otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Charlie Express RR VH16-031-0835 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Oresama VRL-02753, Yorca WBs
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 170cm Koulutustaso: ko GP, re 140cm, CIC4
Syntynyt: 17.04.-15 (14v) Meriitit: YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, Silber Prize




Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä


Charlie on isälinjassaan seitsemäs Charlie, joten sen nimivalinta oli selvä jo ennen sen syntymää, ja samoin sen asema. Alusta asti on ollut selvää, että Charliella on luja tahto ja sitkeä luonne, eikä siltä ulkonäköäkään puutu. Hyvien ominaisuuksien takia Charlieen on panostettu varsasta asti kovasti. Se on ollut parhaassa mahdollisessa valmennuksessa, kilpaillut harkiten ja treenannut viisaasti. Samaa rataa aiotaan jatkaa koko sen elämän ajan.

Charlie on aikamoinen pala purtavaksi hoidettaessa. Se ei käy kenenkään kimppuun, mutta saattaa korskua ja hypellä omanarvontuntoisesti. Harjaus onnistuu aina, samoin kuin muut hoitotoimenpiteet kengityksestä eläinlääkäriin, mutta ori saattaa joinain päivinä olla sitä mieltä, että häntähän ei saa satuloida. Se pomppii pois satulan alta, nouseskelee pystyyn ja pullistelee ja potkii vatsaansa. Aluksi kiukkukohtauksia luultiin sairaudeksi tai ariksi kohdiksi sen vatsassa, mutta koskaan ei ole löytynyt mitään vikaa. Onneksi Charlie kiukuttelee vain melko harvoin ja yleensä sen satuloiminen ja suitsiminen on melko sujuvaa.

Ratsastuksesta Charlie tykkää, välillä liikaakin. Se saattaa jo lämmittelyssä nostaa kierroksia niin, ettei koulutreenistä tule mitään. Tällöin Charlien kanssa on tehtävä vuoroin avaavia ja vuoroin kokoavia liikkeitä, jotta hevonen ensin rentoutuu ja sitten alkaa keskittyä töihinsä yksi asia kerrallaan. Charlien sattuessa hurjalle päälle, mitä käy usein, on ratsastajan lempeä jämäkkyys paras lääke. Kun ori saa purkaa energiansa kunnolliseen työskentelyyn, se rentoutuu ja sen liikkeet muuttuvat erittäin joustaviksi ja mieli iloiseksi. Charlie oli nuorempana uskomattoman taitava kouluratsu ja sen ura olisi ollut varmasti vieläkin huikeampi ilman näitä energianpuuskia. Tällainen puhina ja puhkuminen kun sattui Charlielle kilpailuissa vielä useammin kuin kotona, koska se jännittää ihmispaljoutta jonkin verran.
Esteilläkin tulee ratsastajan pitää Charlie kurissa ja järjestyksessä. Se hyppää erittäin mielellään ja ohjautuu esteille helposti. Liian riemuissaan temmeltäessään orilta unohtuu kuitenkin suhteellisuudentaju täysin. Se saattaa hypätä kummallisia, ylipitkiä ja ylikorkeita loikkia ja pukitella iloisena itsensä ja ratsastajansa kumoon. Kurinalaisesti hypätessään ori on kuitenkin niin miellyttävä ratsastettava kuin katseltavakin. On Charlien ja Yorcan väen onni, että kisajännitys vaikuttaa oriin estepuolella rauhoittavasti. Se siis menee estekisoissa paljon paremmin kuin kotona harjoituksissa.
Maastoon voi Charlien kanssa mennä vain erittäin kokenut ratsastaja. Vaikka se ei säiky mitään mielikuvitusystäviään monen muun ratsun tapaan, se saattaa kiihtyä mitä kummallisimmista jutuista. Esimerkiksi siltaa ylitettäessä sen omien kavioiden kopina saattaa saada sen temppuilemaan, ja virtaavan veden koskettaminen aiheuttaa sen mielessä välittömän tarpeen piehtaroida pitkään ja nautinnollisesti. Välillä Charlie on pakotettava takaisin liikkeelle sen pysähtyessä ihmettelemään milloin mitäkin, ja välillä sitä on taas hillittävä päättäväisesti sen innostuttua liikaa. Onneksi Charlien käytös on kuitenkin aina ennustettavissa.



Gotta Be Charlie RR
fwb, 166cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-I, KERJ-I
Checkpoint Charlie
fwb, 168cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-II
Charlie Get Going
fwb, 170cm, evm
Ariana
fwb, 165cm, evm
Gotta Be Quilt
fwb, 162cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III
Old Quil
fwb, 165cm, evm
Gotta Be Evil
fwb, 160cm, evm
All About Our Empress RR
fwb, 173cm
YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I
Dictator FIN
fwb, 175cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III
Forever Loner
fwb, 175cm, evm
Sarcastic Ruler
fwb, 174cm, evm
All About Our Anna
fwb, 171cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III
Arrogant FIN
fwb, 172cm, evm
All About Us
fwb, 169cm, evm

Charlie on sukunsa seitsemäs Charlie ja sen isälinja alkaa suoraan upeasta Charlie-orista (evm). (Charlie Express RR - Gotta Be Charlie RR - Checkpoint Charlie - Charlie Get Going evm - Go On Charlie evm - Charlie Escape evm - Charlie evm)

Gotta Be Charlie RR on Yorcan oma kasvatti. Tämä 166 cm korkea musta ori on voimakastahtoinen ja taitava ratsu. Se on menestynyt huikeasti niin este- kuin kouluratsastuksessakin. Koulua ori on kilpaillut tasolla Int. I ja esteitä se hyppää 150 cm. Myös kenttäratsastuksesta on orille palkintoja satanut hieman maltillisempaan tahtiin. Ratsua käytettiin harkiten myös jalostusoriina.

Checkpoint Charlie on 168 cm korkea komea suomenpuoliverinen. Se on kilpaillut menestyksekkäästi 140-senttisillä esteradoilla. Vanhempana se kokeili myös kenttä- ja kouluratsastuskilpailuja, ja toimi hienosti niissäkin lajeissa. Checkpoint Charlieta voisikin sanoa yleispainotteiseksi ratsuksi. Luonteeltaan ori on oikein mukava ja viisas käsiteltävä ja ratsastettava.
Charlie Get Going on 170 cm korkea kimo, jolla on soma papurikkokuviointi. Se on kunnostautunut kouluratsuna ja menestynyt vaA-tasolla oikein hyvin Suomessa ja Ruotsissa. Se on jättänyt Suomeen kahdeksan varsaa ennen kuin siirtyi Saksaan siitosoriksi ja viettämään kisaeläkettä. Luonteeltaan ori on riehakas, välillä vaikeakin.
165 cm korkea Ariana oli keskitason kilpahevonen. Se oli Milla Gustafssonin ensimmäinen oma kilparatsu ja sai kokeilla kaikenlaisia lajeja. Ariana oli monitaituri ja varttui yhdessä Gustafssonin kanssa. Sen ollessa voimiensa tunnossa Gustafsson päätti yhdessä äitinsä Nea Kivijärven kanssa astuttaa Arianan ja kasvattaa yhden varsan. Oriksi valittiin tietenkin upea kilpahevonen Charlie Get Going, sekin kun oli kimo niin kuin Arianakin, ja paras siitosori, joka löytyi.

Gotta Be Quilt on yleispainotteinen jokapaikanhöylä. Tämä ruunikko suomenpuoliveritamma on kilpaillut koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa pitkän uran. Vaikka esteet olivat sille selkeästi ykköslaji, ei se toistaitoinen ollut muissakaan kilpailemissaan lajeissa. Tämä miellyttävä tamma on 162 cm korkea. Sen on kasvattanut Salla Kivijärvi.
Old Quil on 165 cm korkea ruunikko, jolla on ohut piirto päässään. Se on toiminut aluetasolla este- ja kenttäratsuna ja harrastanut myös kouluratsastusta. Quililla olisi ollut kykyjä jatkaa vieläkin pidemmälle etenkin kenttäratsastuksen parissa, mutta omistajan aika ja mahdollisuudet eivät riittäneet. Ori jäi siis harrastehevoseksi ja kilpaili huvikseen. Se eläköityi 15-vuotiaana kilpailuista kokonaan ja elää nyt isäntänsä maastoilukaverina Joensuussa. Quililla on kaksi varsaa.
Gotta Be Evil ei ollut yhtä häijy tamma kuin sen nimi antaa ymmärtää, mutta oli neidissä toki pitelemistä. Taitava ratsastaja sai kuitenkin Evilin hyppäämään mahtavasti, joten niinpä tämä 160 cm korkea vaalea ruunikko on kilpaillut menestyksekkäästi 150-160 -senttisillä rataesteillä. Tammalle haluttiin myöhemmin useita varsoja. Se ei itse tullut millään kantavaksi, joten sitä varten etsittiin sopivia sijaisemoja. Sijaisemojen synnyttäminä ja hoitamina Evil sai yhteensä kymmenen hienoa varsaa lähialueen upeimmista oreista.

173 cm korkea All About Our Empress RR on Yorcan oma kasvatti ja varsinainen ruusukehai. Se on kilpaillut menestyksekkäästi 160-senttisillä rataesteilläja kokeillut kouluratsastustakin kevyesti tasolla heA. Empre on kaunis ruunikko, jonka huikea kilparatsun ura katkesi jo melko nuorena, kun sen silmästä löytyi hyppäämistä vaikeuttava sokea piste. Nykyään tamma on siitoskäytössä, ja kun hyppääminen on ohi, ei sokea piste vaikuta millään tavalla sen normaaliin elämään.

Dictator FIN on komea musta läsipäinen ori. Se on syntynyt vuonna 2000 ja sen on kasvattanut Hahto-Rintamäki. Vuonna 2012 ori myytiin kuitenkin Yorcaan, jossa sen kilpailuttaminen toden teolla alkoi. Dictator alkoi saman tien menestyä ERJ:n alaisissa esteratsastuskisoissa. Nopeasti se palkittiin ERJ-III -palkinnolla. Myöhemmin se alkoi kilpailla myös kenttää ja koulua, vaikka esteratsastus sen ykköslajina pysyikin. Dictator FIN on erittäin säästeliäästi käytetty siitosori. Se on 175 cm korkea ja jylhän näköinen, mutta myös kiltti ja kultainen luonteeltaan.
Forever Loner on Gone Forever -tammalinjasta polveutuva ori, ja todella ansainnut Forever-nimensä. Kuten sukunsa tammat se on hyvä siitosori. Vaikka se täytti 2013 vasta 12 vuotta ja lopetti kisauransa, sillä on jo 19 varsaa, joista 3 hienolle Sarcastic Rulerille. Ori saavutti kilpaurallaan muutaman laatuarvostelupalkinnon hienolla rakenteellaan ja viidelläkymmenellä esteratsastussijoituksellaan. Nuorempana se kantakirjattiin kakkospalkinnolla,se jäi pisteen päähän ykköspalkinnosta. Se vietiin arvosteluun uudelleen kerran, mutta pisteet pysyivät samoina. Hevonen on 175-senttinen, ihaksikas, lempeä jätti.
Sarcastic Rulerista toivottiin kuulemma samanlaista hassuttelijaa kuin isäoristaan Crispy Chaserista, muttä eipä vain luoja niin suonut. Ori on sellainen herttainen anteeksi että olen olemassa -hevonen. Sellainen luonne sopii kilpahevoselle siinä missä rämäpäisyyskin, ja onhan tämä turkulainen ratsu menestynyt. Sillä on melkein sata sijoitusta, joistä kuutisenkymmentä on estekilpailuista, ja loput satunnaisista muista lajeista, joita se on harrastellut. Tämä hevonen on 174 cm korkea, tummanrautias läsipää. Nykyään se on siitosorina Turussa tallilla, jolla se aikoinaan syntyi.

171 cm korkea ruunikko All About Our Anna on kiltti ja herkkä entinen esteratsu. Se on kilpaillut myös kenttä- ja kouluratsastuksessa tavoitteellisesti muutamia kausia. Nykyään Anna toimii siitostammana Yorcassa, jossa se on viettänyt lähes koko elämänsä. Tämä näyttävä ja suurikokoinen tamma on saanut syntymälahjana kauneuden lisäksi myös hyvän luonteen.
Arrogant FIN on 171cm korkea mustanruunikko yleispainotteinen kilparatsu. Se menestyi nuorena loistavasti esteratsastuksessa ja kilpaili kolmisen vuotta 160-senttisillä esteradoilla. Tämän jälkeen Arrogant menestyi loistavasti myös kouluratsastuksessa ja siitä tuli haluttu siitosori. Vanhoilla päivillään ori kokeili myös kenttäratsastuskilpailuita, mutta ei menestynyt yhtä hyvin kuin muissa lajeissa.
All About Us oli rautias 169cm korkea kilparatsu. Sillä starttailtiin säästeliäästi este- ja kenttäkisoissa. Montaa sijoitusta tammalle ei tullut vähäisen kilpailumäärän vuoksi, mutta ne harvat sijoitukset, joita sillä on, ovat kaikki arvokisoista. All About Us oli luonteeltaan menevä ja voimakastahtoinen. Se ehti saada vain kaksi varsaa elämänsä aikana.



Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
21.04.-15 Zurück KRJ/GP 2/23
23.04.-15 Zurück KRJ/GP 1/23
27.04.-15 Zurück KRJ/GP 4/23
29.04.-15 Zurück KRJ/GP 3/24
29.04.-15 Zurück KRJ/GP 1/23
07.05.-15 KK Bailador ERJ/140cm 1/18
08.06.-15 Whispering Heaven ERJ/140cm 3/30
14.06.-15 Whispering Heaven ERJ/140cm 3/30
26.09.-15 Filmür ERJ/140cm 3/22
01.10.-15 KK Reiter ERJ/140cm 2/30
03.10.-15 KK Reiter ERJ/140cm 2/30
27.11.-15 Helo KRJ/GP 3/30
30.11.-15 Filmür ERJ/140cm 2/30
02.12.-15 Filmür ERJ/140cm 3/30
03.12.-15 Filmür ERJ/140cm 1/30
03.12.-15 Helo KRJ/GP 2/30
04.12.-15 Helo KRJ/GP 1/30
04.12.-15 Filmür ERJ/140cm 2/30
04.12.-15 Filmür ERJ/140cm 1/30
05.12.-15 Filmür ERJ/140cm 4/30
05.12.-15 Helo KRJ/GP 2/30
06.12.-15 Filmür ERJ/140cm 2/30
07.12.-15 Filmür ERJ/140cm 3/30
10.12.-15 Filmür ERJ/140cm 3/30
11.12.-15 Filmür ERJ/140cm 3/30
11.12.-15 Helo KRJ/GP 4/30
11.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 4/30
13.12.-15 Filmür ERJ/140cm 3/30
13.12.-15 Helo KRJ/GP 2/30
13.12.-15 Helo KRJ/GP 5/30
14.12.-15 Helo KRJ/GP 3/30
15.12.-15 Helo KRJ/GP 2/30
15.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
15.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
16.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 2/30
17.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 2/30
19.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
20.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
24.12.-15 Filmür ERJ/140cm 5/30
26.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
29.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
30.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
31.12.-15 Coffin KRJ/GP 6/30
01.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/40
01.01.-16 Special Team KRJ/GP 3/30
03.01.-16 Special Team KRJ/GP 2/30
04.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
05.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
07.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/40
08.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
10.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
13.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 4/30
13.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
14.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 4/30
15.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
17.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 4/30
24.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
25.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
25.01.-16 Hervannan oriasema KRJ/GP 2/30
25.01.-16 Hervannan oriasema KRJ/GP 1/30
26.01.-16 Hervannan oriasema KRJ/GP 5/30
28.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
08.08.-16 Edelsten ERJ/130cm 5/30
24.08.-16 Edelsten ERJ/130cm 2/30
25.08.-16 Edelsten ERJ/130cm 3/30
01.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 2/22
03.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 2/23
04.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 4/22
06.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 3/22
07.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 2/23
08.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 4/22
08.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 4/22
10.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 2/23
14.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 2/23
15.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 2/21
16.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 4/23
17.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 3/21
18.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 3/21
20.11.-16 Metsovaara ERJ/130cm 1/23
02.03.-17 Royal Gear ERJ/140cm 4/40
03.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/13
04.03.-17 Romilly ERJ/140cm 4/27
05.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
08.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
12.03.-17 Romilly ERJ/140cm 2/27
13.03.-17 Romilly ERJ/140cm 1/27
13.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
14.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 3/34
17.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
21.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
21.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 3/34
26.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 2/34
26.03.-17 Stratocaster KERJ/CIC3 1/21
26.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
27.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 4/34
28.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 5/34
17.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC4 2/16
19.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC4 3/16
21.04.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 5/30
11.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/17
11.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/26
13.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/17
17.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/26
18.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/17
21.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/17
21.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 5/26
22.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/26
24.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/26
25.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/26
26.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/17
27.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/26
01.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 1/30
02.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 3/30
03.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 2/30
04.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 3/30
05.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 4/30
05.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 3/30
06.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 3/30
10.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 3/30
12.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 2/30
12.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 3/30
15.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 4/30
16.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 4/30
16.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 4/30
18.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 3/30
18.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 4/30
18.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 3/30
20.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 3/30
20.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 5/30
21.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 4/30
24.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 3/30
28.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 2/30
29.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 4/30
30.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 5/30
30.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 4/30



Syyskuu 2017
Ei mennyt ihan putkeen tänään Charlien kanssa. Tallimestarikin tuli ratsastuksen jälkeen ilkkumaan, että vaikka minulla ja orilla onkin takana melkein 15 vuotta yhteistä taivalta ja kolmen lajin kilpaura, en psty vieläkään pitelemään hevostani. Oikeassahan hän oli: Charliella on kyllä kova pää, mutta pitäisihän minun jo tuntea sen kaikki metkut. Se kuitenkin keksii vielä vanhalla iälläänkin vaikka mitä minun pääni menoksi.
Tänään kuitenkin oli tarkoitus ihan vain ratsastella kentällä. Ajattelin, että pieni taivuttelu ja raviharjoitukset pitäisivät vanhan orin vetreänä. No eihän Charlie mitään vetreyttelyä tarvinnut! Lämmittelyssä se meni niin kuin olisi yhä ammattimainen kilparatsu. Kun pyysin siltä kaunista, koottua ravia, se nosti kuitenkin hillittömän laukan ja paineli korvat luimussa ympäri kenttää ja pukitteli kuin pikkuvarsa! Eikä se tosiaankaan säikähtänyt: varmaan halusi vain liikuntaa.
Putosin Charlien selästä kun se alkoi juosta siksakkia. En pudonnut pahasti, vaan laskeuduin aika pehmeästi. En ollut huolissani: Charlie oli aidatulla alueella, ja vaikka se olisi kuinka ilkeä, ihmisen päälle se ei juoksisi. Nousin siis rauhassa ylös, kun sain taas happea - vain todistaakseni, miten eläkeläishevoseni nosti korvansa luimusta innokkaaseen höröön ja hyppäsi kentän 140-senttisen portin yli kuin vettä vain!
No sittenhän minulle tuli hätä. Hevoseni paineli tallipihassa iloista laukkaa jalustimet kylkiään hakaten ja ohjat leijoina perässään liehuen. Huusin hätäisesti apua ja tallimestari juoksi tallista paikalle. Mutta arvatkaa, mitä teki villihevoseni Charlie! Se hidasti ravin kautta käyntiin ja käveli höristen tallimestarin eteen valmiina talutettavaksi takaisin hakaan!

Elokuu 2017
Käsi ylös, kuka on huomannut, että Charliella on tosi paksu harja! Eikö kukaan? En ihmettele. Charlien tuuhea harja on nimittäin pidetty sen kilparatsun päivinä aina lyhyenä, ja olen vasta nyt antanut sen kasvaa. Komea harjahan sillä on, mutta sen jouhien laatu on kurjaa. Vaikka se syö biotiinia, sen herkät jouhet katkeilevat vähimmästäkin kulutuksesta. Fleeceloimi on kaikkein kamalin jouhenkatkoja, mutta onneksi sellaista ei eläkeläis-Charliella ole yllään aikoihin ollutkaan: eihän kukaan kovin usein ratsasta sitä hikeen.
Kun aloin kasvattaa Charlielle hevilettiä, se katkesi aina ohjien hinkkaamiseen. Olen siis tähän asti joutunut laittamaan sen harjan aina ranskanletille ratsastettaessa, ja ai että kuinka sellainen tuhertelu raastaa suurpiirteistä sieluani. Ja kun Charlie ei sitten varmana pysy paikoillaan: olenkin letittänyt sen harjan viimeiset kuukaudet mahdollisimman pitkälti selässä istuen, niin sen tempaukset eivät niin kauheasti häiritse.
Tänään elämäni kuitenkin helpottui! Toin kotoa meidän tytön ponnareita, sellaisia löysähköjä ja pehmeitä, enkä niitä kumimaisia kovia. Laitoin Charlien harjan tupsuiksi ponnareille niin, että seuraava ponnari veti aina edellisen tupsun häntäosan mukanaan ylös. Voila! Harja ei ehkä ole kaunein tuolla tavalla, mutta sen laittamiseen meni noin kaksi sekuntia, ja hyvin pysyy kiinn!

Heinäkuu 2017
Olen alannut kasvattamaan Charlien harjaa, jonka nyrhin aina siiliksi, kun se oli vielä kilpahevonen. Eikä se muuten meinannut kasvaa sitten millään! Hainkin ison sangollisen biotiinia ja annostelin sitä reippaasti Charlien aamuruokiin. Taisin itsekin ottaa sitä aina ruokia tehdessäni. Nyt Charliella (ja minulla) onkin tosi pitkät ja paksut pääkarvat!
Biotiini siis toimi kuin unelma, ja aion antaa sitä koirallekin, ettei karvoja varisisi niin paljon. Aine saa kuitenkin Charlien kaviotkin kukoistamaan - pahalla tavalla. Sillä on aina ollut hyvät kaviot, jotka ovat sopivan kovat, mutta vielä hyvin vuoltavissa. Ne ovat kasvaneet verrattaen hitaasti. Nyt biotiinin myötä orin kaviot ovat niin kovat, että pelkään niiden halkeavan. Ne myös kasvavat ihan hurjasti - tuntuu kuin ne venyisivät metrin joka yö. Niitä saa vuolla nitkuttaa lyhyemmäksi alvariinsa. Kavioiden vuoksi joudun nyt pitämään tauon biotiinin antamisessa. Aion myös annostella sitä Charlielle jatkossa paljon vähemmän, kuin mitä sangossa sanotaan.

Huhtikuu 2017
Estevalmennus
Päätimme vähän valmentaa ja antaa vinkkiä toisillemme Tuulian kanssa, joten lähdimme kentälle yhdessä hyppäämään. Minä ratsastin Charliella, ja Tuulia Epillä, joka on siis paljon parempi hyppääjä kuin meidän Charlie!
Menimme yksinkertaista rataa, tietysti noin 140-senttisiä esteitä Charlien äärirajoilla. Orini oli kiihdyksissään uudesta kaverista, ja sain vähän väliä muistuttaa sitä keskittymisestä. Okseri, jolla Charlie on tavallisesti tosi hyvä, tuotti tänään kauheita hankaluuksia. Ponnistuspaikkaakaan ei meinannut löytyä. Tuulia ja Epi näyttivät mallia, ja sanoivat vinkiksi, että kun ratsastaisin ohjasavuillakin vähän topakammin kuin nyt, se ei itse asiassa hidastaisi Charlietani ja saisi sitä epäröimään enempää, vaan pikemminkin rohkaisisi sitä. Kokeilin siis ottaa ohjat tiukempaan ja napakampaan tuntumaan ja keskityin vain myötäämään tarpeeksi hypyssä - ja kas kummaa, Charlien toikkarointi ja epäröinti unohtui! Okseri meni hienosti, samoin muut hypyt sen jälkeen! Edes Epi ei enää häirinnyt Charlieta, vaan se keskittyi enimmäkseen minuun.
Teki hyvää ratsastaa välillä valmennus tai treeni ryhmässä eikä yksin: eihän kisoissakaan saa ikinä olla yksin. Charliella on vielä opittavaa ryhmässä menemisestä, sillä sitä se ei ole päässyt kentällä tekemään koskaan aikaisemmin, ellei kisojen lämmittelytilanteita lasketa. Siihen nähden meni kuitenkin hyvin!

Maaliskuu 2017
Tuli sitten taas oltua mukana sirkuksessa, ei kun Charlien kanssa kaksistaan maastossa. Tiesin tottakai, että maastoilu tällä meidän urhollamme on haastavaa, mutta en todella osannut aavistaa, miten kevään sulavedet saisivat sen riemastumaan. Alkumatka sujui hyvin, ilmavapohjaista hiekkatietä kun mentiin. Metsätiellä sitten polullemme osui virtaava sulavesi, ja Charliehan meni ihan pähkinöiksi, kun sellainen suuri virtaus (eli sormeni levyinen puro) kosketti Hänen Korkeutensa kaviota.
Aluksi ori oli sitä mieltä, että hyi, en kävele enää. Annoin sen kumartua haistelemaan tätä uhkaavaa vaaraa. Silloin Charlie huomasi puron ihan uskomattoman kivaksi, ja olisi halunnut piehtaroida siinä paikassa. Sain todella tehdä töitä, että sain orhini jatkamaan matkaa maahan kellistymisen sijaan! Seuraavalla purolla sama juttu, ja sitä seuraavalla uudelleen.
Metsäpoluilla kaikki meni hienosti, kun ei puroja ollut - kunnes monsieur Charlie päätti pelästyä fasaania. Yleensä se ei sätky noin, mutta ilmeisesti purot olivat saaneet sen tolaltaan jo valmiiksi. Charlie nousi puoliksi pystyyn ja otti kaksi laukka-askelta pelkillä takakavioillaan ennen kuin sen etujalat osuivat taas maahan. Sittenhän me pakenimme ja lujaa, luojan kiitos tyhjällä polulla hienosti pysyen. Charlie rauhoittui vasta kun oli laukannut noin kilometrin kohti Yorcaa ja saanut tutut haat ja hevoset näkyviinsä.
Enpä taas taida tämän pojan kanssa maastoilla hetkeen aikaan.

Tammikuu 2017
Olisiko nyt viimein se vuosi, jolloin syntyisi Yorcan neljäs Charlie? En osaa vielä sanoa, mutta toivon niin. Tämä Charlie on todistanut olevansa hyvä kilparatsu ja vielä ihan mukiinmenevä luonteeltaan - ja tietenkin komea, näettehän te sen! Sitä siis kannattaisi käyttää laajasti jalostukseen, mutta kun haluaisin vielä pitää Yorcan Charlie-linjan suljettuna. Charlielle olisi siis luvassa yksi varsa... ...mutta kun oikeastaan haluaisin kaksi, sillä meillä on kaksi orille sopivaa morsianta!
Olen koko ajan kuvitellut, että haluaisin Charliesta ja Nellasta kotiin varsan, mieluiten orin. Ori tai tamma, varsan nimi olisi tietenkin Charlie, ehkä Good Luck Charlie. Nyt mietiskelen kuitenkin Charlien morsioksi Ghouliaa, joka on Charlieta parempi kenttäratsastuksessa ja kouluratsastuksessa. Tammalta vauva-Charlie perisi ehkä näyttävämmät liikkeet, ja Nellaa voisi käyttää jalostukseen jonkin toisen, hieman Charlieta taitavamman orin kanssa.
Onneksi tässä on vielä aikaa harkita kevääseen ja tammojen kiimoihin asti. Jos en saa päätöstä tehtyä tänä vuonna, neljäs Charlie laitetaan alulle vasta 2018!

Syyskuu 2016
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tulevaa, viimeistä kisakautta ajatellen Oresaman on saatava ryhtiä ratsastukseensa. Charlie pääsi tämän päivän valmennuksessa välillä ryntäämään aika holtittomasti esteelle. Ryntäämistä seurasi hallitsematon, väärästä kohtaa ponnistettu hyppy. Oresama puolusteli Charlien tempoilua sillä, että ori on ollut melko pitkään vailla järjestelmällistä treeniä. Oli se totta tai ei, Oresaman tulee ottaa ratsunsa paremmin haltuun, jos hän aikoo vielä voittaa sillä luokkia. Ennen käskyjä voi tehdä ronskimmat puolipidätteet. Charlien voi ratsastaa esteille hiukan hitaammassa vauhdissa ja antaa sille tukea ohjista. Ponnistuspaikka löytyy ratsukolla helposti, jos vauhti on hitaampaa. Hyppyyn voi sitten kannustaa Charlieta selkeillä pohjeavuilla, niin hypystä tulee sopivan mittainen ja rauhallisen näköinen. Laskeutumiset ratsukolta sujuvat hienosti, samoin lähestymiset olivat muutamaa ryntäystä lukuun ottamatta hyviä. Hyppäämisen riemu myös loistaa sekä ratsastajasta että ratsusta, ja sehän esteratsastuksessa loppujen lopuksi on kaikkein tärkeintä.

Toukokuu 2016
Kesä se sieltä rymisee kovalla vauhdilla kohti. Siis kirjaimellisesti rymisee. Charlie tuli nimittäin aidoista läpi kahtena iltana tässä kuussa, kun oli niin kevättä rinnassa ja tammoja mielessä. Onneksi se ei tamma-aitaukseen asti ehtinyt riehumaan ennen kuin se saatiin kiinni. Mutta ai että oli ukkeli kiukkuinen, kun se kiinni otettiin! Uhitteli ja nousi jopa takajaloilleen vallan etujaloillaan huitoen, mikä ei ole ollenkaan sen tapaista. Molemmilla kerroilla! Tarvittiin kaksi ihmistä taluttamaan ori pois, ja silloinkin sitä sai suostutella ja maanitella kauan.
Aitaa vahvistettiin kahdesti. Ensimmäisen vahvistuksen jälkeen se ei Charlieta vielä pidellyt, ori kun oli päättänyt mennä misuja katsomaan. Se ei vaivautunut edes yrittämään hyppäämistä, vaan rymisteli suoraan portista läpi. Lukkopuoli pysyi kiinni, mutta saranat pettivät. Tulipa löydettyä Charlien avulla orihaan heikoin kohta taas!
No, saranat vaihdettiin vanhanaikaisiksi, kotikutoisiksi, norsunkestäviksi. Seuraavana päivänä poika ilmeisesti yritti taas juosta vauhdilla portista läpi. Se nimittäin ontui pahasti, kun sitä haettiin sisälle, eikä sen ryntäitä olisi saanut ollenkaan harjata! Kiukkuinenkin se oli, oikein päätään viskoi! Mutta karkailu loppui siihen, eikä kukaan ole nähnyt urhomme edes harkitsevan enää tammojen ahdistelemista tai muuten vain karkaamista.

Toukokuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Viimeinen tsekkaus ennen kilpailukautta pidettiin tänään Yorcan omalla kentällä. Laitoin ratsukon ratsastamaan radan, jonka olin itse suunnitellut GP-tason ratoja mukaillen ja muokaten. Radalla ratsukko joutui menemään kaikkia askellajeja, kulkemaan koottuna ja lisättynä, tekemään taivutuksia ja sulkevia ja avaavia liikkeitä.
Avaavat liikkeet, kuten pohkeenväistö olivat ratsukolle kaikkein helpoimpia. Charlien kone pysyi käynnissä ja meno oli hallittua. Muissakaan jutuissa ei ollut paljoa sanomista ja viilaamista, vaan pitkin vuotta tehdyt harjoitukset olivat tuottaneet toivotun tuloksen Charlien kunnossa ja kyvyissä. Lisättyä ravia jouduimme hinkkaamaan kauiten, jotta siitä tuli tarpeeksi täydellinen seuraavalle kaudelle.
Treenien jälkeen hikinen ja väsynyt ratsu pääsi suihkutettavaksi, ja me jäimme ratsastajan kanssa vielä juttelemaan Charlien tulevaisuuden treeniohjelmasta.

Huhtikuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään valmennuksessa harjoiteltiin etu- ja takaosakäännöksiä. Charlie oli innokkaalla tuulella, eikä olisi malttanut keskittyä aluksi ollenkaan, ja Oresama sanoi orin olleen jo lämmittelyraveissa kuuman tuntuinen. Päätimme yksissä tuumin, että Charlie tekisi harjoitukset kunnolla, tai se pakotettaisiin tekemään ne kunnolla. Oresama laittoikin orin seisomaan keskelle kenttää ja kääntämään takapäätään etupäänsä ympäri vaihdellen kierroksen suuntaa jatkuvasti. Luimistelun ja pukittelun jälkeen ori suostui tottelemaan, joten Oresama antoi sen ravata palkinnoksi hetken kenttää ympäri ja rentoutua. Ravailun jälkeen Oresama kokosi taas ohjat ja ravaili kentän pitkää sivua edestakaisin tehden kulmissa aina takaosakäännökset. Tämä sujui alusta asti hyvin. Harjoitus päätettiin lopettaa onnistumiseen, ja loppuverryttelyyn maastossa.



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
01.12.-17 Ori Good Luck Charlie RR Geisha Gaze RR Oresama / Yorca WBs
02.02.-18 Ori Come On Charlie RR She's An Angel RR Oriasema Winterhold




Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen