KRJ: 40kpl - ERJ: 41kpl - KERJ: 41kpl - VVJ: 40kpl
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
"Ei jumaliste..."
Niin Erkinheimon isäntä Joonas valitti hiljaisella, turhautuneella, melkein jo luovuttaneella kurkkuäänellään hieroen toisen käden etusormella ja peukalolla ohimoitaan, kun hänen kaikki kolme poikaansa esittelivät Samppaa hänelle ylpeinä yhteisestä ostoksestaan. Kuulemma sillä oli kiva suku. Kuulemma se oli jo kantakirjassa. Kuulemma se oli jo kisannut kenttää, eli eivätköhän esteet ja koulukin siinä sivussa menisi. Kuulemma se oli kymmenen, eli hevonen parhaassa iässä. Joonas oli heti haistanut, että siinä oli jokin vika, kun kaikki kuulosti liian hyvältä halpaan hintaan nähden. Ja niin oli ollutkin. Sampan nimi oli ollut Saapasjalkakäärme. Jumaliste Saapasjalkakäärme.
"Miksei meillä voi olla mitää normaalin nimisiä hevosia?" Joonas oli vielä uikuttanut ennen kuin oli kääntänyt selkänsä leveästi hymyileville aikuisille pojilleen ja ystävälliselle suomenhevoselle niiden keskellä.
Se oli kuitenkin ainoa kerta, jolloin Joonas on Sampasta valittanut. Nopeasti siitä tuli kaikkien, myös isännän suosikki. Miksei olisi tullut? Samppa kotiutui nimittäin nopeasti ja ensimmäisten päivien esiintymisten jälkeen osoittautui mahtavaksi, työteliääksi hevoseksi.
Samppaa on kiva hoitaa sekä kotona että häthätää kisapaikalla. Se on sellainen paikallaan seisova tapaus, joka ei kuitenkaan nuku tai masentele, vaan seuraa ympäristöään. Joskus se Samppakin kauniille tammoille huutelee, joten vaikka se yleensä on tyynni tapaus, ei sitä lasten poniksi anneta hoitohevosleikkeihin. Sitä paitsi vaikka se ei pullistele, vaatii sen satuloiminen kuitenkin vähän pituutta hoitajalta. Aikuiset, eläinlääkäri mukaanlukien, tapaavat aina kehua Sampan käytöstä hoidettaessa.
Vaikka tämä ori onkin mukava hoitoheppa, ratsuna se on vielä miljoona kertaa mukavampi. Sampalla on nimittäin korkea työmoraali ja se marssii koulukentillä sekä kotona että tapahtumissa niin ponnekkaasti, että ihan Erkinheimot riitelevät sen ratsastusvuoroista. Kun Sampalla treenaa, tuntuu kuin olisi maailman paras ratsastaja: niin hyvin se apuihin vastaa ja niin auliisti se yrittää epäselvät avut arvata! Sampan paras ja huonoin puoli on, ettei se vaadi ratsastajaltaan mitään kummempaa. Helpostihan siinä taidot ruostuisivat, jos Samppa olisi ainoana hevosena.
Esteratsuna meidän Samppa on tasainen ja rohkea. Se hyppää poikkeuksetta, vaikka lähestyminen menisikin plörinäksi. Läpinäkymättömät esteet, kuten muuri, tapaavat kuitenkin jännittää sitä niin, että ilman kunnon rohkaisua se hidastelee lähestyessään ja hyppää aivan liian korkealta ettei vahingossakaan osuisi. Reipas ja Sampan mielestä luotettava ratsastaja saa sen kuitenkin menemään rauhallisemmin ylitse.
Maastossa Samppa ei muuta pelkää kuin Autereen perheen räksyttävää kuuden chihuahuan laumaa. Mikään muu ei saa sitä tolaltaan: ei puusilta, virtaava vesi, lentoon tööttäävä fasaani tai Sissalan ajokoirakennelin karkulainen. Vain Autereen chihuahuat. Toisaalta kun ne tulevat, sitten mennäänkin ja lujaa -- ja ihan kotiin asti, oli matkaa sitten kilometri tai kolmekymmentä!
i. Saapasjalkakissa prt, 163cm, evm. |
ii. Saapaskulkuri rn, 163cm, evm. |
iii. Yksinäinen Kulkuri m, 165cm |
iie. Korkkarit Kattoon prn, 160cm | ||
ie.Piimäharja vkko, 159cm |
iei. Harjun Hurja prt, 158cm | |
iee. Piimäpiirto vkko, 161cm | ||
e. Sukkanauhakäärme tprt, 155cm, evm. |
ei. Härmän Haisuli tprt, 158cm |
eii. Härmän Rubert vprt, 159cm |
eie. Pikku Myy prt, 149cm | ||
ee. Sukkanauhahurmaaja hrt, 151cm |
eei. Hellehuokaus htrt, 153cm | |
eee. Sukkanauhasurmaaja rt, 148cm |
Isän puolen sukuSampan isä on huikea neljän lajin kilpuri, mutta epäsuosittu siitosori. |
Emän puolen sukuSampan emä on tulinen ja sporttinen estetamma, joka rakastaa vauhtia. |
Samppa on tullut kovasti isäänsä Saapasjalkakissaan, joka on samanlainen punarautias ori kuin Samppakin: vähän korkeampi vain 163-senttisenä. Saapasjalkakissa on myös samanlainen monitaituri kuin Samppa ja kilpailee neljää lajia. Luonteeltaan ori on mukava ja tasainen käsiteltävä: ei mikään Don Quijote sen paremmin kuin Gigolokaan. Valitettavasti virtuaalimaailmassa neljän lajin laatispalkinnot ja mukava luonne eivät tammanomistajien huomion saamiseksi aina riitä, joten Saapasjalkakissalla on vain yksi jälkeläinen: Samppa. Saapaskulkuri on 163 cm korkea ruunikko ori. Sen ykköslajeja ovat kenttä- ja esteratsastus, mikä sopii sen virkeälle ja menevälle luonteelle erinomaisesti. Keskittymistä ja tiettyä pikkutarkkuutta eri tavalla vaativa kouluratsastus ei Kulkuria kiinnosta yhtä paljoa ja se onkin jäänyt suorittamaan helppoja luokkia. Kulkurilla on kolme orivarsaa ja yksi tammavarsa, joista kaksi kilpahevoseksi päätynyttä suorittavat kuitenkin koulua yhtä varmasti kuin esteitäkin. |
Tummanpunarautias ja kevys 155 cm korkea Sukkanauhakäärme on tulinen luonteeltaan ja sporttinen mieleltään. Suomenhevosen rajoissa ei ole estettä, jota se ei ylittäisi, kun sille päälle sattuu. Kotona se menee oikeassa mielentilassa 120-senttisiä, mutta kilpailuissa sen maksimitasona on pidetty 100 cm esteitä, koska kisoissa muuttuvia elementtejä on niin paljon. Kouluun Namun hermo ei ole koskaan riittänyt, ja rämmittyään pari kertaa sijoitukselle helpossa B:ssä se keskittyi vain esteratsastukseen. Namun kisaura jatkuu edelleen Seinäjoelta käsin, eikä sillä aiota tehdä Sampan lisäksi muita varsoja. Härmän Haisulilla ei ole järin mairitteleva nimi. Se on peruja sen varsa-ajoilta, kun sen emäntä sanoi sitä hellitellen Haisuliksi. Sittemmin varsasta kasvoi äärimmäisen komea ja tasapainoinen 158-senttinen tummanpunarautias ori, jota nimi ei pukenut enää ollenkaan. Haisuli se jo kuitenkin oli, ja Haisulina se kilpaili neljää lajia ja saavutti näyttelyistä kaikki arvonimet, joita suomenhevosori voi saavuttaa. Palkittuna ja juhlittuna sitä käytettiin vanhoilla päivillään myös jalostukseen ahkerasti. Härmän Haisulin epäsopiva nimi ikuistuikin yhteensä yhdeksäntoista varsan sukutauluun -- ja näistä yhdeksästä neljä on vieläpä jo jatkanut sukuaan! |
Helmikuu 2023
Kirjoittanut Reima Erkinheimo (Oresama)
Sampallahan on kisattu melko rauhalliseen tahtiin virtuaalihevoseksi ja aina pelkkiä pikkukisoja. Edellisessä kuussa otin aikamoisen riskin ja lähdettiin ensimmäistä kertaa oikein isoihin kisoihin: KERJ-Cuppiin. Kylmiltään ei sinne menty, vaan alla on koko kuukauden verran hirveän hyvää kisatekemistä meidän molempien osalta. Menestystä on tullut alle, hyvä pöhinä on ollut päällä.
Cupissa Samppa tuntui hyvältä jo lämmittelystä asti. Se oli vireä, muttei vauhko. Välillä keskittyminen herpaantui, mutta kun päästiin ratsastamaan radalle, se aina palautui. Koulurata tuntui taas kerran tahmeimmalta suoritettavalta, mutta se voi johtua ainakin osittain siitä, etten itse niin pidä kouluratsastuksesta. Esteet menivät hyvin, mutta muutaman kerran Samppa pääsi ryntäämään lähestymisen, kun oli niin intoa täynnä. Maastoesteillä poika sitten oikein loisti, ja tuntui kuin olisimme vain pitämässä hauskaa!
Kirkkainta mitalia, sinivalkoisinta ruusuketta, komeinta seppelettä ei minun eikä ratsuni kaulalle tällä ensimmäisellä kerrallamme asetettu, mutta vähemmän arvokas ruusuke jäi silti kotiin viemisiksi. Päälimmäisenä mielessä ei kuitenkaan ole se ruusuke, vaan maastoesterata. Ai jehna, miten kiva se oli, ja miten pieneen tilaan oli saatu puristettua vaihtelevuutta. Melko tasaisesta alueesta oli kyllä otettu kaikki irti, ja minä ja Samppa nautimme tekemisestä ihan täysillä!
Ehkä joskus vielä uudestaan!
Tammikuu 2023
Kirjoittanut Juhani Erkinheimo (Oresama)
On se jumaliste!! Kuinka monta päivää vuoden vaihtumiseen pitää oikein varautua hä? Raketteja saa ampua 31.12.-1.1. kello 18-2, ei yhtään enempää. Ja silti meillä on Sampan kanssa sattunut useampi vaaratilanne. Antakaapa, kun kerron!
Joulukuun 28. päivä oli ensimmäinen, kun meinasimme saada sydänkohtauksen raketeista. Tai siis minä meinasin. Ratsastelin peltojen välistä Kivisaaren talon kohdalla, kun yhtäkkiä Kivisaaressa joku päätti laukaista sellaisen ison raketin, joka ujeltaa taivaalle ja poksahtaa sitten. Jo kun ujellus kuului, takerruin Sampan harjaan ja päätin pitää kiinni. Samalla valmistauduin jo putoamiseenkin. Silmäilin lunta, joka oli pehmeää, ja hetken kaikki tuntui hidastetulta. Sitten... Ei mitään. Samppa säpsähti, kun pamahti, ja vahtasi rakettia hölmönä. Annoin sen katsoa rauhassa ennen kuin pyysin liikkeelle lähtemistä. Hetken se sitten puuskutteli (ja pelkäsi varmaan enemmän minun sydämeni poukkoilua kuin rakettia), mutta asettui aika nopeasti.
Seuraavan kerran räjähti heti seuraavana päivänä. Tällä kertaa päättivät Kivimäet ampua jotain, kun menin ohitse ja vieläpä läheltä. Silloin en saanut ujelluksesta ennakkovaroitusta, kun ilotulite oli sellainen paksu maasta ampuva pänikkä. Samppahan huomasi sen heti ja päästeli muutamia pukkeja. Hevoseni tasaantui yllättävän nopeasti, kun vain huomasi, mistä ääni ja valo olivat peräisin. Minä puolestani en tasaantunut, vaan huusin Kivimäen Ismolle niin, että isääkin hävetti, kun myöhemmin kerroin kotona.
Vuoden toiseksiviimeisenä päivänä en uskaltanut ratsastaa. Viimeisenä laitettiin hevoset ulos. Isä on sitä mieltä, että hevoset pelkäävät vähemmän, kun näkevät, mistä äänet tulevat. Eikä meilläpäin paljoa edes pommitella. Tälläkin kertaa itse vuodenvaihde sujui rauhallisesti.
Joka tapauksessa kirjoitin ennen vuodenvaihdetta sattuneista pommitteluista Facebookkiin. Arvatkaa, mikä oli Puskaradion yleinen mielipide? No tietenkin että pojat on poikia, ei niitä voi estää ampumasta vähäsen. Ja että pidä se Samppasi aitauksessa: eikö se nyt riitä, että saa kentällä ratsastaa. Ai että tekee mieli raivota netissä.
Kesäkuu 2022
Kirjoittanut Juhani Erkinheimo (Oresama)
Juhani ja Samppa, Reima ja Pöyröö sekä Kaj ja Vanamo olivat kisamatkalla Lapissa ja kävivät juhannusmaastossa Valokylässä.
Meillä oli Sampan kanssa hieno juhannus: semmoinen pikkuinen ratsastuslenkki Lapin yössä. Siellä sai poka rauhassa käveleskellä ja ravailla, ja yö oli yhtä valkea kuin päiväkin. Meillä oli tehtävänä kerätä kukkia samalla, ja kun en satulatta viitsinyt yhtenään jalkautua, niin nypin korkeimpia kukkia mennessäni samalla kun Samppa nyppi mennessään ruokaa polun reunoilta. En kieltänyt sitä, kun minunkaan touhuni eivät haitanneet sitä.
Oli rauhallista. Tai no. Olisi ollut tosi rauhallista ilman Reimaa ja Pöyröötä. Reimalla on tarve koko ajan aktiivisesti tehdä jotain: vaikka kokeilla, kuka on ekana siellä-ja-siellä jos otetaan laukkakisa. Minä, Juhani 39 vuotta, jouduin soittamaan isälle, että soittaa Reimalle, että on kunnolla. Siitä eteenpäin sain nauttia taas Sampan tasaisesta taivalluksesta kaikessa rauhassa.
Ratsastus huipentui kokolle. Siitä tuli mieleen lapsuuden noitasadut. Lähestyin kokkoa hevoseni kanssa ja katselin sitä sen pystyjen korvien välistä. Samppa näytti taianomaiselta. Se oli kuin intiaanin villihevonen, joka oli pyydystetty preerialta ruokatulien loimotukseen, ja joka oli yhä sisimmältään villi ja tulinen. Olisin viihtynyt kokolla vaikka viisi tuntia.
Lopulta oli aika kuitenkin palata. Kokko alkoi sammua, ja kun käänsimme sille selkämme, Samppa ei ollut enää villihevonen. Se oli tavallinen pohjalainen suomenratsu karkeine harjoineen ja lempeine peuransilmineen. Silittelin sen kaulaa ratsastellessani. Se oli toden totta mukava heppa ja hyvä kaveri.
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama