Toivo "Toivo"
suomenhevonen, ori, 162cm
17.01.-20, 8v
VH21-018-0337
kasv. Hannah Ekberg
om. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
yleispainotus: HeB / 100cm / helppo / vaativa
YLA2 - SLA-II - ERJ-I
KRJ-I - KERJ-I - VVJ-I
© Narien vapaat
KRJ: 41 - ERJ: 40 - KERJ: 40 - VVJ: 44
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
Kasvattaja Hannah Ekberg kuvaili Toivoa myynti-ilmoituksessa reippaaksi varsaksi, joka suhtautuu ulkomaailmaan uteliaasti. Kuulemma Toivon isä oli kova kilpahevonen ja emä mukava harrasteratsu, jonka toivottiin periyttävän varsalleen mukavaa luonnetta ja kivaa rakennetta. Toivosta povattiin esteratsua jonkun harrastekaveriksi, tai ehkä oikein koulutettuna ja käsiteltynä siitä voisi kasvaa ratsastuskouluunkin sopiva urhea työntekijä. Hinta ei ollut paha. Erkinheimot päätyivät katsomaan Toivoa siksi, että se vaikutti hinta-laatusuhteeltaan sopivalta perushevoselta. Ekbergin pienessä tallissa odottikin sitten juuri sellainen hevonen, jota Ekberg oli kuvaillut: reipas ja rohkea nuori ori. Se lähti mukaan pyyntihinnalla. Vasta myöhemmin, kun Toivoa ryhdyttiin kouluttamaan kunnolla ja etenkin opettamaan ratsuksi, huomattiin, kuinka halpa se olikaan ollut. Ei Toivo ollut mikään harrastehyppääjä: sillä oli potentiaalia yleispainotteiseksi kilpahevoseksi! Sen huonoja puolia tuntuivat olevan ainoastaan ylimääräinen innokkuus sekä lyhyt keskittymisaika.
Toivo on utelias ja sosiaalinen hoidokki. Koska hoitotoimenpiteet ovat tuttuja, sen ei tarvitse päästä haistelemaan joka harjaa erikseen, mutta silti se seuraa hoitajan puuhia tarkasti korvillaan. Se ei niin pitkistä harjaus- ja letityssessioista nauti, vaikka ne kiltisti kärsiikin, mutta oman rakkaan ihmisen juttelu ja rapsuttelu tuntuvat kovasti olevan sen mieleen. Myös eläinlääkäri on erittäin mielenkiintoinen tyyppi, koska hän käy vain harvoin ja koska hänellä on mukanaan tavallisista harjoista poikkeavia instrumentteja. Niitä Toivo haluaisi kovasti katsella, ja se saakin kehuja siitä, miten reipas ja rohkea hoidettava se aina on. Ainoa varsinainen huono puoli Toivossa on hoitohevosena se, että se innostuu liikaa satuloinnista. Parhaina päivinään se pärskii ja kuopii hieman, mutta jos on parikin vapaapäivää takana, se ravaa paikallaan ja hirnuu kuin hornantorvi. Toivoa ei annetakaan vieraille hoidettavaksi, koska vaikka se onkin kiltti, varustettaessa se on pari kertaa jopa potkaissut taaksepäin innoissaan.
Ratsastettaessa Toivolla on aluksi ihan mielettömästi virtaa ja se pitää purkaa kunnolla, jotta päästäisiin harjoittelemaan yhtään mitään turvallisesti ja tehokkaasti. Joskus Toivoa voi juoksuttaa ensin, mutta tehokkainta energianpurkua tuntuu olevan maastoilu, joka saa orin aivotkin rauhoittumaan. Ilopukkeihin ja jopa laukassa ryöstämiseen Erkinheimot osaavat jo varautua. Maastossa Toivo ei kuitenkaan säiky eikä kyttää turhia. Toivosta tuntee kyllä hyvin, koska sen olo alkaa tasaantua ja koska on hyvä aloittaa työskentely.
Kun höyryt on päästelty, Toivo on virkeä kouluratsukaveri. Sen meno on iloista ja valitettavasti myös vähän niin kuin sinnepäin. Toivon huolimattomuudessa, joka tulee esiin eritystä tarkkuutta vaadittaessa esimerkiksi ajoituksen kanssa, ei ole kyse kuitenkaan laiskuudesta. Toivo vain tykkää mennä ja olla mieliksi sekä katsella maisemia touhutessaan. Joskus se vain laukkaa askeleen liian pitkälle tai juoksee volttinsa lievästi vammaiseksi ympyräksi, minkäs teet? Kärsivällinen ratsastaja pääsee sen kanssa vaativiakin luokkia läpi, mutta koska Toivon keskittymistä on kisoissa vaikeaa ennustaa, sen tasoksi on ilmoitettu helppo. Helpoissa luokissa sillä voi ihan hyvin vaikka voittaa.
Esteillä Toivoa seuraavat luonnollisesti samat ongelmat kuin koulussa. Joskus ponnistus unohtuu ja tulee pystysuoraan esteen edestä, ja joskus taas ori ei malta ihan kuunnella ja oikoo esteeltä toiselle. Tässäkin lajissa ratsastajalta vaaditaan kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta. Toivolla saa mentyä metrin radan kauniisti ja puhtaasti hyvin pienellä vaivalla, kunhan esteiden välillä vaatii ratsun huomiota koko ajan itselleen ja reagoi heti kun Toivon huomio alkaa harhailla. Toivo ei pistä ylimääräisiä puolipidätteitä nimittäin pahakseen ja tykkää kyllä hyppäämisestä ja työskentelystä.
i.Aarren Tuomo mrn, 164cm, evm. |
ii. Aarren Armas m, 165cm |
iii. Aarren Aimo rn, 166cm |
iie. Härmän Hilikka m, 162cm | ||
ie. Sylvia trt, 161cm |
iei. Sylvesteri trt, 163cm | |
iee. Kismet mrn, 159cm | ||
e. Pakkasaurinko prt, 157cm |
ei. Pyrymias rtkmo, 159cm |
eii. Jeremias rt, 161cm |
eie. Pyry-Marika prtkmo, 154cm | ||
ee. Kodon Henni prt, 153cm |
eei. Poolan Iskariot prt, 156cm | |
eee. Kodon Hani rt, 148cm |
Isän puolen sukuIsä on virtuaalimaailman mittapuulla oikea kilpahevonen. |
Emän puolen sukuEmän puolen sukulaiset olisivat virtuaalimaailmassa harrastehevosia. |
164 cm korkea mustanruunikko Aarren Tuomo oli tavallinen virtuaalimaailman neljän lajin suomenhevonen. Neljäkymmentä sijoitusta lajista saatuaan sillä astutettiin kaksi tammaa. Sen jälkeen Tuomo kuoli vanhuuteen. Luonteeltaan se oli niin kuin neljän lajin virtuaaliset suomenhevoset aina: reipas ratsu ja hyvin käsiteltävissä. |
Pakkasaurinko sen sijaan muistutti enemmän oikean maailman hevosia. Se kilpaili maltillisemmin ja vain esteratsastuksessa korkeimmillaan metrin luokkia. Tämä kiltti 157 cm korkea punaraudikko olisikin ollut virtuaalimaailman mittapuulla harrastehevonen, mutta reaalimaailman Suomessa ihan varteenotettava tamma. Se sai kaksi varsaa kilpailuidensa lomassa ja viettää vieläkin eläkepäiviään maastomopona. Pyrymias oli 159 cm korkea rautias, joka sai nimensä vasta kun sillä todettiin kimoutumisen aiheuttava geeni. Sitä ennen Pyrymiaasta oli kovaa vauhtia tulossa Helemias. Pyry oli yksi miljoonasta: se virtuaalihevonen, jolla astutettiin lukuisia ja lukuisia tammoja, ja jonka virtuaalivarsoja putkahtelee edelleen maailmaan orin kuoltua vanhuuteen 30-vuotiaana. Vaikka suurin osa Pyryn varsoista onkin reaalimaailman tapaan harrastehevosia, sen nimeä pelätään silti kovasti sukutauluissa, sillä onhan sillä enemmän kuin perinteiset kaksi varsaa: osa jopa samojen tammojen kanssa. Pyryn varsamäärä oli tätä kirjoitettaessa neljäkymmentäseitsemän. Pyry on koulua, esteitä ja kenttää menestyksekkäästi kilpaillut vauhdikas ratsu. |
Elokuu 2021
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Toivo lopetti esteratsun uransa komeaan voittoon metrin radoilta tänä iltana kauniissa säässä ulkoradalla. Sillä ratsasti poikani Juhani, joka sillä on tänä vuonna valmentautunutkin ainoana ratsastajana. Voitto oli sopiva päätös ja grande finale Toivolle. Huhuista huolimatta hyvästit eivät siis johdu loukkaantumisesta, vaan siitä, ettei Toivo voi enää saavuttaa lisää esteillä, ja hyppääminen hyppäämisen vuoksi rasittaa hevosta ihan turhan takia.
Toivon eläkesuunnitelmissa on maastoilla paljon ja syödä vielä enemmän. En ole sanonut sille vielä, että ruoka ei yleensä lisäänny eläkkeellä, vaan korkeintaan vähenee, koska energiankulutus romahtaa treenien pikku hiljaa loppuessa. Kyllä sillä on aikaa se huomata. Toivo ei kuitenkaan vielä siirry elelemään muiden pappojen kanssa pappahakaan. Sillä on niin jumalattomasti energiaa, että muut eläkeläiset hyppisivät seinille, tai no, aidoille, jos sen laittaisi häiritsemään niiden rauhaa. Toivo on tarhannut kesän ja alkusyksyn poikansa Tarmon kanssa, ja saa pysyä samassa haassa, koska näistä hulivileistä on hyvin seuraa toisilleen. Toivokin leikkii varsan kanssa, vaikka on itse jo pappaiässä.
Juhanin tunnelmat Toivon eläköitymisen johdosta ovat omituisen haikeat. Juhani on ratsastanut vuosikymmenten varrella monella suomenhevosorillani ja nauttinut yhteistyöstä suurimman osan niistä kanssa. Muutaman kerran on Juhanin silmissä nähty kyyneliä, kun jonkun orin ura on ollut ohitse, mutta ihan vain muutaman kerran. Juhani tietää, etteivät ne hevoset minnekään katoa, vaikka kisat on kisattu, ja että niiden varsat ja varsojen varsat seuraavat niitä. Toivon uran loppu taisi kuitenkin olla kova paikka. Voiton jälkeen Juhani haki Toivolla ruusukkeen ja tuuletti ja hymyili niin kuin ennenkin, mutta kahville lähtemisen sijaan hän riippui pitkän aikaa orin kaulalla ja juorusi sen korviin jotain salaisuuksiaan. Kerrankin myös Toivo oli ihan rauhassa paikoillaan. Luulen, että Juhani on tälläkin hetkellä Toivon karsinassa, sillä sinne hän jäi istumaan sen iltaruokaseuraksi äsken sisälle lähtiessäni.
Maaliskuu 2021
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Toivolle syntyi muutama päivä sitten varsa. Toivoin kovasti oria, joka olisi kuin isänsä, ja ainakin toistaiseksi toiveitani on kuunneltu vähän liiankin hyvin. Ori varsa on ja orina pysyy, sillä hevosten sukupuolen todella voi määrittää siitä, mitä niillä on jalkojensa välissä. Konhottajan luonnekin on jo pienestä pitäen, mutta varsa on niin tosi tosi reipas sisupussi jo nyt, että vähän kadun tätä toivettani isän kaltaisesta varsasta. Onneksi komea tumma punainen ruunikon värikin periytyi vauvalle: Toivon väriset hevoset ovat minusta kauneimpia. Varsan nimeksi ajattelin antaa Tarmo, koska se kuulostaa hieman Toivolta, ja koska Tarmo todella kuvaa tätä uutta tulokasta tällä hetkellä.
Toivo itse ei taida edes tietää, että siitä on tullut isä. Sen arki on jatkunut samanlaisena kuin ennen isyyttäkin. Tänään Juhani hyppäsi sillä esteitä, koska sen viimeinen estekisojen kausi alkaa olla pikku hiljaa käsillä. Hyvin sillä meni. Muut isännät huhuilevat, että Toivo on muka loukkaantumisen takia nyt lomalla kaikista kilpailuista, mutta se ei ole totta. Toivo on kisannut itsensä valmiiksi kouluratsastuskisoissa ja pitää nyt pikku treeniloman jonka aikana se ja Juhani hienosäätävät yhteistyötään esteillä kunnon valmentajan johdolla. Sen jälkeen Toivo palaa vielä lyhyesti radoille ennen kuin saa siirtyä kisaeläkkeelle.
Helmikuu 2021
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Tuntuu että oreja on kahdenlaisia, eikä ikinä etukäteen tiedä, kummanlaisen kanssa on tekemisissä. Toiset rauhoittuvat, kun pääsevät astumaan tamman, ja toiset muuttuvat kahta kauheammaksi määrittelemättömäksi ajaksi. Toivolla päätettiin astuttaa meidän oma Vanamomme seuraavasta kiimasta, ja sitä odoteltaessa arvottiin, millainen Toivo mahtaa astutuksen jälkeen olla, kun ihan oikean tamman saisi astua luomuna. Minä olin sitä mieltä, että täytyyhän sen rauhoittua: se on sellainen vauhtiveikko, vaikka ei ilkeä luonteeltaan olekaan, että ei se voi oikein enää innostua lisää. Emäntä Katariina povasi, että kyllä se Toivo voi vielä vähän virkistyä ja ryhtyä vaikka isottelemaankin kunnes tokenee. Pojat, varsinkin vanha kunnon pessimisti Juhani, taas pelottelivat minua kilpaa kauhuskenaarioilla. Toivo varmaan räjähtää käsiin. Toivo varmaan räjähtää käsiin jo astutuksen aikana. Toivo varmaan räjähtää käsiin jo astutuksen aikana ja repii kappaleiksi Vanamon, minut, aitauksen, tallin ja oikeastaan koko Tervajoen!
Vähän siinä sitten itseäkin jännitti, kun Toivo korskahteli ja hypähteli pitkän liinan päässä ja Vanamo vietteli sitä aitauksessa kohotettu häntä pintelissä. Ajattelin, että päästän irti, jos Toivo todella räjähtäisi, mutta mitä vielä! Se inahteli ja värisytteli lihaksiaan portilla, sisään päästyään tervehti daamiaan huomaavaisesti ja huppista keikkaa, hyppäsi selkään. Astutus hoitui ilman kuolonuhreja tai edes loukkaantuneita, ja melko pian Toivo oli valmis lähtemään suosiolla Vanamon luota pois. Se vaikutti oikein tyytyväiseltä.
Astutuksesta on nyt kolme päivää. Olen saanut nauttia kolmesta ihanasta päivästä rauhallisen, rennon Toivon kanssa! Kyllä, olin siis ainoana oikeassa. Harmi vain, että nyt iltaa myöten on alannut näyttää siltä, että huominen päivä ei ole enää yhtä ihana. Pitääkin soittaa Juhanille, että hän on huomenna menossa valmennukseen Toivolla. Hän ei varmaan kieltäydy, koska näki sen viimeksi eilen säyseänä. En tohdi kysyä muita poikiani, Reimaa ja Kajta, koska he ovat tietoisia siitä, miten Toivo on palautumassa ennalleen...
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama