Mariapuuronmettästäjä "Maria"
suomenhevonen, tamma, 164cm
22.04.-24, 8v
VH24-018-0491
kasv. Sampo Yli-Harja (evm.)
om. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
yleispainotus: VaB / 110cm / CIC1 / vaativa
kuvat © Pikselit
KRJ: 40 kpl - ERJ: 36 kpl - KERJ: 21 kpl - VVJ: 0 kpl
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
VMRJ (126 p.)
Maria tietää mitä tahtoo, ja Maria on myös aina vähintään omasta mielestään oikeassa. Sen takia sillä ei varmaan olekaan kauheasti hevoskavereita. Yleensä ensialkuun sen voi melko huoletta yhdistää uuteen laumaan, sillä se katselee ja tarkkailee ja on hyvin helppo kaveri muutenkin. Muutaman viikon kuluttua se on kuitenkin jo selvittänyt, kuka on lauman heikoin lenkki, ja kiusaa sitä armotta. Jos kiusattu poistetaan, Maria käy seuraavan kimppuun, ja jos Maria poistetaan, joko sama kuvio alkaa alusta tai Maria on yksin tarhassa. Se on jännä homma, että jos Maria tarhaa vain yhden kaverin kanssa, se tulee toimeen. Se suorastaan rapsuttelee toista ja huiskii hännällä kyljikkäin niin kuin olisi kiltti hevonen. Harmi, ettei kuvioon koskaan mahdu kolmatta hevosta ilman että siitä muuttuu kolmas pyörä.
Ihmistenkin kanssa Maria on joskus konstikas. Se haluaa, että asiat tapahtuvat nopeasti, eikä sitä kiinnosta jäädä harjauspaikalle rapsuteltavaksi. Jos sitä harjaa sopivat voimakkaasti ja toimii eikä mieti, se on ihan tavallinen hoitoheppa. Jos Maria taas ehtii kyllästymään, se paukuttaa maata, nostelee päätään, luimii ja uhkailee. Vielä se ei ole tehnyt muuta kuin pari kertaa purrut kengittäjää, mutta emme aio seisottaa sitä huviksemme ja kokeilla, mihin asti sen käytös voi yltyä. Onneksi esimerkiksi oma heppakaveri tai mikä tahansa muu tekeminen ostavat Marialta runsaasti lisäaikaa hoitotoimenpiteisiin, ja esimerkiksi kisapaikan vilinässä ei uskoisi, millainen peto tamma voi olla kodin tylsyydessä.
Marialla menee kouluratsastuksessa hermo, jos ratsastajasta huomaa, ettei hänellä ole suunnitelmaa. Häntä alkaa huiskia ensin, ja jos ryhtiliikettä ei tapahdu, Maria joko pukittaa ravissa ja laukassa rajusti tai sitten marssii kentän keskelle ja kieltäytyy liikkumasta. Kun selkään vaihdetaan ratsastaja, joka vaatii hevoselta paljon, osaa pyytää selkeästi ja kehuu tarpeeksi, Maria on hyvin työorientoitunut, väsymätön kouluratsu. Se jaksaa hinkuttaa samaa asiaa kauankin, kunhan se kokee, että ratsastajan aivot ja taidot ovat hommassa mukana. Kisajännitys pukee Mariaa erityisen hyvin, ja se rakastaa esitellä itseään ja taitojaan yleisölle. Mitä suurempi massa on paikalla, sitä kirkkaammin Maria hohtaa!
Sen sijaan esteillä ei aina auta pätevä ja kätevä ratsastajakaan, vaikka yleensä sellaisen kanssa meneekin upeasti. Maria nimittäin tietää mielestään tiet parhaiten, ja seuraavan esteenkin joskus. Jos joku ratsastaja kehtaa olla eri mieltä, hän on väärää mieltä, ja Marialla on mielestään oikeus purra kuolaimelle ja painaa valitsemansa esteen ylitse korvat niskaan liisteröityneinä. Onneksi tällaisen toiminnan voi ennakoida ja estää, jos on hereillä ja tuntee Marian. Niksi on antaa ohjeet ihan ää-ret-tö-män hyvissä ajoin. Marian ei saa antaa päättää estettä, vaan sille pitää osoittaa seuraava ennen kuin se ehtii. Jos se ehtii päättää itse, se on nimittäin niin kuin jonkin sortin iskuohjus ja on jo lukittautunut kohteeseensa. Marian tuntevillakin menee pieleen kisa silloin ja kisa tällöin, kun heidän huomionsa herpaantuu, mutta uutta putkeen vain! Saadessaan ajoissa ohjeet Maria on nimittäin ilmiömäinen hyppääjä ja selkeästi rakastaa työtään.
Marian kovapäisyyden suurin postiivinen vaikutus on, että se ei koskaan pelkää, tai ainakin se edes esittää rohkeaa. Sen ei tarvitse tietää, mitä puskissa piilee maastossa, mitä maastoesteen takana on tai miksi ylitettävä silta kopisee: se on isompi ja pelottavampi kuin mikään varkoissa lymyävä hirviö. Se nauraa kuljetuskopissa vaaniville varjotiikereille, eikä korvaansa lotkauta paukahtavalle auton pakoputkelle. Karjuvat koirat se vaikka talloo, ja hirvelle se huutaa niin lujaa, että eläinparka ei palaa reviirilleen enää sillä viikolla.
i. Puolukkataivaanvaeltaja prt, 166cm, evm. |
ii. Mustikkasumunetsijä prt, 164cm, evm. |
iii. Karpalokeitaankulkija rt, 166cm, evm. |
iie. Huurteenkutoja prt, 159cm, evm. | ||
ie. Soihdunkantaja rnkmo, 166cm, evm. |
iei. Sammaleenkantaja m, 155cm, evm. | |
iee. Tuliakka rnkmo, 167cm, evm. | ||
e. Ruusukeiju vprt, 158cm, evm. |
ei. Tunturituuli vprtkmo, 161cm, evm. |
eii. Arotus rtkmo, 165cm, evm. |
eie. Lumikirsikka vprt, 157cm, evm. | ||
ee. Nokiputous m, 153cm, evm. |
eei. Hyrskynheittäjä prn, 150cm, evm. | |
eee. Piki m, 155cm, evm. |
Isän puolen sukuPunaruunikko Puolukkataivaanvaeltaja oli elinaikanaan suosittu jalostusori, ja siitä on saatavilla pakasteita edelleen. Orin varsat ovat tavanneet olla suurikokoisia, itsepäisiä ja taitavia hyppääjiä, eli Mariapuuronmettästäjä on tavanomainen Puolukkataivaanvaeltajan varsa. Ori itse kilpaili esteitä ja kenttää, mutta ei ahkerast, vaan täsmäiskuja isoihin kilpailuihin ja satunnaisiin ryppäisiin tehden. Näissä melko harvoissa kisoissaan se menestyi hienosti, jolloin se jätti hevoskansalle sellaisen mielikuvan, että se on erinomainen kilparatsu. Puolukkataivaanvaeltajan taso oli CIC1 ja 110 cm, ja kenttäratsuksi se taisi kouluakin mukavasti. Valjakkoajossa ori ei kilpaillut kertaakaan, mutta perimätiedon mukaan se osasi kärrytellä vähintään välttävästi. Ori oli 166 cm korkea, punarautias ja luonteeltaan kotioloissa melko haastava, vaikka osasikin julkisuudessa esitellä ainoastaan parhaita puoliaan. |
Emän puolen sukuRuusukeiju sai samaa palautetta aina kaikilta asiantuntijoilta: eläinlääkäriltä, laatuarvostelutuomarilta, kantakirjatuomarilta, jopa hevosenhoitajilta. Se palaute oli, että tuo hevonen on liian lihava, ja näkeehän sen kuvistakin, miten leveä selkä tällä 158 cm korkealla vaaleampunarautiaalla neidillä oli. Toisaalta jos Ruusun tunsi, tiesi, miksi se oli niin lihava. Se oli nimittäin niin ihana, kultainen, herttainen! Sille teki mieli tuikata suuhun porkkanaa, omenaa ja sokeria vähän joka käänteessä, ja niin sille tuikittiinkin. Se oli varsinainen positiivisen vahvistamisen hedelmä, ja sen hyväntuulisuus este-, koulu-, kenttä- ja valjakkoajoareenoilla näkyi kauas! Sen someseuraajat ja fanit pettyivät karvaasti, kun se eläköityi kilpatouhuista kokonaan ennen kuin se astutettiin kolmannen ja viimeisen kerran. |
Mustikkasumunetsijä oli punarautias 164 cm korkea ori, joka toimi laajasti yleisratsuna neljässä lajissa niin kuin virtuaaliselle suomenhevoselle on tavallista. Sekin sai neljän lajin laatuarvostelupalkinnot, mutta joka laitoksesta ykköset menivät sivu suun. Tämä johtuu siitä, että Mustikkasumunetsijä oli paitsi itse juonikas ja arvaamaton, se myös periytti samat huonot ominaisuutensa kuudelle jälkeläiselleenkin siinä missä hyvätkin. Mustikkasumunetsijä siis näytti perinteiseltä maalaisromanttiselta suomenhevoselta, mutta sen aikaiset hevosenhoitajat kertovat, että sitä hoitaessa tuntui ennemmin kuin olisi hoitanut traumatisoitunutta täysiveristä. Ei senluonteisille ratsuille meidän laatuarvosteluissamme ykkösiä onneksi jaella! |
Vaaleanpunarautiaankimo Tunturituuli oli 161 cm korkea ori, joka oli erikoistunut kouluratsastukseen. Se kulki vaativan B:n luokissa maanisen ahkerasti, ja hetken aikaa siitä povattiin kansainvälistäkin menestyjää. Kova tahti kävi kuitenkin terveyden päälle, ja niin Tunturituulelta pettivät ensin etujalat ja sitten selkä. Sitä pidettiin vapaaherrana ja siitosorina vielä muutaman vuoden ennen kuin se jo 11-vuotiaana oli liian kivulias elämään hevosen elämää. |
Maaliskuu 2025
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Tuo meidän ihana vekara, lapsenlapseni Ella, ratsasti viime kuussa Marialla paljon. Ella tykkäsi kovasti ja uhoaa tulevansa isona kilparatsastajaksi ja menevänsä suokilla kuuhun ekana ihmisenä, mutta Maria ei niin nauttinut. Ellan kilpailuiden jälkeen ryhdyin valehtelemaan, että Maria on vähäsen kipeä: ei mitään vakavaa, mutta että vain aikuiset voivat ratsastaa sillä ja Ellan täytyy keksiä jokin toinen hevonen.
Kipeähän se Maria ei ole, paitsi hermoistaan ehkä solmussa. Joka tapauksessa pieni valkoinen valheeni nosti sen mielialaa. Aikuiset ryhtyivät viemään Mariaa ahkerasti maastoon. Aluksi tuli kuulemma järkyttäviä pukkirodeonäytöksiä ja huimaa laukkaa, mutta nopeasti tamma rauhoittui. Sitten lähdettiin kiertämään taas VMRJ:n alaisissa lähikisoissa lähinnä tässä Tervajoella, kun ei muutakaan keksitty.
Kuin vahingossa Marian VMRJ:n alainen pistesaalis kasvoi yli sataan pisteeseen. Hupsista! Se on valmis hakemaan itselleen ensimmäisen VMRJ:n alaisen arvonimen, kunhan vain ennätän täyttämään ne muutamat paperit, joita siihen operaatioon tarvitaan.
Maria itse ei palkinnoista, ruusukkeista ja plakaateista niin perusta, mutta kyllä näkee, että loma Ellasta on ollut sille ihanaa akaa. Se on paljon leppoisampi kuin kuukausi takaperin, eikä yritä purrakaan kuin noin kymmenesti päivässä. Silloinkaan se ei ole ihan tosissaan, koska se ei ole onnistunut kuin kerran kuukauden aikana rouhaisemaan meidän Juhania hartiasta.
Tässä on vielä niitä matkaratsastuksesta saatuja palkintoja, muuten! Harmi, ettei joka kisassa jaeta ruusuketta.
Helmikuu 2025
Kirjoittanut Ella Erkinheimo (Oresama)
Minä olen iso, ja kerta paapalla on heppatalli, tiedän ihan kaiken hevosista. Olen niin taitava ja niin monta vuotta vanha, että menin itse kilparatsastusta hepalla, nimittäin Marialla. Iskä sanoi, että se ei uskalla edes katsoa, kun Maria muka ei ole kiltti heppa, mutta paappa sanoi, että kyllä meidän Ella, siis MINä, pitää yhden Marian kurissa. Kun kerta paappa antoi luvan, minä ja Maria osallistuttiin yhdessä estehyppykisoihin. Se oli sellainen kisa kuin Snowflake Festival.
Ennen kuin meidän estehyppäämisvuoro tuli, piti lämmitellä heppa. Olin ajatellut, että se kuuluu vain kotona tehtäviin juttuihin, mutta kun paappa sanoi, niin minä lämmittelin. Paappa talutti meidät sellaiselle kentälle, ja siellä menin sitten vähäsen käyntiä ja paljon ravia. Maria meni tosi lujaa, mutta vedin ohjista oikein kunnolla. Silloin paappa alkoi huutaa reunalta, että "istunnalla, Ella, istunnalla!" joten käytin paapan hitaampaa ja typerämpää hidastustapaa eli istuin satulaan niin kuin olisin satakilonen puu-ukko. Maria hidasti kyllä, kun tein sitä joka kerta kun se meinasi ottaa lähdöt.
Sinne estehyppyratsastuskentälle olisin halunnut mennä itse, mutta paappa taluti sinnekin melkein portille asti. Kuulemma hevosista ei ikinä tiedä vieraassa ympäristössä. Ja kuulemma Maria on "vähän tuollainen", vaikka paappa just oli sanonut iskälle, että Maria ei ole yhtään "tuollainen".
Paappa väittää, että meitä jännitti, ja että se muka näkyy kuvista, joita hän otti. No eipä tasan jännittänyt, kun kerta olen maailman paras estehyppäysratsastaja ja Maria on kans tosi hyvä hyppäämään. Maneesin valo vain lyysäsi silmiin, niin sitä varten pidin otsaa rypyssä. Mutta niistä valoista huolimatta me mentiin ihan sikakovaa. Maria on kotonakin sellainen, että kun sen ohjaa esteelle, se lukittautuu siihen ihan niin kuin käyttäisi aim assistia Fortnitessa ennen kuin saa siitä bannit. Heppakisoissa aim assist ei kuitenkaan ole kielletty. Minun piti vain ohjata Maria suoraan esteelle ja pitää kiinni. Helppo homma.
Saatiin muuten ruusuke, koska ollaan maailman parhaita estehyppääjiä ikinä. Lisäksi paappa osti minulle jäätelöä, mutta Maria ei saanut sitä, kerta hepat ei saa syödä jäätelöä: senkin minä tiedän kun tiedän hepoista kaiken!
Tammikuu 2025
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Maria oli Saksassa, ja ai himputti miten oli turha ja surkea reissu. Se oli kisojen osalta menossa mukana suurimman osan kuuta, ja sen piti olla siinä kunnossa, että sijoituksia vain ropisisi laariin, mutta mitä vielä. Saksan kiertueelta jäi haaviin muutama niin surkea säälisijoitus, ettei sellaisista viitsinyt raahata edes ruusuketta mukana Suomeen kotipihaan asti. Saatiin sellaisia, tiedättekö, sellaisia kaksinauhaisia miniruusukkeita, joita pojat joskus pikkuisina raahasivat kotiin heppaleireiltä.
Tottakai ärsytti, vaikka ei sitä hevoselle voikaan kostaa! Maria oli ihan hermona erityisesti alkukuun. Sitä suututti koko reissaaminen, ja väsytti liikaa. Elo sen kanssa oli yhtä taistelua, ja Marian kanssa ottelemiseen meni enemmän aikaa kuin muiden mukana olevien Erkinheimojen kanssa meni yhteensä. Lopulta oli pakko sanoa pojille, että perukaa Marian loput startit. Jätetään se asumaan tänne loppuajaksi ja lepäämään. Ei se tykkää elää näin.
Maria jäi siis matkasta eräälle tallille, jolla siitä huolehdittiin hyvin. Meille soitettiin kuulumisia kerran päivässä, eikä mennyt montaakaan päivää, että Maria oli tyytyväisempi. Meidänkin touhumme oli mukavampaa. Eräänä päivänä meille soiteltiin, että Marian väliaikaisella tallilla järjestetään matkaratsastuskilpailut. Haluaisiko Mariakin osallistua? Jos meillä olisi aikaa, joku meistä voisi ihan hyvin ratsastaa sillä, mutta mikäli ei olisi ja toiminta mielestämme sopisi Marialle, Marcus-niminen tallityöntekijä kuulemma oli tykästynyt siihen ja ratsastaisi sillä mielellään. Sanoin, että aikaa ei ole, mutta menköön Marcus, jos todella tahtoi. Hänhän oli kuulemma muutenkin mennyt Marialla samoissa maastoissa ja molemmat olivat nauttineet. Maksaisin tietenkin kilpailusta aiheutuvat kulut.
Maria oli rakastanut matkaratsastusta, ja se oli ollut peräti niin innoissaan, että oli voittanut koko aloittelijaluokkansa. Marcus ei puhu englantia, mutta näytti videopuhelussa silti ruusuketta Marian suitsissa. Sydäntä ihan särki ilmoittaa samassa puhelussa, että tulemme hakemaan Marian mukaan. Se saisi kilpailla vielä pari kertaa paluumatkalla, mutta olisi aika lähteä kotiin.
Maria taisi rentoutua sillä Zurück-nimisellä tallilla oikein pohjia myöten. Se nimittäin oli ihan tyytyväinen viimeisissä kilpailuissaan, ja ässäsi sieltäkin sijoituksia laariin kaikkien niiden taisteltujen, mokattujen ja pilattujen alkureissun kisojenkin edestä. Ehkä alppi-ilma sopi tammalle, tai ehkä se Marcus vain oli sen oma ihminen.
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama