Erkinheimot

  Erkinheimon Röllimölli

  Nimi   Erkinheimon Röllimölli aka Mölli
  Rotu   Suomenhevonen
  Sukupuoli   Ori
  Säkäkorkeus   155cm
  Syntynyt, ikä   03.04.-17 28v
  Rekisterinumero   VH17-018-1420
  Kasvattaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Omistaja   Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji   Yleispainotus
  Koulutustaso   ko VaB, re 110cm, CIC1, vaativa
  Saavutukset   YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I,
  KERJ-I, VVJ-I© Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä

Mölli kuoli vanhuuteen 28.5.2019. Muistosivut tämän sivun katoamisen varalta.

Luonne

Mölli on viettänyt monivaiheisen elämän, ja ehkä se nimen omaan siksi osaa ottaa asiat ihan rennon letkeästi. Nuorena se oli Erkinheimon poikien jonkinlaisena maskottina ja lemmikkinä ja kulki riimulenkeillä mukana kuin suuri koira. Nuoret retuuttivat sitä joka paikassa mukana: kesäisin se ui ja grillasi uinnin päälle, talvisin puksutti hiihtoratsastuksessa ja oli jopa kerran lumisotaa ennen kuin isäntä ehti kieltämään hevosen kiusaamisen. Aikuisena Möllistä tuli kilparatsu, ja se menikin kolmea lajia kisoissa. Erkinheimon pojat harjoittelivat sillä kilpailua ja isäntä kävi välillä näyttämässä mallia. Tätiluokissa Möllillä meni emäntäkin. Eläköidyttyään Mölli oli hetken siitosorina, ja sitten siitä on tullut oloneuvos. Nykyään ori tarkkailee Erkinheimon tapahtumia arvokkaasti harmaantuneena omasta haastaan ja viihtyy hulinassa oikein hyvin.

Mölli on ihan nimensä mukainen hoitohevonen: se on ja lilluu onnellisena auringonpaisteessa, jos joku viitsii sitä ihanasti ja pitkään harjailla. Se olisi harjattavana vaikka aamusta iltaan, eikä mikään hoitotoimenpide tuota ongelmia. Kengittäjän lemppari meidän Mölli ei kuitenkaan ole. Se nostaa jalkansa kyllä kiltisti, mutta yrittää sitten röhnöttää kengittäjään nojaten laiskasti kuin lehmä, ellei sitä koko ajan komenna. Toisaalta Möllin laiska olemus on kiva satuloitava ja suitsittava. Mölli ei halua tai jaksa pullistella, eikä kuolaimienkaan ottaminen herätä siinä mitään ihmeellisiä tunteita tai outoa käytöstä.

Osaa meidän Möllyskä olla virkeäkin polle, nimittäin kouluratsuna, vaikka se pitääkin lämmittelyssä hyvin herätellä ripeässä ravissa. Jos Mölli on hereillä ja ratsastaja osaa vaatia siltä napakasti asioita, niin kyllä pojan touhussa on ihan tekemisen meininkiä. Mölli on hyvällä tavalla herkkä suustaan: hakeutuu kuolaimelle ja peräänantoon, mutta ei roiku ratsastajan käden varassa - paitsi joskus kuumina ja hikisinä päivinä. Joskus oria saa muistutella kulkemaan reippaasti eteenpäin etenkin laukkaharjoituksissa, mutta ei Mölli mikään rasittava väkisin liikkeellä pidettävä ratsu kuitenkaan ole.
Esteillä Möllin hyppytyyli on vähän jysähtävä ja suurieleinen, mutta intoa ja ponnistusvoimaa siltä ei ainakaan puutu! Vielä nyt vanhuksenakin se rakastaa pikkuesteiden hyppäämistä ja jopa maapuomeilla harjoittelua, mutta nuorena se meni kuin tiike... Gasel... Puoliver... No, kuin innokas suomenhevonen, vaikkei se koskaan mikään maailman notkein orhi ole ollutkaan. Mölli ei ole koskaan kuumunut esteillä, tai muutenkaan kiukutellut.
Jos Möllistä yhden asian saa varmaksi todeta, on se maastovarmuus. Mölli ei pelkää mitään! Tai oikeastaan se ei jaksa juosta karkuun. Se tykkää tupsuttaa menemään hidasta rentoa ravia tuntikausia vielä nyt vanhanakin, ja nuorena se rakasti puolipäivävaelluksia kaikenlaisissa maastoissa. Maastoesteitäkin Möllillä mentiin ennen aktiivisesti, joskin nyt se on jo sellaiseen ihan liian vanha. Nuorena se kuitenkin hyppäsi innokkaasti.

Suku

Rölli-Peikon Residenssi
sh, 160cm
YLA2, SLA-II, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-II, VVJ-II
Räyhähärölli
sh, 164cm, evm.
Räyhee
sh, 153cm, evm.
Rölliina
sh, 166cm, evm.
Kortteerinna
sh, 158cm, evm.
Hiipijä
sh, 156cm, evm.
Arvotar
sh, 159cm, evm.
Suhina-Lempi
sh, 150cm
YLA2, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II, VVJ-II
Elämänkoululainen
sh, 160cm, evm.
Puistokemisti
sh, 162cm, evm.
Heipattaja
sh, 157cm, evm.
Lempi-Maria
sh, 150cm, evm.
Sulo
sh, 150cm, evm.
Aino Maria
sh, 152cm, evm.

Räyhärölli on Keravalla syntynyt ja asuva ryhdikäs 164-senttinen punaruunikko. Tämä rauhallinen ja työteliäs ori on toiminut pitkään kouluratsuna, mutta on jo eläköitynyt kilparatsun hommista ja kokonaan siitoskäytössä. Suurta kokoa ja mukavaa luonnetta periyttävä köriläs on saattanut maailmaan jo kaksikymmentä varsaa, mutta määrä lisääntyy varmasti vielä.

Näyttelyvoittaja-champion Räyhee oli komea ruunikko, jolla on sekä ulkonäköä että komeita liikkeitä. Kouluratsunakin menestynyt Räyhee oli upea ratsutyyppinen, keskikokoinen suomenhevonen, jolla oli luonne ja työmotivaatio kohdillaan. Läsipäinen, 153 cm korkea ori ehti saavuttaa kunnioitettavan kolmenkymmenen vuoden iän ennen luonnollista menehtymistään. Orilla on viisi varsaa, joista jokainen on erittäin menestynyt näyttelyissä ja saavuttanut edes muutaman sijoituksen kouluratsastuskisoissa.

166 cm korkea voikko Rölliina toimi siitostammana vuosina 1999-2005 Uudellamaalla, ja sinä aikana se sai viisi varsaa. Varsoille tamma periytti hyvää luonnettaan ja suurta kokoa. Tamma on kenttä- ja koulupainotteisesta suvusta, mutta se itse ei ole kilpaillut lainkaan ratsulajeissa. Sen sijaan Rölliina on käynyt paitsi näyttelyissä, myös kantakirjattavana kakkospalkinnolle. Rölliina jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana polviongelmien vuoksi.

Kortteerinna on Kimmo Mansikkamäen omistama, Tervajoella asuva harrastetamma. Ratsu on kilpaillut jonkin verran esteratsastuksessa pikkukisoissa metrin luokissa Mansikkamäen lastenlasten kanssa. Mitään ruusukehaita tammasta ei kuitenkaan tullut, koska omistajaa ei kiinnostanut kilpailla. Sen sijaan Kortteerinna on tasainen ja varma maastoilukaveri, osaa vetää kärryjä ja rekeä hienosti, ja se on yhden orin ja yhden tamman ylpeä emä. Kortteerinna on 158 cm korkea.

Kenttäratsuna toiminut Hiipijä oli suosittu siitosori, ja sillä onkin lähestulkoon 30 varsaa ja kaikki mahdolliset jälkeläispalkinnot. Omalla kilpaurallaan ori ei ollut kuitenkaan yhtä menestynyt. Se kilpaili tutustumis- ja helpossa luokassa menestyen keskinkertaisesti: välillä tuli voitoja, välillä hävittiin todella nolosti. Suosio jalostuksessa kuitenkin perustuu Hiipijän tuplavoikkouteen ja siihen, miten tavattoman kiltti ja tervepäinen ori oli. Eikä Hiipijältä komeuttakaan puuttunut: 156 cm korkea tuplavoikko oli lihaksikas ja tasapainoisen oloinen, melko pyöreän tyyppinen suomenhevonen.

Arvotar oli Seinäjoen Ratsastuskeskuksen opetushevonen suurimman osan elämästään. Se opetti sadoille lapsille ratsastuksen alkeet, ja kilpaili tallin omissa pikkukisoissa tuntiratsastajien kanssa monipuolisesti ihan kaikkia olemassa olevia (ja myös tallin leireillä keksittyjä) lajeja. Koulutustasoltaan kiltti ja kuuliainen Arvotar oli heB/100cm. Tämä rautias 159 cm korkea tamma sai elämänsä aikana vain yhden varsan. Arvotar kuoli omistajiensa ja tuntiratsastajiensa suureksi suruksi ilmeisesti sydänkohtaukseen 19-vuotiaana.

p>Elämänkoululainen oli 160-senttinen rautias suomenhevonen. Orina se ehti saada vain yhden varsan ennen kuin se oli ruunattava vallan mahdottoman käytöksen ja jatkuvan etenkin tammoihin kohdistuvan huutelun vuoksi. Ruunaaminen auttoi jonkin verran, ja ruunana tämä erittäin taitava rämäpää pääsi kilpailemaan este- ja kenttäratsastusta. Raudikon "Kaukon" menestys oli keskinkertaista 110 cm ja CIC1 -tasoilla, mutta kun se meni aavistuksen helpompia luokkia, se alkoi pärjätä hienosti.

162 cm korkea rautias Puistokemisti toimi lyhyen aikaa kenttä- ja esteratsuna tasoilla 110 cm ja CIC1. Ori joutui kuitenkin varhaiseläkkeelle, koska loukkasi etujalkansa ratsastustapaturmassa. "Puppe" toimi siitä lähtien satunnaisesti harrasteratsuna ja se ruunattiin. Ennen ruunaamistaan hevonen sai kuitenkin kaksi varsaa.

Heipattaja on 157 cm korkea äänekäs ja iloinen tamma. Tämä ruunikko teki elämänuransa esteratsuna metrin radoilla. Heipattajalla on yksi varsa. Tamma viettää nykyään eläkepäiviään Salossa.

Lempi-Maria toimi kouluratsuna vuosina 2005-2010 ja sen jälkeen siitä tuli siitostamma. Kilparatsuna ruunikko kilpaili hyvällä menestyksellä heB-tasoisia luokkia ja kokeili myös hieman working equitationia. Varsoja ratsulla on kaksi. "Maria" oli kiltti mutta menevä 150 cm korkea tamma.

Musta ja näyttävä Sulo oli kaunis näky sekä näyttelyissä että koulukentillä, ja molemmissa lajeissa se menestyikin hienosti. 150-senttisestä ryhdikkäästä Sulosta tulikin suosittu siitosori. Se sai elinaikanaan toistakymmentä varsaa. Määrä kasvaa koko ajan, sillä Sulosta on vieläkin pakasteita jäljellä. Luonteeltaan Sulo oli hyvin kiltti ja nöyrä, mutta rohkea poika.

Aino Maria oli rämäpäinen harrasteratsu, mutta sen omistaja oli yhtä rämäpäinen harrastelija. Tamma pääsikin kokeilemaan emäntänsä kanssa kaikkea. Se esimerkiksi kilpaili maastoesteitä, esteitä, kenttää, working equitationia, western trailia ja jopa barrel racingia. Se osallistui vaikka minkälaisille rankoille vaelluksille ja pärjäsi vähintään yhtä hyvin kuin islanninhevosseuralaisensa. Hankilaukoissa se oli aina nopein vain siksi, että ratsukko uskalsi yhdessä vaikka mitä. Aino Maria oli 152-senttinen ruunikko, joka sai elämänsä aikana kaksi varsaa.

Kilpailukalenteri

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
30.04.-17 KK Bailador KERJ/CIC1, KERJ-Cup 6/86
01.05.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 1/30
02.05.-17 Kärmeniemi KRJ/VaB 6/72
02.05.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 5/30
04.05.-17 Kärmeniemi KERJ/CIC1 7/61
07.05.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 1/30
08.05.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 5/30
13.05.-17 Satulinna KERJ/CIC1 2/30
15.05.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 1/30
16.05.-17 Satulinna KERJ/CIC1 1/30
17.05.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 5/30
21.05.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 1/30
21.05.-17 Fiktio KRJ/HeB 3/40
21.05.-17 Oldfinion KRJ/HeA 3/40
22.05.-17 Oldfinion KRJ/HeA 1/40
22.05.-17 Delicate WBs KRJ/HeA 3/40
23.05.-17 Oldfinion KRJ/HeA 2/40
24.05.-17 Oldfinion KRJ/HeA 5/40
24.05.-17 Fiktio KRJ/HeB 1/40
25.05.-17 Fiktio KRJ/HeB 1/40
25.05.-17 Delicate WBs KRJ/HeA 3/40
27.05.-17 Delicate WBs KRJ/HeA 1/40
27.05.-17 Oldfinion KRJ/HeA 6/40
27.05.-17 Satulinna KERJ/CIC1 5/30
28.05.-17 Oldfinion KRJ/HeA 2/40
29.05.-17 Oldfinion KRJ/HeA 6/40
29.05.-17 Satulinna KERJ/CIC1 1/30
01.06.-17 Mörkövaara KRJ/VaB 4/30
01.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 3/30
01.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 3/30
02.06.-17 Mörkövaara KKERJ/CIC1 2/30
03.06.-17 Mörkövaara KRJ/VaB 2/30
04.06.-17 Mörkövaara KRJ/VaB 2/30
04.06.-17 Mörkövaara KRJ/VaB 4/30
05.06.-17 Sugar&Spice Shetlands KRJ/HeA 5/30
05.06.-17 Sugar&Spice Shetlands KRJ/HeA 1/30
06.06.-17 Mörkövaara KRJ/VaB 5/30
07.06.-17 Sugar&Spice Shetlands KRJ/HeA 5/30
07.06.-17 Hunajamäki KRJ/HeA 2/30
07.06.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 4/30
07.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC1 4/30
08.06.-17 Mörkövaara KKERJ/CIC1 5/30
08.06.-17 Mörkövaara KRJ/VaB 4/30
09.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC1 1/30
10.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC1 4/30
10.06.-17 Hunajamäki KRJ/HeA 1/30
11.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC1 4/30
12.06.-17 Hunajamäki KRJ/HeA 4/30
12.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 5/30
13.06.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 3/30
14.06.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 5/30
15.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 4/30
16.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 2/30
16.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC1 5/30
18.06.-17 Hunajamäki KRJ/HeA 4/30
20.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 2/30
22.06.-17 Hunajamäki KRJ/HeA 1/30
22.06.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 2/30
23.06.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 2/30
23.06.-17 Hunajamäki KRJ/HeA 4/30
24.06.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 1/30
25.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 4/30
26.06.-17 Hunajamäki KRJ/HeA 3/30
27.06.-17 Sugar&Spice Shetlands KRJ/HeA 4/30
27.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 1/30
30.06.-17 Vinkavuo KRJ/VaB 3/30
30.06.-17 Delicate WBs KERJ/CIC1 3/30
07.07.-17 KK Overload KERJ/CIC1 4/30
12.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 2/30
13.07.-17 Mörkövaara ERJ/110cm 5/30
13.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC1 1/30
16.07.-17 Mörkövaara ERJ/110cm 1/30
16.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 3/30
17.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 4/30
17.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 3/30
17.07.-17 Mörkövaara KERJ/CIC1 4/30
19.07.-17 Mörkövaara ERJ/110cm 2/30
20.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 1/30
22.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 3/30
24.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 2/30
24.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 3/30
26.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC1 5/30
27.07.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 1/30
01.08.-17 Vähäpelto KERJ/Helppo 2/30
08.08.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 2/40
09.08.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 4/40
11.08.-17 Vähäpelto KERJ/Helppo 2/30
12.08.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 1/40
14.08.-17 Kärmeniemi ERJ/100cm 3/30
15.08.-17 Vähäpelto KERJ/Helppo 2/30
16.08.-17 Vähäpelto KERJ/Helppo 3/30
16.08.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 2/40
17.08.-17 Kärmeniemi ERJ/100cm 2/30
18.08.-17 Hengenvaara KERJ/Helppo 5/40
19.08.-17 Kärmeniemi ERJ/100cm 4/30
23.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC1 5/30
25.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC1 2/30
28.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC1 4/30
01.09.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 5/30
01.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 5/30
01.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 3/30
01.09.-17 Zurück ERJ/110cm 1/30
02.09.-17 Zurück ERJ/110cm 1/30
02.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 4/30
03.09.-17 Zurück ERJ/110cm 1/30
04.09.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 1/30
05.09.-17 Mörkövaara ERJ/100cm 3/30
07.09.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 4/30
13.09.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 4/30
13.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 3/30
14.09.-17 Zurück ERJ/110cm 2/30
15.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 1/30
16.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 1/30
17.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 4/30
17.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 4/30
18.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 4/30
19.09.-17 Syrjän ERJ/100cm 4/30
19.09.-17 Zurück ERJ/110cm 4/30
23.09.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 4/30
24.09.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 4/30
24.09.-17 Zurück ERJ/110cm 1/30
27.09.-17 Erkinheimot ERJ/110cm 5/30
27.09.-17 Zurück ERJ/110cm 2/30
28.09.-17 Zurück ERJ/110cm 5/30
29.09.-17 Zurück ERJ/110cm 2/30
30.09.-17 Zurück ERJ/110cm 1/30
08.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi tarkkuus 3/14
09.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi tarkkuus 3/14
10.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi tarkkuus 1/14
10.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi tarkkuus 3/14
11.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi tarkkuus 3/14
13.03.-18 Erkinheimot VVJ/noviisi tarkkuus 3/14
29.04.-18 Breandan VVJ/Vaativa yhdistetty 4/25
30.04.-18 Breandan VVJ/Vaativa yhdistetty 2/25
01.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 2/14
03.04.-18 Breandan VVJ/Vaativa yhdistetty 4/25
04.04.-18 Crimson VVJ/Vaativa tarkkuus 3/14
06.04.-18 Crimson VVJ/Vaativa tarkkuus 1/14
07.05.-18 Breandan VVJ/Vaativa yhdistetty 3/25
08.04.-18 Crimson VVJ/Vaativa tarkkuus 1/14
09.05.-18 Breandan VVJ/Vaativa yhdistetty 5/25
10.05.-18 Breandan VVJ/Vaativa yhdistetty 1/25
10.04.-18 Crimson VVJ/Vaativa tarkkuus 2/14
11.04.-18 Crimson VVJ/Vaativa tarkkuus 3/14
16.04.-18 Crimson VVJ/Vaativa tarkkuus 2/14
16.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 3/14
04.05.-18 Liljelunds VVJ/Vaativa tarkkuus 3/30
06.05.-18 Liljelunds VVJ/Vaativa tarkkuus 4/30
16.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 3/14
18.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 3/14
19.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 1/14
20.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 3/14
21.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 2/14
22.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 2/14
22.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 3/14
29.05.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa koulu 3/14
11.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 3/12
15.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 3/12
15.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 3/12
16.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 1/12
21.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 2/12
22.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 3/12
28.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 3/12
28.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 3/12
29.07.-18 Yorca WBs VVJ/Vaativa tarkkuus 2/12
03.08.-18 Kalman VVJ/Vaativa koulu 5/30

Päiväkirja ja valmennukset

Huhtikuu 2018
Valjakkoajovalmennus Röllin kanssa
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresama ja Möllistä ja Röllistä koostuva parivaljakko alkavat olla jo aika kelpo näky tarkkuusluokissa, ja niin tässä vaiheessa on sopivaakin: onhan sekä isä-Röllin että poika-Möllin viimeinen kilpakausi aluillaan, ja sitä varten tänään tehtiin viimeinen tsekkaus ihan oikealla, tolpista ja porteista koostuvalla, vain meidän käyttöömme vuokratulla radalla.
Oresama ohjasi tarkasti ja rauhallisesti hevosiaan, ja koko suoritus oli suorastaan rentouttavaa katseltavaa. Mölli kävi aluksi hieman hitaalla ja tuntui kuin Rölli olisi joutunut tekemään kaikki työt. Kun sanoin asiasta, Oresama sai Möllin nopeasti paneutumaan töihinsä. Rölli sen sijaan oli koko ajan hirveän hyvin kuulolla ja asialla, vaikka pidänkin sitä hieman heikompana tarkkuusajossa kuin sen poikaa, Mölliä.
Vaikka suoritus oli rauhallinen ja hyvä, oli siinäkin puutteensa. Oresama olisi voinut ottaa hitusen riskejä ja ajaa reippaammin, koska eihän tässä enää mitään aloittelijoita olla. Rölli ja Mölli selviytyisivät hienosti nopeammassakin temmossa, ja hidastelu taitaakin johtua vain Oresaman arkuudesta ajaa: eihän hänellä kuitenkaan ole vuottakaan valjakkajokisoja takanaan. Ensi kerralla kuitenkin hieman nopeampi tempo, kiitos!

Huhtikuu 2018
"Kyllä, monsieur", vastasin Möllille ja nostin sankoa sen ulottuville, "ruokanne, monsieur, olkaa hyvä ja pistäkää poskeen. Pidänkö teille seuraa vai ruokailetteko tänään yksin ennen kun vien teidät yksiöönne?"
Mikael pyrskähti ja iski kaksi ruokasankoa viereisen haan loskaiseen maahan. Hänen mielestään oli osin huvittavaa ja osin ärsyttävää ajatella sitä, että voisin aivan hyvin oikeasti seistä haan portilla pitämässä Möllille seuraa sen syönnin ajan.
"älkää välittäkö, monsieur, hän on barbaari", kuiskasin äänekkäästi Möllin suuntaan. Mikael pyöritteli silmiään ja nosti maitokärryltä seuraavat sangot seuraavaan hakaan. Tiesin, että Mikael ajatteli joutuvansa tekemään kaikki työt yksin. Rapsutin Möllin säkää sen syödessä ja muistutin itselleni, että siitähän minä Mikaelille maksoinkin.
Mölli söi kauniisti. Se ei johtunut orin ruokatavoista tai -tottumuksista, vaan uudesta sangosta. Muut saivat sapuskansa Halpa-Hallin kymmenen litran sangoista ja Hööksin alesaaveista, mutta Möllille olin ostanut painavan, ylöspäin kapenevan sangon juuri siksi, että se oli porsas ruokansa kanssa. Meille oli tullut rottia, kun Mölli oli pirotellut niille helppoa ruokaa ympäriinsä. Uusi ruoka-astia esti sitä roiskimasta. Sitä paitsi Mölli oli kivempi harjattavakin, kun se ei ollut kyynärpäihinsä asti liisterissä.
Mölli oli kuitenkin yhä nopea syömäri. Se hotkaisi ateriansa murto-osassa siitä ajasta, mikä muilla kului ruokansa nauttimiseen. Pujotin riimun sen päähän kun se oli valmis. Mikael oli jo ruokkinut kaikki muut hevoset, joten sain kävellä Möllin kanssa hänen ja hänen maitokärryjensä perässä tallille.

Maaliskuu 2018
Voi vitsit minua jännitti, kun kuun vaihteessa pakkasin Möllin kera kimpsujen ja kampsujen ja suuntasin vanhan Fordini nokan kohti ERJ:n laatuarvostelua. Itse tilaisuus jännitti, ja jo pelkkä matkakin sai vatsani sekaisin: olin ensimmäistä kertaa ihan yksin autossa kun hevosta piti kuljettaa. Onneksi mitään ei sattunut, onhan Mölli kokenut ja rauhallinen matkustaja. Silti oli todella helpottunut olo, kun sain parkkeerata auton ja rynnätä Möllini pääpuoleen katsomaan, että se on ihan varmasti kunnossa. Ja olihan se.
Ennen arvostelua tapaan aina käydä kahvilla, vessassa, uudelleen kahvilla ja uudelleen vessassa ja täristä sen jälkeen kahvista ja jännityksestä. Nyt täytyi jättää väliin sekä kahvit että vessat, kun ei ollut apukäsiä mukana. Ripustauduinkin tiiviisti Möllin riimuun ja hengitin varmaan kaiken sen ilman. Ihme, ettei se ahdistunut. Onneksi paikalla oli yksi tuttu kasvattaja, joka lopulta tuli sanomaan minulle, että hän vahtisi Mölliä ja minun pitäisi nyt vähän äkkiä mennä toteuttamaan kahvi-vessarituaalejani. Meninkin, ja olin jonkin verran rentoutuneempi kun palasin.
Kun Mölliä arvosteltiin, minua jännitti niin, että ohjat lipsuivat käsistäni, kun talutin hevosta. Tuntui etten saanut Mölliä ravaamaan kunnolla, mutta arvostelun mukaan sillä oli ihan OK ravi. Onneksi kisatulokset esitetään vain paperisina todistuksina. Se tästä olisi vielä puuttunut, että olisin joutunut tekemään jonkin näytösratsastuksen.
Mölli palkittiin laatuarvostelussa ykköspalkinnolla. Tässä kuussa se saa kiitokseksi köllötellä suureksi osaksi ihan kotipihassa. Huhtikuussa meno jatkuu toivottavasti SLA:n tilaisuudessa, jos vain mahdumme Möllin kanssa mukaan sellaiseen suosittuun laatuarvosteluun.

Helmikuu 2018
Valjakkoajovalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresaman ja hänen laumansa valjakkoajoura on ihan alkutekijöissään, joten keskityimme valmennuksessa ihan maailman perustavanlaatuisimpiin juttuihin. Valjastimme ensin yhdessä tulevan työparin, Pönön ja Möllin lainattujen kärryjen eteen ja tarkastin, että Oresama tietää, mihin mikäkin nyöri ja naru kuuluu. Sitten kiipesin kärryille Oresaman taakse ja lähdimme naapurin lanatulle hiekkamaalle harjoittelemaan.
Olin jo esikouluttanut hevoset hommaan, joten ne eivät enää aiheuttaneet ongelmia. Sen sijaan Oresamalla oli aluksi vaikeuksia pidellä kaksia ohjia niin, että molemmille hevosille osuvat sopivan napakat ohjasavut. Sitä harjoiteltiin mutkittelemalla ja ajelemalla suuren suurta kahdeksikkoa. Kun alkoi sujua, pujottelimme harvakseen asettamieni keilojen välistä. Kaikki harjoitukset tehtiin mahdollisimman hitaassa ravissa.
Lopputunnista Oresamalta pystyi jo vaatimaan kunnollista yhteyttä hänen ohjastamiinsa hevosiin, ja hevosetkin kulkivat jo melko kauniissa ryhdissä ja mielellään, mutta hyvin hikisinä ja väsyneinä.

Tammikuu 2018
Valjakkoajovalmennus Röllin kanssa
Valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään harjoiteltiin tarkkuutta ihan vain Erkinheimojen isoimmalla kentällä kartioiden ja maapuomien avulla, ja olikin oikein hyvä, etten vienyt vielä Rölliä, sen poikaa Mölliä ja Oresamaa oikealle, kiinteistä tolpista sun muista koostuvalle tarkkuusradalle! Sen verran nimittäin kolisivat vielä maapuomit ja muutama kartiokin rytistyi.
Oresama on ajanut vasta ihan vähän valjakkoajoa, ja vaikka yksilöluokissa tulee jo ihan sijoituksiakin, Oresama tarvitsee vain lisää harjoitusta parivaljakosta. Kaksi hevosta kääntyy kuitenkin leveämmin kuin yksi, ja kun kuski miettii tätä, tuntuu hän aina välillä unohtavan, että hevosten perässä on vielä kärrykin, joka tarvitsee tilaa. Rölli ja Möllihän eivät suinkaan talloneet jalkoihinsa yhtäkään tötteröä tai puomia, vaan ne jäivät kärryn pyöriin.
Edistystäkin on kuitenkin tapahtunut. Parivaljakon hallinta on paljon varmempaa. Rölli ja Mölli pelaavat myös tosi hienosti yhteen, ellei Möllin hidastelua aina satunnaisesti ota laskuihin mukaan. Rölli on osoittautunut oikein reippaaksi valjakkojevoseksi, vaikkei muutoin mikään kauhean vireä olekaan.

Syyskuu 2017
Katsoin tässä yksi ilta kentälle. Illalla on jo pimeää, ja kenttä oli valaistu sellaisella työmaalle kuuluvalla valonheittimellä. Sen luomassa kirkkaassa valossa hyppelehti kolme ihan outoa hahmoa, joista yksi oli paksu suomenhevonen ja kaksi selkeästi Erkinheimon poikia. Pitihän sitä touhua jäädä katselemaan, jotta varmistaisin, ettei mitään potentiaalisesti vaarallista ole taas kerran työn alla.
Hahmot hosuivat ja huojuivat. Aina välillä kuului kiljahduksia sellaisia huutoja kuin "hyvä Mölli!", "nyt ammu Mölli!" ja "ylämummoon Mölli!" Joskus itsekin palloa potkineena tunnistin sanan ylämummo. Mutta eihän kyse voinut mitenkään olla jalkapallosta? Hiivin lähemmäs katsomaan ja yritin pysyä näkymättömissä.
Kun näin muutakin kuin varjoja ja siluetteja, totesin, että nimen omaan jalkapallosta oli kyse. Möllin kanssa oli ilmeisesti pelattu jo monta kertaa aiemminkin, koska se osasi potkaista palloa. Pallo ei tosiaankaan lentänyt sinne päinkään kuin pojat olisivat halunneet: Mölli ei osannut syöttää sen paremmin kuin osoitella potkujaan maahan asti. Silti pojat hihkuivat joka kerta, kun Mölli pukkasi pallon etukaviollaan jonnekinpäin, ja Mölli elehti pörheän iloisena ja ylpeänä korvat pystyssä.
Lähdin sisälle syömään iltapalaa. Tuskin nuo toisiaan ainakaan tappaisivat.

Elokuu 2017
"Mölli! Mölli! Mölli! Mölli! Jee! Jee!"
Erkinheimon pojanpojat ja -tyttäret ovat nyt virallisesti saaneet ensikosketuksensa kilpailemiseen. Mölli kuljetti nelivuotiasta Aapoa ja viisivuotiasta Leenaa tänään muka ravia Erkinheimon ravihevosten hiittisuoralla. Oikeasti se meni vain varovaista hölkkää, kun toinen lapsi hölskyi terapiavyössä roikkuen ja ohjakset löpsyen orin huipulla ja toinen hurrasi, hyppi ja kikatti holtittomasti ojanpenkalla. Aluksi Erkinheimon pojat taluttivat Mölliä vuorotellen ravissa, mutta kyllästyivät nopeasti ja päättivät ryhtyä luoviksi. Molemmat täyttivät taskunsa porkkananpaloilla ja asettuivat toinen toiseen ja toinen toiseen päähän hiittisuoraa. Mölli ravasi yksin laiskasti edestakaisin ja sai porkkananpalan aina kummassakin päässä. Käyntiä mennessään se ei saanut palkkaa.
Vähän minä kyllä mietin, että onko tuo touhu ihan sopivaa kilpahevoselle, mutta no jaa. Eihän se siitä rikki mene.

Heinäkuu 2017
Mölli on ihana kenttäratsu, mutta en silti nauti sillä ratsastamisesta samalla lailla kuin sen isällä, Röllillä. Olenkin siis päättänyt, että orin kenttäratsastelut on nyt ratsasteltu. Olen jo aiemmin ilmoittanut Möllin ensikuun muutamaan kisaan, enkä peru ilmoittautumisia, mutta sen jälkeen se oli sitten siinä. Ei enää kenttäkisoja. Mietin, että miksi kisaisin pojalla, kun se ei oikein enää ole hauskaa. Möllikään ei oikein nauti.
Kaikkea muuta Möllin kanssa on kuitenkin kiva tehdä! Etenkin esteratsastukseen olen ihan hurahtanut nuoren ratsuni kanssa, ja esteiden kilpaileminen on aivan sikaihanaa. Möllin kanssa en ole vielä hypännyt kilpaa, mutta kotona on menty kyllä monesti. Ajattelin, että keskityn Möllin kanssa siis jatkossa hyppäämiseen. Kouluratsastuskin on sen kanssa ihan hauskaa, ainakin kotona. Kisoissa jännitän aina itse niin kovasti, että Möllinkin suoritus kärsii...
Möllille on tarkoitus tehdä vielä toinenkin varsa, ja toivottavasti sellainen saadaan aikaan jo ensi talven aikana. Mutta nyt unohdamme pienesi hetkeksi kenttäratsastuksesta johtuvan ahdistuksen ja varsajännityksen ja lähdemme maastoon ihan kahdestaan. Mölli saa kokeilla kielentilallista suoraa kuolaintaan, jonka sille eilen ostin...

Toukokuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään pidin kouluvalmennuksen kahdelle Erkinheimon orille ja ratsastajalle. Röllillä ratsasti Juhani ja Möllillä Kaj. Tunnin aiheena oli laukkatyöskentely ja hevosen kunnollinen asettaminen.
Tunti aloitettiin niin, että ratsukot laukkasivat hitaassa temmossa suurta, koko kentän kokoista kahdeksikkoa. Hevoset piti saada taipumaan kauniisti kahdeksikon kehillä ja laukkaa tuli vaihtaa kahdeksikon keskellä. Röllin ja Juhanin suurimmat ongelmat olivat laukanvaihdoissa. Saimme laukanvaihdot hieman täsmällisemmiksi, kun kehotin ratsastajaa käyttämään reippaampia puolipidätteitä. Möllille ja Kajlle vaikeinta oli laukata tarpeeksi hitaasti, eikä hevonen pysynyt ihan koko aikaa sisäänpäin taivutettuna kahdeksikon kehällä. Komensin Kajta antamaan Möllille enemmän tukea ohjilla, ja tämä auttoi jonkin verran. Juhanikin selkeästi kuunteli sivusta, kun neuvoin Kajta, ja tiukensi ohjasotetta Röllin kanssa aavistuksen. Tämä sai Röllin hakeutumaan niin kauniisti peräänantoon, ettei sen muotoa suomenhevosen olemukseksi olisi ihan heti uskonut.
Totesimme, että yhteisvalmennukset saivat ratsastajat ja ratsut sparraamaan hyvin toisiaan. Ratsastajat kokivat saaneensa tuplamäärän oppia, kun kuulivat toisilleenkin antamani neuvot. Päätimme, että kokeilisimme myöhemmin yhteisvalmennusta myös esteratsastuksessa.

Jälkikasvu

22.04.2017 t. Erkinheimon Mölliina (e: Erkinheimon Hiiridroidi)
06.08.2017 o. Erkinheimon Rallirölli (e: Erkinheimon Enkelipallo)Kaiken materiaalin © Oresama/Erkinheimot, ellei toisin mainita.
Otsikkokuvien © Jokeri. ja CH.
Virtuaalihevonen - a SIM game horse.
Kopiointi kielletty!