otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Queen's Never Late VH18-031-0079 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Alina Prinssi, evm.
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 165cm Koulutustaso: ko VaA, re 150cm, CIC4
Syntynyt: 13.05.-17 (12v) Meriitit: YLA1, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II




Hevonen © Konikfryzyjski

"Jaa. Sitä ollaan myöhässä. Taas kerran. Eikä edes satuloituna."
"Queen is never late. Everyone else are simply early. Saadaanko me silti startata?"
"Startatkaa nyt sitten. Menkää nopeasti."
Inkan kanssa sattuu ja tapahtuu, se on alusta asti ollut tiedossa. Jo Yorcaan saapuessaan se laittoi pyörimään sellaisen sirkuksen, että kesti kuukausia ennen kuin se saatiin kilpailukuntoon. Inkan kanssa ei ole ikinä tullut tylsää, päin vastoin! Se johdattaa Yorcan väen yhä uudenlaisiin seikkailuihin iloisesti hirnuen.

Inka on hoitohevosena, noh, äänekäs. Se mörisee ja hörisee hoitajalleen päivän kuulumisia tasaisella, tammaksi erittäin römeällä äänellään koko harjauksen ajan. Korvia hierottaessa se piipittää tipumaisesti ja sulkee silmänsä, ja kun sen paarmanpuremia rapsuttaa, se kuulostaa pululta. Kavioita siivottaessa se seisoo kyllä hiljaa paikallaan, mutta muuta hiljaista siinä ei ole. Inka nimittäin röhkii yrittäessään venyttää kaulansa mahdollisimman pitkäksi, jotta se pääsisi katselemaan, mitä sen hoitaja oikein puuhaa. Tamma on siis helppo, mutta ihan kamalan nolo hoidettava. Toisaalta Yorcan hoitajat eivät tästä piittaa edes kisapaikoilla: Inka on jo häpäissyt meidät kaikki, joten mitä väliä? Se ei sentään pure, pullistele tai kiukuttele suitsittaessa.

Ratsuna meidän Inka on pitkä ja notkoselkäinen kuin kameli, jos sitä ei pitkän lämmittelyn aikana oikein houkuttele laskemaan päätään ja hakeutumaan peräänantoon. Pakottamalla se ei mene muotoon mitenkään päin, vaan se vaatii hellät avut ja aikaa. Kärsivällisyydellä ja lempeydellä hellä ratsastaja saakin kunnon lämmittelyn jälkeen Inkasta ihan mukavan kouluratsun. Se vastaa apuihin herkästi ja tarkasti. Inkalla on kuitenkin rakenteensa puolesta sellaisia rajoituksia, ettei siitä ikinä tule kaikkein vaativimpien luokkien ratsua, vaikka sillä älyä riittäisikin.
Hyvä ratsastaja saa Inkan hyppäämään tosi korkealle ja tosi nolosti. Inka on varma ratsu: se ei kierrä, eikä kiellä, ja hyppää vaikka ilman vauhtia pystysuoraan ylös. Se ei myöskään kuumu. Sillä on kuitenkin tapana pitää hirveää meteliä mennessään. Se hirnahtelee, uikuttaa ja päästelee jopa vihellykseltä kuulostavia ujelluksia mennessään. Eläinlääkärin mukaan tammassa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, paitsi ehkä päässä.
Vaikka ei olisikaan huippuratsastaja, voi kuitenkin ratsastaa Inkalla. Silloin Inkan muoto on pitkänomainen ja sen takakaviot laahaavat tallissa asti. Tamma kuitenkin tottelee, niin aitauksessa kuin maastossakin, eikä se pelkää mitään. Myös matalien esteiden hyppely onnistuu, vaikka ei osaisikaan ajaa Inkaa peräänantoon ja laittaa sitä liikkumaan kunnolla.

Kilpailut ovat Inka Show. Kyllä kuulkaa kaikki tietävät, missä Yorcan väki laittaa hevosiaan kuntoon, kun Inka viheltelee ja laulaa täyttä kurkkua. Tamma tuntuu vain innostuvan vieraisiin paikkoihin päästessään, ja vaikka se suorittaakin aina hyvin ja varmasti, on sen kanssa kerta kerralta nolompaa lähteä minnekään. Onneksi Inka on sentään kiltti myös paineen alla, ja ottaa mielellään vastaan taputukset ja silitykset vierailtakin. Se on tärkeää, koska tottahan ihmiset kerääntyvät katselemaan, jos hevonen päästää heidän peräänsä vislausääniä kuin hävytön papukaija.



Zuzraz
trak, 168cm, evm
Opudhorn
trak, 161cm, evm
Berry Flash
trak, 156cm, evm
Ogeillea
trak, 163cm, evm
Zebrina
trak, 169cm, evm
Moonshadow Twister
trak, 170 evm
Morning Silver
trak, 167cm, evm
Queen Elisabeth
swb, 162cm, evm
Star Chaser
swb, 165cm, evm
Star Hooves
swb, 168cm, evm
Quicklight
swb, 161cm, evm
Queen Of Darkness
swb, 159cm, evm
Royal Heir
swb, 152cm, evm
Black Swan
swb, 170cm, evm

i. Zuzraz on komeaakin komeampi todella tummanruunikko ori, joka kilpailee yhä, tosin enää vain aluetasolla tasokkaiden junnujen kanssa. Nuorempana tämä herra hyppäsi peräti 140 senttisiä kansainvälisesti eri puolilla keski-Eurooppaa. Saksalaiseen siittolaan syntynyt ori on toiminut viisivuotiaasta lähtien siitoksessakin, joten sille on kerennyt jälkeläisiä kertyä 15-vuotisen elämänsä aikana 44, joista 12 on ratsuponeja.

ii. Opudhorn on eläkkeellä oleva herrasmies, joka on aikanaan toiminut niin kisaratsuna kuin siitoksessakin. Nuorena poikana kantakirjattu ruunikko läsipää kilpaili menestyksekkääsi esteradoilla mutta kokeiltiinpa sen kanssa pariin kertaan koulukilpailuitakin, joihin sen mielenkiinto ei valitettavasti riittänyt. Jalostuksessa kuitenkin haluttu niin sukunsa kuin omien saavutustensakin vuoksi – ja tästä todisteena on 39 varsaa. 19-vuotias pappa on viime aikoina oireillut jalkojaan, joten todennäköisesti se joudutaan lähitulevaisuudessa lopettamaan.
iii. Berry Flash oli ketterä estetykki, joka kilpaili myös kenttäratsastuksen parissa. Vaikka tämä musta hevonen ei mikään herttaisin tapaus luonteeltaan ollutkaan niin rakenne ja kapasiteetti oli sitten sitäkin parempia. Berry Flash ruunattiin pian 6-vuotis syntymäpäivänsä jälkeen, sillä sen toivottiin helpottavan käsittelyä. Tätä ennen se kuitenkin kerkesi astua viisi tammaa, joista neljä tiinehtyi. Kilpailu-ura kesti 14-vuotiaaksi asti ja sen jälkeen ruuna toimi parempana harrasteratsuna vielä pari vuotta ennen kuin lopetettiin 18-vuotiaana.
iie. Ogeillea oli ensisijaisesti siitostamma mutta kyllä se nuorempana pääsi näyttämään taitojaan estekentillä. Junnun kisaratsuna säväyttänyt tamma pärjäsi kohtuullisen hyvin aluetasolla ja pariin kertaan sen kanssa startattiin myös kansallisella tasolla. Metrikakskymmentä meni helposti mutta kovaa kisakäyttöä ajatellen tamma oli liian pehmeä. Siitoksessa kuitenkin arvokas saksalaislady oli kysytty emätamma, sillä kaikki sen seitsemän varsaa myytiin ihan poskettomilla hinnoilla ympäri Saksaa ja Eurooppaa. Ruunikko sukkajalka lopetettiin 17-vuotiaana hammasongelmien takia.

ie. Zebrina, vaikuttava ja vaativa. Paljon muita sanoja ei tämän ruunikon kuvaamiseen tarvita. Menestyi kansainvälisillä esteareenoilla loistavasti eikä toiminut kuin parin ratsastajan kanssa yhteen. Luonteeltaan hankala, joka tuntui laittavan hanttiin vain periaatteesta. Jalostuksessa suosittiin helppoluonteisia oreja, ja toivottiin varsojen perivän isänsä luonteen. Ensimmäinen varsa oli kapasiteetikas mutta hankalaluontoinen mutta kaksi muuta varsaa olivatkin paremmin käsiteltävissä. Vain 15-vuotias tamma jouduttiin lopettamaan vakavan ähkyn seurauksena.
iei. Moonshadow Twister oli oikea jättiläisori, joka herätti kunnioitusta kokonsa puolesta suurimmassa osassa ihmisiä. Lempeäluontoinen ori kuitenkin hurmasi kaikki ketkä uskalsivat lähestyä. Kenttäratsuna toiminut raudikko kilpaili pääasiassa Saksassa mutta kävi se jokusia kertoja myös Belgiassa sekä Ranskassa. Isoa oria käytettiin runsaasti jalostukseen ja se näkyy yhä etenkin kenttätrakehnerien suvuissa yleisenä. 20-vuotiaana lopetettu Twister astui 11 kauden aikana peräti 54 tammaa.
iee. Morning Silver oli kaunis ruunikko tamma mutta luonteessa olisi ollut parantamisen varaa. Vaikka tamma oli ihan käsiteltävissä niin ei sitä saanut käsitellä kuin neljä ihmistä. Siitoksessa erityisen arvokkaan tästä teki sen maailmanlaajuisesti tunnettu isäori, joka periytti myös tälle tammalle loistavaa estekapasiteettiaan. Morning Silver astutettiin neljästi sen 21-vuotisen elämän aikana.

e. Queen Elisabeth on kaunis punaruunikko tamma, joka on kilpaillut menestyksekkäästi kenttäkilpailuissa CIC2-tasolla. Ruotsalaissyntyinen tamma ostettiin Suomeen kolmivuotiaana, kun Alina etsi itselleen tulevaisuuden kenttäratsua kasvamaan nykyisen kisaratsun rinnalle. Lempeäluonteinen tamma on osoittautunut loistavaksi kisakumppaniksi mutta jalkavamman takia tamma pääsi pyöräyttämään ensimmäisen varsansa 7-vuotiaana. Sittemmin takaisin kisaradoille palannut tamma varsoi vielä 13-vuotiaana toisen varsan. Nykyisin 20-vuotias vanhus viettää rauhallisia eläkepäiviä Alinan hellässä huomassa.

ei. Star Chaser oli kovanluokan kenttäratsu, joka ei pelännyt mitään. Komea ruunikko kilpaili pääasiassa Pohjoismaissa mutta jalostusura keskittyi vain Ruotsiin, jossa oria käytettiin ensisijaisesti puoliveritammoille mutta myös muutamille poneille, joten varsasaldo kohosi 16 varsaan. Orin elämä päättyi vähän kesken kisamatkalla tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Vammat olivat niin pahat, että paikan päällä ollut poliisi lopetti 15-vuotiaan orin ampumalla.
eii. Star Hooves oli komea musta sukkajalkainen läsipää, joka kilpaili kouluratsastuksessa. Mikään Euroopan mestari ori ei ollut mutta kyllä se Ruotsissa kilpaili menestyksekkäästi ja oli ihan tunnettukin. Kävi myös muutamia kertoa kokeilemassa siipiään keski-Euroopassa, mutta jäi ilman menestystä. Jalostuksessa oria käytettiin harkiten kuuden kauden verran mutta parin, kolmen vuoden välein, jolloin yhdistelmien tuloksia pystyi jo arvioimaan. Lopullinen varsamäärä jäi maltilliseen 26 ennen kuin ori vedettiin pois markkinoilta. 23-vuotiaana pois nukkunut ori jätti jälkensä myös ratsuponijalostukseen.
eie. Quicklight oli energinen kenttähevonen, jonka liikkeet rajoittivat sen menestystä ja mahdollisuutta edetä helppoa tasoa korkeammalle. Esteillä tamma toimi upeasti ja pelkissä estekilpailuissa tamma oli lähes aina palkintosijoilla. Energisyytensä vuoksi ei soveltunut arimpien käsiteltäväksi mutta muutoin ei ongelmia. Kun kisakentillä ei ollut enää saavutettavaa, siirtyi punaruunikko tamma täyspäiväisesti siitokseen. Nuorempana yhden varsan tehnyt tamma astutettiin pääasiassa laadukkaammilla kouluoreilla, jotta varsoilla olisi mahdollisuudet menestyä kenttäradoilla. Neljä varsaa oli tamman lopullinen määrä. 19-vuotiaana tamma lopetettiin kaviokuumeen vuoksi.

ee. Queen Of Darkness oli vaatimattoman oloinen musta tamma, joka ei pitänyt suurta meteliä mistään. Kilpailuissa rauhallinen tamma tuppasi usein yllättämään, sillä tasokkaissakin kilpailuissa se ylsi vähintään 10 parhaan joukkoon, jos ei nyt ihan palkintosijoille. Siitoksessa tyyni tamma oli vain kahden varsan verran, sillä jälkimmäinen varsominen oli hidas ja voimia vaativa. Tammalle tuli valitettavasti kohtutulehdus, johon eivät edes kovat antibiootit auttaneet ja sen elämä loppui pistokseen vain 14-vuotiaana.
eei. Royal Heir oli massiivinen punaruunikonkimo ori, joka kilpaili kokoonsa nähden kovalla kenttätasolla (CIC1). Erityisen näyttävä ratsukko oli kouluradalla, jossa orin rauhallisuus pääsi oikeuksiinsa. Isoliikkeinen ori toki taisi esteetkin mutta kokonsa takia se ei ollut mikään notkein mahdollinen. Maastoradalla isosta laukasta oli toki hyötyä. Puhtaasti vanhuuteen menehtynyt ori eli viimeiset vuotensa maaseudun rauhassa. 22-vuotias kimo oli kysytty jalostuksessa ja sitä käytettiin 32 puoliveritammalle sekä kouralliselle ponitammoja.
eee. Black Swan oli varsinainen ruma ankanpoikanen tai Tuhkimo, kummin vain. Vaatimattomasta varsasta kasvoi kaunis ja elegantti kenttäratsu, joka menestyi loistavasti CIC1-tasolla. Musta tamma kilpaili myös Tanskassa, jossa se sai myös ensimmäisen varsansa. Myöhemmin tamma varsotettiin vielä kahdesti Ruotsissa, jonne se palasi kisauran loputtua 14-vuotiaana. Vanhuuttaan pois nukkunut tamma oli kuollessaan melkein 24-vuotta.

© Jenna (VRL-03515)



Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
03.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
04.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
04.04.-18 Raatteen ERJ/150cm 3/30
07.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 1/14
08.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 1/14
09.04.-18 Raatteen ERJ/150cm 4/30
11.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
12.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 1/14
13.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
14.04.-18 Raatteen ERJ/150cm 2/30
15.04.-18 Raatteen ERJ/150cm 3/30
18.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/14
19.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 2/14
20.04.-18 Colosseum ERJ/150cm 1/14
22.10.-18 Colosseum ERJ/150cm 5/30
22.10.-18 Colosseum ERJ/150cm 3/30
29.10.-18 Colosseum ERJ/150cm 4/30
11.11.-18 Krooknäs ERJ/140cm 5/30
12.11.-18 Krooknäs ERJ/140cm 2/30
13.11.-18 Krooknäs ERJ/140cm 3/30
14.11.-18 Krooknäs ERJ/140cm 3/30
18.11.-18 Krooknäs ERJ/140cm 2/30
31.01.-19 Mörkövaara ERJ/150cm, ERJ-Cup 7/100
06.07.-19 Domenica Estate ERJ/140cm 1/25
08.07.-19 Domenica Estate ERJ/140cm 3/25
09.07.-19 Domenica Estate ERJ/140cm 5/25
10.07.-19 Domenica Estate ERJ/140cm 3/25
15.07.-19 Domenica Estate ERJ/140cm 3/25
24.07.-19 Mörkövaara ERJ/140cm 1/20
27.07.-19 Mörkövaara ERJ/140cm 4/20
30.07.-19 Mörkövaara ERJ/150cm 4/30
04.10.-19 Mörkövaara ERJ/150cm 4/48
11.10.-19 Mörkövaara ERJ/150cm 4/48
13.10.-19 Mörkövaara ERJ/150cm 2/48
02.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 1/16
03.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 3/16
03.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 2/16
05.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 1/16
05.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 1/16
06.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 1/16
09.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 2/16
10.11.-19 Lallybroch ERJ/150cm 4/16
31.07.-18 Runoratsut KRJ/VaB, KRJ-Cup 15/233
30.11.-18 Harmaatuulen Oriasema KRJ/VaB, KRJ-Cup 15/184
22.08.-19 Vappulan Kartano KRJ/VaA 3/19
23.08.-19 Vappulan Kartano KRJ/VaA 2/19
06.10.-19 Mörkövaara KRJ/VaB 7/50
13.10.-19 Mörkövaara KRJ/VaB 6/50
18.10.-19 Mörkövaara KRJ/VaB 2/50
01.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 5/37
01.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 6/37
03.11.-19 Zurück KRJ/VaA 3/26
05.11.-19 Zurück KRJ/VaA 2/26
05.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 2/50
06.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 3/37
07.11.-19 Zurück KRJ/VaA 4/26
08.11.-19 Zurück KRJ/VaA 5/26
11.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 1/50
13.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 3/37
14.11.-19 Zurück KRJ/VaA 3/26
15.11.-19 Zurück KRJ/VaA 4/26
15.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 2/37
17.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 4/37
18.11.-19 Zurück KRJ/VaA 24/26
19.11.-19 Zurück KRJ/VaA 4/26
19.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 2/50
20.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 6/50
22.11.-19 Zurück KRJ/VaA 4/26
23.11.-19 Zurück KRJ/VaA 1/26
23.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 1/37
25.11.-19 Zurück KRJ/VaA 2/26
27.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 2/50
28.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 1/50
28.11.-19 Zurück KRJ/VaA 4/26
30.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 6/50
30.11.-19 Yorca WBs KRJ/VaA 4/37
11.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 1/23
18.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 3/23
18.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 2/23
19.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 3/23
20.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 2/23
21.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 2/23
24.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 2/23
28.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 4/23
29.11.-19 Erkinheimot KRJ/VaA 4/23
25.03.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/20
26.03.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/20
28.03.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/20
04.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
05.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
06.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
12.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
14.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
15.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
19.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
20.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
23.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
27.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
28.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
01.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
02.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
06.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
08.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
10.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
11.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
11.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/4
13.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
13.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/4
14.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/4
16.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 2/4
16.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
17.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/4
18.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 2/4
20.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/4
21.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/4
25.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 2/4
27.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/4
29.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 2/4
30.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 2/4
01.09.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
02.09.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
07.09.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
08.09.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
09.09.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
11.09.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3
12.09.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/3



Kesäkuu 2020
Helteet kuulemma pahenevat. Inka on siitä onnellisessa asemassa, että se on eläkkeellä ja saa köllöttää laitumella mielensä mukaan varjossa, auringossa, tuulessa tai tyvenessä. Toista se on kilpahevosilla, jotka treenaavat aamuyöstä tai iltamyöhäisestä. Inkan ainoa riesa ovat paarmat, joita tänä omituisen tuulettomana kesänä on paljon. Onneksi vauvaöljystä ja sitronellasta sekoitettu oma hyönteiskarkote sopii lapsille ja lemmikeillekin - siis vaikka hevosille. Se haisee hetken hirvittävältä ja saa Inka-paran aivastelemaan, mutta uskon sen kestävän sitä mieluummin, kuin jatkuvasti kiusaavia ja piinaavia ötökkälaumoja.
Tänä kesänä Inkalla on suunnitelmissaan muutakin kuin makaamista. Sen on ollut jo iät ajat aika mennä laatuarvosteluihin. Ehkä nyt olisi jo sen vuoro pitkän odottamisen jälkeen. Jonot ovat pitkiä joka laitoksen laatuarvosteluihin, koska Yorca on aina täynnä kilpahevosia ja Inkan kaltaisia eläkeläisiä. Tavallaan Inkan tapaisia lempihevosiaan on aina vähän surullistakin viedä arvosteltavaksi. Laatuarvostelut ovat viimeinen kerta, kun sitä tulee pynttäydyttyä oman hevosensa kanssa. Silloin aina haikeana ajattelen kisaretkiä ja kaikkea muuta, mitä onkaan yhdessä koettu. Onneksi paljon seikkailuja on aina myös edessäpäin!

Toukokuu 2020
Kesä on tullut! Se on täällä! Inka juhli kesää uimalla, vaikka sillä ratsastanut Antti oli ihan eri mieltä uimisesta, sillä vedessä menee melkein jääpaloja vielä. Antti yritti kai laukkailla Inkalla hieman rannalla ja kastella sen varpaita, mutta Inkapa oli päättänyt pysähtyä. Se oli ollut niin itsepäisesti ja nopeasti kainaloitaan myöden vedessä, ettei siihen ollut ollut Antilla sananvaltaa, ja siitä se oli sitten molskahtanut kyljelleen ja oikeastaan jopa sukeltanut. Antilla meni siinä puhelimet ja kaikki. Onneksi Inkan nahkasatula sentään on jo aika vanha ja kulunut, niin ettei pikku koppuroituminen soramontun vedessä tunnu enää missään. Onneksi tamma ei sentään tahtonut lähteä seilaamaan ulapalle, vaan Antin pudottua sen selästä (tai oikeastaan kaaduttua sen mukana jorpakkoon) tamma oli noussut, pudistellut itseään kuin koira ja ollut valmis jarkamaan matkaa. Antti-parka oli kiukkuinen kuin ampiainen, kun palasi puhelin kuolleena, litimärkänä ja kylmästä sinisenä tallille, mutta ai kuinka meitä muita nauratti. Inkaakin tuntui naurattavan.

Huhtikuu 2018
Noin puolet kuukaudesta vierähti kilpaillen, ja Inkan ensimmäinen kilpakausi sujuikin aika hienosti. Voittoja ja sijoituksia tuli 150-senttisten esteiden luokissa ihan mainiosti jopa kahdella eri tallilla, jotka kummatkin ovat Inkalle ennestään tuntemattomia. Tamma ei liikoja jännittänyt, vaan osasi kilpailla ammattimaisesti. 21.4. alkoi sitten ansaittu loma: en tapaa venyttää ensimmäistä kilpakautta uusilla hevosilla edes kuukauden pituiseksi, koska olen huomannut sen olevan niille liikaa.
Loman aikana on tarkoitus ensin vähän rentoutua yhdessä maastoillen ja heppakavereiden kanssa tarhaillen. Sitten alamme Inkan kanssa valmentautua hieman. Katsotaan sitten valmennusten jälkeen, olemmeko me kilpakunnossa taas kesäksi, vai venyykö seuraavan kilpakauden aloittaminen syksyyn asti. Onneksi ei ole mikään kiire!

Heinäkuu 2017
Olin Geishan kanssa kilpailuissa ja muutaman kerran meitä vastaan kisasi tamma, jota ratsastaja sanoi Ellaksi, kun kehui sitä. Ella-tamma ei koskaan voittanut tai sijoittunut, mutta se oli kerrassaan veikeä paint, jonka kanssa näytti olevan hauskaa.
Kesä kului ja Ella unohtui. Seuraavan kerran kohtasin sen Sanchezin kanssa. Silloin minun oli pakko mennä juttelemaan Ellan omistajalle ja kysyä tamman taustoista. Ratsastaja, jonka nimi oli Alina Prinssi, sanoi hevosen olevan suomenpuoliveritamma Queen Elisabeth, ja se on ollut poissa kilpailuista, koska Alina Prinssin kaikki energia oli mennyt sen teini-ikäisen varsan, Queen's Never Late -tamman treenaamiseen. Aikuistuva varsa olisi saatava kaupan. Kun ihastelin Queen Elisabethin väritystä ja kerroin luulleeni sitä paintiksi, Alina Prinssi kehotti minua puoliksi vitsillä käymään katsomassa tammavarsaa.
Niin minä menin ja rakastuin. Queen's Never Late oli yhtä vitsikäs kuin emänsä, ja rakenteeltaan hontelo, mutta väritykseltään komeasti ruunikonkirjava. Sen kirjavuus tosin rajoittui isoihin merkkeihin ja pariin epämääräiseen läiskään vatsassa, mutta näyttävä tamma se silti oli. Hintapyynti oli kuitenkin naurettava: 12000 tammasta, jonka emällä oli noin heikko rakenne ja surkea kisamenestys. Niin paljon en maksaisi pelkästä väristä. Esitin asian kasvattajalle ystävällisesti ja sanoin, että jos hinta laskisi, olisin ehdottomasti kiinnostunut tammavarsasta.
Kului pari viikkoa. Näin Queen Elisabethin kerran ja se saavutti ensimmäisen sijoituksensa. Muistelin varsaa. Kun kuukausi oli kulunut, näin sen taas, ja selässään kilpailuissa se kuljetti väsynyttä Aina Prinssiä. Luokkansa jälkeen Alina käveli minun luokseni juuri kun olin kävelemäisilläni hänen luokseen tervehtimään häntä ja hevosta.
"Saat sen. Paras tarjous on 9000 euroa, eikä sen esittänyt kohtele hevosiaan hyvin. Meillä ei aika riitä sille hevoselle."
Kaupat tehtiin heti ja lähetin eläinlääkärini katsomaan tuota varsaa. Minun oli odotettava vielä viikko ennen kuin saatoin haetuttaa sen luokseni - ja voi, miten onnellinen olin sen saapuessa! Queen's Never Late käveli kuljetusvaunustaan arvokkaasti askeltaen. Se pysähtyi eteeni ja hetken kuluttua yritti tehdä tuttavuutta kaula kaarella minua haistellen. Kun taputin sitä, se nosti päänsä ja antoi selkänsä notkahtaa kuin kamelilla, ja sitten se päästi naurettavan römeän hirnunnan. Eihän siinä voinut kuin nauraa. Mikä hassu poni!



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
20.10.-19 Tamma Nuclear Pegasus RR Forceful Oresama/Yorca




Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen