Million Dollar ManNimi Million Dollar Man
Syntymäpäivä 20.11.-13
Ikä, ikääntyminen 15v (oma)
Rekisterinumero VH14-017-0473
Rotu, väri Shetlanninponi, musta
Sukupuoli Ori
Säkäkorkeus 97cm
Kasvattaja Stall Röd Månsken (evm.)
Ex-omistaja & maahantuoja Alegre
Omistaja Oresama VRL-02753
Asuintalli Zurück
Painotus Yleispainotus
Koulutustaso HeB, 60cm, noviisi
Saavutukset Ei vielä


  Kuvagalleria


© Cherie, CC BY-NC 2.0

  Luonnekuvaus

Tapaan aina käydä katsomassa Alegren teurasmyynnin hevoset. En koskaan osta mitään, mutta ajattelin, että velvollisuuteni on edes katsoa näitä hevosia. Se oli ihan kuin olisi käynyt koiratarhalla: tiesin olevani joidenkin eläinten viimeinen toivo ja samalla tiesin, etten voisi pelastaa edes murto-osaa. Aina olisi tilaa kuitenkin yhdelle, kunhan vain sopiva tulisi vastaan. En voisi ottaa säälistä hevosta edes pelastaakseni sen hengen.
Syyskuussa 2018 myynnissä oli 15 hevosta ja ponia, ja listan vihoviimeisenä, viimeisessä ponikarsinassa oli Million Dollar Man. Yleensä en halua koskea vieraisiin hevosiin, sillä olen kauhean bakteerikammoinen ja pelkään omieni sairastuvan vaikka desinfioisin itseni. Tälle ponille kuitenkin tarjosin käteni haisteltavaksi. Se hörähti ja tuli luokseni korvat iloisesti pystyssä sojottaen. Se oli selvästi kiltti, hyvästä kodista tullut, eikä sillä ollut aavistustakaan että se saattaisi joutua hevosten taivaaseen. Hyvänen aika: sen silmistä näki, että se olisi sopinut vaikka lasten poniksi!
Huvikseni pyysin sen paperit tarkasteltavakseni. Poni oli yleispainotteinen kisaponi keskinkertaisesta suvusta. Sillä oli maine orina, jolla oli moitteeton luonne. Vilkaisin sitä vielä kerran empien, ja kun se hörähti taas iloisesti, en epäröinyt enää. Tiesin, että se oli minun ponini.

Meidän Milli on kiertänyt omistajalta toiselle, mutta sitä on taidettu joka kodissa kohdella erittäin hyvin. Ori on nimittäin hyvin tasapainoinen ja luottavainen kaikkia kohtaan, ja siksi helppo hoidettava. Vaikka se on ori, lapsikin voi sen harjata, satuloida ja suitsia, sillä se ei vastustele lainkaan tai tee typeryyksiä. Utelias se kuitenkin on, ja tutkisi mielellään hoitajansa taskut. Se onkin pudottanut ja rikkonut monta älypuhelinta taskuja kaivellessaan, ja tietenkin olemme ne joutuneet korvaamaan. Samoin se on saattanut vahingossa ratkoa takkien saumoja ja liata vaatteita kauralimaisella turvallaan, mutta sen pahempia asioita Milli ei tee.

Ratsuna Milli ei ole erityisen etevä, ei notkea tai nopea, sillä onhan se shetlanninponi. on kohdillaan. Milli suorittaa annetut tehtävät aina parhaansa mukaan, reippaasti ja laiskottelematta. Se on miellyttämishaluinen hevonen, jolla on helppoa tehdä perusasioita kentällä. Myös hyppääminen onnistuu, ja lapset tapaavatkin mennä sillä matalia esteitä kerran tai kaksi viikossa. Esteilläkään Milli ei loista lyömättömällä tekniikalla, vaan ennemminkin varmuudella ja luotettavuudella. Se hyppää aina, mahdottomatkin esteet, vaikka puomeja putoileekin aina välillä.
Maastossa lapset eivät voi ratsastaa Millillä yksin. Poni ei ole kiukkuinen tai pelkuri, vaan se on utelias. Kun se kuulee tai näkee jotain poikkeavaa, se ajautuu kuin huomaamattaan tätä jännittävää juttua kohti. Silloin ratsastajan (tai taluttajan) on komennettava Milliä aika määrätietoisesti, jotta se pysyisi polulla eikä tarpoisi pöpelikköön ihmettelemään. Joskus Millin uteliaisuus voi olla vaarallistakin. Se nimittäin haluaisi tehdä tuttavuutta kaikkien kanssa, ja siinä rytäkässä voi pikkukoiriin tai vapaana juokseviin kanoihin sattua tosissaan. Ratsastajan on maastossa ollessaan oltava niin taitava ja määrätietoinen, että Milli pysyy polulla ja halutussa askellajissa.
Milli toimii myös valjakkoheppana. Se on reipas, omalla moottorilla kulkeva valjakkoponi. Se toimii ja tottelee hyvin. Sen suoritukset ovat vahvempia yksilö- kuin parivaljakossa. Ihan kuin se keskittyisi höpöttelemään parinsa kanssa työnteon sijaan.

Millin spesialiteetti on karkaileminen. Se karkaa mistä vain: tarhasta, harjauspuomilta, karsinasta, jopa suljetusta kuljetusvaunusta. Onneksi ori ei kuitenkaan mene kauas. Karkuteille päästyään se jumittaa esimerkiksi Zurückin pihatien päässä katselemassa maailman ihmeitä kuin olisi turistirysässä. Postilaatikko, katuvalot tai asvalttipinta saattavat herättää sen mielenkiinnon. Rysän päältä narahtaessaan Milli antaa aina heti kiinni: se suurin piirtein pujottaa itse päänsä riimuun.

  Sukutaulu

Elphin N'
101cm, m, evm.
Bali Hi
105cm, prn-to, evm.
Philip Hi
104cm, m-to, evm.
Balilah
104cm, prn, evm.
Miss Suzanne
100cm, m, evm.
Miss Hannah
99cm, m-to, evm.
Lilla Kille
103cm, m, evm.
Summerland Boots
96cm, prn, evm.
Scott Way
98cm, mrn, evm.
Scott
100cm, rn, evm.
My Own Way
97cm, mrn, evm.
Buckle's Anne
95cm, prn, evm.
Äitin Pikku Irwin
97cm, tprn, evm.
Queen Anne
95cm, prt, evm.


  Sukuselvitys

Sukuselvitys kesken


  Kilpailut

Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
14.07.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi tarkkuus 2/16


  Päiväkirja ja valmennukset

Syyskuu 2018
Meille on tullut Zurückiin ihan hirveästi poneja vuoden sisällä, vaikka ikinä ennen Zurückin kamaralla ei ole kävellyt ponin ponia. Kaikki alkoi Rihannasta, jota seurasivat Kingi ja Kapu. Koska poneja oli jo nähty meillä, Millin saapuminen ei aiheuttanut samanlaista inhon- ja kauhunsekaista reaktiota kuin muiden pikkukaverien kotiutuminen. Sen sijaan työntekijäni ja paras ystäväni Argus sanoi Millin olevan kivan oloinen poni, ja rapsutti sitä leuan alta. Milli puolestaan hamuili Argusin takin taskuja, ja niin helposti kaksikosta tuli ystävykset.
Milli vaikutti niin rennolta ja kiltiltä ponilta, että päästin sen heti tarhailemaan sen lauman kanssa, johon olin sen suunnitellutkin lisääväni. Poniorit Kingi ja Kapu hyväksyivät sen heti joukkoonsa, sillä olivathan kaikki kolme ihan saman värisiäkin. Isompi, köh, ponini, pienten kanssa tarhaileva shirenhevonen Disney oli vähän epäileväisempi, mutta hyvätapaisena herrasmiehenä se antoi Millille tarpeeksi tilaa ja iltaan mennessä nuo kaksi söivätkin jo rauhanomaisesti vierekkäin.
Milli on ollut meillä vasta ihan muutaman päivän, mutta jo nyt olen unohtanut ajan ennen sitä. Eikös mustia hevosia ollutkin haassa aina neljä: kolme shettistä ja niiden lemmikkishirenhevonen? Eikös se aina mennytkin niin, että talutin sisään ja ulos laumanjohtaja-Kapua ja isoa Disneytä, ja ympärillämme ravaili vapaana kaksi pientä ponia yhden sijaan? Kyllä, Milli on kuulunut meille aina.


  Varsat
18.02.2015 t. Elite Disaster (e: Eden v.d. Federhålm)

ulkosun ja kuvan © Eveliina K 2007   kuvien & tekstien © Oresama, ellei toisin mainita.   Tämä on virtuaalihevonen.