otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Sacramento II RR VH17-031-0267 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Oresama, Yorca
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus, väri: 171cm, hopeanmusta Koulutustaso: VaB, 150cm, CIC3
Syntynyt: 10.11.-16 (20v) Meriitit: YLA1, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I




© Yorca


Kun Sakua suunniteltiin ja odotettiin, toivottiin Yorcaan syntyväksi varsaa, joka olisi mahdollisimman täydellinen kopio isästään. Sillä saisi olla sama väri, ryhti ja olemus, ja ennen kaikkea sama kiltti mutta niin kovin iloinen luonne. Varsa saisi olla terve, mieluiten ori, ja isona siitä tulisi toivottavasti isänsä ja isoisänsä veroinen mestari. Kun varsa lopulta syntyi, se oli täydellinen! Se oli utelias ja ystävällinen, ja uhmaikäisenäkin hienosti kaikkien käsiteltävissä. Kun siitä vielä koulutettiin taitava ratsu, alkoi se olla niin mahdottoman upea, että aurinko muutti rataansa voidakseen kiertää sen ympärillä.

Saku on kaikkien kaveri. Kun sitä harjailee, voi rentoutua täysin ja nauttia hevosen kanssa olemisesta. Sakukin rentoutuu ja nauttii ihmisseurasta. Sen suosikkeja ovat ihmiset, jotka viitsivät jutustella sille. Se kääntää korvansa ihmisäänen suuntaan, ja jos ääni on ystävällinen, se liittyy keskusteluun nyökytellen ja hörähdellen. Satula on helppo saada orin korkeaan selkään, sillä se seisoo aina rauhallisesti paikoillaan, eikä se pullistele satulavyötä kiristettäessä. Kuolaimet se poimii hoitajan kädestä varovaisesti ja odottaa, kun hoitaja kiinnittää rauhallisesti suitsien remmit. Jos Sakun kanssa on kovakourainen suitsittaessa, se kuitenkin viskoo päätään ja tekee suitsimisesta mahdotonta: sillä on tavattoman herkkä suu ja pää.

Kouluratsastus sopii Sakulle hyvin: se on tottelevainen, energinen ja näyttäväliikkeinen. Se on niin kiltti ja vastaa apuihin niin tarkasti, että working equitation olisi varmasti sen ykköslaji, jos sellainen olisi vähän yleisempää Suomessa. Rohkeakin Saku nimittäin on, eikä epäröi toteuttaa ratsastajan kummallisimpiakin toiveita. Toisaalta ori on nähty ylitottelevaisuutensa vuoksi vääntäytyvän vaikka minkälaisille mutkille, kun se on yrittänyt toteuttaa heikon ratsastajan käskyjä liian kirjaimellisesti. Vaikka Saku tottelisi vaikka pikkulapsia, on sillä koulua mentävä aina aikuisen, jotta liikkeet näyttäisivät siltä miltä pitää.

Esteratsuna tämä poika ponnistaa ja pitkälle. Sen tekniikka ei ole mikään helmi, niin on moni valmentaja sanonut, mutta silti ori kimpoaa yli korkeidenkin esteiden silkalla voimalla ja päättäväisyydellä. Saku tuntuu nauttivan erityisesti pituusesteistä, kuten okserista ja sianselästä, sekä muurista. Niille se kirmaa korvat pystyssä, ja varsinkin suoritusta katselevat pikkulapset sanovat hepan hymyilevän, kun he katselevat Sakua hyppäämässä. Taitavalla ratsastajalla Sakun meno näyttääkin vaivattomalta, vaikka hypyt ovatkin hieman töksähtäviä. Salaisuus on ratsastajan herkät kädet. Jos ohjia pitelee hyvin varovaisesti, Saku on varma hyppääjä. Jos orin suussa on yhtään liikaa painetta, se kieltää esteellä ja kiukuttelee, sillä se on herkkä suustaan.

Saku maastoilee paljon. Se tykkää maastoesteistä ja on varma hyppääjä, mutta mieluiten se tekee pitkiä ja rauhallisia vaelluksia. Lapset ottavat välillä Sakun maastoon poniensa seuraksi, ja se onkin aika näky! Siellä menee suuri, hopeanmusta, voittamaton, mahtava Saku pää matalalla mahdollisimman hidasta ravia, jotta se olisi samankokoinen ja menisi samaa vauhtia kuin shetlanninponiystävänsä.

Vapaa-aikanaan Saku toimii virtuaalisen Seinäjoen vanhainkoti Venlan kummihevosena. Noin kerran kahdessa viikossa se ajelee ilahduttamaan vanhuksia. Kummitapaamisessa Saku on aina kiltti ja syö varovaisesti ja kohteliaasti kaikki vanhusten tarjoamat porkkanat ja leivänpalat. Se seuraa kiltisti pyörätuolissa istuvaa Eira-nimistä rouvaa, joka haluaa aina taluttaa oria tuolistaan käsin pienen lenkin. Vaikka Yorcassa ollaan Sakusta ylpeitä aina ja etenkin kilpailuissa, pidetään kummihevosena olemista sen ehdottomasti suurimpana ja kauneimpana saavutuksena.



Southern Sacramento RR
fwb, 171cm
KTK-III, YLA3, ERJ-III, KRJ-I, KERJ-II
VIP Mva Fn PP MVA Sacrament
fwb, 174cm
KTK-II, YLA1, ERJ-II
Whirlaway
fwb, 175cm, evm
Scarlett
fwb, 168cm, evm
Southern Show
fwb, 170cm
YLA1, ERJ-I, KRJ-III, KERJ-II
Hallucination
fwb, 175cm evm
Stolen Tomorrow
fwb, 174cm, evm
Mayan Reason RR
fwb, 169cm
YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-III
Red Reason
fwb, 167cm
YLA1, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II
Evil Reasons
fwb, 170cm, evm
Sparkling Red
fwb, 163cm, evm
Maya Queen
fwb, 169cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III
Summer Special
fwb, 169cm, evm
Myan Magic
fwb, 165cm, evm

Southern Sacramento RR on Yorcassa syntynyt komea hopeanmusta puoliveriori, jolle on siunaantunut sekä kokoa että näköä. 171 cm korkea "Ami" on todella kiltti ja taitava kolmen lajin jo eläköitynyt kilparatsu. Hevoselta luonnistuu este-, koulu- ja kenttäratsastus. Kilpauransa jälkeen hevosesta on tullut jalostusori ja tällä hetkellä sillä on kaksi varsaa.

Sacrament Hilla Väistön kasvattama, Mel Serenin omistama ja kouluttama hopeanmusta 174cm korkea ori. Ori on tehnyt hienon uran 160cm korkeilla esteradoilla ja saanut uran päätyttyä palkinnoksi elämäntyöstään laatuarvostelupalkinnot YLA1 ja ERJ-II. Myös näyttelyissä tämä voimakastahtoinen urho on hurmannut tuomarin toisensa jälkeen ja saanut arvonimiä siltäkin suunnalta. "Saku" on kantakirjattu kakkospalkinnolla.
Whirlaway oli hopeanmusta 175cm korkea komea esteratsu. Se menestyi hienosti 160cm luokissa aloittaen kilpailemisen jo hyvin nuorena. Luonteeltaan ratsu oli vähän vaikeasti pideltävissä, mutta koska se oli kyvykäs, siitä tuli lopulta maltillisesti käytetty jalostusori.
168-senttinen Scarlett oli kaunis musta läsipäinen ratsu. Luonteeltaan tamma oli innokas ja ahkera ratsu. Siitä yritettiin saada aikaan menestyvä kouluratsu, mutta melko alussa huomattiin tamman olevan enemmänkin estepuolen hevonen. Scarletin omistaja möi tamman takaisin sen esteratsastuspainotteiselle kasvattajalle, ja niin tämä hieno hevonen sai menestyä kutsumusammatissaan, esteratsuna.

Southern Show on Auli Komulaisen kasvattama moka. Moka se on siksi, että tamma oli harkitsematon varsa, kun Komulainen halusi leikkiä kasvattajaa. Todettuaan, ettei ensihevosen omistajasta vielä ole varsaa kouluttamaan, Komulainen luojan kiitos päätti myydä varsan Yorcaan suoraan emän alta. Yorcassa tamma sitten koulutettiin ja siitä tuli keskitasoinen kilpahevonen estepuolelle. Silloin tällöin kiltti "Sonja" starttaili myös kenttä- ja kouluratsastuskisoissa. Tamma on saanut muutamia varsoja elämänsä aikana, ja suurin osa niistä on päätynyt harrasteratsuiksi.
Hallucination on 175cm korkea lihaksikas ori, jolla on sydän paikallaan. Tällä mustalla ratsulla olisi ollut huhujen mukaan taipumuksia esteratsastukseen ihan kovatasoisiin luokkiin asti, mutta omistaja Seija Kyrö piti orin lähinnä kotona. Sen ryhdikäs ulkomuoto kuitenkin herätti tammanomistajien huomion, joten hevonen sai muutamia varsoja elämänsä aikana. Suurin osa niistä päätyi harrasteratsuiksi. Hallucination itse hyppäsi vaatimattomat 120cm ratana harrastuksenaan ja leikki satunnaisesti sunnuntaikouluratsuakin muutamissa helpoissa luokissa.
Stolen Tomorrow oli Auli Komulaisen ensimmäinen oma hevonen. Tämä 174cm korkea rautias läsipää oli luonteeltaan oikein kiltti ja hyvin se oli koulutettukin. Komulainen kilpaili hevosellaan vähän joka lajia menestyen yllättävän hyvin este- ja kouluratsastuksessa. Nuori ja harkitsematon Komulainen astutti kiltin tammansa lähialueen komeimmalla orilla, eikä osannutkaan kouluttaa varsaa. Varsa myytiin Yorcaan emän alta ja sai hyvän koulutuksen, ja Stolen Tomorrow jäi Komulaiselle opettamaan emännälleen hieman lisää hevosista estääkseen seuraavan varsakatastrofin.

Mayan Reason RR on Yorcan kasvattama, omistama ja kilpailema ruunikko suomenpuoliveritamma. Tämä reipas 169 cm korkea kaunotar toimi ensimmäiset kilpakautensa yksinomaan kenttäratsuna ja menestyi hyvin. Kun voittojen puolesta oli aika eläköityä, ei ikä vielä painanut "Annaa", joten se jatkoi kilparatsuna este- ja koulukentillä menestyen hyvin myös näissä lajeissa. Annasta suunniteltiin siitostammaa kilpauran jälkeen, mutta ainakin tällä hetkellä sillä on vain yksi varsa, sillä tammalla on tiinehtymisongelmia.

Red Reason on Yorcan omistama, Tiina Nurmen kasvattama 167cm korkea raudikko. Se on kenttäpainotteinen ja menestynyt vahvasti heti nelivuotiaana uransa aloitettuaan. Vanhemmiten kisasuoritukset paranivat entisestään, ja nykyään ori on valmis laatuarvosteluihin. Luonteeltaan Red Reason on pohjimmiltaan hellä ja pehmeä, vaikka aluksi esittääkin kovin torjuvaa ja vaikeaa. Hevonen on nykyään Yorcan parhaita siitosoriita.
Evil Reasons oli 170cm korkea punaraudikko kenttäratsu. Se kilpaili menestyksekkäästi tasolla CCI/CIC4. Oria ei viety laatuarvosteluihin asti, koska isäntä katsoi sen turhaksi, mutta kantakirjattu tämä komea ratsu oli ykköspalkinnolle. Evil Reasons oli hieman raisunluonteinen ori, mutta ei sen annettu käsittelijöidensä silmille kuitenkaan hyppiä. Siitosorin urallaan se sai kaksikymmentäkolme varsaa, joista seitsemäntoista oli oreja. Evil Reasons periytti punertavaa värinsä kaikille jälkeläisilleen.
163 senttiä yhtä punasävyistä raudikkodiivaa, mitäs se sellainen on? Jokainen suomenpuoliverikasvattaja tietää kyseessä olevan Sparkling Redin, loistavasukuisen siitostamman, emänsä ainoan jälkeläisen. Tamman ei olisi tarvinnut tehdä mitään ollakseen uskomattoman arvokas siitostamma, mutta sepä loisti pitkin Suomea, Ruotsia ja Tanskaa hypäten ensin Suomen ja sitten Ruotsin maajoukkueessa kansainvälisissä kisoissa. Mestaruutta se ei voittanut, mutta hopea ei ollut häpeä. Sisukas ja kipakka Sparkling Red on tänäkin päivänä Lapissa Suomen kuuluisimpana siitostammana, ja on tällä hetkellä neljän varsan emä.

Maya Queen on Yorcan ensimmäisiä siitostammoja ja todellinen halinalle. Se lähti kasvattajaltaan Lehtosen tallista vastavieroitettuna maailmaa valloittamaan. Ja saman tien se onnistuikin. Ensimmäisellä kisakaudellaan se tienasi jo yli viisitoista sijoitusta ansioluetteloonsa, ja jatkoi samaan malliin vaihtelevassa tahdissa. Kokopäiväiseksi siitostammaksi hevonen siirtyi kilpailtuaan itsensä laatisvalmiiksi. Rentoa siitostamman elämää se viettää vieläkin Yorcan mailla, ja on pysynyt terveenä koko elämänsä Maya Queen on 169cm korkea ruunikko.
Vaikka Summer Special olikin aivan tavallisen näköinen ruunikko, loisti se kenttäradoilla niin, että moni tuli kisoja katselemaan vain sen menoa katsellakseen. Harva hevonen on niin mielettömän onnellinen työssään. Hyvän asennoitumisen, hienot kyvyt ja nöyrän luonteen kun valmentaja Irja Komulainen yhdisti hyvin suunniteltuun treeniin, oli menestys taattua. Aivan vaikeimmilla radoilla hypännyt ori saavutti palkinnon laatuarvostelusta ja sai kuusi hopeaa ja kolme kultamitalia kansainvälisistä kilpailuista. Siitosorina 169-senttinen Summer Special oli suosittu. Vuonna 2012 syntyi viimeinen sen varsoista ennen eläkepäiviä, ja varsa oli järjestyksessä kahdeksaskymmenestoinen.
Kaunis ja sopusuhtainen ruunikko Mayan Magic ansaitsi kantakirjan kakkospalkinnon ja kenttälaatuarvostelusta myös palkinnon. Tamma oli yleispainotteinen, mutta eniten kenttäpuolella starttaillut, 165cm korkea ja sisukas luonteeltaan. Se kasvoi ja eli koko elämänsä Hanna-Leena Lehtosen kuuluisan siittolan omistuksessa, mutta kuusi- ja seitsenvuotiskautensa tamma kilpaili Ruotsissa. Puoli vuotta yhdeksänvuotiaana se oli myös Tanskassa, mutta starttaili siellä vain harvakseltaan. Kisaeläkkeellä Mayan Magic oli itsestäänselvästi arvokas siitostamma, jota astutettiin muutaman varsan ajan tiuhasti.



PKK 15.09.2019 Järnby - EO-sert (tuom. Elisa)
PKK 30.09.2019 Eelinniemi - EO-sert (tuom. Jutta)
PKK 01.11.2019 Saariston hevosopisto - EO-sert (tuom. Elisa)

Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
26.11.-16 Old School Sporthorses KRJ/VaB 4/22
14.12.-16 Ventos KRJ/VaB 3/40
15.12.-16 Ventos KRJ/VaB 2/40
17.02.-17 Kelokorpi KRJ/VaB 6/50
21.02.-17 Kelokorpi KRJ/VaB 1/50
04.03.-17 Priton KERJ/CIC3 4/23
05.03.-17 Priton KERJ/CIC3 4/23
05.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 5/30
06.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 3/30
06.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 4/40
07.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 6/40
07.03.-17 Eelinniemi KRJ/HeA 4/30
08.03.-17 Latokartano KRJ/HeA 2/30
08.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 1/40
08.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 4/30
09.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 3/30
10.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 1/30
11.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 1/34
12.03.-17 Fiktio KRJ/HeA 4/40
12.03.-17 Fiktio KRJ/VaB 6/40
13.03.-17 Latokartano KRJ/HeA 3/30
13.03.-17 Latokartano KRJ/HeA 5/30
13.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 5/40
13.03.-17 Teilikorpi KRJ/VaB 1/50
13.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 4/34
14.03.-17 Teilikorpi KRJ/VaB 6/50
14.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 3/30
15.03.-17 Teilikorpi KRJ/VaB 5/50
15.03.-17 Latokartano KRJ/HeA 2/30
15.03.-17 Fiktio KRJ/VaB 6/40
16.03.-17 Fiktio KRJ/HeA 6/40
16.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 4/40
17.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 4/40
17.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 2/30
17.03.-17 Fiktio KRJ/HeA 5/40
18.03.-17 Fiktio KRJ/VaB 4/40
18.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 5/30
18.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 3/40
18.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 1/30
19.03.-17 Fiktio KRJ/VaB 6/40
20.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 2/34
22.03.-17 Fiktio KRJ/HeA 2/40
22.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 4/30
24.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 5/30
27.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 4/30
27.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 1/30
28.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 1/34
28.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 1/30
29.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 5/30
30.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 3/30
30.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 2/30
30.03.-17 Fiktio KRJ/VaB 6/40
12.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 4/30
14.05.-17 Vinkavuo KERJ/CIC3 3/30
16.05.-17 Silver Hoof ERJ/150cm 3/27
17.05.-17 KK Chermia ERJ/150cm 2/25
18.05.-17 KK Chermia ERJ/150cm 2/25
18.05.-17 Vinkavuo KERJ/CIC3 3/30
19.05.-17 KK Chermia ERJ/150cm 4/25
19.05.-17 Silver Hoof ERJ/150cm 5/27
25.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 3/30
26.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 4/30
26.05.-17 Vinkavuo KERJ/CIC3 4/30
27.05.-17 Yateley ERJ/150cm 5/27
28.05.-17 Vinkavuo KERJ/CIC3 5/30
29.05.-17 Vinkavuo KERJ/CIC3 3/30
30.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 2/30
01.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 1/30
03.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 2/30
03.06.-17 KK Chermia KERJ/CIC3 1/11
06.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 5/30
06.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 4/30
06.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 3/30
07.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 2/30
08.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 4/30
10.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 5/30
10.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 1/30
15.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 5/30
16.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 2/30
17.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 1/30
19.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 4/30
22.06.-17 Delicate KERJ/CIC3 2/30
24.06.-17 Satulinna KERJ/CIC3 2/30
25.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 4/30
30.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC3 4/30
30.06.-17 Helmwald ERJ/150cm 1/34
03.06.-17 Helmwald ERJ/150cm 3/34
20.06.-17 Helmwald ERJ/150cm 1/34
30.06.-17 Kuuralehto ERJ/140cm, ERJ-Cup 3/68
13.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 2/13
16.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 2/19
17.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 1/13
18.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 1/13
19.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/13
21.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 1/19
22.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 1/19
23.07.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 4/19
26.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 1/13
30.07.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/13
15.08.-17 KK Chermia ERJ/150cm 1/18
19.08.-17 KK Chermia ERJ/150cm 3/18
20.08.-17 KK Chermia ERJ/150cm 1/18
22.08.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 5/26
26.08.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 3/26
29.08.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 5/26
30.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC3 3/15
02.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 3/26
04.09.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 4/30
06.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 2/26
12.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 4/26
12.09.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 2/30
13.09.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 2/30
14.09.-17 Ros Cirein ERJ/150cm 3/30
22.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 3/26
24.09.-17 Yorca WBs ERJ/150cm 5/26
29.11.-17 Harmony ERJ/150cm 1/30
02.11.-17 Harmony ERJ/150cm 2/30
04.11.-17 Harmony ERJ/150cm 4/30
03.02.-18 Everholt ERJ/150cm 3/30
06.02.-18 Everholt ERJ/150cm 4/30
07.02.-18 Everholt ERJ/150cm 2/30
08.02.-18 Everholt ERJ/150cm 1/30
14.02.-18 Everholt ERJ/150cm 2/30
18.02.-18 Everholt ERJ/150cm 4/30
19.02.-18 Everholt ERJ/150cm 4/30
19.02.-18 Everholt ERJ/150cm 2/30



Lokakuu 2019
Hyvää ja Tyydyttävää on puskenut näyttelyistä. Muuta emme ole oikeastaan kisanneet, koska Saku on jo aika valmis, ja koska olen tosi innoissani sen viimekuisesta ensimmäisestä EO-sertistä. Olin varma, että menestys jäisi siihen, mutta lisäkommenttien toivossa kiersimme aina vain uusia näyttelyitä. Sitä paitsi Saku tykkäsi olla kehässä. Tykkäsi esiintyä. Eihän meitä nyt tietenkään palkittaisi uudelleen, mutta...
Mutta sitten palkittiinkin. Eelinniemessä käteeni ojennettiin sekä minun että Sakun elämän toinen EO-sertiä symboloiva ruusuke. Hetken jo meinasin antaa sen takaisin, koska ajattelin, että virhehän tässä täytyy olla. Sakun nimi todistuksessa kuitenkin oli, ja ruusukkeen takanakin.
Saatan olla tottunut voittamaan Sakun kanssa -- olemmehan kilpailleet monissa lajeissa huipulla. Uskon, että tähän ei kuitenkaan milloinkaan totu. Vaikka kyseessä oli vain yksi näyttelyserti, minulle se on tähän asti hienoin palkinto vuosien mittaisesta kasvatustyöstä ja voittaa hienoudessaan kaikki laatuarvostelupalkinnotkin!

Syyskuu 2019
Onhan se hieno tunne. Ensimmäinen EO-serti. En minä sitä voi kieltää. Kun se on saavutettu ekaa kertaa täysin itse kasvatetulla ja lihaskuntoon saatetulla (eli itse piirretyllä) hevosella, se tuntuu vielä miljoona kertaa hienommalta kuin muiden treenaamilla (tilauskuvallisilla tai valmislinellisillä) kuvilla saavutettu EO-serti. Saku ei itse meriiteistä perusta, eikä sen arvo minunkaan silmissäni serteistä riipu, mutta onhan se nyt upeaa omin käsin työstää jotain ja saada siitä tunnustus. Vaikka tietenkin hevonen tässä eniten vaikuttaa. Onhan Saku upea.
Sen näyttelyuralla on kuitenkin vielä parannettavaa (uudelleenpiirrettävää). Näyttelyissä se saa kritiikkiä takaosastaan. Sen lanne vaikuttaa heikolta ja lautanen lyhyeltä. On hyvä, että saamme palautetta, jotta tiedämme mitä treenata ratsain (piirtäen). Oma silmäni vielä ohittaa herkästi virheet ja näkee vain sen, mikä on onnistunutta! Ja onnistunutta on paljon. Saku on kehittynyt paljon hevosena! Sen luipero olemus on saanut lihaksia ja karvakin kiiltää. Joka kuvassaan se näyttää enemmän isältään, joka oli toden totta upea hevonen, samoin kuin isänsäkin isä.

Tammikuu 2019
Valjakkoajovalmennus Hiki-Hessulle ja Sakulle

Valmentajana Inkeri Kuusama (Oresama)
Inkeri Kuusama on lempeä täti, joka istahti Hessun ja Sakun kärryille keveästi kuin viisikymppinen, vaikka olikin jo kahdeksissakymmenissä. "Aja", hän tokaisi ja osoitti Tervajoen puolen harjoitusraviradan keskellä sijaitsevalla kentällä suurpiirteisesti eteenpäin. No minäpä ajoin: hölmö-Hessu vintturassa ja pää kenossa, Saku sulokkaasti vierellä ravaten. Pojat eivät olisi osanneet varmaan edes kääntyä omin nokkineen, tai siis ei ainakaan Hessu, mutta kun aita tuli vastaan, Saku käänsi Hessunkin. Ei se nyt niin hullu ole, että juoksisi aidasta läpi, vaikka Monsieur Hessu saattaisi ollakin.
Inkerin neuvoilla en saanut Hessua suoristumaan, vaikka niitä satelikin. Lopulta hän tarttui itse ohjaksiin, maiskutti Sakun kovempaan vauhtiin ja läiskäisi kerran Hituri-Hessua ohjalla takapuoleen, kun se ei halunnut totella. Kappas kummaa, kunka suora poika Höntsä-Hessusta heti tuli, kun ohjaksissa oli asiantunteva kuski.
Hetken ajettuaan Kuusaman Inkeri ojensi ohjat taas minulle ja tokaisi, että joskus hevosia joutuu hieman suostuttelemaan ensin. No suostuteltu Hessu olikin paljon mukavampi kuin tavallinen: sain sen jopa pujottelemaan kömpelösti Kuusaman rakentamalla pujotteluradalla.
Inkeri Kuusama totesi valmennuksen päätteeksi ääneen sen, mitä minäkin ajattelin. Näistä kahdesta ei taida ikinä mitään valjakkohevosia tulla, paitsi ehkä Sakusta. Mutta että treeni teki varmasti hyvvää varsinkin Hessun kouluratsastukselle. Ja ainakin Hessu oli hiessä niin kuin kunnon treenin päälle kuuluukin.

Marraskuu 2018
Valjakkoajovalmennus Hölmö-Hessulle ja Sakulle

Valmentajana Le Oresama omassa persoonassaan
Nyt tuli vastaan sellainen tarjous, jota ei voi ohittaa! Ponivaljakolla huikeasti menestynyt Inkeri Kuusama tarjosi Tervajoella yksityisiä kahden kerran mittaisia valjakkoajovalmennuksia vasta-alkajille parivaljakossa. Osallistumisen ehtona oli, että hevoset on ennalta totutettu toimimaan yhdessä valjakossa, mutta mitään muuta ei tarvitse osata kuin suoraan meneminen ja rauhallisena pysyminen. No minäpä nohevana poikana soitin heti Kuusaman tädille, että me, me, me!! Itse asiassa soitin ennen kuin ehdin edes ajatella Hessun ja Sakun opettamista valjakkoon. Onhan meillä jokainen hevonen ajolle opetettu, mutta... No Kuusamalle tietenkin vakuuttelin, että tottahan ne osaavat samaan suuntaan kulkea ja suunnilleen samaan aikaankin.
Soiton jälkeen seuraava homma oli saada tehtyä valeestani totta. Valjastinkin pojat kärryjen eteen ja suuri tavoitteemme oli ihan vain kävellä pihatietä pillastumatta, kiertää kentät ja pysähtyä sitten pihaan tappamatta itseämme tai muita. Uskomatonta kyllä me onnistuimme, ja se on kokonaan Sakun ansiota. Tollo-Hessuni nimittäin kulki poikittain ja pää vinossa, vaikka mitä tein. Olin yksin kärryillä ja kerran koetin jopa päästää Sakun ohjista irti ja suorastaan vetää Hessun pään suoraan. No joo: sen jälkeen se menikin huikeat viisi askelta oikein päin. Positiivista oli kuitenkin se, että selviydyimme koko kolmensadan metrin kierroksen täysin vaurioitta ja henkilö- tai aineellisia vahinkoja aiheuttamatta.
Lisäsin siis tavoitteita. Sama lenkki ravissa. Poikani ravasivat eri tahtiin, mutta onneksi Saku toimi suunnannäyttäjänä Tomppeli-Hessulleni. Taas kierros vailla vaurioita! Eiköhän tämä ole sopiva taso Inkeri Kuusaman valmennukseen?

Helmikuu 2017
Tässä kuussa emme paljon kilpailleet, joten aikaa tärkeämmille asioille jäi runsaasti. Olemme käyneet tähän mennessä neljä kertaa virtuaalisessa vanhainkoti Venlassa, joka on kummihevos-Sakun kummikohde. Saku tykkää aina käydä siellä, ja koko vierailupäivä on aamusta iltaan orin mielestä ihana! Ensin se saa pitkän puunauksen ja sen jouhet letitetään, sillä onhan kummivierailu aina tärkeä tilaisuus. Sitten sille laitetaan kevyt hienosteluloimi, se turkoosi, jota se ei ikinä saa pitää ja repiä kotona. Kun kaikki on valmista, se tepsuttaa malttamattomana traileriin.
Venlan pihassa koittaa aina jälleennäkemisen riemu. Muutamat papat kiitävät aina saman tien taputtamaan Sakua, kunhan vain saan sen trailerista ulos. Ja Saku tervehtii heistä jokaista erikseen. Joillekin se hörähtää, joitakin töykkäisee olkapäähän ja joku saa aina siltä pusun.
Sakun suosikki on kuitenkin aina Eira. Eiralla ei ole raajoissaan voimia, joten hän on pyörätuolissa. Joka vierailulla ojennan hänelle Sakun riimunarun ja joku hoitajista työntää häntä pihan ympäri niin, että hän voi taluttaa Sakua. Saku on kiltti talutettava, ja ai mikä hevosnainen Eira on!
Kun minun on lopulta lähdettävä viemään Sakua kotiin, aina joltain pääsee itku. Venlan asukkaat tietenkin ymmärtävät, ettei Saku voi jäädä ikiajoiksi, mutta aina sen toivotaan olevan vielä edes vähän pidempään. Eniten hevosta ikävöivät käyvät aina lopuksi vielä halaamassa Sakua oikein kunnolla ja hieromassa poskiaan sen samettiseen kaulaan. Saku ottaa tunteikkaat hyvästit aina hellästi vastaan.



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
31.07.-19 Tamma Fixing My Demon RR Toxic Fox RR Yorca WBs




Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen