Erkinheimot

  Erkinheimon Toteemihevari

Erkinheimon Toteemihevari menehtyi vanhuuteen 9.10.2018 33-vuotiaana. Muistosivuille.

  Nimi   Erkinheimon Toteemihevari aka Totti
  Rotu   Suomenhevonen
  Sukupuoli   Ori
  Säkäkorkeus   156cm
  Syntynyt, ikä   31.12.-11 33v
  Rekisterinumero   VH14-018-1580
  Kasvattaja   Oresama, Erkinheimot
  & Joona Hietanen (evm.)
  Omistaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji   Yleispainotus
  Koulutustaso   HeB, 100cm, helppo, noviisi
  Saavutukset   SLA-I, YLA2, ERJ-II, KRJ-II,
  KERJ-III, VVJ-II, VMRJ: 15p.© Suomen Hippos / Anni Himberg

Luonne

Vuosina 2011-2012 Erkinheimot teki paljon yhteistyötä Hietasten tallin (evm.) kanssa. Totti, kuten moni muukin sen ajan varsa, on tämän yhteistyön tulos. Erkinheimojen Oresama ja Hietasen Joona kasvattivat orin yhdessä ja vieroituksen jälkeen se siirtyi asumaan Erkinheimojen talliin. Totista kasvoi aikanaan suuri ja lempeä hevonen, joka ei turhasta hötkyile. Koko elämänsä Totti on asunut ja tulee asumaan Erkinheimoissa. Meillähän se syntyi ja kasvoi. Vieroituksen jälkeen muuttikin vain pois Totin emä eikä Totti itse.

Hmph, hymähtää vanha ja viisas Totti, kun naapurin koira karkaa sen tarhaan räksyttämään. Se kääntää mölisijälle takapuolensa ja luimistaa korvansa. Ellei piski usko, Totti potkaisee. Samalla tavalla ori suhtautuu kaikeen. Ellei huomiotta jättäminen toimi, se uhkailee ja lopulta suuttuu. Ihmisten kanssa ori tosin ei ole ottanut yhteen sitten varsavuosiensa, vaan harjoittaa ennemminkin passiivista vastarintaa mm. kieltäytymällä ottamasta kuolaimia tai nostamasta jalkaa puhdistettavaksi, ellei se halua ratsastettavaksi. Etenkin Erkinheimon isäntä on kuitenkin erinomainen Totin suostuttelussa. Riittää, kun isäntä sanoo painokkaasti orin nimen ja pari kirosanaa, niin ori palaa oitis ruotuun.

Samanlaista Totin kanssa on meno ratsastuksessakin. Kouluratsuna se on osaava, mutta ei todellakaan menevä. Se jököttää keskellä kenttää itsepäisesti kuin sitkeä syylä. Vasta, kun sen selkään nousee reipas ja itsevarma ratsastaja, suostuu ori antamaan kaikkensa. Eihän se töitä halua tehdä, jos sille kerran sallitaan laiskottelukin. Tottia pitää käskeä. Sellainen se on estepuolellakin. Ei se hyppää, eikä edes kävele, ellei sitä määrää joku sitä itseään jääräpäisempi. Toisaalta kun ratsun saa käynnistettyä ja lämmiteltyä, se on varma hyppääjä ja tasaisen taitava kouluratsu. Kisapaikkojen humukaan ei poikaa hetkauta, vaan se hyppää ammattimaisesti ja kesyttää koulukiemurat rennosti ja näyttävästi.

Parhaimmillaan Totti on muuten maastokaverina. Vaikka sitä saa metsässäkin oikeasti käskeä kulkemaan, se on kuitenkin mitä turvallisin hevonen. Ihan sama, mitä metsän siimeksestä orin eteen ryömii, se ei sitä varmasti säikähdä. Totilla ei muutenkaan ole taipumusta äkillisiin mielenliikkeisiin ja itsensä toteuttamiseen esimerkiksi ilopukkien muodossa.

Kengittäjän lempiasiakas Totti ei missään nimessä ole. Se käyttäytyy aina hienosti ja luottavaisesti, mutta lepuuttaa mielellään koko massiivisen jalkansa painoa kengittäjäparan varassa koko toimenpiteen ajan. Kengittäjällä onkin tapana nostaa Totin jalka puupölkylle, koska näin letkeän hevosen kanssa sekin on turvallista. Eläinlääkäri sen sijaan rakastaa Totin kaltaista helppoa asiakasta, joka ei taida edes tuntea rokotuksen antamista tai verikokeen ottamista. Muutenkin Totti antaa helposti tutkia ja koskettaa itseään joka paikasta, ja suuhunkin saa katsoa.

Minun suosikkiasiani Totissa on se, miten se rakastaa pikkulapsia, vaikka onkin ori. Totti on iso ja jyhkeä, mutta silti sen selkään uskaltaa nostaa pikkuipanan tuntematta mitään pelon kouristuksia vatsanpohjassaan. Sen jälkeen oria ei tarvitse edes talutella, vaan sen voi päästää muksun kanssa kentälle kävelemään. Jos se pysähtyy, se ei tarvitse kuin isännän uhkaavan katseen ja vaativan maiskautuksen lähteäkseen taas löntystelemään laiskaan tyyliinsä.


Suku

Ristirosvo
sh, 157cm, evm.
Halmeen Pius
sh, 159cm, evm
Pistaasi
sh, 158cm, evm
Halmeen Hienohelma
sh, 158cm, evm
Jukran Pujut
sh, 155cm, evm.
Puistokemisti
sh, 153cm, evm.
Muutosvastarinta
sh, 156cm, evm.
Syksyn Surusilmä
sh, 154cm, evm.
Hermo-Heikki
sh, 155cm, evm.
Helppo-Heikki
sh, 154cm, evm.
Karmiina
sh, 153cm, evm.
Syksyn Sirpale
sh, 156cm, evm,
Neronleimaus
shm 155cm, evm,
Kedon Auroora
sh, 156cm, evm.

157cm korkea Ristirosvo oli hieno ja lihaksikas musta ori, joka valitettavasti jouduttiin lopettamaan jo kymmenenvuotiaana. Ori oli 110cm hyppäävä, hyvin menestyvä esteratsu. Se liukastui eräissä syksyisissä suurkisoissa ja mursi takajalkansa. Ratsu oli hyvänluonteinenkin. Siitä olisi varmasti tullut kisauran jälkeen suosittu siitosori, mutta koska sen elämä jäi lyhyeksi, se ehti astua vain kolme tammaa.

Halmeen Pius periytti varsoilleen lihaksikasta, hyvärakenteista olemustaan. Ori oli musta, 159cm korkea jättiläinen, ja luonteeltaan yllättävän lempeä. Pius kilpaili silloin tällöin esteratsastuksessa, mutta koska se ei valmentautunut vakavissaan, sen menestys oli vain keskinkertaista. Näyttelyissä komea ori kuitenkin menestyi ja saavutti maineen, jonka turvin toimi siitosorina.
Pistaasi oli 158cm korkea mustanruunikko ori. Se oli ammatiltaan ensin kenttäratsu, mutta loukkaannuttuaan 8-vuotiskaudellaan se siirtyi kokonaan siitosoriksi. Mainetta hevonen oli jo ehtinyt saavuttaa kilpakentillä. Pistaasi kuoli 15-vuotiaana tuntemattomaan influenssaan, joka siihen aikaan riehui Itä-Suomen hevostalleilla laajasti.
Soma 158cm korkea ruunikko Hameen Hienohelma oli tavallinen siitostamma, jolla oli ihan mukava suku. Sen luonteesta ei ole säästynyt mitään tietoa, eikä ole todisteita, että se olisi joskus kilpaillut missään lajissa. Sen sijaan varsoja tamma sai kuusi, joista kaikista tuli harrastehevosia.

Jukran Pujut ostettiin ratsastuskoululle sen ollessa viisivuotias. Koulu kuitenkin huomasi nopeasti, että Jukran Pujut oli liian älykäs ja osaava opetushevoseksi, joten se päätettiin myydä. Tamman osti nuori kilparatsastaja, joka valmentautui ahkerasti. Seitsenvuotiaana Jukran Pujut oli jo keskinkertaisesti menestyvä esteratsu, ja mitä vanhemmaksi se tuli, sitä paremmin sen kilpailut sujuivat. Tämä 155cm korkea tummanpunarautias sai myös yhden varsan elämänsä aikana.
Puistokemisti oli rautias 153cm korkea 23,2-aikainen ravihevonen. Se oli parhaimmillaan keskipitkällä matkalla, mutta juoksi myös pitkää matkaa. Ori teki pitkän uran ravihevosena kilpaillen sekä Suomessa että Ruotsissa. Vanhuudenpäivillään sillä astutettiin muutama tammakin.
156cm korkea Muutosvastarinta herätti raviradalla huomiota etenkin siksi, että se oli hohtavanvalkoinen kimo tummien hevosten joukossa. Värin vuoksi se komeili usein myös virtuaalisten hevoslehtien kansissa. Tamma kuitenkin oli muutakin kuin kaunis, se oli nimittäin oivallinen lyhyiden matkojen juoksija. Etenkin mailin matkalla Muutosvastarinta juoksi hämmästyttävän hyviä aikoja. Kun se oli lopettanut uransa, se astutettiin kahdesti, mutta vain yksi varsoista syntyi elävänä. Lempeä ja elämänmyönteinen tamma Muutosvastarinta oli, vaikka radalla olikin kipakka kuin mikä.

Voikko Syksyn Surusilmä oli tammaksi melko loistava kilpahevonen. Se kisasi kenttäratsastuksen ohella 110cm korkeilla esteradoilla, koulua heB-tasolla ja 90-senttisiä maastoesteitä. Tämä 154cm korkea tamma oli luonteeltaankin oikein mukava ja rauhallinen.

Hermo-Heikki oli voikko ja 155cm korkea. Se toimi kuusivuotiaaksi asti esteradoilla, mutta kun huomattiin, miten paljon se nautti kouluratsastuksesta, sen painotuslajia vaihdettiin. Vasta, kun Heikki oli 11-vuotias, se löysi tiensä kenttäkisoihin. Kenttäpuolella tämän säyseän orin ura jäi vain yhden kauden pituiseksi ennen kuin ratsu siirtyi eläkkeelle, mutta ura oli lyhyydestään huolimatta voittoisa. Monitaiturina oria pidettiin, ja syytä olikin. Moni halusi astuttaa sillä tammansa, mutta Heikin omistaja suostui vain neljään astutukseen.

Helppo-Heikki oli hyväsukuinen siitosori, joka periytti hyvää rakennetta ja kaunista voikkoa väriään. Itse tämä 154-senttinen urho ei kilpaillut lainkaan, mutta sen lähes kolmenkymmenen jälkeläisen joukossa on merkittävä määrä menestyviä kilpahevosia. Luonteeltaan ori oli aika vauhdikas, ja siinä oli pitelemistä, mutta kaikki sen jälkeläiset olivatkin säyseämpiä tapauksia.
Punarautias Karmiina oli 153cm korkea siitostamma. Siitä piti tulla alun perin esteratsu, mutta koska siitä varattiin tilausvarsoja jo ennen sen syntymää sen upean suvun vuoksi, omistaja päätti olla kilpailematta sillä. Karmiina oli kiltti ja kaunis, mutta sen hyvä luonne ei päässyt oikeuksiinsa, sillä siitostammana Karmiina ei tarvinnut eikä saanut edes ratsukoulutusta.

Syksyn Sirpale oli raudikko 165cm korkea yleispainotteinen, kiltti kilparatsu. Se ei ollut huippujen huippu missään lajissa, mutta sijoittuneiden joukossa kuitenkin usein, ihan kisoissa lajista riippumatta. Sirpaleella oli myös hyvä ratsutyypin rakenne, ja tamma oli perusterve. Siksi sitä kannatti käyttää jalostukseen jonkin verran. Kisatauoillaan tamma synnyttikin kaksi varsaa.
Neronleimaus oli 155cm korkea rautias kenttäratsu. Se kilpaili Ruotsissa asti ja voitti kaikenlaisia mestaruuksia ja suurkisoja. Neronleimauksen entiset ratsastajat kehuvat oria myös kiltiksi ja todella reippaaksi ratsuksi. Eläköidyttyään Neronleimaus ryhtyi siitosoriksi.
Kimo Kedon Auroora oli ulkonäkönsä puolesta tavallisten ihmisten mieleen, mutta sen ponimainen rakenne ei näyttelyissä tuomareille kelvannut. Kauneuskilpailuiden sijaan 156cm korkea Auroora voitti este- ja kenttäkisoja tasaiseen tahtiin. Koska se oli hyvä hyppääjä, se astutettiin kerran mahdollisimman hyvärakenteisella orilla.


Kilpailukalenteri

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
05.03.-12 Zurück ERJ/100cm 1/50
06.03.-12 Zurück ERJ/100cm 7/50
08.03.-12 Zurück ERJ/100cm 7/50
14.03.-12 Zurück KRJ/HeB 1/50
16.03.-12 Zurück KRJ/HeB 3/50
19.03.-12 Zurück KRJ/HeB 4/50
24.02.-13 Zurück ERJ/100cm 7/50
04.03.-13 Jindabyne KRJ/HeB 2/40
21.03.-13 Jindabyne KRJ/HeB 1/40
22.03.-13 Jindabyne KRJ/HeB 3/40
24.03.-13 Jindabyne KRJ/HeB 5/40
05.04.-13 Heartland ERJ/100cm 1/30
15.04.-13 Twisty Puzzle ERJ/100cm 5/30
17.04.-13 Twisty Puzzle ERJ/100cm 3/30
12.05.-13 Infinity KRJ/HeB 6/50
12.05.-13 Infinity KRJ/HeB 4/50
31.05.-13 Sakasti ERJ/100cm 5/50
04.06.-13 Zurück ERJ/100cm 4/50
05.06.-13 Zurück ERJ/100cm 7/50
12.06.-13 Zurück KRJ/HeB 4/50
13.06.-13 Zurück KRJ/HeB 3/50
16.06.-13 Zurück ERJ/100cm 5/50
17.06.-13 Zurück ERJ/100cm 3/50
21.06.-13 Zurück ERJ/100cm 5/50
21.06.-13 Zurück ERJ/100cm 2/50
23.06.-13 Zurück ERJ/100cm 5/50
28.06.-13 Zurück KRJ/HeB 5/50
28.06.-13 Zurück KRJ/HeB 7/50
22.08.-13 Zurück ERJ/100cm 6/50
29.08.-13 Zurück ERJ/100cm 1/50
30.08.-13 Zurück ERJ/100cm 1/50
28.11.-13 Satulinna ERJ/100cm 4/50
26.12.-13 Fifth Bridge Ponies ERJ/100cm 1/30
30.12.-13 Tuuliharja ERJ/100cm 3/40
06.01.-14 Sonic WBs ERJ/100cm 2/100
07.03.-14 Zurück ERJ/100cm 2/30
11.03.-14 Vannaha ERJ/100cm 2/30
12.03.-14 Zurück ERJ/100cm 1/30
16.03.-14 Zurück ERJ/100cm 3/30
30.03.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 1/27, 20p.
30.07.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 46/53, 2p.
28.09.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 3/50
01.10.-14 Zurück ERJ/100cm 1/30
06.10.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 4/30
11.10.-14 Zurück ERJ/90cm 2/9
11.10.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 2/30
13.10.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 5/30
06.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 19/25, 1p.
09.11.-14 Oak Hill Event Park VMRJ/15km ihanneaika 9/25, 2p.
11.11.-14 Zurück ERJ/100cm 1/30
30.11.-14 Benrir VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 12/16, 2p.
01.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km nopeus 2/8, 4p.
02.12.-14 Aasikartano VMRJ/15km nopeus 4/9, 2p.
02.12.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 4/30
08.12.-14 Erkinheimot ERJ/100cm 4/24
31.12.-14 Brigadier Stud VMRJ/15km ihanneaika, VMRJ-Cup 9/17, 4p
03.02.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 4/30
05.02.-15 Locin Talli KRJ/HeB 1/30
15.02.-15 Mörkövaara ERJ/100cm 3/30
17.02.-15 Mörkövaara ERJ/100cm 4/30
18.02.-15 Mörkövaara ERJ/100cm 5/30
18.02.-15 Mörkövaara ERJ/100cm 1/30
20.02.-15 Fiktio KRJ/HeB 3/40
20.02.-15 Malvan Suomenhevoset ERJ/90cm 2/40
22.02.-15 Mörkövaara ERJ/100cm 1/30
23.02.-15 Mörkövaara ERJ/100cm 2/30
02.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 1/40
14.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 3/40
14.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 5/40
15.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 5/40
15.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 6/40
16.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 4/40
17.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 6/40
18.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 4/40
19.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 3/40
19.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 3/40
22.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
23.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 5/40
24.03.-15 Fiktio KRJ/HeB 4/40
26.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
27.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
31.03.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
14.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 2/30
16.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 5/30
16.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeB 2/30
17.04.-15 Fiktio KRJ/HeC 1/31
18.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 1/30
19.04.-15 Fiktio KRJ/HeC 1/31
20.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeB 2/30
21.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 5/28
22.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 4/28
22.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeB 4/30
23.04.-15 Fiktio KRJ/HeB 6/37
23.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 2/28
24.04.-15 Fiktio KRJ/HeC 4/31
24.04.-15 Riiviöt KRJ/HeB 2/50
26.04.-15 Riiviöt KRJ/HeB 2/50
26.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 1/50
27.04.-15 Fiktio KRJ/HeC 4/31
27.04.-15 Riiviöt KRJ/HeB 3/50
28.04.-15 Fiktio KRJ/HeC 2/31
29.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 7/50
30.04.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 4/50
01.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 6/50
03.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 7/50
03.05.-15 Zurück KRJ/HeB 3/30
03.05.-15 Zurück KRJ/HeB 2/30
04.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeB 6/50
04.05.-15 Fiktio KRJ/HeC 2/31
04.05.-15 Zurück KRJ/HeB 5/30
05.05.-15 Zurück KRJ/HeB 3/30
06.05.-15 Fiktio KRJ/HeC 3/31
06.05.-15 Zurück KRJ/HeB 2/30
07.05.-15 Zurück KRJ/HeB 3/30
09.05.-15 Zurück KRJ/HeB 4/30
21.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 2/24
22.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 3/24
24.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 2/24
25.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 1/24
26.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 1/24
28.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 3/24
29.11.-16 Hengenvaara KERJ/Helppo 1/24
09.12.-16 Erkinheimot KERJ/Helppo 4/33
13.12.-16 Erkinheimot KERJ/Helppo 5/33
15.12.-16 Erkinheimot KERJ/Helppo 3/33
21.12.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 1/21
30.12.-16 Vähäpelto KERJ/Helppo 2/21
27.02.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 1/50
01.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 3/40
02.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 4/40
02.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 1/40
03.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 3/40
03.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 1/40
06.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 4/27
07.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 4/40
07.03.-17 Zurück KERJ/Helppo 5/47
07.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 2/40
08.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 3/27
11.03.-17 Tuiskula KERJ/Helppo 1/30
11.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 5/40
12.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 4/40
14.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 1/27
15.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 4/27
15.03.-17 Tuiskula KERJ/Helppo 4/30
16.03.-17 Tuiskula KERJ/Helppo 4/30
16.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 4/40
18.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 1/40
18.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 2/27
19.03.-17 Erkinheimot KERJ/Helppo 5/27
19.03.-17 Ventos KERJ/Helppo 1/30
19.03.-17 Gateaway KERJ/Helppo 5/40
20.03.-17 Kaunovaara KERJ/Helppo 1/40
23.03.-17 Ventos KERJ/Helppo 4/30
27.03.-17 Zurück KERJ/Helppo 1/47
01.04.-17 Mörkövaara KERJ/Helppo 4/30
10.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 4/21
10.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi tarkkuus 2/21
10.11.-17 Adina VVJ/Noviisi tarkkuus 4/72
11.11.-17 Adina VVJ/Noviisi tarkkuus 1/72
12.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 4/21
13.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi tarkkuus 4/21
19.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi tarkkuus 3/23
20.11.-17 Duan VVJ/Noviisi koulu 3/30
22.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 3/24
23.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi tarkkuus 4/23
23.11.-17 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 1/24
23.11.-17 Erkinheimot VVJ/Noviisi koulu 2/8
24.11.-17 Duan VVJ/Noviisi koulu 2/30
30.11.-17 Erkinheimot VVJ/Noviisi yhdistetty 1/6
02.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 2/30
04.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 3/30
05.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 1/30
05.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi tarkkuus 1/30
07.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 5/30
07.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi tarkkuus 1/30
09.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 2/30
09.12.-17 Mörk¨vaara VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
11.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 5/30
12.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 4/30
13.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 5/30
15.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi tarkkuus 4/30
19.12.-17 Mörk¨vaara VVJ/Noviisi koulu 5/30
19.12.-17 Mörk¨vaara VVJ/Noviisi tarkkuus 5/30
20.12.-17 Mörk¨vaara VVJ/Noviisi koulu 3/30
20.12.-17 Mörk¨vaara VVJ/Noviisi tarkkuus 3/30
20.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 4/30
21.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 5/30
22.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 3/30
23.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi tarkkuus 2/30
26.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 5/30
26.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 4/30
29.12.-17 Koistila VVJ/Noviisi koulu 3/30
12.01.-18 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 2/30
19.01.-18 Vuorna VVJ/Noviisi koulu 2/30
07.02.-18 Holmberg VVJ/Noviisi yhdistetty 3/30
10.02.-18 Holmberg VVJ/Noviisi yhdistetty 1/30

Päiväkirja ja valmennukset

200415
Kouluvalmennus, Oresama ja Totti, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
En ole koskaan aikaisemmin nähnyt mitään niin löysää ja vetelää, kuin Totti ja Oresama valmennuksen alussa, ja minä olen sentään kolmen lapsen isä ja nähnyt mm. kaikenlaatuisia räkiä ja limoja. Totti laahasi jalkojaan ja huokaili ravissakin! Oresama koetti ratsastaa siihen ryhtiä, mutta väsyi aina hetken kuluttua.
Lähdimme korjaamaan ratsukon vaivalloista menoa avaavin liikkein: reipasta pohkeenväistöä ensialkuun liikeratoja avaamaan ja sykettä nostamaan! Pikkuhiljaa meno alkoi näyttää jo ratsastukselta, vaikkei vieläkään ihan suoritukselta.
Lopputunnista tehtiin ahkerasti raviharjoituksia. Oresama sai Totin pysymään koko ajan pidempiä aikoja muodossa ja orin kyljet alkoivat venyä koko ajan paremmin taivutuksissa. Valmennuksen jälkeen olimme kaikki puhki, mutta sentään jotain oli saatu aikaan!

020415
Ensimmäinen laatuarvostelu kutsuu meitä! Kuulen sen! Lähetin tänään ilmoittautumisen suomenhevosten laatuarvosteluun, ja nyt jännittää jo niin paljon, vaikka tilaisuus on vasta loppukuusta! Saakohan Totti palkinnon? Minkähän palkinnon? ...entä jos tuomarit sanovat, että vie luuskasi kotiin täältä tasokkaiden ratsujen luota..?
Kerroin huolestani tallimestarille ja rakkaalle ystävälleni, Mirolle. Hän ei juuri pidä minun Totistani, mutta kaatoi minulle kuppiin kahvia ja vei Totin haan eteen.
"Mikä se on?" Miro kysyi.
"Hevonen", vastasin, "Tottihan se!"
"Mitä sä muuta siinä näet?"
"Se on mun paras ystävä. Vaikka se on vähän tommonen."
Miro nauroi. "Mä näen siellä ihan sairaan ärsyttävän hevosen, joka on kuin onkin kilpahevonen, vaikka en sitä haluakaan myöntää. Tuomarit näkee ihan saman, tietenkin riippuen Totin senpäiväisestä ärsyttävyyden asteesta. Ja jos joku sitä haukkuu, tuomari tai tavallinen kuolevainen, sä pidät sen puolia. Mä en tunne ketään yhtä ilkeetä kuin sä."
Totti käänsi laiskasti päänsä heinäkasastaan meidän suuntaamme. Se tuhahti ja jatkoi syömistä velttona kuin räkä. Katsoin heinänkortta kurkustaan vetelästi yskivää hyytelömäistä olentoa ja näin maailman hienoimman hevosen. Kyllähän siitä näkee, että se on kerran ollut kilpahevonen!

010415
Soitin aamulla tallimestarille, että tulee äkkiä paikalle, kun Totilla on ihan hirveä haava kyljessä enkä tiedä mitä tehdä. Sitten juoksin miljoonaa hakaan, roiskin vähän poronverta ympäriinsä. Sieltä kiisin talliin ja käärin Totin ympärille siteen, jonka alle tungin vasta jälkikäteen harsoa, jotta se näyttäisi entistäkin paniikinomaisemmin tehdyltä. Totti hypähti järkytyksestä, kun roiskaisin kaupan pakastettua poronverta roimasti sen kylkeenkin. Sitten rynnistin ravaavaa Tottia perässäni vetäen hakaan näyttämään järkyttyneeltä.
Tallimestari saapui pihaan tukka pystyssä. Hän juoksi pari askelta autoltaan kohti teurastamon näköistä hakaa ja pysähtyi sitten. Hän tuhahti, palasi autoon ja kääntyi pois.
Katsoin Tottia vihaisena. Mikä oli pilannut aprillipilani? Totti tietenkin. Se nyökytteli ja pärski edelleen iloisena tallimestarin tulosta, vaikka jähmettyikin nopeasti kesken liikkeen. Miksei se Miro tullutkaan tuomaan heinää, vaan lähti pois?
Miron työvuoro alkoi vasta kahden tunnin kuluttua. Hän ei ole puhunut minulle mitään koko päivänä.

310315
Unohdin eilen sanoa, että meille tuli illalla uudet hienot kärryt! Ne eivät ole siis koppakärryt, vaan 2+1 ihmistä kantavat yhden hevosen vedettävät upeat puukärryt! Sain ne halvalla ja ne kaipaavat vain vähän lakkaa, niin ne kelpaavat vaikka hääparien kuljetuksiin!
Heti kun Totti oli syönyt ja minä olin tehnyt aamutallin hommat, valjastin uljaan orhini ja laitoin sen vetämään uusia kärryjä. Pyöristä kuului pientä kitinää, huomasin sen heti, mutta ei se menoa haitannut! Vähän rasvaa vain, niin hyvä tulisi!
Meidän oli tarkoitus käydä vain nopeasti kääntymässä tien päässä ja tulla takaisin, jotta kokeilisin kärryjä nopeasti, mutta naapurin setä pysäytti meidät kahdensadan metrin päässä kotoa. Hän ihasteli uusia kärryjä ja kehui, miten hienot niistä tulisi, jos niitä vähän laittaisi. Hetken mietittyään hän tarjosi niistä kahdeksansataa euroa, ja minä löin kättä päälle saman tien. Hänen ei tarvitse tietää, että maksoin kärryistä satasen ja yhden paketillisen kahvia!
Tallimestariamme, Miroa, nauratti kovasti, kun talutin Totin kotiin ja annoin rintaremmin laahata maata molemmilta puolilta. Hän oli vakuuttunut, että Totti oli rikkonut kärryn, eikä suostunut uskomaan, että olin myynyt sen naapurille saman tien.
Näillä rahoilla aion ostaa Totille upouudet nahkasuitset ennen kuin laitan loput säästöön!

300315
Hyvä lukioaikainen ystäväni Liisa Murtola teki yllätysvierailun meille juuri viisi vuotta täyttäneen tyttärensä Mallan kanssa. Malla on joskus ollut meillä ja muisti, että meillä on heppoja. Viimeksi hän taisi harjaillakin minun Tottiani ja kysyi heti, voisiko hän ratsastaa hepalla. No mikä jottei, tuumasin, ja hain Mallan kanssa Totin tarhasta. Minä talutin oria oikeasti, mutta annoin riimunarun loppupään Mallan käteen ja kehotin puristamaan lujasti, ettei heppa karkaisi häneltä.
Totti oli mutainen, mutta koska Malla ei varmastikaan osaisi hikistä treeniä ratsastaa, harjasin orille kitisevän kirkkaat kohdat vain satulaa, satulavyötä ja riimua varten. Totin kaulaan laitoin myös ylimääräisen riimunarun, josta Malla voisi pitää kiinni. Sitten mentiin!
Totti piti siitä, kun Malla ratsasti sillä. Se oli polleaa poikaa, koska oli tekevinään töitä, vaikka tosiasiassa se joutui menemään vain käyntiä muutaman kierroksen kentällä mahdollisimman hitaasti ja varovasti. Mallan satunnaisia riemunhihkaisuja Totin oli toki siedettävä, eikä hevosen herkkä kuulo varmasti tehnyt siitä yhtään helpompaa. Kunniakkaasti Totti silti tarpoi eteenpäin mitenkään reagoimatta ja minä muistuttelin Mallaa, että hevoset pelkäävät kovia yllättäviä ääniä. Malla muisti koko ajan paremmin.
Vartin ratsastuksen jälkeen Malla oli ihan poikki, jännityksestä kai. Totin hän halusi silti harjata ja olla taluttavinaan takaisin hakaan. Väsy Mallan kuitenkin selvästi oli ja hän nukahtikin äitinsä Liisan syliin kahvipöydässä.

290315
Tänään ratastelin Totilla kevyehkön ravilenkin maastossa, sillä kun on huomenna vapaapäivä. Ori oli laiskalla tuulella ja minä taisin bodata enemmän kuin se, kun yritin saada sen liikkumaan. Vaan lopulta minun tahtoni oli voimakkaampi kuin Totin. Tai ehkä Totin tahtokin vain on laiska?

280315
Tajusin, että kesä on ihan kohta! Se on muuten mukavaa - mutta mitä minä teen laidunasioiden kanssa? Erkinheimoissa on vain kaksi laidunta, nekin hyvin lähekkäin ja pienehköjä! Hevosia on paljon!
Harjailin Tottia ratsastusta varten ja soitin naapurin sedälle hätäpuhelun. Mihin hän vie hevosensa? Olisiko siellä vielä tilaa? Tietääkö hän, missä olisi tilaa? Setä oli iloinen kun soitin. Hän on kuulemma ostanut maata, josta tulee laitumia. Ehkäpä voisin viedä Totin ja muut orit kesäksi naapurin uudelle maalle ja hän voisi tuoda muutamat tammansa Erinheimon laitumille? Ei maksaisi mitään. Suostuin ilomielin!
Totti on minulle niin kovin sopiva hevonen. Nytkin kun hihkuin helpotuksesta ja ilosta sen vieressä, se vain silmäili minua laiskasti ja huokaisi syvään. Tallimestarimme mielestä olemme hyvä ratsukko, koska keskimäärin olemme sopivan innostuneita...

270315
Kahvi, tuo jumalten nektari! Tapaan ottaa sitä termoskupissa mukaan aamutalliin. Aamurutiinini ovat hevosten harjailua ja ulos viemistä ennen kuin olen ehtinyt edes omaa naamaani pestä, mutta kahvi on silti saatava.
Jos taas haluan oikein nauttia aamusta, kuten esimerkiksi tänään, kun vietin vapaapäivää, aamuuni kuuluu kahvin lisäksi Totti. Erkinheimojen koko henkilökunta tietää, että se pitää jättää karsinaan aina, kun minulla on vapaapäivä. Tänäänkin se odotti minua kahdeksalta karsinassa, kun muita hevosia jo harjattiin, joten termosmuki toisessa kädessäni talutin sen ulos mahdollisimman rauhalliselle harjauspuomille.
Totilla ei juuri koskaan ole kiire. On ihanaa harjata hevosta perusteellisesti ja ihan kaikessa rauhassa ja ottaa välillä kahvihömpsyt. Rakastan elämääni ja vaatimatonta hevostani...

260315
Olin koko päivän raviradalla. Meillä oli miljoona hevosta hiitillä (no ei nyt ihan), ja tallimestari toi aina uusia kun olin ajanut poikien kanssa edelliset. Ruokataukojakaan ei pidetty, ja ehdinkin Totin luo talliin vasta illalla.
Hämmästyksekseni sillä oli selässään lahjapaperia. Lahjapaperia? Hetkinen.
Ketään ei näkynyt missään, joten ujuttauduin Totin hakaan ja katsoin tarkemmin. Sen selässä oli satula, joka oli kääritty lahjapaperiin. Aivan sairaan hieno lännensatula! Jossa oli valmiiksi pidempi satulavyö, jotta se mahtuisi Totille!
Siinä samassa koko Erkinheimojen porukka vyöryi hakaan nauramaan. Kuulemma ihan sairaan hieno uusi lännensatula oli Totin lahja minulle. Se oli ikään kuin valmistujaislahja, nyt kun Totti ei enää ollut kilpahevonen.

250315
Annoin Totille tänään salaa soijamaitoa. Ei olisi saanut, koska ori tuli siitä kipeäksi, mutta annoinpa vain. Tarkoitus ei ollut sabotoida omaa hevosta millään lailla. Mutta kun Totti kerjäsi minulta jatkuvasti evästäni, jota käytävällä ahmin, päätin antaa sen maistaa. Oletin, että se hörppäisi kupistani vähän ja kääntyisi pois, kun olisi muka niin pahaa. Mutta ei. Sen sijaan se latki koko kupillisen tyhjäksi ja kerjäsi lisää soijamaitoa. Katsoin ympärilleni, ettei tallimestarimme Miro vain näkisi, mitä olin tekemässä, enkä antanut enää lisää. Miro olisi huutanut minulle kurkku suorana. Välillä tuntui, että olen Miron talliorja, enkä suinkaan esimies.

240315
Totti ei meinannut millään liikkua, kun yritin ratsastaa sen kanssa ilman satulaa kentällä. Suostuttelin, maanittelin, uhkailin, yritin pakottaa, mutta siinä ori vain nökötti. Se oli kuin juurtunut keskelle kenttää. Huokaisin. Laskeuduin sen selästä, eikä se tuntunut edes huomaavan. Kiipesin takaisin, eikä se reagoinut. Nousin seisomaan, mutta ei mitään. Kun potkin kengät jaloistani ja aloin pistellä sen selkää ikävästi varpaillaan, se nytkähti käyntiin. Laiskaan, löysään, rauhalliseen käyntiin. Säälittävää. Muut hevoset olisivat nostaneet pukkilaukan. Minä en saanut Tottia edes säpsähtämään raviin, vaikka kalvoin vielä hetken sen selkää varpaillani.
Nyt kun Totti liikkui, sain vallan mainiosti ohjattua sitä painoavuilla haluamaani suuntaan, ja kun se laiskotteli, sain tökittyä sen varpaillani takaisin käyntiin. Pari Erkinheimolaista kerääntyi portille kyselemään, mitä ihmettä puuhasimme, hevosjoogaako kenties? Kehotin avaamaan portin, ja kun pojat tottelivat, annoin Totin kävellä ulos. En ollut selittänyt, miten Totti pysähtyy, joten yksinkertaisesti kyykistyin hieman, kun kävelimme ulos Erkinheimojen tilan portista. Oli kuitenkin helppoa kävellä postilaatikolle Totilla, kyykistyä ottamaan posti ja palata takaisin. Erkinheimojen mielestä suoritus oli uskomattoman hieno. En tietenkään kertonut heille, että en vain saanut ratsastettua Totilla, vaan annoin olettaa olevani hevoskuiskaaja.

120315
Juoksutin Tottia tänään ilman narua ihan omalla kentällä. Aluksi se meni tosi nätisti ja innokkaasti, mutta alkoi sitten nostella etukavioitaan. Ensin nauratti: mikä lipizza se on meidän suomipojasta kuoriutunut? Sitten ihmetytti: miksi se noin tekee? Pyysin Tottia pysähtymään ja tarkastin sen jalat oikein kunnolla. Ei mitään vikaa löytynyt, mutta nivelet olivat kuumat, eli siis kipeät, ja kaviotkin ehkä hieman. Talutin Totin siis talliin ja letkutin sen jalkoja pesukarsinassa.
Totti ei paljoa kylmää vettä arvostanut, mutta ainoana protestinaan se nyökytteli tyytymättömästi päätään ja pärski. Tämän Totin mielestä julman, minun mielestä tarpeellisen vesikäsittelyn jälkeen vein ratsun tallimestarin eteen ja sanoin, että katsoisi nyt hänkin.
Seurataan, seurataan. Sitä mieltä oli tallimestari. Totti ei enää kilpaile eikä valmentaudu, laitetaan lepoon ja seurataan tarkasti, kun kerran lepo on mahdollista sille järjestää. Vein Totin siis pieneen tarhaan ja päästin sinne. Se ravasi pois ihan normaalisti.
Ainakaan illalla ei ole ollut uudestaan jalannostelua tai ontumista. Koska lepuutan Tottia kuitenkin töistä monta päivää, jätin sen yöksi ulos. Se tykkää, kun saa olla ulkona, ja kerrankin se on mahdollista jättää, koska kukaan ei sitä aamulla tarvitse hommiin.

040315
Kesä saisi tulla jo, vai mitä Totti? Totti nyökyttää! Se tosin ei taida tarkoittaa, että kesän pitäisi tulla, vaan että nyt Totti-papalla on hyvä olla. Ori on nimittäin löytänyt muhkeimman mahdollisen mutalammikon ja makailee ja piehtaroi siinä monesti päivässä. Olen koettanut jopa nakata soraa lammikkoon, mutta Totti käytti kaksi kokonaista päivää kaivaakseen kivet pois ja lammikon takaisin käyttökelpoiseksi. Vanha hevonen näyttää hymyilevän maatessaan pitkin pituuttaan vihertävänrusehtavassa vellissä. Minua lähinnä itkettää, kun puhdistan Tottia illalla.
Vaan tänäänpä en ryhtynyt siihen pelleilyyn. Totti sai maata lammikossaan minkä ehti, ja illalla talutin sen suoraan pesukarsinaan. Talvella sinne ei tule kylpydeven lämpöistä vettä, joten ruiskutin julmasti koko hevosen puhtaaksi viileällä vedellä. Tapojensa vastaisesti Totti luimisteli ja polki jalkaa. Minä astuin kauemmas ja laitoin peukaloni letkun suulle, niin että osuin hevoseen paineella vähän kauempaa.
Katsotaan huomenna, onko Totti niin torvi, että haluaa ruiskutuksen monena päivänä. Minä en ainakaan sitä harjaa enää.

290115
On naurettavaa, että Totti olisi kohta vähän niin kuin "laatisvalmis". Tallimestari sanoo, että jo oli aikakin: Totti on leppoisana poikana syntynyt viettääkseen laiskoja eläkepäiviä. Turha sitä oli kuulemma radalle viedä. Ja vähän totuuden siementä tallimestarin puheessa onkin. Tottini ei nimittäin ole koskaan näyttänyt uljaalta kisaratsulta tai arvokkaalta siitosorilta, niin kuin moni sen sukulaisista alenevassa polvessa. Pikemminkin se on ollut aina sama tasainen Totti-poika. Ja minusta se on ihan hyväkin! On ollut aina mukavaa luottaa siihen, että Totti ei muutu. Sen kanssa kilpaileminenkin on ollut aina niin ennalta-arvattavaa, että aina on ollut tosi turvallinen ja rento olo, kun on pitänyt ratsastaa radalle. Valmennuksessakin se on ollut aina samanlainen, ei koskaan paras, mutta ei koskaan myöskään äreä tai rasittava.
Totti asuu tallissa vielä kesään asti. Laidunkauden jälkeen se on kuitenkin vapaa mies. En vielä tiedä, viettääkö se eläkkeensä muiden vanhusten kanssa pihatolla: pitää katsoa, miten se sopeutuu laumaan!

010115
Ei olisi pitänyt valvoa yöllä. Se oli ihan naurettavaa. Nyt olen ihan puhki. Tottilla sen sijaan on virtaa, vaikka se urheilikin yöllä. Samoin tallimestarilla, vaikka tiedän, että hän oli baarissa samaan aikaan ja jo kolmatta tuntia pöydän alla!
Olenkin seurannut Totin kanssa vuoden ensimmäistä päivää maastolenkin muodossa. Ihan samalta metsissä ja tarhoissa näyttää kuin aina, mutta silti oli kivaa käydä kävelemässä vähäisessä lumessa mennä narskutellen. Menimme vain käyntiä ja ihan pikkupätkät ravia, joten en vaivautunut pukemaan Totille vausteita. Sen sijaan sillä oli kaksi riimunarua ohjaksina riimussa ja kevyt fleeceloimi luomassa iloista tunnelmaa punavalkoisine väreineen. Ja siksi, etten liukuisi pois Totin selässä liukkaine toppahousuineni.
Tuleva vuosi tuo tullessaan muutoksia! Totti jää todennäköisesti kotiin eläkkeelle. Lisäksi sille on suunniteltu pojanpoikaa tai -tytärtä!

311214
Olin yöllä hereillä, vaikka olin Erkinheimojen päivystysvuorossa ja yksin talonvahtina, kun koko muu perhe juhli. En saanut unta, joten lähdin hiiviskelemään tallialueelle. Raketteja ei paukuteltu, naapurit olivat pitäneet lupauksensa.
Tallista kuului liikuskelua, joten astuin hämärässä sisään. Yölampun valossa Totti kurkisti minua iloisesti puolioven ylitse, joten livahdin sen karsnaan. Hetken harkittuani otin Totin riimusta kiinni ja lähdin viemään oria kohti kenttää. Kello oli jo neljä, eli ainakaan enää naapurit eivät paukuttelisi, vaikka eipä koko yönä ollut mitään kuulunutkaan.
Päästin Totin irti ja pystytin sile esteen. Se hyppäsi vapaana ja sen meno näytti hienolta. Olimme tunnin ulkona, ja sinä aikana Totti hyppäsi vain muutaman kerran. Suurimman osan aikaa nojasin sen otsaan ja silittelin sen poskia.

011214
Leikkaus, sisäistä verenvuotoa - ja ratsastuskielto, jota rikoin tänään Totin kanssa. Siis minulla, ei hevosella! Köpötimme ihan hiljaa, mutta silti alkoi sattua tosi nopeasti. Jätin Totin siis varusteet päällä aitaukseen ja hoipertelin talliin. Tallimestarin piti hakea hölmistynyt Totti, kun minä lähdin päivystykseen.
En voi hyvin enkä ratsasta enää ollenkaan ennen kuin vuosi vaihtuu. Kävin illalla kaikki minun ja Totin tulevat kilpailut läpi uskollisen vararatsastajani kanssa ja hän lupasi lähteä Totin mukaan. En usko, että tuloksista tulee yhtä hyviä kuin minun kanssani Totti olisi tehnyt. Kyse ei suinkaan ole ylivertaisista taidoistani tai muusta sellaisesta - vararatsastaja on varmasti minua parempi - vaan sitä, että tunnen Totin niin hyvin. Senkin tiedän, että vararatsastajan hellä ratsastustyyli ei ole Totille paras mahdollinen, mutta kun muuta ehdottoman luotettavaa ihmistäkään en nyt juuri löydä.
En palaa tallille enää tänään. On vähän huono olo.

181114
Nukuttaa. Kahvi ei auta, eikä ulkoilma. Ja niin nukuttaa Tottiakin sen laiskasta liikehdinnästä valmennuksessa päätellen. Olemmekohan me molemmat kuuhulluja? Paitsi että nyt ei ole täysikuu.
Yritimme piristyä maastossakin valmennuksen jälkeen, vaan ei auta. Totti puksutti eteenpäin kuin juna ja minä melkein nuokuin sen tasaisessa kyydissä. Horteisilla aivoillani ajattelin, että olisipa koppakärryt, niin Totti voisi vetää minua tasaisesti nytkyttäen ja minä voisin nukkua jalkatilassa turvassa ja iloisena kuin pikkulapsi kehdossa... Ja olen muuten niin väsyksissä, että hetken tuo tuntui ihan järkevältä ja toteuttamiskelpoiselta ajatukselta.
Lenkkimme jälkeen harjasin Totin ja katsoin, kuinka se käveli haassa suojaisaan reunaan, painoi päänsä ja alkoi nuokkua. Itse ajoin laiskottelevan tallimestarin ulos tallihuoneesta ja nukahdin sohvalle Totin puhtaan loimen alle.

281014
Estevalmennus, Oresama ja Totti, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Hyvin meni! Totti ei ole paras mahdollinen hyppääjä rakenteeltaan tai kyvyiltään, mutta sen myönteinen asenne korvaa puutteet hyvin. Oresamakin oli hypyissä niin hyvin mukana, että rataa oli ilo katsella. Totti taas todisti sen väitteen, että kuka vain pystyy mihin vain, kunhan joku uskoo, tukee ja kannustaa.
Ylityksissä on kauttaaltaan liikaa varaa esteen ja hevosen välissä. Totti tuntuu hyppäävän aina metrin hypyn: myös 80cm korkeilla esteillä. Se vie jonkin verran aikaa ja tuottaa tarpeetonta rasitusta. Oresaman tulis ottaa hyppy haltuun paremmin. Pitkillä esteillä ongelmaa ei kuitenkaan ole.
Oresama ja Totti ovat valmiit palaamaan kilpalentille.

151014
Estevalmennus, Oresama ja Totti, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään Totti ei olisi yhtään halunnut töihin. Kun Oresama sai sen käynnistettyä, se mateli pitkin kenttää löysänä kuin räkä. Käskin Oresaman oitis laittaa ryhtiä itseensä ja hevoseensa, tai minä tulisin piiskan kanssa perässä. Se tehosi vähän ja ratsastaja sai ratsunsa raahustamaan joten kuten joitain avaavia liikkeitä ensialkuun.
Kun pohkeenväistö alkoi näyttää pohkeenväistöltä pellejuoksun sijaan, tuijotimme Oresaman kanssa Totin askelpituuksia, valmennuksen varsinaista aihetta. Oresaman mielestä Totin askeleen tulisi olla lyhyempää, jotta sillä saisi ryhtiä hevoseen. Minusta taas Totin tapainen raskas ja pitkä hevonen ei edes saa muistuttaa tikittävää pikkuponia. Teimme siis hommia tahdin kanssa niin kauan, että Oresama oli tyytyväinen. Minäkin kyllä huomasin, että Totilla on vaikeuksia pitää itsenäisesti yllä minkäänlaista askelrytmiä, tai ehkä se ei vain halua. Niin tai näin, ei se valmentautumalla parane, vaan aktiivisesti ratsastamalla.

260914
Hyvä ystäväni Liisa Murtola tuli tänään meille käymään, ja koska hänen nelivuotias Malla-tyttärensä oli mukana, vietimme iltapäivän meidän Tottimme kanssa. Malla nimittäin tahtoi ratsastaa, joten nostin hänet lännensatulan kera jyhkeän Tottimme selkään. Aluksi tyttöä vähän hirvitti, kun hevonen olikin niin tosi iso läheltä katsoen, mutta kun minä talutin ja äiti käveli toisella puolella, tyttö rentoutui hiljalleen. Totti puolestaan ei ollut millänsäkään. Sitä nyt sellaiset pikkuasiat kuin riemunkiljahdukset ja lapsen tahaton nytkähtely eivät hetkauta.
Ratsastuksen jälkeen heppa pitää harjata, sen Malla tiesi. Hän ei yltänyt kuitenkaan harjaamaan Totista kuin vatsaa ja jalkoja. En pitänyt siitä, että pikkutyttö on vain vähän Totin jalkoja pidempi ja puikkelehtii niiden välissä, on hevonen kuinka kiltti tahansa. Siksi ehdotin, että Malla nousisi takaisin orini selkään ja harjaisi sieltä käsin sen niskaa kumisualla oikein kunnolla. Kun Totti pyöritteli ylähuultaan nauttien Mallan hieronnasta, tyttöä hihitytti kovasti.
Kun lähdön aika koitti, Malla halasi Tottia hyvästiksi. Koska Malla on niin pienikokoinen jopa nelivuotiaaksi, halaus tapahtui Totin turvan ympärillä. Hevoseni ei ilmeisesti riemastunut, kun nelivuotias, kovaääninen tyttö tukki sen sieraimet, mutta reagoi vain nostamalla päänsä laiskasti poispäin. Mallalle kerroin, että hevosta kannattaa mielummin taputtaa, siitä se tykkää enemmän. Sanoin, että Totilla oli varmasti kiva ilta tänään Mallan hevosena.

Jälkikasvu

010112 o. Erkinheimon Huliganismi (e: Kukka Nimeltään Tähti)
200216 t. Erkinheimon Anarkisti (e. Äipän Anarkisti)
051117 o. Seppäjärven Tuskanhuuto (e. Sudenhuuto HÄH)Kaiken materiaalin © Oresama/Erkinheimot, ellei toisin mainita.
Otsikkokuvien © Jokeri. ja CH.
Virtuaalihevonen - a SIM game horse.
Kopiointi kielletty!