otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Jackass In a Bottle VH17-031-0168 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Kari Heikkilä (evm.), Suomi
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 169cm Koulutustaso: ko GP, re 150cm, CIC4
Syntynyt: 19.11.-15 (29v) Meriitit: YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-II
© linet Ningchen/dA, tausta ransu.kuvat.fi, väritys © omistaja

Jack menehtyi vanhuuteen 10.2.2020. Muistosivulle.


Jack ostettiin Yorcaan halvalla, vaikka se on taitava ja hyväsukuinen hevonen. Se oli myyntihetkellä surkeassa kunnossa: räkä valui, keuhkot pihisivät ja kimo karva oli kellertävää kaljujen laikkujen keskellä. Yorcassa ajateltiin antaa Jackille vielä yksi mahdollisuus parantua, ja myydä ori sitten harrasteratsuksi, jos se tervehtyisi. Antibiooteilla ja hyvällä hoidolla nuori Jack virkosi nopeasti karanteennikarsinassaan ja pian se pääsi muiden mukaan nauttimaan kirpeistä pakkaspäivistä haassa. Kun Jackilla vihdoin pystyi ratsastamaan kunnolla, se osoitti olevansa paitsi rämäpäinen ja kovaluonteinen, myös oikein ohjattuna erittäin taitava ja fiksu. Nykyään Jack on jokaiselle Yorcalaiselle niin rakas, ettei sen myymistä voisi enää ajatellakaan.

Jack polkee jalkaa ja isottelee. Siitä ei tarvitse välittää. Ei ori kuitenkaan mitään oikeasti tee. Sitä kannattaa vain harjata päättäväisesti ja rohkeasti joka puolelta, niin se väsyy kiukutteluun ja antaa olla. Samanlainen se on satuloitaessakin, mutta kyllä kuka vain Jackin kanssa selviytyy, kunhan kiristää satulavyön rauhallisesti, eikä ala lässyttää hevoselle rauhoittelevia sanoja. Niistä Jack nimittäin oikein innostuu, se kun tulkitsee ne hoitajan heikkoudeksi. Siitä sitten alkaisikin Jackin Grande Finale: hirnumista, pukittelua, pystyyn nousemista ja kaikenlaista rettelöintiä olisi luvassa. Tätä vaarallista käytöstä se ei kuitenkaan toteuta, jos hoitaja jättää sen pelleilyn alkunuoteista asti huomiotta.

Jack on näyttäväliikkeinen kouluratsu, josta on vaikka mihin. Ennen huikeita koulukiemuroita on Jack kuitenkin laitettava tottelemaan. Se varmasti koettaa temppuilla jokaisen uuden ratsastajan kanssa. Kiusanteko voi olla joko huimaa pukkilaukkaa tai keskellä kenttää paikallaan itsepäisesti jököttämistä. Tarpeeksi itsepintaiset ja itsevarmat avut saavat kuitenkin pojan oikealle vaihteelle ja hommiin. Kun alkukankeuksista on selvitty, on Jack ihanan energinen ja taitava kouluratsu. Kisoissakaan jännitys ei hyydytä sen menoa.

Jack rakastaa hyppäämistä. Se rakastaa sitä niin paljon, että ensimmäisien esteiden jälkeen se ei tee ainoastaan ilopukkia, vaan riemukkaan pierupukkisarjan. Joskus se saattaa jopa säestää menoaan hulvattomalla hirnunnalla. Ensimmäisillä esteillä Jackin vauhti kiihtyy myös usein aivan liian kovaksi. Ratsastajan kannattaa pitää pää kylmänä ja yrittää komentaa oria: kyllä se siitä aina lopulta rauhoittuu, ja rauhoituttuaan se hyppää pehmeästi ja tarkasti. Välillä sen on kuitenkin ihan välttämätöntä hirnua riemuaan, ja tämä naurattaa paitsi Yorcalaisia, myös tuomareita estekisoissa. Ellei Jack ihan joka kerta ole luokkansa paras ratsu, se on ehdottomasti aina koko kilpailun iloisin!

Jack on valkea kuin haamu, muttei taida tietää sitä itse. Vaikka ori on muuten rohkea maastoilija, omaan peilikuvaansa se suhtautuu erittäin kauhunsekaisin tuntein. Jos se näkee heijastuksensa vedessä, se säikkyy. Jos se näkee sen ikkunasta, se pelkää tosissaan. Kerran se näki itsensä kokonaisuudessaan rekan hopeaisesta kyljestä, ja silloin siitä tuli suorastaan katatoninen. Muita hevosia, vaaleitakaan, se ei pelkää, eivätkä esimerkiksi pellolta nousevat joutsenet hetkauta sitä mitenkään.Jackass In Space
fwb, 169cm, evm
Jackass
fwb, 170cm, evm
Happy Horrors
fwb, 172cm, evm
Super Sweet
fwb, 167cm, evm
Space Surfer
fwb, 167cm, evm
Luminious
fwb, 169 evm
Star Shifter
fwb, 163cm, evm
Hot Chocolate
fwb, 165cm, evm
Hot Coffee
fwb, 168cm, evm
Mundo Man
fwb, 169cm, evm
White Lightning
fwb, 165cm, evm
Eros
fwb, 162cm, evm
Sir Bumblefoot
fwb, 160cm, evm
Aires
fwb, 163cm, evm

169 cm korkea Jackass In Space sai nimensä värityksensä ja käytöksensä perusteella. Ori on kokonaan musta ja päässään sillä on tähti. Luonteeltaan "Jakke" on tosi raisu ja rohkea, mikä tekikin siitä aikoinaan kelpo esteratsun. Tämä Kuusamossa syntynyt ja sieltä Eurooppaa pitkin kisoissa kierrellyt ori menestyi hyvin 140-senttisillä esteradoilla. Muita meriittejä ovat kantakirjaus kakkospalkinnolla sekä jälkeläislaatuarvostelupalkinto, jonka Jakke sai kolmen hienon orivarsansa perusteella.

Jackass oli musta 170cm korkea ori, joka näytti unelmien hevoselta liitäessään 160-senttisillä esteradoilla. Ori oli varsinainen mediapersoona ja siitä luotiin positiivinen kuva lehdistössä sen aktiivisen uran aikana. Tammanomistajat kiinnostuivatkin orista kautta Pohjoismaiden. Vasta hevosen kuoltua sen hoitajat paljastivat sen olleen aikamoinen ihmissyöjä.
Happy Horrors oli yli 170 cm korkea tummanruunikko läsipää, jolla kilpailtiin orin hyvästä koulupainotteisesta suvusta huolimatta ainoastaan esteillä. "Hopuksi" kutsuttu kiltti ori pärjäsikin hyvin 140-150 -senttisten esteiden luokissa. Ratsu ei saavuttanut kuitenkaan ikinä minkäänlaisia arvokisavoittoja tai laatuarvostelupalkintoja. Sittemmin Hoppu astui kaksi tammaa ja sai kaksi orivarsaa.
Toinen Hopun tammoista oli Super Sweet, joka sai silloin viimeisen viidestä varsastaan. Musta tamma oli jo vuosia sitten lopettanut uransa esteratsuna hypättyään menestyksekkäästi maksimissaan 130-senttisiä esteitä. Kiltti 167 cm korkea tamma oli periyttänyt aiemmille jälkeläisilleen hyvän luonteensa ja samettisen värinsä, joten se päätettiin astuttaa vielä kerran.

Space Surfer oli kimo kenttäsukuinen tamma, joka sai viisi varsaa. Tämä kiltti ja komearakenteinen 167 cm korkea ratsu kilpaili itse hyvin säästeliäästi kenttäratsastuksessa muutaman kauden ajan. Space Surfer menehtyi 27-vuotiaana vanhuuteen.
Kimo 169 cm korkea Luminious kilpaili ensimmäisen omistajansa kanssa kahden ja kolmen tähden kenttäratsastusluokissa. Kun omistaja vaihtui, ori siirtyi samalla silloiseen CIC5-luokkaan, josta se KERJ:n uudistusten myötä vaihtoi vielä nykyiseen CIC4-luokkaan ennen eläköitymistään. Voittoisasta urasta jäi muistoksi laatuarvostelupalkinto ja lukuisia pystejä, pokaaleja, pyttyjä, lautasia ja ruusukkeita, sekä jonkin verran rahaa. Varsinaisen potin Luminious kuitenkin jysäytti siitosorina. Tammanomistajat olivat valmiit käyttämään sitä aina vain, vaikka joka vuosi astutus- ja varsamaksuja nostettiin reippaasti. Luminious ehti saada melkein kolmesataa varsaa ennen kuolemaansa vanhuuteen. Määrä lisääntynee vielä, sillä ori jätti paljon pakasteita.
Star Shifter oli pieni, kevyt ja ketterä raudikko kenttäradoilla, ja se voittikin yli kolme neljäsosaa CIC3 -luokistaan. Kilpauran jälkeen 163 cm korkea kiltti tamma sai kaksi varsaa, joista toivottiin uusia kenttätähtiä sen tilalle, mutta joista molemmista tuli hyvän sukunsa tähden heti siitostammoja. Molempien varsojen isä on legendaarinen Luminious.

Hot Chockolate oli ruunikonkimo kilparatsu. Se oli niin etevä kenttä- ja esteratsu, että voitti samantasoiset oritkin tuosta vain. Tästä lahjakkaasta 165 cm korkeasta miellyttämishaluisesta ratsusta toivottiin tottakai paljon varsoja, kun se lopetti kilpailemisen. Urheilu oli kuitenkin saanut tamman kohdun surkastumaan, eikä se meinannut tulla millään kantavaksi. Tamma myös kuoli kohdun repeämiseen synnyttäessään ensimmäistä varsaansa.

168 cm korkea Hot Coffee oli ruunikko, jossa on jonkin verran täysiveriverta, mikä näkyi paitsi sen sirossa rakenteessa, myös tulisessa luonteessa. "Hottis" oli kuitenkin erinomainen kolmea lajia killpaileva ratsu. Se menestyi hienosti Suomessa ja astui runsaasti tammoja. 12-vuotiaana Hottis myytiin Saksaan kilpailemaan.
Tummanruunikosta Mundo Manista sanottiin, että se on kuin tummapaahtoinen kahvi: lempeä, voimakas, vivahteikas, ja kun siitä oppii pitämään, ei tahdo palata entiseen. Komea ori pärjäsi upeasti kouluradoilla aina huippukautenaan menemiinsä GP-ratoihin asti. 169 cm korkea ratsu oli myös komea katsella, ja se onkin kantakirjattu ykköspalkinnolla. Koko elämänsä ajan Mundo Man toimi myös siitosorina. Nykyään ori on jo taivaslaitumilla, ja sen hautapaikka on Seinäjoella Törnävän kirkon lähettyvillä, jossa se vietti eläkepäivänsä.
White Lightning syntyi ruunikon värisenä ja vaaleni siitä hiljalleen kimoksi, niin kuin emänsäkin. Tamma oli emänsä kaltainen myös muissakin asioissa. Luonteeltaan se oli yhtä reipas ja rohkea, kenttä- ja estekisoissa menestyi vähintään yhtä hyvin, ja se teki myös terveitä, komeita varsoja. "Liisa" oli säkäkorkeudeltaan 165-senttinen ja rakenteeltaan melko kevyt, sillä olihan sen emänemä englantilainen täysiverinen.

Kimo tamma Eros oli hyväkäytöksinen ja kaunis 162 -senttinen yleispainotteinen ratsu. Se kilpaili säästeliäästi mutta menestyksekkäästi koulua, esteitä ja kenttää. Kaksi varsaakin Eros sai, ja molemmista tuli emänsä tavoin kilparatsuja. Eros päätettiin lopettaa 20-vuotiaana, kun sitä alkoi vaivata niveltulehdus, jota ei saatu millään kuriin.
160-senttinen Sir Bumblefoot oli niin etevä yleispainotteinen ratsu, että se pystyi kilpailemaan menestyksekkäästi niin koulua ja esteitä kuin kenttääkin. Kiltti ja näyttäväkin tämä kimo oli, ja koska se vieläpä periytti kimon värinsä kaikille jälkeläisilleen, se oli tietenkin suosittu siitosori. Olikin kamalaa, kun "Pumpuli" vanhana lopetettiin jonkinlaisen reuman kaltaisen niveltulehduksen takia, jota ei saatu kuriin. Todettiin, että ori periytti värin ohella myös sen melkein kolmasosalle jälkeläisistään.
Aires oli 163 cm korkea cremello siitostamma, joka sai itse viisi jälkeläistä ja sijaisemot saivat yhteensä viisi lisää sille. Tamman isän puolen suku on koulupainotteista ja emän puoli este- ja kenttäpainotteista, joten Aireksen varsojen toivottiin sopivan lajiin kuin lajiin. Niin ne sopivatkin, mutta valitettavasti yksikään varsa ei perinyt kiltin emänsä väritystä.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
01.08.-16 Yorca WBs KRJ/GP 3/30
02.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
05.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
05.08.-16 Yorca WBs KRJ/GP 2/30
05.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
07.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
07.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
08.08.-16 Yorca WBs KRJ/GP 2/30
08.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
09.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
09.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
10.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
10.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
11.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
12.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
12.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
13.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
13.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
14.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
15.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
15.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
16.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
16.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
17.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
18.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
19.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
20.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
20.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
20.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
22.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
24.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
25.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
26.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
27.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
30.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
17.10.-16 Rappadan KRJ/GP 2/30
18.10.-16 Rappadan KRJ/GP 2/30
19.10.-16 Rappadan KRJ/GP 4/30
09.11.-16 Teufel WBs KRJ/GP 1/30
11.11.-16 Teufel WBs KRJ/GP 3/30
12.11.-16 Teufel WBs KRJ/GP 5/30
12.11.-16 Teufel WBs KRJ/GP 5/30
13.11.-16 Teufel WBs KRJ/GP 2/30
15.11.-16 Teufel WBs KRJ/GP 4/30
17.11.-16 Teufel WBs KRJ/GP 3/30
11.12.-16 Ventos ERJ/150cm 2/30
14.12.-16 Ventos ERJ/150cm 2/30
18.12.-16 Ventos ERJ/150cm 3/30
18.12.-16 Metsovaara ERJ/150cm 4/30
20.12.-16 Metsovaara ERJ/150cm 4/30
02.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
02.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/11
02.03.-17 Royal Gear ERJ/150cm 3/25
03.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
05.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
07.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
09.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
14.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
17.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
23.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
27.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
28.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
29.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
24.04.-17 Yateley Showjumpers ERJ/150cm 1/28
25.04.-17 Yateley Showjumpers ERJ/150cm 4/28
18.05.-17 Silver Hoof ERJ/150cm 1/27
19.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/22
20.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/22
22.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/22
27.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/22
30.06.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/38
01.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/38
02.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/34
05.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/38
07.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 3/34
08.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 4/38
11.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 1/19
13.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 5/38
17.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/150cm 4/38
18.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 2/19
21.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 4/19
27.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 1/19
30.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 4/19
14.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 1/18
14.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 1/18
19.08.-17 Kilpailukeskus Chermia ERJ/150cm 1/18
21.08.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 1/26
21.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 6/23
22.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/23
22.08.-17 Harmony KERJ/CIC4 4/24
22.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 2/15
23.08.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 4/26
25.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 2/15
26.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/15
26.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 2/23
28.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/23
29.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/15
30.08.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 4/26
01.09.-17 Zurück ERJ/150cm 5/30
03.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 4/26
03.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/28
03.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/20
04.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 5/26
06.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 5/26
06.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/28
08.09.-17 Zurück ERJ/150cm 4/30
09.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/20
10.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 2/26
11.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/20
12.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 5/28
12.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 5/26
12.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 5/26
14.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 5/26
14.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/20
16.09.-17 Zurück ERJ/150cm 2/30
17.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/20
17.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/28
20.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/28
25.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/20
02.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC4 1/30
03.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC4 2/30
08.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC4 1/30
11.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC4 3/30
12.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC4 1/30
14.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC4 2/30
27.11.-17 Harmony Sporthorses ERJ/150cm 5/30
09.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 2/30
12.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 1/30
15.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 4/30
19.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 1/30
19.02.-18 Everholt Estate ERJ/150cm 3/30Lokakuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Jack ja Oresama menivät tänään valvontani alla 150-senttisen radan, jonka olivat viimeksi ratsastaneet kisoissa. Nytkin se meni ensiyrittämällä yhtä hyvin kuin tositilanteessa. Jack oli keskittynyt ja Oresama ratsasti tosissaan: ihan niin kuin kilpailuissa. Viime estevalmennuksen sähläyksestä ei ollut tietoakaan.
Radan jälkeen annoin kommentteja. Oresaman istunta oli välillä aavistuksen liian etupainoinen, joten kannattaisi ehkä ratsastaa välillä sellaisella kentällä, jossa on peili, tai videoida välillä ratsastustaan. Jack puolestaan päästi etujalkansa välillä roikkumaan, ja vaikka vielä puomit eivät kolisseetkaan, niin joskus ratsun laiskuus kostautuisi, ja vieläpä ERJ-Cupin kaltaisessa näytön paikassa. Jackin tilanteeseen auttaisi bambukeppiä pitelevä avustaja: kun oria nyt vähän sparraisi, se muistaisi olevansa nelijalkainen ja pitelisi etukoipiaan paremmin allaan jatkossa.
Laitoin ratsukon menemään radan vielä kerran. Oresaman istunta oli parempi nyt, kun hän kiinnitti siihen huomiota. Sen sijaan hänen hartiansa muuttuivat jäykiksi, kun kaikki keskittyminen meni täydelliseen istuntaan. Jackin ongelma ei tietenkään poistunut itsestään.

Syyskuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Jackin marssiaskelille on tehtävä jotain. Tai eihän tuo marssimista ollut, vaan rahjustamista tai laahustamista. Ennen Jackissa oli ollut ryhtiä ja tahtia, kyllä minä sen muistan!
Ensiavuksi otettiin maapuomit ensin käynnissä ja sitten ravissa. Niiden jälkeen juoksutin Jackia ja Oresamaa piiskalla, mutta välillä teki mieli ihan huitaista, ja etupäässä ratsastajaa. Oresama valitteli flunssaansa ja ratsasti niin heiveröisin pohjeavuin ja löysällä istunnalla, ettei sellaista oltu aikaisemmin nähty. Väitin, että neljäkymmentäviisi minuuttia jaksaa kyllä tehdä hommia, vaikka olisi mikä flunssa, ja uhkasin antaa raipasta. Suututtuaan Oresama alkoi ratsastaa paremmin.
Jackin kanssa kannattaa varmaan harjoitella jonkin verran maastossa. Uskon, että sen löysyys johtuu rapistuneesta lihaskunnosta. Katsoin, että sen harjoitusohjelmassa on kyllä paljon kaiken maailman tottelevaisuus- ja taivutusharjoittelua, mutta ei tarpeeksi ihan tavallisia hikilenkkejä. Kun Jack pääsee niihin käsiksi, se alkaa mennä yhtä hyvin kuin ennenkin. Muistuttaisin myös, ettei Oresama antaisi enää muiden valmentajien muutella minun tekemiäni treeniohjelmia.

Elokuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Jack meni tänään valmennuksessa epätyypillisen energisesti ja säheltäen, ja jopa ilopukkeja saimme todistaa valmennuksen alussa. Komensin Oresamaa ryhdistäytymään ja antamaan napakampia apuja, jottei Jack ihan hullaantuisi. Oresama sanoi olevansa ruosteessa pitkän loman takia ja sanoi yrittävänsä paremmin.
Hyppyytin ratsukkoa vaikean, 140-senttisen radan läpi. Lähestymisissä oli ongelmia, mikä ei ole ollenkaan Jackin tapaista. Muutama este meinasi mennä ihan läpijuoksuksi. Hetken hypittyään Jack kuitenkin rauhoittui ja alkoi kuunnella ratsastajaansa paremmin. Erityisesti muuri meni alusta asti hyvin: sitä Jack kunnioitti enemmän kuin puomeista koostuvia esteisä, joiden läpi se näki.
Jotta Jackilla voisi vielä jatkaa hyppäämistä, se tarvitsee paljon harjoitusta päästäkseen taas rutiiniin kiinni.

Heinäkuu 2017
Jack on vuokralla eräällä taitavalla ratsastajalla vielä tämän kuun. Sillä on mennyt hyvin vuokraajansa kanssa: olen seurannut sivusta. Jack on päässyt menemään oikein kunnon koulutreeniä, mikä on sille nykyään harvinaista herkkua kouluratsastusuramme päätyttyä. Vuokraaja osaa myös vaatia siltä asioita, ja Jack on mennyt harjoituksissa ainakin yhtä hyvin kuin minulla aikoinaan, ellei jopa vielä paljon paremminkin. Voi, kun tuon vuokraajan olisin saanut silloin, kun ori oli vielä nuori: hän olisi voinut auttaa kouluttamisessa ja myöhemmin kilpailemisessa, ja ehkä olisi voinut vaikka ostaa puolet Jackista pois. Mutta ei hyvä, tehokas liikunta vanhuksellekaan pahaa tee, eli pitäisi olla vain iloinen vuokraajasta! Jack ainakin on: hikisen treenin lisäksi se saa tuntikausia hevoskohtaista huomiota ja hellyyttä. Vuokraaja harjailee sitä paljon, ja ihan vain istuskelee haassa sen seurana ja juttelee sille.

Kesäkuu 2017
Sain kahden kuukauden loman Jackista, uskokaa tai älkää! Löysin sille vuokraajan, joka on osaavan oloinen ja jaksaa oikeasti puuhata Jackin kanssa. Onneksi en ole ilmoittanut oria vielä kisoihin pariin kuukauteen: vuokraaja saa sen kokonaan itselleen, maksaa sen ylläpidon ja pitää siitä hyvää huolta. Minun ei tarvitse vaivata päätäni Jackin asioilla. Sitten, kun Jack palautuu minulle vuokralta, voitaisiin taas varata valmennus. Minä olen varmasti silloin ruosteessa, vaikka hevoseni saakin koko ajan hyvää liikuntaa uuden ratsastajansa kanssa!
Vuokraaja tarkoittaa nyt valitettavasti sitä, ettei Jackilla ole kesälomaa laitumella tänä vuonna, koska juuri nyt olisi sen vuoro mennä. En usko, että se kuitenkaan kauheasti haittaa. Olen vähän suunnitellut sellaista, että Jack jäisi viimeistään joulun tienoilla kokonaan eläkkeelle ja muuttaisi pihatto-olosuhteisiin. Eiköhän sellainen elämänmuutos korvaa sille laitumen.

Toukokuu 2017
Terveisiä Saksasta kenttäkisaurakan keskeltä! Minä ja Jack kisaamme täällä keskikokoisissa kisoissa, ja tähän mennessä olemme pärjänneet oikein hienosti. Sijoituksia on tullut. Vapaa-aikanamme olemme kiertäneet maastoja majapaikkamme, Zurückin tallin ympäristössä, ja täytyy kyllä sanoa, että Inzellin kaupunki on hieman toista kuin koto-Suomi! Olemme Alppien ympäröiminä, ja maisemat ovat niin jylhiä, ettette uskoisi, vaikka kertoisin. Jack on yleensä tosi rauhallinen ja turvallinen maastoratsu, mutta täällä se on ollut vähän varpaisillaan. Uskon, että se johtuu uudenlaisista äänistä. Täällä vuorten keskellä kaiku kuulostaa varmasti ihan erilaiselta hevosen korviin kuin kotona Pohjanmaalla, jossa ei ole edes mäkiä, vaan pelkkää peltoa ja metsää. Onneksi Jack ei kuitenkaan pelkää Zurückin ratsastuskentällä, vaan pystyy keskittymään suoritukseensa.
Aion jäädä tänne vielä viikoksi, kun kaikki kisat on kisattu. Jack saa levätä hiukan ennen kotimatkaa, ja tallimestari on luvannut viedä meidät ja pari muuta ratsukkoa kiipeämään ratsastuspolkua pitkin Frillensee-nimiselle vuoristojärvelle!

Huhtikuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Valmennuksen alussa laitoin Oresaman ja Jackin ravaamaan kahdeksikkoa vain huomatakseni, että Jack taipui tosi huonosti vasempaan suuntaan, vaikka oikealle se meni oikein kauniisti. Ryhdyimme siis venyttelemään ja lämmittelemään huonompaa kylkeä. Ori oli niin virkeällä tuulella, ettei se olisi halunnut tällä kertaa keskittyä, mutta lopulta Oresama sai sen houkuteltua kunnolla ohjalle ja keskittymään. Silloin se alkoi taipua. Kun ravikahdeksikkoa taivutuksineen kokeiltiin uudelleen, ori taipui kauniisti molempiin suuntiin, vaikka vasemmalle se oli edelleen hiukan jäykempi.
Loppuvalmennuksen ajan Oresama ja Jack menivät samaa kahdeksikkoa laukassa laukanvaihtoineen. Laukanvaihdot olivat sulavia ja täsmällisiä: niitä on selkeästi harjoiteltu paljon viimeaikoina. Laukassa Jack oli aavistuksen jäykempi kuin ravissa, mutta toimi tarpeeksi hyvin.

Maaliskuu 2017
Olipa taas tylsä kisakuukausi. Järjestimme meillä kotona Yorcassa ison kenttäkisacupin, ja sitä valmisteltiin ihan hulluna. Sitten kisapäivä koitti, eikä vaativiin luokkiin ollut tullut ollenkaan osallistujia, vaikka julkaisin mainoksenkin heppalehdissä ja Internetissä. Niinhän siinä sitten kävi, että kisasimme Yorcan omalla porukalla ihan itseämme vastaan, ja se oli aika kurjaa, vaikka sijoituksiahan toki siitä saatiin kaikki. Jack sai kokonaista kaksitoista. Ori meni tosi hienosti ja kunnon kisoissa olisin ollut hirvittävän ylpeä sen menosta, mutta tuntui kyllä vähän tyhmältä kisata omaa porukkaa ja tuttuja hevosia vastaan. Katsojiakaan ei ollut, kun melkein kaikki lähtivät helppojen luokkien jälkeen kotiin. Muutama valokuvaajatyttö pyöri kyllä kenttien ympärillä.
Jack jää nyt ensikuuksi lomalle, koska jotenkin minulta lopahti into kilpailemiseen ja etenkin kisojen järjestämiseen. Ajattelin, että voisin valmentautua sillä, jos saan valmentajamme jostain kiinni. Sitten seuraavassa kuussa pakkaan kimpsumme ja kampsumme: lähden Jackin ja muutaman muun parhaassa iässä olevan orin kanssa Saksaan kilpailemaan!

Elokuu 2016
Voi luoja, mikä kuukausi. Ilmoitin Jackin ja itseni alkukuusta oman tallin, Hukkapuron ja Wolf Sporthorsesin GP-koululuokkiin - ja ruusukkeita alkoi ihan oikeasti sataa. Siitä innostuneena jatkoin ilmoittautumista kisoihin kuun puoleen väliin asti - sitten vähän vielä, ja vielä vähän, ja lopulta huomasin tänään sinisen ruusukkeen Jackin suitsussa Wolf Sporthorsesin kentällä killuessa, että on elokuun viimeinen päivä. Laskin, montako sijoitusta ja voittoa saimme, kun kisakuukausi meni niin hienosti. 35!! Kolmekymmentäviisi. Se on aika hurja saavutus: sijoituksia enemmän kuin kuukaudessa on päiviä! Mikään hevoseni ei ole ikinä aikaisemmin aloittanut kilparatsun uraansa näin uskomattoman voitokkaasti.
Kun tänään iltapäivällä palasimme kilpakentiltä takaisin koto-Yorcaan, päästin Jackin hakaan nukkumaan ja hain vasaran ja nauloja tallikämpästä. Löin kolmellakymmenelläviidellä pienellä sisustusnaulalla Jackin karsinan oveen kolmekymmentäviisi upeaa ruusuketta. Ne ovat Jackin ensimmäiset, ja niitä on tosi paljon! Tämän kunniaksi ori saa lomailla koko syyskuun!Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
20.07.-17 Tamma Aurora Jewel RR Indian Jewel Oresama/Yorca
29.07.-17 Ori Battle in a Bottle RR Silent Battle Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen