Erkinheimon Matilda
Nimi | Erkinheimon Matilda aka Tilda |
Rotu | Suomenhevonen |
Sukupuoli | Tamma |
Säkäkorkeus | 154cm |
Syntynyt, ikä | 18.10.-16 (30v) |
Rekisterinumero | VH17-018-0400 |
Kasvattaja | Oresama VRL-02753, Erkinheimot |
Omistaja | Oresama VRL-02753, Erkinheimot |
Painotuslaji | Yleispainotus |
Koulutustaso | HeA, 90cm, tutustumislka, noviisi |
Saavutukset | YLA1, SLA-I, ERJ-II, KRJ-I, KERJ-I, VVJ-I |
© AK
Matilda menehtyi vanhuuteen 14.4.2020. Muistosivulle.
Luonne
Ennen muinoin laatuarvosteluissa piti olla kaksi jälkeläistä, jotta hevosella oli mahdollisuus täysiin jälkeläispisteisiin. Silloin Erkinheimoissakin syntyi monia täytevarsoja, joiden tarkoitus oli kilpailla 20 sijoitusta joka lajissa ja mennä sitten myyntiin. Ellei kukaan ostaisi niitä, ne voitaisiin myös lopettaa surutta, koska niihin ei edes aiottu kiintyä. Tuollaiset päivät ovat onneksi jo historiaa melkein kaikkien laatuarvosteluiden nykyaikaistuttua jo, mutta niistä on muistona Tilda - täytevarsa, johon kaikki rakastuivat. Tilda syntyi vain kilpailemaan ja kuolemaan, ja sille valittiin nimeksikin vain jokin ensimmäinen, joka tuli mieleen, tarkemmin ottaen Oresaman äidin mieleen puhelimessa. Tottakai täytevarsojenkin hyvinvoinnista tulee huolehtia, joten Tildaa ja muita tietenkin käsiteltiin, harjattiin ja ruokittiin se vähimmäismäärä, jolla hevonen pysyy terveenä. Ja sitten, kuin huomaamatta, Erkinheimot rakastuivat pieneen Tildaan yksi kerrallaan, koska eihän se ollut luonteeton kuin tavallinen täytevarsa, vaan kerta kaikkiaan ihana. Kun tuli aika myydä tai lopettaa Tilda, kukaan ei halunnut enää luopua siitä, ja niin Tildasta, täytevarsasta, tuli Erkinheimon ylpeys ja se jäi kotiin, vaikka samaan aikaan hevosvälityskeskus Alegre täyttyi muista Erkinheimojen ja muiden täytevarsoista.
Tilda on rauhallinen tamma ja sitä on helppo hoitaa, niin kuin kaikkia hyvin koulutettuja, traumatisoitumattomia hevosia. Silti kaikille Tildaa hoitaville kerrotaan, että tamma on tavattoman herkkänahkainen. Se vaatii oikein hellää käsittelyä, koska esimerkiksi rivakka harjaaminen tai jalan riuska nostaminen sattuu siihen. Kovissakaan otteissa Tilda ei toki ole vaarallinen, mutta sen tuskaisesta puuskahtelusta ja steppaamisesta huomaa kyllä, miten tukala olo sillä on. Koska Tilda on kiltti, haluamme kaikkien olevan sille kilttejä ja harjaavan hellästi ja kiristävän satulavyön rauhallisesti. Kun näin toimitaan, tamma on täysin ongelmaton käsiteltävä.
Eläinlääkäriä Tilda kuitenkin pelkää, koska se on varmasti saanut kipeää tämän käsittelyssä välillä. Erkinheimon vanhan mieseläinlääkärin nähdessään se heittäytyy taaksepäin silmänvalkuaiset vilkkuen ja riimussa ollessaan saa lietsottua itsensä nopeasti vetopaniikkiin. Uutta nuorta naiseläinlääkäriämme se pelkää vähemmän ja suostuu seisomaan paikallaan, joskin säpsynä ja vapisten. Sitä on turha lahjoa rauhalliseksi edes herkuilla. Se ei syö edes sokerinpaloja eläinlääkärin läsnäollessa, vaikka muuten ei voi millään vastustaa niitä. Onneksi Tilda ei pelkää kengittäjää!
Tilda oli nuorena aika menevä ja reipas ratsu, ja sitä täytyi ennemminkin pidätellä kuin hoputtaa. Sen askel oli rytmikäs ja matkaavoittava, joskaan ei hirveän näyttävä. Sillä oli helppo suorittaa kouluratsastusluokkia ja se menestyi kilpailuissakin rauhallisen, rennon esiintymisensä vuoksi. Myös esteillä se oli energinen hyppääjä, joka ei koskaan säheltänyt, vaikka siitä vauhtia löytyikin. Hirveän korkeita esteitä se ei kuitenkaan ylittänyt, koska sen tekniikka oli jotenkin laahaava ja löysä alusta loppuun.
Sittemmin Tildasta on kuitenkin tullut mummoikäinen. Nyt se ei aina viitsisi mennä mitään tyhmää kouluratsastusta, ei etenkään kuumalla ilmalla, eikä ikinä missään tunkkaisessa maneesissa. Sen nivelet ovat jo kuluneet ja keräävät nestettä kovassa treenissä, joten ei sitä enää pakotetakaan hommiin. Esteitä Tilda ei ole hypännyt sitten vuoden 2017, mutta luulen, ettei se enää suostuisi, jos siltä pyydettäisiin. Sen sijaan Tilda on erikoistunut nykyään maastoiluun ja valjakkoajoon, ja tykkää molemmista. Vaikka se on vanha ja osin jo kankea, se lähtee vielä näin mummonakin korvat pystyssä kohti uusia haasteita. Se nauttii etenkin valjakkoajosta, jota se varovasti aloitteli eläkepäiviensä ratoksi vuonna 2018.
Vaikka Tildan luonne tulikin jo hyvin kuvattua joka tilanteessa, haluan vielä kertoa Tildan rakkaudesta muun lajin eläimiä kohtaan. Kerran Oresaman äidiltä pääsi Erkinheimoissa karkuun kiinanharjakoiran pieni pentu, joka alkoi juosta Tildan ympärillä räksyttäen. Äiti oli tottakai huolesta sairas, mutta ärsyyntymisen sijaan Tilda vain nuuskutteli pikkuruista ystäväänsä hellästi, paijasi turvallaan sen pientä päätä. Kun pikkukaveri ei suostunut omin päin tulemaan omistajansa luokse kutsuista huolimatta, viisas Tilda johdatti sen perille - uskokaa tai älkää - jalkojaan maata pitkin laahaten, jottei astuisi sen päälle!!
Suku
Erkinheimon Muskettianubis
sh, 155cm
YLA2, SLA-I, ERJ-III, KRJ-II, KERJ-III, VVJ-I Bronze Premium
|
Erkinheimon Huliganismi
sh, 156cm
ERJ-II, KRJ-II, SLA-I, YLA2, KERJ-III, VVJ-I
|
Erkinheimon Toteemihevari
sh, 156cm
SLA-I, YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-III, VVJ-II
|
Kukka Nimeltään Tähti
sh, 151cm
SLA-II, YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III, VVJ-II
|
Erkinheimon Krokotiilinkyynel
sh, 151cm
SLA-I, YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-III, VVJ-II, Preferent
|
Henkisoturi
sh, 162cm
YLA2, SLA-II, KRJ-II, ERJ-III, VMRJ3, KERJ-III, Bronze Premium
|
Mielikuvituksen Tuote
sh, 149cm
SLA-II, YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-III, VVJ-I, Premier
|
Erkinheimon Matami
sh, 154cm
YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, VVJ-II
|
Erkinheimon Mösiöö Seppo
sh, 155cm
YLA1, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, VVJ-I
|
Monsieur Koivuniemi
sh, 152cm
YLA2, SLA-I, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III, VVJ-II
|
Äipän Anarkisti
sh, 159cm
YLA2, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-III, VVJ-II
|
Erkinheimon Elävä Nukke
sh, 153cm
YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I
|
Erkinheimon Kristallijumala
sh, 155cm
YLA1, SLA-I, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III, VVJ-II
|
Erkinheimon Aavetyttö
sh, 149cm
YLA2, SLA-II, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III, VVJ-II
|
Erkinheimon Matildalla on Internetissä olemassa sukua tasan kolme polvea.
Erkinheimon Muskettianubis on 155 cm korkea hyvin komea ja tasapainoisen näköinen suomenhevosori. Luonteeltaankin tämä yleispainotteinen ratsu on todella kiltti ja suomenhevosmainen. "Antti" on kilpaillut urallaan koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa menestyen parhaiten kahdessa ensimmäisessä lajissa.
Erkinheimon Huliganismi on voimakasluonteinen ja komea ori. Se on 156cm korkea raudikko, joka hyppää esteitä rohkeasti aina 110cm radoilla saakka. "Huli" harrasti myös heC-tasoisia kouluratsastuskilpailuita. Ori aloitti koulu- ja este kilpailut 2013 5-vuotiaana ja lopetti alkuvuodesta 2015 9-vuotiaana siirtyäkseen kenttäratsastuksen pariin. Molemmista lajeistaan ori on uransa aikana kahminut yli 40 sijoitusta, ja kiitokseksi komeasta urastaan ori on saanut useita laatuarvostelupaljintoja. Raisun luonteen takia tätä upeaa hevosta käytetään siitosorina vain vähän.
Erkinheimon Toteemihevari on Erkinheimojen ja Hietasten yhdessä kasvattama ori, jonka omistaa nykyään Erkinheimot. Ori on 156cm korkea komea rautias. Se on kunnostautunut koulu- este- ja matkaratsastuksessa menestyen kaikissa lajeissa tosi hienosti saaden laatuarvostelupalkintoja. Sittemmin ori on kokeillut myös kenttäratsastusta. "Totti" on luonteeltaan rauhallinen, hieman jäyhä ori, jota on helppo rakastaa.
Kukka Nimeltään Tähti on kauniin vaaleanrautias piirtopäinen tamma. Sen kanssa on tehty koulutuskokeiluja positiivisesti vahvistamalla, ja aikuisena tammalla onkin jotain koiramaisia harrastuksia, niin kuin irtohypytys koira-agilityn tapaan. Tämä 151cm korkea kaunotas on nuoruutensa päivinä kilpaillut menestyksekkäästi koulu- ja esteratsastuskisoissa ja aikuisempana kenttäratsastuksessa. Laatuarvostelupalkintojakin tammalla on useita. Uransa jälkeen ratsusta on tullut säästeliäästi käytetty siitostamma.
Viisas ja kaunis Erkinheimon Krokotiilinkyynel on 151cm korkea kiltti ja menevä ratsu. Se on toiminut yleispainotteisena kilpahevosena vuosina 2010-2015 kilpaillen koulua tasolla heB ja rataesteitä metrin luokissa. Kummastakin lajista tammalla on yli 40 sijoitusta ja se aiotaankin viedä laatuarvosteluihin. Lisäksi maastossakin viihtyvä Kroko kisaa harrastuspohjalta VMRJ:n alaisissa matkaratsastuskisoissa ja KERJ:n alaisissa kenttäratsastuskisoissa ja on menestynyt niissäkin. Tällä hetkellä siitostammana toimiva Kroko on viettänyt koko elämänsä kasvattajallaan Erkinheimoissa.
Henkisoturi on yleispainotteinen, menestynyt, musta hevosori ja Erkinheimojen todellinen kruununjalokivi. Ei ole olemassa aikuisten hevosten vakavasti otettavaa laatuarvostelupalkintoa, jota tällä hevosella ei olisi. Ori on kilpaillut lähinnä esteitä ja koulua, mutta se on kokeillut nuoruudessaan pari kertaa menestystään myös työhevoskilpailuissa keskinkertaisella menestyksellä. Luonteeltaan Henkisoturi, tuttujen kesken vain "Kille" on säyseä, yhteistyöhaluinen ja positiivinen. Jos kunnon suomenhevosia etsitään, Henkisoturi ja sen ensimmäinen morsian Mielikuvituksen Tuote ovat täsmälleen oikeanlaisia.
Mielikuvituksen Tuote sai ensimmäisen varsansa Krokotiilinkyyneleen kovin nuorena ja kokemattomana, mutta kova ratsu pienestä, lähes ponikokoisesta neidistä kehittyi. Hyvän luonteensa ja älykkyytensä ansiosta "Miina" oppi helposti kaksi ammattia: yleispainotteisen nimellä kulkeva prinsessa kilpailee vuorotellen, kausittain esteitä ja kouluratsastusta. Harrastuksena tamma kulkee vielä kenttäratsastuskisoissakin. Tamma on palkittu monin laatuarvostelupalkinnoin ja viettää eläkepäiviään Erkinheimoissa.
Erkinheimon Matami on 154 cm korkea suomenhevonen, ja oikea monitaituri! Tämä tamma taitaa niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin, ja onkin sijoittunut jokaisessa lajissa kymmeniä kertoja. Matamia käytetään jalostukseen hyvin säästeliäästi, ja Matilda onkin sen ensimmäinen varsa. Luonteeltaan Matami on tosi kiltti ja taitava, mutta hyvin hemmoteltu!
Erkinheimon Mösiöö Seppo on yksi ensimmäisistä Erkinheimoissa syntyneistä kasvateista. Tämä 155 cm korkea rehellinen ja kiltti suomiori on elänyt koko elämänsä Erkinheimoissa kilpaillen ahkerasti eri ratsastuslajeissa. "Sepon" lempilaji on ehdottomasti esteratsastus, mutta on sillä yli 40 sijoitusta myös kouluratsastuksesta. Kenttäratsastustakin ori on kokeillut jonkin verran. Todisteena orin kilparatsun taidoista ovat sen monet laatuarvostelupalkinnot. Ratsulla on tällä hetkellä kaksi jälkeläistä.
Monsieur Koivuniemi on erityisen komea ori, ja hyvä periyttäjä. Upeaa ulkomuotoaan ei tämä 152cm korkea komistus ole päässyt näyttelyissä esittelemään kuitenkaan, koska sen omistajia, Erkinheimoja, ei näyttelytys kiinnosta. Sen sijaan "Ivy" on tehnyt huikeita suorituksia este-, kenttä- ja kouluradoilla ja saanut monia laji- ja rotukohtaisia laatuarvostelupalkintoja. Harrastuspohjalta se on toiminut myös ahkerasti matkaratsastuskisoissa. Tämä vuonna 2009 Mirva Haapa-Ahon tallilla syntynyt ratsu on nykyään Erkinheimon arvokas siitosori.
Erkinheimon oma Äipän Anarkisti on yleispainotteinen, 159cm korkea menestynyt, kilpaileva suomenhevonen. Tamman lempilajit ovat este- ja kouluratsastus, mutta huvin vuoksi sillä on starttailtu myös matka- ja kenttäratsastuskisoissa. Luonteeltaan tamma on suomenhevosmaisen tasapainoinen. Ulkonäköäkin on ratsulle suotu, mutta silti sen kanssa ei harrasteta näyttelyitä. Nykyään tämä entinen kilparatsu on Erkinheimoissa siitostammana.
Erkinheimon Elävä Nukke on ahkerasti koulu- ja esteratsastuksessa kilpaillut yleispainotteinen tamma. Tämä kiltti ja kuuliainen 153 cm korkea ratsu on aktiivisen kilpailun lisäksi ehtinyt myös huvitella maastoratsastuskisoissa ja pärjännyt niissäkin VMRJ-Cuppeihin asti. "Ella" on Erkinheimojen oma kasvatti vuodelta 2012 ja toimii nykyään siitostammana. Tällä hetkellä sillä on kaksi varsaa, joista toinen on tamma ja toinen ori.
Erkinheimon Kristallijumala on Erkinheimojen ja Hietasten (evm.) yhdessä kasvattama 155cm korkea kaunis kimo. Kristallijumalan luonne on mitä mainioin, ja rakennekin tällä upealla yleispainotteisella ratsulla on kohdillaan. Hevonen on kilpaillut rauhalliseen tahtiin esteitä ja koulua nuorempana ja saanut muutaman laatuarvostelupalkinnonkin. Nykyään ori on säästeliäästi käytössä jalostukseen.
Erkinheimon Aavetyttö on harrastuksen vuoksi kilpailutettu heB/90cm -tasoinen yleisratsu, jolla on muutamia laatuarvostelupalkintoja. Luonteeltaan tamma on erittäin vireä ja iloinen. Tämä soma 149cm korkea raudikko on kasvatettu Erkinheimoissa yhteistyössä Hietasten (evm.) kanssa, mutta kasvattajien keskinäisten kiistojen vuoksi Erkinheimot ostivat Hietaset kokonaan ulos. Aavetytöstä on tarkoitus saada siitostamma vielä joskus, mutta kovatasoisimpien kilparatsujen seuraksi tammaa ei edes yritetä lukea mukaan kuuluisiin jalostustammoihin. Potentiaalia sillä sinänsä olisi nuorempana ollut, mutta sen vireä luonne esti huippuaktiivisen kilpauran.
Kilpailukalenteri
Päiväkirja ja valmennukset
Maaliskuu 2018
Jeskamandeeran ja Matildan varsa, Pöyristes, syntyi vain seitsemän päivää ennen kuin Matilda täytti yhdeksäntoista, ja tamman iän vuoksi synnytys oli aika haastava. Soitimme eläinlääkärin paikalle, mutta jouduin auttamaan Matildaa itse, kun näytti siltä, että lääkärillä kestää liian kauan. Varsa oli jo jaloillaan lääkärin saapuessa, mutta turhaan hän ei tullut. Matildalle täytyi laittaa tippa. Jo seuraavana aamuna kaikki oli kuitenkin ihan kunnossa, ja siitä eteenpäin Matilda hoiti varsaansa ilman apua, ja Pöyristes kasvoi isoksi ja voimakkaaksi nuoreksi hevoseksi. Se vieroitettiin melko myöhään, niin kuin varsat Erkinheimoissa yleensäkin, eikä Matilda kauheasti kutsunut sitä, sillä se oli jo saanut kyllänsä äitiydestä.
Kun Pöyristes ei enää pyörinyt jaloissa kaiken päivää, Matilda kehitti nopeasti ihan uuden tavan, mitä se ei ole koskaan tehnyt. Kevätaurinko lämmittää jo maata, ja Matilda on ottanut tavakseen mennä keskellä päivää kyljelleen maahan. Siinä se makaa, nauttii ja venyttelee joskus hyvinkin kauan. Kun se on köllöttänyt tarpeekseen, se piehtaroi nautinnollisesti ja yleensä hyvin sotkuisesti, ja nousee sitten seisomaan kaula rentoutumisesta pitkänä ja löysänä.
Helmikuu 2018
"Sun olisi kyllä jo aika päivittää ne tän kotisivut", Laura huomautti Matildaa kaulalle taputtaen ja samalla omaa, järkyttävän pitkää ja häikäisevän vaaleaa tukkaansa tammalle otsahiuksiksi uneliaasti sovitellen.
"Pyh. Ne on varmasti ihan ajan tasalla. Eihän Matilda ole meillä kauaa ollut vielä. Justiinhan se syntyi", vastasin naurahtaen ja nyhdin hikiviilalla kuivasta Matildasta talvikarvaa irti. Se nautti suunnattomasti, kun joku auttoi sitä vaihtamaan kutisevaa vanhaa karvaa.
"Matilda täyttää ensikuussa kahdeksantoista", Laura sanoi uneliaasti, mutta keskitti sitten katseensa minuun Matildan selän ylitse, "eikä sillä ole vasta kuin yksi varsa, ja senkin sä menit myymään!"
En vastannut Lauralle mitään. Niinhän minä menin ja möin, koska hyvä koti oli tarjolla. Tottapuhuen minulla ei olisi ollut tarpeeksi aikaa puuhata Keisarinnan kanssa, ja viimeksi kun sen näin, se oli onnellinen harrasteratsu. Nyt Erkiheimon talli alkoi olla tyhjempi: kymmenet ja kymmenet hevoset olivat muuttaneet joko eläkkeelle pihattoon ja sitä kautta jopa hevosten taivaaseen asti. Eihän minulla ollut koskaan aiemmin ollut aikaa avustaa Matildaa karvanlähdössäkään, vaikka se oli vaihtanut karvansa Lauran mukaan noin kahdeksantoista kertaa. Tänne todella tarvittaisiin uusia varsoja.
"No, jos Matilda enää voi edes varsoja saada, mistä mä orin saan? Jokisusi ei käy enää jalostukseen, koska se on jo niin pappaikäinen, että sen luut halkeaa. Pitääkö mun oikeasti etsiä netistä jotain oreja? Se on kuule loputon suo", valitin Lauralle, joka yritti ottaa selfietä Matildan kanssa. Kumarruin äkkiä Matildan kaulan taakse piiloon, kun huomasin olevani kuvassa.
"Eeeeei", Laura sanoi, ja jatkoi kun oli ottanut tarpeeksi kuvia: "onhan meillä Jeskamandeera!"
Joulukuu 2017
Valjakkoajovalmennus Ensin kanssa
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Kun ilta pimeni, haparoin Oresaman ainoiden kausivalojen loisteessa Erkinheimon ison kentän ainoan valonheittmen päälle ja päästin kentälle kärryn, jota ohjasi Oresama ja veti kaksi potraa suokkitammaa, Ensi ja Tilda. Ensi ja Tilda olivat työskennelleet viimeaikoina paljon yhdessä, joten ne ravasivat saman tien tahdissa ja olivat valmiita töihin.
Harjoittelimme jälleen tarkkuutta. Laitoin Oresaman viemään valjakkoaan ravissa koko kentän kokoista kahdeksikkoa. Se sujui kaiken kaikkiaan hyvin, joskin Tildan joutuessa ulkokaarteeseen Ensin tuli hidastaa merkittävästi kulkuaan, jotta valjakko pysyi tasapainossa. Komensinkin Oresaman ajamaan Tildaa vain reippaasti eteenpäin ulkokaarteissa: vaikka tammalla oli jo ikää, kyllä se vielä käyttöä kestää! Kun Oresama ohjasi Tildaa pontevammin, meno oli tasapainoisempaa ja kauniimpaa.
Lopputunnin Oresama vietti maapuomeista kootussa labyrintissa. Se oli pakko suorittaa käynnissä, ja se oli niin tarkkuutta vaativa, että reitin keskellä ajettaessa kärrynpyörät hipoivat puomeja kummaltakin puolelta. Jyrkissä käännöksissä valjakon oli jopa pysähdyttävä ja peruuteltava. Tietenkin puomit kolisivat, eikä ihme, mutta kokonaisuudessaan harjoitus meni paremmin kuin olin odottanut
Marraskuu 2017
Valjakkoajovalmennus Ensin kanssa
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Olin hokenut Oresamalle, että valjakkoajo vireyttää hevosen ja kuskin mieltä ja ruumista, joten se on siksi hyväksi myös ratsastukselle, etenkin tarkkuusharjoittelu. Koska Oresamalla oli kaksi ajo-opetettua tammaa - Ensi ja Tilda - hoin, että ne pitäisi yhdistää parivaljakoksi, ja erään kerran sain tahtoni läpi. Koska pari oli ensi kerran yhdessä, laitoin Oresaman ensin vain ravailemaan suuria kaarroksia, jotta tammat tottuisivat toisiinsa. Parivaljakossa oleminen oli jo kummallekin tuttua, mutta yhdessä ne eivät olleet koskaan työskennelleet, eikä ihme. Tildan kilpaura alkoi olla jo takanapäin ja se oli vanha, kun taas Ensi oli niin tuore hevonen, että se oli minullekin ihan uusi tuttavuus.
Kun tammat alkoivat työskennellä hyvin yhdessä, teimme ihan yksinkertaisia pujotteluharjoituksia ravissa kartioiden ja maapuomien avulla. Etenkin Tilda näytti virkistyvän harjoituksista ja kuunteli hienosti ohjeita, mutta Ensi yritti aluksi kiihdytellä liikaa ilmeisesti lievästi hermostuksissaan. Tunnin lopulla sain kuitenkin todistaa ensiluokkaista, hallittua, kaunista pujottelua, jossa kuski ja molemmat hevoset olivat jo selkeästi tiimi.
Helmikuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tildalla oli kuulemma ollut loppuvuoden kilpailuissa eniten ongelmia pituusesteillä, kuten okserilla ja sianselällä. Harjoittelimme siis niitä. Kun Oresama ja Tilda hyppäsivät ensimmäisen kerran harjoitusokserin ja sianselän, näin, mikä hypyssä kangertaa. Tilda hyppäsi askeleen verran liian kaukaa, jolloin hypystä tuli aivan holtittoman pitkä.
Aloimme harjoitella okserilla. Sanoin Oresamalle, että jos esteen ja ponnistuspaikan väliin näyttää mahtuvan puoli askelta, sinne mahtuu aivan varmasti todellisuudessa kokonainen askel. Ratsastaja saisi siis kehottaa hevosen lähemmäs.
Ensimmäisellä yrityksellä Tilda panikoi ja kielsi. Toisella se oli jo etukäteen päättänyt olla hyppäämättä ja kiersi esteen huimassa vauhdissa. Kun laskimme okseria hieman, tamma suostui hyppäämään ja näin näki, että ponnistuspaikka ei ollutkaan yhtään liian lähellä. Pikkuhiljaa okseri hivutettiin 90-senttiseksi, ja se alkoi sujua.
Kun Oresama ja Tilda viimeiseksi hyppäsivät okserin ja sianselän perätysten, hypyt olivat hioutuneet kauniiksi ja hallituiksi.
Tammikuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tilda liikkui alkutunnista selkä ja kaula pitkinä, tosi haluttomasti. Komensin Oresaman ottamaan itse paremman ryhdin, istumaan napakasti, löysäämään ohjaa hiukan ja ratsastamaan pohkeilla niin reippaasti kuin ikinä kunto kestäisi. Teimme avaavia liikkeitä, kuten pohkeenväistöä tosi reippaassa ravissa, ja se sai Tildankin piristymään.
Sitten lähdettiin hakemaan Tildaa peräänantoon ja oikeaan muotoon. Tammalla kesti aikansa, mutta lopulta sen selkä pyöristyi. Silloin Oresama sanoi, että Tilda alkoi liikkua itse, eikä sitä tarvinnut jatkuvasti painella pohkeilla liikkeelle. Kun Tilda alkoi ravata reippaasti ihan itse, Oresaman istunta parantui ja käsi keveni automaattisesti.
Lopputunnista tehtiin avo- ja sulkutaivutuksia. Oresama hymyili: Tilda liikkui kuulemma taas niin kuin entisissä kisoissaan, eikä siihen ihmeitä ole tarvittu.
Tunnin jälkeen ehdotin Oresamalle peilin kanssa ratsastamista - ja satulansovittajaa. Tildan haluttomuus voi johtua kipeistä lihaksista, jotka satula on aiheuttanut kovassa treenissä.
Joulukuu 2016
Nyt se on myönnettävä: taisin luulla hevosestani liikaa, tai sitten meillä oli aloittelijoiden onnea kilpailuissa viime kuussa. Tämäkin kuu alkoi hienosti tutussa Metsovaarassa, ja sieltä jatkettiin ihan uudelle ja tuntemattomalle kentälle Moonriseen. Esteitä mentiin enemmän kuin marraskuussa. Sitten noin kuun puolessavälissä Tilda ykskaks jotenkin väsähti. Meno oli ihan sairaan tahmeaa ja ratsastus vaikeaa. Tunsin tekeväni mokia, joita en normaalisti tee, ja kilttiluontoinen Tildani vastasi kämmeihini kiukuttelemalla. Saimme pari hassua sijoitusta, ja nekin tasan siksi, että meidän luokissamme sattui olemaan todella huono taso.
Olin ilmoittanut Tildan tammikuuksikin kilpailemaan, mutta vedin ilmoittautumiset pois. Keskitymme tammikuun kokonaan treenaamiseen, ja helmikuussakin vasta kokeillaan kilpailemista. Minun on saatava ensin itseni kuosiin ja sitten Tilda, sillä tammalla on ihan varmasti kapasiteettia parempaan! Nähtiinhän se jo viime kuussa!
Marraskuu 2016
Ensimmäinen kisakuukausi alkaa olla nyt Tildan kanssa takanapäin, ja ai hurja kuinka hyvin meni! Kisat kisailtiin lähinnä Tvishan eri talleilla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, ja sijoituksia sateli. Ja voittoja - en ole ikinä voittanut yhdellä hevosella noin montaa luokkaa kuukaudessa!! Harkitsenkin Tildan siirtämistä vaikeamman tason luokkiin ainakin kouluratsastuksessa. Sen kanssa on liian helppo menestyä helpon A:n luokissa. Oikea taso voisi olla vaativa B!
Tilda ei tunnu väsyneeltä, vaikka sen ihkaensimmäinen kisakuukausi on ollut hullunmyllyä. Siksi olen ilmoittanut sen joulukuuksikin vaikka kuinka moneen paikkaan. Odotan paljon kisoilta, jotka pidetään Tvishan Metsovaarassa. Siellä meni tässäkin kuussa kaikkein upeiten, ja nyt paikka on jo Tildalle tuttu!
Lokakuu 2016
Kun Erkinheimoissa ei ole varsoja, ei sitä ikinä tule muisteltua, miten kovaa työtä varsojen pitäminen on. Nyt meillä on yksi varsa, Matilda eli Tilda. Vaikka Tilda on harvinaisen kiltti hevosvauva, sen hoitaminen vie hirveästi aikaa! Aluksi oli tietenkin helppoa, kun Tilda vain seuraili emäänsä, mutta ah ja voi, kun koitti aika opetella aikuisen hevosen elämää.
Tilda piti vieroittaa, ja sehän huusi emäänsä sydäntäsärkevästi. Aina ne varsat huutavat, ja aina tekee mieli päästää ne vain vielä hetkeksi emän luoksen.
Tilda piti opettaa harjattavaksi ja käsiteltäväksi, ja sitten se piti opettaa valjaisiin, satulaan ja suitsiin. Se oli tämän neidin kanssa melko helppoa. Kaviosta meinasi tulla vain satulan kanssa, kun tytöntyllerö pelkäsi niin kovasti.
Ohjasajo-opetus meni hienosti, mutta voi veljet sitä ratsuksi opettamista. Tilda ei meinannut uskoa, ettei mitään hätää ole, vaan se temppuili enemmän kuin mikään varsa pitkään aikaan. Lopulta onnistui.
Entäs sitten murrosikä? Tildalla se oli melko helppo, mutta samalla yhden Erkinheimon kokopäivätyöksi muodostui kouluttaa Tildasta oikea ratsu. Osasihan se ratsutuksen jälkeen mennä eteen, taakse ja sivuille, ja valita oikean askellajinkin yleensä. Mutta nyt oli aika oppia kaikki se muu, se suurin osa, oikea ratsastus. Tässä vaiheessa oli ongelmia: tallin väki sairasti, oli kuolemantapauksia perheessä, ja kaikenlaista. Koulutus jäi siis syntisen vähäksi.
No, onneksi Tildasta on tullut nyt aikuinen ja pahin on ohitse. Nyt on aika nauttia työmme hedelmistä, eli kilpailla Tildalla voitton!
Jälkikasvu
18.10.2016 t. Erkinheimon Keisarinna (i. Erkinheimon Jokisusi)
11.03.2018 o. Erkinheimon Pöyristes (i: Erkinheimon Jeskamandeera)
|