Erkinheimot

  Mielikuvituksen Tuote

Mielikuvituksen Tuote lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 9.10.2018 36-vuotiaana. Muistosivulle.

  Nimi   Mielikuvituksen Tuote aka Miina
  Rotu   Suomenhevonen
  Sukupuoli   Tamma
  Säkäkorkeus   149cm
  Syntynyt, ikä   11.10.-09, 36v
  Rekisterinumero   VH11-018-0739
  Kasvattaja   Aleksi Puska (evm.), Suomi
  Omistaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji   Yleispainotus
  Koulutustaso   HeB, 110cm, helppo, noviisi
  Saavutukset   SLA-II, YLA2, ERJ-II, KRJ-II,
  KERJ-III, VVJ-I, Premier, VMRJ: 25p.© Kuvaaja Laura Alatalo, sephy.kuvat.fi

Luonne

Nykyajan suomenhevoset eivät oikein tapaa enää olla luonteeltaan rotumääritelmän mukaisia. Miina on. Se on täsmälleen sitä, mitä suomenhevostamman alun perin pitikin olla: kiltti, yhteistyökykyinen, iloinen, vahva, kestävä, ja myös suhteellisen nopea. Melkein ponikokoinenhan tämä neiti on, mutta korvaa kyllä pienen kokonsa moneen kertaan suurella sydämellään - ja orimiehiä viehättävillä pitkillä ripsillään.

Hoidettaessa Miina on niin leppoisa, että sitä ei voisi hevoskammoinenkaan kavahtaa. Neiti seisoskelee paikallaan pää matalalla, alahuuli lerpattaen ja silmät puolitangossa, oli paikka mikä hyvänsä. Välillä se havahtuu seuraamaan ympäristöään, mutta vaikka tapahtuisikin jotain yllättävää, Miina vain kavahtaa, ei muutu pelosta sekopäiseksi. Jos harjailee neitiä karsinassa, ei ole pakko laittaa prinsessaa edes kiinni, koska ei se pyöri. Paras paikka on kuitenkin kesäpäivän ihanan lämpöinen aurinko tallin edessä harjauspuomilla. Siitä nauttivat eniten sekä hevonen että hoitaja.
Lupsakka luonne sitten kostautuukin jonkin verran, kun on aika puhdistaa kavioita. Tammakulta kyllä nostaa jalkansa pyydettäessä, mutta lepuuttaa kinttuaan hoitajan käsissä niinkin rennosti, että se käy selän päälle. Miinan kanssa enemmän touhuavat ovatkin oppineet puristamaan hevosen kavion polviensa väliin, koska sillä tavalla tämän hepan velttoutta ei edes huomaa.
Satulointi hoituu juuri niin kuin täysijärkisen hevosen kanssa kuuluukin. Tottakai Miina vähän pullistelee satulavyötä vastaan, mutta ei ole temppu eikä mikään jättää vyötä löysälle ja kiristää sitä selästä ratsastettuaan ensin pari kierrosta ympäri kenttää. Se on kuitenkin varma asia, että tämä tamma ei edes yritä suorittaa hulluja ninjahyppyjä satulaa väistellessään. Kuolaimetkin se ottaa, kunhan hammaslomasta vähän kutittaa, ja pitää päänsä tosi nätisti alhaalla niin kauan, että hoitaja on saanut kaikki remmelit kiinni.

Kuinka joku saa Miinan menemään niin hienosti, on ensimmäinen ajatus lämmittelyssä. Ellei neitiä käynnistä esimerkiksi irtojuoksuttamalla, on alku todella nihkeää. Hevonen valuu kentänrinkiä kuin puoliksi paistettu kananmuna, eikä ole ymmärtävinään minkään sortin apuja. Tämän prinsessan saa käynnistymään vain ratsastamalla itse topakasti, ja kunhan lämmittelyravit vain ovat alta pois, alkaa Miinan ratsastettavuuskin olla täysi kymppi.
Itse harjoitusten aikana neiti kyllä laittaa tassua toisen eteen lämmittelyvaiheenkin edestä. Se tuntuu kääntyvän ajatusten voimasta helpoimpien käskyjen mukaan, ja yrittää otsa kurtussa ymmärtää myös vaikeampia asioita. Kun käskyjä satelee, tekee paraskin tamma joskus väärin ihan vahingossa, eikä tämä prinsessa ole poikkeus. Sitä näyttää suorastaan hävettävän, kun koulurata menee penkin alle ja ratsastaja kurtistelee tyytymättömänä kulmiaan. Onneksi kukaan ei voi olla vihainen niin suloiselle kaverille, kuin meidän Miina!
Tamma ei ole mikään sporttipolle, mutta kyllä se hypätä osaa. Rata näyttää toivottoman hitaalta, koska Miina menee kaikessa rauhassa, sanoi ratsastaja mitä vain. Silti se päihittää ajassa monet suuremmatkin hevoset - mistä on kyse? Pienestä koosta. Tamma pystyy kääntymään nopeammin ja pienemmässä tilassa, eikä se tarvi läheskään niin pitkää vauhtia, kuin suuri ja mahtava suokkiserkkunsa. Ratsastajan ei siis tule missään nimessä valittaa vauhdin puutteesta!

Kisapaikalla on vieraita ääniä ja hajuja. Miinaa vähän ujostuttaa, ja yleensä se onkin hieman varuillaan ja yrittää piiloutua omien ihmistensä taakse. Kun kukaan ei kuitenkaan lämmittelyyn mennessä ole hyökännyt hevosen kimppuun, se rentoutuu nopeasti päästessään liikkeelle. Jännityksen vuoksi Miina on helpompi saada käyntiin, kuin kotona.
Jos kyseessä on koulurata, tamma on aavistuksen epävarma vielä oman suorituksensa alussa. Se aistii kuitenkin ratsastajansa tyytyväisyyden jo ensimmäisen liikkeen jälkeen, ja uskaltaa antaa vain mennä. Koko suoritus riippuu suurelta osin ratsastajan tyylistä, entoudesta - ja ensimmäisestä käskystä.
Estepuolella Miina on varmempi, kun on kilpailu kyseessä. Hyppääminen on helpompaa, kuin kouluratsastus: pitää vain mennä sinne, minne ratsastaja käskee. Sen tamma tietää osaavansa aivan varmasti, ja mutkittelee tiukkoja käännöksiään näyttäen saalistavalta gepardilta, vaikka onkin oikeasti saaliseläin ja aavistuksen pulskassa kunnossa.

Suku

Mielikuvittelu
sh evm., 150cm
Kuvituksellinen (evm.) Kauhukuva (evm.)
Eri-Kauno (evm.)
Mieliteko (evm.) Veriteko (evm.)
Mielinmäärin (evm.)
Emergenssi Eleganssi
sh evm., 154cm
Sivistyssana (evm.) Puhetapa (evm.)
Itse Sivistys (evm.)
Aika-Elegantti (evm.) Esimies (evm.)
Aika-Luksus (evm.)

Estepainotteinen 150cm korkea ruunikko Mielikuvittelu hyppäsi kansan sydämeen ihan ensimmäisenä luonteensa vuoksi. Ori on hämmästyttävän säyseä ja elämänmyönteinen kaverus, ja sen kaikki neljä varsaa ovat perineet saman ominaisuuden. Hyppysuorituksiakaan ei voi haukkua: tämä vaalea rautias on kiitänyt estekenttää ristiin rastiin paljon enemmän, kuin keskiverto suomenhevospoika. Mielikuvittelua on aina sanottu kevyeksi ratsastettavaksi ja nopeaksi oppimaan - joskin se kuulemma oppi myös pahoja tapoja erittäin herkästi. Hevonen viettää eläkepäiviään pohjoisessa Lapissa, ja on terve ja hyväkuntoinen.

Kunnon ori, estepainotteinen Kuvauksellinen sai pikkupoikana nimensä ulkonäkönsä vuoksi, ja kohdilleen kuvaus osuukin. Tämä 150cm korkea poika oli parhaina aikoinaan ruumiillistuma täydellisestä suomenhevosrakenteesta. Sopusuhtainen, kaunis, hyvärakenteinen, hyväkuntoinen, lihaksikas, kauniin musta ja kiiltäväkarvainen. Luonteeltaan KTK-I -palkittu poika kuitenkin oli sen verran kipakka, että sillä astutettiin vain kolme tammaa äkäisten varsojen pelossa. Turhiksipa huolet osoittautuivat, koska ilmeisesti tulisuus olikin kiinni koulutuksesta eikä geeneistä.
Kauhukuva ei todellakaan ole niin kamala, kuin nimi antaa ymmärtää. Musta ori oli hyvä hyppäämään ja kaunis ulkonäöltäänkin, mutta ei oikein luotu menestyjäksi. Koko ori meni aivan lukkoon kaikissa kisatilanteissa, ja niin se muuttuikin siitosoriksi varsin nuorena. Vaikka luonne oli tällä 148cm korkealla ratsulla hieman arka, kykyjä ei missään nimessä saanut heittää hukkaan!
Tavallinen tamma oli Eri-Kauno. Se piti ihmisistä ja kilpaili esteillä muuttumatta kuitenkaan supertähdeksi. Hyppy kantoi yhdeksänkymmenen senttimetrin korkeuteen, ja pomppivan neidon väri oli rautias. Säkäkorkeutta Eri-Kaunolla oli 152cm. Luonnetta ei voi kuin ylistää, mutta kouluratsastustaitoihin oltaisiin aina kaivattu jotain enemmän. Eri-Kaunohan tuli koulusuvusta, mutta jämähti itse esteratsuksi.

Kuka muistaa yleispainotteisen Mieliteon? Varmasti moni, koska tähän rautiaaseen läsipäiseen oriin on virtuaalisilla hevoskasvattajilla viharakkaussuhde. Se on moninkertaisesti palkittu sekä näyttelyiden että este- ja koululuokkien puolesta, ja siksi oivallinen nimi suvussa kuin suvussa. Välillä tuntui, kuin kaikki hevoset olisivat olleet sukua tälle 155cm korkealle pojalle, ja se tahdottiin hävittää sukutauluista. Nyt, kun eläviä lähisukulaisia on enää kolme, tahdotaan Mieliteon sukulinja herättää väen vängellä uudelleen.
Kouluratsu Veriteko kuumui helposti, ja sillä oli elinaikanaan melkoisen paha maine vaihkeahkon luonteen vuoksi. Orin kuoltua 25-vuotiaana vanhuuteen, alettiin sitä muistella ystävällismielisemmin. Sehän oli komean punarautias, vankka, 153cm korkea poika. Se tosiaan sai palkinnon kouluratsujen laatuarvostelusta. Sen varsathan ihan totta ovat todella menestyneitä, nuorin orivarsa Mieliteko varsinkin erittäin kirkkaana tähtenä. Nykyään Veriteko on ihailtu hevonen.
Pikkuruinen, vain 147cm korkea kevyrtrakenteinen Mielinmäärin jäi ponikokoiseksi, mutta eipä se prinsessan menoa hidastanut. Tamma oli tunnettu iloisesta olemuksestaan. Korvat pystyssä tämä mustanruunikko tuhisteli pitkin kenttää kohti estettä ja otti ratsastajansa avut vastaan viivyttelemättä, iloisena saadessaan hommia. Tamma ei juurikaan kilpaillut, vaan keskittyi kotona temmeltämiseen ja hassuttelemiseen.

Monitaituri Emergenssi Eleganssi on vähintään yhtä hieno, kuin fiksu nimensä. Se ei töitä pelkää, ja onkin oppinut kunnon yleispainotteiseksi suomineidoksi. Aina metrinkorkuisetkin esteet ylittyvät, ja koulua tämä 151cm korkea tyttö tanssii komeasti kuin mikäkin balleriina. Hieman hienohelmahan tuo neiti on luonteeltaan, mutta mikäs sen on ollessa. Tällä raudikolla on kaksi varsaa, eikä se enempää tule saamaan.

Yleispainotteinen suku jatkuu kauemmas nimellä Sivistyssana. Ori on raudikko, niin kuin koko lähisukunsakin, ja luonteeltaan enemmän kuin käsiteltävä, jos ottaa huomioon kyseessä olevan orin. Ratsu on jotenkin raskasta tekoa, joten se ei korkeilla tasoilla kilpaillut, mutta menestyi kuitenkin sen verran, että pääsi jatkamaan sukuaan. Kun kolme kevytrakenteista tammaa astutettiin Sivistyssanalla, varsoista tuli melkolailla isänsä näköisiä, mutta huomattavasti kevyempiä ja ratsumaisempia. Sivistyssanan säkäkorkeus oli 154cm
Kukaan ei aavistanut, että rautiaalla, 156cm korkealla Puhetapa-orilla olisi ratsunkykyjä. Siitä piti tulla työhevonen raskaan rakenteensa vuoksi, mutta poikapa tulikin sukuunsa ja oli kunnon ratsu. Esteet ja koulu sujuivat hyvin pikkukisoissa ja helpoissa luokissa vähän isommissakin, ja kenttääkin kokeiltiin, mutta se ei ollut ihan Puhetavan juttu. Ori eli pitkän ja terveen elämän.
Itse Sivistys oli erittäin ratsulinjaisen suomenhevosen oloinen, vaikka sen isä olikin ravihevonen. Estekisoissa tämä 151-senttinen rautias menestyikin niin hyvin, että sen suoritukset jo hipoivat laatuarvostelupalkintoja. Hieman ennen viimeisten sijoitusten keräämistä sairastui Itse Sivistys kuitenkin erittäin pahasti tuntemattomaan influenssaan. Vanhahko tamma menehtyi sairauteensa, mutta ehti onneksi sitä ennen jättää yhden varsan.

Aika-Elegantti oli kyllä yleispainotteinen jo sukunsakin puolesta, mutta enemmän se esteitä hyppi kuin tanssi koululentillä. Seitsemänvuotiaana musta tamma pääsi kantakirjaan kakkospalkinnolle, ja vasta kolmetoistavuotiaana se sai aikaiseksi hakea itselleen esteratsastuksen laatuarvostelusta kakkospalkinnon. Samoihin aikoihin jäi kaunis 149cm korkea Aika-Elegantti siitostammaksi, ja kuoli myöhemmin, 31-vuotiaana vanhuuteensa.
Estepainotteinen Esimies oli aikamoinen menijä. Siinä oli pitelemistä ja toppuuttelemista, mutta kun ruunikon päästi radalle irti, sehän meni kuin ohjus. Esimiehellä oli liian sisukas luonne laatuarvosteluita varten, mutta ihan tavallisista kilpailuista vain 149cm korkea ori raahasi mukanaan kotiin voiton toisensa jälkeen, ja sai niin nimensä historiaan.
Koulu- ja esteratsastuksessa pärjännyt Aika-Luksus oli väliinpitämätön hevosia kohtaan, mutta ihmisiä se kohteli todella hyvin. Kantakirjattu ja laatuarvostelupalkittu rautias sai yhteensä neljä varsaa, joista kolmesta tuli menestyjiä. Tamma oli vaalea punarautias ja 150cm korkea. Neiti nukahti ikiuneen 28-vuotiaana.

Kilpailukalenteri

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
01.07.-11 Icon Este/90cm 7/128
01.07.-11 Latun Talli Este/90cm 5/12
01.07.-11 Latun Talli Este/110cm 6/16
02.07.-11 Icon Este/90cm 3/128
03.07.-11 Icon Este/80cm 1/117
06.07.-11 Icon Este/110cm 1/110
08.07.-11 Icon Este/100cm 9/132
09.07.-11 Icon Este/100cm 4/132
18.07.-11 Hengenvaara Este/90cm 4/20
19.07.-11 Hengenvaara Este/90cm 4/20
01.08.-11 Askelma Koulu/HeC 1/21
15.11.-11 Ivosy Stables Este/110cm 7/53
18.02.-12 Diega Ponies KRJ/HeC 6/40
20.02.-12 Zurück ERJ/110cm 1/50
21.02.-12 Diega Ponies KRJ/HeC 2/40
22.02.-12 Diega Ponies KRJ/HeC 2/40
23.02.-12 Zurück ERJ/110cm 2/50
27.02.-12 Zurück ERJ/110cm 6/50
04.03.-12 Zurück ERJ/110cm 6/50
05.03.-12 Naquila ERJ/110cm 2/50
05.03.-12 Jindabyne KRJ/HeB 5/40
07.03.-12 Jindabyne KRJ/HeB 5/40
12.03.-12 Bairdon ERJ/110cm 4/60
15.03.-12 Zurück ERJ/110cm 1/50
17.03.-12 Zurück KRJ/HeB 4/50
07.04.-12 Fiktio KRJ/HeC 1/100
08.04.-12 Fiktio KRJ/HeC 1/100
21.04.-12 Jindabyne KRJ/HeB 2/40
22.04.-12 Jindabyne KRJ/HeB 6/40
24.04.-12 Jindabyne KRJ/HeB 6/40
25.04.-12 Jindabyne KRJ/HeB 2/40
30.04.-12 Zurück ERJ/110cm 5/50
10.05.-13 Rebellion ERJ/110cm 3/30
11.05.-13 Infinity KRJ/HeB 4/50
15.05.-13 Satulinna KRJ/HeB 5/30
23.05.-13 Satulinna KRJ/HeB 3/30
03.06.-12 Zurück ERJ/110cm 3/50
05.06.-12 Zurück ERJ/110cm 5/50
06.06.-12 Zurück ERJ/110cm 7/50
10.06.-12 Zurück KRJ/HeB 4/50
21.06.-12 Solo ERJ/110cm 5/30
23.06.-12 Solo ERJ/110cm 5/30
26.06.-12 Zurück KRJ/HeB 4/50
28.06.-12 Solo ERJ/110cm 5/30
01.07.-12 Zurück ERJ/110cm 1/50
13.07.-12 Kk Stewart KRJ/HeB 3/30
22.07.-12 Zurück ERJ/110cm 2/50
28.07.-12 Solo ERJ/110cm 2/30
28.07.-12 Zurück ERJ/110cm 3/50
30.08.-12 Zurück ERJ/110cm 1/50
26.11.-13 Hiprakka ERJ/110cm 2/30
26.11.-13 Hiprakka ERJ/110cm 3/30
26.11.-13 Hiprakka ERJ/110cm 4/30
27.11.-13 Hiprakka ERJ/110cm 3/30
27.11.-13 Mewian Welsh KRJ/HeC 4/50
27.11.-13 Mewian Welsh KRJ/HeB 1/50
28.11.-13 Satulinna ERJ/110cm 7/30
30.11.-13 Mewian Welsh KRJ/HeC 6/50
03.12.-13 Hiprakka ERJ/110cm 2/30
04.12.-13 Hiprakka ERJ/110cm 5/30
04.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/110cm 4/30
04.12.-13 Zurück ERJ/110cm 2/6
05.12.-13 Hiprakka ERJ/110cm 4/30
05.12.-13 Zurück ERJ/110cm 2/6
06.12.-13 Zurück ERJ/110cm 2/6
07.12.-13 Zurück ERJ/110cm 2/6
09.12.-13 Hillamäki ERJ/110cm 4/17
11.12.-13 Hillamäki ERJ/110cm 4/17
15.12.-13 Fiktio KRJ/HeB 6/40
16.12.-13 Fiktio KRJ/HeB 6/40
18.12.-13 Fiktio KRJ/HeB 4/40
22.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/110cm 4/30
23.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/110cm 3/30
24.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/110cm 5/30
26.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/110cm 1/30
27.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/110cm 4/30
15.02.-14 VMRJ VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 11/41, 2p.
28.02.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
01.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
01.03.-14 Zurück ERJ/110cm 1/4
03.03.-14 Zurück ERJ/110cm 1/4
03.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
07.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/30
08.03.-14 Zurück ERJ/110cm 5/30
09.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/30
11.03.-14 Zurück ERJ/110cm 5/30
13.03.-14 Haavelaakso ERJ/110cm 2/30
15.03.-14 Haavelaakso ERJ/110cm 2/30
30.03.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 13/27, 2p.
30.07.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 7/53, 8p.
09.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 7/25, 4p.
30.11.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 13/16, 2p.
01.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km nopeus 3/8, 3p.
02.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km nopeus 2/9, 4p.
08.03.-14 Hiprakka KRJ/HeB 5/30
05.10.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 1/30
07.10.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 3/30
17.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 4/30
18.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 3/30
18.11.-14 Zurück KRJ/HeB 3/30
18.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
20.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 3/30
21.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
21.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
26.11.-14 Zurück KRJ/HeB 1/30
04.12.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 3/30
05.12.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
05.12.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
11.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 3/40
11.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 6/40
15.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 5/40
22.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 2/40
09.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 4/17
14.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 3/24
16.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 3/24
18.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 1/24
19.11.-16 Zurück KERJ/Helppo 1/24
21.11.-16 Ros Cirein KERJ/Helppo 5/25
22.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 4/23
29.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 4/23
30.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 4/23
21.12.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 2/30
24.12.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/24
27.12.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/30
03.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 2/40
03.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 3/27
04.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 6/40
04.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 4/40
04.03.-17 Zurück KERJ/Helppo 4/30
05.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 5/27
08.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 2/40
08.03.-17 Mörkövaara KERJ/Helppo 4/30
09.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 5/40
09.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 3/50
11.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 5/27
13.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 3/50
13.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 4/40
14.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 3/50
14.03.-17 Hukkapuro KERJ/Helppo 3/30
14.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 6/40
16.03.-17 Hukkapuro KERJ/Helppo 3/30
18.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 5/40
18.03.-17 Tuiskula KERJ/Helppo 3/30
18.03.-17 Ventos KERJ/Helppo 5/30
20.03.-17 Ventos KERJ/Helppo 2/30
21.03.-17 Turmeltaja KERJ/Helppo 2/30
22.03.-17 Turmeltaja KERJ/Helppo 4/30
22.03.-17 Ventos KERJ/Helppo 4/30
28.03.-17 Zurück KERJ/Helppo 6/47
08.04.-17 Mörkövaara KERJ/Helppo 4/30
14.04.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 5/30
20.04.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 2/30
23.04.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 1/30
29.04.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 1/30
31.10.-17 Wyat VVJ/Noviisi yhdistetty, VVJ-Cup 4/95
10.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 3/21
10.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi tarkkuus 3/21
12.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 3/21
15.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi tarkkuus 3/21
19.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 1/24
20.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 4/24
20.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 4/23
22.11.-17 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 1/8
25.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 3/13
25.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/13
26.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/13
06.02.-18 Holmberg VVJ/Noviisi yhdistetty 2/30
11.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 4/29
11.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 3/28
12.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 4/28
13.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 5/28
14.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/28
17.02.-18 Raatteen VVJ/Noviisi koulu 2/30
19.02.-18 Raatteen VVJ/Noviisi koulu 1/30
02.03.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi kestävyys 6/100
02.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 7/50
05.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 4/50
08.03.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi koulu 3/100
09.03.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi kestävyys 3/100
09.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 3/15
10.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 2/50
11.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/15
12.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/15
12.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/15
12.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 2/29
20.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/29
22.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi koulu 6/40
26.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi tarkkuus 6/40
27.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi tarkkuus 5/40
27.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi tarkkuus 1/40
12.03.-18 Teilikorpi VVJ/Noviisi koulu 1/40
16.03.-18 Teilikorpi VVJ/Noviisi koulu 4/40
20.03.-18 Teilikorpi VVJ/Noviisi koulu 4/40
23.03.-18 Priton VVJ/Noviisi tarkkuus 3/30
24.03.-18 Priton VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
24.03.-18 Teilikorpi VVJ/Noviisi koulu 4/40
30.03.-18 Teilikorpi VVJ/Noviisi koulu 5/40
30.03.-18 Teilikorpi VVJ/Noviisi koulu 2/40

Päiväkirja ja valmennukset

020415
Hyvät naiset, herrat ja muut! Täten ilmoitan, että Miinani on nyt ilmoitettu kahteen laatuarvosteluun. Se menee ERJ:n tilaisuuteen ja SLA:n tilaisuuteen, jos mahtuu niihin mukaan. Ja täytyy myöntää, että onhan se taas tosi liikuttava hetki, kun näkee, että on saanut työnsä tietyllä tapaa päätökseen taas yhden hevosen kanssa, laatuarvostelupalkinto kun sen työn sinetöi. Vaan eipä elämä ja touhuaminen kuitenkin mihinkään palkintoon lopu, sen Miinakin tietää! Arvatkaapas, mitä se teki viime yönä...
Erkinheimoissa talliaamu alkaa aina kahdeksalta. Talvisin hevoset ovat silloin tallissa ja minä olen yleensä se, joka vie ne ulos. Tänäänkin avasin unisena tallin oven... ...ja huomasin tuijottavani Miinan uteliasta naamaa. Ensin hirvitti: mitä on tapahtunut? Sitten nauratti. Miinan karsinan melko olematon haka oli tippunut siististi alas. Ovessa ei ollut mitään haan mentävää reikää, eli tamma ei ollut riuhtonut itseään vapauteen, vaan vain nätisti työntänyt oven auki välittämättä surkeasta haasta. Tamma tuli säyseästi mukanani ulos ja päätin käyttää loppupäivän kaikien karsinoiden ja aitausten porttien ja ovien tarkastamiseen. Sitä jatkan, kun lähden tästä kahvitauoltani taas töihin!

310315
Miina ja minä olemme jääneet koukkuun Glee-nimiseen televisiosarjaan. Se on muutaman vuoden vanha ohjelma, jota kerran vilkaisin huvikseni Netflixistä, ja vaikka inhosin suurinta osaa päähenkilöistä, jäin koukkuun heti ilkeän cheerleadervalmentajan takia!
Mutta että Miinakin! Miten se tapahtui, moni varmasti ihmettelee? No, itse uppouduin sarjaan täysin ja kömmin eräänä iltana jokin aika sitten Miinan karsinaan tietokoneeni kanssa. Minulla oli tammalle ja itselleni omenaa leffanamiksi. Miinan kanssa oli niin mukavaa, että tein saman seuraavana ja sitäkin seuraavana iltana. Kun eräänä kertana en tullutkaan, nosti rakas Miinani ylijumalallisen älämölön, joka ei jäänyt muilta huomaamatta. Kun selvisi, mitä olen karsinassa puuhaillut iltaisin, kukaan ei enää ole ollut hiljaa siitä, miten minä ja hevosemme olemme koukuttuneet Glee-sarjaan.

290315
Pintelinpyörityskone. Oletteko kuulleet sellaisesta? Sellaisen minun rakas tallimestarini toi mukanaan talliin tänään ja sanoi, että on kyllästynyt laiskuuteeni, kun en koskaan laita mitään paikalleen. Kuulemma helpottaisi, jos edes pintelit käärisin, ja nyt siihen on kone.
No Miinan pintelit menivät koneeseen ja tulivat valmiiksi. Sen kummempia miettimättä kaappasin ne mukaani valmiistaakseni tammani matkaan kohti elänklinikkaa, perusteelliseen eläinlääkärin tarkastukseen. Harjasin, puunasin ja ryhdyin laittamaan pinteleitä jalkasuojien alle. Vaan eipä minulla ollutkaan missään sopivia pintelikääröjä, vaan ennemminkin pinteliporkkanoita, joita oli mahdoton saada millekään hevoselle sotkeutumatta niihin ensin itse ja sotkematta sitten hevostakin mukaan.
Koska tallimestari on oikeassa ja olen huono siivoamaan, pintelit lensivät kaaressa kohti lähintä ojaa. Miina ei valittanut, vaikka laitoin sille jalkasuojat ilman pinteleitä. Yhden porkkanataideteoksen kuitenkin säästin ja kieputin tammani häntään. Siihen se sentään kelpasi.

270315
Tavallinen päivä, vaan ei tylsä, sellainen oli tänään! Juoksutin Miinaa kentällä lähinnä huvikseni ja kaduin sitä saman tien. Olisin oikeastaan ollut maastoilutuulella. Koska en ollut ehtinyt tehdä löysää harjoitusta kuin vartin vasta, päätin lähteä edes kävelyttämään... ...paitsi että maa oli sellaista lutakkoa ja rapakkoa, etten halunut. Kekseliäänä poikana päätin, että minä ja Miina lähdemme nyt pyöräretkelle!
Miina on niin kiltti ja varma, että hyvin se sujui. Käytin silti turvakypärää taluttaessani tammaa pyöräni vierellä pitkässä riimunarussa. En halua kuolla liian nuorena! Muistelin Poika-nimistä ruunaa, joka meillä oli ollut minun ollessani pikkulapsi: silloin isot tytöt taluttivat sen skootterista käsin pihatolle ja takaisin. En ymmärrä, miten isä siihen suostui! Tuntui vähän vaaralliselta jopa pyöräillä hevosen kanssa, vaikka minulla olikin kypärä päässä ja riimunarun päässä tuttu ja turvallinen Miina.
Vaan eikö kaikki vähän pelottava ole jännää ja siistiä?

240315
Minulla ja Miinalla on nyt uusi talliradio. Se ei ole yhtä surkea kuin vanha, joka alkoi surista aina, kun joku käveli tallikäytävän ikkunan ohi. Ei, vaan se on uusi, pölytön, kiiltävä ja siinä on ihan siedettävät kaiuttimet noin tallikäyttöä ajatellen. Miinakin pitää uudesta vempeleestä enemmän kuin vanhasta: sen karsina on radioa lähinnä, ja se tuntui inhoavan vanhan radion surinaa aina, kun joutui syystä tai toisesta olemaan sisällä päivän. Tämä uusi kapine olkoon vähän niin kuin lahja Miinalta minulle ja minulta Miinalle: onhan se ostettu tamman voittorahoilla!

220315
Hyvästi, suuret kilparadat! Tänään Miina ja minä teimme viimeisen kilpasuorituksemme kouluratsastuksen parissa. Saimme kakkossijan, mihin olen tosi tyytyväinen. Muutenkin tässä kuussa olemme kahmineet hirvittävästä sijoituksia. Miina on nyt huipulla - nyt on hyvä lopettaa ja sanoa hyvästit radoille.
Emme me kokonaan minnekään katoa. Miina jää minun harrastehevosekseni kotiin, ja ehkä teetän vielä varsankin siitä, en tiedä. Matkaratsastustakin saatan kilpailla vielä 15 km luokissa ihan vain harrastuksen vuoksi. Miinahan tykkää siitä.
On silti kova paikka päästää Miina ensi kesänä laitumelle, koska tiedän, että se ei tule sitten talliin enää ikinä. Laidunkauden se elää villihevosen elämää ja sen jälkeen jää pihattoon asumaan muiden eläkeläistammojen kanssa. Elleivät siis polttiaiset vaivaa sitä enää.

010315
Estevalmennus, Oresama ja Mielikuvituksen Tuote, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tämä valmennus meni ihan hyvin. Katsastimme vain Miinan kunnon ennen sen vihoviimeistä kilpailukuukautta, ja huippuunsa trimmattu tamma olikin. Se näytti herkältä ratsastettavalta ja teki mielellään töitä. Lähestymiset ja hypyt oli trimmattu huippuunsa. Oresama on mennyt Miinalla niin kauan, että ratsastus on rutinoitunutta, vaivatonta ja joustavaa.
En keksi mitään korjattavaa. Tervemenoa viimeiselle kaudelle!

280215
Kouluvalmennus, Oresama ja Mielikuvituksen Tuote, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Kouluvalmennus oli viimeinen tarkistus ennen kisakautta. Huomenna pidetään vielä estetreeni, mutta koulupuoli näyttää hyvältä. Laitoin Oresaman ratsastamaan Miinalla pienen radan, jonka olin keksinyt päästäni ja järjestellyt liikkeet uudelleen niin sikin sokin, ettei Miina voinut ennakoida niitä. Vaikka rata näytti sekaiselta suunnitteluni takia, ratsukko selviytyi siitä helpon näköisesti.
Harjoituksen jälkeen Oresama ratsasti valvonnassani vielä ensikuun ensimmäisen kouluohjelmansa. Sitä oli selkeästi harjoiteltu ja Miina oli mukana vielä paremmin kuin keksimälläni kierroksella. Harjoitellussa radassa en keksi muuta hiottavaa, kuin että Oresaman tulee muistaa ylläpitää Miinan ravia. Se hidastaa aina, kun prosessoi useampaa asiaa samaan aikaan.

160215
Camilla Torsti ja hänen tyttärensä Alexandra eli Aksu kävivät tänään meillä. Aksu on mailannut aiemmin Erkinheimoihin Miinalle fanipostia ja Camilla on entinen luokkatoverini, joten päätin kutsua Aksun ratsastamaan Miinalla vähän. Lukiossa Camilla oli kamala koulukiusaaja ja emmin siksi kovasti, mutta onneksi kutsuin, koska aikuistuessaan on Camillakin oppinut nöyryyttä.
Miina köpsötti Aksu selässään perässäni, kun minä ja Camilla kävelimme vierekkäin maastopoluille johtavaa yksityistä tienpätkäämme, jota ravihevosten hiittisuoranakin käytetään. Aksu jutteli selästä, kuinka ei ollut ikinä saanut ratsastaa, ja kuinka äitikään ei osaa. Sanoin, että jos äidille sopii, Aksu voisi ruveta käymään täällä Erkinheimoissa, joskaan Miinalla en opettaisi häntä ratsastamaan, vaan jollain toisella tammalla.
Kun kävelimme takaisin, oli Camillakin päässyt puhumisessa vauhtiin. Huomaamatta annoin hänen käteensä riimunarun ja lupasin, että Miina käyttäytyy varmasti hyvin. Nauroin, muistelin kouluaikoja ja minulla oli hauskaa.
Kun Camilla tyttärineen oli poissa ja minä tein iltapuuhia Miinan kanssa, kännykkäni soi. Camilla soitti. Hän kiitti, että olin kutsunut hänet ja Aksun meille kaikesta menneestä huolimatta ja ehdotti, että tapaisimme vielä toistekin. Sanoin, että katsotaan.
Illalla pusuttaessani Miinalle hyvät yöt, tiesin, etten enää näkisi Camillaa. En ollut valmis antamaan anteeksi. Aksu sen sijaan saisi oppia ratsastajaksi meillä ja ehkä sen jälkeen olla Miinan hoitaja. Parempaa ja rakastavampaa hoitajaa tamma tuskin voisi löytää.

150215
Kutsuin Miika Rossin meille. En tiedä, haluanko oikeasti valmentajan vai rupattelukaverin, mutta ongelma ratkeaa Miikalla, koska siinä miehessä on molemmat samassa paketissa. Saan pari ilmaista valmennusta, ja Miika jää Erkinheimoihin yökylään ja katsomme elokuvia. Valmennukset aion käyttää Miinan kanssa tietenkin, ihan vain tarkistaakseni, että kaikki on yhä kunnossa.
Erkinheimojen maileja lukiessani huomasin jonkun Miinan fanin lähettämän kirjeen. Hän kysyi, millaista on ratsastaa julkkishevosella. Vai julkkishevosella. Minua nauratti ensin, mutta tajusin sitten, että Miina on kuin onkin julkkishevonen. Koska tunnistin fanin nimen (lukioaikaisen luokkakaverini 12-vuotias lapsi), päätin ilahduttaa häntä vähän. Vastasin mailiin, että tervetuloa kokeilemaan, ja äidinkin voisi ottaa mukaan.

200414
Nyt riitti hyppely, ihan tosi. Miina on kahdeksan vuotta vanha, siis hevonen parhaassa iässä, mutta en viitsi enää valmentautua aktiivisesti esteratsastuksessa sen kanssa. Tuleva kesä ja ihottuma-aika masentaa minua jo etukäteen niin paljon, etten ole edes ilmoittautunut kesäksi kilpailuihin. Kuitenkin joudun viime hetkessä perumaan suurimman osan, kun Miinalle ei saa edes satulaa selkään ihottuman takia. Tammasta tulee siis tästä eteenpäin epäaktiivinen, eniten talviaikaan kilpaileva kouluratsu, ja rakastettu oloneuvos.
Kisaaminen oli kivaa Miinalla niin kauan kuin sitä kesti, mutta ihanaa on lomailukin. Tamma on niin ihanaa maastoseuraa nyt, kun ötökät eivät vielä kiusaa. Tänäänkin, kun mietin kilpailuiden lopettamista, ravasimme Miinan kanssa pitkän, rennon lenkin. Tamma oli oikein kiltisti ja rauhallinen, eikä säikähtänyt edes räksyttävää irlanninsusikoiraa.
En ole varma vielä, kannattaako meidän Miinaa käyttää enää jalostukseen. Kykyjensä ja luonteensa puolestahan se on oivallinen, ja jälkeläisnäyttönä on jo Erkinheimon Krokotiilinkyynel, joka on oiva, kiltti kilpahevonen. Kesäihottuma kuitenkin arveluttaa jo ihan senkin takia, että kutiava Miina on vähän hermostunut. Olisikohan se ilkeä varsalleen, jos sellainen syntyisi kutina-aikaan? Noh, harkitsen vielä toista varsaa.

041514
Toiset hevoset nauttivat loppumatonta terveyttä lähes koko elämänsä. Toiset ovat niin kuin Miina. Sairaudet kasaantuvat. Yleensähän meidän Miina on terve kuin pukki, mutta jos se hieman sairastuu, sen vastustuskyky laskee roimasti ja kaikki pikkutaudit seuraavat toisiaan. Tammaa on vaikea saada tervehtymään - ja nyt olemme taas tautisumassa.
Kaikki alkoi tavallisesta kaviokuumeesta, joka tuli siitä, etten muistanut sanoa tallimestarille, että aion pitää tammaa kaksi päivää ylimääräisellä vapaalla. Neiti sai tavallisen väkirehuannoksensa, valmentautuvan hevosen annoksen siis, ja hupsista keikkaa. Siinä niitä kavioita sitten viilennettiin.
Kaviokuumetta seurasi mätäpatti etukaviossa. Sekös oli kipeä. Miinaa kokeiltiin pitää ilman kenkiä, mutta känkkäränkkähän siitä tuli, kun niin sattui. Kaviopaise parantui erikoisilla, älyttömän kalliilla kengillä. Ennen parantumista tamman polvet kuitenkin kipeytyivät, koska se ei liikkunut normaalisti, vaan varoi jalkaansa.
Seuraavaksi meni selkä. Nyt on tammalla kipeänä sekä selkä että etupolvet, ja tänään katsoin, että takajalatkin jäykistyvät liikunnan puutteesta. En ole tietenkään ratsastanut Miinalla aikoihin, mutta muuten oikeanlaisesta liikunnasta on huolehdittu. Olen talutellut sitä ja venytellyt. Vuohiseisontaakin olemme harjoitelleet, ja se tuntuu auttavan selkävaivoihin yllättävänkin tehokkaasti. Paitsi eilen, kun jotain tapahtui ja Miina rymähti alas pieneltä korokkeeltaan oikein kunnolla. Nyt on sitten vielä haavakin hoidettavana, ja tällä tuurilla sekin tulehtuu aivan varmasti.
Ai niin! Eipäs unohdeta myöskään sitä kesäihottumaa, josta Miinan myyjä minulle aikoinaan jätti mainitsematta...

030611
Kuka tietää, mitä ovat polttiaiset? No eivät ihan kaikki, mutta joka ainoa tietää, jolla on niisanottu kesäihottumahevonen. Meillä on. Nyt on Miinan ensimmäinen kesä Erkinheimoissa ja sillä on niin paha kesäihottuma, että ei tämä tänä kesänä ole puhjennut. Entinen omistaja kätevästi unohti mainita asiasta, ja minähän ostin Miinan talvella, jolloin polttiaisia ei ole. Olisi maininnut - kesäihottuman tulee aina vaikuttaa hevosen hintaan. Erityisesti kilpahevosen, koska kesäihottumahevosen kanssa paras kilpakausi on vähän niin ja näin.
No tottakai teen Miinan kanssa voitavani. Se on sisällä tallissa auringonnousun ja -laskun ajan, jolloin polttiaisia on eniten. Tarhassa ja laitumella tammaparka ulkoilee vain kiireestä kantapäähän loimitettuna.
Uuteen loimeen kuuluu kaulakappaleen lisäksi joku ihmeellinen kaistale, joka tulee turvan ympärille, hapsuotsapannan alle. Leikkasin koko kaistaleen irti, kun isäukkoni murjaisi hauskan vitsin: onko tammani kenties muslimi, kun olen pukenut sen burkaan?
Miinaa loimi ei oikeastaan hermostuta, vaikka minua itseäni kyllä ottaisi päähän kantaa loimea kuumalla, jos olisin hevonen. Kai se mielummin kestää loimen kuin jatkuvan kutinan, joka on niin paha, että Miinalta irtosivat jo kaikki jouhetkin. Harjamarto on yhä paisuksissa...
Ihottuma on kuitenkin hoidettu nyt niin hyvin, kun se huomattiin, että pyysin valmentajaamme Miika Rossia pitämään minulle ja Miinalle kolmen päivän tehotreenin. Kilpailuttaminen alkaa ensikuussa, jännittää!!

220111
Miinan ensimmäinen kisakausi mammaloman jälkeen olisi alkanut tänään, jos kaikki olisi mennyt hyvin. No ei mennyt. Viime kuussa Miina potkaisi tai kolhaisi etujalkansa, tai joku astui jalan päälle. En tiedä, mitä tapahtui, mutta vuohisnivel oli turvoksissa eräänä tavallisena iltana, kun hain tammaa sisään. Eläinlääkärireissu siitä tuli, koska nivelen alueen ongelmat voivat olla erittäin vakavia. Mitään kummempaa ei kuitenkaan löytynyt, ja hoidoksi määrättiin kevyttä käveleskelyä ellei tamma onnu, ja haassa mahdollisimman paljon ulkoilua. Turvotus laski kyllä pian, mutta treeniohjelma meni silloin jo ensimmäisen kerran mönkään.
Kun Miinalla alkoi yskiä kuunvaihteessa, päätin, että antaa olla. En edes ajattele enää kilpailemista tällä kaudella, ihan sama. Sen sijaan olemme nauttineet Suomen kauniista lopputalvesta sitä mukaa, kun yskä on parantunut. Olemme maastoilleet ihan hirvittävästi. Vaikka emme ole valmentautuneet lainkaan, se ei tarkoita, ettemmekö olisi harjoitelleet. Miinan kanssa on tehty voima- ja kestävyysharjoittelua. Maastoilun ohessa on kahlattu hangessa ja kiipeilty voimaharjoitukseksi. Kestävyyttä olemme parantaneet muunmuassa ravissa toteutettuin intervallityyppisin harjoitteluin Erkinheimon raviradalla sekä selästä että kärryiltä käsin. Huvikseni olen koettanut aerobisen harjoittelun lisäksi antaa Miinan painaa menemään ravia niin, että se ylittää anaerobisen tason. Ensimmäisellä kerralla vähän yliarvioin tamman lähtötason ja hevonen oli kolme päivää jäykkä, mutta siitä eteenpäin harjoittelu on ollut oikein sujuvaa.
Kun jatkamme näin, kunto riittää kovaa valmentautumista tämän kauden lopussa. Jos Miinan terveys kestää, ensikaudella on aika kilpailla.

221010
Miina on hoitanut varsansa teiniksi asti, ja tänään pieni vieroitettiin. Yleensä meillä ei tammavarsoja erikseen vieroiteta emistään, koska ne joka tapauksessa elävät aina samassa laumassa, mutta Miinan ja tammavarsan suhteen tilanne on vähän eri: nyt, kun Miina ei enää imetä eikä hoida pientä, se suhtautuu jälkikasvuunsa paljon nuivemmin, kuin mikään muu varsoneista tammoistani. Ja Miinan varsakin on sinnikkäämpi yrittäessään imeä vielä maitoa kuin mikään aikaisemmin kasvattamani varsa.
Kun aamulla talutimmekin tammat eri hakoihin, alkoi uskomaton meteli. Tottakai varsa huusi emän perään, mutta että Miinakin hätääntyi, vaikka ei ole aikoihin varsastaan lainkaan piitannut! Yleensä niin kiltti tammani alkoi riuhtoa käsissäni niin kovasti, että tiesin, ettei siinä ollut enää pitelemistä. Hätäpäissäni avasin siis kentän portin ja työnsin Miinan hiekkakentälle, ettei se juoksisi päälleni. Siellä tamma ravasi pää pystyssä, sieraimet laajentuneina ja kutsui tytärtään. Sain sen siirrettyä laumansa mukaan vasta, kun se oli rauhoittunut ensin itsekseen yli puolituntisen.
Päivä sujui oikein hyvin. Miina nautiskeli elämästä laumansa kanssa ja tammavarsa tutustui omaan uuteen varsojen laumaansa.
Illalla sama hirnuntahulabaloo kuitenkin alkoi alusta, kun varsa näki Miinan odottamassa karsinassa, joka oli ollut niiden yhteinen vielä aamulla. Miina huusi enää vain pari kertaa, mutta koko muu talli yhtyi pitkäksi aikaa hätääntyneen varsan huutoon.
Hulluutteluun on onneksi olemassa helppo ratkaisu: Miinan äitiysloma on pian ohi, joten se muuttaa joka tapauksessa pian takaisin kilpatammojen talliin rauhallisemmasta siitossiivestä. Se voi aivan hyvin muuttaa jo huomenna, vaikka ei palaakaan vielä harjoittelemaan.

201010
Minulla on ollut mielitekoja. Olen ollut levoton. Olen ketjupolttanut, tarkastanut Miinan noin kahdeksan kertaa tunnissa joka päivä, soitellut eläinlääkärille kaikesta ihmeellisestä ja soittanut omalle äidilleni kerran tunnissa, että onko tällainen ja tällainen normaalia odottavalta tammalta. Niin se hevoskasvattaja toimii, kun tamma on Erityinen isolla E-kirjaimella, ja varsaa odotetaan kovasti. Olen kasvattanut kymmeniä suomenhevosvarsoja, mutta odotin Miinan varsaa kaikista eniten.
Ja tänä iltana meidän Miina-ketale kehtasi synnyttää niin, etten minä ehtinyt katsomaan. Tallimestari oli patistanut minut ulkoilemaan koirien kanssa ja sanonut, ettei ole tammaparalle hyväksi, että minä roikun kiinni varsomiskarsinan kaltereissa koko päivän. Päätin siis tehdä viiden kilometrin metsälenkin, ja tasan puolivälissä lenkkiä puhelimeni soi. Miina varsoo. Vaikka juoksin 2,5 kilometriä takaisin, eikä siihen kauaa mennyt, varsa joi jo ensimmäistä maitoannostaan, kun pääsin talliin. Varsominen oli ollut nopea ja helppo.
Aluksi itkin sitä, kuinka kaunis uusi vauva olikaan! Niin pienet kaviot, niin somat korvat, niin herkkä turpa, niin kaunis ruunikko väri! Sitten itkin raivosta, kun en saanut nähdä Miinan synnyttävän näillä näkymin ainoaa varsaansa. Viimeiseksi itkin helpotuksesta, kun rakkaan lemmikkini synnytys oli sujunut hyvin.
Nyt sekä Miina että varsa voivat hyvin. Pienen nimeä ei ole vielä päätetty. Varsa on tamma, mutta koska en milloinkaan häiritse hevosten perhe-elämää ensimmäisenä iltana, en osaa sanoa sen luonteesta mitään. Miina kuitenkin suhtautuu äitiyteen rauhallisesti.

031010
Jee! Uusi hevonen tuli, ja ihan mielettömän upea sellainen! Tamma on jo entisellä omistajallaan astutettu Killellä, ja tiineys on jo niin pitkällä, että ratsastelu ei käy päinsä ennen kuin vasta vauvan jälkeen. Onneksi senkin aika on pian, vaikka sen kasvamisen odottelussa saattaakin tuskastuttaa. Luojan kiitos pikkuisesta ainakin tulee suloinen, jos se vanhempiinsa tulee.
Miinaa varmasti stressaa tämä maisemanvaihdos tässä vaiheessa, mutta kaikkemme me olemme tehneet sen eteen, että neiti viihtyisi. Tamman kotitallilta tuli nimittäin Miinan kanssa tarhaillut shetlanninponitammakin meille vuokralle, jotta sopeutuminen kävisi hyvin. Poni lähtee, kun varsa syntyy ja Miinalla on muuta puuhaa kuin sureminen.
Mutta kiltti ja kunnollinen heppa tämä on, ei voi muuta sanoa!

Jälkikasvu

201010 t. Erkinheimon Krokotiilinkyynel (i: Henkisoturi)
050417 t. Erkinheimon Virpi (i. Monsieur Koivuniemi)Kaiken materiaalin © Oresama/Erkinheimot, ellei toisin mainita.
Otsikkokuvien © Jokeri. ja CH.
Virtuaalihevonen - a SIM game horse.
Kopiointi kielletty!