Erkinheimon Hietanopsakki "Nipa"
suomenhevonen, ori, 153cm
30.12.-23, 8v
VH23-018-0953
kasv. Oresama, Erkinheimot
om. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
yleispainotus: VaB / 110cm / CIC1 / noviisi
KRJ: 40 - ERJ: 40 - KERJ: 41 - VVJ: 40
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
Nipaa voisi kuvailla mukavuudenhaluiseksi hevoseksi. Lisäksi se on perso ruualle. Kun nämä kaksi asiaa on tiedossa, Nipa on helppo motivoida ihan mihin hankkeeseen tahansa. Riittää, kun toiminnan suorittamisesta joko saa ruokaa tai siitä tulee Nipalle fyysisesti jotenkin parempi olo kuin alun perin oli ja se on saanut huomata sen etukäteen. Näiden Nipan kahden piirteen tietäminen tekee siitä myös turvallisesti käsiteltävissä olevan, luotettavan hevosen, kunhan vain keksii tavat motivoida Nipa yhteistyöhön.
Hoitotoimenpiteet sinänsä eivät vaadi Nipan houkuttelua. Se tykkää kovasti, kun sitä harjaa ronskisti. Sen olemus muuttuu ihan spagetiksi, jos se on päässyt piehtaroimaan ja kovettamaan itselleen rapakuoren, ja jos joku hankaa ravan kumisualla rikki ja pois. Hikisen ratsastuksen jälkeen Nipan lempparihomma on, kun joku vetää varovasti piikkisualla sen hikistä, kutiavaa selkää erityisesti satulan alta. Kavioiden puhdistus menee siinä kaiken sivussa, ja nyt kun Nipalle on löydetty erinomaisen istuva satula, satulointikin on siitä oikein mukavaa ja ihmisten mielestä siksi mutkatonta. Kastuminen ja eläinlääkärin pistämäksi tuleminen ovat ainoat toimenpiteet, joissa Nipa protestoi kuopimalla ja pärskimällä. Pesusta tekee onneksi mukavamman jo se, että pesee Nipaa vain erittäin lämpimällä vedellä. Silloinkin se vihaa kastumista, mutta ei pesua sinänsä siinä vaiheessa, kun on muutenkin märkä. Eläinlääkäri-inhosta pääsemiseksi emme ole vielä keksineet keinoa, joten Nipa onkin opetettu siihen, että eläinlääkärin tullessa saa paljon herkkuja. Se tekee orista säyseän ja yhteistyökykyisen heti.
Luulisi, että Nipa on vaikea motivoida treeniin, mutta ei. Se näyttää samalta kuin innokkaat, ruokamotivoituneet agility- tai tokokoirat. Se tietää, että aina joskus ratsastaja pyytää kääntämään pään sivulle ja ujuttaa porkkanaa sen suupieleen, ja siitäkös se tykkää. Liikunnastakin se tykkää kai koska tuntee olevansa hyvä kouluratsastuksessa. Motivoitunut Nipa on sellainen sinnikäs puurtaja, ettei treenin vaihtelevuuteenkaan tarvitse kiinnittää tavallista suurempaa huomiota. Se on innokas ja lennokas menijä, kunhan sitä muistaa ylistää ja palkita aina joskus.
Esteratsastuksestakin Nipa tykkää, jos on kuiva pohja. Silloin ratsastajan työ on ohjata ja hillitä Nipan vauhtia. Jos Nipa pääsee kaahaamaan, se hyppää liian kaukaa, ja joskus on onnettomuuskin ollut lähellä. Kun ratsastaja pitää sen hallinnassaan ja antaa päästellä höyryjä vain sileällä, se on rohkea ja vireä esteratsu. Märällä pohjalla Nipaa kuitenkin inhottaa: kai se pelkää, että alastulossa roiskuu vettä ja rapaa kainaloihin. Jo tihkusateessa se muuttuukin tahmeaksi, patisteltavaksi ja haluttomaksi. Monet kisat ovatkin menneet pieleen, kun on alannut tihuttaa ennen omaa vuoroa, vaikka muuten Nipa onkin rauhallinen ja kiva kisaratsu.
Nipa on hirveän huono tulemaan toimeen muiden hevosten kanssa. Sillä on ne muutamat omat kaverit, joiden kanssa se tarhailee ja matkustaa. Niitä se rakastaa, ja sillä onkin aina hieman kiire tarhaan niiden luokse. Uusiin laumanjäseniin totuttaminen on niin hidas ja vaivalloinen prosessi, että vihamielisen Nipan on suosiolla annettu olla oman jenginsä kanssa.
i. Saapasjalkakäärme tprt, 159cm KTK-I, YLA2, SLA-II, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-II |
ii. Saapasjalkakissa prt, 163cm, evm. |
iii. Saapaskulkuri rn, 163cm |
iie. Piimäharja vkko, 159cm | ||
ie. Sukkanauhakäärme tprt, 155cm, evm. |
iei. Härmän Haisuli tprt, 158cm | |
iee. Sukkanauhahurmaaja hrt, 151cm | ||
e. Havunopsakki prt, 150cm KRJ-I, ERJ-I KERJ-II |
ei. Hämyn Lintuhämähäkki prt, 153cm, evm. |
eii. Pääkallonopsajalka rt, 157cm |
eie. Hämyisä prt, 151cm | ||
ee. Koijonpolun Hulda vprt, 148cm, evm. |
eei. Vieteri vrt, 150cm | |
eee. Koijonpolun Kekri vprt, 145cm |
Isän puolen sukuNipan isä on neljän lajin tuontikilpuri. |
Emän puolen sukuNipan emä on Erkinheimon vuoden 2023 tuonti. |
p>Samppa on tullut kovasti isäänsä Saapasjalkakissaan, joka on samanlainen punarautias ori kuin Samppakin: vähän korkeampi vain 163-senttisenä. Saapasjalkakissa on myös samanlainen monitaituri kuin Samppa ja kilpailee neljää lajia. Luonteeltaan ori on mukava ja tasainen käsiteltävä: ei mikään Don Quijote sen paremmin kuin Gigolokaan. Valitettavasti virtuaalimaailmassa neljän lajin laatispalkinnot ja mukava luonne eivät tammanomistajien huomion saamiseksi aina riitä, joten Saapasjalkakissalla on vain yksi jälkeläinen: Samppa.
Saapaskulkuri on 163 cm korkea ruunikko ori. Sen ykköslajeja ovat kenttä- ja esteratsastus, mikä sopii sen virkeälle ja menevälle luonteelle erinomaisesti. Keskittymistä ja tiettyä pikkutarkkuutta eri tavalla vaativa kouluratsastus ei Kulkuria kiinnosta yhtä paljoa ja se onkin jäänyt suorittamaan helppoja luokkia. Kulkurilla on kolme orivarsaa ja yksi tammavarsa, joista kaksi kilpahevoseksi päätynyttä suorittavat kuitenkin koulua yhtä varmasti kuin esteitäkin. Tummanpunarautias ja kevys 155 cm korkea Sukkanauhakäärme on tulinen luonteeltaan ja sporttinen mieleltään. Suomenhevosen rajoissa ei ole estettä, jota se ei ylittäisi, kun sille päälle sattuu. Kotona se menee oikeassa mielentilassa 120-senttisiä, mutta kilpailuissa sen maksimitasona on pidetty 100 cm esteitä, koska kisoissa muuttuvia elementtejä on niin paljon. Kouluun Namun hermo ei ole koskaan riittänyt, ja rämmittyään pari kertaa sijoitukselle helpossa B:ssä se keskittyi vain esteratsastukseen. Namun kisaura jatkuu edelleen Seinäjoelta käsin, eikä sillä aiota tehdä Sampan lisäksi muita varsoja. Härmän Haisulilla ei ole järin mairitteleva nimi. Se on peruja sen varsa-ajoilta, kun sen emäntä sanoi sitä hellitellen Haisuliksi. Sittemmin varsasta kasvoi äärimmäisen komea ja tasapainoinen 158-senttinen tummanpunarautias ori, jota nimi ei pukenut enää ollenkaan. Haisuli se jo kuitenkin oli, ja Haisulina se kilpaili neljää lajia ja saavutti näyttelyistä kaikki arvonimet, joita suomenhevosori voi saavuttaa. Palkittuna ja juhlittuna sitä käytettiin vanhoilla päivillään myös jalostukseen ahkerasti. Härmän Haisulin epäsopiva nimi ikuistuikin yhteensä yhdeksäntoista varsan sukutauluun -- ja näistä yhdeksästä neljä on vieläpä jo jatkanut sukuaan! |
Hämyn Lintuhämähäkkiä haluttiin käyttää jalostukseen jo nuorelta iältä lähtien, sillä sitä pidettiin erityisen komeana, pyöreänmuotoisena ja kilttinä nallekarhuorina. Myöhemmin näyttely- ja kantakirjatuomaritkin totesivat sen sekä muotovalion arvonimen että kantakirjan ykköspalkinnon arvoiseksi. Lintuhämähäkki kilpaili myös neljää lajia, mutta niin harvakseltaan, ettei ehtinyt kerätä elämänsä aikana riittävästi sijoituksia laatuarvosteluihin, vaikka kykyjä olisikin ollut. Sen suosikkilaji tuntui olevan kenttäratsastus, jossa se pärjäsi CIC1-tasolla hyvin. Lintuhämähäkki lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi jo vuonna 2003, mutta sillä on melko paljon tätä nuorempia varsoja, sillä siltä otettiin runsaasti pakasteita. Tällä hetkellä Lintuhämähäkillä on yli 30 varsaa, ja määrä saattaa kasvaa vielä muutamia vuosia. Lintuhämähäkki oli 153 cm korkea punaruunikko. Pääkallonopsajalka oli palkittu näyttelyhevonen ja kunnostautunut erityisesti este- ja kenttäratsastuksessa. Se periytti hyvää rakennetta ja hyppyihin vaadittavaa menevyyttä kaikille yhdeksälle varsalleenkin, jotka olivat kaikki oreja. Nopsan suurin kilpailusaavutus lienee kenttäratsastuksen cup-voitto CIC1-tasolla. Nopsa oli kovin kiltti 157 cm korkea raudikko. Vaaleanpunarautias Koijonpolun Hulda oli vain nippa nappa hevoskokoinen 148 sentin säkäkorkeudellaan, mutta sisua sillä oli. Se oli esteratsu, ja se itse koki, ettei mikään este ole sille liian suuri, liian pelottava tai liian vaikeassa kulmassa. Se hyppäsi mitä tahansa -- ainakin yritti. Valitettavasti pikkutamman ponnistusvoima riitti nippa nappa metriin ratana ratsastaja selässä. Vaikka Huldan olisi ajanut kaksimetriselle esteelle, se olisi silti yrittänyt, ja irtohypytyksessä se ylittikin kerran yksittäisen 120-senttisen esteen. Juhlittuna kisahevosena eläköidyttyään sai Hulda kaksi varsaakin: sekä orin että tamman. Vieteri oli 150 cm korkea vaaleanrautias ori, jota pidettiin kokoonsa nähden aivan valtavan hyvänä hyppääjänä. Sen lisäksi että se suoritti metrin radat virheettömästi, se myös teki niin tiukkoja kurveja ja pystyi hyppäämään niin mahdottomista kulmista, että välillä sitä pidettiin voittamattomana. Sittemmin ori loukkaantui kilpailuissa ja vetäytyi siitoseläkkeelle. Sillä ehdittiin astuttaa kuitenkin vain kuusi tammaa yhden kauden aikana ennen kuin päätettiin, että loukkaantunut jalka vaivaa sen elämää liikaa ja saa sen vihaiseksi, vaikka se muuten oli hienosti käsiteltävissä. Vieteri lopetettiin vain 9-vuotiaana. |
Joulukuu 2024
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo
Kyllä minä vain sanon, että Nipaan on mennyt tässä kuussa rahaa. Että sitä on palanut. Syykin on lisäksi sellainen, että elokuvahevosena Nipa voisi tienata uudella hienolla (kalliiksi käyvällä!!) taidollaan myntin jos toisenkin, jos käyttäisi voimiaan hyvään.
Ai että mitäkö se tekee? No se ontuu. Se ontuu tasan silloin, kun Reima kapuaa sen selkään, koska Reima tarkoittaa estetreenejä. Nipahan siis tykkää hypätä -- kuivalla säällä -- mutta kun nyt on loskaa ja roskaa ja sanonko mitä kaikkea niin että pihakenttä ihan litsahtelee. Reima on sitten tehnyt sen virheen, että on mennyt Nipalla pari kertaa ulkona, ja nyt hevonen ei sitten halua millään töihin.
Okei, mutta ensimmäisellä kerralla, kun en vielä tiennyt, mistä on kyse, meinasin saada sydänhalvauksen. Yksi tallin taitavimmista nuorista oreista oli ihan kolmijalkainen! Reima huusi apua sen vierellä, kun se, reppana, ei pystynyt edes kävelemään, kun takajalalle ei voinut varata oikeastaan yhtään! Sitten soitettiin heti lääkärille. Tehtiin koko joukko kalliita tutkimuksia. Mitään ei löytynyt, mutta illalla Nipa seisoi jo niin tukevasti, että aamulla sen uskalsi pakata autoon ja pitkälle matkalle kohti klinikkaa. Sielläkään se ei onneksi ontunut, mutta taas poltettiin rahaa ja tutkittiin tätä hyvin sairasta hevospoloista löytämättä mitään.
Säikähdin toisellakin kerralla, mutta kolmannella heräsivät epäilykset. Ontuminen alkoi joka ainoa kerta silloin, kun Reima ratsasti kentän portista sisään. Nipa ei ontunut Juhanin eikä Kajn kanssa kentällä, enkä minäkään tuntenut mitään outoa istuessani sen satulassa. Reima ratsasti tosi hyviä treenejä maneesissa ja pitkiä maastolenkkejäkin, ja molempien pitäisi olla mahdotonta, mikäli hevonen on täysin kolmijalkainen.
No joo. Voihan Nipalla aina olla jokin mysteerisairaus, joka oirii vain tietyssä maapallon ilmastollisessa kolkassa, eli meidän kentällä, ja silloinkin vain Reiman ollessa paikalla. Olemme kuitenkin päätyneet siihen selitykseen, että Nipa inhoaa edelleen rapaa, sillä olisi lahjoja elokuva-alalle ja minun kukkaroni on yli kymppitonnin keveämpi tämän vuoksi. Hieno homma. Ei taida Nipa saada montaa lahjaa Joulupukilta.
Marraskuu 2024
Kirjoittanut Kaj Erkinheimo
Iskä oli mokannut tänään työvuorolistat niin pahasti, että kun yksi tallityöntekijä jäi sairauslomalle, hänen oli soitettava minut hätiin, kun muutenkin mentiin alimiehityksillä. Reima ja Juhani huhkivat jo karsinoita iskän kanssa paikalle ilmestyessäni, joten iskä pisti minut kivempiin hommiin, kun tympeimmässä ei lisäkäsiä tarvittu. Viepä, Kaj, oritallin hevosia pihalle alta pois.
Niin minä vein, ja moni niistä oli vanhoja tuttuja, vaikka en enää sillä lailla olekaan mukana isän hevoshommissa. Yksi oli minulle ihan tuntematon, ja sen karsinan ovessa luki Nipa. Kiva nimi. Kuulosti pieneltä ja sievältä, vähän kipakalta ehkä. Nipa. Nipa-poika.
Nipa oli niitä heppoja, jotka tutkivat taskut ja kuuntelevat korvat hörössä kun höpisen niille omiani. Kun osa oreista oli lähdössä omin lupineen litomaan ja osa vaikutti muuten epävakailta, oli helppo tykästyä heti Nipaan, jolla ei ollut mikään kiire hakaan.
Päivällä jouduin tekemään sitä sun tätä hanttihommaa, mutta kun iltapäivä koitti ja liikuttaminen alkoi, hetken mielijohteesta sanoin vieväni Nipan sen tämänpäiväiselle maastolenkille. Reimahan siinä huokaili, että menee se käsihevosenakin, mutta Juhani huomautti, että maastoon ei ole menossa yhtäkään sellaista hevosta, jonka selästä sitä tohtisi taluttaa mukana. Niinpä pääsin.
Kun velipojat ja iskä huhkivat hiki hatussa kentällä ja maneesissa, minä siis vaeltelin maastossa Nipan kanssa. Se meni vanhasta muistista. Nipa haisteli kylmää tuulta pää pystyssä ja nyhti muutaman kerran ohimennen kuusenoksaa, ja minä mietin, miksiköhän luovuin aikoinaan hevosista kokonaan.
Kesäkuu 2024
Kirjoittanut Reima Erkinheimo (Oresama)
Tänään on toinen päivä kesäkuuta ja minulla ja Nipalla alkoivat tämän kuun koitokset Köningswaldessa. Sijoitus tuli: metrin korkuisilla esteillä olimme tällä kertaa viidensiä kolmestakymmenestä. Se on ihan kelpo sijoitus, mutta ei viitsi kauheasti juhlia. Kilpailut olivat pienet ja kanssakilpailijat tuttuja, niin että jännittämättä meni ja suoritus oli tasainen. Siksikään ei paljoa laseja nostella, että olemme täällä Köningswaldessa käytännössä koko kuukauden kilpailemassa ja valmistautumassa. Välillä teemme pari retkeä Ruuvallin tallille ja Yorca Warmbloodsin tiloihin. Ne ovat sellaisia irtokisoja toisin kuin Köningswalden tehokuukausi, mutta hyvää reissuharjoitusta. Nipalle tekee hyvää saada paaaaljon hyvää kokemusta kilpailuista niin, ettei kuitenkaan tarvi joka päivä silti reissata sinne sun tänne.
Samalla kun valmistaudun iltaisin seuraavan päivän kisoihin, minun hommani on rustata ensikuun kisailmoittautumisia. Suurimpaan osaan kisoista ilmoittaudutaan nykyään kuukautta aiemmin. Kilpailevia ratsukoita on vähän, joten ymmärtäähän sen: järjestäjä saa näin mahdollisuuden perua kilpailut ajoissa, jos käy huonosti osallistujien suhteen. Osallistujan kannalta se on hiukan huono juttu, koska aina voi käydä vaikka loukkaantuminen ennen kisaa ja sitten ovat osallistumisrahat mennyttä. Onneksi Nipan kanssa se huoli on paljon pienempi kuin monen muun hevosen kanssa, mutta ei tietenkään mikään ihan olematon. Nipa ei paljoa nimittäin riehu ja kohella yksinään. Nyt kun on jo oikeasti lämmin, se lähinnä lekottelee pitkän heinän viileydessä jossain varjossa, syö ja nauttii. Luulenpa, että se haaveilee laitumista. Erkinheimon kilpahevoset ovat laitumilla porrastetusti, eikä vielä ole Nipan vuoro!
Maaliskuu 2024
Kirjoittanut Juhani Erkinheimo (Oresama)
Tammikuun reissasin Nipan kanssa parilla viime aikoina tosi tutuksi käyneellä kisakentällä: Tigrishellirissä ja Myskedalissa. Se oli sellainen kevyt ja turvallinen alustus kilpahevosen elämään, kun itse pystyn olemaan ihan rauhallinen niin tutuissa paikoissa. Hyvä alku Nipalla sitten olikin ja ekat kouluratsastussijoitukset tienattiin. Ennen kaikkea Nipa ansaitsee kehuja rauhallisuudestaan! Vaikka se kotona osaa olla joskus nirppanokka ja näpäytellä, kisapaikalla se kyllä oli niin vieraskorea, että herätti ainoastaan positiivista huomiota.
Helmikuussa Nipa kilpaili esteitä Reiman kanssa, ja silloinkin sillä oli kevyt aloitus. Se jatkoi Tigrishellirin kisoissa, ja Reima sanoi, että kyllä siitä huomasi, että se tunsi jo paikan. Nipa oli kuulemma paljon rennompi alusta loppuun. Toisaalta sama rauhallisuus siirtyi myös Nipalle uusiin mutta Reimalle kovin tuttuihin talleihin, eli Haze Fieldille ja Syyn kartanolle. Joitain sijoituksia ratsukko sai, mutta sen tarkemmin en osaa kertoa, koska en ollut itse paikalla.
Tämä maaliskuu puolestaan on ollut taas minun ja Nipan ja kouluratojen kuukausi. Hevosen ekat kisat ovat aina niin jännittäviä, kun ei yhtään tiedä, miten se käyttäytyy ja toimii, mutta kun hevosensa tuntee, kilpailujen perässä reissaaminen on kivaa. Nyt pääsin Nipan kanssa siihen pisteeseen. Vietimme koko kuukauden Syyn kartanolla, joka on minulle melko vieras paikka, mutta Nipalle helmikuusta hyvin tuttu. Se oli siellä niin kuin kotonaan -- sekä hyvässä että pahassa. Se osasi toisaalta ottaa rennosti, mutta toisaalta taas sen kanssa joutui välillä keskustelemaan siitä, millaista on hyvä kilpahevosen käytös. No, eipä ainakaan kukaan enää erehtynyt luulemaan meidän Nipaa sellaiseksi arvokkaaksi ja hillityksi kilparatsuksi, jollainen se esitti olevansa vielä tammikuussa. Kisatuloksiin Nipan rentous ja rutiini kuitenkin vaikuttivat pelkästään positiivisesti, ja vaikka kisasimme vähän ja vain yhdessä paikassa, sijoituksia tuli hyvin.
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama