Erkinheimon Aimo Komia "Aimo"
suomenhevonen, ori, 153cm
15.01.-20, 8v
VH24-018-0045
kasv. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
om. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
yleispainotus: VaB / 110cm / CIC1 / vaativa
kuvat © vrl-00139
KRJ: 40 - ERJ: 40 - KERJ: 40 - VVJ: 40
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
Aimo on sellainen vanha paapppa. Nyt se on sitä jo iältäänkin, mutta aina se on ollut sitä luonteeltaan. Vanhojen paappojen kanssa puolestaan tulee toimeen loistavasti, kunhan tietää, mitä vanhat paapat arvostavat. Aimokin yhtenä niistä arvostaa rauhaa, varmaotteisuutta, kunnon palautumisaikoja ja hyvää tukevaa illallista.
Luulisi, että hevonen, jota hälinä ärsyttää, ei voisi olla koskaan kilpahevonen. Vaikka Aimon syvä inho meteliä kohtaan haittaa kilpareissuja, ei se kuitenkaan estä niitä. Aluksihan ori jaksaa hälinää ihan hyvin, ja kun sitä lopulta alkaa hermostuttaa, se näkyy kuopimisena ja pärskimisenä: tarpeena päästää höyryjä. Oma suoritusvuoro onkin Aimolle se paikka, jossa höyryjä päästellään lihastyöllä, ja ihan joka lajin kisoissa se onkin tehnyt tasaisen hyvää, näyttävää suoritusta. Monipäiväisiä kisoja Aimon hermo ei kuitenkaan kestä: se haluaa kotiin nukkumaan ja palautumaan tai se räjähtää. Mitä isommat ja kovaäänisemmät kilpailut, sitä pidemmän palautumisajan Aimo kotona haluaa viettää.
Kotona Aimo on ratsastaessa rennompi joka lajissa. Koulutreeneissä sitä on joskus houkuteltava kulkemaan reippaammin, vaikka kisoissa sitä saa ennemminkin pidätellä. Ravi- ja laukkahommista se tykkää kovasti, kunhan pohja on hyvä. Maastossa se ei moisesta tarkkuustyöskentelystä välitä, mutta kun se saa valita askelpituuttaan itsenäisemmin, se on erinomaisen varmajalkainen ja rohkea maastoratsu. Se sitä paitsi tykkää etenkin metsien rauhallisuudesta. Toisaalta vastaan mopoileville nuorisolaisille se luimistaa ja irvistää niin rumasti, että harva toinen paappa osaa niin pahasti edes nuorisolaista katsoa. Estepuolella ratsastajan on muistutettava Aimoa joskus tarkkuudesta, mutta oma moottori sillä on siinäkin hommassa.
Vaikka Aimolla on omat kommervinkkinsä ratsuna, hoitohevosena se on mitä ihanin. Ai että, miten Aimo nauttii pitkistä harjaussessioista etenkin lämpöisinä kesäiltoina! Pesukin on ihanan virkistävää, eikä edes satulointi haittaa kunnon hemmottelun päälle. Eläinlääkäri ja kengittäjä eivät ole Aimon lempivieraita, mutta alun luimistelun jälkeen se suostuu yhteistyöhön, vaikka näyttääkin koko ajan varsin nuivaa naamaa. Ainoastaan pikkulapsia Aimo ei siedä ollenkaan, vaan tömistelee ja pelottelee jo varmuuden vuoksi kaukaa karkottaakseen heidät kiljumisineen. Samalla lailla se toisaalta kohtelee nuoria hevosiakin, eikä sitä ole oikeastaan ikinä voinut päästää esimerkiksi laitumille nuorten orien kanssa.
i. Pullagallup | ii. Tosi-Tuore vprt, 163cm, evm. |
iii. Ikuinen Kyselijä prt, 164cm, evm. |
iie. Saiturin Sanna rnhkko, 159cm, evm. | ||
ie. Viimeinen Sokeri vrt, 156cm, evm. |
iei. Saiturin Markus vprt, 162cm, evm. | |
iee. Kunnon Kenni rt, 153cm, evm. | ||
e. Kettupolun Kiirus vprt, 153cm, evm. |
ei. Kettupolun Kalevi vprt lkk, 155cm, evm. |
eii. Konsta prt, 155cm, evm. |
eie. Sulon Sussu vrt lkk, 156cm, evm. | ||
ee. Tähden Soma vprt, 150cm, evm. |
eei. Pyrstötähti tprt, 151cm, evm. | |
eee. Aprin Liinu vprt, 157cm, evm. |
Isän puolen sukuPullagallup on evm-sukuinen yleispainotteinen suomenhevosori. Se on 152cm korkea punarautias ja luonteeltaan varsin lupsakka. Se kilpailee tavoitteellisesti neljää lajia. |
Emän puolen sukuKettupolun Kiirus on yleispainotteinen, neljää lajia kilpaileva suomenhevostamma. Tämä 152cm korkea punarautias on välillä aika höntti tapaus.. |
ii. Tosi-Tuore on vaaleanpunarautias, komea suomenhevosori. Luonteeltaan erittäin rauhallinen sekä tasapainoinen ori, joka on toiminut monessa lajissa ja ollut varsinainen kaikki käy -tyyppi. Kilpauraa Tosi-Tuore on tehnyt niin esteratsastuksessa kuin kouluratsastuksessakin. Se on menestynyt kohtalaisesti, tuoden joitakin sinivalkoisia ruusukkeita isommistakin kilpailuista. Kilpauransa jälkeen erinomaisen luonteen omaava rehellinen ori on siirtynyt harrasteratsuksi. Sittemmin se on myös saanut muutamia varsoja, joille se on periyttänyt omaa rehellistä luonnettaan sekä tasaisen varmaa suorituskykyä. ie. Viimeinen Sokeri on vaaleanrautias, sopusuhtainen suomenhevostamma. Luonteeltaan se on eloisa, rohkea ja rehellinen, vaikka sillä on aina ollut silmäkulmassa pientä pilkettä. Tammalla on kisattu jonkin verran valjakkokilpailuja, mutta paremmin se on menestynyt ratsuna. Esteratsuna tamma on rohkea, ketterä ja nopea, joka on tuonut sille voittoja isommistakin kilpailuista. Lyhyehkön, lähinnä harrastus mielessä tehdyn kilpauran jälkeen Viimeinen Sokeri siirtyi kokonaan harrasteratsuksi. Lisäksi tammalla on teetetty tähän mennessä yksi varsa, joka on emältään perinytkin loistavaa estekapasiteettia. © Bella |
ei. Kettupolun Kalevi on periyttänyt useammalle jälkeläiselleen rauhattoman luonteensa. Tämä liinaharja osaa kyllä käyttäytyä, kun niin vaaditaan mutta tutut tietää sen olevan vain hetkellinen illuusio. Kalevin kanssa on kilpailtu vakuuttavilla suorituksilla niin esteillä kuin koulussakin sekä muutamia kertoja kenttäkilpailuissa. Näyttelykehissä orin kanssa ei turhan usein ole käyty, mutta on sille saatu kantakirjapalkinto ratsusuunnalle. Jalostuksessa käytetty vasta parilla kaudella mutta oletettavasti orilla on vielä useita hyviä vuosia jäljellä. Tällä hetkellä Kalevin kanssa keskitytään kotona kunnon kasvattamiseen tulevia kenttäkisoja silmällä pitäen.
ee. Tähden Soma on nimensä mukaisesti soma tamma. Ponimaisia piirteitä omaava Soma on varsinainen monitoimitamma, jonka kanssa on kilpailtu aluetasolla niin koulussa kuin esteilläkin. Lisäksi tamman kanssa on kilpailtu valjakossa noviisi-tasolla. Näyttelyissäkin sen kanssa on käyty ja tamma kantakirjattiin viisivuotiaana II-palkinnolla. Vilkkaanluonteen omaava rautias on tähän mennessä varsonut kahdesti, Kipan ja Kettupolun Vernaksen. Nyt tamma kohottolee kuntoaan jatkaakseen kisaamista helpoissa luokissa 15-vuotiaana. © Jenna (VRL-03515) |
Heinäkuu 2024
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Aimohan on ollut jo vuosia kisojen puolesta valmis menemään laatuarvosteluihin. Se on kuitenkin omalla tavallaan niin keskiverto suomenhevonen (väriltään, tasoltaan ja tuloksiltaan), ettei sillä reppanalla ole ollut jälkeläisnäyttöjä, joita voisi siellä tuomareille sitten esitellä. Tammanomistajat eivät ole kiinnostuneet siitä, eikä omassakaan tallissa ole ollut sopivia tammoja Aimolla astutettavaksi, niin että perillisen palaakaan ei ole kuin yksi pikkuinen. Tämä kuitenkin on muuttumassa. Erkinheimoihin on viimein ostettu kasvamaan tamma, josta on jonain päivänä Aimolle morsioksi ja jälkeläisen tekijäksi. Jes!
No vaimoni Katariina heittäytyi tästä ajatuksesta sitten ihan hulluksi. Tai no, ei nyt ihan hulluksi: kohtuullisen hulluksi ennemminkin. Hänestä Aimo on nimittäin surullinen, kun enää nykyään se ei saa omistaa mitään uutta ja hienoa, niin kuin esimerkiksi uusia satuloita ja suitsia niin kuin nuorena. Mitä eläkeläishevonen sellaisilla? Katariinan mukaan Aimo ansaitsee kuitenkin jotain pientä niin kuin esipalkinnoksi laatuarvosteluun menon johdosta. Mutta mitä? Sanoin, että satulaa ei todellakaan osteta. Aimon vuosia vanhat ovat vielä hyviä, eikä niiden tarvi niin naarmuttomiakaan olla enää, kun niillä mennään vain kotona. Harjojakin on ihan tarpeeksi, ja haassa Aimolla on kaikki, mitä se tarvii: juoma-astiana ammeen kokoinen saavi, heinää hitaassa verkossa ja oma rakas sininen heppapallo.
Katariina mietti hetken ja keksi sitten, mitä Aimolta kuulemma puuttuu. Siellä laatuarvosteluissa Aimo esitellään suitsien lisäksi riimulla eräässä arvioinnissa. Kuulemma Aimon kaltainen veteraani ei voi mennä sinne vanhassa hirveässä nylon-riimussaan kaikkien naurettavaksi. Yritin sanoa, että onhan meillä tuolla sille kaikkien yhteinen ruskea nahkariimu, jolla aika suuri osa meidän hevosista on ennenkin esitetty, mutta ei mennyt emännälle läpi mikään käsky olla ostamatta riimua. Narunkin hän osti.
Nämä tavarat maksoivat OddPixelissä yhteensä 125 virtuaalista euroa. Olihan se kallis paukku sellaiseen asiaan, jota emme oikeasti tarvitse, mutta se teki Katariinan (ja hänen mukaansa myös tietenkin Aimon) onnelliseksi. Itsekin olin tyytyväinen, kun ajattelin, että nytpä on muillekin ruskeille hevosille sitten musta riimu, jolla viedä laatiksiin, mutta mitäpä vielä. Kun riimu tuli postissa, näin, että Katariina oli kaiverruttanut sen. Komialla kaunokirjoituksella poskilaatassa luki, että Erkinheimon Aimo Komia. No niin. Eipä ole nyt sitten nahkariimua kaikkien käyttöön, mutta onpa hieno nahkariimu edes tuon vanhan pikku höpönassun käyttöön. Niin ja Aimonkin tietysti.
Kesäkuu 2024
Kirjoittanut Katariina Erkinheimo (Oresama)
Tänään oli se ihana päivä, kun hevoset päästettiin laitumille, ja minä olin tänä vuonna se, joka päästi Aimon. Isäntä Joonas oli sitä mieltä taas kerran, että Aimo on miesten hevonen ja hänen tai jonkun pojista olisi päästettävä se. En jaksanut käydä samaa keskustelua tänäkin vuonna lempioristani, ja niin päädyimme kompromissiin. Kompromissi meni niin, että minä päästän Aimon laitumelle tänä vuonna, ja Joonas tukkii nokkansa tai nukkuu koko loppukesän sohvalla ja tukkii silti nokkansa: valinta on vapaa. Joonas päätti, että pelkkä nokan tukkiminen riittää, ja niin minä talutin Aimon kaatosateessa ulos. Edellä meni Reima Suen kanssa ja minun ja Aimon perässä tuli Juhani Nipan kanssa. Aimon tarhakaverit olivat siis ihan lähellä koko kävelymatkan, ja tarkasti Aimo vanhimpana niitä pitikin silmällä!
Kuten sanoin, tänä kesänä ei ollut ihanaa perinteikästä auringonpaistetta ja lämpöä kun hevoset päästettiin laukkaamaan vapauteen, vaan oli ihan jäätäviä rankkasateita. Suihku saatiin niskaan kun käveltiin, mutta sei ei Aimoa haitannut, ei alkuunkaan! Mikään ei voinut pilata sen mahtavaa päivää, kun se tiesi tarkasti ja täsmälleen, mihin se oli menossa. Se on ollut meillä jo niin monen monituista vuotta, kaikki parhaat vuotensa, ja nyt eläkepäivänsä, että kyllä se tietää.
Kun päästin Aimon irti, ikä ei painanut sen askelta. Se nosti päänsä ja häntänsä komeasti pystyyn niin kuin olisi vielä nuori ori, ja paineli korskuen nuorempiensa perässä niille teilleen. Se ei paljoa meitä ihmisiä enää vilkuillut häivyttyään, mutta sehän on vain hyvä merkki. Se tarkoittaa, että hevonen uskaltaa mennä ja viihtyy laumassaan.
Vaikka toinen jäätävän hirveä sadekuuro kasteli meitä jo hevosten laukatessa pois, emme malttaneet vielä lähteä. Siirryin miehineni ja poikineni pois suurelta vihreältä laitumelta ja katselimme hevosia yhdessä ruumiit kylmästä täristen. Siellä ne rauhoittuivat harmaan taivaan alla, painoivat päänsä pitkään heinään ja söivät. Oli ihanaa nähdä ne taas niin vapaina ja onnellisina!
Nyt on ilta. Hevoset voivat hyvin, varsinkin Aimo. Kävin aiemmin tarkastamassa, ja niin kävi Joonaskin niitä katsomassa, kun meinasi, ettei saa muuten nukuttua. Aiomme mennä vielä saunaan, vaikka kello on jo ihan tosi paljon. Tuli niin kamala hyty siellä laitumellelaskussa, että se ei kyllä anna yhtään periksi ilman kunnon löylyjä pihasaunassa. Huomenna ei ole yhtään sen parempi päivä laitumella. Tänne on luvattu toistuvia ukkoskuuroja. Onneksi on edes lämpimämpi sää kuin tänään!
Toukokuu 2020
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Nyt oli aika päivittää Aimon satula. Vanha on ihan hirveän näköinen, vaikka onkin ollut erinomainen käyttää. Satulan osto on niin iso prosessi, että viimeiseen astihan sitä lykätään, jos vain millään voi, ja nyt piti kyllä jo aivan ehdottomasti ja pakosta uusia, ettei pääse vanha oikeasti hajoamaan kulumisen lisäksi.
No etsintä alkoi koluamalla lähimmät kivijalkaliikkeet, joista sai estesatuloita kotiin sovitukseen. Harva se päivä Aimolla oli selässään lakana ja sen päällä uudenkarhea satula, mutta mikään ei sopinut. Oli huonosti istuvia satuloita, aivan erilaisiin selkiin tarkoitettuja kuin Aimon luiska selkä. Ne pari, jotka sopivat Aimon selkään hienosti, eivät sopineetkaan minun pyllyyni. Toisessa tunnuin istuvan ihmeellisessä takakenossa, vaikka miten menin, ja toisella kun teki koehypyn, niin muuten vain tuntui tosi huonolta ja vieraalta. Tallityttöjä kyllä nauratti, kun laukkasin ja hyppäsin koehyppyni lakana hulmuten. Onneksi Aimo ei pelkää sellaisiakaan kotkotuksia.
Seuraavaksi soitin satulabussille. Sitä pitää sellainen kiertelevä satulakauppias, joka välittää uudenveroisia tai lähes uudenveroisia käytettyjä satuloita. Hänellä on paljon suurempi valikoima kuin kivijalkakaupoilla koskaan voisi olla. Aimolle puetettiin taas puhdas lakana estämään satuloiden likaantuminen ja karvoittuminen ja muu tuhriintuminen. Sitten koetettiin yhtä. Kahta. Viittä. Kahtakymmentä. Taas oli yksi sopiva, mutta se ei tukenut minua tarpeeksi. Tuntui jotenkin tosi nololta päästää satulabussi lähtemään pois ostamatta mitään, mutta mitäpä minä satuloilla, jotka eivät sovi luiskaselkäiselle oudolle pikku suokilleni?
Sitten ryhdyin etsimään satulaa sieltä viimeisestä jumalan hylkäämästä paikasta, josta satulaa on kaikkein vaikein, ärsyttävin, kallein, inhottavin ja kammottavin etsiä. Internetissä. Vaihtoehtojahan siellä on miljoona, mutta tilailepa niitä nyt sitten kotiin sovitettavaksi. Aina pitää maksaa postikulut, jotka ovat muuten satulan painoiselle esineelle tähtitieteelliset, kun todennäköisesti satula ei kuitenkaan sovi. Sitten on vielä se huolellinen pakettien purkaminen ja uudelleen pakkaaminen ja kaupan päälle ässässä sijaitsevasta Postista niiden kotiin raahaaminen ja sinne takaisin vielä samana päivänä kuskaaminen. On kaikkea vaivaa, kurjuutta ja hirveyttä.
Aikani, eli noin sata vuotta selailttuani, soitin Kreivittären varusteliikkeen numeroon, koska sivuston ostoskori ei jostain syystä toiminut. Emäntä itse vastasi puhelimeen -- ja voi veljet! Hänellä on erittäin pitkä kokemus satulakauppiaana. Hän osasi kysyä Aimosta sellaisia kysymyksiä, että hän osasi saman tien suositella kahta eri estesatulaa. Ne päätettiin laittaa minulle kokeiluun ja lähettää. Uskokaa tai älkää, mutta ihme tapahtui! Toinen niistä on sopiva!! Se on täydellinen Aimolle! Se on myös ihan jees minun pyllylleni. Oi tätä autuutta! Satulan etsimisen kuolettava projekti on viimein ohi! Satula ei ollut edes kallis. Maksoin tonnin, enkä joutunut maksamaan edes takaisin lähetettävän satulan postikuluja päälle. Nyt on hyvä mieli ja Aimonkin luiska selkä kiittää!
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama