otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Indian Jewel VH17-031-0167 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Kjell Söderberg (evm.), Suomi
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 168cm Koulutustaso: ko VaB, re 140cm (CIC3)
Syntynyt: 07.05.-13 (15v) Meriitit: YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II




Line © pyllyrasva, muu omistaja

Lopetettu 15.2.2019 vanhuuden vaivojen vuoksi.
Muistosivu tään sivun katoamisen varalta.

Eräänä syysiltana Yorcan tallipuhelin soi. Kjell Söderberg tiedusteli ahdistuneena, olisiko meillä tilaa ottaa yksi nuori tamma karsinavuokralaiseksi, koska nykyisessä tallissa oli varmasti kosteusvaurio. Vaikka Yorcaan ei yleensä oteta ulkopuolisia hevosia, Söderbergit ovat auttaneet meitä niin paljon kasvatusurallamme, että suostuimme, joten Indi sai muuttaa meille. Ja voi, mikä lutuinen, kosteasilmäinen, samettiturpainen tyttö Kjellin mukana tulikaan! Kaikki rakastuivat Indiin heti, ja kun Kjell parin kuukauden päästä ehdotti meidän ostavan Indin, suostuimme empimättä.

Indi on ollut jo nuoresta asti hyvin rauhallinen ja sydämellinen hoitohevonen. Se ei ota itseensä, vaikka hoitajalla olisi jonain päivänä aikaa vain nopeasti sukia sen selkä ja heittää sille varusteet ylle. Enemmän se kuitenkin nauttii pitkistä puunaussessioista. Etenkin harjan letittäminen on Indin mielestä ihanaa! Se kestää niin miellyttävän kauan, ja hoitaja rapsuttelee ja juttelee aina samalla. Sellaista Indi rakastaa.
Indin käytös on aina saanut kehuja myös kengittäjältä ja eläinlääkäriltä. Lääkäri saa tutkia hampaitakin kaikessa rauhassa ilman apuvälineitä, Indi kun vain liikuttelee korviaan suu auki seistessään.

Indi on keskitasoinen kouluratsu. Sen rakenne ja lihaksisto eivät mahdollista mitään GP-tason liikkeitä, mutta intoa sillä kyllä olisi. Se puksuttaisi ratsastajan esittelemien tehtävien kimpussa kentällä vaikka koko päivän, kunhan harjoitukset pidetään riittävän vaihtelevina. Indi on helppo saada tottelemaan kaikkia käskyjä, jotka se ymmärtää. Se on kuitenkin välillä vaikea saada liikkumaan niin kauniisti ja hallitusti kuin se osaisi. Yorcassa tiedetään, että Indin selän lihasten vahvistaminen auttaisi asiaa hiukan.
Esteilläkin Indin voisi kuvailla olevan vähän keskimääräistä parempi. Hypyissäkään sen kapasiteetti ei riitä kansainvälisille 160-senttisille radoille, mutta 120-140 -senttisiä sillä on kyllä kotona harjoiteltu, ja kisoissakin on menty suurin piirtein samankokoisia. Indi on innokas hyppääjä, joka ei aina malta huolehtia etujalkojaan tarpeeksi hyvin alleen hypyssä, ja jonka alastulot ovat välillä hieman huolimattomia. Tamma ei kuitenkaan ikinä kiellä esteellä, vaan hyppää kummallisenkin näköiset viritykset sen enempää ihmettelemättä.
Maastossa Indi on rauhallinen. Se ei pysy vauhtimaastoilussa muiden mukana, mutta pitkillä ravilenkeillä se on ihanan tasainen ja luotettava kaveri. Maastoesteet se ylittää epäröimättä, eikä se pelkää metsässä tai liikenteessä sellaisiakaan paikkoja, jotka saavat muut hermostumaan, kuten kopisevia siltoja.

Indi alkoi toimia virtuaalisen Seinäjoen Alakoulun 2b-luokan kummihevosena vuonna 2017. Silloin huomattiin, että tamma rakastaa lapsia. Vaikka Indi on aika iso heppa, kaikki kummilapset ovat uskaltaneet taputtaa sitä. Indi on käyttäytynyt täydellisesti myös ollessaan talutusratsuna kummeilleen.



Indian Sky
fwb, 171cm, evm
Night Sky
fwb, 174cm, evm
Freedom
fwb, 172cm, evm
Sundown
fwb, 174cm, evm
Reina
fwb, 167cm, evm
Heartbeat
fwb, 161 evm
Regina
fwb, 169cm, evm
Ariana Jewel
fwb, 163cm, evm
Sunburn
fwb, 169cm, evm
Trespasser
fwb, 169cm, evm
Sunny Side
fwb, 165cm, evm
Amana Jewel
fwb, 161cm, evm
Snapper
fwb, 163cm, evm
Aurora Jewel
fwb, 160cm, evm

Indian Sky on musta jättiläinen. 171-senttisenä ja vieläpä melko rotevana sen ei uskoisi pärjänneen kenttäratsuna, vaan niinpä se juuri teki. Orin pitkä ja voitokas ura kahden ja kolmen tähden kisoissa loppui vasta aivan harmaahapsisena. Kisauransa ohella Indian Sky on niittänyt mainetta siitosorina. Kevyempiin tammoihin yhdistettynä se on saanut aikaan jälkeläisiä, joilla on voitontahtoa ja kykyjä, mutta silti nöyrä ja kaunis käytös kuten isälläänkin.

Night Sky syntyi Raumalla, mutta myytiin jo emänsä alta Hagertin hevostilalle Mustasaareen. Hagertit saivat orin halvalla, mutta näkivät tässä 174 cm korkeaksi lopulta kasvaneessa, mahdottoman kiltissä mustassa hevosessa sitä jotain. Hagerteilla Night Sky sai hyvän peruskoulutuksen ja maineen erinomaisena kilttinä hevosena, koska sen omistajat olivat hyvin verkostoituneita. Vaikka orilla ei ollut lainkaan kilpailunäyttöjä, tammat löysivät sen luo sen maineen perusteella. Night Sky teki isoja, kilttejä mustia varsoja, jotka ovat sijoittuneet eri tehtäviin aina harraste- ja ratsastuskouluhevosista kansainväliskisi kilpatykeiksi.
Freedom oli sulavalinjainen 172 cm korkea musta ori. Se on suvultaan koulupainotteinen, mutta koska sen omistaja piti kenttäratsastuksesta, orista tuli kelpo kenttäratsu. Myös esteitä tämä kipakkaluonteinen ori kilpaili vanhuutensa päivinään. Molemmissa lajeissa Freedom menestyi mukavasti ja eläkkeelle jäädessään sitä käytettiin siitoksessakin muutaman tamman verran.
Raumalainen kilpa- ja harrastehevonen Sundown oli jättiläistamma. 174-senttistä prinsessaa kelpasi kyllä katsella, ja samettisen mustana se näytti ihan unelmaratsulta. Käytöskin sillä oli kohdillaan. Kilparatsuna Sundown ei saavuttanut mainittavaa menestystä. Se sai yhden varsan harrastuksen vuoksi.

Reina oli rautias tamma, joka päätyi hyvän sukunsa turvin siitostammaksi ja sai kuusi varsaa. Alun perin oli tarkoitus, että tammasta tulisi kenttäratsu omistajansa Mikael Kuusiston valmennuksessa. Omistaja kuitenkin epäonnistui projektissaan ja sai hyvän kenttäratsun sijaan äkäisen ja kipeän tamman, jonka möi halvalla uuteen kotiin Mustasaareen. Uudessa paikassa Reina tervehtyi ja sai hienoja varsoja.
161 cm korkea ruunikko Heartbeat oli kenttäpainotteinen ori, joka voitti aikanaan oikeastaan kaikki arvokkaat kisat, joita Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa on järjestetty. Kilpareissujensa jälkeen tämä luonteikas ratsu jäi Saksaan siitosoriksi leasing-sopimuksella. Sittemmin ori palasi Suomeen eläkkeelle ja sai vielä muutaman jälkeläisen suomalaisten tammojen kanssa. Heartbeat periytti ryhtiä, punaiseen taittavaa ruunikkoa väriään ja melko hankalaa luonnetta.
Regina oli 169 cm korkea raudikko kenttätamma, jonka sukujuuret ovat saksalaiset. Regina itse luetaan kuitenkin suomenpuoliveriseksi, samoin kuin sen kaksi jälkeläistä jotka se teki kilpauransa jälkeen. Kisoissa Regina oli kenttäratsu ja niin taitava ja voimakas, että päihitti suurimman osan oreista ja ruunistakin kolmen tähden radoilla. Se kilpaili myös CIC4-luokkia, mutta ei ihan yhtä hyvällä menestyksellä. Regina kuoli vuonna 2016 vanhuuteen.

Mustanruunikko 163 cm korkea Ariana Jewel oli erittäin kevytrakenteinen kenttä- ja esteratsu. Se menestyi hyvin kilpaurallaan, mutta omistajat päättivät jättää kilpailun lopulta kesken ennen laatuarvostelupalkintoja tehdäkseen Arianalla kaksi varsaa. Nyt Ariana on jo eläkkeellä, ja kilttinä ja maastovarmana hevosena sen lempihommaa on kuljettaa omistajan lapsenlapsia maastolenkeillä.

Sunburn oli mustanruunikko ori. Tämän ratsun luonne oli kuin dynamiittia, joka saattoi joko olla tehokas väline tai räjähtää pitelijänsä käsiin. Ratsu olikin aivan mahtava kilpahevonen esteillä, koulussa ja kenttäratsastuksessa, mutta kotona siinä oli toden totta pitelemistä. 169 cm korkealla Sunburnilla on kolmattakymmentä varsaa.
Trespasser oli hauska musta ori. Se sai nimensä jo varsana esiin nousseesta taipumuksestaan hiippailla pienistä raoista karkuun. Koskaan Trespasser ei mennyt kauas: kunhan ujuttautui ulos haastaan ja meni tallipihan toiselle puolelle kukkapuskaan tai heinätuppaalle. Kilttikin ori oli, joten sillä oli ilo voittaa niin koulu- este- kuin kenttäluokkiakin. 169 cm korkea vankkarakenteinen, suurikeuhkoinen Trespasser oli myös suosittu jalostusori etenkin KTK-I -palkintonsa saatuaan.
Sunny Side oli pölyisenvärinen cremello tamma, joka ei suurista toiveista huolimatta periyttänyt yhdellekään jälkeläiselleen väriään, eikä saanut aikaan ilmeisesti edes värin kantajia. Taitavana esteratsuna ja kevytrakenteisena eläimenä Sunny Side sai aikaan kuitenkin taitavia estehyppääjiä. Sunny Side oli 165 cm korkea ja luonteeltaan menevä.

161 cm korkea kiltti Amana Jewel aloitti elämäänsä harrasteratsuna. Rennosti kilpaillen tämä rautias nautiskeli rennosta maastoilusta. Sen omistaja alkoi kuitenkin kaivata valmiiksi pidemmälle koulutettua hevosta edistyäkseen ratsastajana, ja niin Amana muutti ratsastuskouluun. Siellä se viihtyi aluksi hyvin, koska kärsivällisenä se rakasti lapsia. Tamman etupolvet alkoivat kuitenkin oiria raskaassa käytössä. Amanan onneksi puoliverikasvattaja Stefan Granlund oli kiinnostunut hevosen suvusta, ja niin Amana pääsi siitos- ja eläkekotiin Granlundille. Siellä tamma sai kaksi varsaa ja vietti leppoisaa elämää 27-vuotiaaksi saakka.
Snapper oli harrasteratsu, joka ei koskaan kilpaillut. Tietävästi se oli 163 cm korkea punarautias, joka ruunattiin sen vastahakoisesta omistajasta huolimatta sen saatua puolivahingossa yhden varsan. Omistajan päiväkirjojen mukaan Snapper oli kiltti niin orina kuin ruunanakin.
160 cm korkea Aurora Jewel oli vaaleanrautias tamma. Se toimi harraste- ja maastoiluratsuna Inkoossa, ja sai se kaksi varsaakin. Auroran sanottiin olevan hyvin kiltti hevonen, ja kuvista päätellen se olisi saattanut menestyä näyttelyissäkin, jos sen kanssa oltaisiin haluttu niitä harrastaa.



Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
18.11.-13 Pirunportti KERJ/CIC3 6/37
12.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC3 4/43
11.12.-14 Zurück KERJ/CIC3 1/38
22.02.-15 Devilsfair KERJ/CIC3 2/40
05.03.-15 Zurück KERJ/CIC3 2/30
06.03.-15 Zurück KERJ/CIC3 4/30
18.03.-15 Whispering Heaven KERJ/CIC3 2/25
28.03.-15 Zurück KERJ/CIC3 2/6
04.04.-15 Spiderwick KERJ/CIC3 4/32
20.04.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/18
09.05.-15 Zurück KERJ/CIC3 2/23
10.05.-15 Mörkövaara KERJ/CIC3 5/30
15.09.-15 Zurück KERJ/CIC3 3/15
08.10.-15 Zurück KERJ/CIC3 2/26
10.10.-15 Brotherhood KERJ/CIC3 3/23
26.06.-16 Metsovaara KERJ/CIC3 4/20
27.06.-16 Metsovaara KERJ/CIC3 2/20
29.06.-16 Metsovaara KERJ/CIC3 4/20
10.06.-16 Metsovaara KERJ/CIC3 3/20
26.07.-16 Zurück KERJ/CIC3 5/26
30.07.-16 Zurück KERJ/CIC3 4/26
03.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 1/22
06.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 1/22
22.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 1/14
23.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC3 2/12
24.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC3 3/12
24.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 2/14
25.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 1/14
26.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 1/14
26.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC3 2/12
28.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC3 1/12
28.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 2/14
29.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 3/14
29.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC3 1/12
30.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 3/14
02.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 3/12
04.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 1/12
06.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 1/12
07.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 3/12
08.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 2/12
21.03.-17 KK Lapland KERJ/CIC3 3/20
25.03.-17 KK Lapland KERJ/CIC3 1/20
16.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 4/22
17.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 3/22
17.05.-17 Chermia ERJ/140cm 2/24
19.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 4/22
19.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 2/22
20.05.-17 Chermia ERJ/140cm 1/24
23.05.-17 Chermia ERJ/140cm 1/24
31.05.-17 Ventos ERJ/140cm, ERJ-Cup, tarinakisa 3/3, tarina
31.05.-17 Ventos KRJ/VaB, KRJ-Cup 5/207
02.06.-17 Kettula KRJ/HeA 2/30
03.06.-17 Kettula KRJ/HeA 4/30
03.06.-17 Fiktio KRJ/VaB 6/40
05.06.-17 Belja ERJ/140cm 2/40
07.06.-17 Kettula KRJ/HeA 1/30
07.06.-17 Vinkavuo KRJ/HeA 3/30
08.06.-17 Vinkavuo KRJ/HeA 3/30
08.06.-17 Fiktio KRJ/VaB 6/40
09.06.-17 Fiktio KRJ/VaB 1/40
09.06.-17 Fiktio KRJ/VaB 4/40
10.06.-17 Fiktio KRJ/VaB 2/40
11.06.-17 Kettula KRJ/HeA 3/30
14.06.-17 Kettula KRJ/HeA 4/30
14.06.-17 Vinkavuo KRJ/HeA 3/30
17.06.-17 Kettula KRJ/HeA 1/30
19.06.-17 Kettula KRJ/HeA 1/30
20.06.-17 Kettula KRJ/HeA 5/30
21.06.-17 Kettula KRJ/HeA 5/30
21.06.-17 Vinkavuo KRJ/HeA 5/30
22.06.-17 Vinkavuo KRJ/HeA 4/30
22.06.-17 Kettula KRJ/HeA 2/30
23.06.-17 Kettula KRJ/HeA 2/30
24.06.-17 Kettula KRJ/HeA 5/30
26.06.-17 Kettula KRJ/HeA 4/30
27.06.-17 Kettula KRJ/HeA 1/30
27.06.-17 Kettula KRJ/HeA 1/30
27.06.-17 Vinkavuo KRJ/HeA 2/30
29.06.-17 Kettula KRJ/HeA 2/30
01.07.-17 Zurück ERJ/140cm, tarinakisa 1/1, tarina
01.07.-17 Zurück KRJ/VaB, tarinakisa 1/1, tarina
11.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 5/30
11.07.-17 Ros Cirein KRJ/HeB 1/30
11.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 2/30
12.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeA 4/30
12.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeA 2/30
12.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeA 5/30
15.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 5/30
15.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 3/30
16.07.-17 Ros Cirein KRJ/HeB 5/30
17.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 2/30
18.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 3/30
17.07.-17 Raatteen KRJ/HeB 2/30
19.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 4/30
19.07.-17 Ros Cirein KRJ/HeB 1/30
19.07.-17 Ros Cirein KRJ/HeB 3/30
20.07.-17 Ros Cirein KRJ/HeB 1/30
20.07.-17 Raatteen KRJ/HeB 5/30
22.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 4/30
23.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 3/30
23.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 4/30
24.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 1/30
24.07.-17 Ros Cirein KRJ/HeB 1/30
24.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 2/30
24.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 4/30
26.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 3/30
26.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 5/30
28.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 3/30
29.07.-17 Mörkövaara KRJ/HeB 3/30
30.07.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 5/30
02.08.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 5/30
04.08.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 1/30
08.08.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 3/30
09.08.-17 Haavelaakso KRJ/HeA 3/30
31.08.-17 Erkinheimot ERJ/140cm, tarinakisa 1/1
01.09.-17 Zurück ERJ/140cm 5/30
03.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 1/24
04.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 3/24
05.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 2/24
07.09.-17 Zurück ERJ/140cm 4/30
08.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 4/24
12.09.-17 Zurück ERJ/140cm 5/30
13.09.-17 Zurück ERJ/140cm 4/30
14.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 3/24
17.09.-17 Yorca WBs ERJ/140cm 4/24
20.09.-17 Zurück ERJ/140cm 1/30
11.11.-17 Duan ERJ/140cm 1/30
20.11.-17 Duan ERJ/140cm 4/30
23.11.-17 Duan ERJ/140cm 3/30
01.12.-17 Harmony ERJ/140cm 5/30
04.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30
05.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30
14.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 5/30
16.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30
16.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 1/30
18.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 2/30
27.12.-17 Mörkövaara ERJ/140cm 3/30
30.01.-18 Colosseum ERJ/140cm 1/36
11.03.-18 Priton ERJ/140cm 3/23
11.03.-18 Priton ERJ/140cm 2/23
17.03.-18 Priton ERJ/140cm 3/23
02.04.-18 Colosseum ERJ/140cm 1/13
03.04.-18 Colosseum ERJ/140cm 2/13
04.04.-18 Colosseum ERJ/140cm 1/13



Syyskuu 2013
Eräänä aamuna tallipuhelin soi sinnikkäästi toimistossa, vaikka kukaan ei ehtinyt vastaamaan siihen. Kun puoliltapäivin kahvitauolla ehdin hetkeksi istahtaa, puhelimeen oli soitettu yhdeksän kertaa Söderbergin numerosta. Soitin takaisin. "Kjell?" kuului ystävällinen vastaus heti yhden tuuttauksen jälkeen, ja minä kysyin, mitä mahtaa Söderbergin isäntä olla minulle soitellut. Kjell selitti ahdistuneena asiansa: kyseessä oli nuori, musta tamma, jolle hän etsi ahdistuneesti kotia. Indi tai Indy sen nimi oli, ja sen koti oli homeessa. Kjell tiesi, etten ikinä ota Yorcaan vieraita hevosia, mutta kun hän hädissään pyysi apua, en voinut mitenkään kieltäytyä, sillä niin paljon Söderbergit ovat meitä vuosien varrella auttaneet. Niin Indi, Yorcan ensimmäinen yksityishevonen koskaan, purettiin trailerista pihaamme jo samana iltana. Onnellinen Kjell päästi tammansa hakaan rauhoittumaan ennen kuin se laitettiin karsinaan yöksi.
Seuraavana aamuna karsinassa odotti levollinen ja luottavainen nuori hevonen. Kun harjasin Indin aamulla ja vein sen hakaan, olin jo rakastunut siihen niin kuin omaani. Miten nuori hevonen voi olla noin kiltti ja kärsivällinen? Vaikka en halua ulkopuolisia hevosia Yorcaan, on ihanaa, että Indi tuli meille hetkeksi!

Lokakuu 2013
Nyt on lokakuun loppu, eli Indi on ollut meillä vuokralaisena melkein kaksi kuukautta - ettekä ikinä arvaa, mitä tapahtui! Indin isäntä, Kjell Söderberg, kysyi, haluaisinko ostaa tamman! Tietenkin suostuin heti, ja olen niin tosi onnellinen! Indi on minun, enkä ole vielä toista yhtä upeaa hevosta tavannut. Tammallahan on maailman kaunein katse ja samettisin turpa, eikä se jakele pusujaan ja hörinöitään mitenkään kitsaasti. Indihän rakastaa lääppimistä, ja niin muuten minäkin!
Heti, kun Indistä tuli minun omani, satuloin sen ja nousin ensimmäistä kertaa sen kapeaan selkään. Ratsastin sillä kentällä tekemättä mitään erityistä ja vain tutustuen sen menoon. Vähän jäykkä ratsu Indi tuntuu kyllä olevan, mutta ainakin se on yhteistyöhaluinen ja hirveän motivoitunut. Tärkeintä hevosessa on kuitenkin sen persoona - ja Indi on kerrassaan valloittava! On lottovoitto saada Indin kaltainen hevonen.

Toukokuu 2014
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tämän päivän valmennuksessa Miika Rossi halusi painottaa sitä, miten ratsun tulisi kulkea mahdollisimman suoria linjoja ja selkeitä kaaria ratsastuskentällä esteeltä toiselle. Hevosen ei tulisi päästä mutkittelemaan tai heilumaan. Suoraan hallitusti meneminen ei oikeastaan ole Indin vahvinta alaa, koska tamma on niin innokas nuori esteratsu.
Aluksi meillä olikin ihan suunnattomia vaikeuksia. Miika Rossi huusi, että lisää pohjetta, ja kun minä tottelin, Indi oli haljeta riemusta ja hyppi kuin raketti. Linjat olivat kyllä suoria, mutta meno oli kaikkea muuta kuin hallittua. Teki mieli tintata Rossia kuonoon, kun hän sanoi, että minun olisi vain tehtävä paremmat puolipidätteet ja parannettava istuntaani, niin me olisimme vaikka kuinka hieno ratsukko.
Päätin kuitenkin kokeilla. Ratsastuksen jälkeen joka lihasta ja aivojakin särki, mutta se kannatti. Indi ei mennyt täydellisesti, ei lähimainkaan, mutta melko nuoreksi ja kokemattomaksi hevoseksi se meni huomiotaherättävän hyvin. Ei tehnyt enää mieli käydä valmentajan kimppuun.
Miika Rossi antoi meille kotiläksyksi paljon hallittua kouluratsastamista ja vain ihan vähän varsinaista hyppäämistä.

Elokuu 2014
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Keskellä kenttää kohosi pelottavan näköinen muuri. Se oli iso - ainakin 120 cm korkea. Olinhan minä hypännyt paljon isompiakin muureja, mutta vain paljon kokeneemmilla hevosilla. Ahkerasta valmentautumisestamme huolimatta Indi oli vasta aloittelija. Se oli hyppinyt vain ihan pieniä läpinäkymättömiä esteitä, vaikka esteen läpi nähdessään sen rataennätys alkoikin jo olla 140 cm, irtona ja yksittäisinä enemmänkin.
Koska näin vain muurin, Miika Rossin kasaamat lämmittelyesteet menivät kehnosti. Ratsastin löysästi ja Indi pääsi ryntäämään innokkaaseen tapaansa. Jouduin suorittamaan esteet uudelleen, ja vielä senkin jälkeen kerran, koska Miika Rossi painotti aina haluavansa kaunista, hallitun näköistä ratsastusta.
Sitten oli muurin vuoro. Kun ravasimme sen ympärillä, Indin askel oli korkeaa ja riemukasta. Nostin laukan ja lähestyimme muuria. Katsoin Indin pystyssä törröttävien korvien välistä eteenpäin. Este lähestyi - ja lähestyi - ja lopulta me hyppäsimme. Vaikka minun apujeni täytyi olla epävarmoja, Indi ylitti elämänsä siihen asti isoimman läpinäkymättömän esteen varman näköisesti.
Taputin Indiä kaulalle ja Miika Rossikin hinkkasi sen otsaa ylpeänä. Hän kehotti minua viemään Indin jäähdyteltäväksi lyhyen mutta sitäkin onnistuneemman ratsastuksen jälkeen ja hakemaan seuraavan valmennettavan hevosen.

Tammikuu 2017
Kouluratsastusvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Indin on tarkoitus aloittaa tänä vuonna kouluratsun uransa, joten laitoin Oresaman ratsastamaan sillä tänään valmennuksessa suurin piirtein helppoa B:ta vastaavan kouluradan.
Indi suoritti rataa iloisen ja vireän näköisenä. Sen ja ratsastajan yhteistyöstä minulla ei ollut mitään naputettavaa, ja asennekin oli ratsukon kummallakin osapuolella kohdillaan. Oresaman tulisi kuitenkin kiinnittää hieman enemmän huomiota ohjankäyttöönsä. Indi tarvitsisi enemmän ohjan tukea oikeastaan koko ajan. Vaikka hellä ohjastuntuma ja pienet avut ovat aina hyvä asia, nyt on menty himpun verran liioittelun puolelle.
Indin suurin heikkous tällä hetkellä on ravissa tapahtuva työskentely. Vaikka se menee kiltisti ja yrittää parhaansa, sen menosta puuttuu tietty rytmi ja tempo. Tämä saa ensinnäkin sen vauhdin vaihtelemaan silmään havaittavasti ja ärsyttävästi. Toisekseen rytmikäs askel toisi suoritukseen vielä Sitä kuuluisaa Jotakin, joka saisi ruusukehanat aukeamaan.
Kaikenkaikkiaan katson ratsukon olevan ihan hyvässä terässä ensimmäiselle kouluratsastuskaudelleen.

Toukokuu 2017
7.5.2017 meidän Indi täytti 13 vuotta. Osa sen ikäisistä hevosista on jo ihan ikäloppuja, osa tuntuu olevan elämänsä parhaassa vireessä, ja suurin osa on jotain siltä väliltä. Indi on tällainen välimuodon hevonen, ehkä vähän enemmän kallellaan elämänsä kunnossa olemiseen kuin kääkkäytymiseen. Sillä on vieläkin energiaa toimia kilparatsuna, ja koska sen kanssa maltillisen tasoisissa luokissa kilpaileminen on mukavaa vaihtelua ainaiseen pakonomaiseen huippusuorittamiseen, se saa kiertää kilpakenttiä jatkossakin.
Asiaankuuluvat synttärijuhlat Indille toki pidettiin vuosipäivän kunniaksi. Tamma sai pienen omena-porkkana-lesemömmön synttärikakun asemasta. Minä annoin sille lahjaksi myös uudet kolmipalakuolaimet, ja tallimestari toi sille tekotimantein koristellun otsapannan. Uudet kuolaimet ja panta vaihdettiin heti niihin suitsiin, joita Indi käyttää koulukisoissa, joihin se on ilmoitettu ensikuussa. Muiden hevosten otsapannat ovat varmasti kalliimpia ja hienompaa merkkiä, vaan Indin oma on oikein erityisellä rakkaudella annettu.
Lahjomisen jälkeen juhlamenot jatkuivat haassa. Indi sai päivän kokonaan itselleen. Ei treeniä, ei edes kävelytyslenkkejä! Tamma nautti lepopäivästään heinää syöden, vaikka olikin epätavallisen kylmä sää.

Kesäkuu 2017
31.5.2017 pakkasin Maijan ja Indin hevosenkuljetusvaunuun ja ajelin maailmalle kohti koko kuukauden kestävää koulurutistusta. Natalia järjesti sopivantasoisia kouluratsastusluokkia mm. Kettulassa ja Vinkavuossa niin tiheään tahtiin, ettemme me käyneet hevosteni kanssa kertaakaan kotona koko kuukauden aikana. Vuokrasin paikat molemmille rouville läheiseltä yksityistallilta, ja sieltä käsin kuljetin niitä kisasta toiseen, ja öiksi takaisin talliin nukkumaan.
Kumpikaan tamma ei hullua kisatahtia hätkähtänyt. Indi suoritti hienosti helppoa A:ta Natalian järjestämissä kisoissa, ja vaativaa B:tä aina välillä Fiktiossa. Maija on Indiä kokeneempi kilpaileva kouluratsu, ja se näytti sitten oikein mallia, miten kisoissa käyttäydytään tismalleen eikä melkein täydellisesti. En voisi olla ylpeämpi hevosistani ja niiden toiminnasta!
Illat tammat viettivät vierekkäisissä haoissa. Maija, joka on tarhannut melkein koko elämänsä samassa porukassa oman varsansa ja Southern Show:n kanssa, oli yksin tarhassaan. Indi, joka tulee toimeen vaikka kissojen ja koirien kanssa, sai tarhakaverikseen erään toisen omistajan puoliveritamman. Molemmat hevoseni olivat iltaisin kuitenkin niin väsyneitä, ettei haoissa paljoa jaksettu touhuta. Ne vain makoilivat ilta-auringossa ja söivät heinää. Välillä ne tekivät molempia samanaikaisesti.
Nyt on kuitenkin kisat kisattu, ja väsyneet hevoseni ovat viimeistä iltaa vuokratuissa haoissaan. Aamulla lastaan ne taas kerran kuljetusautoon ja lähden vetämään niitä Yorcan suuntaan odottelemaan seuraavaa koitosta.

Heinäkuu 2017
Kouluratsastusvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresama ja Indi ovat kilpailleet kouluratsastusta nyt parisen kuukautta aktiivisesti, ja ratsukolla on mennyt paljon paremmin kuin itsekseni ennustelin. Tässä kuussa sekä ratsastajalla että hevosilla oli paljon vähemmän menoja kuin esimerkiksi viime kuussa, joten yksi päivä liikeni valmentautumisellekin kaiken kiireen lomasta. Suoritimme siis tällaisen kisakauden puolivälin tsekkauksen.
Indi meni täysin samanlaisen radan kuin viime kilpailuissaan. Viimeisimpään yhteiseen valmennukseemme verraten ratsukon molempien osapuolien koko ote tähän touhuun oli täysin erilainen. Kokemusta on selvästi karttunut ja jotain on matkan varrella opittu. Indi oli ammattimainen ja kulki tasaisesti. Viimeksi havaitsemani tempo-ongelmat olivat jo taaksejäänyttä elämää. Oresaman ratsastus oli ryhdikästä ja ohjastuntuma oli napakka ja joustava, istunta hyvä. Ratsukosta oikein loisti se, miten paljon yhteistä kokemusta nuo kaksi olivat kartuttaneet.
Sovimme Oresaman kanssa, että tämä oli viimeinen valmennuksemme, koska onhan Indin kisaurakin jo tullut lähelle loppuaan. Ratsukko heittää varmasti hienon ja menestyksekkään hyvästelykiertueen!

Tammikuu 2018
Indi tapasi tänään äitimuorinsa Arianan. Olen viestitellyt satunnaisesti joidenkuiden hevosteni sukulaisten omistajien kanssa, ja Arianan kuulumisia saankin usein sähköpostitse. Koska olin Indin kanssa palailemassa viimeiseltä kisareissultani, minun oli helppo paluumatkalla ottaa puheluyhteys Arianan emäntään ja kysyä, haluaisiko hän tarjota minulle ja hevoselleni kahvia ja sokeria.
Päätimme lähteä maastoilemaan. Ariana ei tuntenut enää tietenkään varsaansa, ja Indikin tervehti emäänsä kohteliaan viileästi. Tammat tulivat toimeen kuitenkin niin hienosti, että saatoimme ratsastaa vierekkäin leveillä maastopoluilla. Olivat Itä-Suomen maastot muuten mäkineen hiukkasen erilaisia kuin koto-Pohjanmaan!
Menimme vain käyntiä ja vain helppoja lenkkejä, koska onhan Indi jo melkein 20-vuotias ja tuore eläkeläinen, ja Ariana kunnioitettavat 29 vuotta vanha! Silti meillä oli hurjan kivaa. En varmaan enää näe Arianaa, koska en raahaa vanhaa tammaani varta vasten noin pitkälle matkalle, kun enää ei ole kilpailujakaan. Silti Arianan näkeminen oli huikea kokemus: tuon ruunikon ja Indin entisen omistajan Kjellin epäonnen ansiosta minulla on Indi, oma prinsessani.



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
20.07.-17 Tamma Aurora Jewel RR Jackass In a Bottle Oresama/Yorca
29.07.-17 Tamma Inca Jewel RR Sudden Death Oresama/Yorca




Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen