Erkinheimot

  Erkinheimon Mösiöö Seppo

  Nimi   Erkinheimon Mösiöö Seppo aka Seppo
  Rotu   Suomenhevonen
  Sukupuoli   Ori
  Säkäkorkeus   155cm
  Syntynyt, ikä   16.10.-12 (27v)
  Rekisterinumero   VH14-018-1816
  Kasvattaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Omistaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji   Yleispainotus
  Koulutustaso   HeC, 110cm, tutustumislka, noviisi
  Saavutukset   YLA1, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I,
  VVJ-I, VMRJ: 133p.© Qem

Luonne

Seppo on rehellinen mies. Se työskentelee reippaasti, on luotettava hoitohevonen, ja kiukutellessaankin päästää raivonsa rehellisesti valloilleen, eikä haudo yksin mielipahaansa. Seppo ei kieroile, Seppo ei juoni. Se on vain hevonen - rehellinen suomenhevonen.

Seppo ei hoitotoimenpiteistä häkelly. Harjaus ja satulointihan on sille jokapäiväistä kaviokoukun käyttämisestä puhumattakaan. Samalla tavalla kuin harjailtaessa, seisoo ori paikoillaan myös esimerkiksi pestäessä. Joskus on toki Sepollakin huono päivä, ja silloin se luimistaa saman tien korvansa kuin sanoakseen, että et nyt viitsisi tänään tulla sen juoksutusliinan kanssa sieltä. Luimiva Seppo saattaa purra, joten kannattaa joko olla varovainen tai leperrellä ja helliä ori hyvälle tuulelle. Onneksi Sepolla ei ole kiukkupäiviä usein.

Sanotaan, että suomenhevonen on monikäyttöinen rotu. Seppo ainakin on monikäyttöinen yksilö, oli tuo väittämä totta tai ei. Se on reipas ja virkeä esteratsu, joka hyppää ilolla. Muurilla Seppo kuitenkin kieltää herkästi, koska se ei näe esteen läpi toiselle puolelle. Sepon tunteva ratsastaja osaakin ennakoida tämän ja ennen muuria ratsastaa erityisen reippaasti, jotta Seppo ehtisi tuntea ratsastajansa varmat otteet.
Kouluratsastusta ori osaa mennä oikein näpsäkästi ja tottelevaisesti, vaikka ei tietenkään taivu puoliverisen lailla. Joka tapauksessa Seppo on rehellinen ja nöyrä ratsu. Nuorena se on kilpaillut ammattimaisesti, ja vanhempana opettanut omistajiensa lastenlapsia kouluratsastajan aluiksi. Ei oria voi pienille lapsille antaa, sillä se on voimakas ja suuri, mutta jo alakoulua käyvä, ratsastustaitoinen lapsi on riittävän määrätietoinen tekemään Sepon kanssa helppoja liikkeitä.
Maastossa Seppo on varma ratsu. Sen tuntevat ratsastajat tietävät, että jostain syystä ori pelkää suuria lintuja, kuten joutsenia ja joskus jopa fasaaneja ja pöllöjä. Muita ikäviä yllätyksiä Sepossa ei ole. Se ei arkaile mennä kopisevalle sillalle, eikä pelkää kahlata pikkupurojen läpi. Seppo ei myöskään hidastele laiskuuttaan, eikä kiihdyttele omin päin - paitsi siis lintua säikähtäessään.
Seppo osaa myös vetää rekeä ja kärryjä, mutta paljoa sillä ei ehditä Erkinheimoissa ajamaan. Ajaminen on Seposta hauskaa vaihtelua, mutta ei siitä kyllä ravihevoseksi olisi: ratsuksihan se on opetettu, eikä sillä ole juoksupäätäkään.

Nuorempana etenkin koulu- este- ja matkaratsastuskilpailut olivat Sepolle arkipäivää. Se kilpaili pitkiä kausia kerrallaan, ja monta kautta elämässään, ja tottui nopeasti kisapaikan hälinään ja hyörinään. Esteratsastuksessa se hyppäsi kisoissa niin innokkaasti, että suoriutui radasta jopa paremmin kuin kotona harjoitellessaan. Kouluratsastuksessa taas Erkinheimot tapaavat mennä isommille kentille, joissa on enemmän yleisöä. Seppoa suuri katsojamäärä on aina jotenkin hävettänyt, ja siksi se on mennyt koulua hieman huonommin kisoissa kuin kotona. On orille silti voittojakin sen uran aikana kertynyt.

Lopuksi Seposta voisi vielä kertoa, että se on viisas laumanjäsen laitumella ollessaan, ja että se osaa kohdella niin suuria kuin pikkuruisiakin koiria hyvin rauhallisesti, vaikka ne räksyttäisivätkin sille. Lyhyesti sanottuna Seppo on ollut nuorena hyvä kilpahevonen, ja nyt vanhana se on mukava eläkeläisponi ja harrastehevonen.

Suku

Monsieur Koivuniemi
sh, 152cm
YLA2, SLA-I ERJ-III,
KRJ-III, KERJ-III, VVJ-II
Söör Jaska
sh, evm., 152cm
Kevään Jaakko-Kulta
sh, evm., 150cm
Änteeii Helena
sh, evm., 160cm
Varjon Pilke
sh, evm., 148cm
Varjo-Lymy
sh, evm., 149cm
Vedenvälke
sh, evm., 150cm
Äipän Anarkisti
sh, 159cm
YLA2, SLA-II, ERJ-II,
KRJ-II, KERJ-III, VVJ-II
Kaaos
sh, evm., 158cm
Rusettilinko REM
sh, evm., 154cm
Kedon Hirmutar
sh, evm., 160cm
Äipän Kulta
sh, evm., 158cm
Kulta-Into
sh, evm., 159cm
Äipän Pikku Punkkariina
sh, evm., 155cm

Monsieur Koivuniemi on erityisen komea ori, ja hyvä periyttäjä. Upeaa ulkomuotoaan ei tämä 152cm korkea komistus ole päässyt näyttelyissä esittelemään kuitenkaan, koska sen omistajia, Erkinheimoja, ei näyttelytys kiinnosta. Sen sijaan "Ivy" on tehnyt huikeita suorituksia este- ja kouluradoilla. Harrastuspohjalta se on toiminut myös ahkerasti matkaratsastuskisoissa. Tämä vuonna 2009 Mirva Haapa-Ahon tallilla syntynyt ratsu on nykyään Erkinheimon arvokas siitosori.

Söör Jaska aloitteli uraansa Lapin Kemissä 5-vuotiaana. Se oli estepainotteinen harrasteratsu, mutta orin taidot olivatkin sitä luokkaa, että se myytiin ensimmäisen kilpailuvuoden jälkeen etelän suuntaan, pääkaupunkiseudulle aktiivisempaan kisaukseen. Mestaria ei Söör Jaskasta tullut, mutta sen verran menestystä se niitti, että ansaitsee ehdottomasti paikkansa arvostettuna siitosorina. Luonteestakaan ei Jaska-orille ainakaan miinusta tule: se on kyllä voimakastahtoinen, mutta samalla myös kovin elämänmyönteinen ja herkkä oppimaan uutta. Nykyään Jaska viettää vanhuuspäiviään lähellä Espoota ja on yhteensä yhdeksäntoista menestyneen varsan ylpeä isä.
Kevään Jaakko-Kulta ei ollut eläessään mikään samanlainen kilpahirmu, kuin ainoa varsansa Söör Jaska. Tuttavien kesken Jaakoksi kutsuttu ori saikin hienosta suvustaan huolimatta vain yhden vähän niin kuin kokeiluvarsan ennen ruunaustaan, koska ei itse koskaan osoittanut erityisiä kykyjä kilpakentillä. Vasta myöhemmin ratkaisua ymmärrettiin katua: Jaakko oli paitsi kaunis, myös kiltti, ja näköjään periytti myös hyppääjänlahjojaan, vaikkei ollutkaan itse huipulla päivääkään. Ruuna kuoli rauhallisesti vanhuuteen 33-vuotiaana.
Änteeii Helenasta ei ole paljoa tietoa säästynyt. Varmaa on, että se ei ollut mikään kilparatsu, ja että se oli 160cm korkea ruunikko tamma. Suullisen tiedon mukaan "Helena" asui Pohjanmaalla ratsastuskoulussa lähes koko elämänsä, ja sai elonsa aikana vain yhden varsan. Tamma kuoli noin 25-vuotiaana, ilmeisesti vanhuuden vaivoihin.

Melkein ponikokoinen Varjon Pilke kilpaili koulua ja esteitä nuorella iällä. Se oli rohkea ja reipas tamma aina vanhuuteensa asti. Siitostamman urakin oli Pilkkeelle menestys: sen kaikki viisi varsaa ovat täydellisiä, menestyneitä ja mukavan luonteisia. Viimeisen varsan, Monsieur Koivuniemen jälkeen, alkoivat Pilkkeen vanhat, urheilusta johtuneet jalkaviat taas vaivata, ja kivulias tamma muuttui kultaisesta äkäiseksi, vihaiseksi ja vaaralliseksi. Vasta 20 täyttänyt Pilke päätettiin päästää vihreämmille niityille, uuteen, kivuttomaan elämään.
Varjo-Lymy sai nimensä väristään: todella tummanruunikkona syntynyt ori vaaleni vanhempana hurmaavan karamellinruskeaksi. Luonnekin oli hevosella ihanan rauhallinen ja rento. Yleispainotteinen ori sai kyllä kilpakentiltä muutamia sijoituksia, mutta sen ihmeellisempää mainetta tai laatuarvostelupalkintoja ei siunaantunut. Hyviä varsoja Lymy kuitenkin sai. Kaikki ovat kilttejä ja osaavia, ainakin vähän menestyneitä ja pitkäikäisiä.
Koulupainotteinen Vedenvälke menestyi loistavasti. Alku-ura kangerteli aina siihen asti, että tamma täytti kahdeksan, mutta sitten alkoivat kouluradat ratsastajan vaihtumisen myötä luistaa. Tamma oli suorastaan luonnonlahjakkuus, ja olisi ollut valmis, menestynyt siitostamma jo 10-vuotiaana, mutta uran helppouden vuoksi sen kanssa päätettiin vielä jatkaa. Vielä 19-vuotiaanakin tamma kävi huvin vuoksi näyttämässä mallia nuoremmilleen pienissä kilpailuissa, vaikka sen ura olikin jo takana.

Erkinheimon oma Äipän Anarkisti on yleispainotteinen, 159cm korkea menestynyt, kilpaileva suomenhevonen. Tamman lempilajit ovat este- ja kouluratsastus, mutta huvin vuoksi sillä on starttailtu myös matkaratsastuskisoissa. Luonteeltaan tamma on suomenhevosmaisen tasapainoinen. Ulkonäköäkin on ratsulle suotu, mutta silti sen kanssa ei harrasteta näyttelyitä. Nykyään tämä entinen kilparatsu on Erkinheimoissa siitostammana.

Kaaos on 158cm korkea musta suomenhevonen. Se oli aikoinaan menestynyt kouluratsu. 10-vuotiskaudellaan ori kilpaili jonkin verran myös esteillä, mutta kouluratsastus on aina ollut orin ykköslaji. Kilpailuista eläköidyttyään Kaaos ryhtyi siitosoriksi. Sillä astutetaan yhä kymmenisen tammaa vuodessa.
154cm korkea Rusettilinko REM on Remi Mäentauksen kasvattama ja omistama kilpa- ja siitosori. Ori oli yleispainotteinen hevonen, mutta pääasiassa kuitenkin kilpaili kenttää ja koulua. Esteitä se meni vain muutaman kerran, menestyen ihan mukavasti kuitenkin. Ori astui tammoja kisakausiensa lomassa, ja eläköidyttyään kilpakentiltä jäi kokonaan siitosoriksi. Vaikka Mäentaus omisti orin koko sen elämän ajan, hevonen on aina asunut valmentajansa Miika Rossin (joka valmentaa Erkinheimonkin hevoset) kotitilalla.
Kedon Hirmutar on 160cm korkea kiltti siitostamma. Se ei ole koskaan kilpaillut, mutta sen elämäntyö on ollut kuuden varsan kantaminen, synnyttäminen ja hoitaminen. Hienon siitostamman uransa Hirmutar onkin hoitanut erinomaisesti. Tamma on hyvin kiltti ja kevtrakenteinen ruunikko. Sen kasvatti Alpo Keto ja omistaa hänen tyttärensä Miia-Maija Keto.

Äipän Kulta eli "Kulta" on 158cm korkea komean punarautias harrastetamma. Kulta on kilpaillut jonkin verran ja toiminut omistajansa ensimmäisenä kilpahevosena. Siihen nähden, että kisaus oli vain harrastelua ja tamma tosiaan omistajansa ensimmäinen kilparatsu, ratsukko menestyi ihan mukavasti. Kun Kulta oli kahdeksanvuotias, sen emäntä teetti siitä varsan, jotta voisi kouluttaa varsasta itselleen oikean kilparatsun. Varsa oli Äipän Anarkisti, jonka kasvattaja päätyikin myymään Erkinheimoihin ostaakseen kilparatsukseen sittenkin puoliverisen. Kulta voi kuitenkin edelleen hyvin saman omistajan huomassa, ja siitä on tullut hemmoteltu eläkeläistamma.
159cm korkea Kulta-Into oli alun perin ravihevonen, jolla ei ollut juoksupäätä. Kun sen kasvattaja päätti myydä sen ratsuksi, uudelleenkoulutuksessa tehtiin erinomaista työtä. Rautiaasta "Ilposta" tuli oikein hyvä esteratsu 90cm korkeisiin luokkiin. Vaikka tämän orin tasoinen hevonen ei olympiakisoihin asti ponnistakaan, oli ori sentään rakastettu lemmikki. Siitä päätettiin tehdä varsa ennen ruunausta kokeilun vuoksi.
Ruunikko hurmaajatamma Äipän Pikku Punkkariina ei elänyt aluksi hyvää elämää. Sen omisti 12-vuotias tyttö, joka sai sen syntymäpäivälahjaksi. Hyvin koulutetusta aikuisesta tammasta tuli nopeasti huonotapainen osaamattomissa käsissä. Omistajatyttö päätteli tamman rauhoittuvan, jos se saisi varsan kaverikseen, ja niin Punkkariina astutettiin. Tamma hoiti varsansa hyvin, mutta sen käytös vain pahentui. Lopulta omistaja teki oikean ratkaisun ja möi pois sekä tamman että vieroittamattoman varsan. 155cm korkea rautias Punkkariina jäi uuteen hyvään kotiin, ja varsa myytiin eteenpäin vieroituksen ja koulutuksen jälkeen.

Kilpailukalenteri

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
21.02.-13 Zurück ERJ/110cm 2/50
25.02.-13 Zurück ERJ/110cm 7/50
27.02.-13 Zurück ERJ/110cm 4/50
09.03.-13 Zurück ERJ/110cm 1/50
12.03.-13 Bairdon ERJ/110cm 2/60
16.03.-13 Zurück KRJ/HeC 3/50
17.03.-13 Fiktio KRJ/HeC 2/60
18.03.-13 Fiktio KRJ/HeC 7/60
19.03.-13 Fiktio KRJ/HeC 2/60
06.04.-13 Fiktio KRJ/HeC 4/60
07.04.-13 Fiktio KRJ/HeC 2/60
11.04.-13 Fiktio KRJ/HeC 2/60
12.04.-13 Satulinna ERJ/110cm 4/50
13.04.-13 Fiktio KRJ/HeC 3/100
14.04.-13 Fiktio KRJ/HeC 9/100
11.05.-13 Infinity KRJ/HeC 7/50
12.05.-13 Infinity KRJ/HeC 7/50
16.05.-13 Satulinna KRJ/HeC 1/30
03.06.-13 Zurück ERJ/110cm 3/50
17.06.-13 Zurück ERJ/110cm 3/50
02.07.-13 Zurück ERJ/110cm 7/50
03.07.-13 Zurück ERJ/110cm 6/50
19.07.-13 KK Stewart KRJ/HeC 3/30
22.08.-13 Zurück ERJ/110cm 7/50
23.08.-13 Zurück ERJ/110cm 4/50
28.08.-13 Zurück ERJ/110cm 6/50
02.09.-13 Zurück ERJ/110cm 5/50
29.11.-13 Satulinna ERJ/110cm 3/30
01.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 3/30
01.12.-13 Projekti Feia VMRJ/15km ihanneaika 3/24, 8p.
03.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 1/30
04.12.-13 Scandic Stables VMRJ/15km ihanneaika 13/24, 1p.
04.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 1/30
04.12.-13 Zurück ERJ/110cm 1/6
05.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 1/30
06.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 3/30
07.12.-13 Kenston VMRJ/15km ihanneaika 17/24, 1p.
08.12.-13 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 24/24, 1p.
08.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 2/30
09.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 1/30
13.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 5/40
15.12.-13 Fiktio KRJ/HeC 3/40
16.12.-13 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 19/20, 1p.
19.12.-13 Golden League Sporthorses KRJ/HeC 2/30
28.12.-13 Sonic WBs ERJ/100cm 2/100
29.12.-13 Sonic WBs ERJ/100cm 5/100
31.12.-13 Kenston VMRJ/15km ihanneaika 21/21, 1p.
05.01.-14 Sonic WBs ERJ/110cm 9/100
21.01.-14 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 18/23, 1p.
22.01.-14 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 10/23, 1p.
23.01.-14 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 19/23, 1p.
24.01.-14 VRKK VMRJ/15km ihanneaika 20/23, 1p.
23.01.-14 Beinir VMRJ/15km ihanneaika 11/16, 1p.
02.02.-14 Northward VMRJ/15km ihanneaika 6/24, 5p.
15.02.-14 Suopöllö VMRJ/15km ihanneaika 18/19, 1p.
15.02.-14 VMRJ VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 28/41, 2p.
16.02.-14 Deadwood Rangers VMRJ/15km ihanneaika 6/16, 5p.
16.02.-14 Feia VMRJ/15km ihanneaika 2/18, 9p.
20.02.-14 Ponipallerossa VMRJ/15km ihanneaika 10/11, 1p.
01.03.-14 Zurück ERJ/110cm 1/4
01.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
04.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
04.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/4
07.03.-14 Zurück ERJ/110cm 2/30
16.03.-14 Haavelaakso ERJ/110cm 1/30
18.03.-14 Haavelaakso ERJ/110cm 2/30
20.03.-14 Haavelaakso ERJ/110cm 2/30
05.04.-14 Suopöllö VMRJ/15km ihanneaika 16/16, 1p.
26.04.-14 Micram Raceponies VMRJ/15km ihanneaika 4/10, 7p.
14.07.-14 Scandic Stables VMRJ/15km nopeus 3/21, 8p.
15.07.-14 Scandic Stables VMRJ/15km Ihanneaika 5/36, 6p.
12.07.-14 Scandic Stables VMRJ/15km ihanneaika 35/35, 1p.
14.07.-14 Ponipallero VMRJ/15km ihanneaika 14/34, 1p.
30.07.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 33/53, 2p.
26.09.-14 Zurück ERJ/110cm 3/50
01.10.-14 Zurück ERJ/110cm 3/28
04.10.-14 Erkinheimot KRJ/HeC 4/30
06.10.-14 Erkinheimot ERJ/110cm 2/30
06.10.-14 Erkinheimot ERJ/110cm 3/30
11.10.-14 Erkinheimot ERJ/110cm 4/30
11.10.-14 Erkinheimot ERJ/110cm 5/30
13.10.-14 Erkinheimot ERJ/110cm 2/30
06.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 9/25, 2p.
08.11.-14 Zurück ERJ/110cm 4/30
09.11.-14 Zurück ERJ/110cm 4/30
09.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 6/25, 5p.
10.11.-14 Zurück ERJ/110cm 1/30
10.11.-14 Zurück ERJ/110cm 1/30
13.11.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 2/5, 4p.
14.11.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 4/5, 2p.
15.11.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 4/5, 2p.
17.11.-14 Zurück KRJ/HeC 5/30
19.11.-14 Zurück KRJ/HeC 5/30
30.11.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 1/16, 20p.
02.12.-14 Erkinheimot KRJ/HeC 1/22
02.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 8/8, 3p.
03.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km ihanneaika 8/8, 3p.
06.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 3/4, 3p.
06.12.-14 Erkinheimot KRJ/HeC 2/22
07.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 2/4, 4p.
08.12.-14 Zurück VMRJ/15km ihanneaika 4/5, 2p.
09.12.-14 Erkinheimot ERJ/110cm 4/24
11.12.-14 Erkinheimot ERJ/110cm 3/24
30.01.-15 Erkinheimot KRJ/HeC 3/26
31.01.-15 Erkinheimot KRJ/HeC 2/26
31.12.-14 Brigadier Stud VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 2/17, 18p
03.02.-15 Stud Asgard KRJ/HeC 2/30
07.02.-15 Erkinheimot ERJ/110cm 3/30
10.02.-15 Erkinheimot ERJ/110cm 5/30
13.02.-15 Erkinheimot ERJ/110cm 4/30
20.02.-15 Fiktio KRJ/HeC 1/40
24.02.-15 Fiktio KRJ/HeC 5/40
06.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeC 2/30
07.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeC 2/30
07.03.-15 Fiktio KRJ/HeC 3/40
08.03.-15 Skyline ERJ/100cm 4/50
08.03.-15 Fiktio KRJ/HeC 3/40
10.03.-15 Fiktio KRJ/HeC 5/40
10.03.-15 Fiktio KRJ/HeC 5/40
14.03.-15 Fiktio KRJ/HeC 6/40
19.03.-15 Fiktio KRJ/HeC 4/40
20.03.-15 Fiktio KRJ/HeC 5/40
24.10.-16 Pirunkorpi KERJ/Tutustumisluokka 2/40
29.10.-16 Pirunkorpi KERJ/Tutustumisluokka 4/40
02.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/13
04.11.-16 Pirunkorpi KERJ/Tutustumisluokka 3/40
04.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 3/13
04.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 5/30
07.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 5/30
09.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/30
09.11.-16 Metsovaara KERJ/Tutustumisluokka 2/22
11.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 4/21
17.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 1/21
19.11.-16 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 3/21
19.11.-16 Märkövaara KERJ/Tutustumisluokka 2/35
24.11.-16 Hengenvaara KERJ/Tutustumisluokka 2/21
26.11.-16 Hengenvaara KERJ/Tutustumisluokka 3/21
26.11.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 3/17
27.11.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 3/17
27.11.-16 Hengenvaara KERJ/Tutustumisluokka 1/21
28.11.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 3/17
03.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 4/27
16.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 4/27
21.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 3/27
30.12.-16 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 5/27
01.03.-17 Mörkövaara KERJ/Tutustumisluokka 2/11
03.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 4/30
06.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 5/30
06.03.-17 Mörkövaara KERJ/Tutustumisluokka 2/11
07.03.-17 Mörkövaara KERJ/Tutustumisluokka 2/11
07.03.-17 Kaunovaara KERJ/Tutustumisluokka 2/40
08.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 5/30
10.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 4/27
14.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 5/27
15.03.-17 Gateaway KERJ/Tutustumisluokka 5/40
16.03.-17 Gateaway KERJ/Tutustumisluokka 6/40
17.03.-17 Gateaway KERJ/Tutustumisluokka 1/40
18.03.-17 Gateaway KERJ/Tutustumisluokka 1/40
20.03.-17 Erkinheimot KERJ/Tutustumisluokka 5/27
28.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/30
29.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 3/30
30.03.-17 Zurück KERJ/Tutustumisluokka 2/30
15.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 1/23
15.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 2/23
18.03.-18 Erkinheimot VVJ/Noviisi tarkkuus 3/23
15.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 1/27
16.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 4/27
16.04.-18 Hengenvaara VVJ/Noviisi tarkkuus 5/27
23.04.-18 Mörkövaara VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
25.04.-18 Mörkövaara VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
26.04.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/41
30.04.-18 Mörkövaara VVJ/Noviisi tarkkuus 2/30
02.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
02.05.-18 Crimson VVJ/Noviisi tarkkuus 4/22
03.05.-18 Crimson VVJ/Noviisi tarkkuus 2/22
04.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 1/22
04.05.-18 Liljelunds VVJ/Noviisi tarkkuus 2/30
06.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 5/22
07.05.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 1/30
09.05.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/30
12.05.-18 Breandan VVJ/Noviisi yhdistetty 3/30
13.05.-18 Crimson VVJ/Noviisi tarkkuus 1/22
14.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
14.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
15.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
16.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 4/22
16.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 4/22
17.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 2/22
19.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 4/22
24.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 1/22
26.05.-18 Yorca WBs VVJ/Noviisi koulu 4/22
12.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi kestävyys 3/21
12.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi kestävyys 1/21
14.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi kestävyys 3/21
14.07.-18 Rushock VVJ/Noviisi tarkkuus 2/21
17.07.-18 Zurück VVJ/Noviisi kestävyys 2/21
18.07.-18 Brusque VVJ/Noviisi koulu 1/38
20.07.-18 Brusque VVJ/Noviisi koulu 2/38
25.07.-18 Brusque VVJ/Noviisi koulu 1/38
28.07.-18 Brusque VVJ/Noviisi koulu 6/38
30.07.-18 Brusque VVJ/Noviisi koulu 4/38
03.08.-18 Zurück VVJ/Noviisi tarkkuus 5/26

Päiväkirja ja valmennukset

Huhtikuu 2017
Seppo, isin oma hullukainen, hassupää ja maanvaiva! Kyllä oli taas naurussa pitelemistä, kun Seppo keksi alata kahvittelemaan. Kaikkea se poni keksiikin! Jätin onneksi jo kylmenneen kahvini aidantolpalle ja luikahdin hakaan, kun kuvittelin Seppo-ukkelin kengän irronnen. Seppo oli tietty aidalla kanssani höntsäämässä jotain, ja kun kyykistyin sen jalkaa nostamaan ja tutkimaan, se ehti työntää pitkän lehmänkielensä kylmään kahviin. Ai kun olisin kuvan saanut sen muikeasta ilmeestä! Oli varmaan tosi pahaa! Koko nenä meni ruttuun, hampaat paljastuivat irvistykseen, ja hetken päästä koko ruumista puistatti.
Hetken päästä Seppo ravasi suuttuneena pois: kenkä tiiviisti paikallaan, häntä aggressiivisesti heiluen ja pää niin inhosta kenossa, että ihan kaksari pojalla näytti olevan. Hetken se juoksi rinkiä ja meni sitten heiniä syömään ja sieltä minua vihaisesti mulkoili ahmiessaan.

Helmikuu 2017
Tänään vietimme pitkän maastopäivän, sillä päätimme porukalla järjestää Suomalaisten Urhojen Marssin, eli suokkiorien kokoontumisajot. Lähdimme liikkeelle täältä meiltä Erkinheimoista: minä tietenkin Sepolla, Crimis komealla Turmiolla, Tuulia kiltillä Enolla ja R. tottakai Toffeella, joka on oikea ritarihevonen!
Aika paljon maastoillessa tuli käveltyä ja juteltua. Seppo oli parhaimmalla tuulellaan ja puksutti tasaisesti eteenpäin, selkeästi ilahtuneena muiden poikien seurasta. Harvoin sitä pääsee näin isolla poppoolla maastoon, vaikka Erkinheimoissakin on tosi monta hevosta! Laukkapätkät otettiin tietenkin keskellä lenkkiä, ja hyvin pysyi kaikilla heppa hanskassa. Seppo olisi mielellään kyllä vähän ottanut vauhtimittelöä Turmion kanssa, joten minun oli päättäväisesti pidettävä urhoni laukka lyhyenä ja vauhti melko hitaana.
Meillä oli kiva päivä ulkona, ja juorut tuli vaihdettua. Siitä on kuitenkin sata vuotta aikaa, kun viimeksi oltiin koko porukalla juttelemassa, ja Seppohan ei ole meidän mukaamme ikinä ennen päässytkään!

Marraskuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Sepon kanssa harjoiteltiin tänään taivutuksia. Niitä varten ratsukko lämmitteli ensin ravaamalla ja sitten laukkaamalla kahdeksikkoa. Raviharjoituksessa tuli mennä harjoitusravia ja tietenkin ratsastajan täytyi asettaa hevosta mahdollisimman hyvin. Ravissa kahdeksikko sujui melko hyvin, joskin Seppo oli hieman jäykän oloinen.
Jatkettiin samaa kahdeksikkoa laukassa. Seppoa tuli edelleen taivuttaa, mutta nyt myös laukanvaihdot olivat mukana kuviossa. Ne osuivat alusta asti hyvin kohdilleen. Seppo alkoi myös venyä kyljistään koko ajan paremmin.
Kun Seppo oli venyvä ja vetreä, ratsukko harjoitteli avotaivutusta kaviouralla. Oresama saisi ratsastaa ulkopohkeella vielä hitusen reippaammin. Seppo näytti aluksi nimittäin hieman epävarmalta: näinkö sen pitää tehdä? Näinkö avut sitä ohjasivat?

Syyskuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään tsekattiin vähän Oresaman ja Sepon kisakuntoa. Laitoin ratsukon ratsastamaan itse kehittelemääni rataa huudellen aina seuraavan liikkeen tai tien itse kentän keskeltä. Tasoltaan rata oli suunnilleen helpon C:n luokkaa, ehkä hitusen vaikeampi mitä kisoissa näkee.
Oresamaa ilmeisesti hermostutti hieman, kun koko radan jutut eivät olleet selvillä alusta asti. Tämä tarttui saman tien hevoseen, eikä Seppo kulkenut alkuunkaan sellaisessa ryhdissä, missä tiesin sen osaavan marssia. Käskin siis ratsukon ravata kenttää ympäri niin kauan, että alkaisi tuntua hyvältä. Näin Oresama saatiin rennoksi ja Seppo melko hienosti peräänantoon.
Radan tiet ja raviosuudet sujuivat moitteettomasti. Seppoa olisi kuitenkin voinut ratsastaa enemmän kulmiin ja taivuttaa sitä ympyröillä ja volteilla, kyllä se osaa. Lopullinen tuomioni on, että Oresama ja Seppo ovat kyllä valmiita kilpakentille, mutta taivutuksia kannattaisi vielä harjoitella joko yksin tai minun kanssani.

Kesäkuu 2015
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Sepossapa oli tänään virtaa ja voimaa kuin pienessä pitäjässä! Olin koonnut sille metrin esteistä harjoitusradan, muka tosi vaikeita lähestymisiä ja tiukkoja paikkoja muutenkin, mutta suomioripa hyppäsi koko homman läpi leikiten. Vähän oli hypyissä pituutta ja korkeutta aluksi liikaakin: Seppo leiskautti menemään askelta liian aikaisin, jätti liikaa ilmavaraa ja silti onnistui kaikissa hypyissä. Kun alkuinnostus oli purettu, alkoi tyylikin näyttää puhtaammalta ja hallitummalta.
Seppo käyttää tosi hyvin selkäänsä hypätessään. Se on kehittynyt paljon uransa ensimmäisistä kilpakausista. Nyt huomio kannattaakin siirtää orin selän vahvistamisesta hienosäätöön ja etenkin ratsastajaan. Oresaman istunta esimerkiksi kaipaa vielä hiontaa, vaikka kilpavuosia onkin jo takana. Sepon suoritus parantuisi, jos Oresama harjoittelisi hyppäämistä ahkerasti myös muilla, mahdollisimman erilaisilla hevosilla.

Helmikuu 2015
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Harjoittelimme metrin okserilla ja hieman matalammalla sianselällä tänään. Aluksi Seppo haki ponnistuspaikkaa kovasti ja olisi tarvinnut paljon enemmän tukea ratsastajalta. Etenkin sianselän kanssa se oli epävarma, sillä este oli kokonaan uudenlainen Sepolle. Kun komensin Oresaman ratsastamaan napakammin pohkeilla ja yksinkertaisesti määräämään Sepon ponnistuspaikan sen enempää orin kanssa keskustelematta, alkoi hevosen osalta hyppy luistaa. Varsinkin okserin ylittäminen näytti naurettavan helpolta: kuin sm-kisoista revitty puoliverinen olisi hypännyt shetlanninponeja vastaan 20-senttisiä esteitä.
Seuraavaksi alettiin hioa Oresaman selässä olemisen tapaa. Ratsastaja ehkä hieman hölskyi satulassa, mitä saimme ihan vähän vähennettyä. Valmennus kuitenkin loppui siihen, kun sanoin Oresaman ratsastavan kuin naiset ja tarvitsevan salitreeniä. Kuulemma Oresama ratsastaa kuin naiset, koska minä valmennan kuin naiset.

Marraskuu 2014
Sain juuri Sepolle tehtyä uudet kotisivut: tottahan näin hieno hevonen sellaiset ansaitsee. Kotisivut on tarkoitettu lähinnä jalostusmainokseksi, mutta vielähän en ole kenellekään Seppoa mainostanut. Luulen, että ensimmäisen varsan aika alkaa kuitenkin olla hiljalleen. Mietin, minkä omista tammoistani astuttaisin meidän Sepolla. Ensimmäisen varsan on tarkoitus jäädä kotiin.
Kilpailut ovat menneet parina viime kuukautena ihan mukavasti. Olemme olleet omalla tallilla este- ja koulukisoissa, ja tälle kuulle on ilmoittauduttu matkaratsastuskisoihinkin. Estekisoissa Seppo on suorastaan loistanut, ja menestys on ollut huimaa. Kuten tavallista, koulukisoissa oria on kuitenkin jännittänyt sen verran, ettei sijoituksia ole montaa tullut. Sitä paitsi olemme kisanneet enemmän este- kuin koululuokkia.
Nyt ryhdyn tosissani miettimään, mikä tamma sopisi Sepon morsioksi...

Marraskuu 2012
Nopeasti vauvat kasvavat. Poikavauvan nimeksi tuli Erkinheimon Mösiöö Seppo isän mukaan, ja nyt ori on jo yli kolmivuotias. Se on oppinut perusasiat: käsittelyn, hoitamisen, ajamisen, valjastamisen, satuloinnin... Nykyään Seppo harjoittelee ratsastajan painon kantamista selässään.
Seppo on säyseä oppilas, mutta ei nopea oppimaan. Se ottaa uudet asiat vastaan rauhallisesti, mutta totuttelee silti pitkään. Toisaalta taas kerran opitut asiat eivät Sepolta enää unohdu ollenkaan, ja kertaamisen voikin jättää vähemmälle.
Tapanani on totuttaa varsoja kokemuksien pohjalta rauhallisiksi. Tänään saimmekin Sepon kanssa arvokkaan kokemuksen, kun tallimestari roikkui sen selässä vatsallaan ja minä talutin sitä tallipihassa. Naapurista karannut perhoskoira nimittäin juoksi suoraan meitä päin räksyttäen hullun lailla. Olin varma, että nyt Seppo tarjoaa säikähdyksissään tallimestarille ilmalennon, mutta ei. Ori säpsähti ja vavahti rajusti, mutta ällistyksekseni kääntyikin ympäri nuuskiakseen pientä koiraa ystävällisesti. Koiran huuto vain paheni tästä yllättävästä käänteestä. Minä, joka inhoan räksyttäviä pikkukoiria, tietenkin nostin koiran niskasta syliini heitettyäni Sepon riimunarun sen kaulalle. Tallimestari liukui hallitusti alas selästä ja jäi taputtelemaan Seppoa kaulalle, kun minä roikotin huutavaa koiraa vihaisena kohti naapurin taloa.

Lokakuu 2012
Meille syntyi poika! Se on poika! Pojan työnimi on Ukko, ja nyt Ukko lepää emänsä kanssa varsomiskarsinassa. En ole ajatellut vielä uuden vauvan oikeaa nimeä, koska kuvittelin koko ajan varsan olevan tamma. Tamman nimi olisi ollut Erkinheimon Matami Koivuniemi, mutta nyt kun pieni onkin ori, en enää tiedä, miksi sitä kutsuisin. Isän mukaan sen kuitenkin haluaisin yhä nimetä!
Pieni varsa näyttää terveeltä. Ukko on keskikokoinen varsa, ei pieni eikä suuri. En ole vielä ihan varma sen väristä, rautiaalta siis näytti, mutta kun emä ei ollut ehtinyt vielä puhdistaa varsaa, niin ei osaa sanoa. Vaikka varsa onkin ori eikä tamma, se jää silti kotiin kasvamaan. Tästä hevosesta tulee seuraava kilparatsuni: seuraava Erkinheimojen prinssi, onhan se kuninkaan poika.
Haluaisin ottaa varsasta kuvia, mutta en voi mennä häiritsemään sitä ja emää. Saahan sitä ihminen haluta. Kerron koulutuksesta ja kaikesta sitten, kun on sen aika, mutta nyt pikkuinen Ukko saa olla emonsa kanssa ihan kahden. Sillä on hyvä emä, joka opettaa sille paljon.

Jälkikasvu

07.04.2015 o. Erkinheimon Täytehevonen (e. Erkinheimon Elävä Nukke)
07.09.2016 t. Erkinheimon Matami (e. Erkinheimon Elävä Nukke)
27.03.2017 t. Erkinheimon Rautarouva KERJ-I (e. Erkinheimon Krokotiilinkyynel)Kaiken materiaalin © Oresama/Erkinheimot, ellei toisin mainita.
Otsikkokuvien © Jokeri. ja CH.
Virtuaalihevonen - a SIM game horse.
Kopiointi kielletty!