Normipäivä Nurmoossa "Jymy"
suomenhevonen, ori, 153cm
18.04.-24, 8v
VH24-018-0262
kasv. Elias Rengonlehto, evm.
om. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
yleispainotus: VaB / 110cm / CIC1 / noviisi
KRJ: 41 - ERJ: 40 - KERJ: 40 - VVJ: 40
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
Nimi voi olla enne, mutta Jymystä kuitenkin tuli sellainen, jollaisina muut kuin nurmolaiset pitävät nurmolaisia. Se on nurmolaisten tapaan vähän liian kiivas, erinomaisen rehellinen ja hitusen takapajuisen oloinen. Ajattelu ja järjenkäyttö eivät kuulu sen moniin vahvuuksiin, mutta kova työn tekeminen ja omien ihmistensä edestä rehkiminen kuuluvat. Oli Nurmosta ja nurmolaisista sitten mitä mieltä tahansa, on jokaisen myönnettävä, että nurmolaishevonen on paljon arvokkaampi kuin painonsa verran kultaa.
Jymy on niin leppoisa ratsu, ettei ihan ensialkuun uskoisi sen suorittavan suomenhevoseksi erinomaisen kovalla tasolla. Kun Erkinheimon pikkutytöt, Joonaksen lapsenlapset, ravaavat sillä kentällä innosta kirkuen, ei sitä heti oriksi ajattelisi. Pienten tyttöjen käsissä Jymy ei paljoa turhaa nytkähtele. Se ravaa tanner tömisten eteenpäin kunnes se ihan tosissaan pakotetaan kääntymään. Se on pienille tytöille oikein sopivaa ratsastusta. Erkinheimon vanhimmat pojat, eli tyttöjen isä Juhani ja hänen veljensä Kaj, kuorivat Jymystä kuitenkin tyttöjen alkulämmittelyiden jälkeen kouluratsun. Heidän mukaansa Jymyä saa ratsastaa ensimmäisen vartin niin kuin norsua, jotta se taas herää tähän päivään. Kun sen huomion ja mielenkiinnon on saanut suunnattua ratsastajaan ja tekemiseen, alkaa tapahtua. Aina vain Jymy vaatii melko ronskeja otteita paino- ja pohjeapujen suhteen moneen muuhun hevoseen verrattuna, mutta kunhan se käsittää, mitä siltä pyydetään, se kyllä suorittaa. Kovin pitkään jatkuvat epäselvät (lue: liian hienovaraiset) avut saavat sen kuitenkin hermostumaan niin, että se roiskii hännällään ja ryhtyy lopulta pukittelemaan.
Erkinheimon nuorin poika Reima pitää Jymyä isoveljiensä ja veljentyttäriensä tapaan kelpo ratsuna. Hän ei kuitenkaan kuvaile sitä laiskaksi tai norsumaiseksi, vaan tykinkuulaksi, sillä hän ratsastaa ennen kaikkea esteitä. Hänen mukaansa Jymy on junamainen. Kun sen saa raiteille ja vauhdin oikeansorttiseksi, ei tarvitse kuin matkustaa. Ennen estettä juna muuttuu tykinkuulaksi ja lentää korkeidenkin esteiden ylitse hirvittävällä voimalla, vaikka näin paksu hevonen harvemmin niin korkeita pääsee. Jymy varoo itse automaattisesti etujalkojaan ja on muutenkin huoleton hyppykaveri, mutta sillä ei tunnu olevan ollenkaan luovaa ajattelua. Jos este on vaikkapa erityisen pitkä, se hyppää sen ihan samalla tavalla kuin lankkupystyn, ellei sitä erikseen ohjaa lähemmäs ja hillitse ponnahtamasta suoraan vertikaalisesti ylöspäin. Reima sanoo, että varsinkin maastoesteillä ja erikoisesteillä pitää olla tosi hereillä, mutta että Jymy hyppää kyllä aina homman kotiin, jos saa yksityiskohtaiset ohjeet.
Valjakkoakin Jymyllä on ajettu, ja homma toimii siinä samanhenkisesti kuin koulutreeneissä ja -kisoissa. Suoraa mennään, mitään ei väistellä ja itse ei järkeä käytetä. Alkujähmeyksien jälkeen tehdään just eikä melkein niin kuin käsketään vailla luovaa ajattelua tai ongelmanratkaisutaitoa. Osa Erkinheimoista pitää Jymyä samojen ominaisuuksien perusteella ihanana ohjastettavana kuin osa aivan hirveänä.
Hoitohevosena Jymy kuitenkin on joka ainoan Erkinheimon mielestä täydellinen. Pojat arvostavat, kun se seisoo paikoillaan ja kaikki käy. Harjaus sujuu tosi ripeästi niin kisoissa kuin kotonakin, kun on kiire. Pikkutytöt ovat puolestaan lumoutuneita siitä, että kerrankin on melko pitkäharjainen hevonen, jota saa kammata, eikä isin edes tarvitse vahtia, kun heppa vain seisoa tönöttää ja venyttelee itseään nautinnollisesti aurinkoisina päivinä.
i. Nurmoon Kuningas rt, 155cm, evm. |
ii. Nurmoon Loordi rt, 156cm |
iii. Nurmon Itsevaltias prt, 160cm |
iie. Humina prt, 150cm | ||
ie. Kajastuksen Emma rn, 152cm |
iei. Kajastus rn, 149cm | |
iee. Sulvakan Emmiina mrn, 155cm | ||
e. Keskiviikko rtkmo, 150cm, evm. |
ei. Kapia Keskitie vrtkmo, 150cm |
eii. Väijy tprt, 150cm |
eie. Keksitie rtkmo, 148cm | ||
ee. Nukalan Amra m, 147cm |
eei. Nuka mrn, 146cm | |
eee. Ihana Armi m, 152cm |
Isän puolen suku155 cm korkea rautias Nurmoon Kuningas oli neljän lajin laatissuokki, joka keräsi 40 sijoitusta lajeistaan. Se on nimetty isänsä mukaan, ja suntynyt Nurmon sijaan Kauhavalla. Luonteeltaan ori oli rauhallinen, keskittyvä tuumiskelija. Se sai viisi varsaa, joista kaksi, molemmat orit, olivat isänsä tapaan kilparatsuja. |
Emän puolen sukuRautiaankimo 150-senttinen Keskiviikko oli tamma, jonka kanssa tarvittiin huumorintajua. Se oli taitava koulu- ja valjakkoajohevonen ja kilpaili ahkerasti ja menestyksekkäästi, mutta kotioloissa elo oli joskus hankalaa. Keskiviikko oli kovin omapäinen, ja kun tähän yhdisti vielä sen rohkeuden, sitä ei pidellyt mikään. Toisaalta se oli taitava ratsu. Toisaalta se oli tarpeeksi rohkea mennäkseen aidoista läpi pelloille asti ja vaeltaakseen omia reittejään paljon kauemmas kuin karannut hevonen tyypillisesti lähtee. Sillä oli mielipiteitä, mutta omistajat olivat sitä mieltä, että Keskiviikon kanssa selviytyminen huonoina päivinä oli hyvien päivien arvoista. Keskiviikolla on kaksi varsaa. |
Nurmoon Loordi on Kauhavalla syntynyt ja Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla vaikuttanut este- ja kenttäratsu. Sen nimessä on lievä sekaannus, sillä kasvattaja ei tiennyt sen isän nimen Nurmon-sanan olevan kasvattajaliite ja yritti siksi nimetä orin Nurmon Loordiksi. Pienellä muutoksella nimestä tuli pohjalaisen suuhun sopiva ja erottuva. Virkeällä mutta kiltillä Loordilla on kolme varsaa, joista vain yksi, ainoa ori, on isänsä tapaan kilpahevonen. |
Keskiviikon voimakas luonne taitaa tulla Kapialta Keskitieltä, alajärveläisorilta, jolla oli huono maine. Kepun maine oli liioiteltu. Olihan se omapäinen välillä, mutta ei vaarallinen tai ilkeä. Kun sitä motivoi oikein, se oli mukava hevonen ja taitava kouluratsu ja valjakkoajohevonen. Se oli kauniskin: sopusuhtainen 150-senttinen vaareanrautiaankimo, kantakirjattu ykköspalkinnolla ja kaiken maailman näyttelyarvonimet kerännyt. Huonon maineensa vuoksi Kepu jätti kuitenkin vain neljä varsaa, vaikka toisessa tilanteessa se olisi ollut haluttu isäori. |
Joulukuu 2024
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo
Eilen tuli Jymyn joulukuusi talliin, ja sitä vahdattiin sitten niin kovasti että alkoi vähän kokenuttakin hevosmiestä hirvittää. Jymyhän on siis nähnyt joulukuusen jokaisena elämänsä jouluna, eikä se ole koskaan ollut ongelma. Lisäksi se on aina samanlainen: pikkuinen kuusi, jossa on leipiä ja omenia. Tänä jouluna se nyt sattuu sitten olemaan aivan hirveän pelottava, ja vain Jymy tietää syyn tälle päähänpistolle.
Joulukuusi tuli, kun herra Jymy Santeri Erkinheimo sijaitsi ihan turvassa omassa haassaan kaukana tuosta yhtäkkiä pelottavasta kapineesta. Illan koittaessa Jymy joutui kuitenkin kohtaamaan vihollisensa. Minä sitä talutin, eivätkä pojat Luojan kiitos, ja en ensin edes tajunnut, että mitä varten se pysähtyi kaviot melkein kipinää lyöden keskelle tallikäytävää. No sitä kuustahan se tujotti takakenossa hyvän aikaa. Lopulta minun piti hypätä pois alta ja päästää irti, kun se hullu kävi vastustajansa päälle ja ryhtyi nyrkittämään, ei kun siis kavioitsemaan. Sain minä sen irti kuusesta, mutta tiedättekös, kun kuusessa on neulasia. Niillä se pentele puri takaisin heiveröistä Jymy-raasua. Lopulta pukarit oli kuitenkin eroteltu toisistaan. Jymy meni eristysselliinsä luomaan häijyjä katseita kuuseen kalteriensa takaa. Kuusi jäi nurkkaansa rusikoidun näköisenä.
Luulisi, että tilanne olisi rauhoittunut aamulla, eikös vain? Harva hevonen jaksaa pelätä ja vihata pikkuruista kuusta, jota on saanut vahdata kokonaisen yön ihan rauhassa. Oi voi kuulkaa, kun Jymy ei olekaan kuin kuka tahansa hevonen. Sen suonissa virtaa nurmolainen idioottiveri. Se pystyy pelätä ja vihata kuollutta puuta vaikka koko joulun, jos on tarvis! Vaan nurmolainen se olen minäkin syntyjäni, ja tasan en siirrä tuota peijoonin kuusta yhtään mihinkään ennen kuin loppiainen koittaa.
Marraskuu 2024
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo
Jymy siis tosiaan hakee palloa. Ja se hakee palloa sillä lailla kuin joku maaninen sakemanni hakee sitä: se ei lopettaisi koskaan, jos ei olisi pakko, ja kun pallo lopulta otetaan pois, alkaa hirveä protestointi ja mölinä. Ehkä se johtuu Jymyn nurmolaisverestä. Siellähän sitä pesäpalloa jaksetaan pelata, ja ollaan tuollaisia uppiniskaisia joka asiassa.
No joo, mutta ensilumi on siis satanut (ihan sairaan hirveä määrä kerralla) ja alkanut sulaa. On mahtava keli tehdä lumipalloja ja kiusata niillä hevosiaan! Vietin varmaan tunnin Jymyn haassa nakkelemassa palloja sille haettaviksi, ja se oli ihan hermona, kun ei tietenkään voinut löytää niitä hangesta. Se mölysi niin kuin olisi iskenyt varpaansa johonkin ja toi lopulta aina irtolunta takaisinpäin minulle, ja siitä päästiin sitten aloittamaan koko nautinnollisen turhauttava hevosenkiusaamisprosessi taas kerran alusta. Ai että oli muuten mukavaa! Ainakin ensimmäisen tunnin ajan...
Jymy nimittäin aika harvoin suuttuu, mutta kun se suuttuu, se menee nollasta sataan. No tänään se suuttui. Sille tuli niistä pirun palloista ihan kohtuuttoman paha mieli, vaikka aina lensi uusia ja vaikka se aina juoksi niiden perään korvat tötteröllä. Yhden kerran se laukkasi takaisinpäinkin tosi lujaa ja korvat ihan luimussa, ja ajattelin, että nyt tuo käy kyllä päälle. Nyt lähti henki. Aitojen ulkopuolelle ei ollut aikaa paeta, joten otin tilaa ja kajautin keuhkojeni pohjasta asti sormi uhkaavasti ojossa, että "HEI KUULE!"
Jymy pysähtyi aika lähelle, mutta ei koskenut minuun. Se avasi kitansa ja huusi -- siis ei edes hirnunut, vaan huusi suoraa huutoa -- nokka tosi lähellä minun naamaani. Nakkasin sitä löysällä lumipallolla otsaan. Siitä se tokeni. Sille jäi kaikesta kuitenkin tosi hyvä mieli, kun annoin sille sen elämänsä lumipesun, ja siitä se hullu tykkää.
Lokakuu 2024
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo
En tiedä edes mistä aloittaisin tämän kerran kertomukseni! Varmaan alusta, vaikka tekisi mieli aloittaa kohokohdasta. No Jymy, niin kuin kaikki nurmolaiset, rakastaa peltoja, maanviljelyä, rapaa, multaa ja kaikkea muutakin maa-aiheista ainesta ja asiaa. Se piehtaroi paljon, mutta ei se haittaa. Kun rapa kuivaa, se on helppo harjata pois piikkisualla ja sitten pölyharjalla. Nyt Jymy, nurmolainen maa-ainesekspertti, oli kuitenkin löytänyt ihan uudenlaista sitkeää rapaa pyörittäväksi. Se oli turvan kärjestä takavuohisiinsa asti ihan liimamaisessa ja pahanhajuisessa - en edes tiedä missä. Rapaa se ei ihan ollut, ja sitä paitsi se vihersi.
Sittenpä Jymy pääsi pesulle, eivätkä nurmolaiset isännät peseydy useinkaan siitä syystä, että ne inhoavat kastumista ja varsinkin shampoota. Jymykin inhoaa, ja varsinkin tällaisena viileänä vuodenaikana itsekin nurmolaislähtöisenä ymmärrän sitä kyllä. Se tuli talliin mielellään, mutta kun sen matka veikin pesupaikalle eikä karsinaan, tarvittiin sekä Reima että Juhani työntämään sitä pyllystä ja minut kiskomaan päästä, että se käveli. Sitten kun sen kasteli, niin ei siinä mitään: ei tarvinnut panna hanttiin, kun oli märkä jo.
No se pesuhomma ei ollut se tarinan kohokohta, vaan seuraava asia. Vaimo. Vaimo tuli nimittäin talliin ja oli sitä mieltä, että Jymyn on kylmä. Meillä on sellainen periaate (vaimolla on), että vaimo on aina oikeassa ja kaikki on minun syytäni. Jos vaimo on joskus väärässä, se on varsinkin minun syytäni. Erehtymätön rouva Katariina Erkinheimo kertoi, että Jymyn on tosi kovaa kylmä. Se pitää -- kyllä vain -- se pitää föönata. Hiusföönillä. Siis hiustenkuivaajalla. Puhaltaa kuivaksi. Hevonen.
Näin toimittiin. Jymy rakasti hiustenkuivaajaa, se hullu! Katariina jutteli sille mukavia ja kuivatti sitä jonkin aikaa, mutta kyllästyi sitten. Minun piti irrottaa valittava Reima hommistaan jumaliste föönaamaan isoa hevosta tallikäytävälle kauhealla metelillä. Kesti ihan tosi kauan, että Jymy oli kuiva, ja kun se oli kuiva, se oli myös ihan todella, todella, siis todella pörröinen! Ahaha, niiden naurujen vuoksi pelkästään kannatti kyllä föönata suuri ja iso hevonen. Kyllä se Katariina vain tietää parhaiten.
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama