otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Royal Tiger RR VH17-031-0268 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Oresama, Yorca WBs
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 168cm Koulutustaso: ko VaB, re 160cm, CIC3
Syntynyt: 19.11.-15 (29v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I
Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © ransu.kuvat.fi


Taiga menehtyi vanhuuteen 2.9.2020. Muistosivulle.

Kun Taiga oli vielä äiti-Sailan vatsassa, koko Yorcan väki odotti syntyväksi uhkeaa, urheaa ja upeaa orivarsaa. Eläinlääkäri vahvisti ultrassa varsan olevan ori. Siksi yllätys oli suuri, kun Saila synnyttikin aktiivisen, innokkaan ja humoristisen tammavarsan. Pienen tyttövauvan työnimeksi tuli Puikula, koska se oli ihan puikulan muotoinen. Lopulta varsalle oli kuitenkin keksittävä nimi, ja siitä tuli Royal Riger RR isänsä mukaan, lopulliselta kutsumanimeltään Taiga. Taigan kasvaessa siltä odotettiin suuria este- ja kouluratsastuksessa, eikä tamma ole ikinä pettänyt odotuksia. Tämä tamma on kolmen oriin veroinen ratsu!

Marketeissa myydään kahdenlaisia t-paitoja: tyttöjen ja poikien. Tyttöjen paidat sanovat "I'm So Pretty" ja "Princess", kun taas poikien paidoissa lukee "Adventurer" ja "Active". Jos Taiga olisi ihmislapsi ja sille pitäisi ostaa paita, olisi sille ostettava poikien paita. Taiga ei nimittäin hienostele, vaikka lyhyistä harjaustuokioista nauttiikin, vaan on sen sijaan aina valmiina seikkailuun. Tamma innostuu jo satulan nähdessään niin, että alkaa vapista ja pärskiä. Sen hoitotoimenpiteet onkin hoidettava nopeasti aina harjauksesta suitsintaan ja satulointiin, koska liian pitkään paikallaan pidettäessä Taiga hermostuu ja alkaa vaikka pomppia paikallaan jotain tekemistä saadakseen.

Heti lämmittelystä asti ratsastaja tuntee, millaisen ruutitynnyrin selkään onkaan laskeutunut. Taiga ei koskaan yritä mitään ilkeää, eikä ainakaan välttele töitä. Päin vastoin, se vastaa käskyihin heti ja innokkaasti. Joskus intoa on liikaakin, ja esimerkiksi käsky nostaa hallittu laukka saattaa saada Taigan säntäämään miljoonaa eteenpäin kuin ohjus. Tämä liika into onkin kouluratsastuksessa Taigan suurin kompastuskivi. Tamman energia on purettava aina ennen treeniä ja etenkin ennen koulukilpailuja. Energianpurussa parasta on vaivata Taigan aivoja vaikeilla tehtävillä, ei niinkään sen kehoa rankalla lenkillä: Taiga on kestävä ja sitkeä kuin rotta, joten älyjumppa väsyttää sen nopeiten ja saa sen keskittymään. Rennoksi väsytettyn Taiga onkin osaava - joskin yhä innokas - kouluratsu.
Esteitä hypätessä Taigan riemu on rajatonta, vaikka sen olisi jo uuvuttanut älytehtävillä. Ilopukkeja se ei tee varsamaiseen tapaan, mutta antaa riemunsa näkyä satunnaisesti muilla noloilla tavoilla. Taiga hyppää hyvin, varmasti ja rohkeasti, ja saattaa komean radan jälkeen nolata itsensä ja ratsastajansa jopa tuomarien edessä pitkällä, nauravalla, kerskuvalla riemuhirnunnalla. Ainakin kaikki Taigan riemukasta menoa katselleet varmasti viimeistään hirnunnasta huomaavat, kuinka paljon tämä ratsu rakastaa hyppäämistä.
Maastoratsuna Taiga on vaativa. Se ei pelkää tai epäröi, mutta sillä ei ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa ja ratsastajankin pelko ja varoitukset kimpoavat siitä kuin teflonista. Sitä paitsi, vaikka tottelevainen tamma onkin, jos se näkee jotain uskomattoman mielenkiintoista, se kävelee aivan varmasti katsomaan. Yleensä katsominen on vaaratonta, jos kyseessä on orava, postilaatikko, roskapussi tai Taigan oma mielikuvitusolento. Ratsastajan on kuitenkin pidettävä Taiga aina kurissa ja järjestyksessä, koska se menisi mielellään katsomaan myös 100km/h lähestyvää rekkaa suoraan edestäpäin ajokaistalta.Tiger Trouble
fwb, 171cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III,
KERJ-III Bronze Premium
Triple Trouble
fwb, 172cm, evm
Three Ravens
fwb, 172cm, evm
Double Trouble
fwb, 173cm, evm
Goodbye Tiger
fwb, 168cm, evm
Goodbyes FIN
fwb, 169cm, evm
Tiger Tamer
fwb, 166cm, evm
Silent Battle
fwb, 165cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-III
Horace Horsecollar
fwb, 167cm, evm
Heartbreaker
fwb, 170cm, evm
Trax
fwb, 165cm, evm
Morning Heart
fwb, 162cm, evm
Thunderheart
fwb, 166cm, evm
Skyla
fwb, 157cm, evm

Tiger Trouble on Saku Varpusen kasvattama ja kouluttama, vuonna 2009 syntynyt 171 cm korkea punaruunikko suomenpuoliverinen. Hevosen on omistanut ja sillä on kilpaillut vuodesta 2013 eteenpäin Yorcan puoliverisiittolan tiimi. Tiger Trouble on erikoistunut este- ja kouluratsastukseen, ja siltä sujuvatkin hienosti maksimissaan luokat vaativa A ja esteet tasolle 160cm asti. Hevonen on kilpaillut hieman myös kenttäratsastuksessa. Luonteeltaan "Tikru" on erittäin kiltti ja avoin. Se toimii nykyään siitosorina Yorcassa ja sillä on jo muutama varsa.

Triple Trouble on 172cm korkea yleispainotteinen raudikko. Tältä kiltiltä hevoselta luonnistuivat niin estehypyt kuin koulukiemuratkin, mutta parhaiten se pärjäsi kenttäratsuna. Rohkea ja kilttikin ori on, ja perinyt emänsä kauneuden.
Three Ravens on se hevonen, joka laukkasi 90-luvulla Mustang-mainoksessa. Tämä mainos onkin mustan, vaatimattomasta suvusta polveutuvan 172-senttisen orin suurin saavutus. Ellei tavallisia seurakisasijoituksia kenttäpuolella laske kunnon kisoiksi, hevonen ei ole muuta saavuttanut. Se kuitenkin muistetaan tavallisen kansan keskuudessa paremmin kuin tavallinen kilpahevonen, olihan hevonen sentään televisiossa. Luonteeltaan ori on kuuliainen ja kiltti.
Double Trouble periytti kaikille jälkeläisilleen komean rakenteen, hienot liikkeet ja vieläpä hyppykapasiteettia. Se olisi kannattanut astuttaa aikansa huippuoreilla, mutta sen kreikkalaista mytologiaa tutkiva hieman omalaatuinen isäntä tuumasi, että se olisi ollut väärin. Paras tamma kuului heikoimmalle orille. Niinpä Double Trouble kantoi itse kaksi varsaa täysin tuntemattomista oreista ja myöhemmin kaksi sen hedelmöittynyttä munasolua siirrettiin toisiin tammoihin. Isäoreina olivat taas terveet mutta suorituksiltaan heikot yksilöt. Tamma itse oli 173cm korkea punarautias.

Goodbye Tiger syntyi siitostammaksi, mutta oli itsekin kyvykäs kilpahevonen. Omistaja päätti joustaa suunnitelmistaan ja päästää tämän 168-senttisen tamman hetkeksi esteradalle, ja aivan huomaamatta sitä palkittiinkin jo laatuarvosteluissa. Omistaja päätti joustaa vielä lisää ja päästää ruunikon kilpailemaan kenttää, ja taas menestys oli niin huimaavaa, että hevosen annettiin jatkaa. Aika kului nopeasti ja pian paras varsomisikä olikin ohi. Eläinlääkärin valvovan silmän alla tamma sai kuitenkin synnyttää itse ainoan varsansa seitsemäntoista vuoden iässä.
Goodbyes FIN oli 169cm korkea ruunikko, ja oikea suomenpuoliverisen prototyyppi. Sporttisena herrasmiehenä se kilpaili sikin sokin kenttä-, este-, maastoeste-, western trail- ja koululuokissa. Näyttelyissäkin ori kävi, eikä syyttä. Se oli niin komea, että se kantakirjattiin ykköspalkinnolla, ja se oli koko tilaisuuden paras hevonen. Historian korkeimpiin pisteisiin hevonen ei yltänyt, vaikka omistaja niin ennustikin.
Tiger Tamer oli siitostamma hyvän sukunsa turvin. Se astutettiin Suomen hienoimmilla oreilla neljästi, ja tuloksena oli neljä suhteellisen kuuluisaa varsaa. Tamma oli 166cm korkea, väriltään vaalea rautias ja luonteeltaan kiltti ja viisas.

Tummanruunikko Silent Battle on varsinainen kaunotar siroine piirteineen, ja silti mallikas käyttö- ja kilparatsu myös. Kenttäpainotteinen tamma on menestynyt paitsi painotuslajissaan, myös este- ja kouluratsastuskilpailuissa upeasti. Luonteeltaan 165 cm korkea "Saila" on unelmoija ja siksi kovin helppo käsitellä. Tamman kasvattaja on maineikas Kirsti Honkaheimo, joka möi Silent Battlen jo varsana Yorcaan, jossa hevonen on koulutettu ja kilpailtu. Silent Battlea käytetään säästeliäästi siitostammana.

167 cm korkea Horace Horsecollar on GP-tasoinen mustanruunikko kouluratsu. Se on voittanut ja sijoittunut useita kertoja niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin radoilla. Myös arvokisavoittoja orilla on. Tämä luonteikas veijari asuu nykyään Saksassa siitosorina ja sillä on toistasataa varsaa, vaikka se on vielä nuori.
Heartbreaker on musta 170cm korkea lempeä, kaunisliikkeinen jättiläisori. Se on paitsi korkea, myös jykevä, ja silti se onnistuu tanssimaan katsojat pyörryksiin kouluradoilla. Heartbreaker on hyvän orilinjan vesa, ja kuten kaikki tiedossa olevat isäorinsa, sekin kilpailee GP-tasolla kouluratsastuksessa. Myös siitosorina tämä hevonen toimii.
165 cm korkea Trax-tamma on kaunis, viehkeä, suurimerkkinen ruunikko. Se on käynyt näyttelyissä ja match showssa voittamassa oikeastaan kaiken mahdollisen ennen kuin siitä tuli siitostamma nuorella iällä. Nykyään Trax itse on jo eläkkeellä, mutta sen luovuttamista sukusoluista muut tammat synnyttävät sen puolesta yhä varsoja. Traxia pidetään paitsi kauniina ja hyvänä periyttäjänä, myös kovin kilttinä tammana.

162 cm korkea ruunikko Morning Heart on jonkin verran kouluratsastuksessa kilpaillut siitostamma. Sillä on vähäisesti kisoja takanaan, mutta sijoitusprosentti sillä on komeat sata. Luonteeltaan Morning Heart on menevä mutta kiltti hevonen.
Kuuluisa Thunderheart tuskin kaipaisi oikeasti esittelyjä monine palkintoineen, onhan se Virtuaalihevoshullun julisteistakin tuttu musta komea ori. Tämä näyttävä, tulinen ilmestys on kilpaillut upeasti menestyen koulukisoissa jo vuosia, eikä loppua näy. 166 cm korkea Thunderheart on myös suosittu siitosori.
157 cm korkea ruunikko Skyla on kiltti tamma, joka on elänyt melko vaatimattoman elämän. Vaikka sen suku on hieno, sitä pidettiin jotenkin epäonnistuneena tammana varsasta asti, joten se myytiin halvalla Pohjanmaalle harrasteratsuksi. Skyla oli kuitenkin taitava ja oppivainen ratsu, pienikokoinen vain ja huonolla valmennuksella. Se oli jo kymmenenvuotias kun sen kapasiteetti huomioitiin ja se ostettiin siitostammaksi. Vain kaksi varsaa ehti vanha Skyla saamaan, mutta onneksi sen sukulinja sentään jatkui.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
02.01.-16 Helo ERJ/160cm 3/30
02.01.-16 Helo ERJ/160cm 4/30
04.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 5/30
05.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 1/30
06.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 2/30
07.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 4/30
07.01.-16 Helo ERJ/160cm 1/30
12.01.-16 Helo ERJ/160cm 4/30
12.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
15.01.-16 Helo ERJ/160cm 3/30
15.01.-16 Helo ERJ/160cm 5/30
16.01.-16 Helo ERJ/160cm 4/30
17.01.-16 Helo ERJ/160cm 5/30
18.01.-16 Helo ERJ/160cm 1/30
18.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
19.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 5/30
20.01.-16 Helo ERJ/160cm 3/30
21.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 1/30
26.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 4/30
17.02.-16 Rouet WBs ERJ/150cm 2/39
03.06.-16 Simora ERJ/160cm, tarinakisa 2/2, tarina
26.06.-16 Vivia Horses ERJ/160cm 1/14
27.06.-16 Arrow Stable ERJ/160cm 2/15
27.06.-16 Arrow Stable ERJ/160cm 1/15
30.06.-16 Aittohaara KRJ/VaB, KRJ-Cup 20/315
23.07.-16 Zurück KRJ/VaB 1/28
25.07.-16 Zurück KRJ/VaB 3/28
25.07.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 4/28
26.07.-16 Zurück KRJ/VaB 3/28
30.07.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 5/28
31.07.-16 Fiktio KRJ/HeA, KRJ-Cup 13/330
06.08.-16 Delicate ERJ/160cm 4/30
06.08.-16 Delicate ERJ/160cm 1/30
09.08.-16 Delicate ERJ/160cm 4/30
14.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 6/50
17.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 4/50
17.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 1/50
18.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 6/50
19.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 5/50
22.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 2/50
24.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 7/50
25.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 1/50
26.08.-16 Huvitutti KRJ/VaB 1/50
26.08.-16 Hortensia KRJ/VaB 2/30
28.08.-16 Hortensia KRJ/VaB 4/30
29.08.-16 Hortensia KRJ/VaB 3/30
02.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 4/30
07.10.-16 Hiprakka KRJ/HeA 5/30
08.10.-16 Hiprakka KRJ/HeA 4/30
08.10.-16 Pirunkorpi KRJ/VaB 3/60
08.10.-16 Kaunovaara KRJ/VaB 5/30
09.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 3/30
11.10.-16 Kaunovaara KRJ/VaB 5/30
13.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 1/30
14.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 5/30
15.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 1/30
15.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 5/30
15.10.-16 Hiprakka KRJ/HeA 2/30
15.10.-16 Pirunkorpi KRJ/VaB 1/60
16.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 5/30
16.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 5/30
17.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 1/30
17.10.-16 Kaunovaara KRJ/VaB 1/30
18.10.-16 Pirunkorpi KRJ/VaB 4/60
20.10.-16 Pirunkorpi KRJ/VaB 3/60
21.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 1/30
21.10.-16 Hortensia KRJ/VaB 4/30
22.10.-16 Pirunkorpi KRJ/VaB 7/60
22.10.-16 Kuuralehto KRJ/VaB 6/40
25.10.-16 Wayward Dressage KRJ/VaB 4/30
30.10.-16 Kuuralehto KRJ/VaB 4/40
30.11.-16 Marksman ERJ/160cm 4/19
27.02.-17 Priton KERJ/CIC3 3/23
07.03.-17 Romilly ERJ/160cm 1/30
08.03.-17 Romilly ERJ/160cm 1/30
08.03.-17 Romilly ERJ/160cm 1/30
09.03.-17 Romilly ERJ/160cm 5/30
10.03.-17 Romilly ERJ/160cm 4/30
11.03.-17 Romilly ERJ/160cm 1/30
15.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 4/34
17.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 2/34
18.03.-17 Romilly ERJ/160cm 3/30
20.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 5/34
23.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 5/34
17.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC3 2/13
17.05.-17 Silver Hoof ERJ/160cm 1/27
17.05.-17 KK Chermia ERJ/160cm 3/25
18.05.-17 Silver Hoof ERJ/160cm 1/27
18.05.-17 KK Chermia ERJ/160cm 4/25
01.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 1/30
01.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 4/30
03.06.-17 KK Chermia KERJ/CIC3 2/11
03.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 5/30
04.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 1/30
04.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 4/30
04.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 4/30
05.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 2/30
05.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 4/30
06.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 5/30
07.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 4/30
08.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 2/30
10.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 1/30
11.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 1/30
12.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 3/30
13.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 4/30
14.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 4/30
14.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 5/30
15.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 1/30
16.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 4/30
17.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 4/30
18.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 1/30
18.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 3/30
19.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 5/30
20.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 4/30
20.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 1/30
20.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 1/30
22.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 1/30
22.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 4/30
24.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 2/30
25.06.-17 Kettula KERJ/CIC3 3/30
26.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 2/30
26.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 5/30
26.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 1/30
27.06.-17 Kultahaiven ERJ/160cm 5/30
12.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/13
21.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 2/13
24.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/13
29.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 1/13
30.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 1/13
23.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 2/15
25.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/15
29.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 1/15Elokuu 2017
No niin, poruhan tässä aivan tulee. Ajattelin aina, että Taigalla kisaaminen on vaikeaa. Tosi palkitsevaa ja mielenkiintoista ja ihanaa, mutta hyvin vaikeaa. Tässä kuussa on käynyt ilmi, että ajatukseni on ollut ihan väärä. Taigalla kisaaminen se vasta helppoa onkin! Kisaamisen lopettaminen puolestaan on aivan älyttömän vaikeaa.
Alkukuu lepäiltiin vielä varsojen päälle ja vähän treenattiin. Sitten lähdettiin kymmeneksi päiväksi Ros Cireiniin kenttäkisoihin. Ensimmäiset kaksi luokkaa menivät niin penkin alle kuin olla ja saattaa, koska meikäläistä jännitti enemmän kuin koskaan, ja itkettikin niin että rata aivan sumeni. Taigalla olisi ollut paukkuja vaikka voittoon, vaan meikämanne otti ja pilasi kaikki luokat. Ajattelin jo, että no olipa taas jäähyväiskisat: pelkkiä häviöitä vaan, vallanhan meille naurettaisiin. Onneksi sitten alkoi sujua ja sijoituksia sadella. Viimeisessä kisassa minua ei itkettänyt enää yhtään, vaan ajattelin, että nyt Taiga mennään ja näytetään niille mallia! Se oli arvokasta menoa. Lopetimme pitkän, menestyksekkään kilpauramme Taigan kanssa komeasti voittoon.

Heinäkuu 2017
Taiga synnytti ensimmäisen varsansa, ja terve poika syntyi. Varsan työnimi oli Hujoppi, koska se oli ensialkuun niin hoikka ja hontelo, mutta myöhemmin rekisterinimeksi tuli Royal Lion sekä emän että isän mukaan.
Taiga on ollut hyvä emä. Se on selkeästi nauttinut äitiyslomastaan pienokaisensa kanssa. Se on puunannut, syöttänyt ja suojellut varsaansa. Tamma ei kuitenkaan ole mikään ylisuojeleva äiti, vaan Yorcan henkilökunnan jäsenet ovat saaneet vapaasti paijata uutta pienokaista. Taiga ei ole estellyt, vaan on seissyt pää pystyssä vähän kauempana, niin kuin ylpeän äidin pitääkin! Ja voi, kuinka paljon kuvia on otettu tuoreesta äidistä ja uudesta prinssistä! Vaikka en olisi edes Yorcassa, vaan vaikka kaupassa, puhelin piippaa vartin välein ja aina joku henkilökunnasta lähettää varsakuvia WhatsAppilla!
Nyt kun mammaloma alkaa olla ohitse, suunnataan katseita vähän jo tulevaan. Taiga elää nimittäin vastaisuudessakin jänniä aikoja! Se kisaa nimittäin kenttää ensikuussa vielä muutaman luokan verran, mutta nämä kisat ovatkin oikein erityisiä. Ne ovat nimittäin 12-vuotiaan tammani viimeiset kisat ikinä. Sen on aika hyvästellä kisakentät ja faninsa juuri näissä kisoissa, ja se jos mikä on arvokasta puuhaa.

Kesäkuu 2017
Arvokas kilpahevonen ja herkkä äitihahmo, pyh ja pah! Taiga on nyt astutettu, ja kauan se on ollut jo arvokas palkintoponi. Sen pitäisi kai tarkoittaa, että tammassani olisi tiettyä hohtoa, salattua herkkyyttä, tai edes jotain pikku glitteriä. Ajattelin Taigaa hyvin lämpimästi harjaillessani sitä aamulla ja lähtiessäni sen kanssa maastoon. Olo oli kuin ratsastaisi prinsessahevosella tai jotain. Kun yritin kehottaa Taigaa ravaamaan rentoa lämmittelyravia metsätiellä, se kuitenkin pingahti ihmeelliseen peitsinsekaiseen kiitoraviin ihan kuin olisi tykin suusta ammuttu. Horjahdin, mutta pysyin sen selässä. Nauroin hullun lailla, ja Taiga yhtyi kuoroon hirnumalla niin riemukkaasti, että kuulostimme ja näytimme pähkähulluilta.
Niin sitä sitten mennä rymisteltiin. Sää oli kostea ja inhottava, niin kuin koko kesä tähän asti. Menimme kuin formulat, wroooom vain ja rapalätäkön osuessa kohdalle juoksimme läpi niin että kypärääni asti roiskui likavettä ja klimppejä! Fasaanit sanoivat POTOOT ja ponkivat hädissään lentoon pusikoista, kun jyristelimme eteenpäin.
Pellonreunassa nostettiin laukka, ja Taiga hirnui, viskoi päätään ja pukitteli riemuissaan. Annoin sille ohjaa, ja se kiihdytti aina vain. Se päästeli menemään pellon ympäri ja teki kulmissa niin hurjia kurveja, että sen takajalat luistivat ravassa.
Kävelimme kotiin kaikkea muuta kuin hohdokkaina. Rapaa oli silmäripsissäkin, nokka vuoti ja Taiga oli niin onnellinen, että hyppi suurin piirtein tasajalkaa.

Toukokuu 2017
Eläinlääkäri kävi ja Taiga on nyt kunnossa. Ei kun, kelataan vähän taaksepäin.
Ostin Ikeasta koristeappelsiinipuun viikko sitten. Ostin myös talliin kamaa, muunmuassa maton tallikämppään, vessaharjan ja niin poispäin. Ajattelin ensin viedä tallikamat talliin ja ottaa sitten sieltä appelsiinini sisään, mutta koska tallissa oli jokin tilanne päällä, koko kassi unohtui rehuhuoneen ovenpieleen tallikäytävälle viikoksi. (Joo, Yorcassa ei kauheasti liikaa siivota...)
Tänä aamuna pojat olivat sitten unohtaneet sulkea Taigan karsinan kunnolla ja tamma oli astellut vapauteen - minnepä muualle kuin Ikean kassille. Se pisteli poskeensa pari appelsiinia ja pari lehdykkää, ja vatsakramppejahan se sai, koska koristeappelsiini, etenkään sen kuori, ei ole varsinaisesti syötävää.
Mutta kuten sanoin, eläinlääkäri kävi ja Taiga on nyt kunnossa.

Lokakuu 2016
Lauantaiaamut ovat ihania. Otan silloin kupin kahvia, kun ei ole kiire minnekään, tallitytöt kun tekevät mielellään aamutallin lauantaisin. Saan nukkua pidempään, syödä rauhassa aamupalan ja mennä sitten kuistilleni juomaan kahvia kaikessa rauhassa. Ja minähän menin taas, vaikka aamuisin on jo kylmä. Laitoin vain toppatakin päälleni ja istuskelin muovisella puutarhatuolilla auringon noustessa... Ja moikkasin hevostani, rakasta pikku paviaaniani, Taigaa. Ja annoin ihanalle hirviölleni ainoan sokeripalani, vaikka se ei olekaan terveellistä hevoselle.
Siemaisin vielä nautinnollisesti kahviani, mutta sitten heräsin kunnolla ja sain saman tien nielemisvaikeuksia. Taiga oli juuri ottanut sokerini. Ja minä olin antanut sen sille omalta kuistiltani. Taiga oli siis puutarhassani, eikä puutarhassani kuulunut olla hevosia! Eikä puutarhassani ollut aitaa, vaan suora yhteys pusikon läpi autotielle!
Jäädyin pariksi sekunniksi paikalleni, mutta sain viime hetkellä vedettyä henkeä ennen kuin paniikki iski. Kiljumisen ja hysteerisen juoksentelun sijaan istuin edelleen pylly tiukasti tuolissa ja ojensin kättäni Taigaa kohti ihan kuin minulla olisi toinenkin sokeripala. Hevonen meni tietenkin halpaan ja nappasin sitä riimun turparemmistä kiinni ja lähdin viemään hakaa kohti aamutossusillani.
Taiga oli selkeästi tullut hakansa portista läpi väkivalloin. Tamma sai siis jäädä syömään aamuheiniään kentälle. En pilaisi aamuani korjaamalla mitään porttia, vaan sellainen operaatio saisi jäädä huomiselle.

Lokakuu 2015
Estevalmennus, Oresama ja Taiga, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Kunnollisia puolipidätteitä ei voi tarpeeksi Taigan kanssa korostaa. Hevonen on innokas menijä, ja vaikka se taitavasti ja rohkeasti hyppääkin myös pahoista paikoista, hyppy olisi sulavampi paremmin suunniteltuna. Nyt Oresama luottaa liikaa siihen, että Taiga hakee itse paikan ja ponnistaa. Taiga puolestaan luottaa kykyihinsä, eikä kummemmin hae paikkaa, vaan ponnistaa vähän mistä lystää. Koska hyppy tulee aina yllättäen joko hevoselle tai ratsastajalle, lopputulos ei ole niin sulava kuin se voisi olla.
Oresaman kannattaakin selkeästi merkitä Taigalle tuleva ponnistus puolipidättein ja valita ja määrätä hevoselleen ponnistuspaikka itse. Kun ratsastaja on selkeästi puikoissa hevosen sijaan, molemmat ovat hypyssä hienosti mukana ja tyylipisteet paranevat.

Syyskuu 2015
Estevalmennus, Oresama ja Taiga, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään hypittiin matalaa kolmen esteen jumppasarjaa koko alkutunti. Se ei aluksi häävisti mennyt. Ensimmäisellä kerralla Taiga leiskautti kahden ensimmäisen esteen ylitse yhdellä hypyllä ja paiskautui sitten päin kolmatta. Tämä ei tamman itsetuntoon vaikuttanut, mutta ratsastaja alkoi epäröidä. Seuraavalla yrityksellä kaikki esteet säilyivät pystyssä ja Taiga hyppäsi kolme kertaa yhden kerran sijaan, mutta lopputulos oli holtiton.
Hioimme miltei puoli tuntia Oresaman ja Taigan kanssa sarjaa vaihe kerrallaan: ohjaa esteelle, puolipidäte, ponnistus, alastulo, laukka-askel, ponnistus, alastulo, laukka-askel, ponnistus ja alastulo. Viimeinen alastulo oli ratsukolle vaikein, koska Oresama tuntui jo lopettaneen hyppäämisen onnistuneen suorituksen jälkeen. Komensin häntä pysymään hereillä: este on ohitse vasta, kun hevosella on kaikki neljä jalkaa maassa. Siihen asti on hypättävä hevosen mukana.
Lopputunnilla harjoiteltiin vielä hetken aikaa metrn muuria. Siitä minulla ei ole kummempaa sanomista.

Elokuu 2015
Kouluvalmennus, Oresama ja Taiga, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään harjoiteltiin laukanvaihtoja, tempoharjoituksia laukassa ja vastalaukkaa. Alkutunti laukanvihtojen parissa oli selkeästi ratsukolle rankkaa. Harjoitus oli yksinkertainen, kahdeksikon ratsastaminen, ja joka tempauksen jälkeen ratsukko rentoutui hetken ravissa. Suurin ongelma harjoituksessa ei ollut itse laukanvaihto, sen Taiga ja Oresama molemmat osaavat, vaan Taigan suoranainen räjähtäminen ravista laukkaan joka harjoituskerran alussa. Tapaa ei kitketty pois yhden valmennuskerran aikana, mutta meno muuttui tasaisemmaksi heti, kun komensin Oresamaa hallitsemaan hevosta ennemminkin huolitellulla istunnalla kuin koventamalla ohjasotetta.
Tempoharjoituksia tehtiin suurin osa tunnista ja se teki Taigalle hyvää. Nopeatempoinen laukka oli sen mielestä kivaa, mutta mitä hitaammin sen piti laukata, sitä turhautuneempi siitä tuli. Oresama jatkoi kuitenkin sitkeästi harjoituksia ja yhtäkkiä Taiga tuntui ymmärtävän kunnolla, mitä siltä halutaan. Se rentoutui ja temponvaihtelu sujui kauniisti ja hallitusti - nimen omaan Taigalle epätyypillisesti.
Tunnin lopussa kokeiltiin nopeat vastalaukkaharjoitukset tavoitteena täydellinen pääty-ympyrä vastalaukassa. Harjoitus meni hyvin, kun ottaa huomioon, miten väsynyt Oresama oli ja miten innoissaan harjoituksen vaihtumisesta Taiga oli.

Heinäkuu 2015
Kouluvalmennus, Oresama ja Taiga, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään Taigalle kokeiltiin uutta martingaalia puolen treenin ajan. Aluksi mentiin ilman martingaalia raviharjoituksia. Halusin ratsukon tekevän pääty-ympyröitä ja voltteja ravissa, ihan peruskauraa siis. Näiden liikkeiden jälkeen Taigalle puettiin martingaali ja komensin ratsukkoa vetämään koko setin alusta loppuun uudelleen. Martingaali tuntui aluksi haittaavan Taigaa. Oresama epäili sen olevan liian kireällä, mutta minä komensin ratsastajaa rentoutumaan, rauhoittumaan ja ratsastamaan ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kun Oresama rentoutui, rentoutui hevonenkin ja lopetti martingaalin ihmettelemisen. Kun Taigan pää sai hitusen ylimääräistä tukea tästä apuohjasta, tamma keskittyi tehtäviinsä paremmin. Voltti-ympyrä -setin loppupuoli sujui oikein kauniisti.
Yritin huomauttaa Oresamalle, että edes välillä hän voisi harjoitella martingaalin kanssa. Vaikka harjoitus oli ollut Oresamankin mielestä onnistunut, martingaalia ei kuulemma näkyisi enää harjoituksissa. Sellainen kapine on Oresaman mielestä turha rajoite. Tyydyimme olemaan eri mieltä ja minua harmitti ratsukon puolesta.

Kesäkuu 2015
Kouluvalmennus, Oresama ja Taiga, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tämän päivän kouluvalmennus tapahtui kokonaan käynnissä ja oli oikeastaan western trail-tyyppinen herkistelyvalmennus. Tavoitteena oli saada Taiga pysähtymään, lähtemään liikkeelle, peruuttamaan ja kääntymään Oresaman pienimmästäkin vihjeestä.
Alkutunti oli ainakin Taigan mielestä tylsä, joten se yritti ylitulkita Oresaman apuja ja lähteä esimerkiksi ravaamaan, kun Oresama pyysi sitä kävelemään. Hetken kuluttua jokin kuitenkin naksahti Taigan päässä kohdalleen ja se käänsi korvansa kohti Oresamaa ja alkoi katsella kaukaisuuteen. Kun se pääsi siihen tilaan, otin siltä suitset pois ja pyysin Oresamaa ratsastamaan vain istunnalla.
Siitä eteenpäin ratsastajan ja hevosen yhteistyötä oli upeaa ja viihdyttävää katsella, vaikka kaikki tapahtuikin vain käynnissä. Taigan korvat sojottivat kohti Oresamaa ja se yritti lukea pienimpiäkin painoapuja parhaansa mukaan. Se jopa käänteli kokeilevasti päätään Oresaman merkitsemään suuntaan ollessaan yhtään epävarma, jolloin se sai palkakseen reippaamman avun ja kiitosta.
Harjoitus oli vilkkaalle Taigalle selkeästi rentouttava ja hevonen todellakin pääsi flow-tilaan. Oresama lupasi tehdä vastaavia harjoituksia jatkossa lyhyesti ennen varsinaisia valmennuksia. Niin hän paitsi saisi Taigan rentoutumaan ja rauhoittumaan, myös kunnolla hallintaansa.

Toukokuu 2015
Estevalmennus, Oresama ja Taiga, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tässä valmennuksessa Oresama ja Taiga ratsastivat vain pari kertaa 120-senttisen keskivaikean radan, jotta saisin kuvan siitä, missä ratsukko on menossa. Ensimmäisen kerran Oresama ja Taiga hyppäsivät vapaasti omin nokkineen. Ongelmia oli lähinnä ponnistusvaiheessa: hyppy oli epätasainen ja holtittoman oloinen. ALastulossa puolestaan Oresama tuntui jo lopettaneen ratsastuksen ja ajattelevan seuraavaa estettä. Itse hyppy oli ana varma ja sopivan ilmava, ja Taiga näytti nauravan ja nauttivan!
Oresama ja Taiga menivät radan vielä kerran uudelleen, tällä toisella kertaa muutama neuvoni mukanaan. Korostin puolipidätteen tärkeyttä ja ponnistuspaikan merkitsemistä. En sanonut mitään alastuloista, koska ratsastajan on tärkeää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.
Neuvoihini keskittyvä Oresama ratsasti vielä kehnommat alastulot, mutta ponnistus parantui himpun verran. Kehuin ratsukkoa lyhyen työskentelymme tuloksista ja kehotin harjoittelemaan ponnistuksia vielä paljon itsenäisesti ennen seuraavaa estevalmennustamme.Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
29.07.-17 Ori Daily Lion RR Daily Spider RR Oresama/Yorca
31.07.-17 Ori Royal Rumble RR Horror Movie Host RR Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen