otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Ghoulia RR Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Oresama, Yorca
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 166cm Koulutustaso: ko GP, re 160cm, CIC4
Syntynyt: 01.09.-15 (30v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I
Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
©: Line Only-Blue27/dA, muu Oresama

Ghoulia lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 3.11.2019. Muistosivulle.


Ghoulia oli kaunis varsa: sillä oli niin valkoinen turpakin, että se näytti vaaleanpunaiselta. Olisin halunnut helliä ja paijata sitä koko ajan, ja varsa-aikoinaan se saikin paljon huomiota ja haleja niin minulta kuin hevosenhoitajaltaankin. Ghoulian ratsukoulutuksen ollessa ajankohtainen vakiovalmentajamme Miika Rossi iski tammaan silmänsä. Hän olisi halunnut ostaa Ghoulian omakseen, enkä oikein olisi voinut kieltäytyä. Loppujen lopuksi Ghoulia oli kymmenvuotiaaksi asti Yorcan ja Rossin kimppahevonen, ja sen koulutuksesta huolehti Rossi. Rossin omaperäisen hevosfilosofian voi edelleen nähdä Ghouliasta.

Kun Ghoulia oli varsa, sillä oli oma hevoskohtainen hoitaja, joka vannoi positiivisen vahvistamisen nimiin. Hoitajalla oli Ghoulialle loputtomasti aikaa, ja hänellä oli valtavasti energiaa opettaa tammalle pieniä hyödyllisiä temppuja, mistä Yorcan väki on ikuisesti kiitollinen. Varsa-ajan hoitajansa ansiosta Ghoulia osaa esimerkiksi pujottaa itse päänsä riimuun ja suitsiin, kun niitä pidetään sille auki, ja se tekee tämän myös mielellään. Se osaa myös nostaa itse jalkansa valmiiksi ylös kavioiden puhdistusta ja kengitystä varten, ja pyydettäessä se nostaa jalkansa sepän tuoman tuenkin varaan vuolua varten. Ghoulia myös lastaa itse itsensä kävelemällä koppiin sitä osoitettaessa, ja pysyy karsinassaan vaikka ovi olisi auki. Talutettaessa se seuraa taluttajaansa kiltisti ja rauhallisesti myös hakaansa, ja jos riimunaru lipeää taluttajan käsistä, se seisahtuu siihen paikkaan. Kaiken kaikkiaan Ghouliaa on ilo käsitellä, jos ei oteta huomioon sitä miten se inhoaa vettä: se ei edes kävele pesuboksiin, ellei sen silmiä sido ja siten pakota sitä. Sadesäällä sitä ei meinaa saada ulos tallin ovista vetämällä sen paremmin kuin työntämälläkään. Ja valitettavasti Yorcassa sataa verrattaen usein.

Ghoulian ratsukoulutuksessa oli mukana useita ihmisiä, mutta eniten tamman nykyiseen ratsastettavuuteen on vaikuttanut vakiovalmentajamme ja hevosenkouluttajamme Miika Rossi. Rossi on hevosia kohtaan ehdoton, ankara mutta oikeudenmukainen. Hänen mielestään hevosen tulee totella ratsastajaa viipymättä ja epäröimättä, eikä hevosen oma ajattelu ole välttämätöntä, tai edes toivottavaa. Rossi onkin kouluttanut Ghouliasta ihannehevosensa. Tamma tekee ihan oikeasti juuri niin kuin siltä pyydetään kuitenkaan ylireagoimatta jokaiseen ratsastajan tahattomaan liikkeeseen. Tämä tarkoittaa, että taitava ratsastaja saa Ghoulian menemään vaikka GP-radan, sillä potentiaalia tammassa toden totta on. Toisaalta se tarkoittaa myös, että naapuruston ratsastuskoulun alkeiskurssilainen ei saa sitä edes ravaamaan suoraan.
Miika Rossi on kouluttanut Ghoulian myös esteille ihannehevosekseen. Ghoulia onkin epäröimätön, rohkea mutta valitettavan robottimainen hyppääjä. Se pärjää kilpailuissa todella vaikeilla ja korkeilla esteillä, mutta menisi varmasti paniikkiin, jos se laitettaisiin yhtäkkiä kesken maastolenkin, maastoesteradan ulkopuolella hyppäämään vaikkapa ojan ylitse. Ghoulian mielestä esteiden tulee näyttää tietynlaisilta, jopa maastoesteiden, ja näin hyväksi esteratsuksi se on hämmentävän arka kummallisen näköisillä erikoisesteillä. Niillä se saattaa jopa kieltää ja kiukuta, vaikka yleensä se on varma hyppääjä.
Miika Rossin vaikutus näkyy Ghouliassa myös maastossa. Energinen Rossi ei varmaan edes osaa rentoutua maastossa, joten ei osaa Ghouliakaan. Sen maastoilu on enemmänkin reipasta ravailua, sänkilaukkaa ja vaikeiden uusien itsekeksittyjen maastolenkien puskemista väkisin sellaisiin paikkoihin, joissa hevosen ei kuuluisi pystyä edes kävelemään. Ghoulia on väsymätön vaelluskaveri, mutta rauhallisilla lenkeillä se tylsistyy ja yrittää lähteä takaisin kotiin.Hey-Ho Jack RR
fwb, 165cm
YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-III
Green Sparrow
fwb, 165cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-II
Green Cold
fwb, 167cm, evm
Powerproof FIN
fwb, 160cm, evm
Hey-Ho Pirates
fwb, 165cm
YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-III
Pirate Party
fwb, 165cm evm
Magi Says Hello
fwb, 167cm, evm
Ghost RR
fwb, 166cm
YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I
Too Many Ghosts
fwb, 169cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-II
Ghost Town
fwb, 170cm, evm
Baby Girl Chandler
fwb, 167cm, evm
Ready Set Go It's Time To Rock
hann, 161cm
ERJ-I, KRJ-II, YLA2
Ready Set Go
hann, 165cm, evm
Time To Live
hann, 170cm, evm

Hey-Ho Jack RR on 165 cm korkea ruunikko puoliveriori, jolla riittää sisua ja taistelutahtoa niin kotona kuin kilpailuissakin. Ori toimii periaatteessa kenttäratsuna, mutta kilpailee siinä sivussa myös koulu- ja esteratsastusta menestyen hienosti. Jack on Oresaman kasvattama ja omistama ratsu ja siitä suunnitellaan siitosoria Yorcaan sen kilpauran loputtua.

Maailman suloisin suklaasilmä, Green Sparrow oli yksi Yorcan kantaoreista ja mukana tallilla heti alusta asti. Tämä 165cm korkea ihastus oli mitä suloisimman värinen ruunikko, ja kiltti luonteeltaankin. Kilpatulokset taas puhuvat omasta puolestaan. Kenttäratsastussijoituksia ja -voittoja on useita niin villeistä kuin alaisistakin kilpailuista. Green Sparrow jäi Yorcaan hyvin säännösteltyyn siitoskäyttöön kilpailtuaan itsensä laatuarvosteluita varten valmiiksi. Hey-Ho Jack RR on Green Sparrow'n ensimmäinen varsa.
Suuri mustanruunikko Green Gold oli aikoinaan menestynyt kenttäratsu ja komeili useiden hevoslehtien kansikuvissa. Sen luonteessa kuitenkin oli pitelemistä, mutta osaavissa käsissä ori venyi hienoihin suorituksiin. Laatuarvosteluissa ja kantakirjoissa käyneinä se palasi viimeiseltä kilpakaudeltaan Saksasta takaisin Suomeen siitosoriksi 16-vuotiaana. Green Gold astui useammankymmentä varsaa siitosorin päivillään ja varsoista roimasti yli puolet niitti menestystä kilparadalla aivan isänsä tapaan. Ori lopetettiin 24-vuotiaana erityisten sitkeiden tautien vietyä sen voimat.
Pienehkö Powerproof FIN oli sisukas mutta miellyttämishaluinen hevonen, toisinsanoen täydellinen yleisratsu lajiin kuin lajiin. Tamma tekikin laajasti kaikenlaista esteratsastuksesta koulun kautta maastoesteisiin, mutta erikoistui selvästi paljon erilaisia taitoja vaativaan kenttäratsastukseen. Se menestyi oikein hyvin kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, joten siitä tuli tottakai suosittu ja arvokas siitostamma. Tämä kiiltävä punaruunikko kuoli 30-vuotiaana, hivenen harmaantuneena, ja kuuden lapsen emänä.

Rautias piirtopäinen Hey-Ho Pirates oli reipas ja iloinen luonne. Se oli ahkeraa ja työtä tekevää sorttia, eli kilpatallin omistajan mukaan 165 senttiä puhtainta kultaa. Tamma on Yorcan maahantuoma, valmentama ja kilpailema, ja sen kasvatti maineikas Aleksi Kivijärvi. Heti ensimmäisellä kaudellaan se ahkeroi kisakalenteriinsa viitisentoista sijoitusta, ja kisatahti ja -menestys pysyivät kovina vanhemmallakin iällä. Siitoskäyttöön tamma jäi kilpailtuaan itsensä laatuarvostelukuntoon. Hey-Ho Pirates oli myös menestynyt siitostamma.
Pirate Partyn kaikki yhdeksän varsaa muistuttavat kovasti isäänsä ulkonäöltään, mutta yksikään ei ole yhtä saman näköinen sen kanssa kuin Hey-Ho Pirates. Ne ovat sentilleen samankorkuisia, lähes täysin saman värisiä ja molemmilla on pitkä ja kapea piirto päässään. Luonne hevosilla kuitenkin on täysin erilainen. Pirate Party on hillitty ja rauhallinen ori, ja kovin asiantuntevan oloinen ratsastettaessa. Asenne ja taidot ovat auttaneet tätä oria voittamaan roimasti estekilpailuita Suomessa ja muutamalla kaudella myös Ruotsissa. Pirate Partysta tuli siitosori vuonna 2010.
Magi Says Hello oli suurikokoinen, tukeva ja hyväkuntoinen puoliveritamma. Aikuisiällä sen treeni- ja kilpailuohjelma oli valitettavasti niin tiukka, että ratsu joutui varhaiseläkkeelle toistuvien jalkaongelmien vuoksi. Siihen aikaan Magi Says Hello oli yhdeksän. Se oli ehtinyt starttailla aika mukavasti kenttäkilpailuissa, joten levossa tervehdyttyään siitä tuli hyvä siitostamma. Ratsu sai viimeisen, neljännen varsansa 13-vuotiaana vuonna 1999. Kaikki varsat perivät siitostamman hyvän rakenteen ja olivat luonteeltaankin yhtä säyseitä kuin emänsä.

Ghost RR on vuonna 2013 Yorcassa syntynyt 166 cm korkea yleispainotteinen tamma. Tältä kimolta taiturilta sujuvat niin esteet kuin koulukin, ja myös kenttäratsastusta Ghost on kokeillut. Ghost on positiivinen ja kiltti veijari, joka viettää tällä hetkellä eläkepäiviään Yorcassa.

Too Many Ghosts on Anna Maurinmäen kasvattama ja Yorcan omistama 169 cm korkea suomenpuoliveriori. Tämä kimo ratsu ostettiin Yorcaan esteratsuksi, ja innokasluonteinen ori onkin menestynyt hienosti esteratsastuskilpailuissa. Se on sijoittunut kymmenissä tavallisissa kilpailuissa ympäri Eurooppaa ja saanut kahmaistua muutaman arvokisavoitonkin. Harrastuksenomaisesti Too Many Ghosts on kokeillut myös kouluratsastusta upeasti menestyen, ja osallistunut satunnaisesti kenttäratsastuskilpailuihin. Orin epäiltiin joskus periyttävän heikkoja etujalkoja, ja vaikka epäily todettiin vääräksi, hevosen jälkeläismäärä jäi vähäiseksi.
Kimon 170-senttisen Ghost Townin lupaava ura esteratsuna loppui jo orin ollessa seitsenvuotias. Sen etujalat eivät kestäneet hyppäämistä, vaikka kilttinä, rohkeana ja sporttisena se olisi muuten ollut oivallinen kilparatsu. Orilla kokeiltiin sittemmin kouluratsastusta, ja vaikka se menestyi siinä, laji ei ollut lähellä sen omistajan, esteratsastaja Nikolas Myllyniemen sydäntä. Kauniilla orilla astutettiin muutamia tammoja ja sen jälkeläiset menestyivät hyvin esteratsuina. Ghost Townin nimi ei kuitenkaan ole yleinen puoliveristen sukutauluissa, koska sen jälkeläisten pelättiin periyttävän orin heikkoja etujalkoja varsoilleen. Väite todistettiin vääräksi, mutta huono maine jäi.
167 cm korkea punarautias Baby Girl Chandler sai nimensä suositun Frendit-sarjan mukaan, kuten isäorinsakin. Tamma vietti melko tavallisen harrasteratsun elämän Seinäjoella. Sillä kilpailtiin kaikissa mahdollisissa lähialueen kilpailuissa lajiin katsomatta ja sen kanssa harrastettiin vaikka mitä hiihtoratsastuksesta vammaisratsastukseen. Luonteeltaan Chandler oli kiltti ja ystävällinen. Tammalla on kaksi varsaa siltä ajalta, kun se oli liisauksessa Uudellamaalla hevoskasvattaja Anna Maurinmäen tallissa omistajansa opiskelun ajan.

Ready Set Go It's Time To Rock on menestyksekäs kilparatsu ja yksi Zurückin tallin historian ensimmäisiä ja parhaita kantatammoja. Tämä 161 cm korkea tamma on tehnyt merkityksellisen uran niin este- kuin kouluratsunakin. Pitkän, jo vuonna 2008 alkaneen kilpauransa jälkeen siitä on tullut myös hyvä siitostamma. Tämä ruunikko hannover periyttää hyvän luonteen ja kivan ulkonäön lisäksi myös oikeaa kilpa-asennetta etenkin esteradoille. Tamman jälkikasvukin on syntynyt pitkällä aikavälillä ja ehtinyt vaikuttaa kauan hevoskantaan. Jälkeläisiä on rekisteröity niin hannoverinhevosten kuin suomenpuoliveristenkin kantakirjoihin.
Ready Set Go It's Time To Rockin isä Ready Set Go on hieno saksalainen, 165cm korkea este- ja kenttäratsu. Hyvän luonteensa ja ominaisuuksiensa ansiosta se on aina ollut helppo kouluttaa ja opettaa, sekä miellyttävä käsitellä. "Sethin" omistaja, mss Schwarz kehuu oriaan myös mukavaksi ratsuksi. Tämän faktan puolesta puhuvat myös ne kaikki sijoitukset, joita ori on kerännyt kokonaiset kahdeksan vuotta kestäneellä urallaan. Hieman paremmin kenttä- kuin esteratsastuskilpailuissa menestynyt ratsu on myös laatuarvostelupalkittu.
Esteratsu Time To Live, Ready Set Go It's Time To Rockin emä oli haastava, älykäs hevonen, joka todella tuntui tietävän arvonsa. Sen käsittelijän piti oikeasti olla kokenut ja osaava, mutta taitava ratsastaja sai kauniin tamman venymään jopa 160vm korkeisiin hyppyihin. Ruunikko 170cm korkea tamma jouduttiin lopettamaan 28-vuotiaana vuonna 2010 jo pitkään vaivanneen, rajun yskän vuoksi, mutta onneksi jäljelle jäi kauniita muistoja ja kaksi elävää, menestyvää varsaa. Mieltä lämmittänevät myös tamman suuret palkintosummat ja todistukset kaikista tasan sadasta luokasta, jotka Time To Live voitti.

Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
18.09.-15 Zurück ERJ/160cm 4/24
19.09.-15 Zurück ERJ/160cm 1/24
20.09.-15 Zurück ERJ/160cm 3/24
11.10.-15 Filmur ERJ/160cm 4/23
12.10.-15 Filmur ERJ/160cm 3/23
13.10.-15 KK Reiter ERJ/160cm 5/30
14.10.-15 KK Reiter ERJ/160cm 4/30
16.10.-15 KK Reiter ERJ/160cm 1/30
19.10.-15 KK Reiter ERJ/160cm 3/30
28.11.-15 Filmur ERJ/160cm 3/30
01.12.-15 Filmur ERJ/160cm 1/30
07.12.-15 Filmur ERJ/160cm 3/30
20.12.-15 Filmur ERJ/160cm 3/30
24.12.-15 Filmur ERJ/160cm 3/30
25.12.-15 Filmur ERJ/160cm 4/30
27.12.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 1/30
30.12.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 4/30
13.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 4/30
16.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 5/30
21.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 5/30
22.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 3/30
30.01.-16 Reve de Haussea ERJ/160cm 5/30
18.02.-16 Rouet WBs ERJ/160cm 3/39
26.06.-16 Vivia Sport Horses ERJ/160cm 2/14
30.11.-16 Marksman Sporthorses ERJ/160cm 4/19
02.12.-16 Helo ERJ/160cm 2/30
03.12.-16 Helo ERJ/160cm 2/30
06.12.-16 Helo ERJ/160cm 4/30
07.12.-16 Helo ERJ/160cm 2/30
10.12.-16 Helo ERJ/160cm 1/30
13.12.-16 Helo ERJ/160cm 1/30
13.12.-16 Metsovaara ERJ/160cm 1/30
16.12.-16 Helo ERJ/160cm 1/30
01.03.-17 Romilly ERJ/160cm 4/30
01.03.-17 Romilly ERJ/160cm 3/30
01.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/11
02.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
02.03.-17 Romilly ERJ/160cm 2/30
03.03.-17 Romilly ERJ/160cm 5/30
04.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
05.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
05.03.-17 Romilly ERJ/160cm 2/30
07.03.-17 Romilly ERJ/160cm 3/30
08.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
09.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/11
11.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
12.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
12.03.-17 Joyane KRJ/GP 5/30
14.03.-17 Joyane KRJ/GP 1/30
15.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
18.03.-17 Joyane KRJ/GP 5/30
19.03.-17 Joyane KRJ/GP 1/30
20.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
21.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
22.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
24.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
24.04.-17 Chelmsford KRJ/GP 2/40
25.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
25.04.-17 Chelmsford KRJ/GP 2/40
13.05.-17 Järnby KRJ/GP 3/24
15.05.-17 Järnby KRJ/GP 2/24
15.05.-17 Järnby KRJ/GP 4/17
15.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/22
16.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/22
02.06.-17 Kultahaiven KRJ/GP 5/50
04.06.-17 Kultahaiven KRJ/GP 6/50
04.06.-17 Kultahaiven KRJ/GP 2/50
04.06.-17 KK Chermia KERJ/CIC3 2/8
06.06.-17 Royal Gear KRJ/GP 3/40
09.06.-17 Royal Gear KRJ/GP 5/40
11.06.-17 Silver Hoof KRJ/GP 3/30
16.06.-17 Silver Hoof KRJ/GP 2/30
17.06.-17 Silver Hoof KRJ/GP 1/30
14.06.-17 Kultahaiven KRJ/GP 3/50
20.06.-17 Kultahaiven KRJ/GP 7/50
02.07.-17 Gestüt Helmwald KRJ/GP 2/20
05.07.-17 Gestüt Helmwald KRJ/GP 2/20
07.07.-17 Gestüt Helmwald KRJ/GP 3/20
10.07.-17 Gestüt Helmwald KRJ/GP 4/20
02.08.-17 Lobrede KRJ/GP 2/30
08.08.-17 Lobrede KRJ/GP 1/30
10.08.-17 Lobrede KRJ/GP 3/30
11.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 5/23
12.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 2/23
13.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/23
14.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/23
14.08.-17 Chelmsford KRJ/GP 6/38
15.08.-17 Loberde KRJ/GP 5/30
16.08.-17 Loberde KRJ/GP 1/30
17.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 5/23
19.08.-17 KK Chermia KRJ/GP 1/30
19.08.-17 Loberde KRJ/GP 2/30
20.08.-17 Loberde KRJ/GP 2/30
21.08.-17 KK Chermia KRJ/GP 1/30
21.08.-17 Ros Cirein KRJ/GP 4/30
22.08.-17 Loberde KRJ/GP 4/30
23.08.-17 Loberde KRJ/GP 1/30
23.08.-17 KK Chermia KRJ/GP 2/30
23.08.-17 KK Chermia KRJ/GP 2/30
24.08.-17 KK Chermia KRJ/GP 2/30
24.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC2 1/10
26.08.-17 Ros Cirein KRJ/GP 4/30
26.08.-17 Ros Cirein KRJ/GP 5/30
27.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC2 3/10
28.08.-17 Loberde KRJ/GP 4/30
29.08.-17 Loberde KRJ/GP 5/30
29.08.-17 Ros Cirein KRJ/GP 4/30
01.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/28
02.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/20
02.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 4/30
03.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 3/30
04.09.-17 Team J&K KRJ/GP 3/21
06.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 4/30
07.09.-17 Team J&K KRJ/GP 3/21
07.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/28
07.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/20
08.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/20
09.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 2/30
09.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 2/30
10.09.-17 Team J&K KRJ/Int.II 3/13
12.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 3/30
13.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 1/30
14.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 5/30
16.09.-17 Broadway KRJ/GP 1/30
16.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 5/30
17.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 1/30
17.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 5/28
20.09.-17 KK Lapland KRJ/GP 2/30
20.09.-17 Broadway KRJ/GP 1/30
20.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/28
21.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/28
23.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/28
29.09.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/20
01.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC2 3/30
03.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC2 2/30
09.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC2 3/30
13.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC2 2/30
21.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC2 5/30
28.10.-17 Puzzle Rebellion KERJ/CIC2 1/30Huhtikuu 2018
Ghoulian olisi jo korkea aika hakea laatuarvosteluista palkinnot elämäntyöstään. Se on jo pian vuoden verran ollut täysin valmis, mutta sen isä hidastaa sitä. Pakkomielteeni on, että vanhempien tulee saada palkinnot ennen jälkeläisiään, eikä Ghoulian isällä ole vielä kuin KERJ:n palkinto.
Kun Ghoulia ei ole vielä mennyt laatiksiin, se ei oikeastaan ole tehnyt mitään muutakaan. Se on nauttinut vapaarouvan elämästä seitsemän kuukauden ajan. Valitettavasti täydellinen vapaus ja rentous alkaa näkyä hitusen sen vyötäröllä. Näin vanha tamma saakin jo olla hiukan pulska - mutta olisin toivonut ehtiväni viedä hevosen ensin laatiksiin ja sen lihovan vasta sitten. Nyt en voi enää odottaa sen saavan kauhean hyviä ulkomuotopisteitä, ellen ala laihduttaa sitä. Se ei todellakaan näytä enää kilpahevoselta kaiken tämän ajan jälkeen.

Marraskuu 2017
Marraskuun alkupäivistä lähtien Yorcassa oli tavanomainen keskeytyksetön hulina päällä. Hevosia tuli ja meni raskaisiin treeneihin tallipihan poikki. Kuljetusautoja, -rekkoja ja -koppeja vilisi tallipihassa vieden ja tuoden kilpahevosia. Muutama tamma varsoi, toisia varsoja vieroitettiin ja kolmansia alettiin jo opettaa kilpahevosiksi ja ratsuiksi. Joku hevonen lähti kisoihin ihan ensimmäistä kertaa. Moni kävi laatuarvosteluissa hakemassa palkinnon elämäntyöstään. Yksikään niistä ei ollut Ghoulia.
Ghoulia seisoskeli tiluksien perässä haassaan kaukana kaikesta vilskeestä. Sillä oli teippiä kaviossaan, josta oli lohjennut pala viimekuussa Puzzle Rebellionin kilpailuissa. Muuten sen vasta päättyneestä kilpaurasta ei näkynyt enää merkkiäkään. Kukaan ei hakenut Ghouliaa treeneihin, ei lastannut sitä kuljetusautoon eikä letittänyt kiireellä sen puolipitkää harjaa sykeröille. Se sai olla ihan rauhassa ja syödä, seuranaan muutama samanikäinen mummotamma.
Ghoulia nautti täysin siemauksin. Ensimmäisinä päivinä se oli ravannut edestakaisin haan portilla ahdistuneena siitä, ettei mitään tapahtunut. Pikkuhiljaa se oli kuitenkin rauhoittunut syömään, ja muutaman päivän päästä se jo katseli rauhassa maisemia pylly portille päin. Se tottui nopeasti siihen, ettei kukaan enää tulisi vaatimaan siltä mitään.

Syyskuu 2017
"Sun täytyy lopettaa jo", sanoin vakiovalmentajallemme, Ghoulian uskolliselle ratsastajalle, Miika Rossille, joka palasi Zurückin kenttäkisojen maasto-osuudelta puuskuttavalla Ghoulialla ratsastaen. Tamma oli yltä päältä hiessä ja antoi päänsä roikkua alhaalla.
"Miksi? Me rakastetaan tätä", Miika ihmetteli. Huomasin, että hän ei nähnyt ollenkaan väsyneen tamman ikääntymisen merkkejä, vaan pelkästään sen, miten erinomaisen kilparatsun hän oli Ghouliasta tehnyt. Miika ei huomannut, vaikka vauhti hidastui, kunhan hän ja Ghoulia voittivat aina vain lisää. Jätin silloin keskustelun siis sikseen ja hoidin Ghouliaa Miikan venytellessä vierellämme maitohappoja jaloistaan ennen palkintojenjakoa. Tiesimme molemmat, ettei kukaan voisi saada lähellekään yhtä hyvää tulosta kuin Miika ja Ghoulia, vaikka kilpailu oli vielä kesken.
Palasin asiaan kuitenkin illan hämärässä. Ghoulia majoittui Zurückin hulppeassa vieraskarsinassa ja me nukuimme retkivuoteissa karsinan päädyssä. Talli oli täynnä kilpahevosia, ja aika täynnä myös niiden omistajia ja ratsastajia. Minun oli siis puhuttava kuiskaten.
"Sun täytyy lopettaa kilpaileminen Ghoulialla", kuiskasin Miikalle.
Miika oli pitkään hiljaa, mutta hän oli hereillä. Näin miten Ghoulian ikkunasta kajastava valo heijastui hänen silmistään. "Mä tiedän", Miika vastasi, "huomasitko sä miten se on jo monessa kisassa hyytynyt, jos on ollut ihan tavanomainen määrä hyppyjä ylämäkeen?"
"Huomasin."
"Mä menen sen kanssa vielä ensikuuksi Puzzle Rebellioniin. Se saa asua siellä koko kuukauden, niin ei tarvitse reissata. Marraskuuksi mä lupaan lopettaa."
"Sä voit kilpailla Einolla ihan samalla tavalla", yritin lohduttaa Miikaa tarkoittaen Ghoulian aikuista orivarsaa, joka asui kotona.
"En mä halua. Mutta mä alan etsiä uutta tammaa. Tehdään siitäkin kimppahevonen."
Uudesta kimppahevosesta haaveillessani nukahdin. Ehdin huomata, että Ghoulia kuorsasi kevyesti. Olin jo epäilemäisilläni hengitystieongelmia, mutta sitten muistin, että se oli jo vuoden päivät kuorsannut raskaan päivän jälkeen ihan vain siksi, että se nukkui niin syvää unta.

Lokakuu 2015
Kouluvalmennus Miika Rossin kanssa (kirj. omistaja)
Ghoulia on kehittynyt lyhyessä ajassa huikeasti. Vaikka se on vain hevonen, se tuntuu sisäistäneen joitain tyypillisimpiä hokemiani, kuten "piaffe on vain hienoa ravia" ja elävän niiden mukaan. Tänäänkin, kun harjoittelimme kootussa ja lisätyssä ravissa aika rankkoja harjoituksia aloittaen avaavista liikkeistä, Ghoulia ei ollenkaan ahdistunut vaativista tehtävistä. Se suhtautui käskyihini täydellisesti: pystyin antamaan komennon, esimerkiksi ravia, ja rakentamaan sen päälle yhä uusia komentoja ilman, että vanhojen jatkumisesta tarvitsi käydä Ghoulian kanssa väittelyitä. Lisäksi tamman vastaaminen apuihin on parantunut. Se ei enää ylitottele ja ylitulkitse koomisesti, mitä se teki ennen ihan koko ajan. Sen reagointi tuntui tänäänkin täsmälliseltä, vaikka se olikin entiseen verrattuna maltillista ja kaunista.
Seuraavaksi Ghoulian kanssa harjoitellaan kouluratsastuksen saralla liikkeiden ilmavuutta. Se on suurin kehityskohtamme etenkin ravissa.

Syyskuu 2015
Kouluvalmennus Miika Rossin kanssa (kirj. omistaja)
Olen toiminut vuosikaudet niin valmentajana kuin kilparatsastajana, mutta tällä kertaa olin ensikerran samaan aikaan molempia samalle hevoselle. Nuori Ghoulia aloittaisi pian ensimmäisissä kilpailuissaan, ja meidän valmentautumisemme ja harjoittelumme oli vielä aika pahasti kesken. Koska jokainen matka alkaa yhdestä askeleesta, niin alkoi meidänkin matkamme: Ghoulian avotaivutusta mallaavista raviaskelista. Avotaivutukset menivät hyvin, vaikka Ghoulia olikin hieman jäykkä vasemmalle. Uumoilin sen johtuvan edellispäivän treenistä. Tammalla oli varmasti maitohappoja ja lihaskipuja, joten juuri nyt ammattimaisen hierojan kutsuminen ei olisi tarpeellista.
Sulkutaivutukset menivät myös paremmin kuin koskaan. Ghoulia liioitteli aluksi, mikä on sille vielä harjoituksen puutteen vuoksi tyypillistä, ja sain käyttää sisäpuolen pohjetta enemmän kuin olisin halunnut pitääkseni Ghoulian sopivassa määrin taipuneena. Harjoituksen jatkumisen myötä Ghoulia muisti kuitenkin taas, että sen tulee ottaa rauhallisesti.
Päätin harjoittelumme rentoon, pitkään raviin ensin kentällä ja sitten maastopätkällä.Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
23.06.-17 Ori Seņor Tenebroso RR Seņor Samba RR Oresama/Yorca WBs
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen