otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Kiro FIN VH15-031-0474 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Elisa Hahto-Rintamäki (evm.), Suomi
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 175cm Koulutustaso: ko GP, re 130cm, CIC4
Syntynyt: 01.04.-00 (30v) Meriitit: YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II
Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Tomasz Siergiej

Kiro FIN menehtyi vanhuuteen 31.7.2019. Muistosivulle.


Eräänä aamuna soi Yorcan toimistossa puhelin. Kun emäntä vastasi, linjan toisessa päässä niiskutti hätäinen tytön ääni sopertaen jotain laihasta varsasta, jota "ne" hakkasivat joka päivä jalkoihin. Yorcan emäntä rauhoitteli tyttöä, kehotti tekemään eläinsuojeluilmoituksen ja ajeli autollaan tämän tuntemattoman tytön kanssa katsomaan varsaa, jonka nimi oli Kiro FIN.
Nuorta Kiroa koulutettiin julmasti ja osaamattomasti esteille, eikä sitä ruokittu oikein. Harjoitusten välissä se sai kyllä rakkautta ja oli muuten hyvissä oloissa. Yorca ja Kiron entinen koti aloittivat hurjan paperisodan, johon eläinsuojelu ei ottanut pyynnöistä huolimatta kantaa yhtäkään kertaa.
Paperisota päättyi, kun Yorca osti koko tallin hevosineen toiseksi toimipisteekseen. Puolet hevosista oli lopetettava, loput hoidettiin kuntoon ja suurin osa myytiin. Kiro FIN -niminen varsa jäi ainoastaan siitä syystä, että sillä oli niin kiltit silmät.
Kirosta Yorcan emännälle alun perin kertoneesta Emilia-tytöstä tuli Kiron hoitaja. Hän oli hoitanut alun perin Kiron emää, mutta tamma oli muuttanut toiselle puolelle Suomea.

Kiro esittää machoa miestä, mutta salaa se on ihan pehmo. Esteratsu se kyllä on henkeen ja vereen, eikä sen kyyti sovi vauhtia pelkääville. Muiden eläinten kanssa Kiro tulee toimeen loistavasti, ihan niin kuin ihmisten kanssa. Huomiota se rakastaa, ja ihan kaikenlainen huomio on sen mielestä hyvä juttu. Jos kukaan ei seurustele sen kanssa, vaan taputtelee sitä viereisen haan heppaa, se varastaa show’n vaikka rikkomalla paikkoja, ellei muu auta.

Tätä meidän mussukkaa on mukava hoitaa. Se on rento kuin rätti, paitsi kesällä, kun paarmat yrittävät syödä sen elävältä. Kesäisin Kiro nautiskeleekin ryntäistä rapsuttamisesta ja niin myöhäisestä iltapuuhasta, että paarmat jo nukkuvat. Eihän ori tietenkään pahaa tee hoitajalleen, vaikka sitä hermostuttaisikin. Se pitää pitkistä harjailuhetkistä, ja osoittaa sen hyvällä käytöksellä. Tammoille on hieman hirnahdeltava ja elehdittävä kuin Casanova, ja sitähän Kirolta ei pysty kieltämään. Silti hoitajan on mukava vain sujauttaa satula ja suitset tämän kiltin hoitohevosen ylle ennen ratsastusta ja taluttaa säyseä hevonen kentälle.

Kiro on herkkä ratsu, mutta ei harrasta epäselvistä avuista arvailua. Sen periaate on, että ellei yksiselitteisiä apuja tule, mennään vain eteenpäin. Nyt kun poika on jo valmis ratsu, se on ihan mahtava ominaisuus, mutta nuorempana orilla oli ongelmia. Sille uuden oppiminen on nimittäin aina ollut vaikeaa, mutta runsaiden kehujen avulla Kirosta on tullut yksi parhaimmista kouluratsuista Yorcassa.
Kiro hyppää esteitäkin jonkin verran. Vaikka se hyppää irti puolitoista metriä, ratsastajan kanssa se suoriutuu kauniin näköisesti vain 130cm korkeasta radasta. Tämä ei johdu voiman puutteesta, vaan Kiron omasta epävarmuudesta. Se ei ole tullut Yorcaan suoraan kasvattajaltaan, vaan kiertänyt ensin omistajalle, jonka estekoulutus saattoi olla välillä hyvinkin julmaa. Kiron kokemuksia kunnioitetaan Yorcassa eikä sillä hypätä liian korkeita esteitä. Vähän matalammista se suoriutuu helposti ja kuuntelee ratsastajansa ohjeita rauhallisesti.
Varsinkin nyt vanhemmalla iällä Kiro on päässyt maastoilemaan aina välillä. Se pitää rauhallisista maastolenkeistä ja katselee uteliaana ympärilleen. Sänkilaukoista Kiro ei välitä, ainakaan kilpailijoiden kesken. Sillä ei ole kilpailuviettiä, mutta juuri sen takia se pysyykin niin hyvin tyynenä muiden laukatessa. Silloin tällöin tehtävät nopeatahtiset lenkit ovat Kiron mieleen vain siinä tapauksessa, jos ilma ei ole polttavan kuuma, ja jos paarmat pysyvät poissa.

Joskus Kiro on ollut myös kilparatsu, mutta se osa sen elämästä on jo takana. Kiro kilpaili ensin esteillä ja menestyi hyvin juurikin rauhallisen käytöksensä vuoksi. Sitten sillä kokeiltiin koulua ja kenttää, ja etenkin kouluratsastuksessa se oli yllättävän hyvä! Kiroa ei koskaan ole kilpailu pelottanut tai jännittänyt: se osaa ottaa rauhallisesti. Paitsi tietenkin silloin, kun on näytettävä tammapuolisille kilpakumppaneille, kuka tallilla onkaan se upein ori!Dream Police
fwb, 174cm, evm
Le Freak
fwb, 175cm, evm
Good Times
fwb, 171cm, evm
Violet Hill
fwb, 176cm, evm
Die For Nothing
fwb, 173cm, evm
Bad Moon Rising
fwb, 174 evm
Radium Eyes
fwb, 169cm, evm
No Rain
fwb, 174cm, evm
Snow Scene
fwb, 170cm, evm
Ay Amigo
fwb, 168cm, evm
Red Snow
fwb, 170cm, evm
Proud Mary
fwb, 176cm, evm
Ghosts N Stuff
fwb, 177cm, evm
Am I Evil?
fwb, 168cm, evm

b>Dream Police on 174-senttinen suomalainen puoliverinen. Tämä ruunikko ori on kilpaillut säästeliäästi mutta menestyksekkäästi koulua, esteitä ja kenttää halliten suvereenisti joka lajin. Kilpauransa jälkeen hevosesta tuli siitosori, ja sillä onkin jo neljätoista varsaa.

175cm korkea Le Freak on haastava ja energinen, mutta hyvin taitava kenttäpainotteinen ratsu. Ori on saavuttanut kaiken, mitä kenttäratsu voi, ja vanhuutensa ratoksi se kilpaili jonkin verran esteilläkin. Le Freakia on käytetty jalostukseen melko säästeliäästi vaativan luonteen vuoksi, ja sillä on vain kolme varsaa.
Good Times teki pitkän ja menestyksekkään uran ensin kenttä- ja sitten esteratsuna. Kilpailunsa kilpailtuaan tämä kiltti 171 cm korkea ratsu siirtyi siitoskäyttöön Tuomiston tallille Ylöjärvelle. Siellä se sai yhdeksän varsaa, joista neljä oli oreja ja viisi tammoja. Ruunikko Good Times kuoli vanhuuteen Ylöjärvellä vuonna 1999.
Violet Hill oli 176 cm korkea musta jättiläistamma Tuomiston tallilta. Se kilpaili nuoruusvuosinaan erittäin säästeliäästi koulu- ja esteratsastusta, mutta jäi pian kotiin lepäämään ennen siitostamman uraansa. Tämä kiltti jätti sai elämänsä aikana kolme varsaa.

Die For Nothing on 173cm korkea ykköspalkinnolla kantakirjattu musta suomenpuoliveritamma. Tämä näyttelymenestyjä oli luonteeltaan kiltti ja miellyttämishaluinen. Se kilpaili jonkin verran kouluratsastusta vaA-tasolla. Die For Nothing menehtyi 15-vuotiaana synnyttäessään kolmatta varsaansa.
174 cm korkea Bad Moon Rising oli viekas ja vekkuli mustanruunikko suomenpuoliverinen. Orina sen luonteessa oli niin paljon kestämistä, että se oli ruunattava parin astutuksen jälkeen. Ruunana "Monni" oli mukavampi käsitellä ja ratsastaa, ja sen menestys kenttä- ja estekisoissa muuttui kelvollisesta loistavaksi. Suuri ruunikko eläköityi vasta 17-vuotiaana kilpahommista kokonaan, ja kuoli vanhuuteen vuonna 2000.
Radium Eyes oli musta 169 cm korkea suomalainen puoliverinen. Sillä oli loistava suku, kiltti luonne ja kaunis rakenne, joten siitä tuli siitostamma. Radium Eyes periyttikin kuudelle jälkeläiselleen kokoa ja näköä. Tamma ei itse kilpaillut lainkaan, mutta sen suvussa on paljon menestyneitä esteratsuja.

No Rain teki pitkän uran koulu- ja esteratsuna. Tamma oli luonteeltaan kiltti mutta vireä ratsu. Se sai elämänsä aikana kaksi varsaa, joista molemmista tuli kilparatsua. No Rain oli 174cm korkea sopusuhtainen ja kaunis musta läsipää.

Koulupainotteinen, hyvin menestynyt Snow Scene oli kaunis punarautias ori, jolla oli luonne kohdillaan. Ratsu näyttäytyi kouluradoilla arvokilpailuissa asti koko Suomea edustamassa. Eläköitymisen jälkeen Snow Scene sai kymmenen varsaa. Se lopetettiin vasta 32-vuotiaana vakavien hammasongelmien vuoksi.
Ay Amigo eli vaiheikkaan elämän kiertäen kodista toiseen. Johansonin perhe kasvatti ja koulutti sen ajatuksenaan saada siitä kilparatsu. Ori ei kuitenkaan ollut tarpeeksi kyvykäs kouluratsu, joten se myytiin harrastekotiin ja sieltä edelleen ajanpuutteen vuoksi nuorelle kilparatsastajalle Itä-Suomeen. Siellä Ay Amigo alkoikin pärjätä kouluratsastuksessa hyvän valmentajan ansiosta. Se sai kolme varsaakin. 16-vuotiaana ori päätettiin ruunata ja paria vuotta myöhemmin se myytiin ratsastuskouluun. Siellä ratsu viihtyi kaksikymppiseksi, jonka jälkeen viimeiset viisi eläkevuottaan se eli lemmikkikodissa täydellisessä rauhassa. Tämä 168-senttinen raudikko oli luonteeltaan hyvin kiltti, mutta vireä.
Red Snow oli Stella Koiviston ratsastuskoulun rakastettu 170-senttinen jättiläinen. Se oli taitavien ratsastajien luottoratsu, ja sai kilpailla tuntilaisten vuokraamana sekalaisesti esteitä, koulua ja kenttää keskitasolla. Red Snow oli taitava, menevä ja kiltti tamma, joka sai kaksi varsaa.

Proud Mary oli 176 cm korkea mustanruunikko lihaksikas jättiläistamma. Sillä oli kokoa ja näköä, mutta ei liikkeitä huipputason kouluratsuksi, vaikka sen suku antoi olettaa sen pärjäävän. Kilttiä ja kultaista tammaa päätettiin kuitenkin käyttää jalostukseen hyvän suvun vuoksi, ja oriksi sille valittiin mahdollisimman kevytrakenteisia ratsuja. Proud Marylla on kolme varsaa.
Ghosts N Stuff oli 177-senttinen mutta tavattoman kevytrakenteinen kouluratsu. Tämä kiltti tummanruunikko kilpaili vaA-tasolla ratsastajanaan kasvattaja Sami Välimäki, joka myös omisti orin puoliksi valmentaja Hilla Laakson kanssa. Välimäen ratsuna ja Laakson valmentajana ori menestyi loistavasti, ja loistokkaan koulu-uran jälkeen sitä käytettiin ahkerasti jalostukseen. Nyt kiltti ja nöyrä "Stefu" on jo menehtynyt vanhuuteen. Sillä on tällä hetkellä miltei kolmekymmentä varsaa, ja pakasteita on yhä jäljellä joillain oriasemilla.
Am I Evil? esittää nimessään kysymyksen, johon vastaus on ei. "Aamu" ei ollut ilkeä, vaan tavattoman kiltti tamma, joka kilpaili säästeliäästi mutta menestyksekkäästi vaativissa kouluratsastusluokissa. Kilpailut kilpailtuaan tammasta tuli jalostushevonen, ja se sai kolme tarkoin harkittua tammavarsaa. "Aamu" oli 168 cm korkea hyvärakenteinen ruunikko.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
29.02.-12 Satulinna ERJ/130cm 6/100
28.03.-12 Lime ERJ/130cm 5/40
01.04.-12 Lime ERJ/130cm 1/40
05.04.-12 Krofnock Ranch ERJ/120cm 5/30
06.04.-12 Krofnock Ranch ERJ/120cm 1/30
16.03.-13 Zurück ERJ/130cm 4/43
24.05.-13 Riiviöt ERJ/130cm 2/40
06.06.-13 Zurück ERJ/130cm 4/50
14.06.-13 Zurück ERJ/130cm 6/50
16.06.-13 Zurück ERJ/130cm 1/50
17.06.-13 Zurück ERJ/130cm 7/50
07.07.-13 KK Rehberg ERJ/130cm 4/34
19.08.-13 Rotvalli ERJ/130cm 2/30
28.08.-13 Zurück ERJ/130cm 5/45
28.08.-13 Zurück ERJ/130cm 4/45
01.09.-13 Zurück ERJ/130cm 1/37
04.12.-13 Zurück ERJ/130cm 1/6
05.12.-13 Zurück ERJ/130cm 1/6
05.12.-13 Zurück ERJ/130cm 2/6
07.12.-13 Zurück ERJ/130cm 1/6
10.12.-13 Pirunportti ERJ/130cm 2/22
12.12.-13 Pivas KERJ/CIC4 2/56
14.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC4 4/52
16.12.-13 Pivas KERJ/CIC4 3/56
22.12.-13 Zurück ERJ/130cm 2/30
27.12.-13 Sonic WBs ERJ/130cm 5/100
07.01.-14 Sonic WBs ERJ/130cm 2/100
03.02.-14 Jadessa WBs ERJ/130cm 4/40
05.02.-14 Jadessa WBs ERJ/130cm 4/40
01.03.-14 Zurück ERJ/130cm 1/6
01.03.-14 Zurück ERJ/130cm 1/6
02.03.-14 Zurück ERJ/130cm 2/6
03.03.-14 Zurück ERJ/130cm 2/6
03.03.-14 Zurück ERJ/130cm 1/6
03.03.-14 Zurück ERJ/130cm 1/30
04.03.-14 Zurück ERJ/130cm 2/30
25.09.-14 Zurück ERJ/130cm 6/42
26.09.-14 Zurück ERJ/130cm 2/42
12.10.-14 Zurück ERJ/130cm 1/10
14.10.-14 Zurück ERJ/130cm 1/30
17.10.-14 Zurück ERJ/130cm 5/30
07.02.-15 Yemene ERJ/130cm 3/40
09.02.-15 Yemene ERJ/130cm 4/40
11.02.-15 Yemene ERJ/130cm 6/40
12.02.-15 Yemene ERJ/130cm 2/40
05.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/10
08.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/10
27.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/3
29.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/3
30.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/3
31.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/3
18.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/6
19.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/6
20.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/6
24.04.-15 Zurück KRJ/GP 2/24
25.04.-15 Zurück KRJ/GP 2/24
25.04.-15 Zurück KRJ/GP 2/24
07.05.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/9
09.05.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/9
10.05.-15 Zurück KERJ/CIC4 3/9
13.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/9
01.10.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/22
04.10.-15 Zurück KERJ/CIC3 4/22
06.10.-15 Zurück KERJ/CIC3 2/22
27.11.-15 Helo KRJ/GP 5/30
30.11.-15 Helo KRJ/GP 5/30
01.12.-15 Helo KRJ/GP 5/30
08.12.-15 Helo KRJ/GP 5/30
10.12.-15 Helo KRJ/GP 1/30
11.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 3/30
15.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 2/30
17.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
19.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
25.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
27.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 3/40
07.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
10.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
13.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
13.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 3/30
19.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 2/30
10.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 4/30
19.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/40
19.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
22.01.-16 Hervannan Oriasema KRJ/GP 4/30
28.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/40
29.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
29.01.-16 Hervannan Oriasema KRJ/GP 3/30
15.02.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
17.02.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/40
18.02.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
25.02.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
26.02.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/40
28.02.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
19.06.-16 Petäjävaara KRJ/GP 3/30
04.07.-16 Valenwood KRJ/GP 3/30
06.07.-16 Valenwood KRJ/GP 4/30
08.07.-16 Valenwood KRJ/GP 5/30
15.07.-16 KK Lapland KRJ/GP 4/30
02.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
02.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
04.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
06.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
06.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
09.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
10.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
10.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 5/30
11.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
11.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
14.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
16.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
19.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
20.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
20.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
21.08.-16 Hortensia KRJ/GP 5/30
23.08.-16 Hortensia KRJ/GP 2/30
23.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
24.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
25.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
26.08.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
26.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
30.08.-16 Hortensia KRJ/GP 2/30
14.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
18.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
20.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
23.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
27.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
30.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
15.12.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/14
06.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/13
12.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/13
13.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/13
23.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/13
25.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/13
26.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/13
30.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/13Helmikuu 2017
Kiro ja sen hoitaja Emilia ovat saaneet olla ihan kaksistaan jo kauan aikaa. Kiro on tänä aikana muuttunut koko ajan rennommaksi ja iloisemmaksi, mutta nyt on aika palata pikkuhiljaa töihin. Arkeen palailtiin maastoesteillä: Kiro hyppäsi ja minä ratsastin. Harjoittelu sujui yhtä hyvin, ellei paremminkin kuin ennen Kiron ja Emilian lompsottelulomaa. Kiroa ei ole käytännössä läpiratsastettu melkein kolmeen kuukauteen kunnolla, mutta ei se näköjään haittaa.
Koska Kiron peruskunto ja reipas meininki ovat tallella, aion kilpailla sillä jatkossakin vielä hieman, vaikka ikäähän sillä on jo pian 17 vuotta. Esteitä tai koulua on enää vähän turha mennä, mutta suunnittelin siirtymistä kenttäratsastukseen hieman vakavammin kuin ennen! Kiro saa osallistua niihin kisoihin, joihin se jaksaa, ja kun ikä alkaa olla haitaksi, vähennetään kilpailua koko ajan. Enhän minä halua ajaa uskollista ystävääni loppuun!

Tammikuu 2017
En ole oikeastaan koskenut Kiroon koko loppu- tai alkuvuonna. Sen hoitaja, Emilia, on puuhastellut sen kanssa yksin. Olen nähnyt ratsukon muutaman kerran kentällä treenaamassa koulua ja hyppäämässäkin jonkinlaista tottelevaisuusesteiden rataa, mutta yleensä Emilia on vienyt Kiroa maastoon. Ori on päässyt pitkille ratsastusretkille, ja välillä olen huomannut Emilian ihan vain taluttelevan sitä riimulla.
Kirolle Emilian jakamaton huomio ja hauskanpito tytön kanssa on tehnyt ainoastaan hyvää. Ori on rennompi kuin koskaan! Tämän kokeilun myötä olen sitä mieltä, että kun Kiron eläkeikä koittaa, on sen paikka Emilian vierellä. Ellei Emilia halua oria vuokrahevosekseen tai ylläpitoon, hän saa tehdä sen kanssa hevosenhoitajana mitä tahtoo.

Joulukuu 2016
Hyvää joulua, Kiro ja hoitajatyttö Emilia! Joulun kunniaksi annoin Kiron kokonaan hoitajalleen helmikuun loppuun asti. En aio itse ratsastaa hevosellani lainkaan, vaan Emilia saa tehdä sen kanssa mitä haluaa. Kirolla ei ole enää merkittäviä kisoja edessään, joten ei haittaa, vaikka Emilia ei vielä osaa niinsanotusti valmentaa hevosta. Ratsastaa ja hoitaa hän osaa todella hienosti, joten hän pärjää kyllä Kiron kanssa, kun tarkoitus on huvitella.
Emilia on aloittanut joululahja-aikansa jokapäiväisellä maastoilulla. Aluksi ratsukko teki ihan tavallisia pitkiä, melko hitaita lenkkejä. Nyt, kun Emilia on saanut ratsastaa Kirolla paljon, on maastoilun vauhti kiihtynyt ja välillä mennään ilman satulaakin. Se on hauskan näköistä puuhaa: Kiro ravailee korvat pystyssä ja Emiliakin hymyilee koko ajan!

Marraskuu 2016
Kirolla on ollut vähän selkäongelmia alkukuussa. Luulin aluksi, että sen jalalle on sattunut jotain, kun se ontui. Eläinlääkäri ei kuitenkaan löytänyt jaloista, tai koko muustakaan hevosesta mitään vikaa. Rahaa paloi, kun kutsuin vielä kaksi muutakin eläinlääkäriä Kiroa katsomaan täysin turhaan. Apu löytyi yllättävältä taholta: hevoshomeopaatilta. Hän sanoi heti, että ongelma on Kiron selässä. Lihas oli kipeytynyt. Selkää haudottiin sitten monena iltana ohjeiden mukaan, ja sitä hieroskeltiin ahkerasti. Kas vain, ja hevonen alkoi liikkua taas hyvin! Nyt Kiro on jo kokonaan kunnossa ja oma ontumaton, tyytyväinen itsensä.

Huhtikuu 2015
Kesä on tulossa, tunnen sen! Kiro-pappakin sen huomaa kutinana vanhoissa luissaan ja haistelee tammojen suuntaan uteliaana, vaan ei vielä hirnu. Vielä ei ole se aika, että kannattaisi liiaksi flirttailla, sen vanha kuoma tietää kyllä!
Rietastelun sijaan Kiro päättikin lähteä kanssani maastolenkille, ja niin hienosti meillä menikin, että lähdimme uudestaan, ja uudestaan. Olemme oikeastaan koko kuukauden ajan käyneet maastossa ainakin kolmesti viikossa. Rauhallisestihan olemme menneet, mutta hiki on silti tullut. En ole luopunut nimittäin toppatakistani vielä, enkä aio luopua. Kirolle taas laitan puoliloimen, jos aiomme vain kävellä. Se ei oikein puolilointa arvosta, näyttää vähän kutittavan, mutta kun siinä on niin hyvät heijastimet ja kaikki. Ehkä ensi syksynä ostan sille talvea varten uuden.

Kouluvalmennus maaliskuu 2015
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tässä valmennuksessa keskityimme taivutuksiin ratsastajan pyynnöstä. Oresama halusi hioa Kiron avo- ja sulkutaivutukset kuntoon ennen seuraavaa kisakautta. Liikkeissä ei ollut mitään vikaa, mutta valmentajana toivoin niihin vielä hieman enemmän ryhtiä ja rytmiä. Kiro kulki kyllä kiltisti käskyjen mukaan, mutta silti sen suoritus oli kovin innoton.
Neuvoin Oresamaa pitämään Kiron ryhdikkäämmässä ohjastuntumassa ja antamaan avut painokkaammin. Jo tämä sai orin askeltamaan innokkaammin. Seuraavaksi komensin ratsastajan vahtimaan tarkemmin hevosensa takapäätä. Kiron etupää marssi kyllä hyvin, mutta takajalat askelsivat löysästi ja hevonen ei kantanut ratsastajaa lihaksillaan, vaan luillaan. Oresama pystyi pitämään Kiron koossa vain vähän aikaa kerrallaan, koska uuden asian opettelun takia koko ratsastajan huomio pyrki kiinnittymään ratsun takajalkoihin. Sanoin, että harjoittelemalla ahkerasti ja tiedostamalla ongelmakohdan asia helpottuu. Hiljalleen Kiron takajalkojen marssittaminen erikseen käy kuin itsestään.

Kouluvalmennus helmikuu 2015
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään Oresama pyysi, että keskittyisimme valmennuksessa niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin ratsastajan istuntaan ja ratsun muodossa kulkemiseen. Näin siis toimittiin ja valmennus aloitettiin yksinkertaisin ravi- ja käyntiharjoituksin. Niissä jouduin puuttumaan vain pariin pikkuseikkaan, kuten ratsastajan hartioiden jäykkyyteen ja tästä johtuvaan ratsun pään nyökyttelyyn.
Kun perusasiat olivat mielestäni täydelliset, aloin vaatia ratsukolta enemmän. Oresaman piti ratsastaa Kirolla kiemuraratoja ja voltteja pitäen hevosensa oikealla tavalla taipuneena. Se ei tuottanut suurempia hankaluuksia, mutta tuntui vaativan ratsastajalta enemmän keskittymistä kuin sen tulisi. Oresama kuitenkin tokaisi topakasti tämän johtuvan siitä, että minun tuomitseva silmäni on paikalla virheitä etsimässä.
Päätimme harjoittelun laukkapätkiin. Niissä Kirolla oli vaikeuksia olla innostumatta liikaa, ja kun Oresama hillitsi sitä, se pullahti välillä ulos nätistä muodosta, pitkäksi kuin ranskanleipä. Komensin ratsukon jatkamaan kaksistaan laukkaharjoituksia hitaassa temmossa.

Estevalmennus helmikuu 2012
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Viime valmennuksessa neuvoin ratsukkoa hillitsemään vauhtiaan hypätessä. Rauhallisilla hypyillä kaksikko on löytänyt itselleen paremman hyppytekniikan ja ratsastaja on saanut selkeästi lisää itseluottamusta. Oresaman varmat otteet ovat puolestaan rauhoittaneet Kiroa sen verran, että sen meno näyttää jo huomattavasti hallitummalta. Se saisi olla vieläkin rauhallisempi liikkuessaan, mutta edistyksen voi silti jo havaita.
Tässä valmennuksessa toistimme viime kerran maapuomiharjoituksen. Merkitsin taas ponnistuspaikan maapuomilla. Tällä kertaa ratsu oli niin paljon paremmin ratsastajan hyppysissä, että kokonainen helpohko rata onnistui hallitun näköisesti maapuomien avulla. Oresama myönsikin toistaneensa tämän harjoituksen pari kertaa Kiron kanssa itsenäisesti. Tästä eteenpäin tahdon vieläkin korostaa ratsastajalle, että tämän hevosen kanssa maltti on valttia. Radan ajan huontumisesta ei kannata murehtia. Kun Kiron saa rauhoittumaan, se ottaa kyllä vauhdissa menetetyt sekunnit takaisin lähestymällä esteitä järkevistä kohdista ratsastajan ohjeiden mukaan.

Estevalmennus tammikuu 2012
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään aloitettiin kahden valmennuskerran projekti, jolla yritetään saada Kiron välillä jopa hallitsemattomat askelkuviot kuriin. Ori innostuu hyppäämisestä niin kovasti, että laukkaa järjettömän isoin askelin, mikä tekee ponnistuspaikan löytämisestä ja hallitusta hypystä todella vaikeaa.
Oresama ja Kiro aloittivat hyppyharjoitukset ravissa, ja siinä hevonen pysyi vielä kurissa ja järjestyksessä. Kun aloitettiin laukkaharjoitukset, merkitsin orille ponnistuspaikan maapuomilla. Hevonen ei siitä välittänyt, vaan oli miltei kaatua yhdessä hypyssä, kun astui suoraan puomin päälle.
Puomi poistettiin. Laitoin ratsastajalle matkan hahmottamisen avuksi kartioita puolen metrin välein reitille, jota pitkin ratsukon tuli lähestyä estettä. Neuvoin tekemään jämäkät puolipidätteet ja pitämään Kiron alusta asti hitaammassa tempossa. Hidastellen tamman loikat pysyivät kurissa, mutta radan aika ei päätä huimannut. Pyysin ratsukkoa harjoittelemaan jatkossa pelkkää tekniikkaa ja hyppäämään erityisen rauhallisessa vauhdissa.Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
24.09.-15 Ori Horror Movie Host RR Gautse Oresama/Yorca
22.02.-17 Ori Yakuza RR Mafia Princess Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen