Ensi-Ilta-Aurinko
Nimi | Ensi-Ilta-Aurinko aka Ensi |
Rotu | Suomenhevonen |
Sukupuoli | Tamma |
Säkäkorkeus | 152cm |
Syntynyt, ikä | 10.05.-17, 29v |
Rekisterinumero | VH18-018-0395 |
Kasvattaja | Sirpa Kariluoma (evm.), Suomi |
Omistaja | Oresama VRL-02753, Erkinheimot |
Painotuslaji | Yleispainotus |
Koulutustaso | VaB, 110cm CIC1, vvj vaativa |
Saavutukset | YLA3, SLA-I, ERJ-I, KRJ-III, KERJ-II, VVJ-II |
© Narien vapaat
Ensi menehtyi vanhuuteen 16.8.2019. Muistosivuille.
Luonne
Ratsusuokit eivät yleensä ole kalliita, mutta Ensi oli tosi hintava. Moni onkin ihmetellyt, miksi maksoin tavallisen oloisesta tammasta sellaisen hinnan: Ensihän oli tullessaan vielä melko nuori varsa, eikä siitä voinut varmasti tietää kehittyvän mitään hienoa. Lisäksi sen suku ei ole kisasuorituksiltaan ihmeellinen, eikä lähsuvussa liiku edes mitään erikoisväriä tai muuta supersiistiä juttua aiheuttavaa geeniä. Ensin emä on kuitenkin melko tuntematon mutta aivan älyttömän upea Auringonkiertoilmaus, jota olen seurannut varsasta asti. Heti kun Ensi syntyi, tiesin, että siitä tulisi samanlainen kuin emästään: noita kahta ei edes erota toisistaan, jos vertailee niiden kuvia suurin piirtein saman ikäisinä. Nuo kaksi pysyvät kunnossa vaikka treenaamatta ja niiden suorituskyky vetää vällillä vertoja puoliverisille! Vaikka Ensi on "tavallinen" suomenhevonen, se on ensiluokkainen siitos- ja kilpatamma!
Ensi on saanut varsana hienostokoulutuksen niin kuin muutkin ökyrikkaat tytöt. Se on oppinut olemaan kauniisti harjauksessa, vaikka sen kipakan luonteen vuoksi rauhallisuus ei ole sille luontaista, vaan täysin opittua. Välillä se unohtaa hyvän käytöksen, etenkin keväisin, ja ryhtyy hyörimään ja kuopsuttelemaan harjauksessa. Silloin sitä pitää vain ottaa riimusta kiinni, heiluttaa vähän ja todeta, että nyt loppui. Silloin Ensi palaa kuriin ja järjestykseen ja seisoo taas asennossa kuin sotilas. Siinä se pysyy, paikoillaan ja neljä jalkaa ryhdikkäästi maassa, kun sen satuloi ja suitsii. Sitten ollaan valmiita hommiin.
Kariluomat ovat tehneet uskomatonta työtä kouluttaessaan Ensin ja muut kasvattinsa, ja Ensin tapauksessa Erkinheimojen valmentaja Miika Rossi yhdessä ratsastajien kanssa on jatkanut tätä työtä. Ensi on oppinut vastaamaan apuihin täsmällisesti ja se tekee aina sen, mitä siltä osataan pyytää. Välillä tammaa on muistutettava, että koulurataa ei ole tarkoitus suorittaa mahdollisimman nopeasti, sillä kun on taipumus hosua. Laiskaa päivää Ensillä ei ole olemassakaan, vaan se menee aina reippaasti.
Esteillä Ensi on varma ja hyvä hyppääjä, mutta kiihdyttelee, jos saa siihen tilaisuuden. Tammaa joutuu välillä pidättelemään aika ronskistikin, jotta se malttaisi lähestyä estettä kunnolla ja ponnistaa rauhassa. Jos Ensin päästää kaahaamaan, se hyppää herkästi liian läheltä ja pudottaa puomin takajaloillaan.
Ensi on oiva sänkilaukka- ja maastoestehevonen. Se rakastaa mennä lujaa, mutta silti sillä on jarrut. Se ei myöskään säiky mitään, eikä sen kunto lopu kesken edes vaativissa paikoissa. Toisaalta Ensin kanssa on tosi tylsää kiertää Erkinheimon takana kohoavaa Mörkömäkeä. Lenkki on yksinkertaisesti liian helppokulkuinen ja yksinkertainen Ensille, ja se puolijuoksee sen läpi noin kahdessakymmenessä minuutissa.
Ensin huono puoli on se, että vaikka Erkinheimoissa haluttaisiin käyttää sitä siitoksessa ihan hirveän paljon, jotta se periyttäisi olemustaan jälkipolville, Ensi on huono emä. Se ei ensinnäkään tule aina kantavaksi ja luo sen jälkeen varsansa keskimääräistä paljon useammin. Kun varsa lopulta syntyy, tamma on sitä kohtaan väliinpitämätön, eikä esimerkiksi puhkaise kalvoja pienokaiseltaan. Ihmisen on oltava auttamassa, ettei varsa tukehdu. Se antaa pienokaisensa kyllä juoda maitoa ja sukii sen karvaa kielellään puolihuolimattomasti. Se ei kuitenkaan huutele varsojensa perään tai erityisesti vahdi niitä, joten on ihmisten vastuulla patistaa mahdollisesti eksynyt varsa emänsä luo syömään. Me Erkinheimoissa toivomme, ettei huono äitiys periydy.
Suku
Grafeemi
sph, 145cm, evm.
|
Foneemi
sph, 142cm, evm.
|
Fonetiikka
sph, 152cm, evm.
|
Holli-Woodi
sph, 122cm, evm.
|
Elisabetti
sh, 150cm, evm.
|
Kaunon Sulevi
sh, 149cm, evm.
|
Illavimp
sh, 153cm, evm.
|
Auringonkiertoilmaus
sh, 158cm, evm.
|
Sanavalmis
sh, 162cm, evm.
|
Petomus
sh, 165cm, evm.
|
Sananjalka
sh, 155cm, evm.
|
Kiertotähtikuvio
sh, 155cm, evm.
|
Kekkosmalja
sph, 156cm, evm.
|
Haavekuvakaappaus
sh, 153cm, evm.
|
Vaaleanpunarautias Grafeemi (ei) on 145 cm korkea suomenhevosori, jonka nimi tarkoittaa kirjainta. Se aloitti monipuolisen uransa kouluratsuna menestyen hienosti, kilpaili sitten muutaman estekisasijoituksen ja siirtyi kilpailemaan kenttää vanhoilla päivillään. Kenttäratsastuksesta se sai jopa laatuarvostelupalkinnon. KTK-II -palkitun Grafeemin ryhtiä ja pirteää mutta kilttiä luonnetta on kehuttu monien toimesta. On sanomattakin selvää, että tällä hetkellä Grafeemi on suosittu siitosori.
Koulupainotteinen Foneemi (eii) oli vain 142 cm korkea, mutta puksutti silti heA-tasoisissa koulukisoissa menemään niin tehokkaasti, että oli isompia lajitovereitaan parempi. Kilttikin ori oli. Foneemi, jonka nimi tarkoittaa äännettä, ei kuitenkaan milloinkaan kilpaillut arvokisoissa tai käynyt laatuarvostelussa. Se harrasti kouluratsastusta vain omaksi ja omistajansa huviksi.
150 cm korkea Elisabetti (eie) oli tummanruunikko kaunotar, joka sai nimensä kuulemma Elisabeth Taylorin mukaan. Tamma oli kuulemma kyvykäs yleisratsu, mutta luonteeltaan niin ailahteleva, että kisaaminen jäi vähäiseksi. Elisabetti sai kolme varsaa, joista viimeistä synnyttäessään se valitettavasti menehtyi.
Auringonkiertoilmaus (ee) on tällä hetkellä kiltti rautias eläkeläismummo, joka asustelee rauhallisella pihattotallilla. Tamman tavanneet tietävät, että se on ihan uskomaton este- ja kouluratsu: varma menijä, joka suorittaa tarkasti ja kurinalaisesti kuin sotilashevonen. Vaikka tamman taso on varmasti vaB ja 110 cm, sen omistajaa ei kiinnostanut kilpailutus sen paremmin kuin siitoskäyttökään: "Kiira" sai yhden varsan melko vanhana lähinnä omistajan huviksi viettäessään vuoden sairaseläkettä tapaturman vuoksi. Tamma on 158 cm korkea tummanpunaraudikko.
Sanavalmis (eei) on hevonen, jonka alkuvaiheet ovat hämärän peitossa. Se ei tiettävästi koskaan kilpaillut, vaan eli jonkinlaisena harrasteratsuna. Kerran se pääsi astumaan tamman vahingossa, ja se ruunattiin, jonka jälkeen siihen pian kyllästyttiin. Siitä eteenpäin ruunan vaiheet ovat tiedossa: se on asunut Lapualla ratsastuskouluhevosena ja sen taso on ollut noin heB / 80 cm. Luonteeltaan se oli kiltti ja tosi monen pienen ratsastajan suosikki, vaikka olikin 162 cm korkea rautias muhku.
Kiertotähtikuvio (eee) oli todennäköisesti harrasteratsu, joka eli suurimman osan elämäänsä Tervajoella kahden hevosen nimettömällä tallilla. Tamma ei kilpaillut, eikä sen koulutustasoa tiedä enää kukaan. Omistajan mukaan tamma oli hyvin kiltti mutta menevä ja reipas luonteeltaan, ja oivallisen rohkea maastoratsu. Sillä on yksi varsa, jonka se sai vahingossa, ja joka myytiin hyvälle kasvattajalle jo heti sen synnyttyä. Omistajan mukaan tamma lopetettiin 19-vuotiaana. Se oli sokeutunut tapaturmaisesti joitain vuosia aikaisemmin, ja kun sen kuulokin alkoi heiketä, sen annettiin mennä. Tamma oli tähtipäinen raudikko, säkäkorkeudeltaan 155 cm.
Kilpailukalenteri
Päiväkirja ja valmennukset
Maaliskuu 2018
Ai etteikö hyvää tuntumaa voi säilyttää yhdellä kädellä? Ai ettäkö ohjat yhdessä kädessä kuuluu vain lännenratsastukseen?
Sain tammi-helmikuun vaihteessa kipsin hevosonnettomuuden vuoksi ja olen pärjännyt Ensin kanssa yksikätisenä aika hyvin. Miika Rossi, valmentajamme, kilpailee sillä puolestani, mutta kaiken muun teen itse. Esimerkiksi satuloiminen ja suitsinta on vienyt ihan tuhottomasti aikaa aluksi, koska olenhan kaiken lisäksi oikeakätinen, ja paketissa on oikea käsi. Lopuksi selviydyin kuitenkin hyvin.
Paras vasenkätisyyteni taidonnäyte oli kuitenkin viimeviikolla: kolme päivää ennen kuin kipsi otettiin pois. Kapusin Ensin selkään, keräsin ohjat ristikkäin vasempaan käteen ja hilasin ne tuntumalle sormieni lomaan. Sanoin, että nyt mennään helppo A kotikentällä, ja niin sitä todistettavasti mentiinkin (Miika Rossi näki). En minä oikeasti olisi siihen pystynyt millään muulla hevosella, mutta kun Ensi kuuntelee niin kauhean tarkasti apuja, että sen saa menemään hyvin jo pelkillä pohjeavuilla ja istunnalla. En kyllä ymmärrä, miten jotkut menevät ihan huikeasti hevosilla ja jopa kilpailevat jopa kokonaan ilman käsiä - tai jalkoja! Mikähän on minun tekosyyni sille, että en pärjää kaksikätisenäkään noille sankareille?
Helmikuu 2018
Eli kuunvaihteessa tapahtui pieni onnettomuus erään orin kanssa ja sen seurauksena minulla on oikea käsi paketissa. Mietin jo kipsauksessa hysteerisenä, että mitä minä nyt teen. Olen huippukunnossa ja niin on Ensikin, koska nyt piti alkaa meidän paras kisakautemme. Olimme niin valmiita, ja kaikki ilmoittautumisetkin on ollut jo kauan tehtynä ja yöpaikat varattuna. Tallissakaan ei ole ketään sellaista ratsastajaa, joka yhtäkkiä voisi revetä Ensin satulaan. Soitin hädissäni valmentajallemme Miika Rossille, joka tuntee kaikki, ja kysyin, kenelle voisin soittaa. Melkein aloin itkeä onnesta, kun Miika sanoi tulevansa itse: hänen kilpahevosistaan toinen oli sopivasti loukkaantunut.
Ensi meni koko kuukauden Miikan kanssa niin jumalaisesti, että pyysin Miikaa jatkamaan Ensillä myös ensikuun, vaikka saankin kipsin pois kädestäni ihan kohta. Miika suostui sanoen, että Ensin kaltaisella armeijahevosella on ilo ratsastaa kilpaa. (No oikeastaan Miika sanoi, että "tottakai tottakai! Mä painatin juuri uuden kisatakin ja voin kyllä esitellä vastustajille sen selkää!")
Ensikuussa Ensillä on muistaakseni luvassa ainoastaan estekisoja. Se jää ainakin vähäksi aikaa tauolle koulukisoista ihan siitä syystä, että Miika Rossi ei pidä kouluratsastuksesta yhtä paljon kuin esteistä. Kun tervehdyn, harkitsen uudelleen Ensin palauttamista koulukentille.
Joulukuu 2017
Valjakkoajovalmennus Tildan kanssa
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Kun ilta pimeni, haparoin Oresaman ainoiden kausivalojen loisteessa Erkinheimon ison kentän ainoan valonheittmen päälle ja päästin kentälle kärryn, jota ohjasi Oresama ja veti kaksi potraa suokkitammaa, Ensi ja Tilda. Ensi ja Tilda olivat työskennelleet viimeaikoina paljon yhdessä, joten ne ravasivat saman tien tahdissa ja olivat valmiita töihin.
Harjoittelimme jälleen tarkkuutta. Laitoin Oresaman viemään valjakkoaan ravissa koko kentän kokoista kahdeksikkoa. Se sujui kaiken kaikkiaan hyvin, joskin Tildan joutuessa ulkokaarteeseen Ensin tuli hidastaa merkittävästi kulkuaan, jotta valjakko pysyi tasapainossa. Komensinkin Oresaman ajamaan Tildaa vain reippaasti eteenpäin ulkokaarteissa: vaikka tammalla oli jo ikää, kyllä se vielä käyttöä kestää! Kun Oresama ohjasi Tildaa pontevammin, meno oli tasapainoisempaa ja kauniimpaa.
Lopputunnin Oresama vietti maapuomeista kootussa labyrintissa. Se oli pakko suorittaa käynnissä, ja se oli niin tarkkuutta vaativa, että reitin keskellä ajettaessa kärrynpyörät hipoivat puomeja kummaltakin puolelta. Jyrkissä käännöksissä valjakon oli jopa pysähdyttävä ja peruuteltava. Tietenkin puomit kolisivat, eikä ihme, mutta kokonaisuudessaan harjoitus meni paremmin kuin olin odottanut
Marraskuu 2017
Valjakkoajovalmennus Tildan kanssa
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Olin hokenut Oresamalle, että valjakkoajo vireyttää hevosen ja kuskin mieltä ja ruumista, joten se on siksi hyväksi myös ratsastukselle, etenkin tarkkuusharjoittelu. Koska Oresamalla oli kaksi ajo-opetettua tammaa - Ensi ja Tilda - hoin, että ne pitäisi yhdistää parivaljakoksi, ja erään kerran sain tahtoni läpi. Koska pari oli ensi kerran yhdessä, laitoin Oresaman ensin vain ravailemaan suuria kaarroksia, jotta tammat tottuisivat toisiinsa. Parivaljakossa oleminen oli jo kummallekin tuttua, mutta yhdessä ne eivät olleet koskaan työskennelleet, eikä ihme. Tildan kilpaura alkoi olla jo takanapäin ja se oli vanha, kun taas Ensi oli niin tuore hevonen, että se oli minullekin ihan uusi tuttavuus.
Kun tammat alkoivat työskennellä hyvin yhdessä, teimme ihan yksinkertaisia pujotteluharjoituksia ravissa kartioiden ja maapuomien avulla. Etenkin Tilda näytti virkistyvän harjoituksista ja kuunteli hienosti ohjeita, mutta Ensi yritti aluksi kiihdytellä liikaa ilmeisesti lievästi hermostuksissaan. Tunnin lopulla sain kuitenkin todistaa ensiluokkaista, hallittua, kaunista pujottelua, jossa kuski ja molemmat hevoset olivat jo selkeästi tiimi.
Jälkikasvu
10.11.2017 t. Erkinheimon Aamupäivänsäde (i: EH Kaukomieli)
23.04.2018 o. Erkinheimon Roskajälkeläinen (i: Pullagallup)