otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Ghost RR VH15-031-0971 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Oresama VRL-02753, Yorca
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Estepainotus
Säkäkorkeus: 166cm Koulutustaso: ko GP, re 150cm (CIC4)
Syntynyt: 10.06.-13 (30v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I
Line © Eduscia /dA., muu © Oresama/Yorca

Ghost menehtyi vanhuuteen 14.4.2020. Muistosivulle.


Ghost on paras kaverini. Se odottaa minua aina iloisena, kun menen sen luokse: ihan sama, onko se karsinassa, haassa kavereiden kanssa vai vaikkapa kävelytyskoneessa. Se ei temppuile, kun talutan, harjaan ja suitsin sitä, koska se pitää huomiosta.

Tunnen Ghostin läpikotaisin. Se on syntynyt ja kasvanut Yorcassa, ja olen nähnyt sen joka ikisen vaiheen. Varsana se oli varsinainen rääpäle ja teininä pullisteleva mahtailija, mutta ne kehitysvaiheet ovat olleet ja menneet. Nyt Ghost on aikuinen ja käyttäytyy kiltisti kaikkia ihmisiä kohtaan.

Ghost toimii ratsuna. Sen ykköslaji on esteratsastus, ja se onkin energinen ja innokas hyppääjä. Joskus tamma on liiankin innokas ja kiihdyttelee niin, että minulla on ongelmia sen ylitsepursuavan hyppäämisvimman kanssa. Noh, eipä Ghost ainakaan ikinä kieltäydy hyppäämästä, ja innonkin parhaat ratsastajat saavat kanavoitua hyppäämiseen, kun käyttävät jämäkästi ja määrätietoisesti apuja.
Kouluratsastus on Ghostille ja minulle selkeästi laji numero kaksi. Tammalla olisi kykyjä vaikka mihin ja se tykkää harjoitella, mutta minä en ole kovinkaan taitava kouluratsastaja. Siksi harjoittelu ja kilpailu jäävät vähemmälle, vaikka toisenlaisessa kodissa tyttöni voisi hyvinkin olla erittäin menestynyt kouluratsu.
Harrastuksenomaisesti me myös maastoilemme. Ghost on rohkea ja luotettava maastokaveri, mutta uittopaikalla se innostuu aina liikaa ja yrittää väkisin uida ulapalle. Silloin tällöin lähdemme koppakärryn kanssa ajolenkille, jotta sporttimimmini saisi juosta oikein kunnolla. Siitäkin se tykkää. Hiihtoratsastusta en ole tämän hevosen kanssa uskaltanut kokeilla, einkä aiokaan ainakaan yksin, koska onhan typykässä pitelemistä sen innostuessa.
Ghost ei innostuvuudestaan huolimatta ole jännittäjä. Kilpailen sillä paljon ja se suhtautuu este- ja koulukisoihin paljon rauhallisemin kuin minä. Se hyppää niin kuin olisi kotonaan ja uppoutuu koulurataan niin, ettei edes tunnu huomaavan yleisöä. Yleensä mahdolliset virheet teenkin minä, parantumaton jännittäjä.

Eniten Ghostissa rakastan sen luotettavuutta ja positiivista asennetta. Saatan olla surullinen talliin mennessäni, mutta en koskaan Ghostin luona hetken oltuani.Too Many Ghosts
fwb, 169cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-II
Ghost Town
fwb, 170cm, evm
Ghosts FIN
fwb, 171cm, evm
Smaug FIN
fwb, 168cm, evm
Baby Girl Chandler
fwb, 167cm, evm
Chandler FIN
fwb, 165cm evm
Almost Ahone
fwb, 170cm, evm
Ready Set Go It's Time To Rock
hann, 161cm
ERJ-I, KRJ-II, YLA2
Ready Set Go
hann, 165cm, evm
Are You Ready
hann, 162cm, evm
Go Get It Girl
hann, 163cm, evm
Time To Live
hann, 170cm, evm
Time To Cry
hann, 170cm, evm
Living Your Life
hann, 169cm, evm

Too Many Ghosts on Anna Maurinmäen kasvattama ja Yorcan omistama 169 cm korkea suomenpuoliveriori. Tämä kimo ratsu ostettiin Yorcaan esteratsuksi, ja innokasluonteinen ori onkin menestynyt hienosti esteratsastuskilpailuissa. Se on sijoittunut kymmenissä tavallisissa kilpailuissa ympäri Eurooppaa ja saanut kahmaistua muutaman arvokisavoitonkin. Harrastuksenomaisesti Too Many Ghosts on kokeillut myös kouluratsastusta upeasti menestyen, ja osallistunut satunnaisesti kenttäratsastuskilpailuihin. Orin epäiltiin joskus periyttävän heikkoja etujalkoja, ja vaikka epäily todettiin vääräksi, hevosen jälkeläismäärä jäi vähäiseksi.

Kimon 170-senttisen Ghost Townin lupaava ura esteratsuna loppui jo orin ollessa seitsenvuotias. Sen etujalat eivät kestäneet hyppäämistä, vaikka kilttinä, rohkeana ja sporttisena se olisi muuten ollut oivallinen kilparatsu. Orilla kokeiltiin sittemmin kouluratsastusta, ja vaikka se menestyi siinä, laji ei ollut lähellä sen omistajan, esteratsastaja Nikolas Myllyniemen sydäntä. Kauniilla orilla astutettiin muutamia tammoja ja sen jälkeläiset menestyivät hyvin esteratsuina. Ghost Townin nimi ei kuitenkaan ole yleinen puoliveristen sukutauluissa, koska sen jälkeläisten pelättiin periyttävän orin heikkoja etujalkoja varsoilleen. Väite todistettiin vääräksi, mutta huono maine jäi.
Ghosts FIN oli komea kimo 171-senttinen suomenpuoliveriori. Se hurmasi näyttelyissä tuomarin toisensa perään, mutta osasi se muutakin kuin näyttää nätiltä. Ghosts oli nimittäin taitava yleisratsu: se hyppäsi ratana 130-senttisiä esteitä ja meni vaativaa kouluakin. Luonteeltaan ori oli varsinainen herrasmies. Se toimi siitosorina koko elämänsä ajan ja sillä onkin noin sata varsaa ympäri suomea. Orin varsojen joukossa on muutamia menestyksekkäitä kilparatsuja.
Smaug FIN oli hyväsukuinen siitostamma. Se oli 168 cm korkea ja vaalea punarautias. Sitä käytettiin voittamassa näyttelyitä harvakseltaan, mutta ratsastuslajeissa se ei saanut näyttää taitojaan yleisölle. Kotioloissa tämä kipakanluonteinen tamma kuitenkin hyppäsi huhujen mukaan 120-130 -senttisiä rataesteitä. Kouluratsastuksessa sen taso ei ole selvillä, mutta jonkin verran kouluakin sillä harjoiteltiin.

167 cm korkea punarautias Baby Girl Chandler sai nimensä suositun Frendit-sarjan mukaan, kuten isäorinsakin. Tamma vietti melko tavallisen harrasteratsun elämän Seinäjoella. Sillä kilpailtiin kaikissa mahdollisissa lähialueen kilpailuissa lajiin katsomatta ja sen kanssa harrastettiin vaikka mitä hiihtoratsastuksesta vammaisratsastukseen. Luonteeltaan Chandler oli kiltti ja ystävällinen. Tammalla on kaksi varsaa siltä ajalta, kun se oli liisauksessa Uudellamaalla hevoskasvattaja Anna Maurinmäen tallissa omistajansa opiskelun ajan.
Chandler FIN oli tavallinen harrasteori koko lähisukunsa tapaan. Sillä ei ollut kaikkein mahtavimpia sukujuuria, mutta kivan näköinen ja kiltti se oli. Chandler kilpaili jonkin verran pienissä este- ja kouluratsastuskisoissa. Noiden lajien lisäksi orin isäntä harrasti paljon hevoskärryillä ajelemista ja ajatteli Chandlerin toimivan siinä yhtä hyvin kuin minkä tahansa ravi- tai työhevosen. Suurimmassa osassa niitä valokuvia, jotka Chandlerista on säilytetty, ori vetääkin jos jonkinlaista kärryä aina hiittikärrystä jättimäiseen heinäkärryyn. Chandler oli 165 cm korkea rautias suomenpuoliveriori.
170 cm korkea ratsastuskoulun lempihevonen Almost Ahone oli kimo prinsessahevonen. Se teki pitkän ja merkityksellisen uran ratsastuskoulun tuntihevosena pääasiassa alkeistunneilla. Tammaa ei ollut koulutettu hirvittävän pitkälle, mutta se oli kiltti ja rauhallinen. Ahone ei saanut mitaleja kisoista, mutta sen elämäntyö oli erilaista: se opetti sadoittain lapsia alkuun ratsastuksessa, oli monen pienen tytön ensimmäinen hoitohevonen, palveli uskollisesti ratsastusleireillä kuumimpinakin kesinä, synnytti kaksi tervettä tammavarsaa ja oli mukana kymmenissä leirikisoissa aina eri pikkulapsi selässään.

Ready Set Go It's Time To Rock on menestyksekäs kilparatsu ja yksi Zurückin tallin historian ensimmäisiä ja parhaita kantatammoja. Tämä 161 cm korkea tamma on tehnyt merkityksellisen uran niin este- kuin kouluratsunakin. Pitkän, jo vuonna 2008 alkaneen kilpauransa jälkeen siitä on tullut myös hyvä siitostamma. Tämä ruunikko hannover periyttää hyvän luonteen ja kivan ulkonäön lisäksi myös oikeaa kilpa-asennetta etenkin esteradoille. Tamman jälkikasvukin on syntynyt pitkällä aikavälillä ja ehtinyt vaikuttaa kauan hevoskantaan. Jälkeläisiä on rekisteröity niin hannoverinhevosten kuin suomenpuoliveristenkin kantakirjoihin.

Ready Set Go It's Time To Rockin isä Ready Set Go on hieno saksalainen, 165cm korkea este- ja kenttäratsu. Hyvän luonteensa ja ominaisuuksiensa ansiosta se on aina ollut helppo kouluttaa ja opettaa, sekä miellyttävä käsitellä. "Sethin" omistaja, mss Schwarz kehuu oriaan myös mukavaksi ratsuksi. Tämän faktan puolesta puhuvat myös ne kaikki sijoitukset, joita ori on kerännyt kokonaiset kahdeksan vuotta kestäneellä urallaan. Hieman paremmin kenttä- kuin esteratsastuskilpailuissa menestynyt ratsu on myös laatuarvostelupalkittu.
Are You Ready on kokonaan kenttäratsu, kuten sukunsakin. 162cm korkea ruunikko ori tuli voittokulkunsa vuoksi kuuluisaksi jo kaksi vuotta aloittamisensa jälkeen. Tammanomistajat Are You Readystä niin korkeita astutusmaksuja, että omistaja näki turhaksi kilpailuttaa hienoa ratsuaan enää ja veti sen sitten pois kilparadoilta. Erityisesti sisukkuutta periyttävä ori sai kahdeksan jälkeläistä ennen ruunaamistaan. Ratsu oli vuonna 2010 jo 29-vuotias ja normaaleja vanhuuden vaivoja lukuunottamatta erinomaisessa kunnossa.
163-senttinen Go Get It Girl -tamma toimi elämänsä esteratsuna menestyen keskimääräistä paremmin. Siitä ei tullut tarujen liioiteltua voittajahevosta, mutta silti melkomoinen haastaja oman aikansa parhaille kilparatsuille. Tällä ruunikolla tammalla on yhteensä vain kaksi varsaa, joista toinen niitti kunniaa esteradoilla, ja toinen sen lisäksi myös kenttäratsastuskilpailuissa. Go Get It Girlilla itsellään ei ole mainittavia yksittäisiä palkintoja.

Esteratsu Time To Live, Ready Set Go It's Time To Rockin emä oli haastava, älykäs hevonen, joka todella tuntui tietävän arvonsa. Sen käsittelijän piti oikeasti olla kokenut ja osaava, mutta taitava ratsastaja sai kauniin tamman venymään jopa 160vm korkeisiin hyppyihin. Ruunikko 170cm korkea tamma jouduttiin lopettamaan 28-vuotiaana vuonna 2010 jo pitkään vaivanneen, rajun yskän vuoksi, mutta onneksi jäljelle jäi kauniita muistoja ja kaksi elävää, menestyvää varsaa. Mieltä lämmittänevät myös tamman suuret palkintosummat ja todistukset kaikista tasan sadasta luokasta, jotka Time To Live voitti.
170 senttiä korkea Time To Cry oli esteratsastusjaoksen ja yleislaatuarvostelun tilaisuuksissa palkittu esteratsu. Orilla oli sukunsa puolesta mahdollisuuksia tulla myös hyvin menestyväksi kouluratsuksi, mutta hyppääminen oli helpompaa tälle ruunikolle. Kouluratsastys jäikin sitten pelkäksi hauskaksi harrastukseksi kovan estetreenin vastapainoksi. Time To Crylla on Time To Liven lisäksi kaksi muuta varsaa.
Living Your Lifesta ei ole juurikaan tietoa säästynyt. Varmaa on vain, että se oli kilpailematon, 169cm korkea hyvin tumma rautias. Huhujen mukaan tamma oli luonteeltaan kiltti, joten se toimi harrasteratsuna. Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
27.11.-13 Zurück ERJ/150cm 4/50
27.11.-13 Zurück ERJ/150cm 2/50
29.11.-13 Zurück ERJ/150cm 3/50
29.11.-13 Jadessa WBs ERJ/150cm 4/38
30.11.-13 Jadessa WBs ERJ/150cm 4/38
30.11.-13 Jadessa WBs ERJ/150cm 4/38
05.12.-13 Zurück ERJ/150cm 1/5
05.12.-13 Zurück ERJ/150cm 2/5
07.12.-13 Zurück ERJ/150cm 2/5
01.03.-14 Zurück ERJ/150cm 2/5
03.03.-14 Zurück ERJ/150cm 2/5
28.09.-14 Zurück ERJ/150cm 2/50
09.10.-14 Zurück ERJ/140cm 3/10
09.10.-14 Zurück ERJ/150cm 3/10
10.10.-14 Zurück ERJ/140cm 1/10
10.10.-14 Zurück ERJ/150cm 3/10
11.10.-14 Zurück ERJ/150cm 2/10
17.02.-15 Zurück ERJ/150cm 6/8
17.02.-15 Brentwood WBs ERJ/150cm 6/40
25.02.-15 Brentwood WBs ERJ/150cm 4/40
26.02.-15 Brentwood WBs ERJ/150cm 1/40
27.02.-15 Brentwood WBs ERJ/150cm 6/40
28.02.-15 Abgelegenheit ERJ/150cm 4/30
01.03.-15 Blue Finlanders ERJ/150cm 2/30
01.03.-15 Blue Finlanders ERJ/150cm 4/30
04.03.-15 Shadow ERJ/150cm 1/40
16.03.-15 KK Bailador ERJ/150cm 3/15
28.03.-15 Barricade WBs ERJ/150cm 1/40
31.03.-15 Barricade WBs ERJ/150cm 4/40
11.04.-15 Zurück KRJ/GP 5/30
13.04.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 3/30
15.04.-15 Zurück KRJ/GP 3/30
17.04.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
18.04.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
20.04.-15 Zurück KRJ/GP 2/24
20.04.-15 Zurück KRJ/GP 2/23
23.04.-15 Zurück KRJ/GP 2/24
23.04.-15 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
23.04.-15 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
28.04.-15 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
29.04.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 4/30
29.04.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 4/30
30.04.-15 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
30.04.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 5/30
30.04.-15 Solo ERJ/150cm (ERJ-Cup, tarinalka) 2/6, tarina
02.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 3/40
02.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
02.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 2/40
02.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
02.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
04.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 4/40
05.05.-15 El Futuro ERJ/150cm 5/30
05.05.-15 El Futuro ERJ/150cm 3/30
05.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
05.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
05.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
08.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
08.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
09.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
12.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
12.05.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 4/30
13.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
15.05.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 4/30
16.05.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 3/30
16.05.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 5/30
16.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 4/40
19.05.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 4/30
19.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 2/40
19.05.-15 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
20.05.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 3/30
21.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 5/40
21.05.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
25.05.-15 Reve de Haussea ERJ/150cm 5/30
29.05.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 4/30
29.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 5/40
30.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 1/40
11.06.-15 Whispering Heaven ERJ/150cm 5/30
11.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 4/30
19.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 3/30
24.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 1/30
24.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 4/30
25.09.-15 KK Reiter ERJ/150cm 3/30
26.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 4/30
28.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 3/30
30.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 1/30
30.09.-15 Eucarya WBs ERJ/150cm 2/30
05.10.-15 KK Reiter ERJ/150cm 3/30
06.10.-15 KK Reiter ERJ/150cm 3/30
23.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 4/30
23.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 3/30
27.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 1/30
27.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 1/30
28.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 3/30
29.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 4/30
29.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 4/30
06.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 3/30
08.09.-15 KK Reiter KRJ/GP 3/30
03.12.-15 Zurück KRJ/GP 3/30
04.12.-15 Zurück KRJ/GP 1/30
05.12.-15 Zurück KRJ/GP 3/30
05.12.-15 Wyrda KRJ/GP 1/30
08.12.-15 Wyrda KRJ/GP 4/30
09.12.-15 Wyrda KRJ/GP 1/30
10.12.-15 Zurück KRJ/GP 1/30
11.12.-15 Wyrda KRJ/GP 5/30
13.12.-15 Wyrda KRJ/GP 2/30
13.12.-15 Wyrda KRJ/GP 2/30
13.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 2/30
13.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 3/30
14.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 3/30
14.12.-15 Wyrda KRJ/GP 1/30
16.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 4/30
17.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 3/30
18.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
28.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
01.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/40
01.01.-16 Coffin KRJ/GP 3/30
07.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
12.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
13.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
14.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
18.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
18.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
19.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
21.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
21.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
21.01.-16 Hervanta KRJ/GP 5/30
22.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
23.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/40
24.01.-16 Hervanta KRJ/GP 4/30
27.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/40
03.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/15
07.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/15
08.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/15
14.02.-18 Brotherhood KERJ/CIC4 3/19
15.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/15
16.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/15
17.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/15
19.02.-18 Brotherhood KERJ/CIC4 1/19
26.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/15
30.04.-18 Mörkövaara KERJ/CIC4, KERJ-Cup 5/65
01.03.-19 Daelwyn KERJ/CIC4 2/37
12.03.-19 Helmwald KERJ/CIC4 1/20
13.03.-19 Safiiritiikerin KK KERJ/CIC4 2/25
18.03.-19 Helmwald KERJ/CIC4 2/20
25.03.-19 Helmwald KERJ/CIC4 1/20
31.03.-19 Kannelniemi KERJ/CIC4, KERJ-Cup 4/29
01.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
01.07.-19 Elohiljan KERJ/CIC4 2/6
02.07.-19 Elohiljan KERJ/CIC4 1/6
04.07.-19 Mörkövaara KERJ/CIC4 2/8
05.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
08.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
08.07.-19 Mörkövaara KERJ/CIC4 1/8
08.07.-19 Elohiljan KERJ/CIC4 2/6
11.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
13.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
15.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
22.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
23.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
24.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
27.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
29.07.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
08.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
10.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
14.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 2/5
15.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/5
17.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
18.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/5
19.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/5
21.08.-19 Zurück KERJ/CIC4 1/5
24.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
28.08.-19 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8Heinäkuu 2016
Ghost sai vahingossa appelsiinin. Kuorin sellaisen itselleni ja laskin harjauspuomille, kun puhelimeni soi. Juttelin puhelimessa hyvän tovin herralle, joka halusi ostaa Ghoulian, Ghostin varsan. Sain lopulta herran ymmärtämään, että Ghoulia ei valitettavasti ole kaupan, mutta että Ghostista on kyllä mahdollista saada vielä varsoja. Sovimme, että herra tulee joka tapauksessa katsomaan Ghouliaa ja Ghostia ja tekee sitten päätöksensä. Sillä aikaa ole appelsiini unohtunut, ja lähdin Ghostia hakemaan.
Huomasin hedelmäni kyllä, kun sidoin Ghostin puomille, mutta en olettanut hölmön tammani syövän sitä, en varsinkaan nielaisevan sitä suurin piirtein kokonaisena, vaan niin juuri se teki. lmeisesti ei ollut kauhean hyvää, tamma kun irvisteli ilmeisesti kirpeyden takia. Nauroin ensin hetken, otin sitten selvää onko appelsiini vaarallinen hevoselle, ja koska ei ole, nauroin vähän vielä lisää. Olisinpa kuvan saanut tammani nyrpeästä olemuksesta!

Kesäkuu 2016
Ghostin jalat ovat olleet jäykähköt, joten varasin sille eläinlääkäriajan. Se piti viedä klinikalle asti jotta sille saatiin tehtyä kunnollinen taivutuskoe. Taivutuskokeen perusteella eläinlääkäri sanoi, että turha tammaa on röntgeniin tai mihinkään laittaa: jalat ovat hyväkuntoiset Ghostin ikäiselle, Ghostin kaltaisen fyysisesti raskaan uran tehneelle hevoselle. Ajoin siis helpottunein mielin kotiin. Parina seuraavana päivänä Ghost oli oikein erityisen kankea taivutuskokeen jäljiltä, mutta palautui kyllä lopulta entisellen.
Vaikka Ghostin ei ilmeisesti ole mikään, en voi olla ajattelematta, että joskus sillekin tulee jokin vaiva. Lopulta se vaiva estää käytön, olipa se sitten jalkaongelma tai vanhuuden takia heikkeneminen. En tiedä, mitä minä sitten teen: Ghost on paras ystäväni.

Toukokuu 2016
12-vuotias sukulaistyttöni kävi tänään ratsastamassa Ghostilla. Tyttö on ollut vuoden ratsastuskoulussa ja osaa kuulemma kaiken. Vähäinen kokemus ei minua huolettanut: Ghost on köpöteltäessä tosi kiltti ja rauhallinen. Sen sijaan tytön asenne huoletti. Ei kuulemma tarvi auttaa, kyllä hän osaa, hyvä kun sain aidalla katsella varmuuden vuoksi. Tytön äiti, serkkuni, oli samaa mieltä tyttärensä kanssa. Kyllähän vuoden ratsastuskoulukokemuksella jo osaa ratsastaa. Ihan sama, vaikka Ghost ei ole ratsastuskouluheppa, vaan entinen kilpahevonen, ja herkempi käsiteltävä. Ihan sama, vaikka Ghost on muutenkin yksilö ja sillä on omat kommervinkkinsä, joista voisin kertoa etukäteen. Ihan sama, vaikka tyttö olisi voinut oppia vielä lisää ratsastusta kuuntelemalla minua.
Lopulta kaikki kävi kuitenkin hyvin. Tyttö ja Ghost menivät kentän rinkiä ja yhtäkkiä kysyin, haluaisiko tyttö oppia ihan oikeita kouluratsastusliikkeitä, koska Ghost on joskus ollut niissä ihan oikeasti kaikista hevosista parhain. Lapsi innostui, ja niin me aloimme harjoitella ihan yksinkertaista etuosakäännöstä. Sellaisen helpon liikkeen tyttö oppi nopeasti, ja kehotin häntä miettimään, miten mahdetaan tehdä takaosakäännös, jos Ghost kääntää etupäätään tuolla tavalla. Lapsi oivalsi oikean tavan itse. Sen jälkeen hän itse pyysi apua oppiakseen vielä lisää. Toivotin hänet tervtulleeksi uudelleenkin. Silloin voitaisiin kokeilla vaikka esteitä jollain toisella hevosella.

Huhtikuu 2016
Voihan veikkoset, miten mieleni tekee saada Ghostista vielä varsa! Tiedän ettei se ole välttämättä järkevin teko: minulla on siitä jo tammavarsa. Kodin löytäminen uudelle varsalle olisi hankalaa, koska nykyään hevosmarkkinoilla on enemmän tarjontaa kuin kysyntää. Silti haaveilen vielä yhdestä vauva-Ghostista... Se olisi yhtä söpö kuin Ghoulia ja Ghost itse pienenä!
Isäntä onneksi laittaa kapuloita rattaisiin. Kuulemma Yorcan laumaa ei voi enää kasvattaa. Meillä on nyt jo hirvittävä määrä eläkeläishevosia, jotka eivät ansaitse mitään, syövät vain. Varsakaan ei voi tehdä töitä ruokansa eteen pitkään aikaan. Tilaakaan ei oikeastaan ole. Jos Yorcaan hankitaan uusi hevonen, se tulee ostaa joltain ulkopuoliselta ja sen tulee olla parhaassa työiässä.

Lokakuu 2015
Olipas meillä mahtavaa kisareissulla kuun vaihteessa Eucarya WB:ssa! Kilpailimme pitkästä aikaa yhdessä useamman päivän sarjan ja Ghost oli ihan liekeissä. Ajattelin pitkähkön paussin kisakentiltä vähän jarruttavan sen menoa, mutta ei. Kesäloma ja sen jälkeen valmennuskausi ovat tehneet pelkkää hyvää meille molemmille, etenkin tammalleni!
Pitkästä aikaa oli sellainen höyhenkevyt olo hevosen selässä. Ghost halusi ihan itse liikkua, se tuntui raskaalta, mutta niin voimakkaalta, että olisi saanut nostettua yhtä keveästi vaikka viisi kertaa oman painonsa. Ihan perus ravikin on elämys sellaisella hevosella, joka ikään kuin liitää hieman kentän yläpuolella koskematta maahan kertaakaan kunnolla.
Ratsastuskokemuksen jälkeen upeinta olivat palkinnot - anteeksi vain materialismini. Minulle on niin kauan sanottu, että Ghost on vain keskitason esteratsu ja kouluratsuna ei edes sitä, että oli ihana viedä ruusuke toisensa perään monen minua kritisoineen ratsastajan ja heidän huippuhevosensa nenän edestä. Naulasin joka ikisen ruusukkeen tiukasti Ghostin karsinan yläreunaan. Siellä oli nimittäin ainoa paikka, missä oli vielä tilaa. Ovi ja karsinan etureuna kun ovat jo täyttyneet "keskitason esteratsuni" lukuisista voitonmerkeistä. Hah.

Heinäkuu 2015
Nyt on heinäkuun alku. Tämän kylmän kesän laidunkausi on kohta ohitse Yorcan "ekan hepparysän" osalta. Heinämahaa on kasvattanut myös Ghost, mutta onneksi on aikaa vielä pitkälle treenikaudelle ennen syksyn ensimmäisiä kilpailuita - joista muuten vain ensimmäinen rysä on esteratsastusta! Minulla on Ghostin varalle suunnitelmia, joita olen jo alannut itse asiassa toteuttaa.
Ensinnäkin: Ghost on nuori, mutta kisaeläke häämöttää. Se on jo saavuttanut niin sanotusti kaiken mahdollisen esteillä, joten se saa syys- ja lokakuussa käydä enää heittämässä hyvästit faneilleen estekisoissa. Sen jälkeen se saa jatkaa kouluratsastuksessa kilpailemista vielä hetken, jos mummokullasta siis vielä ytyä lajiin löytyy.
Mutta suurin suunnitelma on Ghostin ikioma varsa! Pienokainen, jonka kuvittelen jo etukäteen olevan kimo ja tamma! Varsa, jonka turpa olisi yhtä musta, kuin Ghostin varsana, mutta joka olisi aikuisena yhtä kauniin kimo kuin emänsä nyt! Olen jo ryhtynyt katselemaan oreja, vaikka astutus tapahtuukin vasta tammani jäädessä kisaeläkkeelle kokonaan. Omassa tallissa on oikein hyviä ehdokkaita tällä kertaa! En ole kuitenkaan vielä tehnyt lopullista päätöstä isäorista, mutta lupaan pitää teidät, Ghostin fanit, ajan tasalla!

Kesäkuu 2015
Laidunkausi alkoi tosi kevyesti Yorcan "ekalla hepparysäyksellä". Meillä tänä vuonna hevoset menevät laitumille kolmena ryhmänä osin limittäin: ryhmä 1 alkukesästä, ryhmä 2 pian sen jälkeen ja ryhmä 3 loppukesästä. Laitumilta myös poistutaan numerojärjestyksessä, jolloin kaikkien laidunkausi on yhtä pitkä. Ghost onnekkaana tyttönä pääsi ensimmäisten joukossa tuonne aavalle viheriölle, laitumelle, ja oli revetä liitoksistaan silkasta onnesta.
En itse taluttanut Ghostia laitumelle ja päästänyt sitä irti, vaan sen teki Sanna, tamman ikioma hoitaja. Pitelin erästä toista ykkösryhmän tammaa, mutta kun hevoset päästettiin vapaaksi koko ryhmä kerrallaan, en voinut olla katselematta Ghostia, eikä muuten kukaan muukaan saanut siitä silmiään irti.
Tamma lähti matkaan sieraimet värähdellen, häntä pystyssä ja harja huonossa kevätsäässä hulmuten. Ollessaan sen värinen kuin se nyt on, se näytti ihan oikealta aaveelta kiitäessään Yorcan muun, hyvin mustanpuhuvan lauman mukana vapauteen. Peräännyimme aidan toiselle puolelle ja jäimme katselemaan hevosia. Silloin tajusin, miten aikuinen Ghostista on tullut.
Se ei ole kookkaimpia Yorcan tammoja, eikä suuriegoisimpia, mutta se on yksi viisaimmista ja herttaisimmista. Sen viisaus ei ole ulkoa opeteltuja irrallisia temppuja, vaan elämänkokemusta. Koen, että voin aina luottaa Ghostiin, vaikka hevosia pidetäänkin epäluotettavina.
Nyt viisas mammani on kuitenkin kesälomalla psykoterapeuttini ja ratsuni kokopäivätyöstä. Käyn katsomassa koko laumaa päivittäin, mutta hevoset ovat täysin ja kokonaan lomalla nyt.Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
01.09.-15 Tamma Ghoulia RR KERJ-I 6/19 Hey-Ho Jack RR Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen