Erkinheimon Routapeippo "Pepsi"
suomenhevonen, tamma, 160cm, hrnvkko
28.12.-23, 8v
VH23-018-0950
kasv. Oresama, Erkinheimot
om. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
yleispainotus: VaB / 110cm / CIC1 / vaativa
line © Tea
Isompi kuva.
KRJ: 41 - ERJ: 40 - KERJ: 40 - VVJ: 40
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
Pepsi on Erkinheimon tallin ilopilleri. Se on tamma, joka hörisee kaikille tutuille ihmisille ja hevosille aina naurun kuuloista terävää hörinäänsä korvat pystyssä törröttäen. Se sopii hevoslaumaan kuin hevoslaumaan ja tulee erinomaisesti toimeen myös hyvin monentyyppisten ratsastajien kanssa. Se on sellainen työteliäs suomenhevonen, jollainen suomenhevosen kuuluukin olla.
Pepsi on helppo hoitoheppa, jolle käy mikä vain, jos on jotain katseltavaa tai tekemistä samalla. Sille riittää heinäkasa, hoitajan juttelu tai vaikka oman riimunarun mupeltaminen, jotta se jaksaa seistä paikallaan ihan vaikka kuinka kauan. Se ei keksi mitään ylimääräisiä temppuja, vaikka sitä satuloisivat Erkinheimon lapsenlapset. Myös eläinlääkäri on kehunut, että se on fiksusti silloinkin, vaikka toimenpiden hieman jännittäisi sitä.
Kouluratsuna Pepsi on omalla moottorilla toimiva ja kova tyttö yrittämään. Sen huolellisuudessa on parannettavaa, mutta kun ratsastaja vaatii hieman hidastamaan ja keskittymään, Pepsi pystyy kyllä menemään vaativan B:n erittäin hienosti. Ravihommat menevät ensimmäisenä häseltämiseksi, ellei ratsastaja pidä pakkaa paketissa. Onneksi Pepsi vastaa saman tien, kun siltä ryhtyy pyytämään kunnolla. Edes aloittelijoiden kanssa tamma ei ole kuitenkaan vaarallinen yhdistelmä, vaikka ei pääsekään parhaimpiin suorituksiinsa.
Esteilläkin kaasu löytyy, ja kun jarrujen toiminta käydään yhdessä läpi, ovat nekin tallella. Pepsi ei varsinaisesti kuumu, vaikka saisikin liikaa löysiä, mutta se ryhtyy hyppäämään ihmeellisiä, uhkarohkeita, pitkiä hyppyjä liian aikaisin. Sen ponnistusvoima korjaa moiset virheet niin, että kunnialla päästään yli silti. Tyylipisteitä ei vain heru, ellei ratsastaja muista rauhoittaa menoa ja kertoa Pepsulle hyvin huolellisesti, mistä ja missä vauhdissa mennään.
Erikoiset ympäristöt eivät saa Pepsiä häkeltymään. Sekä kisoissa että maastoissa, vieraissakin paikoissa, se on ennemmin utelias kuin pelokas. Se on hevonen ja toki hätkähtää äkillisiä ääniä ja liikkeitä niin kuin muutkin, mutta se ei koe kovin herkästi painetta pötkiä pakoon. Jos hevosta koskaan voi sanoa maastovarmaksi tai kisakonkariksi, Pepsiä voi!
i. Temppelileijona | ii. Temppeliherra rnvkko, 157cm, evm. |
iii. Kirveli vprt, 160cm, evm. |
iie. Temppelin Neito rnvkko, 154cm, evm. | ||
ie. Pihlajakosken Hertta hrt, 150cm, evm. |
iei. Norppaniemen Nilfred hrt, 152cm, evm. | |
iee. Pihlajakosken Memma rn, 148cm, evm. | ||
e. Satakielen Sotahuuto | ei. Joenpolven Karpoff prn, 170cm, evm. |
eii. Lakeuden Karpo mrn, 170cm, evm. |
eie. Intiaanikesä prn, 168cm, evm. | ||
ee. Liverrys vprt, 161cm, evm. |
eei. Ahti vprt, 164cm, evm. | |
eee. Kujerrus prt, 157cmm, evm. |
Isän puolen sukuPepsin isä on Erkinheimon vuoden 2020 tuonti. |
Emän puolen sukuPepsin emä on Erkinheimon oma tuontitamma. |
157 cm korkea ruunivoikko Temppeliherra oli komea näky, joka ei jäänyt huomaamatta näyttelytuomareilta sen paremmin kuin kilpakenttien yleisöiltä ja tammanomistajiltakaan. Temppu kilpaili lyhyen mutta erittäin aktiivisen uran neljässä lajissa, jonka jälkeen sillä oli plakkarissa muotovalion arvonimi ja neljän lajin ja yleislaatuarvostelun laatuarvostelupalkinnot. Samaan aikaan Temppu sai ensimmäiset kaksi orivarsaansa. Kilpauran jälkeen hyväkäytöksinen mutta korskea Temppu jatkoi siitosorina aina viimeiseen elinvuoteensa asti ja sai yhteensä 23 elävää varsaa. Temppu jouduttiin lopettamaan 28-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi. Kirveli oli 160-senttinen vaaleanpunarautias herrasmiesori, joka sai orina säilyäkin, vaikka asusti lapsiperheessä emännän lemmikkinä. Kirveli kilpaili nuorena aktiivisesti erityisesti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, mutta kun perheeseen syntyi lisää lapsia, emännän aika ei riittänyt enää aktiiviseen kilpailemiseen. Kirvelistä tuli lemmikki ja satunnaisesti kilpaileva harrasteratsu. Se oli onneksi ehtinyt jo herättää tammanomistajien huomion lyhyeksi jääneellä urallaan, joten sitä kyseltiin satunnaisesti jalostukseen. Kirvelillä onkin kahdeksan varsaa ja vielä pakasteita tallessa. Kirvelin tarina päättyi kuljetusonnettomuuteen hieman ennen sen 21-vuotispäivää. Hopeanrautias Pihlajakosken Hertta on hevonen, jonka nimen ratsusuokkien kasvattajat tunnistavat. Se kilpaili kuin ori ja menestyi orien rinnalla neljässä lajissa, vaikka olikin vain 150-senttinen pieni ja pippurinen tamma. Kotioloissa sen bravuuri oli hypätä näytösluontoisesti yksittäisiä yli 120-senttisiä esteitä, vaikka ratana se kilpailikin vain metrin ja 110 sentin luokissa. Hertasta povattiinkin suosittua siitostammaa, mutta sitä ei saatu valitettavasti tiinehtymään millään. Hertan ainoan varsan kantoikin sijaisemä. Tällä hetkellä Hertta on eläkekodissaan Kauhavalla ja voi kuulemma hyvin. Norppaniemen Nilfred oli äkäinen ori, joka sai haastavan luonteensa anteeksi olemalla loistava kenttä- ja esteratsu. Se rakasti työtään ja kovaa vauhtia, mutta ei sietänyt odottelua ja seisoskelua. Nilfredillä oli kykyjä vaikka mihin ja sijoituksiakin ropisi, mutta se ei kilpaillut kovin kaukana kotoaan, koska siirtymät olivat sille niin raskaita. Nilfredillä astutettiin neljä eri tammaa, mahdollisimman kilttejä kaikki. Koska jokainen varsa oli tammavalinnasta huolimatta kovin kipakka, joskin kyvykäs, Nilfredin jalostusorin urasta luovuttiiin. Nilfred oli 152 cm korkea hopeanraudikko. |
Joenpolven Karpoff on virtuaalimaailmassa tavallinen näky: kiltti mutta sporttinen neljän lajin suokkiori, jolla on kolme varsaa. Karpoff on suuri, 170 cm korkea punaruunikko. Se on jo päättänyt kisauransa ja on hiljakseen yhä siitoskäytössä. Mustanruunikko Lakeuden Karpo oli este- ja kouluratsu, joka kilpaili lajeissaan laatuarvosteluihin asti. Sittemmin meneväluonteinen Karpo kokeili myös kenttäratsastusta, mutta ei saavuttanut tässä lajissa laatuarvostelutavoitettaan. Karpo oli nallekarhumaisen näköinen, pörröisen pullea ja 170-senttinen. Sillä on kaksi orivarsaa, jotka molemmat päätyivät kilpakäyttöön. Karpo lopetettiin jo 16-vuotiaana hankosidevaivojen vuoksi. 161 cm korkea Liverrys oli vaaleanpunarautias isomerkkinen siitostamma, jonka kaikki viisi varsaa ovat niinikään vaaleanpunarautiaita isomerkkisiä tammoja. Liverryksen kisamenestys rajoittuu näyttelyihin ja kenttäratsastukseen, joissa se sijoittui hyvin siihen nähden, miten vähän kilpaili. Liverrys oli tavattoman kiltti ja lempeä tamma, jolla olisi ollut kapasiteettia kilpailla aktiivisemminkin CIC1-tasolla. Ahti oli vaaleanpunarautias 164 cm korkea ori, joka kilpaili neljää lajia, eniten kuitenkin kenttää ja esteitä. Sillä oli poikkeuksellisen hyvä hyppytekniikka. Sen rohkea ja jopa leuhka luonne oli loistava hyppäämiseen, mutta huhujen mukaan arki kotona Ahtin kanssa oli välillä raskasta sen oikkujen vuoksi. Orin kuusi varsaa eivät onneksi perineet isänsä luonnetta muilta osin kuin rohkeuden puolesta. Hyvää hyppääjän olemusta rakenteesta tekniikkaan se tuntui kuitenkin periyttävän, vaikka sen varsat eivät isänsä kaltaisiksi kilpureiksi tulleetkaan omistajiensa kiinnostuksen puutteen vuoksi. |
Tammikuu 2025
Kirjoittanut Ella Erkinheimo (Oresama)
Arvakkaa, nii, arvakkaa mitä! Minä olen kisaratsastaja, koska olen iso tyttö, ja arvakkaa, niin Pepsi on mun kisaratsu. On, onpahan iskän lupa, onpahan, ja paapankin lupa on, ja Pepsi on paapan hevonen niin paappa päättää! Oikeasti olen kisannut oikeissa kisoissa, olenpahan!
Ai missä muka? No matka... Matka... Maastoheppakisoissa! Niin! Minä ja Pepsi ollaan voitettu ainakin tosi monta maastoheppakisaa. Ne on VMRJ:n alaisia, ihan oikeita kisoja. Iskä sanoi.
Niissä mennään sillä lailla, että mennään hepalla metsään ja seurataan sellaisia merkittyjä puita että mennään oikeaa reittiä. Aikuisetkin menee, ja itse asiassa minä, Emma ja Leena ollaan yleensä ainoat lapset siellä. No siksi ne pääsee koska Emma ja Leenakin on jo isoja, tai ainakin Leena!!
Niin siis ratsastan Pepsillä siellä maastossa ja sellaisia merkkejä näkee koko ajan, eikä yhtään pelota että eksyy. Eikä mikään muukaan pelota, kun Pepsi on tosi kiltti ja minä olen maailman paras maastoheppakisaratsastaja. Aina iskä ei ole edes mukana. Minä ja Pepsi vain.
Siellä on kahdenlaisia luokkia. Yhdessä pitää vain mennä aika rauhassa ravia ja katsella ympärilleen. Kerran me jäätiin katsomaan Pepsin kanssa lintuja ja hävittiin, mutta aika usein me voitetaan. Toisessa luokassa pitää mennä aina tosi lujaa, ja siinä me ei usein voiteta koska minä en jaksa ravata niin lujaa ja kauaa Pepsulla. Isona jaksan sitten.
Olenpa! Olenpa oikeasti voittanut! Katso. Tässä on nämä ruusukkeet. Olenpa ratsastanut kaikki itse Pepsillä, olenpa!
Heinäkuu 2024
Kirjoittanut Katariina Erkinheimo (Oresama)
Voih. Kuulkaa. Pepsi sai neljän lajin sijoitukset täyteen tämän kuun aikana. Viimeinen rutistus oli kova, mutta siitä selvittiin. Juhani ja Reima ovat kilpailleet sillä, niin kuin suurimmalla osalla muistakin Erkinheimon kilpailevista hevosista, mutta rakkaaksi on pikku Pepsi käynyt meidän isännällemmekin, miehelleni Joonakselle. Joonas halusi ostaa Pepsille lahjan eläkkeelle siirtymisen kunniaksi, ja sen lahjan pitäisi olla jotain hauskaa, koska Pepsikin on niin hauska heppu. Lopulta isäntä päätyi ihan tavan heppapalloon: Rohtojuuren Joy-palloon.
Joonas ei ole huumorintajuton, mutta ei mikään hervoton hupiveikkokaan. Hevosille hän osoittaa hellyyttä ja koirille nakkelee tennispalloa, mutta ei muuten riehu. Tänään näin ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin, kun meidän isäntä pisti oikein kunnolla leikiksi. Hän oli viemässä Pepsille uutta palloa hakaan, ja Pepsiä jotenkin jännitti. Pallo on kuitenkin aika iso, ja värikin on outo. Joonas näytti Pepsille sen uutta palloa kaikilla mahdollisilla tavoilla rauhassa, että se uskaltaisi tulla katsomaan, reppana riepu, mutta kauan Pepsillä kesti kyllä tulla. Lopuksi se tuli etupää keveänä ja hypähdellen -- ja sitten molemmat, Pepsi ja Joonas, innostuivat ihan hirveästi!
Haassa oltiin ihmeellistä hakuleikin ja hipan sekoitusta ja vähän painiakin siellä näkyi. Pepsi laukkasi pallon perässä kilpaa Joonaksen kanssa, kun Joonas paiskoi ja potki Pepsin uutta lelua molempien kavioiden ja kinttujen edellä. Pepsi ei taklannut Joonasta, mutta Joonas tuuppi Pepsiä ihan kunnolla ja usein, kun se oli vaarassa ehtiä pallon luokse ennen Joonasta. Pepsi on yksiä harvoja hevosiamme, joiden kanssa voi leikkiä niin rajusti ja pysyä samalla turvassa ja varmasti ihan yhtenä kappaleena.
Joonas väsyi ennen Pepsiä. Hän pysähtyi lopulta viimeisen kerran palloa heitettyään. Joonas jäi keskelle kenttää ja nojasi käsivarsillaan omiin polviinsa niin kuin olisi ollut linkkuveitsi eikä mies alkuunkaan. Silloin Pepsi laukkasi vielä onnesta ympyriäisenä pallon perässä, mutta kun se huomasi isäntänsä jääneen jälkeen, se palasi takaisin ilman uutta palloaan. Tamma reppana kosketteli hellän näköisesti Joonaksen niskaa, jotta saisi isännän taas nousemaan suoraan asentoon. Niin Joonas lopulta tekikin ja otti Pepsin tukevan kaulan oikein kunnon karhunhalaukseen.
Silloin minä poistuin takaisin talliin. Kyllä miehellä ja hänen hevosellaan pitää edes jonkin sortin yksityisyyttä olla näinä päivinä! Sinne jäivät, mies ja hevonen, Joonas ja kasvattinsa Erkinheimon Routapeippo. Heidän suunnaltaan ei enää kuulunut mitään suurta, iloista, loputonta naurunremakkaa niin kuin heidän pelatessaan palloa, mutta tiedän, että sekä meidän Pepsimme että minun oma Joonakseni osaavat osoittaa välittämistä toisilleen ja muille muutenkin kuin riehumalla.
Kesäkuu 2024
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Pepsin KRJ:n alaiset kouluratsastuskilpailut sekä sen ERJ:n alaiset esteratsastuskilpailut ovat nyt täynnä. "Täynnä" tarkoittaa virtuaalihevosella sitä, että se on sijoittunut kyseisen lajin kilpailuissa 40 sijoituksen verran, ja Pepsillä on nyt vähän yli ne vaaditut sijoitukset. Enempää sen ei kannata noissa lajeissa kilpailla, sillä kilpaileminen toki kuluttaa hevosta kovasti, eikä sijoituksilla tästä eteenpäin ole enää mitään merkitystä esimerkiksi laatuarvosteluiden pisteytyksen kannalta.
Pepsi ei silti aloita kesäänsä eläkeläisenä, ei ei, mutta ehkä se lopettaa sen eläkeläisenä. Heinäkuussa Pepsillä on nimittäin ihan hirvittävän aktiivinen kisarupeama KERJ:n alaisissa kenttäratsastuskisoissa meidän Reiman kanssa ja tietenkin VVJ:n alaisissa valjakkoajokisoissa Juhanin kanssa. Meillä on omalla tallilla paljon kisoja ensikuussa, ja sattumalta melkein naapurissa Yorca WB:ssä järjestetään paljon kisoja juuri seuraavassa kuussa myös. Elättelenkin toiveita, että jo seuraavan kuun aikana Pepsillä olisi ihan kaikki neljän lajin sijoitukset niin sanotusti täynnä, eli 40 jokaista kasassa.
Mitäs sen jälkeen Pepsille tapahtuu? No ei mitään radikaalia. Se lopettaa kilpailemisen siihen, ellei Katariina keksi sille sitten jonkin muun lajin kissanristiäisiä huvin ja urheilun kannalta. Se todennäköisesti astutetaan jossain vaiheessa uudelleen. Sitten se odottaa -- odottaa, kunnes sen varsat ovat aikuisia ja toivottavasti odotusten mukaisesti kilpahevosia. Kun niillä alkaa olla sijoitukset täynnä, 40 kerättynä jokaista lajia, ne toimivat Pepsin jälkeläisnäyttöinä kaikkien neljän lajin laatuarvosteluissa sekä virtuaalihevosta kokonaisuutena mittaavassa Yleislaatuarvostelussa. Vasta silloin on Pepsin aika tehdä seuraava siirtonsa urallaan ja huipentaa ratsun uransa hakemalla itselleen neljän lajin, Yleislaatuarvostelun ja Suomenhevosten laatuarvostelun palkinnot.
Sitten sen jälkeen, niin pitkän ajan päästä, Pepsillä ei ole enää velvollisuuksia. Se on tehnyt kaikki ponnistelunsa jo, ja se varmaankin muuttaa pihatolle. Se on eläkkeellä silloin. Me Erkinheimoissa uskomme, että kilpailuista jo eläköityneet hevoset, joilla ei enää varsinaisesti treenata vaikka välillä saatetaan ratsastaakin, pysyvät parhaassa kunnossa pihatolla. Siellä ne saavat liikkua vapaammin, eivätkä jämähdä tallin aikatauluihin, tylsisty niihin tai pääse liiaksi urautumaan niihin. Pepsi on pihatolle muuttaessaan ja eläkkeelle siirtyessään tamma, joka on tehnyt kaikkensa meidän eteemme, ja onhan se sellainen jo nyt. Tietenkin me haluamme sille mahdollisimman ihanan loppuelämän, jonka se saa viettää niin vapaasti kuin kesyhevonen vain ikinä voi. Suokki on sitä paitsi siitä mukava rotu, että se tulee toimeen pihatolla ympäri vuoden, kunhan se vain pääsee siirtymään johonkin suojaan niin halutessaan.
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama