaan vastaan palkintorahoja ja oikein paistatellessaan siinä ajatuksessa, että taas näytettiin nuoremmille mallia. Niin - Roni-vauvahan tuli minulle, kun olin kahdenkymmenen, ja nyt kun Roni on kahdenkymmenenkahden, minä olen 42-vuotias ja tasan puolet vanhempi kuin luokan muiden ratsastajien keski-ikä on. Eikä ollut yhtään noloa olla Galloping Grandpa. Pitäähän sitä lasten saada jostain mallinsa: ratsastajien minulta ja heidän varsaratsujensa Ronilta. Mutta tänään oli se päivä, kun me kaksi eläköidyimme viimeisen voittomme myötä.
Ronille eläkepäivät tuovat tullessaan muuton pihattoon, kunhan ilmat vielä vähän lämpenevät. Pihattoelämään on kivointa totutella kesällä. Moni muu pappahepo odottaa jo Ronia: osan kanssa se on leikkinyt vuosikkaana orilaitumella! Minulle eivät eläkepäivät kuitenkaan vielä koita, sillä onhan minulla Roni pappakavereineen huollettavana joka ainoana päivänä.

Huhtikuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Kun saavuin taas Yorcaan, Oresama lopetteli juuri lämmittelyään Ronin kanssa. Sain laittaa heidät heti hyppäämään vaikeahkon radan, jolla oli 140-160 cm korkeita esteitä. Ratsukko kuitenkin selvitti sen vaivattoman näköisesti - lähes ongelmitta. Viimeisellä lankkupystyllä tapahtui jonkinlainen keskittymisen herpaantuminen, jonka vuoksi Ronin hyppy oli mitoitettu aavistuksen verran väärin. Puomi kolahti, mutta ei pudonnut. Viime kerralla esiin ottamaani ponnistuspaikan harjoittelua oli selvästi aloitettu, sillä Roni hyppäsi varmemmin kuin viimeksi ja hypyt olivat rauhallisemman näköisiä. Oresama paljasti opettaneensa Ronin salaa huomaamattomalle ääniavulle pohjeapujen lisäksi ponnistuksessa, ja se tuntui sopivan tälle hevoselle oikein hyvin.
Kun sanoin, että ratsukko oli minun puolestani nyt valmis viimeiselle kisakaudelleen, tällä kertaa kolmannessa lajissa, Oresama tyrskähti. "Miten niin viimeiselle? Ei me olla kokeiltu vielä läheskään kaikkia lajeja!"
"Roni täyttää pian kahdeksantoista", huomautin.
"Täyttäisitpä sä joskus kahdeksantoista", Oresama huokaisi ja nosti laukan hypätäkseen vielä vähän Ronilla, joka ei melkein kahdeksantoista vuoden iästään huolimatta ollut ollenkaan väsynyt.

Maaliskuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
"Et ole tosissasi", parahdin, kun Oresama hilasi esteitä kentälle ja hänen kouluratsunsa, entinen kenttäratsunsa Roni, odotteli kauempana seisoskellen täysin tyynenä keskellä kenttää.
"Kouluratsastus kävi tylsäksi, kun me aina vaan voitettiin", Oresama sanoi naurettavan ylimielisesti ja nosti viimeisen puomin paikalleen.
"...vaan voitettiin... ...te aloititte helmikuussa..."
"Hiljaa! Meillä on 40 sijoitusta. Nyt me ollaan esteratsukko. Sä olet valmentaja etkä pappi, niin että älä jäkätä vaan valmenna", komento kuului, ja niin minä valmensin pyörällä päästäni.
Tällä hetkellä Ronin heikoin kohta on ponnistus. Oresama vie sen hieman liian lähelle estettä. Hoen aina, että jos ratsastaja on epävarma siitä, mahtuisiko hänen ja esteen väliin vielä yksi askel, niin aina sinne mahtuu. Nyt se neuvo pitäisi kuitenkin unohtaa. Roni tuntuu tarvitsevan enemmän ponnistustilaa kuin muut, koska sen hyppytyylikin on omalaatuisen etunojoinen ja verrattaen raskas. Keskittyisin nyt Oresamana siis hiomaan omaa silmää ponnistuspaikkojen suhteen juuri tämän hevosen kanssa. Harjoituksissa paikan voi kokeilla merkitä vaikka kartioilla.

Helmikuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Koska Oresama oli vakaasti päättänyt tehdä kenttäratsustaan Ronista kouluratsun sen saavutettua kenttäratsastuksessa jo kaiken mahdollisen, oli minut kutsuttu taas apuihin. Saman tien olinkin laittanut Oresaman ja Ronin tekemään hommia: nyt ravattaisiin ja kunnolla! Tehkää kahdeksikkoa! Nopeammin! Taivuta! Paremmin! Vielä paremmin, ei riitä, ei alkuunkaan! Ulko-ohjaa! Sisäpohjetta! Mars!
Kun Oresaman kasvoilla oli terve puna ja Ronin kaulalla vaahtoa, olin tyytyväinen. Ratsu ravasi pehmeästi ja pyöreästi, väsyneenä mutta rentoutuneena. Se taipui kumpaankin suuntaan, myös vasemmalle, vaikka se oli ollut vielä kaksikymmentä minuuttia sitten haastavaa. Onnellisena huusin uudet komennot: uralle, käyntiä, pitkät ohjat, reippaasti!
Roni tarvitsisi vielä jonkin verran lihasten vahvistamista, etenkin takapäässään. Se oli ollut kenttäurallaan huikea kouluratsu, mutta kun lajina oli pelkkä kouluratsastus, siltä vaadittaisiin vielä paljon enemmän. Taidot sillä kyllä riittäisivät - mielestäni Oresaman olisi pitänyt tehdä orista alun perinkin kouluratsu ja jättää esteet sikseen.

Helmikuu 2017
Vielä se vanhakin jaksaa - vaikka eihän Roni mikään ikäloppu olekaan. Olen kauan miettinyt, mitä eläkeläispoikani kanssa tekisin seuraavaksi, ja nyt sen keksin. Ilmoitan ratsun KERJ:n laatikseen. Lisäksi, nyt kun Roni on lomaillut koko joulunajan ja alkuvuoden, voisin aloittaa kilpailemaan sillä esteitä ja koulua, ihan huvin vuoksi vain tietenkin. Ronihan osaa molemmat lajit kenttäuransa jäljiltä tottakai, ja etenkin kouluratsastuksessa se osaisi vielä paljon enemmän, kuin siltä on tähän mennessä vaadittu.
En ole vielä ilmoittanut Ronia mihinkään: en laatuarvosteluun enkä ekoihin kisoihin. Olen kuitenkin nyt jo tosi innoissani mahdollisuudesta jatkaa kilpailemista Ronin kanssa aina vain hamaaseen tulevaisuuteen saakka!

Marraskuu 2016
Oli haikea olo, kun ratsastin Ronilla viimeisen kerran kisoissa. Esiinnyimme kotikentällämme, ihan täällä Yorcassa, joten tottahan kisat menivät upeasti. Ei jännittänyt. Ronikin oli rauhallinen ja esitteli parhaita puoliaan ihan kuin kiusallaan. Kai se halusi, että minua surettaisi vielä vähän lisää, kun en enää saisi kilpailla sen kanssa.
Nyt pitäisi miettiä, miten tästä eteenpäin. Vaikka Roni on minusta maailman hienoin poika, on minun myönnettävä, että puoliveristen massassa se on aika hajuton ja mauton. Siitä ei tule ikinä jalostusorihittiä, joten periaatteessa sitä ei kannattaisi enää pitää Yorcassa. Ajatus luopumisesta on kuitenkin vähän liikaa. Aion miettiä Ronin tulevaisuutta uudelleen vaikka keväällä.

Kouluosuuden valmennus 25.05.-12, valmentajana Miika Rossi
Roni kulki niin laiskasti. Niin laiskasti. Pyysin ratsastajaa ryhdistäytymään oitis ja napauttamaan hevosenkin pohkeillaan hereille. Roni otti kaksi askelta kunnolla ja ryhtyi taas löntystelemään. Ehdotin istuntaan keskittymistä. Sillä tavalla Ronin voisi pakottaa liikkumaan jossain rytmissä. Yli-istuminen ja sen jälkeen tavallinen, ryhdikäs istunta auttoivat jonkin verran. Sitten tahdoin ratsastajan ottavan ohjat kunnolla napakammalle tuntumalle ja ajamaan hevosta eteenpäin niin että se kävelisi eikä laahustaisi, ravaisi eikä jolkottaisi, laukkaisi eikä vyöryisi. Roni näytti heti paremmalta, joten ryhdyimme hiomaan ensiviikon kilparataa paremmin kuosiin, siis Ronin liikkeitä komeammiksi. Oli työn ja tuskan takana saada se nostelemaan jalkojaan hitusen korkeammalle ja rytmikkäämmin, mutta puolen tunnin kuluttua Roni jo marssi jalkojaan laahaamatta ja venkoilematta. Tähän tulokseen päästin parilla puomiharjoituksella ja ankarammilla pohjeavuilla. Muodossa nätisti meneminen tuotti ongelmia sekä hevoselle että ratsastajalle. Oria laiskotti ja se lepuutti päätään ohjia vasten. Ratsastajan käsivoimat eivät riittäneet roikkuvan hevosenpään pitelemiseen ja hän väsyi ja luovutti. Kuolaimiin nojailu saatiin loppumaan samalla kuin askel ryhdikkäämmäksi. Kun Ronia ratsasti aktiivisesti eikä vain istuskellut sen selässä, se kannatteli itse päätään automaattisesti. Pyysin muistamaan muissakin harjoituksissa ryhdikkyyden ja napakkuuden tämän ratsun kanssa.



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
10.03.-12 Ori Hey-Ho Jack RR Hey-Ho Pirates Oresama/Yorca
15.07.-16 Tamma Applejack RR Gautse Whiladarin ratsutila




Ulkoasun copyright misery. 2011 / otsikon kuvat Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen