Erkinheimot

  Monsieur Koivuniemi

  Nimi   Monsieur Koivuniemi aka Ivy
  Rotu   Suomenhevonen
  Sukupuoli   Ori
  Säkäkorkeus   152cm
  Syntynyt, ikä   16.10.-09 14v
  Rekisterinumero   VH11-018-0776
  Kasvattaja   Mirva Haapa-Aho (evm.), Suomi
  Omistaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji   Yleispainotus
  Koulutustaso   HeA, 110cm, CIC1, noviisi
  Saavutukset   YLA2, ERJ-III, KRJ-III, VVJ-II, SLA-I,
  KERJ-III, VMRJ: 144p.© Qem

Luonne

Meidän Ivy on juuri sellainen perinteinen suomenhevonen, joka selviytyisin hyvin vaikka jonkun takapihalla. Se ei paljonkaan perusta ylimääräisistä koristeista tai kilpailutouhuista, näyttävät sen mielestä olevan vain välttämätön paha. Mikä ei tapa, se vahvistaa, ja näin on myös kaikenmaailman ylimääräisen kisahötäkän kanssa. Ainakin hermot muuttuvat ruostuneesta raudasta timantinkoviksi, tuumaa Ivy.

Hoidettaessa ori ei kummempia keskustele tai osoita muitakaan ihmismäisiä piirteitä. Se on niin arkipäiväinen ja tavallinen rutiini, että ei siitä tarvitse sen enempää järjestää kohtausta tai toisesta päästä taas kiittää yliampuvin hörinöin ja halauksin. Joskus, jos kumisuka osuu oikein loistavaan kohtaan, Ivykin intoutuu hieromaan ylähuulellaan harjaajaansa, mutta siihen se ystävyydenosoitus jääkin. Kun harjaus loppuu, ori kääntyy takaisin eteenpäin ja tuijottelee väliinpitämättömänä tyhjää edessään. Onneksi se on kuitenkin niin rauhallinen. Ivyä saa aivan huoletta harjata esimerkiksi mahan alta tai jaloista, se kun ei keksi mitään kummaa. Vaikka taluttaessa saakin kaiken taidon ja voiman käyttää pitämään tätä isoa miestä siedettävässä kävelyvauhdissa, harjauspuomista se ei yritä repiä itseään karkuteille.
On herkkien, typerien kilpahevosten hommaa yrittää vetää jalkojaan pois hoitajan käsistä, kun hän siivoaa kavioita. Ivy on rehellinen ja reilu suomalainen, ei se sellaista tee noiden etelän hevosten tavoin. Kavioiden siivoaminen kuuluu hoitamiseen ja se siitä, ei sitä ole syytä nostaa miksikään numeroksi tallin päiväjärjestyksen ohjelmalistalle. Kuka vain pystyy tekemään sen, siitä voisi puhuakin vain sivulauseessa.
Kouluratsun arkipäivään kuuluu myös satulointi. Varmasti jokainen suomenhevonen pullistelee hieman, Ivykin, mutta ei mitenkään erityisen raivokkaasti. Kunnon mies saa voimalla kiristettyä satulavyön, ja heikommankin ihmisen hommaksi tämä pieni, tavallinen askare käy, kunhan hän ensin läpsäisee oria satulavyön kohdalle vatsaan. Kyllä se yllättäen ilmestynyt kaljamaha siitä siliää.
Suitsien kanssa on aivan pakko vääntää vähän, ei se ori muuten mikään ori ole. Siinä saa hoitajaressukka varoa näppejään ja olla vikkelä käsistään, kun Ivy pitää saada suitsiin. Ori ei muuten näyki eikä pure, mutta kuolaimiahan se ei halua, ja osoittaa mieltään välillä hampaitaankin vilauttamalla. Suositeltavin suitsimisstrategia lienee Ivyn kanssa se ihan tavallinen: tarjoa kuolaimia, varo sormiasi ja livauta kuolaimet orin suuhun samalla sekunnilla kun se raottaa hampaitaan hieman. Ivy on itse vain hevonen, sillä ei järki riitä tajuamaan mitä tapahtui, jos se tapahtuu nopeasti.

Sitten onkin jo aika ponnistaa ratsun selkään ja lähteä lämmittelemään treeniä varten. Nopea raviaskel on herkässä ja Ivyn tapana on nojata ohjaan niin raskaasti että käsi väsyy. Jos et kannusta pohkeilla, pää painuu raskaaksi, mutta jos kannustat, ori singahtaa raviin. Itse asiassa ainoa toimiva keino on aluksi antaa pojalle niin paljon ohjaa ettei se enää voi nojata ja aloittaa kunnolla lämmittely vasta kun se itse nostaa päänsä - se tekee sen aina hyvin pian jos kukaan ei vain viitsi tapella sen kanssa.
Koulutreenin alkaessa ryntäävä ori ei muutu nihkeäksi harjoittelemaan, mutta rauhoittuu huomattavasti. Sen kanssa ei enää tarvitse varoa virheapujakaan niin paljon kuin lämmittelyssä: Ivy tottelee reippaita, selkeitä apuja ja jättää kaikenmaailman ylimääräiset töytäykset ja nykäykset ihan omaan arvoonsa. Askel on rentoa, mutta melko hidasta, laukkakin keinuu niin kuin vanhanaikaisilla keinuhevosilla. Vauhdin suhteen Ivy hakee jatkuvasti tukea ratsastajalta: jännittävä ratsastaja puristaa polvillaan huomaamatta ja ori ei halua enää edes kävellä kunnolla, kun taas rento ratsastaja myötää ratsuaan ja saa senkin kulkemaan rennosti ja mielellään.
Koulutreenin ohella hypätään myös esteitä jonkin verran. Ivystä se on ihan mukavaa, vaikkei vedäkään vertoja syömiselle tai maastolenkeille. Kyllähän niitä puomeja ylittyy, mutta ne vaativat raskaalta orilta niin kovin paljon työtä. Hyppy ei ole mikään virtuoosimainen ja kauniin lennokas. Sen sijaan se on rauhallinen ja pehmeä, oikea unelma sille, joka pelkää esteiden ratsastamista ja haluaa voittaa pelkonsa.
Vaikka kentällä meneminen on ihan mukavaa, maasto se on suomenhevoselle paras paikka. Paksun karvan läpi eivät paarmat kiusaa Ivyä niin paljon kuin sen puoliverikavereita ja talvellakaan ei kylmä tuuli pääse puhaltamaan ja viemään lämpöä mukanaan. Rauhallinen ori kävelee sinnikkäästi läpi kummallisimmistakin lätäköistä, hangista ja pusikoista, se ei osaa pelätä. Kaikkein parasta on se, jos mennään erityisen kylmänä talvipäivänä, lumi narskuu kavioiden alla ja ratsulla ei ole satulaa tai suitsia, vain loimi, riimu ja ratsastaja.
Ratsuntöidensä ohella ori voimistaa lihaksiaan vetämällä rekeä. Sen kaunis ulkonäkö on tehnyt siitä kylän kirkkohevosen, mutta mukavinta on vain vetää kesäisin metsäteillä ilosta kiljuvaa lapsilaumaa isoilla kärryillä. Siinä ei tarvitse mennä lujaa, hidaskin käynti saa ne kaikki lapset iloiseksi.

Sama orihan se Ivy aina on, vaikka voissa paistaisi. Ei se kisatouhu onnistu poikaa muuttamaan. Ensimmäisillä kerroilla hälinä vähän hermostutti, olivat estekisatkin ja tottakai erittäin vaaralliset ja pelottavat, mutta ori rauhoittui ajan myötä. Nykyään se on omimmillaan koulukisoissaan, menee vain kuin kotonakin, mutta nämä aivan hirveät estekisatkin ovat muuttuneet ihan siedettäviksi.
Sitten vain lyömään uutta naulaa karsinan oveen taas uudelle ruusukkeelle!

Suku

Söör Jaska
sh evm., 152cm
Kevään Jaakko-Kulta (evm.) Jakemanni (evm.)
Kevään Kultapiisku (evm.)
Änteeii Helena (evm.) Eri-Prinssi (evm.)
Helke (evm.)
Varjon Pilke
sh evm., 148cm
Varjo-Lymy (evm.) Varjoisa (evm.)
Lymiina (evm.)
Vedenvälke (evm.) Vesipeto (evm.)
Hei-Väike (evm.)

Söör Jaska aloitteli uraansa Lapin Kemissä 5-vuotiaana. Se oli estepainotteinen harrasteratsu, mutta orin taidot olivatkin sitä luokkaa, että se myytiin ensimmäisen kilpailuvuoden jälkeen etelän suuntaan, pääkaupunkiseudulle aktiivisempaan kisaukseen. Mestaria ei Söör Jaskasta tullut, mutta sen verran menestystä se niitti, että ansaitsee ehdottomasti paikkansa arvostettuna siitosorina. Luonteestakaan ei Jaska-orille ainakaan miinusta tule: se on kyllä voimakastahtoinen, mutta samalla myös kovin elämänmyönteinen ja herkkä oppimaan uutta. Nykyään Jaska viettää vanhuuspäiviään lähellä Espoota ja on yhteensä yhdeksäntoista menestyneen varsan ylpeä isä.

Kevään Jaakko-Kulta ei ollut eläessään mikään samanlainen kilpahirmu, kuin ainoa varsansa Söör Jaska. Tuttavien kesken Jaakoksi kutsuttu ori saikin hienosta suvustaan huolimatta vain yhden vähän niin kuin kokeiluvarsan ennen ruunaustaan, koska ei itse koskaan osoittanut erityisiä kykyjä kilpakentillä. Vasta myöhemmin ratkaisua ymmärrettiin katua: Jaakko oli paitsi kaunis, myös kiltti, ja näköjään periytti myös hyppääjänlahjojaan, vaikkei ollutkaan itse huipulla päivääkään. Ruuna kuoli rauhallisesti vanhuuteen 33-vuotiaana.
Hieno ori Jakemanni eli "Jake" oli eläessään, sitä ei voi kukaan kieltää. Se hyppäsi kuin peto, ja vaikka sen luonne oli välillä äärimmäisen hankala, kannatti sen koulutukseen käyttää kolminkertainen aika normaaliin hevoseen verrattuna. Jake voitti kaiken esteratsastuksessa, mitä ori silloin vain pystyi: saavutti parhaat mahdolliset pisteet laatuarvosteluista, voitti arvokisoja, ja niin edelleen. Jälkeläislaatuarvostelustakin kahdeksan upeaa tammavarsaa toivat tälle raudikolle ennätyspisteet.
Siinä missä Jakemanni oli sisupussi, oli Kevään Kultapiisku lempeä äitihahmo. Se menestyi melko hyvin matalilla esteradoilla, mutta yleispainotuksestaan huolimatta oli ennemminkin kouluratsu. Helpon B'n luokissa siunaantui "Pirrelle" niin hyviä sijoituksia jo nuorella ikää, että tamma jäi siitoskäyttöön jo yhdeksänvuotiaana. Sille ehti syntyä neljä hienoa elävää varsaa, ja siitoskäyttö lopetettiin, kun viidennen jälkeläisen kanssa siunaantui ongelmia. Kevään Jaakko-Kulta on Pirren kolmas varsa.

änteeii Helenasta ei ole paljoa tietoa säästynyt. Varmaa on, että se ei ollut mikään kilparatsu, ja että se oli 160cm korkea ruunikko tamma. Suullisen tiedon mukaan "Helena" asui Pohjanmaalla ratsastuskoulussa lähes koko elämänsä, ja sai elonsa aikana vain yhden varsan. Tamma kuoli noin 25-vuotiaana, ilmeisesti vanhuuden vaivoihin.
Ravisukuinen Eri-Prinssi ei koskaan pärjännyt radoilla, ja se ostettiin projektiksi eräälle nuorelle miehelle. Kun silloin nelivuotias Prinssi oli koulutettu uudelleen, kävikin ilmi, että sen ujo ja hellä luonne, joka ei riittänyt raviradoille, oli täydellinen kouluratsulle. Prinssi menestyi keskinkertaisesti vaativissa luokissa, ja vielä vanhalla iällään päihitti nuorempia ratsuja helpossa luokissa. Siitosorin asemaa sen saavutuksilla ei ihan ansaittu, mutta on "Prinssillä" silti kaksi varsaa.
Helke oli tavallinen rautias suomenhevostamma, kaikin puolin rotumääritelmänsä mukainen: kiltti, lempeä, rauhallinen ja yhteistyökykyinen. Se toimi yleisratsuna kilpaillen esteitä ja koulua aina 12-vuotiaaksi asti, kunnes siirtyi tekemään viikonlopputyötä ratsastuskoulussa. Ainoan varsansa tamma sai vasta 14-vuotiaana.

Melkein ponikokoinen Varjon Pilke kilpaili koulua ja esteitä nuorella iällä. Se oli rohkea ja reipas tamma aina vanhuuteensa asti. Siitostamman urakin oli Pilkkeelle menestys: sen kaikki viisi varsaa ovat täydellisiä, menestyneitä ja mukavan luonteisia. Viimeisen varsan, Monsieur Koivuniemen jälkeen, alkoivat Pilkkeen vanhat, urheilusta johtuneet jalkaviat taas vaivata, ja kivulias tamma muuttui kultaisesta äkäiseksi, vihaiseksi ja vaaralliseksi. Vasta 20 täyttänyt Pilke päätettiin päästää vihreämmille niityille, uuteen, kivuttomaan elämään.

Varjo-Lymy sai nimensä väristään: todella tummanruunikkona syntynyt ori vaaleni vanhempana hurmaavan karamellinruskeaksi. Luonnekin oli hevosella ihanan rauhallinen ja rento. Yleispainotteinen ori sai kyllä kilpakentiltä muutamia sijoituksia, mutta sen ihmeellisempää mainetta tai laatuarvostelupalkintoja ei siunaantunut. Hyviä varsoja Lymy kuitenkin sai. Kaikki ovat kilttejä ja osaavia, ainakin vähän menestyneitä ja pitkäikäisiä.
Varjoisa oli musta ori, ja todella hämäräperäinen tyyppi. Se oli suuri julkkis hevosmaailmassa kymmenen vuoden ikään asti - ja sitten se vain katosi. Kukaan ei oikeasti tiedä, minne yhden varsan jättänyt Varjoisa lähti, mutta todennäköisesti se siirtyi muualle varhaiseläkkeelle. Asiakirjojen mukaan ori kuitenkin kuoli vuonna 2010 Seinäjoen liepeillä.
Joku sanoi, että Lymiina oli vihainen tamma. Tämä ei pidä paikkaansa. Lymiina oli kyllä voimakastahtoinen neiti, mutta keskivertokin hevosenkäsittelijä sen kanssa pärjäsi mainiosti. Sitä paitsi kipakanpuoleinen luonteenlaatu toi menestystä kenttäratsastuksessa: Lymiina ei osannut antaa periksi. Sitkeä tamma ei ollut varsojaan kohtaan kovin huolehtivaa tyyppiä, ja ne kaksi varsaa, jotka tamma sai, joutuivat sijaisemän kasvatettaviksi, koska oma emä oli niille vaaraksi.

Koulupainotteinen Vedenvälke menestyi loistavasti. Alku-ura kangerteli aina siihen asti, että tamma täytti kahdeksan, mutta sitten alkoivat kouluradat ratsastajan vaihtumisen myötä luistaa. Tamma oli suorastaan luonnonlahjakkuus, ja olisi ollut valmis, menestynyt siitostamma jo 10-vuotiaana, mutta uran helppouden vuoksi sen kanssa päätettiin vielä jatkaa. Vielä 19-vuotiaanakin tamma kävi huvin vuoksi näyttämässä mallia nuoremmilleen pienissä kilpailuissa, vaikka sen ura olikin jo takana.
Kukaan ei pitänyt Vesipetoa mestarina, kun se syntyi. Se oli liian pieni, laiha ja arka kilpailemaan. Ymmärtäväinen kouluttaja antoi kuitenkin hitaasti kehittyvälle mestarihevoselle aikaa, rajoja ja rakkautta, ja niin vain kuoriutui varsalaitumen reppanasta vahva ja sopusuhtainen kouluratsu. Sen lisäksi sai kaunis ori muutaman arvonimen ja JS-merkinnän näyttelypuolelta.
Hei-Väike oli ihana harrasteratsu, mutta kilpakentillä se ei käynyt tekemässä yhtään mitään. Tamma lieneekin mainitsemisen arvoinen vain siksi, että ensinnäkin se oli todella kaunis ulospäin, ja toisekseen sen luonne oli mitä ystävällisin. Niitä ominaisuuksia Hei-Väike on sukutauluissa periyttämässä.

Kilpailukalenteri

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
20.10.-10 Zurück KRJ/HeB 4/29
06.03.-11 Crash Ponies KRJ/HeB 6/60
09.03.-11 Crash Ponies KRJ/HeB 6/60
09.03.-11 Crash Ponies KRJ/HeB 1/60
01.07.-11 Latun Talli Este/90cm 2/12
02.07.-11 Alegre Este/100cm 4/88
03.07.-11 Icon Este/100cm 4/132
05.07.-11 Icon Este/100cm 1/132
08.07.-11 Icon Este/110cm 2/110
14.07.-11 Március Koulu/Ravioh. 2/22
14.07.-11 Március Koulu/HeC 2/30
15.07.-11 Március Este/110cm 5/30
18.07.-11 Valkia Koulu/HeC 5/43
18.07.-11 Valkia Koulu/HeB 4/41
18.07.-11 Hengenvaara Koulu/HeB 3/14
19.07.-11 Hengenvaara Koulu/HeB 1/15
21.07.-11 Valkia Koulu/HeC 1/43
22.07.-11 Valkia Koulu/HeB 1/41
24.07.-11 Stall Katina Koulu/HeB 4/25
25.07.-11 Valkia Koulu/HeB 4/41
01.08.-11 Askelma Koulu/HeB 4/22
20.11.-11 SISF Este/110cm 1/21
19.02.-12 Zurück ERJ/110cm 7/50
19.02.-12 Passau KRJ/HeB 1/79
21.02.-12 Zurück ERJ/110cm 1/50
29.02.-13 Satulinna ERJ/110cm 2/100
03.03.-13 Jindabyne KRJ/HeB 6/40
04.03.-13 Naquila ERJ/110cm 4/50
04.03.-13 Zurück ERJ/110cm 4/50
08.03.-13 Zurück ERJ/110cm 3/50
09.03.-13 Zurück ERJ/110cm 6/50
14.03.-13 Zurück KRJ/HeB 1/50
17.03.-13 Zurück KRJ/HeB 1/50
06.04.-13 Fiktio KRJ/HeB 10/100
07.04.-13 Koston Suomenhevoset KRJ/HeB 6/50
08.04.-13 Fiktio KRJ/HeB 9/100
11.04.-13 Domenica Estate ERJ/110cm 6/40
12.04.-13 Fiktio KRJ/HeB 3/100
13.04.-13 Koston Suomenhevoset KRJ/HeB 6/50
14.04.-13 Koston Suomenhevoset KRJ/HeB 6/50
16.04.-13 Zurück ERJ/110cm 5/50
16.04.-13 Zurück ERJ/110cm 2/50
18.04.-13 Zurück ERJ/110cm 3/50
21.04.-13 Jindabyne KRJ/HeB 1/40
23.04.-13 Jindabyne KRJ/HeB 6/40
25.04.-13 Jindabyne KRJ/HeB 5/40
30.04.-13 Zurück ERJ/110cm 5/50
13.05.-13 Infinity KRJ/HeB 6/50
14.05.-13 Infinity KRJ/HeB 7/50
14.05.-13 Infinity KRJ/HeB 5/50
19.05.-13 Satulinna KRJ/HeB 5/30
21.05.-13 Satulinna KRJ/HeB 3/30
21.05.-13 Bairdon ERJ/110cm 3/40
09.06.-13 Zurück KRJ/HeB 2/50
09.06.-13 Zurück KRJ/HeB 6/50
13.06.-13 Zurück KRJ/HeB 2/50
16.06.-13 Zurück ERJ/110cm 2/50
18.06.-13 Zurück ERJ/110cm 7/50
26.06.-13 Zurück KRJ/HeB 1/50
27.06.-13 Zurück KRJ/HeB 7/50
30.06.-13 Zurück ERJ/110cm 5/50
24.08.-13 Zurück ERJ/110cm 7/50
30.08.-13 Zurück ERJ/110cm 3/50
27.11.-13 Satulinna ERJ/110cm 6/50
30.11.-13 Satulinna ERJ/110cm 7/50
01.12.-13 Projekti Feia VMRJ/15km ihanneaika 2/24, 9p.
04.12.-13 Scandic Stables VMRJ/15km ihanneaika 4/24, 7p.
05.12.-13 Zurück ERJ/110cm 1/6
06.12.-13 Zurück ERJ/110cm 1/6
07.12.-13 Kenston VMRJ/15km ihanneaika 8/24, 3p.
08.12.-13 Projekti Feia VMRJ/15km nopeus 6/15, 5p.
08.12.-13 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 8/24, 3p.
12.12.-13 Fiktio KRJ/HeB 5/40
13.12.-13 Fiktio KRJ/HeB 4/40
16.12.-13 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 8/20, 3p.
19.12.-13 Golden League Sporthorses KRJ/HeB 3/30
30.12.-13 Tuuliharja ERJ/110cm 1/40
31.12.-13 Sonic WBs ERJ/100cm 5/100
31.12.-13 Kenston VMRJ/15km ihanneaika 4/21, 7p.
05.01.-14 Sonic WBs ERJ/100cm 9/100
06.01.-14 Sonic WBs ERJ/100cm 8/100
22.01.-14 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 4/23, 7p.
23.01.-14 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 14/23, 1p.
23.01.-14 Beinir VMRJ/15km ihanneaika 1/16, 10p.
24.01.-14 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 10/23, 1p.
02.02.-14 Northward VMRJ/15km ihanneaika 12/24, 1p.
15.02.-14 Suopöllö VMRJ/15km ihanneaika 9/19, 2p.
15.02.-14 Virtuaalitalli Mustang VMRJ/15km nopeus 10/20, 1p.
16.02.-14 Deadwood Rangers VMRJ/15km ihanneaika 8/16, 3p.
15.02.-14 VMRJ VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 9/41, 4p.
16.02.-14 Feia VMRJ/15km ihanneaika 9/18, 2p.
20.02.-14 Ponipallerossa VMRJ/15km ihanneaika 3/11, 8p.
28.02.-14 Zurück ERJ/110cm 1/4
29.03.-14 Team Saaristo VMRJ/15km ihanneaika 8/18, 3p.
02.03.-14 Zurück ERJ/110cm 1/4
02.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
03.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
04.03.-14 Zurück ERJ/110cm 1/4
11.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/30
14.03.-14 Haavelaakso ERJ/110cm 2/30
18.03.-14 Haavelaakso ERJ/110cm 5/30
01.04.-14 Kuiskeen Suomenratsut VMRJ/15km ihanneaika 4/11, 7p.
05.04.-14 Suopöllö VMRJ/15km ihanneaika 15/16, 1p.
26.04.-14 Micram Raceponies VMRJ/15km ihanneaika 7/10, 4p.
12.07.-14 Scandic Stables VMRJ/15km ihanneaika 22/35, 1p.
14.07.-14 Ponipallero VMRJ/15km ihanneaika 11/34, 1p.
30.07.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 22/53, 2p.
24.09.-14 Zurück ERJ/110cm 3/50
25.09.-14 Zurück ERJ/110cm 6/50
26.09.-14 Zurück ERJ/110cm 2/50
26.09.-14 Zurück ERJ/110cm 1/50
28.09.-14 Zurück ERJ/110cm 2/50
29.09.-14 Zurück ERJ/110cm 2/28
30.09.-14 Zurück ERJ/110cm 5/28
03.10.-14 Zurück ERJ/110cm 2/30
03.10.-14 Zurück KRJ/HeB 3/30
04.10.-14 Zurück KRJ/HeB 3/30
04.10.-14 Zurück KRJ/HeB 1/30
05.10.-14 Zurück ERJ/110cm 4/30
05.10.-14 Zurück ERJ/110cm 5/30
07.10.-14 Zurück KRJ/HeB 5/30
09.10.-14 Zurück ERJ/110cm 2/8
09.10.-14 Zurück ERJ/110cm 1/8
11.10.-14 Zurück ERJ/110cm 1/8
13.10.-14 Zurück ERJ/110cm 4/30
06.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 2/25, 9p.
09.11.-14 Zurück ERJ/110cm 3/30
11.11.-14 Zurück ERJ/110cm 2/30
13.11.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 1/5, 5p.
14.11.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 2/5, 4p.
17.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
18.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
18.11.-14 Zurück KRJ/HeB 4/30
18.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 4/26
20.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 1/28
20.11.-14 Zurück KRJ/HeB 2/30
20.11.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 1/30
21.11.-14 Zurück KRJ/HeB 1/30
24.11.-14 Zurück KRJ/HeB 2/30
25.11.-14 Zurück KRJ/HeB 1/26
26.11.-14 Zurück KRJ/HeB 5/26
28.11.-14 Zurück KRJ/HeB 2/26
30.11.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 15/16, 2p.
01.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 5/8, 6p.
02.12.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 3/30
02.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 6/8, 5p.
03.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 5/8, 6p.
05.12.-14 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
06.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 2/4, 4p.
07.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 1/4, 5p.
31.12.-14 Brigadier Stud VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 12/17, 2p
18.10.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 3/40
22.10.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 4/40
23.10.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 4/40
25.10.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 5/40
01.11.-16 Hengenvaara KERJ/CIC1 3/30
02.11.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 1/40
02.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 1/30
03.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC1 2/20
04.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC1 4/20
05.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 2/30
09.11.-16 Hengenvaara KERJ/CIC1 3/30
09.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC1 1/20
10.11.-16 Wyrda KERJ/CIC1 3/30
13.11.-16 Hortensia KERJ/CIC1 2/30
17.11.-16 Hengenvaara KERJ/CIC1 1/30
19.11.-16 Hengenvaara KERJ/CIC1 1/30
19.11.-16 Hortensia KERJ/CIC1 1/30
20.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 1/30
21.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 1/30
21.11.-16 Erkinheimot KERJ/CIC1 2/19
23.11.-16 Erkinheimot KERJ/CIC1 3/19
24.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC1 3/24
24.11.-16 Hengenvaara KERJ/CIC1 4/23
25.11.-16 Hengenvaara KERJ/CIC1 3/23
25.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 1/30
25.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 5/30
26.11.-16 Hortensia KERJ/CIC1 5/30
26.11.-16 Hengenvaara KERJ/CIC1 3/23
26.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 2/30
29.11.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 1/30
19.12.-16 Erkinheimot KERJ/CIC1 5/37
21.12.-16 Erkinheimot KERJ/CIC1 3/37
26.12.-16 Oakhill KERJ/CIC1 2/30
27.12.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 5/30
28.12.-16 Vähäpelto KERJ/CIC1 2/30
04.03.-17 Hengenvaara KERJ/CIC1 1/30
13.03.-17 Hengenvaara KERJ/CIC1 4/30
14.03.-17 Hengenvaara KERJ/CIC1 4/30
18.03.-17 Hengenvaara KERJ/CIC1 5/30
19.03.-17 Hengenvaara KERJ/CIC1 5/30
31.10.-17 Wyat VVJ/noviisi yhdistetty, VVJ-Cup 5/95
25.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 3/13
27.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 3/13
28.01.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 3/13
15.02.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/29
03.03.-18 Hengenvaara VVJ/noviisi kestävyys 5/100
06.03.-18 Hengenvaara VVJ/noviisi kestävyys 6/100
07.03.-18 Hengenvaara VVJ/noviisi koulu 9/100
07.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/15
09.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 3/15
12.03.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 6/40
13.03.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 4/40
13.03.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 5/40
14.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi koulu 2/23
15.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi koulu 3/23
17.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/29
19.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi koulu 4/23
20.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi koulu 4/23
20.03.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 1/40
20.03.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 5/29
20.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/15
21.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 3/15
21.03.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 2/40
22.03.-18 Priton VVJ/noviisi koulu 5/30
22.03.-18 Wyat VVJ/noviisi yhdistetty 3/40
23.03.-18 Wyat VVJ/noviisi yhdistetty 4/40
24.03.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 3/40
24.03.-18 Breandan VVJ/noviisi tarkkuus 6/40
25.03.-18 Breandan VVJ/noviisi tarkkuus 5/40
27.03.-18 Breandan VVJ/noviisi koulu 4/40
27.03.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 2/40
27.03.-18 Priton VVJ/noviisi koulu 5/30
27.03.-18 Priton VVJ/noviisi tarkkuus 2/30
01.04.-18 Vuorna VVJ/noviisi koulu 4/30
03.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 2/40
08.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 5/40
08.04.-18 Vuorna VVJ/noviisi koulu 2/30
10.04.-18 Vuorna VVJ/noviisi koulu 2/30
13.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 6/40
15.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 2/40
23.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 3/40
23.04.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi koulu 3/30
25.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 5/40
26.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 3/40
27.04.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi koulu 3/30
28.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 3/40
30.04.-18 Teilikorpi VVJ/noviisi koulu 6/40

Päiväkirja ja valmennukset

010616
On vasta alkukuu, kun kirjoitan tätä, mutta on ehtinyt tapahtua kaikkea jännää! Olen ensinnäkin ilmoittanut Ivyn SLA:n tilaisuuteen varahevoseksi: se pääsee arvosteltavaksi jos tilaa jää. Jännin juttu on kuitenkin se, että Ivy on päässyt mainoskasvoksi! Siis ihan oikeasti! Ivyn kanssa aletaan pikapuoliin kuvata uutta suklaamainosta, jonka on tarkoitus mainostaa tämän vuoden talvella jotain uutta joulusuklaata! Tosi jännää!
Ivyn rooli mainoksessa ei tule olemaan hirveän suuri, mutta onpahan rooli kuitenkin. Orin tehtävä on vetää oikein komeaa kirkkorekeä muka joulukirkkoon tiu'ut helisten lavastetussa, upean näköisessä, tupruavassa lumessa. Kuulemma Ivy halutaan jouluhevoseksi siksi, että se näyttää perinteiseltä suomenhevoselta, ja on muutenkin näyttävä. Olen kyllä ihan samaa mieltä ainakin siitä, että heppani on näyttävä!
Uskon, että kuvaukset tulevat menemään hyvin. Ivyhan ei ole maailman arin hepo, joten tuskin sitä kuvausmylläkkä hirveästi hetkauttaa. Sitä paitsi minä tai Milan olemme sen turvana paikalla ihan koko ajan.

280516
Estevalmennus: Ivy ja Milan
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään suoritettiin pikainen tilannekatsaus siitä, missä Ivy ja Milan nykyään menevät esteratsastustaitoineen. Laitoin ratsukon menemään vaativahkon mutta matalan radan, jossa sain seurattua ratsastajan ja hevosen yhteistyötä eri tilanteissa. Hienolta meno vaikutti, mutta etenkin sarjojen kanssa on Ivyn vielä tehtävä töitä. Se ei tunnu pystyvän rytmikkääseen hyppimiseen, vaan ikään kuin pysähtyy sarjan välissä ennen kuin ponnistaa uudelleen. Milanin tulee ajaa sitä enemmän eteenpäin ja ylipäätään harjoitella vaativia sarjoja useammin. Ivyltä puuttuu vain rutiini.
Toinen asia, johon tulee kiinnittää jatkossa huomiota, on alastulot. Milanin kunto on jo parempi kuin kuulin madame DuLaudilta, joka ratsukkoa on ennen valmentanut, mutta alastulossa ratsastaja näyttää edelleen rysähtävän hevosen päälle liian voimakkaasti. Milanin kannattaa videoida itseään ratsastamassa ja kohottaa vielä lihaskuntoaan.

110416
Voi kauheaa, kun säikähdin tänään aamulla viedessäni oritallin asukkaita ulos! Luulin ihan oikeasti Ivyn siirtyneen yön aikana hevosten taivaaseen. Se nimittäin makasi löysänä karsinansa nurkassa, koivet sikin sokin solmussa ja korvat löysästi lerpattaen. Ajattelin sen menehtyneen sydänkohtaukseen, ja olin sitten aiheuttaa sille oikeasti sydänkohtauksen karjaisemalla sen nimen ja hyppäämällä hädissäni karsinan puolioven päälle vatsalleni roikkumaan aivan järkyttävällä ryminällä. Ori oli vain nukkumassa ja hätkähti hereille ja jaloilleen niin nopeasti, että teki varmasti kaikkien nisäkäslajien ikiaikaisen maailmanennätyksen heräämisnopeudessa!
Olisin halunnut kutsua kuitenkin eläinlääkärin Ivya katsomaan: eihän se ikinä nuku makuultaan! Jotain täytyy olla vialla! Muut Erkinheimot laittoivat kuitenkin kapuloita rattaisiin ja lievittivät ahdistustani. Ivyllahan oli eilen rankka päivä, kun sillä treenattiin oikein perinpohjaisesti. Se nukkui makuultaan varmasti vain siksi, että oli niin totaalisen uupunut. Jätin siis soittamatta eläinlääkärille.

090316
Milan, Ivyn oma hoitaja, ratsastaja ja Erkinheimon luotettu tallipoika, soitti aamulla, ettei tule viikkoon töihin. Kuulemma burn-out, ja vieläpä Ivyn takia. Milan sanoi tulevansa pian kantavaksi Ivysta itse ihokosketuksesta, tai jotain, kun vietti orin kanssa kaiken työ- ja vapaa-aikansa. Annoin Milanin jäädä palkalliselle lomalle, vaikka minua harmittikin, ettei hän ollut ilmoittanut etukäteen mitään. Toisaalta ymmärrän kyllä asian: Ivy on ihana hevonen, mutta minkään hevosen kanssa ei jaksa millään olla vuosikausia joka ainoana aamuna, päivänä ja iltana. Nyt Ivy on siis minun vastuullani koko viikon.
Tänään lähdin sitten ensimmäistä kertaa vuosikausiin itse ratsastamaan hevosellani, ja ai kuinka erilainen Ivy onkaan kuin ne orit, joilla yleensä menen! Lähdimme pitkälle ravilenkille, jonka oli tarkoitus olla hidasta lönköttelyä, vaan sepä ei sopinut Ivylle alkuunkaan. Sen askel tikitti kuin Singerin ompelukone, nopeasti ja tasaisesti, ja me olimme kiertäneet parin tunnin lenkkini puolessa tunnissa! Maastoilu oli sinänsä miellyttävää. Ainoa harmin aihe koko lenkissä itse asiassa oli se, miten kovasti Ivy yritti painaa ohjille. Sen kanssa sai ottaa yhteen vähän väliä. Mietin, miten Milan jaksaa sen kanssa otella joka päivä, jos ori on aina samanlainen. Toisaalta, Ivy on paitsi raskaspäinen, myös hirveän kiltti ja sillä on tasaiset askeleet.
Koska maastolenkki meni niin nopeasti, lähdimme vielä metsään käveleskelemään tunniksi.

010216
Katselin tänään salaa olohuoneen ikkunasta Milania ja Ivya. Milan yritti ottaa oria haasta kiinni, mutta hevonen oli leikkituulella eikä halunnut lähteä vielä pois. Yleensä se tulee nätisti portille, vaan tällä kertaa se vain hirnui ja ravasi riemuissaan ympyröitä. Milan kyllästyi nopeasti huhuilemaan sitä ja lähti kävelemään sitä kohti, vaan oripa meni edellä lennokasta, nauravaa ravia!
Milan osaa kyllä kaikki Erkinheimojen kikat, ja turvautui tietenkin niihin. Isäntä on opettanut hänelle, että ellei hevonen halua antaa kiinni ja ravaa pois, sen pitää antaa ravata. Paljon. Ihan koko ajan. Sitä on ajettava riimunarulla raviin niin kauan, että se hengästyy, huohottaa ja on muutenkin ihan lopussa. Sen päivän treeni menee sitten pilalle, mutta ihan sama: antaapahan hevonen sitten ihan varmasti kiinni seuraavalla kerralla, kun muistaa, mitä tottelemattomuudesta seuraa.
Milan juoksuttikin Ivya hyvän tovin. Puolen tunnin jatkuvat ravaamisen jälkeen Milan antoi orille mahdollisuuden. Se sai kävellä Milanin luokse, jos suostui antamaan kiinni. Vaan eipä Ivy ollut vieläkään tarpeeksi läkähtymässä, jotta olisi luovuttanut! Milan jatkoi juoksutusta toisen mokoman, mutta ei tunninkaan ravaaminen riittänyt Ivylle! Milan näytti huutavan sille jotain, ja sitten näin hänen kumartuvan.
Hetken päästä lensi mutapallo, sitten toinen, kolmas ja neljäs. Kaikki osuivat tarkasti maaliin, Ivyn isoon, jo valmiiksi rapaiseen kylkeen ja vieläkin likaisempaan kaulaan. Pläts. Ori peruutti järkyttyneenä Milanin edellä kohti porttia ja Milan käveli sen perässä uhkaavasti, koko ajan Ivylle raivoten ja porttia osoittaen. Portilla ori käänsi nöyrästi päänsä sivuun, kun Milan käveli ohitse. Poika avasi portin ja hevonen luikahti siitä ulos kuin kulkukoira. Se seurasi ilmiselvästi kirosanamantraa hokevaa hoitajaansa talliin nöyränä ilman minkäänlaista riimunarua. Se huomasi, miten tosissaan Milan oli.

190116
Ja taas on vuosi vaihtunut. En ole ehtinyt kirjoittelemaan edes joulusta, saati sitten uudestavuodesta! Kerrotaan siis Ivyn joulusta, koska se oli mukavampi kuin raketteja paukkuva uusivuosi.
Ivysta oli ihanaa, että Milan tuli jouluaattona (ja joulupäivänä) käymään, vaikka hänellä oli vapaata. Sitä paitsi Milan ei tullut tyhjin käsin: Ivy sai ihan kokonaisen, kuivatun reikäleivän joulupäivänä jouluruuakseen, ja sitä ennen aattona ori sai hienon, punaisen riimun ja siihen sopivan narun joululahjaksi. Kuulemma Joulupukki oli tuonut lahjat vahingossa Milanin kotiin, kun oli luullut Ivya pojan omaksi hevoseksi.
Milan myös lainasi Ivya rekiajelua varten. Tai no, lunta oli niin vähän, että kärryajelu siitä tulikin, mutta tunnelma oli kuulemma hyvä. Ivy ravasi monen kilometrin lenkin: ensin Milan ajoi sillä lapsuudenkotiinsa äitiään hakemaan, sitten siskonsa perheen luokse hakemaan siskonsa, hänen miehensä ja heidän lapsensa. Sitten matka jatkui hautuumaalle, jonka parkkipaikalla Ivy odotti kuulemma nätisti, kun koko joukko vei kynttilän Milanin isävainajan haudalle. Hautausmaalta ori ravasi joulukirkkoon. Siellä Milan sitoi orin puuhun, nosti sille loimen selkään, irrotti kärryt ja heitti ratsulle heinää lämmikkeeksi ja huviksi. Ivy seisoskeli tyytyväisenä syömässä ja odottelemassa hieman yli puolen tunnin mittaisen joulukirkon ajan.
Kun Ivy oli auttanut tarpeeksi Milanin perheen uskonnollissävytteisissä jouluperinteissä, poika ajoi hevosella vielä viemään äitinsä ja siskonsa perheen koteihinsa. Ivy palautettiin Erkinheimoihin ja harjattiin huolella ennen kuin Milan lähti jatkamaan joulunviettoa perheensä luo.

011015
Ivyn piti kisata paljon tässä kuussa, mutta kilpailut siirtyvätkin ensikuuhun. Ori on nimittäin sitkeässä, hakkaavassa yskässä, eikä sen ratsastaja, Milankaan, voi hirveän hyvin. Ivy jääkin nyt miltei vuodelepoon. Karsinassa sitä ei voi pitää koko päivää, vaikka lämpö olisi sille nyt hyväksi. Hulluksihan se tulee. Sitä paitsi raitis ilma on sille yhtä lailla hyväksi pölyisen talli-ilman sijaan. Kompromissina ostin orille ihanan lämpöisen kaulakappaleen toppaloimeen ja loimitin sen tiukasti. Jos se olisi terve, en sitä tällaisilla ilmoilla loimittaisi ollenkaan, suomenhevonenhan on kuin mammutti talvikarvassaan!
Ivy ilahtui yllättävästä lomastaan. Se viettää aikaa haassa rentona ja rauhallisena, eikä onneksi riehu paljoa. Varmuuden vuoksi se saa kuitenkin tarhailla yksin, näköyhteyden päässä omasta laumastaan. Oripojat innostuvat välillä nimittäin leikkimään kuin nuoret varsat konsanaan, ja Ivyn pitäisi nyt malttaa levätä ihan kaikessa rauhassa.

280915
No niin. Ivy on nyt tuomittu ensimmäistä kertaa rikoksesta. Asianomistajana, syyttäjänä, tuomarina ja kaikkena muunakin toimin minä. Rikos, josta ori tuomittiin, oli murto ja varkaus.
Kuulostaa aika dramaattiselta, eikö? Niin se olikin. Ivy oli nimittäin päässyt viime yönä rehuvarastoon ja mussuttanut kaurasäkistä kaiken, mitä siellä oli jäljellä. Luojan kiitos muut säkit olivat turvassa laarissa, ettei se päässyt puremaan niitä auki ja ahmimaan kauraa litroittain! Ties millaiseen kaviokuumeeseen, ähkyyn ja myrkytykseen se olisi kuollut! Vaan eipä Ivy mitään vähää nytkään syönyt. Oli säkissä vielä ainakin pesuvadillinen kauraa. Ori on ollut koko päivän seurannassa, mutta eipä sillä näytä mitään hätää olevan.
Myöhemmin aamulla sitten asensimme sekä hakalukituksen että vipulukon rehuhuoneen oveen. Mikään hevonen ei voi oppia avaamaan molempia samalla kertaa!

300415
Ai kun on mami nyt ylpeä pojastaan! Ivy oli nimittäin ERJ:n laatuarvostelussa, ja sai kolmospalkinnon. Nyt on hyvä mieli. Palkintoa juhlittiin sitten kakkukahveilla Erkinheimon keittiössä, ja Ivya onniteltiin kuivalla leivällä ja porkkanalla. Hieno pokaali ja palkintonauha nostettiin hevosten palkintokaappiin oikein kunniapaikalle, koska onhan palkinto Ivyn ensimmäinen laatuarvosteluista ikinä! Vaan toivottavasti ei viimeinen. Ajattelin nimittäin ensi vuonna suunnilleen samaan aikaan ilmoittaa pojan KRJ:n laatuarvosteluun, ja jossain vaiheessa Yleislaatuarvosteluunkin.
Vaikka Erkinheimoissa on aika monta laatispalkittua heppaa, on se silti joka kerta yhtä hieno tunne, kun joku meidän polleista palkitaan!

070214
Minäpä tein sellaisen tempun, että keräsin itselleni ja Ivylle vähän seuraa maastoon. Päätimme tehdä oikein Herrasmiesliigan Maastolenkin vain kelpojen orihevosten kesken! Minun ja Ivyn lisäksi mukaan lähti siis Mielle Cassulla, Cee Vitolla, dani Nyffillä ja noah. Breonilla. Onneksi olimme sopineet tekevämme vain melko rennon lenkin, puoliverisillä kun olisi virtaa riittänyt. Ivy taas oli yllättävän laiskalla tuulella, vaikka yleensä ihan menevä onkin, ja kopsutteli tasaisesti menemään ponien kanssa.
Mitään machoilun tarvetta tai muuta ei millään hevosista ilmennyt, joten minä ja Ivy ainakin rentouduimme kunnolla. Kiersimme oikein koko kylän ympäri, ja vaikka Erkinheimon hevonen ei kylillä mikään outo näky olekaan, niin kyllä näin iso joukkio huomiota herätti. Yleensä Erkinheimoista kun lähdetään reissuun yksin tai kaksin.
Aikamme kierreltyämme ja juoruttuamme palailimme takaisin Erkinheimojen pihaan. Ivy olisi vielä mennyt vaikka toisen lenkin: näköjään tasainen jolkottaminen on sen mielestä hauskaa. Sovimme kuitenkin, että tämä oli tällä kertaa tässä, ja että otetaan uusiksi joskus.

260813
Estevalmennus: Ivy ja Milan
opettajana Elle DuLaud (Oresama)
Jo tunnin alussa kävi selväksi, että sekä Milan että Ivy tarvitsevat reippaan kuntokuurin, ja heidän tulisi treenata mieluiten yhdessä eikä erikseen. Orin ponnistukset olivat heikohkoja, joskin Milan paikkasi asiaa taitavasti ajamalla ratsuaan reippaasti eteenpäin. Kun kehotin vielä kohentamaan ohjastuntumaa tarkoituksenani saada Ivy ryhdistäytymään, Milan kieltäytyi ensin, mutta suostui sitten noudattamaan ohjettani. Ohjastuntuman parannuttua ratsu luisui pysähdyksiin ja kieltäytyi hyppäämästä jokaisella esteellä. Milan puolestaan näytti alastuloissa liian löysältä hevosen selkään, mutta Ivy esti ratsastajaansa valahtamasta ponnahtamalla kovasti eteenpäin heti osuttuaan maahan.
Ratsastaja ja ratsu ovat selkeästi kasvaneet yhteen, mutta se ei ole pelkästään positiivinen asia. Ivyn energia kuluu Milanin virheiden korjaamiseen ja toisinpäin. Toisaalta taas Milan tuntee hevosensa niin hyvin, että tietää sen hyppäävän paremmin, kun se saa kulkea vapaammin kuin keskivertoesteratsu.
Lääkkeeksi näihin virheisiin määrään, että Milan ja Ivy kohottavat kuntoaan yhdessä. Ratsukon tulee tehdä pitkiä, hitaita hölkkälenkkejä ja hyppiä usein matalia esteitä. Milanin tulee myös kiinnittää huomiota siihen, että Ivy ponnistaa kunnolla, ja että Milan itse ryhdistäytyy alastuloissa.

300613
Tällä päivämäärällä Ivyn sijoitustilanne on seuraava:
15 ERJ'n alaista sijoitusta, 6 villiä sijoitusta estekisoista
24 KRJ'n alaista sijoitusta, 11 villiä sijoitusta koulukisoista.
Ei meillä huonosti ole siis mennyt Ivyn ja tiimin kanssa, mutta aina voi parantaa. Soitanpa saman tien valmentaja Elle DuLaudille, että ehtisikö hän käydä katsomassa Ivyn ja Milanin esteratsastusjuttuja. Haluan Ivystä vielä joskus laatupalkitun jalostusoriin, ja siihen on tottavie vielä matkaa. Yleislaatuarvosteluun olemme jotakuinkin valmiina menemään. On sekin jo jotain.

010113
Tallipoika ja Ivyn ratsastaja Milan sekä hevoseni Ivy ovat kuin paita ja puo. Olen patistanut kaksikkoa viettämään aikaa yhdessä, koska orin hoitajana ja ratsastajana Milanin on tunnettava hevonen, jotta pystyisi sillä kilpailuissa parhaisiin mahdollisiin suorituksiin. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että Milan ja Ivy ovat paitsi kasvaneet yhteen, myös kasvaneet pahasti kieroon yhdessä.
Viimeinen Ivy-Milan -katastrofi sattui viime yönä, kun poika päätti viettää yönsä tallissa. Ivy ei rakettien pauketta liiaksi säiky, mutta orin mielestä oli ihan liian kummallista, että Milan raahasi makuupussin sen henkilökohtaiseen karsinaan ja nukahti heinäkasaan. Hölmistynyt ori ja nukkuva poika samassa karsinassa - siinä olisi voinut käydä vaikka kuinka huonosti. Onneksi Milan oli tänä aamuna pirteänä aamutallia tekemässä, vain yksi kavionkuva naamassaan. Ivy oli kuulemma yöllä päättänyt, että Milanin pitäisi nukkua toisella kyljellään ja yrittänyt kääntää poikaa kuopaisemalla häntä kaviolla naamasta. Milania nauratti, minua hermostutti. Ivy oli kuitenkin iloinen saatuaan seuraa yöksi.

290211
Kouluvalmennus: Ivy ja Milan,
opettajana Elle Du Laud (Oresama)
Milan saisi todella työstää ohja-apujaan, kun kyseessä on Ivy. Ori roikkui koko alkutunnin ohjien varassa, ja oli niin raskas, että ratsastajan kädet alkoivat tosissaan väsyä. Neuvoin ratsastamaan aktiivisemmin pohkeilla, istumaan hieman yli ja löysäämään ohjaa. Se auttoi, mutta vasta puolen tunnin kuluttua: Ivy on saanut ilmeisesti roikkua aika kauan.
Ori oli tänään laiskanpuoleinen, ja ehdotankin sen kanssa ahkeraa maastoilua ja kuntoliikuntaa. Varsinkin Milanin olisi hyvä ratsastaa Ivyllä aktiivisesti, jos hän aikoo vielä kilpailla. Nyt ei ratsukon yhteistyö kovinkaan pitkälle riitä.
Milanilla on tässä kyvykäs hevonen, ja ratsastus vaatii vielä hiomista. Palaan ensikuussa tarkistamaan, mihin asti harjoittelu on riittänyt.

031010
Ivy se käveli aamulla korskeana poikana ensimmäistä kertaa meidän tallin pihassa. Jostain syystä kasvattaja tapasi kutsua tätä heppaa nimellä Make, mutta minusta näin suuriegoinen mies tarvitsee ehdottomasti suloisemman lempinimen. Niin tuli Ivystä Ivy.
Komeat liikkeet orilla on, voi huh huh. Vaikka se on niin pieni, sillä on ihan järkyttävän isot askeleet. Komealtahan ne näyttävät, kun niitä katselee, mutta sopii koettaa istua niissä nätisti. Ainakin meillä on osaava ratsu täällä nyt sitten. Kova poika, ihan varmasti tästä tulee pienellä panostuksella suuri tähti.

Jälkikasvu

161012 o Erkinheimon Mösiöö Seppo (e. Äipän Anarkisti)
050417 t Erkinheimon Virpi (e. Mielikuvituksen Tuote)
200923 t Erkinheimon Runokki (e. Vanamo)Kaiken materiaalin © Oresama/Erkinheimot, ellei toisin mainita.
Otsikkokuvien © Jokeri. ja CH.
Virtuaalihevonen - a SIM game horse.
Kopiointi kielletty!