Erkinheimot

  Erkinheimon Krokotiilinkyynel

Erkinheimon Krokotiilinkyynel menehtyi vanhuuteen 9.10.2018. Sillä on muistosivut tämän sivun katoamisen varalta.

  Nimi   Erkinheimon Krokotiilinkyynel aka Kroko
  Rotu   Suomenhevonen
  Sukupuoli   Tamma
  Säkäkorkeus   151cm
  Syntynyt, ikä   20.10.-10 17v (3v+6kk=1v)
  Rekisterinumero   VH11-018-0724
  Kasvattaja   Oresama, Erkinheimot
  Omistaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji   Yleispainotus
  Koulutustaso   HeB, 100cm, helppo, noviisi
  Saavutukset   SLA-I, YLA2, ERJ-II, KRJ-II,
  KERJ-III, VVJ-II,
  Preferent VMRJ: 44p.(C) Jenny K, Alegre

Luonne

Kroko sai leijonanosan, kun aivoja jaettiin. Se on oppivainen ja viisas tamma, mutta on tajunnut myös parhaat konstit luistaa töistä kuumina päivinä. Neiti oppii helposti niin hyvät kuin huonotkin tavat, joten ihmisen tulee jatkuvasti olla tarkkana sen lähellä. Opettaakko neiti seisomaan nätisti käytävällä harjauksessa, vaiko avaamaan solmuja riimunarusta? Tämän hevosen kanssa valinta on sen ympärillä pyörivien ihmisten.

Hoitaminen on ainakin toistaiseksi vielä helppoa, koska Kroko on oppinut hyville tavoille. Se yrittää kyllä häiritä esimerkiksi hamuamalla hoitajansa taskut, mutta sellaista lusmuilua ei tämän neidin kanssa voi sallia, ettei koko aika mene aina ruumiintarkastukseen. Ihminen ei ole kävelevä karkkiautomaatti, jonka taskusta voi varastaa kaikenlaisia herkkuja, vaan ihminen on tämän lauman pomo. Topakka kielto vain, ja tarvittaessa Krokon pään painaminen kämmenellä pois edestä, niin kyllä se neito siitä sitten tasoittuu. Harjaamisestahan tyttö nauttii, pyörittelee ylähuultaan kumisualla hierottaessa ja melkein kehrää kuin kissa, kun joku viitsii oikein pitkin vedoin sukia. Harjan kampaaminen saa tamman veteläksi kuin keitetty makaroni, jostain syystä tämä ratsu kun pitää siitä, vaikka yleensä se on hevosten kauhu.
Satulakin on joka ikinen päivä yhtä mielenkiintoinen kapine. Kroko yrittää taipua pää kenossa kiskomaan jalustimia ja näykkimään satulasiipiä. Se ei aivan yllä, mutta voisi jonain päivänä sotkea itsensä jalustihihnaan, tai jotain, joten sellaiset temput tulee kieltää alkuunsa. Räplääminen myös hidastaa satulointia, joten jo senkin vuoksi Krokoa ei pidä opettaa hulluuttelemaan. Hyvä puoli on, että satulavyölle tamma ei innostuksissaan ehdi pullistella. Kuolaimetkin se ahmaisee hoitajan kämmeneltä sellaisella vimmalla, että hyvä kun ei nielaise koko kapineita saman tien.

Heilahdus, heilahdus, ympäri. Kroko on heti lämmittelystä asti asialla, ellei sää ole ihan kamalan kuuma ja polta intoa pois koko hevosesta. Yleensä tamma painaa menemään välillä vähän liiankin kovassa vauhdissa, mutta kun plussa-asteita tulee tarpeeksi, ratsuressu hyytyy keskelle kenttää. Sellaisina päivinä se yrittää lusmuilla tiensä lomanviettoon kököttämällä keskellä kenttää kuin juurtuneena siihen. Edes raippa ei auta sen paksuun nahkaan, mutta onneksi sen saa huijattua liikkeelle antamalla kääntäviä apuja kannustavien sijaan.
Koulutreenissä on pomon oltava selvillä. Kroko ei tarkoita pahaa pinkoessaan kieli vyön alla, vaan se vain tahtoisi tehdä monta asiaa samaan aikaan. Ratsastajan on saatava tamma saman tien kuriin, jotta harjoittelu onnistuu. Kun tämän ratsun saa otettua hallintaansa, meno on yhtä unelmaa: tamma on kuuliainen, eteenpäinpyrkivä, energinen ja niin hienoliikkeinen, kuin suomenhevostamma vain voi olla. Vaikeimpienkin juttujen kimppuun se käy korvat pystyssä ja sinnikkään näköisenä.
Esteet ylittyvät näppärästi, mutta Krokolla on paha tapa kaahata lähestymisissä. Siihen auttaa herättävä puolipidäte silloin, toinen tällöin, mutta selässäistujan on muutenkin oltava skarppina. Jos Kroko saa tilaisuuden, tottakai se juoksee onnesta soikeana päin muuria ja ristikon läpi. Ilopukkeja saattaa näkyä joskus.
Maastossa tamma rauhoittuu katselemaan ympärilleen. Niin tyhmä se on, ettei osaa pelätä edes mutkan takaa kauheasti pauhaamalla tulevaa traktoria, mutta eipä sellaisesta voi valittaa. Onpahan neitokainen ainakin ehdottoman maasto- ja liikennevarma ratsu.

Kisatapahtuma ei pelota. Kouluratsastuksessa Kroko kuitenkin keskittyy vähän liikaa yleisölle poseeraamiseen, ja yrittää luistella livohkaan ratsastajan pohjeapujen ulottuvilta, mutta asiahan tottakai on korjattavissa. Krokoa pitää pyörittää ja komentaa kunnolla lämmittelyssä, jotta radan saa sujumaan ja hevosen keskittämään energiansa siihen.
Estekisoissa taas saa varoa sitä, ettei prinsessamme vedä mutkia suoraksi oikein kunnolla. Vauhti on kovaa joka tapauksessa, mutta ratsastajan on vain kyettävä siihen mukaan. Jos ihminen kannustaa ja auttaa Krokoa sen sijaan että käyttäisi molempien energiaa turhiin hillintäyrityksiin, suoritus on loistava. Hevonen on iloinen ja ylpeä tyyppi, ja tahtoo myös näyttää sen muille.

Suku

Henkisoturi
sh, 162cm
YLA2, SLA-II, KRJ-II, ERJ-III,
KERJ-III, Bronze Premium VMRJ3
Helemias (evm.) Helmanni (evm.)
Varjon Merianni (evm.)
Sotavaimo (evm.) Toinen Aadolf (evm.)
Mäen Diivatar (evm.)
Mielikuvituksen Tuote
sh, 149cm
SLA-II, YLA2, ERJ-II,
KRJ-II, KERJ-III, VVJ-I, Premier
Mielikuvittelu (evm.) Kuvituksellinen (evm.)
Mieliteko (evm.)
Emergenssi Eleganssi (evm.) Sivistyssana (evm.)
Aika-Elegantti (evm.)Henkisoturi on yleispainotteinen, menestynyt, musta hevosori. Ori on kilpaillut lähinnä esteitä ja koulua, mutta se on kokeillut nuoruudessaan pari kertaa menestystään myös työhevoskilpailuissa keskinkertaisella menestyksellä. Luonteeltaan Henkisoturi, tuttujen kesken vain "Kille" on säyseä, yhteistyöhaluinen ja positiivinen. Jos kunnon suomenhevosia etsitään, Henkisoturi ja sen ensimmäinen morsian ovat täsmälleen oikeanlaisia.

Helemias on ulkonäöltään täsmälleen kuin Kille, vain sentin matalampi ja päässä on suuri tähti. Muuten rakenne, väri ja suuret, lempeät silmät ovat samat. Kilparadoillakin menestynyt ori sai elämänsä aikana vain viisi varsaa, joista Kille on kaikkein nuorin. Varsoista jokainen on yleispainotteinen ja kilpailuissa hienosti menestynyt. Kille on ainoa mustan värin perinyt, mutta muutkin saivat isänsä upean rakenteen.
Kyllä, se on juuri se Helmanni. Se, joka ponnahti tyhjän päältä, vahinkovarsana ratsastuskoulun tammast syntyi, ja josta tuli menestynein suomenhevonen aikoihin. Helmanni ei todellakaan kaipaisi esittelyjä, se kun tunnetaan ulkomaillakin pelkästä nimestä. Tämä musta ori oli luonnonlahjakkuus esteillä, hyppytyylikin sillä oli omalaatuinen ja mielettömän hyvä. Kaksitoista tammaa ori astui, mutta vain kahdeksan varsaa selvisi hengissä aikuisikään huonon geenin vuoksi. Nämä varsat ovat kuitenkin saaneet vain terveitä jälkeläisiä.
Varjon Merianni tuli Varjon siittolasta Itä-Suomeen pikkuvarsana. Se oli kookas, tumma väriltään ja melko neutraali ja väliinpitämätön luonteeltaan. Killen tapaan se totteli kuuliaisesti ratsastajansa pienimpiäkin vihjeitä, mutta ei sen luonteessa samaa vilpitöntä rakkautta koskaan ollut. Estekisoissa kiitettävästi pärjännyt tamma harrasti myös kouluratsastusta huvikseen, joskaan ei milloinkaan menestynyt siinä merkittävästi. Varjon Meriannilla on kolme varsaa, joista kaikki ovat oreja.

Sotavaimolta Kille peri muutakin kuin nimen. Tämä on se suurin loistavaa luonnetta tuova linkki orin suvussa. "Sonja" oli myös yleispainotteinen kilpahevonen, kuten Killekin, ja pelkällä avoimella luonteellaan se menestyi, koska sitä todella huvitti oppia uutta. Tamma olisi saanut laatuarvostelupalkintojakin, mutta omistaja ei niitä arvostanut, joten ne jäivät anomatta. Nykyään neiti on jo erittäin vanha ja sairaudetkin alkavat painaa, mutta silti kiltti tamma nauttii suuresti omistajiensa lastenlasten käydessä viikonloppuisin rauhallisilla ratsastusretkillä sen kanssa.
Herra Toinen Aadolf tuppaa usein hätkähdyttämään nimellään. Oikein, orin nimi viittaa juuri siihen toiseen Adolfiin, siihen saksalaiseen setään, mutta ei suinkaan pahassa mielessä. Toinen Aadolf on luonteeltaan niin kovi ryhdikäs ja saksalaissotilaan kaltainen, että niin se päätettiin sitten nimetä. Periksiantamaton ori on loistava esteratsu, mutta vaikka upeat askeleet riittäisivätkin kouluratsastuksessa voittoihin, hevosen hermot eivät kestä sitä puuhaa. Tämä ori periyttää lujaa tahtoa ja ryhdikästä olemusta.
Rintamäen Jounin kasvattama Mäen Diivatar oli tamma, jota sen nimi kuvasti oikein hyvin. Se tiesi olevansa kaunis ja fiksu, ja käytti ominaisuuksiaan häikäilemättä hyväkseen. Taidoilla ne kaikki este- ja kouluratsastussijoitukset silti hankittiin, ja niitähän "Diivalle" ropisi kovaan tahtiin koko kymmenvuotisen uran ajan.

Emätamma Mielikuvituksen Tuote sai Krokon kovin nuorena ja kokemattomana, mutta kova ratsu pienestä, lähes ponikokoisesta neidistä kehittyi. Hyvän luonteensa ja älykkyytensä ansiosta "Miina" oppi helposti kaksi ammattia: yleispainotteisen nimellä kulkeva prinsessa kilpailee vuorotellen, kausittain esteitä ja kouluratsastusta. Vielä ei ole meriittejä siunaantunut, mutta ehkä tämä pirteä ruunikko pian sellaisiakin saa hankittua.

Estepainotteinen Mielikuvittelu hyppäsi kansan sydämeen ihan ensimmäisenä luonteensa vuoksi. Ori on hämmästyttävän säyseä ja elämänmyönteinen kaverus, ja sen kaikki neljä varsaa ovat perineet saman ominaisuuden. Hyppysuorituksiakaan ei voi haukkua: tämä vaalea rautias on kiitänyt estekenttää ristiin rastiin paljon enemmän, kuin keskiverto suomenhevospoika. Mielikuvittelua on aina sanottu kevyeksi ratsastettavaksi ja nopeaksi oppimaan - joskin se kuulemma oppi myös pahoja tapoja erittäin herkästi. Hevonen viettää eläkepäiviään pohjoisessa Lapissa, ja on terve ja hyväkuntoinen.
Kunnon ori, estepainotteinen Kuvauksellinen sai pikkupoikana nimensä ulkonäkönsä vuoksi, ja kohdilleen kuvaus osuukin. Poika oli parhaina aikoinaan ruumiillistuma täydellisestä suomenhevosrakenteesta. Sopusuhtainen, kaunis, hyvärakenteinen, hyväkuntoinen, lihaksikas ja kiiltäväkarvainen. Luonteeltaan KTK-I -palkittu poika kuitenkin oli sen verran kipakka, että sillä astutettiin vain kolme tammaa äkäisten varsojen pelossa. Turhiksipa huolet osoittautuivat, koska ilmeisesti tulisuus olikin kiinni koulutuksesta eikä geeneistä.
Kuka muistaa yleispainotteisen Mieliteon? Varmasti moni, koska oriin on virtuaalisilla hevoskasvattajilla viharakkaussuhde. Se on moninkertaisesti palkittu sekä näyttelyiden että este- ja koululuokkien puolesta, ja siksi oivallinen nimi suvussa kuin suvussa. Välillä tuntui, kuin kaikki hevoset olisivat olleet sukua tälle pojalle, ja se tahdottiin hävittää sukutauluista. Nyt, kun eläviä lähisukulaisia on enää kolme, tahdotaan Mieliteon sukulinja herättää väen vängellä uudelleen.

Monitaituri Emergenssi Eleganssi on vähintään yhtä hieno, kuin fiksu nimensä. Se ei töitä pelkää, ja onkin oppinut kunnon yleispainotteiseksi suomineidoksi. Aina metrinkorkuisetkin esteet ylittyvät, ja koulua tyttö tanssii komeasti kuin mikäkin balleriina. Hieman hienohelmahan tuo neiti on luonteeltaan, mutta mikäs sen on ollessa. Tällä raudikolla on kaksi varsaa, eikä se enempää tule saamaan.
Yleispainotteinen suku jatkuu kauemmas nimellä Sivistyssana. Ori on raudikko, niin kuin koko lähisukunsakin, ja luonteeltaan enemmän kuin käsiteltävä, jos ottaa huomioon kyseessä olevan orin. Ratsu on jotenkin raskasta tekoa, joten se ei korkeilla tasoilla kilpaillut, mutta menestyi kuitenkin sen verran, että pääsi jatkamaan sukuaan. Kun kolme kevytrakenteista tammaa astutettiin Sivistyssanalla, varsoista tuli melkolailla isänsä näköisiä, mutta huomattavasti kevyempiä ja ratsumaisempia.
Aika-Elegantti oli kyllä yleispainotteinen jo sukunsakin puolesta, mutta enemmän se esteitä hyppi. Seitsemänvuotiaana tamma pääsi kantakirjaan kakkospalkinnolle, ja vasta kolmetoistavuotiaana se sai aikaiseksi hakea itselleen esteratsastuksen laatuarvostelusta kakkospalkinnon. Samoihin aikoihin jäi Aika-Elegantti siitostammaksi, ja kuoli myöhemmin, 31-vuotiaana vanhuuteensa.

Kilpailukalenteri

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
23.10.-10 Zur체ck KRJ/HeB 2/28
04.03.-11 Crash Ponies KRJ/HeB 1/60
05.03.-11 Crash Ponies KRJ/HeB 6/60
08.03.-11 Crash Ponies KRJ/HeB 1/60
29.06.-11 FUN Ponies ERJ/90cm 5/30
30.06.-11 Icon Este/60cm 8/76
30.06.-11 Kes채n Kuiskaus Koulu/HeB 3/15
02.07.-11 Icon Este/90cm 1/128
03.07.-11 Icon Este/90cm 8/128
03.07.-11 Dark Side Trakehners ERJ/80cm 3/40
04.07.-11 Dark Side Trakehners ERJ/90cm 2/30
05.07.-11 Dark Side Trakehners ERJ/100cm 5/30
18.07.-11 Hengenvaara Koulu/HeB 2/14
20.07.-11 Hengenvaara Este/90cm 4/20
20.07.-11 Waur Koulu/HeB 10/173
20.07.-11 Valkia Koulu/HeB 5/41
20.07.-11 Hengenvaara Koulu/HeB 1/15
24.07.-11 Valkia Koulu/HeB 5/41
24.07.-11 Stall Katina Koulu/HeC 2/20
31.07.-11 Alegre VSHK/HeC 2/23
26.07.-11 Valkia Koulu/HeB 3/41
15.11.-11 Ivory Stables Koulu/HeB 3/55
19.02.-12 Zurück ERJ/100cm 1/50
19.02.-12 Zurück ERJ/100cm 7/50
04.03.-12 Zurück KRJ/HeB 2/50
04.03.-12 Jindabyne KRJ/HeB 1/40
05.03.-12 Zurück ERJ/100cm 3/50
09.03.-12 Zurück ERJ/100cm 6/50
19.03.-12 Zurück KRJ/HeB 3/50
09.04.-13 Fiktio KRJ/HeB 6/100
11.04.-13 Fiktio KRJ/HeC 6/100
11.04.-13 KK Bailador ERJ/100cm 2/50
12.04.-13 KK Bailador ERJ/100cm 5/50
13.04.-13 Fiktio KRJ/HeB 9/100
14.04.-13 Fiktio KRJ/HeC 5/100
14.04.-13 Koston Suomenhevoset KRJ/HeB 1/50
14.04.-13 Satulinna ERJ/100cm 2/50
15.04.-13 Satulinna ERJ/100cm 2/50
16.04.-13 Twisty Puzzle ERJ/100cm 1/30
17.04.-13 Satulinna ERJ/100cm 1/50
21.04.-13 Jindabyne KRJ/HeB 3/40
22.05.-13 Satulinna KRJ/HeB 5/30
24.05.-13 Satulinna KRJ/HeB 4/30
05.06.-13 Zurück ERJ/100cm 5/50
09.06.-13 Zurück KRJ/HeB 3/50
17.06.-13 Zurück ERJ/100cm 3/50
24.06.-13 Zurück ERJ/100cm 6/50
27.06.-13 Zurück KRJ/HeB 4/50
01.07.-13 Zurück ERJ/100cm 1/50
01.07.-13 Zurück ERJ/100cm 4/50
02.07.-13 Zurück ERJ/100cm 5/50
03.07.-13 Zurück ERJ/100cm 7/50
13.07.-13 KK Stewart KRJ/HeB 1/30
14.07.-13 KK Stewart KRJ/HeB 5/30
22.08.-13 Zurück ERJ/100cm 5/50
24.08.-13 Zurück ERJ/100cm 5/50
31.08.-13 Zurück ERJ/100cm 4/50
26.11.-13 Mewian Welsh KRJ/HeB 1/50
26.11.-13 Hiprakka ERJ/100cm 3/30
01.12.-13 Hiprakka ERJ/100cm 3/30
02.12.-13 Hiprakka ERJ/100cm 4/30
03.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/100cm 1/30
13.12.-13 Fiktio KRJ/HeB 2/40
15.12.-13 Fiktio KRJ/HeB 5/40
20.12.-13 Golden League KRJ/HeB 1/30
25.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/100cm 1/30
15.02.-14 VMRJ VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 1/41, 20p.
08.03.-14 Hiprakka KRJ/HeB 3/30
09.03.-14 Zurück ERJ/100cm 4/30
10.03.-14 Zurück ERJ/100cm 2/30
13.03.-14 Zurück ERJ/100cm 3/30
14.03.-14 Vannaha ERJ/100cm 1/30
16.03.-14 Zurück ERJ/100cm 4/30
21.03.-14 Gestüt Elkenburgh ERJ/100cm 4/30
21.03.-14 Gestüt Elkenburgh ERJ/100cm 1/30
24.03.-14 Maanan Suomenhevoset ERJ/100cm 3/30
30.03.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 6/27, 10p.
28.09.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 3/50
03.10.-14 Zurück ERJ/100cm 2/30
03.10.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
05.10.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
07.10.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 2/30
10.10.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 5/30
10.10.-14 Zurück ERJ/90cm 3/9
11.10.-14 Zurück ERJ/100cm 2/8
12.10.-14 Zurück ERJ/90cm 2/9
12.10.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 2/30
06.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 4/25, 7p.
08.11.-14 Zurück ERJ/100cm 5/30
09.11.-14 Zurück ERJ/100cm 1/30
09.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 13/25, 1p.
10.11.-14 Zurück ERJ/100cm 5/30
10.11.-14 Zurück ERJ/100cm 4/30
11.11.-14 Zurück ERJ/100cm 4/30
12.11.-14 Zurück ERJ/100cm 4/30
17.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
17.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
18.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
19.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
19.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 3/26
20.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/28
20.11.-14 Zurück KRJ/HeB 2/30
20.11.-14 Zurück KRJ/HeB 4/26
22.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 4/28
24.11.-14 Zurück KRJ/HeB 1/26
28.11.-14 Zurück KRJ/HeB 2/24
30.11.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 16/16, 2p.
01.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km nopeus 4/8, 2p.
31.12.-14 Brigadier Stud VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 16/17, 2p
03.02.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 4/30
09.02.-15 Locin Talli KRJ/HeB 4/30
20.02.-15 Fiktio KRJ/HeB 4/40
23.02.-15 Fiktio KRJ/HeB 2/40
18.10.-16 Pirunkorpi KERJ/Helppo 6/40
23.10.-16 Pirunkorpi KERJ/Helppo 5/40
02.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 4/17
03.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 5/30
03.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 3/30
04.11.-16 Pirunkorpi KERJ/Helppo 4/40
04.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 3/30
04.11.-16 Metsovaara KERJ/Helppo 1/26
05.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 4/17
07.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 4/30
07.11.-16 Wyrda KERJ/Helppo 1/30
08.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 3/30
08.11.-16 Metsovaara KERJ/Helppo 1/26
09.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 4/30
10.11.-16 Wyrda KERJ/Helppo 3/30
10.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 2/30
12.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 4/30
12.11.-16 Mörkövaara KERJ/Helppo 2/40
15.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 2/30
16.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 4/30
17.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 4/30
18.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 1/30
19.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 3/30
19.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/30
19.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 4/30
22.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 5/30
23.11.-16 Ros Cirein KERJ/Helppo 4/25
23.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 5/30
24.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/30
24.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/30
25.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 1/30
25.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/30
26.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 2/30
26.11.-16 Ros Cirein KERJ/Helppo 3/25
26.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 4/30
27.11.-16 Mörkövaara KERJ/Helppo 3/29
28.11.-16 Ros Cirein KERJ/Helppo 3/25
29.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 2/30
29.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/30
30.11.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 4/30
30.11.-16 Hortensia KERJ/Helppo 3/30
10.11.-17 Adina VVJ/Noviisi koulu 4/75
11.11.-17 Adina VVJ/Noviisi tarkkuus 5/75
22.11.-17 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/7
30.11.-17 Erkinheimot VVJ/Noviisi yhdistetty 1/9
28.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/13
28.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 1/13
31.01.-18 Vindhani VVJ/Noviisi koulu 3/15
04.03.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi koulu 1/100
07.03.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi koulu 10/100
10.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 1/40
10.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 1/15
11.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 1/15
11.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 1/15
13.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/15
13.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 5/30
18.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 4/29
23.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi kestävyys 4/40
24.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi kestävyys 3/40
24.03.-18 Wyat VVJ/Noviisi yhdistetty 1/40
28.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi kestävyys 3/40
04.04.-18 Prime Sporthorses VVJ/Noviisi kestävyys 3/26
05.04.-18 Vuorna VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
05.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 4/27
07.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 3/27
07.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 4/27
08.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 2/27
25.04.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 4/30
27.04.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 1/30
27.04.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 4/30
27.04.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 1/31
30.04.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/30
12.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/30
17.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/30
18.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 3/30
18.05.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 1/33
19.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 5/30
20.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 5/30
22.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/30
25.05.-18 Zurück VVJ/Noviisi koulu 5/30
25.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 4/30
27.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 1/30
29.05.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 1/30
30.05.-18 Zurück VVJ/Noviisi koulu 4/30

Päiväkirja ja valmennukset

041016
En ole pitkään aikaan vain RATSASTANUT millään hevosella ilman mitään ihmeempää agendaa, mutta tänään sen tein Krokolla. Menin ilman satulaa, terapiavyöllä. Suitset tammalla aluksi oli, mutta hetken kentällä pyörittyämme vaihdoin ne riimuun ja naruun ja lähdin maastoon.
Kroko on saanut massaa sitten huippu-urheilijan aikojensa, mutta ei se vielä mikään lihava ole. Sen vähän pyöreässä selässä oli ihana istua, ja vaikka ilma oli hyytävä ja tuuli kamala, sen selkä ja kyljet olivat lämpöiset ja käynti keinuvaa.
Ratsastelin kauan Krokolla käyntiä ja löysää, hidasta ravia. En vaatinut siltä mitään muuta kuin nätisti kulkemista. Annoin sen napsia suuhunsa heinänkorsia polun reunasta ja maistella viimeisiä vihreitä lehtiä puista. Rentouduimme molemmat oikein kunnolla.

010916
Nyt on Kroko valmiina syksyyn! Viimeiset matolääkkeet on annettu eläinlääkärin ohjeen mukaan, ja tänään vuoltiin kaviot ja laitettiin kengät uudelleen kiinni. Etujalkoihin vaihdettiin ihan uutukaiset kengät, takakengät olivat vielä hyvät. Myös pientä kauneushoitoa harjoitettiin: leikkasin Krokon pitkäksi päässeen, maata viistävän hännän ja nypin koko harjan siistiksi. Korvakarvat trimmattiin, etteivät rehota. äsken viimeiseksi tervasin Krokon kaviot yötä vastaan.
Minulla on hirveä inspiraatio laittaa Krokoa nätiksi nyt. Mitään kisoja tai muuta sellaista ei ole lähipäivinä tiedossa, mutta olen googlettanut erilaisia hevosten kampauksia. Sormeni syyhyävät, että saan kokeilla Krokoon huomenna erästä ranskanlettityyppistä kampausta! Aion ottaa Krokosta kuvia muistoksi, kun laitan sen supernätiksi heti aamusta!

280516
Kroko sitten otti ja ahmi sangollisen kuivia leipäpaloja ihan itsenäisesti. Ei neito kauaksi aikaa jäänyt vahtimatta, mutta jotenkin tämä lukkoseppä oli kammennut itsensä karsinastaan ulos ja raskaan oven läpi rehuhuoneeseen ahmimaan. Onneksi kyseessä kuitenkin oli sangollinen leipää, eikä vaikka satalitrainen sammiollinen kauraa, joka myös oli tilassa vain kevyt kansi päällään.
Tapaus sattui melkein heti aamusta. Minä olin tietenkin koko päivän hermostunut ja tuijotin Krokon kuntoa. Ei kai se vaan saa ähkyä? Mitä jos sille tulee kaviokuume? Suolitukos? SYöPä! Mitään muita oireita ei kuitenkaan näkynyt, kuin tavattoman ylpeä hännän asento onnistuneen rosvoretken johdosta.
Kroko jäi nyt ilman iltaruokaa. Heinää se toki sai, mutta katsoin sen syöneen jo riittävästi muuta. Huomenna sitten kevyt kaura-porkkana-ateria!

020516
Hevosenomistajat tietävät, miten vaikeaa kunnollisen satulan löytäminen on. Satulan pitäisi sopia täsmälleen hevosen selkään niin, että sen on mukava tehdä töitä. Jo tämä tuottaa ainakin ongelmia meidän Krokon kanssa: mikään satula ei tunnu sopivan sille. Yksi hyvä on löytynyt, mutta se on jo niin huonossa kunnossa, että uutta on etsitty kissojen ja koirien kanssa. Vanhan mallin valmistus on jo valitettavasti lopetettu. Tottakai olen yrittänyt tilata uuden samanlaisen!
No, montaa satulaa onkin kokeiltu. Pari on istunut Krokon selkään kuin sille tehty, mutta ne eivät olleetkaan sitten hyviä minun pyllylleni, ja sekin on minusta tärkeää. Tänään kuitenkin löytyi jumalten lahja hevosilmisille: penkki, jossa on ihana istua ja jonka leveyttä saa säädettyä kuuskulma-avaimella etukaaresta! Ostin satulan saman tien, ja kolme muuta samanlaista siltä varalta, että joku muu suomenhevosista tarvitsisi uuden ja samanlainen penkki sopisi niidenkin selkään. Olen niin onnellinen uuden varusteen löytymisen johdosta!

200416
Nyt se on tapahtunut. Kroko on kalunnut haassaan kasvavan puun kuoren pois metrin pituudelta ihan joka puolelta. Ei varmana enää kesällä kasvata lehtiä tuo puu! Rikoskumppaneina toimivat Äipän Anarkisti ja Kukka Nimeltään Tähti. Tapaus sai minut ajattelemaan, että olisi ehkä aika keksiä tammoille jotain virikkeitä hakaan, siellähän ne suurimman osan päivistään viettävät.
Toisaalta Kroko on sen verran fiksu vompatti, ettei sitä kauaa sama lelu kiinnosta (paitsi jos kyseessä on puun tuhoaminen). Onhan sillä ollut palloja, nauriita ja kokonaisia nuoria koivuja, jolla se on muiden tammojen kanssa saanut pelehtiä. Nyt laitoin sille tilaukseen sellaisen kahvakuulan näköisen, hevosia varten suunnitellun aktivointipallon. Toivottavasti siitä on tammoille yhtä paljon iloa kuin niiden tuhoamasta kasvista.

30102015
Huomenna on se päivä. Huomenna se tapahtuu. Huomenna aukeaa ilmoittautuminen ERJ:n laatuarvosteluun ja minä kirjoitan ilmoittautumislomakkeeseen Krokon nimen. Tätä hetkeä olen odottanut siitä asti kun Kroko, Erkinheimojen kasvattajanimen alla ensimmäinen koskaan syntynyt varsa, tuli tähän maailmaan. Olo on suuri - ja niin ovat juhlallisuudetkin Erkinheimojen tallissa! Onnitteluja on satanut niin minulle kuin hevosellenikin. Minua on vain taputettu selkään, mutta tammankutale onkin saanut porkkanaa, omenaa ja jopa mandariinin onnentoivotuksia terästämään. Se ei itse tiedä, mistä tässä kaikessa hässäkässä on kyse, mutta ei se välitä. Krokolle mikä tahansa herkku kelpaa aina!
Huomenna, kun olen täyttänyt ja postittanut Krokon ilmoituksen, karautan tammallani auringonnousuun niin kuin vanhoina hyvinä aikoina. Ratsastan ravia hengitys huuruten ja silmälasit sumeina koko matkan hyiselle järvelle saakka. Sitten vasta annan Krokon kävellä, ja kierrämme ihan koko järven. Olemme monta tuntia matkassa, ja jos minulle tulee kylmä, kävelen osan matkasta.
Järveltä on sitten hyvä suunnata kohti erilaisia seikkailuja. Kilpakentät on koluttu, ja pian on laatuarvostelutilaisuuksetkin tarkastettu. Luulen seuraavan seikkailumme olevan Kummihevostoiminta!

04032015
Erkinheimon kruununperillinen on syntynyt aamuyöllä, ja Erkinheimojen isäntä on tähän pieneen ihmeeseen niin kovin rakastunut. Ajattelin, että poikavauva nimetään emänsä Krokon mukaan ehkä Erkinheimon Tikittävä Krokotiili -nimellä, vaan eipä se isännälle sovi. Kuulemma nuori prinssi on Erkinheimon Anubis, koska onhan se sentään jumalolennon nimi, ja jumalainen on tuo nuori varsakin.
Jumalhevonen tai ei, Krokon synnytys oli helppo ja nopea. Eläinlääkäriä tai muutakaan apua ei tamma tarvinnut, vaikka suuri krokotiiliprinssi olikin sen ensimmäinen varsa, eikä Kroko ole enää kovin nuori itse. Minä valvoin tammani kanssa ja kipitin kolmen maissa sänkyyn, kun kaikki näytti ihan normaalilta. Parin tunnin unien jälkeen minun oli kuitenkin palattava talliin. Onneksi jätin vauvan itkuhälyttimen neidin karsinaan, kun osasin vähän arvata, että sinne menee jo aamusta kauhea lössi pällistelemään uutta tulokasta.
Koska Kroko, äitiyteensä uponnut raukka, ei osaa itse ajaa tyhmiä ihmisiä pois, minä olen hätyytellyt työntekijöitä kauemmas aamusta saakka. Kroko nauttii rauhasta tervenä ja iloisena. Minä puolestani olen niin varteenotettava vahtikoira, että piirrustustaitoisin Erkinheimojen pojista piirsi minusta pilakuvan, jossa kivääri kädessä pidän vartiota hämmentyneen Krokon karsinan edessä.

010315
Ei varsaa, ei edes yhden yhtä, ei ainoatakaan pikkuista. Missä Krokon pieni krokotiiliprinssi viipyy? Tammaraasu on suuri kuin vuori, ja yhtä vihainen kuin tallimestari silloin, kun täytin hänen kumisaappaansa vedellä. Kroko ei halua olla ulkona, eikä varsinkaan sisällä. Sillä on nälkä koko ajan, mutta se ei haluaisi yhtään heinää, vaan pelkkää kauraa ja lesettä. Kylmää vettä se ei juo, vaan sille pitää juomavesikin lämmittää. Lämmintä vettä se taas ryystää niin kovalla voimalla, että ihme kun ei halkea. Tyytyväinen se tuntuu olevan vain silloin, kun joku kävelyttää sitä. Silloin tämä prinssin äitihahmo nostaa korvansakin pystyyn ja välillä hieman hörähtelee. Kävely auttaa sen tuskiin, mutta lujaa se ei jaksa mennä. Kävelytys onkin pääasiassa seisoskelua. Krokon kanssa pitää ottaa aina muutama askel ja antaa sen sitten ihmetellä ympäristöään. Liikkumista jatketaan vasta, kun Kroko itse liikkuu. Eihän kukaan jaksa kävellä sen kanssa, kun pelkkä tallin kiertäminen kestää yli kaksi tuntia, ja välillä tamman on pysähdyttävä välttämättä juomaan ja pissalle. Kylmäkin ulkona on, etenkin Krokon kanssa seisoskellessa.

150215
En ole koskaan nähnyt näin pyöreää hevosta ennen tätä päivää! Onhan Erkinheimoissa ennenkin kantavia tammoja ollut, mutta Krokon vauvamasu on uskomattoman suuri. Pelkäsin, että siellä voisi sittenkin olla kaksi varsaa, mutta Eläinlääkäri rauhoitteli minua. Ei siellä kahta ole, vaan yksi oikein iso ja potra orivauva!
Siitä lähtien, kun varsan sukupuoli on ollut tiedossa, on Erkinheimoihin odotettu uutta liinaharjaista kuningasta. Leijonakuninkaamme Mörkövaaran Leijonaraita tahtoo jo luopua kruunustaan, vanha kun on, ja Krokon varsa olisi varmasti mainio uusi hallitsija. Pikkuisella prinssillä voisi olla jokin krokotiilihenkinen nimikin emän mukaan. Ehkä Krokotiilinsydän tai Tikittävä Krokotiili? Isäntä on kylläkin sitä mieltä, että krokotiilinimet ovat typeriä: eihän se Krokon nimeksikään halunnut Krokotiilinkyyneltä, vaan Lorokaijan Pekoraali-runon mukaan. Isänän mielestä Krokon vauvasta tulee Erkinheimon Prinssinakki, kun sitä kerran prinssiksi pitää jo nyt kutsua. Kukaan ei onneksi ole kuulevinaan niin typerää ehdotusta.
Kroko on periaatteessa terve (eihän raskaus ole sairaus!) mutta harmistunut. Se ei jaksa enää liikkua juuri ollenkaan ja sen olo on selvästi jo tukala. Odotamme kaikki, että nuori prinssi syntyisi pian. Emällä alkaa olemaan aika kova homma sen kanniskelussa ympäriinsä vauvamasussaan.

010915
Kroko on astutettu nyt Huliganismilla, ja varsaa odotetaan syntyväksi maaliskuun tienoilla. Eläinlääkäri tarkistaa jonkin ajan kuluttua, onko kuningatarmehiläisemme Kroko varmasti kantava. Minulla on vahva tunne, että se on.
Tamman astutusta olin seuraamassa itse. Aluksi Kroko ei oikein lämmennyt Hulin lähentely-yrityksille, vaikka pariskunta olikin jo monta päivää flirttaillut aidan yli. Kroko oli sitä mieltä, että Hulin olisi paras painua sinne missä pippuri kasvaa, ja vähän äkkiä sittenkin. Huli taas olisi kovasti Krokoa tahtonut lähestyä. Isäntä tuumasi, että tyypillistä toimintaahan tuo olisi, jos nuo kaksi ihmisiä olisivat. Huli olisi nöyrä ja innokas ehkö humaltunut nuoriherra, ja Kroko nakkelisi niskojaan ja lopulta löisi leidimäisesti nyrkillä liian innokasta ja ärsyttävää koltiaista.
Kroko sai olla loppupäivän haassa. Vaikka se suostui lopulta Hulin lemmenleikkeihin, se oli ärtynyt ihan selvästi. Normaalisti meillä tamma menee tuollaisen jälkeen sisälle rauhoittumaan, mutta Krokoa ei voinut vangita. Hethen haassa pärskittyään ja ravattuaan se oli normaali ja rento taas. Uskokaa tai älkää, mutta rentouduttuaan se ravasi suoraan minnepä muuallekaan kuin hakansa kulmaan huutelemaan Hulin perään. Huli puolestaan murjotti viereisessä aitauksessa sen näköisenä, kuin tuollainen typerä likka ei kiinnostaisi sitä enää ollenkaan.

230611
Kilpailtu on ja hyvin on vain pakannut Krokolla sujua. Muutama sijoitus on jo alla, ja lisää vain tulee. Tammalla oli vähän aikaa sitten ratsastaja tallin ulkopuolelta, ei siis omaa henkilökuntaa. Hänen kanssaan sujui oikein hyvin, ja nyt kun Kroko palasi minun ratsukseni, on se kehittynyt kovasti. Kannatti maksaa kovaa palkkaa ratsastajalle! Nyt pitäisi vain suostutella oma Elle DuLaudimme valmentamaan minua ja Krokoa. Tallipoika Milan ei kuulemma tahdo tätä tammaa ratsukseen, joten tämä jää nyt sitten kokonaan minulle. Enkä minä valita! Kroko on tosi nasta tyyppi!

201010
Syntyipä meille sitten niin maan mahtava tammatypy. Krokotiilinkyynel sen nimeksi annettiin, ja valokuvia otettiin noin sata heti tänään. Aika keskikokoinen varsa tuli, vaikka emä on tuollainen pieni tukku suomenhevoseksi, melkein ponikokoinen...
Nyt nautitaan varsavuosista, ja kolmivuotiaana aletaan opettaa Krokoa satulaan. Odotan jo sen kanssa kilpailemista, mutta siihenhän on vielä vuosia aikaa. Yhtä paljon odotan huomispäivää. Meillähän on uusi vauva tallissa! Ja hurmaavakin vielä!

Jälkikasvu

04.03.2015 o. Erkinheimon Muskettianubis (i: Erkinheimon Huliganismi)
27.03.2017 t. Erkinheimon Rautarouva (i. Erkinheimon Mösiöö Seppo)Kaiken materiaalin © Oresama/Erkinheimot, ellei toisin mainita.
Otsikkokuvien © Jokeri. ja CH.
Virtuaalihevonen - a SIM game horse.
Kopiointi kielletty!