Erkinheimon Mölliina
Nimi | Erkinheimon Mölliina aka Lilli |
Rotu | Suomenhevonen |
Sukupuoli | Tamma |
Säkäkorkeus, väri | 155cm, ruunikko |
Syntynyt, ikä | 22.04.-17 8v |
Rekisterinumero | VH17-018-1422 |
Kasvattaja | Oresama VRL-02753, Erkinheimot |
Omistaja | Oresama VRL-02753, Erkinheimot |
Painotuslaji | Yleispainotus |
Koulutustaso | VaB, 110cm, CIC1, vaativa |
Saavutukset | YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, VVJ-I |
© Cherie, CC BY-NC 2.0
Luonne
Lilli on hevonen, jolla on suuri sydän ja vähän järkeä. Lisäksi sen rekisterinimi, Mölliina, kuvastaa oikein hienosti sen olemusta: tämä syöpöttelevä ja rypevä eläin vaatii tosi paljon aikaa, vaivaa ja rahaa pysyäkseen kiiltävänä ja hoikkana. Taitoja ja tahtoakin Lillistä löytyy. Välillä ne piilevät kuitenkin niin syvällä, että tarvittaisiin öljypora niitä etsimään.
Lilli tykkää, kun sitä hoidetaan. Se on hyvä, koska tamman kiillottamisessa menee aina tosi paljon aikaa. Kevät- ja syyssateiden aikaan se löytää aivan varmasti vaikka parhaasta hiekkatarhastakin jonkin kuraisen kohdan ja rypee siinä antaumuksellisesti. Sen jälkeen se onnistuu kuivattamaan rapakuorrutteensa noin nanosekunnissa, ja siinä sitä sitten ollaan taas kerran. Onneksi Lilliä ei yhtään haittaa, vaikka sen olemuksesta raapisi kökkänöitä vaikka piikkisualla. Tätä tammaa voi käsitellä aika kovakouraisesti - se ottaa kaiken tuuppimisen vain hierontana. Talvella Lilli on kuitenkin äksympi hoitohevonen, ellei sitä harjaa oikein hartiavoimin. Tamma kasvattaa kuulkaa niin röllimäisen talvikarvan (koska onhan se röllien sukua), että kevyt hipsuttelu vain kutittaa ja suututtaa sitä. Varusteet Lilli pukee aina kiltisti ja osaa ottaa kuolaimetkin itse tarjottaessa. Kengittäjää se kohtelee hyvin, paitsi jos se kokee, että kengittäjän otteet kutittelevat sen ruunurajoja. Eläinlääkäriä tamma puolestaan luulee samaksi henkilöksi kuin Erkinheimon emäntää ja yrittää kerjätä tältä kuivaa leipää, vaikka ei ole ikinä sitä saanut muilta kuin emännältä.
Lilli ei oikein välittäisi kouluratsastuksesta. Se osaa periaatteessa vaativan B:n asiat, mutta koska vaativa B on sen kanssa niin pakkopullaa, sillä kilpaillaan vähän helpompia luokkia. Tamma taipuu hienosti - vähän liiankin! Lämpöisenä se on kuin muovailuvahaa ja vääntelee itseään kuin akrobaatti. Ravi sillä on kehnohko, eikä se pidä laukkatyöskentelystä ollenkaan. Se kuitenkin tekee niin kuin käsketään, tai ainakin sinnepäin.
Esteillä Lilli ei ole ollenkaan mölli, vaan sutjakka urheiluhevonen. Se tykkää hypätä ja pomppiikin korvat tötteröllä yli kaikenmoisten esteiden niin maastossa kuin kentälläkin. Myös ojan yli Lilli osaa hypätä. Ja haan aidan yli. Ja melkein myös heinäkaukalonsa yli haassa, mutta silloin se kyllä jäi jumiin ja isäntä joutui hajottamaan koko kaukalon. Niin tai näin, Lillin tyyli on hyvä ja motivaatiota sillä kyllä on.
Maastoretket ovat Lillin mielestä aina piknikkejä. Se nyppii suuhunsa milloin mitäkin, jos jotain vihreää vain on ympärillä. Kaikki menee alas aina koivunlehdistä nokkosiin, ja ratsastajan onkin valvottava tarkkaan, ettei Lilli imuroi mahaansa mitään myrkyllistä. Lilli on myös oiva kaveri mustikkametsälle: se ei lähde mihinkään, kun sen ratsastaja kumartuu poimintapuuhiin, vaan laskee itsekin päänsä alas ja nyppii mustikoita suuhunsa suoraan varvuista.
Lepopäivinään Lilli on tosi rasittava. Sillä on hitaan heinän kaukalo, jonka ympärillä se pörrää juuri niin kauan kuin heinää riittää. Jos sapuska loppuu kesken, se ryhtyy tuhoamaan haan puuaitoja, karsinan ovenpieltä tai hevoskavereittensa loimia ja riimuja. Mistään älypeleistä, esimerkiksi katosta roikkuvista omenista tai kaadetun kuusen alle piilotetuista heinävarannoista se ei piittaa ollenkaan, korkeintaan suuttuu ja viskoo päätään laukatessaan aidantolppien kimppuun.
Suku
Erkinheimon Röllimölli
sh, 155cm
YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, VVJ-I
|
Rölli-Peikon Residenssi
sh, 162cm
YLA2, SLA-II, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-II, VVJ-II
|
Räyhärölli
sh, 164cm, evm.
|
Kortteerinna
sh, 158cm, evm.
|
Suhina-Lempi
sh, 150cm
YLA2, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II, VVJ-II
|
Elämänkoululainen
sh, 160cm, evm.
|
Lempi-Maria
sh, 150cm, evm.
|
Erkinheimon Hiiridroidi
sh, 156cm
YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, VVJ-I
|
Veljeni Rottamieli
sh, 152cm
YLA2, SLA-II, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-II, VVJ-II
|
Leijonasielu
sh, 155cm, evm.
|
Pikkusiskoainesta
sh, 150cm, evm.
|
Erkinheimon Droidiina
sh, 159cm
YLA2, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II, VVJ-II
|
Elektrikko
sh, 160cm, evm.
|
Tähtipölyä
sh, 163cm, evm.
|
Räyhärölli on Keravalla syntynyt ja asuva ryhdikäs 164-senttinen punaruunikko. Tämä rauhallinen ja työteliäs ori on toiminut pitkään kouluratsuna, mutta on jo eläköitynyt kilparatsun hommista ja kokonaan siitoskäytössä. Suurta kokoa ja mukavaa luonnetta periyttävä köriläs on saattanut maailmaan jo kaksikymmentä varsaa, mutta määrä lisääntyy varmasti vielä.
Kortteerinna on Kimmo Mansikkamäen omistama, Tervajoella asuva harrastetamma. Ratsu on kilpaillut jonkin verran esteratsastuksessa pikkukisoissa metrin luokissa Mansikkamäen lastenlasten kanssa. Mitään ruusukehaita tammasta ei kuitenkaan tullut, koska omistajaa ei kiinnostanut kilpailla. Sen sijaan Kortteerinna on tasainen ja varma maastoilukaveri, osaa vetää kärryjä ja rekeä hienosti, ja se on yhden orin ja yhden tamman ylpeä emä. Kortteerinna on 158 cm korkea.
Elämänkoululainen oli 160-senttinen rautias suomenhevonen. Orina se ehti saada vain yhden varsan ennen kuin se oli ruunattava vallan mahdottoman käytöksen ja jatkuvan etenkin tammoihin kohdistuvan huutelun vuoksi. Ruunaaminen auttoi jonkin verran, ja ruunana tämä erittäin taitava rämäpää pääsi kilpailemaan este- ja kenttäratsastusta. Raudikon "Kaukon" menestys oli keskinkertaista 110 cm ja CIC1 -tasoilla, mutta kun se meni aavistuksen helpompia luokkia, se alkoi pärjätä hienosti.
Lempi-Maria toimi kouluratsuna vuosina 2005-2010 ja sen jälkeen siitä tuli siitostamma. Kilparatsuna ruunikko kilpaili hyvällä menestyksellä heB-tasoisia luokkia ja kokeili myös hieman working equitationia. Varsoja ratsulla on kaksi. "Maria" oli kiltti mutta menevä 150 cm korkea tamma.
155cm korkean Leijonasielun esteratsun ura alkoi jo viisivuotiaana 90-senttisillä rataesteillä. Menestys ei ollut hyvää, joten isäntä ymmärsi antaa hevosensa kasvaa vielä isommaksi. Vuoden kuluttua tämä tähtipäinen ruunikko oli jo kuin eri hevonen ja alkoi menestyä metrin esteillä. Se kilpaili aina 15-vuotiaaksi asti pitäen muutamia välivuosia välillä. Kilpauransa jälkeen voimakastahtoisesta orista tuli siitosori. Tähän päivään mennessä sillä on kaksikymmentä varsaa.
Pikkusiskoainesta oli musta 150-senttinen kiltti ratsu. Se kilpaili monen kauden ajan esteratsastuksessa ja saavutti useiden voittojen ohella laatuarvostelumenestystä. Näyttelyistä tamma sai muutaman irtoSERTin, mutta sille ei koskaan anottu arvonimeä. Pikkusiskoainesta on syntynyt ja kasvanut esteratsastaja Pajusen tilalla Nurmijärvellä.
Ruunikko 160 cm korkea Elektriikko näyttää välillä jopa puoliverisille mallia, miten kenttäradat kuuluu suorittaa. Hämmästyttävän hyvin menestynyt ori on kilpaillut hieman myös maastoesteillä. Jo eläköitynyt "Esko" on haluttu nimi suomenhevosen kuin suomenhevosen sukutauluun iloisen luonteensa ja taitavuutensa vuoksi, mutta sitä käytetään jalostukseen vain erittäin harkiten. Orilla on tällä hetkellä vain kaksi varsaa.
Tähtipöly oli kaunis hopeanmusta suurimerkkinen tamma, joka hurmasi tuomarit este- ja koulukenttien lisäksi match show -tapahtumissa. Tämä 163 cm korkea sopusuhtainen kaunotar oli luonteeltaan välillä aikamoinen tuittupää, mutta koska sen omistaja oli samanlainen, sai Tähtipöly kerättyä kisoista arvonimiä ja palkintoja toisensa jälkeen. Vanhemmalla iällä ratsusta tuli siitostamma ja kolmen varsan emä.
Kilpailukalenteri
Päiväkirja ja valmennukset
Heinäkuu 2017
Olen jatkanut kouluratsastuskisojen kiertämistä Lillilläni ja voittoputki jatkuu aina vain. Lilli ei ole sen parempi ratsu kuin ennenkään, mutta minä olen koko ajan varmempi ratsastaja. Tässä kuussa päästiin kokeilemaan myös niitä esteitä, mistä olen haaveillut jo tamman kisauran ensipäivästä asti! Ja voi että, kuinka kivaa olikaan hypätä kilpaa! Lilli oli innoissaan, jopa vireämpi ja tyytyväisempi kuin kotona harjoituksissa! On ihanaa hypätä hevosella, joka suorastaan nauttii! Aionkin jatkossa keskittyä vain esteisiin ja kenttään Lillillä. Koulukisoista saatiin nyt sijoitukset laatiksia varten täyteen, ja se riittää meille tällä erää. Eihän Lilli niin kouluratsastuksesta pidä kuin esteistä, ja minuakin koulukisat jännittävät eniten
Yksi ihan kokonainen neljän päivän vapaaputkikin pidettiin. Lilli ei pääse tänä kesänä ollenkaan laitumille, joten rakensimme sille väliaikaisen tarhan pitkään heinään. Meillä ei ollut ylimääräistä sähkölankaa enää missään, enkä muutaman päivän tarpeeseen viitsinyt ostaakaan. Tamma tarhasi siis paalinaruista tehdyssä aitauksessa ja pysyi siellä hyvin, koska tietenkin luuli olevansa sähkölangoissa. Loman aikana toki ratsastettiinkin: menin Lillillä kahtena iltana maastoon, ja kävelimme Harvakylään ja takaisin asti, eli yhteensä melkein kymmenen kilometriä päivässä. Jollekulle matkaratsastushirmulle se ei ole temppu eikä mikään, mutta meille, reumasta kärsivälle ratsastajalle ja tiheästi kisatulle urheiluhevoselle, se on tosi pitkä lenkki. Ja hauskaa oli, vaikka mentiin vain käyntiä!
Kesäkuu 2017
Lillillä oli nyt ekaa kertaa koulukisaryppäitä tässä kuussa - tarkemmin sanoen kisoja oli koko kuukauden jokaisena päivänä, sunnuntaisinkin. Pelkäsin etukäteen, että jännitän ja pilaan mahdollisuutemme sijoittua, joten ilmoittauduin sitten ihan liian moneen kisaan. Kai minä ajattelin, että silloin ei ole niin kovia paineita onnistua alkukuusta, kun uusia mahdollisuuksia on aina pilvin pimein. Kaikki kisat menivät kuitenkin niin hienosti, että kouluratsastussijoitukset alkavatkin olla nyt jo kisattuina laatuarvostelua ja jalostuskäyttöä ajatellen. ...ja ei, Lilli ei saa varsaa vielä tänä kesänä, koska minulla on sen varalle vielä vaikka kuinka paljon kisoja suunniteltuna. Niitä esteitäkin pitäisi kokeilla.
Lilli ei ole isosta kisarupeamasta millänsäkään. Se on ihan yhtä rento kuin aina, ja ihan yhtä sottainenkin. Monena aamuna olen laittanut sitä kuntoon kisoja varten itkua tuhertaen. Kisat ovat olleet aina aikaisin aamusta, eikä Lillin puunaamiseen riitä edes kaksi tuntia. Ajokilometrejä on kertynyt, nukkuma-aikaa ei. Loppukuusta Erkinheimon emäntä onkin laittanut Lillille aamulla letit harjaan ja pintelöinyt hännänkin, jotta saisin edes tunnin enemmän unta. Lillille vähäinen uni (ja tavallista vähäisempi syömisaika haassa) on tehnyt terää, vaikka minä näytänkin zombilta. Tamma on kiiltävämpi ja sporttisempi kuin ikinä!
Toukokuu 2017
Nyt on Lilliä kokeiltu sitten kisakentillä ihan käytännössä kaiken aktiivisen kuivaharjoittelun jälkeen. Eepu ratsasti tammalla kenttää puolestani, ja kaksikolla meni tosi kivasti. Kouluosuudet sujuivat paljon paremmin, kuin Lillillä ikinä minun kanssani! Kannatti siis ottaa sille vähän napakampi vuokraratsastaja kuin itse olen.
Ehdin aina välillä katselemaan Lillin ja Eepun menoa, vaikka ratsastin samoissa kisoissa usein muita hevosiani. Lillin vahvuus on ehdottomasti hyppääminen, mutta sehän jo tiedettiin ennalta. Kaikenkaikkiaan tamma näytti ihan oikealta kilpahevoselta ratsastajansa kanssa, vaikka menihän siinä joka aamu ihan tuhottomasti aikaa, kun Lilli-possu puunattiin. Pari kertaa se oli pakko pestäkin, mutta onneksi se on ihan fiksusti aina pestäessä...
Ensikuussa suuntaammekin sitten koulukentille. Ratsastan Lillillä itse, ja vähän jännittää, vaikka painammekin menemään vain helppoa A:ta. Toivottavasti saadaan edes muutama sijoitus... Mutta enhän minä tätä ainakaan pelkästään voittamisen tai sijoitusten takia tee. Jokainen kilpailu on elämys jokaisella hevosella - olinpa sitten ratsastamassa itse tai katsomossa kannustamassa. Toivottakaa kuitenkin onnea Lillille, ja etenkin minulle, etten pilaa kaikkea pelkällä jännittämisellä!
Huhtikuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Lilli oli lämmin ja vetreä, kun valmennus aloitettiin. Aluksi työstimme taivutuksia, ja ne olivat helppoja tälle ratsukolle. Etenkin avotaivutukset sujuivat kuin vettä vain - niin hienosti, ettei ratsukkoa uskoisi harrastelijaratsastajaksi ja tavalliseksi suomenhevoseksi!
Sitten siirryttiin ravityöskentelyyn. Aluksi Lillin piti kulkea vain ympäri kenttää nätisti peräänannossa ja hitaassa temmossa. Vaati aika paljon aikaa ja tosi aktiivista pohkeenkäyttöä, jotta ratsastaja sai hevosensa ravaamaan kelvollisessa ryhdissä. Kävi heti ilmi, että ravihommat eivät ole Lillin vahvuus, ja se tulee tarvitsemaan niissä paljon harjoitusta, jotta se voisi pärjätä kisoissa.
Lopputunnista yhdistimme vielä taivutus- ja raviharjoituksen. Oresama ravasi Lillillä kahdeksikkoa kentällä. Tamma piti pitää aina nätisti taivutettuna. Aluksi ongelma oli se, että joko hevosen muoto oli kömpelö tai vauhti hyytyi. Lopetimme tunnin kuitenkin onnistumiseen ja kehuimme molemmat Lilliä vuolaasti.
Jälkikasvu
25.01.2018 o. Erkinheimon Jeskamandeera (i: Erkinheimon Jummijammi)
18.10.2020 t. Erkinheimon Fröökynä (e: Erkinheimon Muskettianubis)