Minja Jaakkola

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
  • Julkaisija
    Viestit
  • vastauksena käyttäjälle: Minjan Mietteitä #10942

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Tiedän että tässä on kirjoittamaton ”älä tee näin” juttu, mutta mulla on myös edelleen omalla tavallaan suunta hukassa Minjan kanssa joten otan riskin.

    13.12.2024

    Puolentoista viikon päästä olisi joulu. Siitä ei menisi pitkään kun taas yksi vuosi olisi takana ja seuraava olisi aluillaan.

    2025 tulisi olemaan tällä hetkellä Todella Mielenkiintoinen vuosi, sillä mulla ei ollut tarkkaa ajatusta siitä miltä se näyttäisi mun ja Liljan osalta. Ensi vuonna meidän kisakalenterissa ei tulisi olemaan yhtäkään merkintää kouluratsastuskisoista. Sen sijaan me tultaisiin todennäköisesti kiertämään matkaratsastuskisoissa sen verran mitä niitä järjestettäisiin jossain järkevän matkan päässä.

    Tokihan keväälle tai alkukesälle – riippuen miten hommat menisivät – olisi paljon uutta edessä kun Lilja tultaisiin astuttamaan. Totta puhuen mä en tiennyt oliko siinä projektissa mitään järkeä, sillä mä en ollut ikinä ennemmin kasvattanut hevosta. Oikeastaan Lilja oli ylipäätään ensimmäinen hevonen, jonka mä edes omistin joten siinäkin mielessä tässä projektissa oli paljon uutta. Oma helpotuksensa oli siinä, että serkullani oli Paljon Enemmän kokemusta hevosten kasvattamisesta joten jos minulla olisi jotain epävarmaa – enkä yhtään epäillyt etteikö sellaisia hetkiä tulisi – voisin kysyä häneltä apua.

    Mä en tiennyt oliko Hopiavuoressa ketään, jolla oli kokemusta varsaprojektista. Tai siis olin mä kuullut puhetta jostain Nooasta, mutta vielä tähänkään päivään mennessä en ollut onnistunut tapaamaan toista. Enkä mä kyllä varmaan uskaltaisi muutenkaan kysellä toiselta varsajutuista, sillä ehkä se ei varmasti olisi paras tapa alkaa tutustumaan toiseen.

    **

    ”Minja Jaakkola” vastasin puhelimeen hieman epäilevällä äänellä, sillä puhelu oli tullut ulkomaisesta suuntanumerosta. Tuntemattomiin ja varsinkin ulkomailta tuleviin puheluihin vastaaminen ei todellakaan ollut se, mitä mä normaalisti harrastin, mutta jostain syystä mä liu’utin vihreää vastauspalkkia siten, että linja aukesi.
    ”Hi Minja! My name is Mariah Westley and I work in the Power Jump organisation. Tossah Hoff might be a little more familiar name for you as she’s been in contact with you before.”

    Kuunnellessani naisen puhetta epäluuloni muuttui mielenkiinnoksi viimeistään siinä kohtaa kun kuulin ”Power Jump” naisen puheessa. Tosin varmasti monikin ratsastusmaailmaa edes jonkinlaisella tasolla seuraava tiesi Power Jumpin, sillä se oli kuitenkin yksi ratsastusmaailman suurimmista kilpailuista.

    Vaikka en itse ollut esteratsastaja, olin silti kuullut Power Jumpista ja viimevuonna olin onnistunut nappaamaan työkeikan kyseiseen kisaan. Totta puhuen mä olin ollut yllättynyt siitä että olin onnistunut nappaamaan tuon työkeikan.
    ”Hey. Yeah Tossah’s name sounds familiar as well as Power Jump” varmistin Mariahille jotta nainen haluaisi jatkaa keskustelua.
    ”Oh great! I’ve just started few months ago and as I went through our files I saw some of your articles. I really liked them and I would love to offer you a spot as one of Power Jump’s official reporters.”

    ”I know that this comes out of the blue and I Totally Understand if you need some time to think about this offer” nainen kerkesi jatkamaan ennen kuin minulla oli ollut mitään mahdollisuutta edes vastata sen suuremmin. Totta puhuen koko tarjous oli todellakin yllättävä ja mä en jotenkin osannut ajatella että mulle voisi ikinä aueta mitään tällaisia mahdollisuuksia. Oikeastaan mä olin Todella Yllättynyt siitä, että freelancer pohjalla ja varsinkin niin pienellä portfoliolla kuin mitä minulla oli.

    ”Wow… This sounds amazing. I didn’t even realise that this could be a possibility…” sain sanottua pienen hetken jälkeen. ”And if you are sure that I would be a great fit to work in this organisation I would be honored to be part of it.”
    ”Oh woderful! If you’ll be willing to give me your e-mail I’ll send you a info package about what we are looking for at this point and of course if there is any time that you have any questions feel free to get in touch with me either via e-mail or by this number. This is a straight line to me so you don’t need to worry about any middle mans.”
    ”That sounds good! Do you have pen and a paper close by for the e-mail?”
    ”Yup, I’m ready” Mariah vastasi.

    Annettuani naiselle sähköpostini, juttelimme vielä hetken muutamasta pienestä asiasta sekä Mariah antoi minulle pari ”would be nice to hit” deadlinea. Kiitettyäni naista vielä kerran tilaisuudesta, jota minulle tarjottiin, lopetimme puhelun ja jäin odottamaan hänen sähköpostiaan.

    Jos jossain kohtaa 2025 tuntui todella epämääräiseltä, oli tämä puhelu muuttanut ainakin osin alkavan vuoden suunnan ja nyt minulla olisi jotain, mitä lähteä tavoittelemaan 2025.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10920

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Tää on todennäkösesti lopunalun tarina, mutta kun on umpikujassa niin tää on riski jonka oon valmis ottamaan jos se tarkoittaa sitä et löydän taas jonkin suunnan

    ”Lähe meidän kans maastoon.”
    Ruunikon tamman selässä istuva Oskari ei ollut saanut muuta vaihtoehtoa kuin suositua mun ehkä vähän painokkaastikin esitettyyn pyyntöön. Ehkä mulla ei ollut mitään oikeutta ns. käskyttää toista tällaisella tavalla, mutta samalla mä en myöskään oikein tiennyt kenelle mä uskaltaisin puhua. Jostain syystä mulla oli kuitenkin sellainen olo että Oskari oli ainut, joka voisi ymmärtää mua ja sitä miksi mä olin päätynyt tällaiseen päätökseen.

    Ratsujemme askelten äänten lisäksi ympäriltämme ei kuulunut oikeastaan muita ääniä. Näpertelin kimoni mustia ohjia käsissäni sillä vaikka me oltiinkin juteltu aikanaan Oskarin kanssa vaikeahkoistakin asioista, mun ei ollutkaan niin helppoa rikkoa hiljaisuutta välillämme.

    ”Mä meinaan astuttaa Liljan ens vuonna. Sille on jo orikin varattuna” rikoin lopulta jo hetken välillämme vallinneen hiljaisuuden. Oskari ei sanonut mitään, mutta Kissin satulan narahdus kertoi jotta toinen kääntyi katsomaan minua.
    ”En mä osaa enää ratsastaa niin jotta me pärjättäisiin. En mä tiedä tuleeko varsastakaan mitään ja mä varmaan pilaan senkin ennen kuin sillä on minkäänlaisia mahdollisuuksia, mutta musta tuntuu notta mä kaipaan ny jotakin muuta ajateltavaa. Liljan edellinen varsa on ny kolomen ja se on ihan kivan näkönen. Se on jo ollu esieskarissa vaikka sitä aletaankin ratsuttaan vasta ensvuonna.”
    “Ettekös te oo kisannut matkaratsastuksessakin?”

    “Joo, mutta ei me kyllä siinäkään olla menestytty mitenkään mahtavasti. Me ollaan kisattu vaan neljästi eikä me olla onnistuttu keräämään kuin kahdeksan pistettä. Kai meillä on siinä mielessä mennyt paremmin että me ollaan oltu jokaisessa kisassamme tuloslistan paremmalla puolella.”
    “No, mutta kyllähän se siitä varmasti lähtee.”
    “Mhhhmmm… Mua vaan mietityttää se, että onko meillä mitään järkeä lähteä kokeilemaan uraa uudella lajilla. Tai siis ku eihän matkaratsastus toisaalta oo niin kilpailullista, vaan enemmänkin se on semmosta yhdessä oloa hevosen kanssa. Ehkä se jotta meillä ei oo niin pitkää väliä meidän epäonnistuneen koulu-uran jälkeen sekottaa mun ajatukset ihan täysin…”

    Loppu maastostamme menikin suhteellisen hiljaisissa tunnelmissa mutta ottaessamme pitkän ja – ainakin Liljan osalta – reippaan laukkapätkän, ainakin suurin osa mun huolista ja murheista tuntui jääneen johonkin ensimmäisiin askeleisiin. Olinhan mä jossain kohtaa kyllä miettinyt jotta oliko sittenkään ollut oikein avautua Oskarille mun ajatuksistani. Joo, oltiinhan me jossain kohtaa oltu samalla viivalla, mutta sen jälkeen Oskari oli onnistunut kääntämään elämänsä ympäri ja sillä oli menestyksekäs kisaura käynnissä. Samaa ei todellakaan voinut sanoa mun ja Liljan kisaurasta, joka oli tuntunut vain jatkavan kiihtyvällä tahdilla etenevää alamäkeä.

    Enkä mä edes tiennyt tulisivatko seuraavat pari vuotta muuttamaan asioita suuntaan tai toiseen, mutta en mä kyllä sitä edes saanut selville jos mä en yrittänytkään.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10862

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Tää on lopusta vähän hassu kun yhdistän samaan postaukseen parikin tarinaa jotta pääsen tarinassa taas hieman eteenpäin ja kohti uusia kuvioita.

    TJ 10 vrk

    Ensiviikko olisi se, kun me mahdollisesti nolattaisiin toisemme Liljan kanssa ihan täysin… Mä en edelleenkään tiennyt, jotta oliko sittenkin ollut täysi virhe ilmoittaa Lilja kisaamaan Mångata Gårdin avajaisiin. Me ei oltu oikeastaan edes treenattu aktiivisesti, saati että me oltaisiin kilpailtu pitkään.

    Tai sitten ehkä meidän olisi pitänyt lähteä vain kahdestaan kokeilemaan onneamme eikä mun olisi kannattanut ikinä edes kysyä Jussia ratsastamaan toista luokkaa. Ehkä mun olisi kannattanut vain käydä itse kokeilemassa molemmat ja toteamassa että mä en osannut. Me ei osattu.

    TJ 8vrk

    Kisat lähenivät uhkaavasti ja samalla tämä olisi ensimmäinen ja varmaan viimeinenkin kerta kun Jussi kerkäisi ratsastamaan Liljan. Ensi viikolla tähän aikaan me oltaisiin matkalla kohti Ruotsia ja koska joutuisin pitämään perjantain kevyempänä työpäivänä, se tarkoittaisi sitä, että kaikki pakolliset työt oli yritettävä onnistua hoitamaan niiden neljän päivän aikana, jotka olin toimituksessa.

    Päästessämme serkkuni tallille laitoin Liljan valmiiksi ja talutin sen Jussille maneesiin, mutta en todellakaan halunnut jäädä katselemaan ja kuuntelemaan miten parivaljakolla menisi. Mä tiesin kyllä, jotta mä olin pilannut kimon tammani.

    TJ 5 vrk

    Kisaviikko.

    Voi Helevetin Helevetti…

    TJ 3vrk

    Aamukamman piikit alkoivat pelottavasti hupenemaan ja kisat lähestyivät. Ylihuomenna olisi edessä lähtö kohti Ruotsia ja sen jälkeen edessä olisikin se päivä mitä olin menneen vajaan kuukauden aikana stressannut enemmän kuin tarpeeksi.

    TJ 0vrk
    Me oltiin saavuttu eilen Mångata Gårdille ja Lilja oli päässyt väliaikaiseen karsinaansa. Tamma oli onneksi näyttänyt kotiutuvan kisakarsinaansa hyvin, mutta samaa ei voinut sanoa minusta. Enemmän kuin tasaisesti olin ollut valmis vetämään itseni kisaamasta Liljan kanssa.

    Jussi kuitenkin ylipuhui mut unohtamaan koko suunnitelman, joten tässä sitä oltaisiin. Yrittämässä selvitä hengissä huomiseen ja varsinkin huomisesta.

    TJ H-hetki

    Mua oksetti.

    Mua oksetti niin Lujaa.

    Jos me ei oltaisi meren toisella puolella mä olisin varmaan käskenyt Jussin painua helvettiin.

    Musta tuntui että päivä ei edennyt mihinkään ja samalla se eteni Ihan Liian Lujaa.

    Mä yritin keskittyä vain hengittämiseen ja siihen että mä en toivottavasti pyörtyisi ennen aikojaan. Oltiinhan me kisattu Liljan kanssa vaikka kuinka paljon ja me oltiin kisattu kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Me oltiiin kisattu koulua ja esteitä joten tämän ei pitäisi olla millään tasolla meille uutta. Me oltiin kisattu vaikka me ei oltu pärjätty. Joten mä en tiennyt miksi nämä kisat olisivat nyt muka niin erilainen juttu.

    ”Minja teidän verkka alkaa pian” kuulin Jussin äänen viereltäni ja kääntäessäni katseeni toisen puoleen huomasin miehen pitelevän valmiiksi varustettua Liljaa vierelläni ja toisessa kädessä mies piteli kypärääni. Annoin katseeni kiertää kaikissa kolmessa, ymmärtämättä oikeastaan mistään mitään, ennen kuin tajusin jotta minun olisi riisuttava kisavaatteitani suojaavat collarit pois ja vedettävä kisatakki päälleni.

    Ollessani valmiina Jussi punttasi minut Liljan selkään ja varmistettuaan jotta satulavyö oli sopivan kireä sekä jalustimet olisivat oikealla pituudella. Suunnatessani kohti verryttelyareenaa musta tuntui että mä en edes tiennyt mitä mä olin tekemässä ja mitä ihmeen tehtäviä koko rataan kuului.

    Lopulta oli meidän aika siirtyä kisa-areenalle ja mua oksetti varmaan pahemmin kuin kisa-alueelle saapuessa.

    Ratsasastaessani Liljan ensimmäisen kerran keskihalkaisijalle ja tuomarien tervehdykseen mä yritin ratsastaa jokaisen askeleen. Mä yritin valmistella pysähdyksen parhaalla mahdollisella tavalla jotta se tulisi juuri millilleen oikealle paikalle. Sen jälkeen mä en muista meidän radasta oikeastaan mitään. Totta puhuen mä en edes pystyisi kertomaan mitä mä ajattelin koko radan aikana jos mä ajattelin edes mitään.

    Totta puhuen mä en tiedä missä kohtaa mun ajatuksen juoksu alkoi taas kulkemaan. Kai se oli vasta joskus siinä vaiheessa kun Jussi oli tyyliin joutunut taluttamaan Liljan palkintojenjakoon jotta me oltiin päästy sinne asti. Eihän me pärjätty ikinä Liljan kanssa. Ei me oltu pärjätty pitkään.

    Koko kunniakierroksen ja vielä meille varatulle jaballekin palatessa mä tuijotin ruusuketta tamman suitsissa. Laskeuduttuani alas Liljan selästä poimin ruusukkeen tamman suitsista ja vain melkein rojahdin istualleni. Satiinin ja pahvin yhdistelmä tuntui jotenkin uskomattomalta pidellä käsissä ja jollain tasolla mä jopa epäilinkin että voisiko tämä todellakin olla totta. Jussin näkemättä mun oli pakko nipistää itseäni, vain saadakseni jotenkin kiinni siitä että oliko tämä oikeasti edes totta.

    Jussin ollessa radalla mä luovin tieni kisakansliaan ja hakemaan meidän arvostelun. Mä en edes lukenut sitä lävitse, vaan suuntasin katseeni heti paperin alalaitaan ja meidän lopullisiin prosenteihin.

    81.406%

    Kolmekymmentä prosenttia parempi tulos kuin mitä me oltiin tehty.

    Mahdollisesti meidän paras koulutulos ikinä.

    Mä en tiennyt miten ihmeessä mä olin pystynyt tähän.

    Miten me oltiin pystytty tähän.

    Jussin suoritus meni multa ihan täysin ohitse ihmetellessäni sitä, miten me oltiin onnistuttu Liljan kanssa näin hyvin.

    Vähän myöhemmin me saatiin myös Jussin ja Liljan tulospaperi. 52.591%.

    Mä olin ratsastanut Paljon Paremman Tuloksen. Mä olin ratsastanut paremman tuloksen kuin Jussi, joka ratsasti paljon tavoitteellisemmin kuin minä. Mä olin ratsastanut sellaisen tuloksen, jota mä en ikinä voinut uskoa meidän saavuttavan.

    Jussin loppuverrytellessä Liljaa mä otin meidän ruusukkeesta ja tulospaperista kuvan ja lähetin sen ilman suurempia ajatuksia Oskarille. Totta puhuen mä en tiennyt kenelle muullekaan mä olisin jakanut meidän onnistumisen ja jotenkin mä toivoin että Oskari osaisi olla onnellinen meidän puolesta, sillä mä tiesin jotta meillä kummallakin oli ollut omat haasteensa kisaurillamme.

    Mä en tiedä mikä muhun oli mennyt kun olin ilmoittanut meidät Liljan kanssa Mångatan lisäksi myös Vaahterapolun Syyskisoihin kuin myös Yorca Warmbloodsin ESTEkisoihin…

    Kyllähän mun olisi pitänyt se jo ymmärtää että kerta me oltiin aina jossain tuloslistojen häntäpäässä, just ja just läpipäästävillä tuloksilla että kisat ei vaan oo enää meidän juttu. En mä tiedä oliko se sitten omalla tavallaan jokin sosiaalinen paine mikä mua ajoi kerta toisensa jälkeen ilmoittautumaan kilpailuihin. Tuntui että kaikki toivat kerta toisensa jälkeen vähintään yhden rusetin kotiin, parhaimmillaan niitä tuli useammastakin luokasta ja useammalle ratsukolle.

    Mä en edes muistanut viimekertaa kun me oltiin tuotu kisoista rusetti kotiin. Tai edes yli 55 % suoritus.

    Mä olisin voinut halutessani ilmoittaa meidät Vaahterapolulla HeC & HeB luokkiin, mutta mä en kuitenkaan käyttänyt sitä vaihtoehtoa, vaan sen sijaan mä ilmoitin meidät niihin luokkiin mitä me oltiin totuttu kilpailemaan.

    HeB luokassa me oltiin viimeisiä lähtijöitä joten meillä olisi enemmän kuin hyvät mahdollisuudet pärjätä ja olla varmasti sijoituksilla. Helppo B piti olla meille muutenkin helppo luokka sillä me oltiin kisattu ja treenattu sitä Niin Paljon, jopa ennen kuin me oltiin esitelty helppo A meidän repertuaariin. Jostain syystä me ei kuitenkaan tunnuttu enää pärjäävän millään tasolla.

    Se nähtiin taas tänäänkin kun me raavittiin HeB luokasta kasaan surkeat 52.623 %. Eikä me päästy tuolla tuloksella kuin sijalle 20/22. Eikä kyllä meidän Helppo A:kaan mennyt sen paremmin kun me jäätiin sijalle 18/21 ja prosentteja me kerättiin 55.172.

    Vaahterapolun katastrofin jälkeen meillä oli vielä Liljan kanssa edessä esteluokka Yorca Warmbloodsissa. Sen jälkeen kun meidän koululuokat olivat alkaneet menemään järjestään perseelleen, mä olin alkanut treenaamaan Liljan kanssa esteitä. Ei me välttämättä oltu mitään mestareita kun me oltiin treenattu kunnolla vasta vajaan vuoden verran, mutta oltiinhan me päästy kuitenkin jo jonkinlaisiin tuloksiin. Tai siis ainakin mä luulin että me oltaisiin päästy.

    Parin puomin kera me jäätiin sijalle 15/36 mikä oli meidän paras sijoitus meidän kolmesta viimeisestä luokasta. Vaikka me ei oltu tälläkään kertaa päästy ruusukkeille, jostain syystä tämä sijoitus oli sellainen, josta mä voisin olla jollain tasolla tyytyväinen. En mä kuitenkaan tiennyt mitä me tehtäisiin Liljan kanssa jos me ei kisattaisi. En mä myöskään tiennyt miten muut ottaisivat sen jos me ei enää yhtä-äkkiä kisattaisikaan…

    Me oltiin kuitenkin kisattu koko se aika mitä me oltiin asuttu Hopiavuoressa ja tallilla oli kuitenkin monta muutakin kisaavaa ratsukkoa. En mä tiennyt unohtaisivatko kaikki meidän olemassaolomme jos me ei enää treenattaisikaan aktiivisesti, saati että me yritettäisiin käydä kokeilemassa onneamme kisa-areenoilla…

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10797

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    TJ 26vrk

    Saanko ilmottaa Jussin kisaamaan Liljalla ruotsiin loppukuusta? Mä voin kyllä maksaa kaikki kulut.

    TJ 22vrk

    Mä olin yrittänyt tehdä parhaani viimeiset kolme päivää, että unohtaa että olin ilmoittanut mut ja Liljan kisoihin. Oikeastaan mä olin vain yrittänyt keskittyä luomaan suunnitelmaa sille, että miten mä saisin pidettyä tamman mahdollisimman hyvin liikkeessä jotta Jussilla olisi sen kanssa mahdollisimman hyvät mahdollisuudet.

    TJ 20vrk

    Kisoihin olisi aikaa enää kolme viikkoa.

    Mä en ollut katsonut päivittyneitä lähtölistoja sen jälkeen, kun olin Liljan ilmoittanut, enkä mä aikonutkaan katsoa ennen kuin me oltaisiin Mångata Gårdissa.

    Jos silloinkaan.

    Ainut mitä mä olin katsonut oli kouluohjelma. Ja se ei ollut Jussin radan.

    TJ 18vrk

    Olin yrittänyt löytää illasta sellaisen hetken kun kukaan ei olisi tallilla. Tallin pihaan ajaessani siellä oli tutut autot. Eetu, Camilla, Oskari. Hellon oma hieman sivummalla sekä auto jota mä en tunnistanut mutta epäilin että se taisi olla Joelin.

    Luomatta edes ajatusta sille, että kävisin tuvassa ja kiinnittämässä huomion itseeni. Sen sijaan yritin livahtaa talliin mahdollisimman huomaamattomasti kerätäkseni Liljan varusteet suuliin, jotta saatoin laittaa tammani kuntoon. Juuri ja juuri hevosen mitoissa oleva suomenhevonen seurasi minua korvat höröllä maneesiin.

    Liljan käynti tuntui saaneen uutta tarmoa tamman vain vietettyä oikeastaan vain oloneuvoksen elämää koko kesän. Totta puhuen tamma näyttikin siltä, jotta se ei ollut tehnyt koko kesänä kunnolla töitä. Tänään kimo kuitenkin tuntui työskentelevän ihan uudenlaisella tarmolla.

    “Sehän näytti hyvältä”.

    Mä en ollut tajunnut, että kukaan oli tullut maneesiin meidän treenin aikana, saati että joku olisi nähnyt, kun me oltaisiin yritetty rämpiä helpon B:n rataa läpi. Mä etsin äänen lähdettä parhaani mukaan, kunnes paikallistin katsomossa seisovan Oskarin.
    ”Kiitos”, yritin sanoa mahdollisimman kuuluvalla mutta hiljaisella äänellä. Mä en tiennyt paljonko Oskari oli nähnyt mun ratsastamisesta, mutta mä toivoin, jotta edes ne parhaimmat hetket radan loppupuolella.
    “Mä…” Oskari viittoi katsomoon päin ja huomasin vesipullon jonka toinen oli oletettavasti unohtanut jossain kohtaa.

    Miehen askelten kaikuessa katsomossa annoin Liljan kävellä pitkin ohjin samalla kun yritin keksiä, että mitä me tehtäisiin. Mun oli ollut tarkoitus ratsastaa rata vielä kerran lävitse, mutta en mä tiennyt uskaltaisinko mä enää.
    “Oskari?” yritin kiinnittää toisen huomion ja onnistuessani siinä pyytäisin toista päästämään meidät ulos maneesista, jotta voisimme käydä kävelemässä maastossa vielä hetken.

    TJ 15vrk

    Perjantait olivat olleet yleensä meidän valmennuspäiviä. Kesän ajan mä olin pitänyt valmennuksista taukoa ja nyt – osin myös Mångata gårdin ilmoittautumisen vuoksi – mä olisin halunnut palata takaisin valmennuksiin. Kuitenkin mä olin ilmoittanut serkulleni, että mä en vain uskaltaisi lähteä ja että katsottaisiin ensi viikolla uudestaan.

    TJ 14vrk

    Varmaan puolet talliporukasta oli lähtenyt Härmään Power Truck Show’hun, joka tarkoitti sitä, että mulla olisi koko päivä itselleni. Totta puhuen mä olin odottanut pari tuntia vielä senkin jälkeen, kun oletin että kaikki olisivat lähteneet, ennen kuin suuntasin Hopiavuoreen ja Liljan luo.

    PIeni tamma käveli luokseni kimot korvansa tiukassa hörössä ja maadoituttuani pienen hetken vain halaamalla tammaani, oli aika suunnata talliin ja laittamaan Lilja kuntoon. Ja siis Voi Pojat miltä pieni tammani tuntuikaan ratsastaa… Vielä kun tietäisi miten saman fiiliksen saisi siirrettyä kisaradalle…

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10780

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Tack, din registrering har tagits emot

    Mä en tiennyt miksi mä olin mennyt tekemään sen.

    Eihän meistä ollut siihen.

    Entä jos mä pilaisin koko hevosen ja Jussia kaduttaisi, että se lupasi lähteä mun kanssani ja startata toisen luokan?

    Oliko ylipäätään ollut virhe pyytää toista ratsastamaan?

    Ehkä ainut onni tässä kohtaa oli se, että lähtölistoilla ei ollut tuttuja nimiä.

    Ehkä näiden jälkeen mä oikeasti ymmärtäisin, että meidän paikka ei vain ole enää parrasvaloissa.

    Minja ja Lilja palaavat takaisin kisakentille Mångata Gårdin avajaiskilpailuissa kuun loppupuolella.

  • vastauksena käyttäjälle: Minjan Mietteitä #10779

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Power Jump 2024

    Inka ei ollut jättänyt mitään mahdollisuutta kieltäytyä Power Jumpiin lähdöstä. Mä olin jo jättänyt Hannabyn väliln koska en halunnut muistuttaa itseäni siitä, että mun ja Liljan kisaura oli lössähtänyt. Totta puhuen Power Jump ei ollut sen innostavampi. Loppupeleissä Inka oli onnistunut ylipuhumaan mut, joten eipä se auttanut kuin pakata matkustamokokoinen laukku ja lentää Englantiin viikonlopuksi.

    Istuessani lennolla Helsingistä Lontooseen kävin lävitse kilpailujen lähtölistoja merkaten ylös sellaisia ratsastajia, joiden suorituksia haluaisin käydä seuraamassa tai joiden juttuihin haluaisin kokeilla päästä. Totta kai tiesin, jotta en ollut ainut toimittaja joka Power Jumpissa oli mukana, joten varsinkin huippunimien kuten Dochas Misangin juttuihin pääseminen voisi olla omanlaisensa projekti. Toisaalta mä en ollut varma pystyisinkö mä tekemään yhtään haastattelua tällä reissulla, sillä voisi hyvinkin olla, jotta siinä kohtaa, kun mä oikeasti olisin Sevenoaksissa ja Misangien tallilla en haluaisikaan puhua kenenkään kanssa.

    Lentoni ollessa perillä mulla oli edessäni vielä matkustaminen kisapaikalle. Ehkä ainut hyvä puoli siinä, että lähdin Power Jump reissulle oli se, että Ratsumaailma kattoi – melkein kaikki – reissusta aiheutuneet kulut. Hotellille päästessäni kirjautuminen meni yllättävän sujuvasti ja pääsin huoneeseeni. Matkapäivä oli ollut pitkä ja omalla tavallaan ehkä raskaskin. Tokihan viikonlopusta olisi tulossa varmasti sitäkin hankalampi, mutta ehkä mä selviäisin siitä jollain tavalla. Ehkä mä olisin toivonut, jotta olisin voinut jakaa viikonlopun jonkun kanssa (olihan Hopiavuoren porukkaa kilpailemassa, mutta en mä kehdannut mennä häiritsemään heidän valmistautumistaan).

    Huonepalvelutilauksen saavuttua annoin itselleni pienen tauon töistä ennen kuin palasin takasiin töiden pariin. Tuntien vähentyessä tämän päivän sekä seuraavan aamun välillä, mä tunsin kuinka stressitasoni alkoi nousemaan, sillä mä halusin, jotta tämä keikka menisi täydellisesti, varsinkin kun olin jättänyt Hannabyn väliin. Ehkä mun epäonneni ratsastajana sai minut myös epäilemään kykyjäni toimittajana. Tunteja myöhemmin mä tajusin vasta katsoa kelloa, joka näytti olevan lähempänä aamu kahta kuin ilta kymmentä. Kasattuani paperit ja muut sängyltä pienelle työpöydälle oli minunkin aika vetäytyä yöpuulle.

    ****

    Kelloni soidessa viiden aikaan aamulla mulla ei ollut mitään ajatusta siitä, että missä mä olin tai mitä oli tapahtumassa. Hiljalleen mä kuitenkin sain asennoiduttua paremmin aikaan ja paikkaan. Herättyäni sen verran, jotta saatoin olla varma siitä, että liikkuminen olisi turvallista, heilautin peiton pois päältäni ennen kuin laskin jalkani lattialle. Kävelin paljain jaloin vessaan ennen kuin palasin takaisin huoneen puolelle. Aamupalan alkamiseen oli vielä aikaa, joten yritin herättää itseäni parhaalla mahdollisella tavalla samalla kun yritin valmistautua edessä olevaan päivään.

    Päivästä olisi tulossa pitkä, sillä viimeinen luokka alkaisi vasta ilta seitsemältä ja se loppuisi todennäköisemmin vasta lähempänä kymmentä. Tiesin jotta kisapaikalla täytyisi olla vähintään puolikahdeksan aikaan, jos haluaisin päästä havainnoimaan kisahulinaa heti aamusta alkaen. Vähän ennen kuutta olin saanut pakattua kaikki asiat mitä ajattelin päivän aikana tarvitsevani pieneen reppuuni ja saatoin suunnata aamupalalle. Totta puhuen tähän aikaan aamusta ja ehkä osin hermojenikin takia minulla ei ollut mikään hirveä nälkä, mutta lopulta sain pakotettua itseni syömään edes jotain kahvin lisäksi. Napattuani vielä pari hedelmä mukaani oli aika lähteä tekemään matkaa kohti kisapaikkaa. Matkalla minulla oli vielä aikaa hioa suunnitelmaani aamupäivän osalta, mikä tulikin ihan tarpeeseen sillä en ollut oikeastaan kerennyt keskittymään siihen ollenkaan edellisenä iltana.

    Kilpailupaikalle päästessäni mä kävin ensimmäisenä hakemassa itselleni pressipassin, jonka avulla saisin liikuttua kilpailupaikalla parhaani mukaan. Akkreditoitumiseni ollessa valmiina saatoin viimein suunnata kisapaikalle ja päästä asioiden ytimeen. Suuntasin ensimmäisenä jaba-alueille, sillä halusin päästä haastattelemaan edes yhtä ratsastajaa ennen kuin kisapäivä kunnolla alkaisi. Kuhina jaba-alueella oli jotain sellaista, jota en ollut aiemmin nähnytkään ja sain todellakin tehdä töitä löytääkseni ratsastajia, joita voisin haastatella. Pari tuntia tuntui vain katoavan jaba-alueella kiertäessä sekä ihmisiä jututtaessa, kuin myös seuratessa yleisestikin kisa-alueen menoa.

    Varttia vaille yhdeksän kisa-areenalla alkoi tapahtumaan jotain, kun kilpailut päästiin viimein avaamaan. 120 cm luokka ei päästänyt ratsastajia helpolla, sillä koko luokassa nähtiin vain kaksi tuplanollaa. Tämän luokan voittoon ratsasti etelänaapurimme Merit Kalda jonka olin kuullut olevan hyvin taitavakin ratsastaja. 130 cm radan rakennuksen aikana minulla oli onneksi pieni väli käydä hakemassa itselleni lisää kahvia sekä jotain pientä syötävää, vaikka päädyinkin jäämään Artun ja Kristinen juttuihin. Ehkä mä en ihan odottanut, jotta juttua riittäisi niinkään paljoa kuin sitä loppupeleissä riittkään ja missasimme noin kolmasosan koko luokasta. Ratamestari ei todellakaan päästänyt ratsukoita helpolla, sillä tässä luokassa oli ainoastaan viisi tuplanollaa.

    140 cm Champion luokan edetessä kävi todellakin selväksi se, että ratamestari ei todellakaan päästänyt kilpailijoita helpolla. Vaikka mentiin vasta avauspäivän kolmatta luokkaa, tämän luokan tuloksiin kirjattiin neljästi ELIM ja kahdesti RET. Toki luokkaan mahtui vain puolikas kourallinen tuplanollia, joten tämä vuosi ei todellakaan päästänyt helpolla. 150 cm luokan aikana kävin tekemässä uuden kierroksen tallialueella, jotta sain haastateltua lisää ratsastajia ja tutkittua tallialueen tunnelmia.

    Ensimmäisen kutsuvierasluokan alkaessa palasin takaisin kentän laidalle, sillä halusin nähdä Hopiavuorelaisten radat. Totta puhuen oli mielenkiintoinen ratkaisu laittaa viiden eri tason ratsastajat hyppäämään epämääräisessä järjestyksessä, mutta mitä pidemmälle luokka eteni sitä paremmin, kävi selväksi, jotta ratahenkilöstö oli todellakin näppärää porukkaa. Noeul starttasi luokasa toisena ja mä seurasinkin miehen suoritusta mielenkiinnolla. Me oltiin aikanamme ratsastettu jonkin verran yhdessä, joten mulla oli jonkinlainen käsitys siitä, että millainen tyyli toisella oli ratsastaa, vaikka hevonen, jolla Noeul kilpaili, olikin mulle ihan uusi tuttavuus.

    Noeulin jälkeen starttasikin viime aikoina paljon tutummaksi tullut Alex. Mä olin kiitollinen siitä, että pääasiassa Alex oli ylipuhunut – tai no välillä vaatinut – meidät mukaan maastoon. Me ei oltu palattu Liljan kanssa takaisin treeniin enkä mä tiennyt palauttaisinkokaan mä Liljaa takaisin treeniin. Mulla ei ollut mitään käsitystä siitä, että millainen meidän tulevaisuus oli ja totta puhuen välillä musta tuntui todella nololta olla mukana Oikeiden ja Menestyvien kilparatsastajien kanssa. Ehkä tunnetta helpotti hienoisesti se, jotta suurimmalla osalla oli puoliveriset allaan. Suurimman alemmuuskompleksin taisikin tällä hetkellä aiheuttaa Eira, sillä hän kuitenkin kilpaili suomenhevosella ja pärjäsi paljon paremmin kuin me oltiin ikinä pärjätty Liljan kanssa. Oikeastaan mä olin alkanut pohtimaan sitäkin, josko me vain luovutettaisiin kilpahaaveiden kanssa.

    Kutsuvierasluokan kahdeksas ratsukko oli todellakin sellainen, joka mua kiinnosti. Totta kai mä tiesin, jotta Eetulla oli oma hevonen, vaikka en ollut tainnut ainakaan montaa kertaa – jos kertaakaan – nähdä miestä ratsailla. Totta puhuen Eetun ratsastaminen oli todella kaunista katseltavaa ja vaikka mä toivoinkin jokaiselle tallin ratsukolle hyviä tuloksia, Eetulle mä toivon kyllä todellista onnistumista näissä kisoissa. Luokan viimeisen ratsukon – Pilvi Baskin – tulosta odotellessa saatiin myös jännittää sitä, että miltä luokan lopputulokset näyttivät. Lopulta kuitenkin luokan lopulliset tuloksetkin olivat valmiina, ja mä olin todella onnellinen siitä, että Eetu oli voittanut tämän luokan. Alex oli tehnyt myös hyvän suorituksen Tetriksellä parivaljakon sijoittuessa neljänneksi.

    Palkintojenjaon ollessa ohitse mietin hetken lähtisinkö tallialueelle etsimään muita Hopiavuorelaisia, mutta samalla mä myös mietin, oliko mulla paikkaa siellä. En mä halunnut antaa itsestäni väärää kuvaa täällä, sillä periaatteessahan mä olin koko ajan töissä, vaikka oisinkin viettänyt aikaa tuttujen seurassa. Lopulta päädyin vain hakemaan lisää kahvia ja palaamaan takaisin lehdistölle tarkoitettuun katsomoon ja odottamaan päivän viimeistä luokkaa.

    Viimeisessä luokassa mua kiinnosti oikeastaan vaan yksi ratsukko. Tokihan siellä oli paljon mielenkiintoisia ratsastajia, joten kokonaisuudessaan luokka oli ihan mielenkiintoinen, vaikka mä tiesinkin, että kaikkien ratsastamista mä en seuraisi niin tarkasti. Koko kisojen viimeinen luokka oli samalla kisojen suurin luokka melkein 80 lähdöllään. Ratsukko toisensa jälkeen suoritti radan ja samalla jäljellä olevien ratsukoiden määrä väheni.

    Luokan edetessä mä olin koko ajan hivuttautunut lähemmäksi ja lähemmäksi kentän aitaa, kunnes olin ihan täysin liimautunut siihen kiinni. Mun katse oli kuin naulittu kisa-areenalle, jossa ratsukko teki omaa suoritustaan. Ratamestari ei ollut tänäänkään päästämässä ratsukoita helpolla ja arvoluokassa ei ollut tähän mennessä montaakaan nollaa. Toki osa ratsukoista oli selvinnyt vain yhdellä puomilla, vaikka isompiakin virhepisteitä oltiin kerätty.

    Lopulta jäljellä oli enää kolme ratsukkoa ja tunsin kuinka jännitykseni nousi. Ei omasta puolestani, eikä ehkä lopullisten tulostenkaan vuoksi. Keskittyessäni viimeisiin suorittajiin tuntui kuin jokainen laukka-askel olisi jymissyt kentän pohjalta ihan uudenlaisella voimalla, jokaisen pienenkin kolahduksen ollessa kuin vierestä ammuttu laukaus.

    Lähtölupa.
    Ensimmäiset voimakkaat laukka-askeleet.

    Ensimmäinen este.

    Viides.

    Tiukka käännös seitsemännelle esteelle.

    Muutama pitkä laukka-askel, jotka oli laskettu esteiden 10 ja 11 väliin.

    Kolahdus.

    Hiekan pöllähdys puomin saavuttaessa sen pinnan.

    Ei niin hiljaa lausuttu ”Perkele” samalla kun kädet antoivat kentän ylimmän laudan olla.

    Syvä henkäys ja sitäkin pidempi ulospuhallus.

    Se olisi ohitse.

    Molemmat olisivat selvinneet.

    Kaikki olisivat selvinneet.

    Huomenna, ylihuomenna ja ehkä vielä ensi viikollakin puhuttaisiin asiasta.

    Lopulta arki voittaisi ja samalla totuus siitä, että tämä ei olisi enää todellisuus. Ei ainakaan mulle.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10631

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    En tiedä miten perunaks täs meni laatu kun ehkä vähän kiirehdin kirjoittamaan jonkinlaista vastinetta Hellon ja Alexin tarinaankin kun innostus on suurempi kuin selkeä idea ja ajatus. Mutta tällä mennään ihan senkin vuoksi jotta mun kirjottaminen on vähän takkusta…

    27.05.2024

    Mietitään Eetun kanssa uusia tarhausjärjestelyjä nyt kun hevosia on lähtenyt. Sopiiko sulle, että Lilja tarhaisi jatkossa Typyn kanssa kakkostarhassa?

    Camillan lähettämä viesti oli yllättänyt, mutta päädyin kuitenkin lähettämään toiselle myöntävän vastauksen. Mä en tiennyt oliko Ilonakin lähdössä, vai oliko tammojen välillä tapahtunut jotain miksi Liljan tarhakaveri, sekä paikka haluttiin vaihtaa. Tiesin kyllä, että Hopiavuoren jokainen työntekijä oli hevosalan ammattilainen ja uskalsin luottaa heidän tekemiin päätöksiin. Toisaalta mulla oli töissä juuri sen verran kiireinen päivä, jotta en kerennyt luomaan sen suurempaa ajatusta koko tilanteelle.

    Vasta kun mä saavuin tallille työpäivän ja Iikan pikaisen ulkoilutuksen jälkeen, mulle selvisi, jotta Ilonakin oli lähtenyt tallilta. Mä olin yllättynyt siitä, että Ilonakin oli päättänyt lähteä, mutta toisaalta ymmärsin myös sen, että tällaiset muutokset kuuluivat tallin elämään ja jokaisella oli oikeus tehdä ne päätökset, jotka olivat itselleen parhaita. Olihan se tietenkin harmittavaa, jotta Ilona oli tehnyt tuollaisen päätöksen, sillä olin ainakin pitänyt toista tuttavana, ellen ehkä jopa jo jonkinlaisena ystävänäkin, vaikka me emme olleetkaan ehkä ihan niin läheisiä Ilonan kanssa kuin mitä tuo oli ollut Oskarin ja Alexin kanssa.

    Jätettyäni reppuni Liljan kaappiin suuntasin kakkostarhalle hakemaan pientä kimoani. Astuttuani tallipihalle, näin kimon pikkutammani sekä sen uuden tarhakaverin. Tammat eivät näyttäneet ainakaan vielä olevan ylimpiä ystäviä, mutta en toisaalta ollut odottanutkaan, jotta tammat löytäisivät yhteisen sävelen kovinkaan nopeasti. Tokihan tammoilla oli aina omat mielenmaisemansa, joten jo pelkästään sekin, että ne näyttivät edes sietävän toisiaan samojen aitojen sisällä, oli jo paljon. Päästessäni tarhaan ja pujotettuani riimun Liljan päähän nostin narun tamman selälle ennen kuin tarkistin tammani jalat mahdollisten haavojen ja naarmujen varalta.

    Tammani valkoiset jalat olivat täysin naarmuttomat, joten ihan vain oman mielenrauhani takia tarkistin vielä Typynkin jalat. Mustanhopean tamman jaloista ei näyttänyt löytyvän tuoreita naarmuja, joten uskalsin palata oman tammani luokse ja poimia Liljan mukaani. Lämpötilat huitelivat edelleen jossain hellelukemissa, joten liikuttamista ei tarvinnut edes suunnitellakaan. Kaipa sitä olisi voinut kysyä Eetulta olisinko voinut käydä liikuttamassa Liljaa vasta myöhemmin illalla, kun lämpötilat olisivat lähempänä kahta kymppiä kuin kolmea kymppiä.

    Camillan lähetettyä minulle viestin Liljan uudesta tarhapaikasta ja -kaverista, olin kysynyt toiselta olisiko tuolla jotain tietoa siitä, milloin laidunkausi olisi alkamassa. Laidunkauden alkuun olisi vielä reilu viikko, joten minulla olisi hyvin aikaa syötellä Liljaa ja antaa tamman tottua vihreään sen verran, jotta tamman voisi päästää laitumelle ilman suurempaa huolta siitä, jotta siitä aiheutuisi jotain suurempia ongelmia.

    Mä olin kai valahtanut johonkin omanlaiseen meditatiiviseen tilaan, sillä mä en ollut kuullut askeleita tai kavion ääniä. Vasta kun kuulin toteamukseen piilotetun kysymyksen. Nostettuani katseeni ruohikosta näin Liljan uuden tarhakaverin sekä tammaa kävelyttävän miehen. En tiennyt miten mun olisi pitänyt reagoida tuohon kommenttiin, sillä omalla tavallaan mä olin toivonut, jotta kukaan ei olisi saanut tietää siitä, jotta Lilja oli lähtenyt omille teilleen. Olihan se ihan nolo virhe, mutta niitä sattuu kaikille ja ehkä tästä voisi jollain tavalla oppia.

    En oikeastaan tuntenut Helloa kunnolla – toisaalta samaa saattoi sanoa useastakin Hopiavuorelaisesta – joten en ollut täysin varma siitä, millaista kommenttia uskaltaisin heittää toiselle. Naurahdus, jonka Hello päästi suustaan, sai oloni helpottumaan. Totta puhuen mä en välttämättä ollut sellaisella päällä, jotta haluaisin jutella kenenkään kanssa, mutta en uskonut, että Hellon kanssa olisi mahdollista jättää keskustelu lyhyeen. Mä kiinnitin huomioni Liljaan, sillä oli kaikista helpointa tuijottaa tammaani. Totta puhuen mä samalla jollain tavalla odotin sitä, että Hello jatkaisi keskustelua jonkinlaisella tavalla. Noh, jatkoa tulikin toisen jutellessa kimolle kuin joku juttelisi koiralle enkä mä voinut pitää pokkaani vaan mun suupieleni vetäytyi ylöspäin.

    Liljan kesäsuunnitelmat ja suunnitelmat ylipäätään oli täysin avoinna, sillä mä en totta puhuen edes tiennyt millainen tulevaisuus mulla ja Liljalla oli pidemmällä juoksulla. Hellon hämmentyminen mun vastauksestani sai katseeni kääntymään toista kohden, sillä mä totta puhuen hieman yllätyin toisen reaktiosta. Kiharapäisen antaessa omaa selitystään ja päästessään siinä pidemmälle sekä siihen kohtaan, joka koski Eiraa ja kilpailemista, mä aloin tuntemaan sitä tuttua poltetta luomieni takana. Mä en kuitenkaan halunnut itkeä toisen nähden, joten valautin katseeni Hellon kasvoista miehen vierellä seisovaan Typyyn. Yritin tehdä kaikkeni, jotta en antanut itkulle valtaa sillä aihepiiri oli vielä hieman kipeä.

    Totta puhuen en mä välttämättä ollut edes odottanut, jotta kaikista mahdollisista ihmisistä mä kävin tämän keskustelun juuri Hellon kanssa, mutta toisaalta ehkä Hellon kanssa olisi helpoin käydä tämä keskustelu. Hellon lähestyessä minua, en tiennyt mitä toisella oli mielessä ja jotenkin mä vain jähmetyin paikalleni. Epävarmuus joka Hellon sanoihin oli löytynyt, tarjosi hyvää vahvistusta sille ajatukselle, jotta toinen ei todellakaan ollut kovinkaan kokenut hevosten kanssa.

    Hellon ehdotus tauosta oli oikeastaan juuri sitä mitä mulla oli suunnitelmissa ja valmentautuminen oli oikeastaan sitä mitä me oltiin tehty viikoittain. En mä tiennyt, että oliko ongelmana sitten se, että meidän valmentaja oli meille tuttu vai mikä. Ehdotus siitä, että mun kannattaisi kokeilla vaihtaa hevosta oli omalla tavallaan yllättävä. Tokihan mä olisin saanut varmaan viisikin hevosta ratsastettavakseni, todennäköisesti vielä niin, jotta mun ei tarvitsisi maksaa penniäkään mistään. Mutta en mä tiennyt olisiko mun kannattavaa ottaa kenenkään toisen ratsua itselleni.

    Jos mä olin onnistunut pilaamaan jo oman hevoseni, en mä todellakaan halunnut ottaa sitä riskiä, jotta mä pilaisin toisenkin hevosen ja joutuisin sen jälkeen selvittämään, että miten siitä sotkusta päästäisiin eroon. Hellon ehdotus siitä, että testaisin erästä komeaa nuorta miestä valmentajakseni sai mut reagoimaan ennen kuin edes ajattelin sen suuremmin, ja mun suustani pääsi ihan mitä sattuu. Hello korjasi kuitenkin tarkoittavansa Oskaria, ennen kuin tiedusteli olinko ollut ikinä Nellyn valmennettavana, kunnes jatkoi vielä parin muunkin nimen kautta. Mä mietin Hellon ehdotuksia, mutta Oskarilla oli kuitenkin oma kisauransa sekä tietenkin varsa-arki, joten en mä todellakaan halunnut häiritä toista kyselemällä stä että olisiko tuolla aikaa valmentaa meitä.

    Mä seurasin Hellon peruuttamista ja toisen humpsahtaessa heinikkoon, jouduin puremaan poskeni sisäpinta, jotten hymähtänyt ääneen. Tokihan mä samalla aloin katselemaan mihin Typy oli kadonnut, mutta suomenhevosmaiseen tapaan tamma ei ollut kävellyt kauaksi ennen kuin se oli löytänyt taas hyvän heinikon, johon oli painanut päänsä. Autettuani Hellon nappaamaan Typyn, suuntasin Liljan kanssa suuliin ja palautin tamman harjauksen kautta takaisin tarhaansa.

    28.05.2024

    Mä olin ollut juuri suulissa harjaamassa Liljaa, jotta me päästäisiin tamman kanssa kävelylenkille. Edelleen jatkuvat sulatushelteet eivät vieläkään innostaneet tekemään mitään sen suurempaa, joten rauhallinen haahuilulenkki olisi juuri sitä mikä olisi meille parasta tässä hetkessä.

    Kuitenkaan en ollut kerennyt livahtamaan karkuun tarpeeksi ajoissa vaan Alex kerkesi kekkaamaan minut. Yritin näyttää hyvin keskittyneeltä Liljan hoitamiseen toivoessani, jotta toinen vain kävelisi ohitseni, mahdollisesti vain moikaten mutta toiveeni ei toteutunut ja lopulta Alex oli saanut mut ylipuhuttua tulemaan syöttelemään Liljaa. Vaikka mä en välttämättä ehkä ostanutkaan ajatusta siitä, että mä näkisin joutsenia, mahdollisuus viettää aikaa varsan kanssa sai mut myöntymään.

    Kuunnellessani miten Oskari puhutteli varsaa, mä yritin pohtia miten mies oli päätynyt siihen lopputulemaan. Mä yritin pääasiassa keskittyä vain kimooni, vaikka kuulinkin miten Oskarin ja Alexin välinen keskustelu olikin siirtymässä väittelyn tasolle. Totta puhuen se, jotta Alex yritti alkuun puhutella mua Liljana tarjosi minulle juuri sopivasti aikaa päästä mukaan keskusteluun, jotta saatoin edes osallistua siihen. Se, mistä puhuttiin ei ollut mulla todellakaan tiedossa sillä en ollut varma, olinko ikinä edes törmännyt koko termeihin, joten en tiennyt miten pahasti valehtelin vastatessani.

    Keskustelu vaihtoi todella nopeasti suuntaa yhdestä toiseen ja ennen kuin mä pääsin edes selville siitä olinko edes ollut oikeassa oli Oskari jo melkein kiljahtanut seuraavan lauseensa. Mä en totta puhuen tiennyt miten keskustelu oli kääntynyt näädän englanninkielisestä nimestä siihen, että keskustelu koski jotain Tenhoa.

    Lopulta mä kuitenkin sain Alexin puheista selville sen, että kyseessä oli toisen keksimä lempinimi toisen varsalle. Tenho ei välttämättä ollut se perinteisin, mutta oikeastaan se oli aika sopiva, jos otti huomioon varsan virallisen nimen. Totta puhuen en mä kokenut olevani paras ihminen ottamaan osaa tähän keskusteluun, sillä mä en tuntenut keskustelun kumpaakaan osapuolta kunnolla.

    Olin makustellut nimeä ajatuksissani, enkä edes tajunnut lausuneeni sitä ääneen ennen kuin huomasin Oskarin painavan kasvonsa tammansa kaulaa vasten, mun oloni muuttui vieläkin epävarmemmaksi ja mä päädyin katselemaan jonkin paikan, johon mä saatoin istua alas. Lilja sai laiduntaa niin pitkällä kuin naru antoi vain periksi ja kai tammaa kiinnosti ruohikossa makaava Alexkin sillä, tamma käveli tuota kohden, jääden kuitenkin nyppimään ruohoa ihan toisen vierelle.

    Se, että keskustelut olivat ohitse, helpotti oloani paljon ja vaikka mä en ollutkaan varma siitä, että mitä jatko voisi vielä tuoda tullessaan, mä nautin tästä hetkestä.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10603

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Hukassa ollaan edelleen näiden kahden kanssa niin tääkin on tämmöne verkka

    11.5

    Hej och förlåt att jag skicka meddelanden efter allt. Också jag vet att du är prepäring för Hannaby. Eller bättre jag tror att du är preparing. Jag vill inte kom på Hannaby. Jag kan inte när vår tävling sesongen är inte…

    En ollut saanut lähetettyä koko viestiä. Oikeastaan mä en ollut saanut koko viestiä valmiiksi. Hannaby ja Hopiavuoressa sitä varten käynnissä olleet valmistelut olivat muistuttaneet minua siitä, mitä minulla ei ollut. En mä edes tiennyt mikä oli saanut mut kaivamaan esiin sen numeron jonka nimeksi oli jossain kohtaa vaihtunut ”Svara inte”.

    14.5.

    Tävlingsveckan har börjad här på Hannaby Slott…

    Klikkasin instagramin sammuksiin todella nopeasti, sillä mä en ollut vieläkään valmis kuulemaan mitään koko kisaviikosta. Se, että mä jätin ottamatta työkeikan tuntui myös mun kukkarossani, vaikka freelance keikoista saatavat tuotot eivät olleetkaan enää niin tärkeitä, kuin mitä ne aiemmin olivat. Viime vuonna Hannaby oli ollut myös mahdollisuus tavata…

    Tänä vuonna mä olin kuitenkin täällä, kotona, kaukana kaikista ja ilman edes kisakuntoista hevosta.

    17.5

    Mä olin päässyt sinuiksi sen kanssa että mä en ollut ruotsissa. Tai että mä en nähnyt sitä.

    Tokihan Hopiavuoressa oli outoa olla kun suurin osa porukasta oli kisamatkalla. Rauhallisuus toisaalta tarkoitti myös sitä, että mun ei tarvinnut stressata sitä, jotta joutuisin vastaamaan kysymykseen siitä miksi kisauramme oli tauolla. Tai sitten keksiä mitä tekisimme Liljan kanssa seuraavaksi, sillä minulla ei todellakaan ollut vastausta tuohon kysymykseen. Tokihan mä olisin halunnut olla ruotsissa niin kilpailijana kuin myös lehdistön edustajana. Ehkä ensivuonna mä olisin tarpeeksi vahva lähtemään tekemään työni.

    Tokihan ottaisi pitkään jotta löytäisin uuden identiteettini nyt kun siihen ei kuuluisi kilpailuihin treenaaminen ja valmistautuminen. Tokikaan matkasta ei varmasti tulisi helppo, sillä jos porukat olisivat – kuten todennäköisesti ovatkin – pärjänneet Hannabyssä voisi olla jotta matkastani ei tulisi yhtään helpompaa.

    19.5

    Tänään olisi viimeinen päivä kun Hopiavuoressa olisi varmaan puoleen viikkoon rauhallista. Tai ehkä huomenna voisi vielä olla sellainen päivä kun tallilla olisi suhteellisen rauhallista, mutta mä en uskaltanut luottaa siihen, koska mä en tiennyt milloin muut olisivat palaamassa takaisin Ruotsista.

    Hannaby viikko piti olla mulle ja Liljalle myös aika ja mahdollisuus palata takaisin liikutuksen pariin ainakin jonkinlaisella tavalla. Ei meidän mitään hurjaa treeniviikkoa pitänyt tehdä, mutta jotain sellaista helppoa, hauskaa ja kunhan vain olisimme viettäneet aikaa yhdessä. Suomen sää oli kuitenkin heittänyt taas kapuloita rattaisiin ja muuttanut mun suunnitelmia joten elohopean kiivetessä melkein hellelukemiin ei ratsastaminen ollut kovinkaan korkealla mun listallani.

    Kuitenkin aurinkoiset päivät olivat tarkoittaneet sitä, jotta ruoho oli alkanut kasvamaan joten meidän humputteluviikosta oli muuttunut pienen kimon herkutteluviikko. Laidunkaudesta – ainakaan ainakaan mun kuulteni – ei ollut vielä puhuttu mitään joten siihen olisi parasta valmistautua jo etukäteen.

    Lilja oli oikeastaan saanut päättää ruokailupaikkansa mun vain haahuillessa kimon perässä. Tamman lähtiessä kävelemään päättäväisesti kohti tarhoja, mä en edes ajatellut sen suuremmin, sillä luulin jotta Lilja vain haaveili pääsevänsä takaisin ulos. En mä voinut tammaa siitä syyttääkkään, sillä itsehän mä olin opettanut tammalle tämän rutiinin. Kuitenkaan Lilja ei kävellytkään omalle tarhalleen, vaan jäi syömään tarhojen väliselle alueelle.

    Kimon turvan painuessa vihreään nurmeen, annoin oman katseeni kierrellä pitkin tarhoja ja niissä ulkoilevia hevosia. Liljan ja Veeran jakaman tarhan vierusta oli tyhjillään, Hakran ja Barnumin muutettua pois. Neljännessäkään tarhassa ei koko viikolla ollut hevosia, sillä Tetris ja Biffe olivat ruotsissa ja niiden kanssa kolmantena ulkoillut Oscar oli myöskin muuttanut pois samassa kyydissä Tetriksen ja Biffen kanssa. Viidennessä tarhassa oli vain hauskan näköinen nuori puoliverinen.

    Kuudes tarha oli yleensä ollut tyhjillään, mutta nyt Cozmina seisoi siellä yksin. Seitsemännessä tarhassa seisoi Oskarin tamma, mutta Sintti ei ollut tarhassa yksin. Sintin vierellä seisoi pieni hevonen. Vedin Liljaa vähän lähemmäksi tarhaa jotta saatoin nähdä paremmin varsan joka Sintin vierellä seisoi.

    Varsa oli pieni ja suloinen sen katsellessa ympärilleen ja tutkiessaan uutta ympäristöään. Mä astelin niin lähelle tarhaa kuin vain Liljan naru antoi periksi. Olin kuullut puhetta siitä jotta Sintti oli tiineenä, mutta en tiennyt jotta tamma oli varsonut. Kai nämä kaikki asiat olivat sellaisia, jotka olisin kuullut jos viettäisin aikaa tuvassa. Mä en tiennyt tiesikö Oskari mikä sitä odottaisi täällä kun se palaisi takaisin ruotsista. Kai se tiesi, sillä kaikki varmasti tunsivat Oskarin ja olivat kertoneet ja onnitelleet tuota uudesta tulokkaasta.

    Sintin varsan katselu sai minut miettimään Liljan astuttamista. Olisiko pienellä tammallani enää mitään muuta uraa kuin siitoshevosen elämä? Lilja oli vasta seitsemän, joten siinä mielessä tammalla voisi olla vielä elämää jäljellä myös kilpahevosena. Ehkä sen olisi parempi olla jonkun toisen omistuksessa.

    Nostaessani katseeni siihen suuntaan jossa näin Liljan viimeksi vain tajutakseni jotta tamma ei seissyt enää vierelläni nyhtämässä ruohoa. Totta puhuen mulla ei ollut tarkkaa ajatusta siitä, milloin mä olin nähnyt kimon tamman viimeksi. Mä olin keskittynyt sen verran tehokkaasti varsaan jotta en tajunnut oman tammani katoamista. Katsellessani ympärilleni, mä en nähnyt Liljaa missään joten hiljalleen mun hämmennys alkoi vaihtumaan peloksi. Tammaa ei tuntunut näkyvän missään ja mä en tajunnut miten Lilja oli saattanut kadota niin hiljaa mun viereltäni.

    Totta puhuen mä en oikeastaan edes tiennyt mistä mä olisin voinut alkaa tammaa etsimään joten mä suuntasin tallipihalle. Liljaa ei tuntunut näkyvän missään ja mun pelkoni alkoi saamaan jo paniikinomaisia piirteitä. Mä en ymmärtänyt mihin tamma olisi voinut mennä, ja toisaalta mä en edes tiennyt ketä mä voisin kysyä auttamaan Liljan etsinnöissä. Päästessäni tallipihalle mä näin suureksi yllätyksekseni Liljan, mutta pieni kimo ei ollut yksin. Tamman vierellä käveli tummahiuksinen nuori mies jota mä en ollut muistanut nähneeni aiemmin tallilla, vaikka voisi hyvinkin olla jotta meidän tiemme olivat ristenneetkin jossain kohtaa.

    ”Hei kiitos paljon!” melkein huudahdin kävellessäni lähemmäs parivaljakkoa jotta sain napata Liljan riimunnarun käsiini. ”Lilja karkasi multa vahingossa” jatkoin vielä vaikka en tiennyt olisiko minun pitänyt sanoa enää oikeastaan muuta. Katsoessani Liljaa, kimo ei näyttänyt olevan pahoillaankaan siitä että suoritti omatoimisen vaelluksensa.
    ”Tota, pitääsiksä tätä sittekki viälä hetken?” kysyin ja tarjosin kimoni riimunnarua nuorelle miehelle. Tarkistettuani vielä Liljan jalat jotta tamma ei olisi tehnyt itselleen haavoja, kiitin vielä kerran tammani nappaamisesta, ennen kuin lähdin palauttamaan Liljaa takaisin tarhaansa.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10576

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    En tiedä miten pahasti tästä katoaa pointti ja punainen lanka koko ajan. Sen ainakin huomaa että mitään suunnitelmaa mulla ei oo Minjan ja Liljan varalle joten tää on ihan täyttä ajatuksenvirtaa meidän molempien osalta.

    Luovuttamisen jälkeen

    Hollannista palattuamme mä en kehdannut pariin päivään edes mennä tallille. Muutaman viikon päästä edessä oli Hannaby Hanami Week, jonne olisi lähdössä taas iso porukka. Jos asiat olisivat menneet erialisella tavalla, mäkin olisin ollut valmistautumassa ruotsin kisaviikolle. Mutta koska elämä osasi olla ajoittain perseestä, sen sijaan mä välttelin ihmisiä.

    Mulle oli taas tarjottu mahdollisuutta lähteä tekemään freelance keikka Hanameille, mutta Tulip Carnevalin fiaskon jälkeen mä olin päätynyt kieltäytymään tuosta keikasta. Totta puhuen mä olin ihan täysin hukassa sen suhteen, mitä mä halusin hevostelultani. Ehkä tilanne olisi ollut erilainen, jos me ei oltaisi kilpailtu Liljan kanssa ajoittain niinkin aktiivisesti kuin mitä me oltiin kilpailtu. Tai ehkä se, jotta mä olin ympäröitynä ihmisillä, jotka kilpailivat aktiivisesti ja että kuulisin enemmän tai vähemmän koko ajan kilpailuihin liittyvää puhetta, eivät auttaneet minua löytämään omaa identiteettiäni. Tai oikeastaan uutta identiteettiäni.

    Tokihan mä olin yrittänyt muistella mun ja Oskarin ehkä vähän yllättävääkin keskustelua johon me oltiin ajauduttu puolitoista kuukautta takaperin. Tuo keskustelu oli osunut juuri sopivasti ennen Tulip Carnevalia, joten mä olin saanut rakennettua edes hieman parempaa itseluottamusta siihen, jotta ehkä meidän olisi sittenkin ollut kannattavaa lähteä Hollantiin. Oikeastaan se, jotta mä olin kuullut, että myös Oskari oli epävarma sen suhteen, jotta olisiko hänen kannattavaa lähteä kilpailemaan oli ehkä myös jollain tavalla validoinut mun omia tunteita ja sitä jotta epäileminen olisi ihan ok. Tokihan meillä oli Oskarin kanssa siinä mielessä erilaiset lähtökohdat, jotta toinen tuli hevosperheestä, vaikka hänellä oli taustallaan suhteellisen tuore ja vakava loukkaantuminen. Mulla ei ollut kumpaakaan noista asioista taustalla, mutta samalla taasen ehkä omassakin elämässäni oli edes inasen jotain samaa, koska serkkuni oli kuitenkin kilparatsastaja.

    Toisaatla se, jotta me oltiin käyty epäonnistumassa Tulipeilla niin pahasti kuin mitä me oltiin epäonnistuttu varsinkin HeA luokassa, kaikki työ mitä mä olin tehnyt ennen reissua valui aika tehokkaasti hukkaan. Niiden muutaman päivän jälkeen mitä mä välttelin Hopiavuorta, mun oli pakko vain purra hammasta ja ainakin yrittää lähteä käymään tallilla. Työaikojeni onneksi joustaessa, muutama päivä meni käydessä tallilla sellaiseen aikaan, että siellä ei varmasti olisi paikalla Eetun ja Camillan lisäksi ketään. Oikeastaan Hollannista paluun jälkeen mä en ollut edes luonut ajatustakaan treenille, vaan me oltiin keskitytty Liljan kanssa vain pääasiassa olemaan. Ehkä tieto siitä, jotta Hanamit olivat lähestymässä ja että sinne olisi olisi lähdössä iso porukka, sai oman varmuuteni horjumaan ja itseni epäilemään sitä, että oltaisiinko me sittenkin valittu Liljan kanssa väärä reitti.

    Oikeastaan kenenkään muun mielipiteen ei oikeastaan täytyisi vaikuttaa mun omaan mielipiteeseeni, mutta silti syystä tai toisesta annoin omien ajatusteni ja epäilysteni päästä ihoni alle. Omalla tavallaan mä en ehkä odottanut tämän matkan olevan näin hankala, mutta toisaalta en mä ehkä ollut myöskään osannut ajatella, jotta meidän kisaura Liljan kanssa olisi ohitse ennen kuin tamma olisi edes seitsemän. Liljalla olisi kuitenkin vielä useampi vuosi hyvää ja tervettä elämää edessä, joten meillä olisi vaikka ja minkälaisia mahdollisuuksia olemassa. Totta puhuen mä olin omalla tavallaan jopa pohtunut sitäkin, että olisiko paras vain ottaa jonkinlainen tauko hevostelusta ja liisata Lilja uudelleen serkulleni jalostuskäyttöön. Häneltä kuitenkin löytyisi varmasi sopivia oreja, joita käyttää Liljalle, vaikka tamman ensimmäinen varsa kääntyisi vasta kolmivuotiaaksi. Kuitenkin mitä olin serkkuni kanssa jutellut, olisi Vilja osoittanut jo potentiaaliaan, vaikka tamman ratsuttaminenkin olisi vielä edessä ja sen jälkeen varsa pääsisi oikeasti näyttämään potentiaalinsa.

    Tai sitten ehkä me otettaisiin Liljan kanssa koko kesä täyttä lomaa ja kunhan vain laidunkausi alkaisi, tamma saisi olla laitumella koko kesän. Samalla mä voisin ehkä pitää itsekin hevosvapaan kesän ja ehkä se samalla auttaisi mua selvittämän päätäni ja keksimään miten me jatkettaisiin Liljan kanssa. Tai ehkä jossain kohtaa tapahtuisi jotain mikä muuttaisikin mun suunnitelmat ihan täysin ja me löydettäisiinkin jokin uusi suunta, jota me lähdettäisiin Liljan kanssa kokeilemaan.

    Totta puhuen tässä kohtaa mä en tiennyt mitä me tehtäisiin tai mihin meidän tarina veisi. Mä en edes ollut varma siitä, jatkuisiko meidän tarina yhdessä vai erikseen.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10556

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Luuserina loppuun asti

    Mä olin päättänyt, jotta meidän kisaura Liljan kanssa loppuisi Hollantiin ja Tulip Carnevalille. Me oltiin tehny jo niin pitkään sellaista tulosta, jotta mä en edes totta puhuen tiennyt miksi oltiin jatkettu meidän kisauraa näin pitkälle. Ennen Tulip Carnevalia me oltiin keretty käydä kolmet kilpailut, joiden kautta saatiin hieman lisää rutiinia ja treeniä kisatilanteisiin.

    29.3 me lähdettiin Vaahterapolulle kilpailemaan HeB & HeA luokissa. B:ssä me päästiin just ja just tuloslistan puolivälin ensimmäiselle puoliskolle. Sijoitukselle 13/29 me päästiin 58.309 % avulla, mutta sitten taas HeA:ssa me otettiinkin kunnon mahalasku ja paperiin oli kirjattu prosentit 55.936 joilla luokassa jäätiin kauas sijoista ja edes puolivälistä, sillä meidän nimi oli kirjattu vasta kohtaan 20. Vaahterapolulta meidän matka jatkui Helmipuroon, jossa edessä oli sama luokkakattaus. Totta puhuen edellisen päivän jälkeen mun usko meidän tekemiseen oli sen verran hukassa, että mä en tiennyt olisiko ollut vain parempi ajaa kotiin sen sijaan että oltaisiin edes lähdetty kokeilemaan onneamme.

    Kaikesta huolimatta yritin puskea edellispäivän epäonnistumisen pintaan nostattamat tunteet johonkin sivuun ja keskittyä vain siihen mitä tänään olisi käsillä. Tiesin jotta me kyllä osattaisiin molempien luokkien radat ja että kunhan mä vain ratsastaisin kunnolla ja huolellisesti niin meillä voisi olla mahdollisuus päätyä sijoille. Tai ainakin niin, jotta jos me ei pärjättäisi helpossa B:ssä, niin meillä voisi olla paremmat mahdollisuudet HeA:ssa, sillä pieni kimoni olisi ainakin ollut verryteltynä hyvin tuota luokkaa ajatellen. Kuitenkaan mun epäilykseni eivät olleet tänään millään tasolla paikallaan ja HeB:ssä me jäätiin vain sijan päähän sijoittumisesta, kun lopputuloksissa olimme sijalla 8/18. Tällainen onnistuminen oli sellainen, jota me kaipasimme ja mä lähdin paljon paremmilla fiiliksillä HeA:n luokkaan. Jotain kuitenkin kerkesi tapahtua näiden luokkien välillä, sillä meidän suorituksemme hajosi ihan täysin mistä lopputuloksena meillä oli sijoitus 16/20.

    Huhtikuun alkuun mä olin saanut mahdutettua vielä yhden kisareissun Adinaan. Mä tiesin, jotta nämä olisivat meidän toiseksi viimeiset kilpailut ja samalla viimeiset ennen Hollantia. Totta puhuen mä en tiennyt mitä mun olis pitänyt ajatella näistä kisoista, tai millaisesta tulostasosta mä edes uskalsin haaveilla. Meidän tulostaso oli ollut koko ajan joko laskusuuntaista tai sitten muuten vain surkeaa, joten tässä kohtaa olisi oikeastaan enää vain ihme, jos me päädyttäisiin pärjäämään millään tasolla. Helpon B:n ollessa takana ja palkintojenjaon saapuessa eteen mä olin todella yllättynyt siitä, jotta me päästiin jopa sijoituksille asti ja tamman suitsiin kiinnitettiin punainen ruusuke.

    Sijoittuminen loi uskoa siihen, jotta me voitaisiin pärjätä myös seuraavassa luokassa. Tokihan HeA luokassa taso oli kovempi kuin mitä se oli helpommissa luokissa, joten ehkä mä en loppupeleissä ollut kovinkaan yllättynyt siitä, jotta meidän loppusijoitus tässä luokassa oli 26/42. Näillä tuloksilla oli aika valmistautua kohti 1,5 viikon päässä siintävää Tulip Carnevalia.

    Näissä kisoissa oli todellakin isojen kisojen tuntua, sillä HeB luokassakin oli melkein 90 osallistujaa. Oikeastaan näillä osallistujamäärillä olisi täysi lottovoitto päästä edes sijoille ja oikeastaan mun tavoite olikin päästä vain top 20. Se olisi hyvä tapa päättää meidän kisauramme ja ehkä siinä kohtaa voisi sanoa, jotta me ei ainakaan lopetettu ihan täysin pohjalla.

    HeB luokassa taso oli todella kova ja erot olivat todella pieniä. Totta puhuen, jotta pääsi sijoille täytyi tehdä hyvää ja tasaista suoritusta. Meidän prosentit 63.154 % riitti lopulta tässä luokassa sijalle 31/86. Vaikka me ei päästykään niihin sijoituksiin mistä mä haaveilin, jo pelkästään se, että prosentit olivat yli 60 oli jo omanlaisensa voitto, varsinkin kun me oltiin kerätty niin pitkään ja paljon alle 60 % tuloksia. Kuitenkin edessä oli vielä HeA:n luokka, jossa oli kuitenkin 18 ratsukkoa enemmän.

    Tässäki luokassa oli todella kova taso ja varmasti saisi tehdä kaikkensa siihen, että me pärjättäisiin. Meidän lähtövuoro oli tässä luokassa 32, joten olin kerennyt seuraamaan useamman ratsukon suorituksen, ennen kuin oli ollut aika käydä varustamassa Lilja uudelleen ja suunnata verryttelemään. Meitä ennen ratsastanut Moona Mäntylä oli ratsastanut yhdellä ratsullaan tuloksen 69.304 % joten tiesin että millaisilla prosenteilla meillä olisi mahdollista päästä sijoituksille.

    Kuitenkin meidän prosentit 50.193 % tarkoitti sitä, jotta me päästiin sijalle 102/104, sillä luokassa oli kaksi hylättyä ratsukkoa. Ratsastaessani pientä kimoani pois kisa-areenalta, pidättelin kyyneliä. Me oltiin Liljan kanssa luusereita loppuun asti.

    Laatu on vähän pottu, mutta tällä mennään kun meinaa taas vähän takuta tää kirjoittaminen…

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10488

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Villit estekisat Rata Karolus 11.3.24 & Lähtölaskenta Tulip Carnevalille

    Rata Karolus ei ollut ihan se perinteisin paikka, jossa me käytiin Liljan kanssa kisaamassa, mutta mä olin kuitenkin päätynyt ilmoittamaan pienen kimoni sinne. Mä olin pohtinut ilmoittaisinko Liljan 40 ja 50 cm luokkiin, mutta lopulta olin jättänyt ilmoittautumiseen vain 40 cm luokan.

    Kukaan muu Hopiavuoresta ei ollut ilmoittautunut näihin kisoihin, joten me lähdettiin Liljan kanssa kaksin reissuun. Kaksin reissaaminen oli opettanut tammasta onneksi hyvän reissaajan, vaikka välillä kaipasinkin seuralaista varsinkin pidemmillä ajomatkoilla. Olihan mulla omat ajorutiinini, mutta tietyssä vaiheessa nekin alkavat maistumaan puulta ja olin joutunut miettimään tapoja pitää itseni hereillä.

    Matalimpana luokkana se oli myös päivän ensimmäinen. En tiedä oliko kisapaikan luonne vai mikä syynä sille, jotta näissä kisoissa ei ollut kovinkaan montaa lähtöä. Meidän luokassa oli vain seitsemän muuta ratsukkoa meidän lisäksemme, joten omalla tavallaan voisi olla mahdollisuus sille, jotta me päästäisiin sijoille. Tai sitten meidän yhtä mahtava meno jatkuisi ja me saataisiin taas vaan haaveilla siitä, jotta me kerättäisiin sijoitus nimellemme.

    Uusi ja erilainen kisapaikka oli saanut Liljan olemaan hieman pörheämpi, joten verryttelyssä mä keskityin pääasiassa vain siihen, jotta sain tamman mahdollisimman rennoksi. Montaa verryttelyhyppyä me ei keretty ottamaan alle, ennen kuin oli meidän aika lähteä radalle. Matala estekorkeus ei onneksi ollut mitenkään suuri ongelma meille ja meidän rata sujuikin yllättävän hyvin ennen kuin kolmanneksi viimeisellä esteellä joku horjahti katsomossa sen verran, jotta kimo säikähti. Tämän takia mä tunsin kuinka tamma poimi puisen puomin mukaan etusillaan, ja mun oli pakko päästää ilmaan hiljainen kirous. Mä tiesin, jotta meitä ennen oli ainakin pari nollaa, joten todennäköisesti me ei tultaisi sijoittumaan.

    Kolmas nollatulos vahvisti mulle sen tiedon, jotta me tiputtiin taas kerran sijoituksilta. Hienoisesti pettyneenä mä riisuin Liljan loppuun ennen kuin lastasin tamman takaisin koppiin ja lähdettiin kotimatkalle.

    Ajaessani takaisin Hopiavuoreen mä pohdin vakavissani starttieni perumista Tulip Carnevalilta. Pelkästään jo kisamatka olisi pidempi kuin mitä me normaalisti tehtiin. Toisaalta koska meidän tulostasokaan ei ollut mitään päätähuimaavaa, en mä tiennyt kannattiko meidän lähteä kokeilemaan onneamme noin kauaksi. Meillä ei ollut edes mitään mahdollisuutta käydä starttaamassa missään ennen kuin olisi lähtö Hollantiin. Tai niin mä ainakin luulin, ennen kuin onnekseni kisojen jälkeisenä päivänä mä näin ilmoituksen Helmipuron Tallin Kevätkiemuroita kisasta, joka järjestettiin kuun lopussa. Ajattelematta suurempia, mä päädyin ilmoittamaan Liljan HeB ja HeA luokkiin, jotta me saataisiin edes yhdet startit vielä alle molemmista luokista ennen kuin olisi mahdollisesti aika alkaa valmistautumaan meidän pisimään kisareissuun.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10482

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Tyhjäilin vähän kirjanmerkkipalkkiani ja samalla yritin taas muistella että miten kirjoitetaankaan joten tää on vähän tällainen perunalaatua…

    Saura Winter Dressage & Hullikaanin avajaiskisat 03.02.2024

    Meidän tulostaso koulupuolella oli ollut niin epätasaista, jotta mä en todellakaan tiennyt miksi mä jaksoin laittaa rahaa kisaosallistumisiin. Treeneissä meillä meni Liljan kanssa aina todella hyvin niin kotona kuin myös Trevorin treeneissä. Me oltiin treenattu kuitenkin pääasiassa Helpon A:n tehtäviä, sillä mun tarkoituksena oli vakiinnuttaa Liljan taso tuolle tasolle. Kuitenkin kisoissa tapahtui jotain, jotta meidän tulokset laahasivat usein sellaisella tasolla, jotta me päästiin just ja just tulokselle.

    Me oltiin kuitenkin kisattu Liljan kanssa aika paljonkin, joten senkään puolesta meidän ei pitäisi olla tällaisella tulostasolla. Kuitenkaan mä en kokenut, jotta mua olisi jännittänyt minkä vuoksi tulostaso olisi ollut näin epävarmaa. Olinhan mä puhunut tästä serkkuni ja Trevorin kanssa, mutta kuitenkaan mitään tähän ongelmaan ei ollut löytynyt mitään ratkaisua. Katsellessani muiden Hopiavuorelaisten tuloksia mun omat tulokset tuntuivat entistä huonommilta ja oikeastaan se sai mut miettimään vain suuremmin, jotta kannattaisiko meidän edes kisata Liljan kanssa.

    Kuitenkin tässä me oltiin, Rihtniemen pihalla valmistautumassa verryttelyyn ja meidän kahteen starttiimme. Molemmissa luokissa meillä oli ensimmäinen lähtöpaikka, joten mä joutuisin odottamaan todella pitkään, jotta meidän lopullinen sijoitus selviäisi. Varustaessani Liljaa yritin tsempata itseäni siihen, jotta jos meidän radat menisivät ihan täysin penkin alle niin me saataisiin edes – hieman kallista – treeniä. Kimon ollessa valmiina mulla ei ollut enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin asettaa jalkani jalustimeen ja ponnistaa Liljan satulaan.

    Verrytellessä mä sain onneksi hieman omaa fiilistäni ja uskoa tekemiseen nousemaan. Kun meidät päästettiin radalle valmistautumaan omaan suoritukseemme helpon B:n kohdalla mulla oli oikeastaan ihan ok fiilis tulevasta. Rata oli yllättävän tasainen, vaikka toki sinne mahtui pari rikkoa, mutta mulla oli silti fiilis siitä, että me taidettiin saada ainakin 65 % kasaan. Ratsastettuani Liljan trailerille ja löysättyäni satulavyötä sekä vaihtaessani tamman suitset riimuun, jotta kimo sai syödä heinää väliajalla mä kävelin yllättävänkin rennolla fiiliksellä kansliaan. Mun piti odottaa pieni hetki tulospaperiamme, mutta nähdessäni jotta meidän prosentit oli melkein 75 % mä tajusin, että meillä olisi jopa jonkinlainen mahdollisuus sijoittua.

    Lopulta meidät kuulutettiin palkintojen jakoon, jossa Liljan suitsiin kiinnitettiin sininen ruusuke kakkossijan kunniaksi. Nämä prosentit sekä tietenkin sijoittuminen nosti mun uskoa siitä että tästä reissusta voisi lopulta tullakin onnistunut. Tämä fiilis kannatteli mua myös helpon A:n verryttelyn läpi ja aina puoleen väliin rataa. Siinä kohtaa Lilja alkoi tuntumaan hieman väsyneeltä. Kai mä olin osannut odottaa, jotta tällaisella odottelun määrällä se voisi olla mahdollista, mutta kuitenkin sen tapahtuminen sai mut jotenkin luovuttamaan. Helposta A:sta me kerättiinkin meille tyypilliset prosentit lopputuloksen ollessa 53,809 %.

    Ilmoittautuessa mä en ollut tajunnut, jotta Hullikaanin kauden avauskisat olisivat samana päivänä kuin Rihtniemen kilpailut. Se teki meidän päivästä vain pidemmän ja suunnitellumman, mikä tavallaan oli positiivista, mutta taas omalla tavallaan mä olisin voinut vain jättää kokematta. Varsinkin kun Hullikaanissa meillä oli edessä esteluokka.

    Esteet eivät olleet meidän päälaji, mutta mä olin alkanut kerran tai pari viikossa hyppäämään Liljan kanssa. Välillä me treenattiin omatoimisesti ja kerran tai pari kuussa me lähdettiin Storywoodsiin mun serkun valmennettavaksi. Jostain syystä meillä meni estekisoissa paljon paremmin kuin mitä meidän koulustarttimme menivät ja välillä mä olinkin miettinyt pitäisikö mun siirtää Lilja vain täysin estehevoseksi. Tänään mä en kuitenkaan odottanut meidän radalta kovinkaan paljoa, joten sijoitus 15/17 ei yllättänyt minua, vaikka estekorkeus ei ollutkaan 50 cm korkeampi.

  • vastauksena käyttäjälle: Minjan Mietteitä #10462

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Mulla on joku omanlaisensa blokkimontto menossa taas tauon jälkeen joten tällä mennään…

    Miten yksinäiseksi voikaan ihminen tuntea itsensä ihmisjoukossa?

    Toisaalta en mä tiennyt oliko mulla sellainen paljon extrovertimpi persoona töissä, ja tallilla sitten taas muutuin introvertimmaksi. Joskus oli toki niitä päiviä, kun halusin olla tallilla kahden Liljan kanssa, mutta muuten sain oloni tuntumaan jopa yllättävän yksinäiseksi. Tokihan sellainen yleinen small talk onnistui aika lailla kaikkien kanssa, mutta ehkä mä silti kaipasin vähän jotain syvempää. Ehkä jotain sellaista missä mä voisin uskaltaa kysyä kisamatkaseuraa ilman pelkoa siitä, että mä jäisin ihan täysin yksin.

    Tokihan mä ymmärsin sen, että kun me oltiin tultu Hopeavuoreen, kaikki muut olivat olleet tallilla niin pitkään, että omat porukat olivat jo löytyneet. Tokihan olin pyrkinyt olemaan kaikille hyvinkin ystävällinen ja ottaa osaa keskusteluihin silloin kun olin kokenut, jotta minulla oli paikka osallistua. Tokihan osa keskusteluista oli sellaisia, joiden pohja oli ajassa ennen meidän liittymistämme talliin tai sitten ne koskivat jotain sellaista tapahtumaa, josta en ollut tietoinen tai vaikka olisinkin ollut tietoinen, en välttämättä olisi niin hyvin perällä.

    Kaikista tallilaisista mä olin tainnut tutustua parhaiten Ilonaan sillä me oltiin kuitenkin maastoiltu jonkin verran kahdestaan ja toinen oli käynyt muutamaan kertaan mun kanssa Storywoodsissa valmentautumassa. Muiden tallilaisten kanssa mä en kokenut olevani ehkä ihan niin läheinen. Ehkä mä en ollut tehnyt kovinkaan hyvää edistystä tämän asian parissa, jos ottaa huomioon, että me oltiin oltu Hopiavuoressa tässä kohtaa jo kuitenkin reilu vuosi. Olihan alussa toki aikaa mennyt siihenkin, jotta olimme kotiutuneet uudelle tallille ja päässeet kiinni Hopiavuoren rytmistä.

    Tokihan me oltiin myös alettu kiertämään kilpailuja, vaikka varsinkaan meidän koulustartit eivät olleet menneet aina ihan putkeen. Totta puhuen ajoittain mua oli jopa nolottanut koko lähtöä, sillä mä en ollut aina edes varma miksi mä jaksoin edes yrittää startata, kun tulostaso oli mitä oli. Ehkä sen puolesta me oltiinkin alettu Liljan kanssa kääntämään katseitamme esteratojen puolelle ja vaikka pieni kimo ei ollutkaan mikään hyppytähti, jostain syystä meidän tulostasomme oli siellä paljon parempi. Tai sitten me vain mentiin niin vauvvaesteitä jotta meillä ei ollut mitään mahdollisuutta mokata tavalla tai toisella.

    Ehkä vuoden 2024 yksi tavoite voisi olla oikeasti tutustua paremmin muihinkin tallilaisiin ja toivottavasti tuntea olonsa vähän enemmän osaksi tallin porukkaa.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10315

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Mullon vähä sellaanen piäni mentaalinen blokki päällänsä koko poppoon kans nii tämön taas vähä tälläänen roska. Tämä jäi kans vähä lyhyeksi ku puuttuu tuloksia mistä kirjootella niin orottelen ne ja sitte kattellahan jatkoa.

    Seppeleen kisakatastrofin jälkeen mulla ei ollut oikeastaan aikaa jäädä edes vellomaan siihen paskaan tunteeseen joka mulla oli koko reissusta jäänyt mieleen. Black Swan Dressage tuli ehkä lopulta vähän liian nopeasti ja ehkä jos mä olisin ollut järkevä niin en olisi lähtenyt koko reissulle. Meidän tulostasoa katsoessa en voinut kuin pohtia oliko täysi virhe yrittää nostaa meidän tasoamme sen vähäisen kauden aikana mitä kerkesimme kilpailemaan. Varsinkin kun tuntui että jopa helpon B:n luokat, joita olimme Liljan kanssa kilpailleet koko edellisenkin kauden takkusi. Treeneissä Lilja kyllä suoritti todella hyvällä tyylillä ja Trevorkin oli kai taas alkanut lämpeämään ratsuni rotuvalinnalle. Kuitenkin ratsastaessani tamman valkoisten aitojen sisälle koko pakka vain levesi ja kotona tapahtuvasta menosta ei ollut lähes mitään jäljellä…

    Kisapaikalle päästessämme en ollut yhtään sellaisella mielellä, että olisin valmis kilpailemaan. Vain parin päivän väli starteilla ei ollut helpottanut asiaa ollenkaan, varsinkin kun me saatiin Seppeleessä juuri ja juuri sallittu suoritus. Ehkä pieni onni oli siinä, että meillä olisi kaksi luokkaa edessämme ja jos ensimmäinen rata menisi täysin penkin alle, olisi meillä vielä toinen rata edessä, jonka aikana voisimme toivottavasti parantaa suorittamistamme. Ensimmäisessä luokassa starttasi meidän kanssamme Hopiavuoresta myös Oskari ja Niklas. Molemmat starttaisivat onneksi niin myöhään meidän jälkeemme, että ainakin Niklas olisi verryttelemässä silloin kun olisimme radalla eikä tuo toivottavasti nähnyt suoritustamme. Minun ja Oskarin välillä olisi viisi ratsukkoa, joten voisi olla, että toinen kerkeäisi näkemään ehkä pienen palan ratamme alusta, ellei Oskarikin olisi verryttelemässä omaa ratsuaan.

    Lähtöpaikkamme tässä luokassa olisi ihan täysin puolivälissä, joten meidän olisi pakko ratsastaa mahdollisimman ehjä ja sujuva rata jos me haluttaisiin olla ruusukkeilla. Noh, ainahan on hyvä haaveilla ja meidän lopullinen sijoitus oli melkein sama kuin millä olimme startanneetkin. Odotellessamme helpon A:n starttia, pyrin pitämään Liljan liikkeellä käynnissä, jotta tamma ei jäykistyisi ihan liikaa. En kuitenkaan halunnut verrytellä kimoa ihan liian aikaisin, jotta sillä riittäisi paukkuja seuraavallekin radalle. Meidän starttipaikkamme oli taas luokan puolivälissä ja tässä luokassa Hopiavuoresta ei ollut ketään muuta kilpailemassa.

    Totta puhuen mä en ollut edes yllättynyt siitä että tämä rata meni vain entistä huonommin… Ratsastaessani Liljan pois kisaradalta pidättelin itkua parhaan mahdollisuuteni mukaan ennen kuin olin varmasti tarpeeksi kaukana kaikista ja saatoin vihdoin ja viimein antaa harmistukseni purkautua itkuna.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10249

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Mä olen vähän hukassa Minjan kanssa joten osa jutuista on tälläisiä inspispuuskassa kirjoitettuja sotkuja.

    Lilja ei tuntunut välittävän mitään siitä, että en ollut täysillä mukana tässä hetkessä.

    ”It was just one show”

    Niin. One Fucking Shitty Show.

    Mä en ollut jaksanut edes alkaa taistelemaan Trevorin kanssa soittaessani toiselle perjantaina. 52,470 %.

    Me ei oltu taidettu tehdä ikinä niin huonoa tulosta Liljan kanssa B:ssä ja tää ei ees ollut meidän ensimmäinen kerta tällä tasolla. Olihan meillä ollut kisataukoa, mutta en mä silti ajatellut että meillä olisi mennyt noin surkeasti. Åland Weekendiin oli vain pari viikkoa ja sinne olisi lähdössä Hopiavuoren Oikeat Kisaratsastajat. Ei me voitaisi millään lähteä edustamaan Hopiavuorta ja nolaamaan Eetua…

    Kimo huokaisi syvään lopetettuani sen ihan liian pitkään kestäneen harjauksen ja tarttuessani mustan yleissatulan alle jääneestä huovasta. Koko nippu nousi ilmaan samalla tavalla kuin satoja kertoja aiemmin. Kuin omanlaisessa automaatiossaan pieni kimoni oli lopulta valmis ja päästettyäni sen irti, suuntasimme kentälle.

    Lilja odotti kärsivällisesti kiristäessäni satulavyön ja noustessani tamman selkään. Lilja odotti kuuliaisesti paikallaan ennen kuin tunsi pohkeideni painalluksen kyljissään ja vasta silloin kimo lähti tekemään matkaansa eteenpäin. Annoin kimon askeltaa pitkään vapaalla ohjalla kenttää ympäri. Pelkästään Seppele Cup:in ajattelu oli saanut treenimotivaationi laskemaan taas johonkin ikiroudan tasolle. Eihän me oltu Liljan kanssa ikinä kilpailtu kovinkaan tavoitteellisesti, mutta sellaisen flopin jälkeen tuntui vain entistä vaikeammalta lähteä kilpailemaan. Varsinkin kun tiesi että paikalla olisi sellaisia jotka oikeasti tietäisivät mitä olisivat tekemässä.

    Portilta kuuluva ääni sai minut keskittymään taas tähän hetkeen ja käänsinkin katseeni portille. Oskarilla oli tällä kertaa suomenhevonen ja vaikka en halunnutkaan sanoa itselleni liian varmaksi, epäilin että rautias olisi Typy. Yllätyin hieman toisen kysymyksestä siitä, että mahtuisimmeko molemmat samalle kentälle. Seurasin Oskarin ratsautumista ja ratsastusta ylipäätään. Mies oli yksi niistä monista Hopiavuoressa joita en tuntenut kunnolla. Serkkuni oli kertonut minulle jotain tietoa siitä kuka Oskari Susi oli, mutta silti en voinut sanoa edes olevani hyvänpäivän tuttu toisen kanssa.

    Olin kuullut jotain puhuttavan Oskarin ratsastusonnettomuudesta ja pelkästään sekin sai mielenkiintoni nousemaan toisen ratsastuksen seuraamiseen. Brunetella oli kai edelleen jonkinlaisia neurologisia ongelmia tapahtuneesta, mutta katsellessani toista hevosen selässä niitä oli hankala huomata. Oskari näytti siltä kuin olisi syntynyt satulaan ja pohdinkin kuinka toisen ratsastus saattoikaan näyttää niin sulavalta. Joku oli jossain maininnut jotta Oskarikin olisi lähdössä Ahvenanmaalle kilpailemaan. Tämä ajatus tiivisti katsettani ratsukossa. Jos Oskari uskaltaisi lähteä kilpailemaan, niin miksi sitten me ei?

  • vastauksena käyttäjälle: Tallipäiväkirja 2023 #10176

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Hopiavuoren tupa oli yllättävän hiljainen raottaessani varovasti ulko-ovea ja astellessani sisään. Ajatus siitä, että toisen kotiin saattoi vain kävellä sisään kuin omaansa, oli hullu. Siirryttyäni eteisestä keittiön ovelle, ei siellä näkynyt ketään ja koko tila näytti siltä, kuin siellä ei parhaimmillaan olisi varmaan viisitoista ihmistä kerrallaan.

    Kahvi – mikäs muukaan – oli ajanut minut hiippailemaan Eetun kotiin, mutta harmikseni pannu oli tyhjä. Hetken mietin kehtaisinko availla kaappeja ja yrittää etsiä jostain suodatinpusseja sekä kahvinporoja. Säilyttiköhän Eetu ne jääkaapissa?

    Kai Eetu olisi tottunut siihen, että keittiön kaappejaan kollattiin? Vai olisiko Eetu kieltänyt sen joskus? Tai olisikohan joku sellainen kaappi, johon kaikilla olisi oikeus koskea, mutta josta en vain itse tiennyt?

    Päädyin kuitenkin lopulta hylkäämään ajatuksen kahvin keittämisestä ja sen sijaan hain paikkani pirtin pöydän äärestä. Olin lähtenyt liikkeelle kevyemmällä varustuksella, joten läppärini sijaan nostinkin repustani padini sekä muistikirjani. Vaikka tuntuikin väärältä jäädä tupaan, kun siellä ei ollut ketään, toivoin että ehkä pieni odottaminen ei haittaisi, jos vaikka tupaan saapuisikin joku, joka tietää mistä kahvitarpeet löytyisi. Artikkeliin keskittyminen meinasi olla hankalaa, sillä jossain takaraivossani kuiski koko ajan jokin pieni ääni siitä, että olisi väärin olla toisen kotona ilman että sinne olisi kutsuttu. Yritin vakuuttaa itselleni, jotta olisi ok olla tuvassa, sillä se muutenkin tuntui olevan epävirallisen virallinen tallitupa. Onnistuin lopulta keskittymään artikkeliin, vaikka pitkään en kerennytkään sen parissa viettämään.

    Eteisestä kuuluvat äänet kuuluivat Eetulle ja Camillalle. Kaksikko kävi jotain keskustelua liittyen ilmeisesti tarhoihin, vaikka en kuullutkaan selvästi keskustelun sisältöä, josta aiheen olisi voinut varmasti päätellä. Vaaleapiirteisen Eetun astuessa ensimmäisenä keittiöön ei mies sanonut mitään tunkeilustani keittiöön.
    ”Mä… mä tulin kattomaha, josko täälölis ollu kaffia. Mä olisin muuten kyllä keittäny pannullisen mutta en keherannu ettiä värkkejä nii minen saanu sitä keitettyä. Enkä minä kyllä oikee tiärä notta olisinko minä saanu olla täälä nii moon pahollaani jos en” selvitin.
    ”Ei se haittaa. Täälön koko ajan sen verta porukkaa notta vaikia ketää on kiältääkkää täälä olemasta. Hello viimmeestää on kollannu kaikki kaapit nii tehokkaasti notta kyllä niitä saa aukua. Mutta ens kertaa ajatellen kaffijutut on täs kaapis” Eetu viittoi kohti oikeaa kaappia, josta poimikin suodatinpussin sekä kahvinporot ja taiteltuaan suodatinpussin keittimeen alkoi mies mittaamaan oikeaa määrää poroja pussiin täyttä pannua varten.

    Hiljalleen, kai kahvin valmistumista uumoilen myös muut alkoivat saapumaan tupaan. Alex ja Ilona saapuivat ensin Oskarin ja Hellon seuratessa pian perästä. Jouduin puremaan itseäni posken sisäpuolelta, jotta sain pidettyä ilmeeni neutraalina. Vaikka yksityistallin meno olikin rauhallisempaa kuin mitä se oli ollut ratsastuskoululla, huomasin silti ajoittain kaipaavani sellaista porukkahenkeä, joka Hallavassa oli. Tokihan täällä oli omanlaisensa porukka henki, mutta vielä en ollut löytänyt hyvää keinoa päästä porukkaan täysin sisään.

    Keskustelu pöydän ympärillä oli polveilevaa, eikä kukaan näyttänyt pelkäävän komentaa toista. Joku otti esiin kilpailut ja niihin valmentautumisen.
    ”Ettekös tekin oo Minja kilpaillut?”
    ”Joo. Ei me kyllä olla menty, ku heleppoja. En minä tierä olisko Liljasta vaativiin enkä minäkää oo reenannu niitä pitkään. Mutta oon mä ilimoottanu sen Black Swaniin ja Ahavenanmaalle. Tai no, en mä oo varma kyl tosta Ahavenanmaasta ku sinne on kuitenki aika pitkä matka ja ku ny on kuitenki nii pimiää aamuusi ja iltaasi nii minen tiärä kehtaanko mä lähtiä ajamaa yksin nuan pitkää matkaa kopin kans…” viimeiset sanani lausuin hieman hiljaisemmalla äänellä. Tokihan halusin lähteä kilpailemaan Ahvenanmaalle, mutta samalla ajatus pitkästä ajomatkasta yksin ei innostanut.
    En kuitenkaan tiennyt olisivatko muut jo sopineet kyytinsä, joten en kehdannut kysyä, josko olisimme mahtuneet Liljan kanssa johonkin kyytiin, tai olisiko joku vailla kyytiä. Juotuani kahvini nousin pöydästä ja poimin reppuni ennen kuin jätin kahvikuppini tiskipöydälle ja suuntasin talliin hakeakseni Liljan maastoilua varten.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10143

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Heinä- ja elokuun tarinat näyttävät tällä hetkellä olevan vain verbaalista verryttelyä joten näitä ei kannata ottaa liian vakavasti. Mulla on vähän suunta hukassa tän parivaljakon kanssa atm

    Heinäkuu

    Elämä Hopiavuoressa tuntui kuin pysähtyvän kesäkuun lopulla. Vaikka mä en voinut sanoa tuntevani Oskaria, bruneten nimi oli noussut pintaan kerran jos toisenkin. Tokihan sen jälkeen kun olimme Liljan kanssa muuttaneet Hopiavuoreen olin päässyt tapaamaan Oskarin henkilökohtaisesti. Tai no ainakin sen verran mitä olimme jutelleet teidemme kohdatessa tai tuvassa.

    Ilona oli tutustunut Oskariin paremmin ja olin alkanut miettimään jopa sitä, oliko tuo jopa ihastunutkin Suteen. Enhän todellakaan ollut uskaltanut asiaa tiedustella Ilonalta. Tokihan olin miettinyt olisiko asiaa voinut ottaa jollain tavalla puheeksi käydessämme valmennuksissa. Kuitenkin se mitä kävi oli työntänyt tuon mahdollisuuden johonkin hamaan tulevaisuuteen ellei jopa romuttanut täysin mahdollisuutta tiedustella asiaa uudelleen.

    Vaikka en ajatellut tilanteen vaikuttaneen suuremmin itseeni, jouduin jossain kohtaa myöntämään itselleni että tilanne oli vaikuttanut myös itseeni jollain tasolla. Tokihan mä olin aina ymmärtänyt jotta hevosten kanssa voi sattua ja tapahtua. Toki olin muutama vuosi takaperin loukkaantunut itsekin hevosten kanssa Trevorin onnistuessa vahingossa säikäyttämän Liljan siten että putosin tammani selästä. Kuullessani mitä Oskarille kävi, sain olla vain onnellinen siitä, että itse olin säästynyt vähällä.

    Oskarin kooman jatkuessa ja Ilonan viettäessä suurimman osan ajastaan sairaalalla en ollut viitsinyt kysyä toista valmennusreissuille. En ollut täysin varma oliko Ilona edes liikuttanut Veeraa, vai oliko tamma saanut vain viettää aikaa laitumella. Tokihan olisin voinut pyytää jotain muutakin seurakseni, mutta en ollut varma haluaisiko Sonja tai Marshall lähteä, saati olisiko molemmilla omat valmentajat jotka kävisivät valmentamassa heitä täällä. Tokihan Niklas olisi voinut olla yksi mahdollinen vaihtoehto, mutta en tiennyt päästäisikö Marshall toista vieraan valmentajan silmien alle. Vaihtoehtoja läpikäydessäni olin jopa pohtinut olisinko kysynyt Noeulia seurakseni, mutta Olavi Suden alkaessa valmentamaan tuota luovuin tuostakin suunnitelmasta. Ja toisaalta, eihän Noeulilla ollut omaa hevosta täällä, vaikka saatoin kyllä arvella jotta serkkuni olisi voinut lainata Noeulille ratsua.

    Lopulta olin kuitenkin ajellut kaksin Liljan kanssa valmennuksiin. Kisakalenterissa ei ollut oikeastaan kuin yksi merkintä, kun lähdimme kuun lopulla Ahvenanmaalle kilpailemaan. Olin ilmoittanut Liljan starttaamaan Helppo B K.N. Specialin sekä Helppo A:1 2022:sen. Mitään suurempaa treeniä ei kummankaan radan osalta tehty, vaan oikeastaan keskittyminen oli hienosäädössä. Olimme startanneet Liljan kanssa niin paljon varsinkin helpossa B:ssä että radat alkoivat sujumaan jo enemmän kuin rutiinilla. Kuitenkin aina saattoi ratsastaa tarkemmin ja paremmin ja kerätä sadasosa prosentin enemmän.

    Ensimmäisessä luokassa oli 42 muuta lähtijää meidän lisäksemme ja mielestäni onnistuinkin ratsastamaan hyvin tasaisen radan. Välttämättä en lähtenyt ratsastamaan sijoitusta vaan tasaista ja ehjää suoritusta jolla saisin Liljaa heräteltyä seuraavalle radalle. Lopulta päädyimmekin Liljan kanssa sijalle 11/43 prosenteilla 63.784 %.

    Helppo A radalla Lilja oli ehkä hieman väsyneen oloinen vaikka olin yrittänyt antaa tamman levätä starttien välissä. Toiselle radalle olin verrytellyt Liljan paljon kevyemmin ja vielä verrytellessä kimo oli ollut ihan aktiivisen ja reippaan oloinen. Tokihan pitkä matkustaminen sekä lämmin sää varmasti teki oman osansa tamman jaksamiseen ja ehkä kaksi rataa olikin lopulta liikaa Liljalle tällaisella kelillä. Tasaisessa luokassa Lilja jaksoi tsempata sijalle 30/48 ja prosentteja keräsimme tästä starista 60.177%. Tokihan olisi ollut mukava palata kotiin vähän parempien tulosten kanssa, mutta jokainen kisa olisi vähintäänkin hyvää treeniä, vaikka ruusuketta ei tulisikaan.

    Loppu heinäkuusta menikin kotona reissusta palautuessa sekä Liljan viettäessä pientä lomaansa, ennen kuin olisi seuraavien kilpailuiden aika.

  • vastauksena käyttäjälle: Minjan Mietteitä #9957

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Jatketaan teemalla ”antaa tulla mitä tulee”

    Olin löytänyt itselleni oman salaisen paikan. Se sijaitsi vajaan tunnin ajomatkan päässä seinäjoesta, mutta se oli rauhan arvosista. Paikka oli löytynyt sattumalta enkä ollut siitä yhtään pahoillani. Välillä ajoin tänne vain yksikseni, mutta tällä kertaa olin ottanut Iikan mukaani. Järven pinta oli peilityyni lukuunottamatta niitä muutamia pieniä laineita joita Iikka aiheutti kahlatessaan rantavedessä.

    Koira oli kiinnostunut jostain jota tuo näki tai haistoi rannassa eikä Iikka tuntunut huomaavan minua. Oikeastaan koiran omatoiminen tekeminen ei haitannut minua ja katseltuani hetken Iikan touhuamista palautin oman katseeni järvelle. Kesäinen ilta oli oikeastaan aika idyllinen ja vietinkin hetken vain katsellen ympärilleni, ajattelematta sen suuremmin oikeastaan mitään. Lopulta kuitenkin erinäiset ajatukset alkoivat valtaamaan mieltäni ja sainkin niputettua kaikki kysymyksen “onko minulla kaikki?” alle.

    Kysymys oli hankala eikä siihen ollut yksinkertaista, saati yksiselkoista vastausta. Saatoin vastata niin ”kyllä” kuin myös ”ei”. Jos katsoi elämän isoja palikoita, voisi asioiden sanoa olevan hyvin. Minulla oli kuitenkin vuokra-asunto jota sanoa omaksi kodikseni, auto ja työpaikka. Näiden lisäksi minulla oli Lilja ja Iikka. Olin terve ja saatoin elää arkeani ilman sen suurempia rajoituksia.

    Kuitenkin saatoin vastata tähän kysymykseen jotta kaikki ei ollut kunnossa. Varsinkin niillä kisamatkoilla jotka olin tehnyt Jussin kanssa, olin tajunnut että sittenkin kaipaisin vierelleni jonkun. Olihan meillä ollut oma juttumme Peterin kanssa, mutta ei se ollut sitä mitä kaipasin. Jussin kanssa oli jotenkin helpompi olla ja toisaalta meillä oli ehkä enemmän yhteisiä puheenaiheita. Vaikka olimmekin Peterin kanssa molemmat ratsastajia, kisasimme ihan eri tasoilla ja erilaisilla hevosilla. Jussin kanssa kisasimme sentään samanlaisilla hevosilla ja ainakin melkein samalla tasolla.

    Tokihan minulla oli parikin syytä, miksi en voisi ikinä ajatella Jussia muuta kuin hyvänä ystävänä. Ensimmäinen syy olisi se, että mies olisi minua neljä vuotta nuorempi. Toinen ja ehkä painavampi syy on se, että mies on serkkuni työntekijä. Ehkä jonkinlaisessa toisessa tilanteessa olisin voinutkin katsoa mihin asiat etenisivät vaikka ikäeromme olisi tällainen, mutta en tässä. En myöskään halunnut sekoittaa mitään serkkuni ja itseni välillä siinä tilanteessa jos mahdollinen suhteemme olisikin päättynyt. En oikeastaan ollut edes varma siitä, uskoinko enään edes siihen jotta jossain olisi joku, joka olisi se oikea minulle.

    Kuin varkain ilta oli viilennyt sen verran jotta kylmyys alkoi pureutumaan hupparin läpi iholleni. Antaessani katseeni taas rekisteröidä asioita, huokaisin raskaasti ja nousin lopulta ylös rantahiekalta jolla olin istunut. Kutsuin Iikan luokseni ja naksautettuani remmin lukon koiran pantaan, suuntasimme autolleni ja aloimme tekemään kotimatkaamme.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #9939

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Teema on lyhyttä, nopeaa ja fiilispohjalta. Pahoittelen perunaa lähentelevää laatua mutta yritän nyt vaan antaa riman olla maassa ja mennä tällä.

    Jatkona Noeulin tarinaan

    Seurattuani jonkin aikaa Noeulin ja Pondin menoa nousin ylös ja lähdin kohti Liljan tarhaa. En kuitenkaan kerennyt ihan tarhalle asti kun kuulin äänen takaamme. Kääntyessäni katsomaan äänen lähdettä huomasin sen olevan Noeul joka oli ratsastanut yllättäen peräämme. Tervehdittyäni toista hymyilin pienesti kehuille joita Iikka sai osakseen. En ollut ottanut koiraa viime aikoina niin paljoa tallille mukaan helteiden vuoksi, mutta tänään olin tehnyt poikkeuksen. Tokihan olisin voinut ajella Iikan turkin alas, mutta en pitänyt sellaisista suomenlapinkoirista joten poika oli saanut pitää villansa. Miehen kysyttyä saisiko tuo silittää Iikkaa, annoin hänelle luvan ja seurasin kuinka Noeul laskeutui ruunikon tamman selästä ja asetti lopulta Pondin ohjat aidalle.

    Yllättyin hieman siitä, sillä olin jo omalla tavallaan varautunut pitelemään ruunikkoa puoliveristä sen aikaa kun toinen tarjoaisi huomiotaan koiralle. Samalla myös mielenkiintoni nousi ja halusinkin seurata kuinka tässä lopulta kävisikään. Lopulta toinen kyykistyi kutsumaan Iikkaa luokseen, vaikka koira ei tuntunutkaan tuota huomaavan.

    ”Iikka kuka täällä” herätin uroksen mielenkiinnon ja ohjasin koiran Noeulin luokse. Seurasin mielenkiinnolla miehen ja koiran kanssakäymistä ennen kuin keskeytin hiljaisuuden kysymällä olisiko Noeulilla lemmikkejä. Toisen kertoessa jotta hänellä oli kissoja, nyökyttelin vain pienesti itselleni sillä en tiennyt mitä vastata. Kissat eivät olleet minulle tuttu aihepiiri joten en osannut senkään vuoksi kommentoida mitään sen suurempaa.

    Haettuani Liljan tarhastaan jatkoimme Noeulin ja Pondin kanssa matkaamme suuliin. Kävellessämme puhelimme eläimistä ja saunomisesta sekä mistä keksimmekään. Noeulin kanssa oli lopulta helppo jutella ja juttuamme riitti aina siihen asti jotta hän oli saanut hoidettua Pondin pois ja itse olin varustanut Liljan. Tokikaan pienen kimon varustamisessa ei mennyt pitkään, sillä pujotin sen päähän vain suitset.

    Noustuani tallin pihalla kimon selkään huikkasin Noeulille vielä heipat, ennen kuin painoin pohkeeni kevyesti Liljan kylkiin. Huokaisten pieni kimo lähti askeltamaan eteenpäin, Iikan juostessa vierellämme. Ihailin koiran jaksamista mutta ehkä paimenilla oli joku salainen energiavarasto jonka ne ottivat käyttöönsä väsyessään.

    Liljan liike oli mukavan keinuttavaa allani, antaessani tammani kävellä vapaalla ohjalla eteenpäin. Kisakalenterissamme oli vain yhdet kisat merkattuna joten voisimme ottaa hieman rennommin, vaikka silti suuntaisimmekin joka viikko valmennukseemme. Vaikka oma kimoni olikin Maailman Paras, olin silti leikitellyt ajatuksella jotta pyytäisin mahdollisutta kokeilla jotain serkkuni hevosista. Olinhan ratsastanut toki Vadelmalla Liljan ollessa mammalomalla, mutta siltäkin oli jo muutaman vuoden verran. En tarkalleen tiennyt mille tasolle haaveilin pääseväni ratsastajana ja tällä tavalla asia ei maksaisi kuin kysymisen vaivan.

    Puoltatoista tuntia myöhemmin palasimme Liljan ja Iikan kanssa takaisin Hopiavuoren pihaan ja hoidettuani tammani ulos oli aika suunnata kotiin ja Iikan pesuun.

  • vastauksena käyttäjälle: Tallipäiväkirja 2023 #9934

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Tästei ihan tullukkaa sellaane ku ajattelin, mutta yritän ny vaa julukaasta myäs vähä tällääsiä D luokan juttuja. Toisaalta tämön hyvin hatara pala mun suunnitelmani palapelis niin ehkä tämä lopulta onki jotakin. Ainakin minoon yrittäny ja se saa ny riittää.

    Bonus kesäkuu 2023

    Istuin Hopiavuoren pihamaalla nakkelemassa puolihuolimattomasti palloa Iikalle. Vaikka lämpötilat olivat jatkuvasti lähemmäksi hellettä, suomenlapinkoira tuntui silti jaksavan noutaa palloa loputtomiin. Vaikka huomioni olikin pääasiassa koirassa, oli se silti myös kentällä liikkuvassa ratsukossa. Noeul oli ilmestynyt tallille Chain kanssa ja nopeasti tuo oli myös päätynyt ratsastamaan niin Pondia kuin myös Kissiä. Tummapiirteinen nuorimies – tai ainakin oletin, jotta Noeul olisi nuorehko – puhui Chain kanssa jotain sellaista kieltä, jota en tunnistanut.

    En ollut täysin varma siitä, kuka Noeul oli, oikeastaan tiesin toisen nimenkin vain sen vuoksi, jotta olin kuullut hänestä puhuttavan tallilla ohimennen. Monet olivat kiertäneet kisoja aika lailla, ympäri Eurooppaa ja lopulta Oskarin loukkaantuminen oli vienyt kaikkien ajatukset. Varmasti kaikki muut tiesivät tarkasti mitä hänelle oli käynyt, mutta itse en ollut uskaltanut udella, sillä en viettänyt edelleenkään tuvassa aikaa niin paljon tai usein kuin mitä kaikki muut siellä viettivät. Tokihan varmasti edelleen suurin osa epävarmuudestani liittyi siihen, jotta en ollut tottunut siihen, jotta tallitupa sijaitsi tallinomistajan kotona. Toisaalta ajatukseni olivat aika tehokkaasti olleet keväällä myös siinä ajatuksessa, jotta astuttaisin Liljan nyt keväällä ja että ensi kesänä minulla olisi oman tammani jälkeläinen.

    Varsasuunnitelmien lisäksi myös Peter oli vienyt osan ajatuksistani. Tokihan olin tyytyväinen siitä, jotta olimme päässeet miehen kanssa jonkinlaiseen lopputulemaan, vaikka ehkä se ei ollut täysin tapahtunut sellaisissa merkeissä kuin olimme ajatelleet. Ravistin päätäni kadottaakseni kaikki ajatukset johonkin kauas, ennen kuin tunsin reidelleni laskeutuneen tassun. Katseeni tarkentuessa sen omistajaan, näin kuinka Iikka oli kallistanut päätään kuin kysyen olisiko kaikki hyvin. Rapsutin pörröistä suomenlapinkoiraa huolimattomasti, ennen kuin hieman enemmän vierittämällä heitin pallon uudelleen Iikan noudettavaksi. Koira ampaisi neonkeltaisen pallon perään ja samalla palautin katseeni takaisin kohti kenttää.

    Noeulin ratsastaminen oli mukavaa seurattavaa ja vaikka en ollutkaan itse mikään valmentaja, saatikaan huippuratsastaja, huomasin kuitenkin, että tuo oli ratsastanut aiemmin. Mitä pidemmälle pääsin seuraamaan Noeulin ratsastamista, sitä enemmän mielenkiintoni heräsi. Tokihan Hopiavuoressa oli monia hyviä ja minua taitavampia ratsastajia, mutta ehkä ruunikkoa ratsastavan tuntemattomuus herätti mielenkiintoani enemmän. Kipuaallon iskiessä huuleeni, tajusin vetäneeni sen hampaideni väliin ja nakertelevani huultani ajatuksissani. Vapautettuani huuleni vankilastaan, hieraisin suupieltäni kämmenselälläni, ihan kuin se auttaisi kipuun.

    Päästin ilmoille pari hiljaista, juuri ja juuri kuuluvalla äänellä lausuttua kirosanaa ja hieraisin suupieltäni uudelleen. Lopulta käänsin katseeni takaisin kentälle, mutta se oli tyhjennyt. Ratsukon olisi todennäköisesti täytynyt lähteä kävelemään loppukäyntejä maastoon, sillä muuten olisin nähnyt edes jonkinlaisen vilauksen heistä tasaisesti. Kentältä katseeni sai kiertää takaisin tallipihalle ja etsin black-tan värisen koirani. Paikallistettuani Iikan nousin vaivalloisesti ylös, sillä olin onnistunut saamaan jalkani puutumaan maassa istuessani.

    ”Pitäiskö meidän mennä poika metästämään Lilja pellosta?” kysyin koiralta samalla kun lähdin tekemään matkaa kohti laitumia, vilkaisten välillä olkani ylitse jotta koira varmasti seuraisi minua.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 6 kuukautta sitten  Minja Jaakkola.
  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #9914

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Kesäkuu 2023
    2/2

    ”… Ja Minja ja Lilja, mutta hehän nyt sinne Venäjällekin tulivat omalla kyydillään….” oli ainut mitä kerkesin kuulemaan ennen kuin painoinkin kantani mahdollisimman hitaasti takaisin lenkkariini ja hiivin pois Hopiavuoren tuvan eteisestä. Vaikka en ollut kuullutkaan keskustelusta oikeastaan mitään muuta, saatoin vain olettaa, jotta se liittyi Åland Weekendiin ja kuljetuksiin. Osallistujalistalla oli useita sellaisia nimiä, jotka olin alkanut hiljalleen yhdistämään kanssatallilaisiin sekä heidän hevosiinsa.

    Vaikka Eetun kotiin asteleminen ei vieläkään ollut mitään luonnollisinta, olin silti ajatellut käydä katsomassa, jos tuvassa olisi ollut joku, joka olisi halunnut lähteä kanssamme maastoon. Menneen puolen vuoden aikana en ollut oikestaan kerennyt luomaan sen suurempia suhteita suurimman osan tallilaisten kanssa. Tokihan alkuunsa aikaa meni siihen, jotta löysimme Liljan kanssa taas meille sopivat rutiinit uudella tallilla ja välttämättä en ollut aina edes ollut paikalla samaan aikaan kuin muut. Ilonan kanssa olimme todennäköisesti tutustuneet nopeiten vain sen vuoksi että meillä molemmilla oli suomenhevoset.

    Eiväthän Lilja ja Veera Hopiavuoren ainoat suomenhevoset olleet, mutta muiden suomenhevosten omistajia tai ylläpitäjiä en ollut vielä onnistunut näkemään. Tokihan olin vaihtanut muutamia sanoja muidenkin hevosten omistajien kanssa, mutta mitään syvällisempää tutustumista en ollut vielä päässyt tekemään. Tokihan omalla tasollaan asiaan saattoi vaikuttaa myös se, jotta työssäni jouduin olemaan sosiaalinen ja ajoittain minusta tuntui kuin työpäivä valuttaisi koko sosiaalisen patterini nollille. Toisaalta nyt kun aloin olemaan paremmin perillä uudesta talosta ja sen rutiineista, kuin myös niistä henkilöistä, joilta voisin kysyä tiettyihin aiheisiin liittyviä kysymyksiä, työntekonikin alkoi olemaan hieman helpompaa. Ajoittain oli jopa mahdollista tehdä töitä etänä ja tätä mahdollisuutta olinkin hyödyntänyt aina kun vain artikkelit sen sallivat.

    Päästessäni tarhalle, jossa pieni kimoni tarhaili, suuntasin suoraan sen luokse ja kiedoin käteni tamman kaulan ympärille. Lilja hieman ihmetteli yllättävää hyökkäystäni, mutta lopulta tamma päätyi vain huokaisemaan syvään ja jatkamaan nuokkumistaan auringossa. Hengiteltyäni useamman minuutin ajan tammalleni ominaista tuoksua, saatoin viimein irrottaa käteni valkoisen kaulan ympäriltä ja rapsuttelin hajamielisesti vaaleaa lapaa. Lopulta sain itseni taas liikkeelle ja tartuin kiinni tamman riimusta, taluttaakseni sen portille jonka toiselta puolelta poimin riimunnarun käteeni ja kiinnitin sen lukon tamman riimuun. Avattuani portin ohjasin Liljan kulkemaan siitä ensin, ennen kuin käänsin vaalean nenän kohti porttia, jotta saatoin sulkea kahvat.

    Matkalla eteisestä tarhalle olin heittänyt romukoppaan suunnitelmani ratsastamisesta ja lähdinkin vain kävelemään kohti maastopolkuja, Liljan seuratessa perässäni. Kävellessämme pohdin kaikkea muutostamme Peterin yllättävään yhteydenottoon ja reissuuni Hannaby Hanami Weekille. Ruotsista ajatukseni kääntyivät Summer Palooza matkaan ja yhteiskyytiini Jussin kanssa. Hyväksyessäni serkkuni tarjouksen siitä, että pääsisin tarvittaessa samalla kyydillä en osannut ajatella sitä, miltä se vaikuttaisi muiden silmissä.

    Yhteiskyyti tarkoitti sitä, jotta saatoin ainakin osin keventää omia matkakulujani ja toisaalta matkanteko toisen kanssa oli aina paljon mukavampaa kuin yksin reissaaminen. Varsinkin pidemmällä ajomatkalla juttuseura ei ollut pahitteeksi ja toisaalta Jussin kanssa oli jotenkin helppo jutella, vaikka emme tunteneetkaan toisiamme niin läheisesti. Tokihan olin – ainakin omasta mielestäni – ihan hyvissä väleissä kaikkien serkkuni työntekijöiden kanssa, vaikka varsinkin Trevor koettelikin tasaisesti kaikkien huumorintajua. Ehkä myös se, että Jussi ratsasti myös suomenhevosia, oli tarjonnut meille yhteisiä puheenaiheita Liljan esikoisen lisäksi.

    Summer Palooza reissusta ajatukseni kääntyivät Seppele Cupiin ja siellä tapahtuneeseen epäonnistumiseen. Tai ehkä suoritustamme ei voinut täysin sellaiseksi sanoa, sen ollessa sentään hyväksytty. Tokikaan prosenttimme eivät olleet mitenkään mahtavat, mutta sentään tuokin rata olisi tarjonnut meille kokemusta. Lopulta ajatukseni kääntyivät edessä olevaan Åland Weekendiin ja siihen, mitä minun kannattaisi kisojen kanssa lopulta tehdä. Toisaalta olisi harmi heittää hukkaan kaikki se raha, mitä ilmoittautumiset olivat ottaneet, mutta toisaalta jos jäisimmekin Liljan kanssa kotiin, voisiko se auttaa pelastamaan tilannetta? Vai sekoittaisiko se pakkaa entisestään?

    Vaelleltuamme Liljan kanssa pitkin maastoreittejä lopulta melkein kolmen tunnin ajan, olin tullut siihen lopputulokseen, jotta lähtisimme kuitenkin Ahvenanmaalle. Se, millä kyydillä sinne lopulta lähtisimme selviäisi omalla ajallaan, mutta starttimaksut tulisi kuitenkin käytettyä.

    Lopulta eteen tuli matkaperjantai ja myöhään tuona iltana olimmekin Liljan kanssa perillä Ahvenanmaalla. Kimon päästyä väliaikaiseen majoitukseensa, oli minunkin aika siirtyä omaan majoitukseeni ja valmistautumaan seuraavaan päivään ja startteihimme.

    Lauantain ensimmäinen luokka oli vuoden 2022 Helppo B K.N. Special rata. Koko ohjelma oli minulle hieman uudempi tuttavuus, joten kertailin rataa vielä varustessani kimoani. Edes siinä vaiheessa, kun ratsastin Liljan valkoisten aitojen sisään, en ollut varma siitä, kuinka suorituksemme tulisi menemään ja lopulta yritinkin keskittyä vain yhteen tehtävään kerrallaan. Ehjä ja nätti suorituksemme ei ollut, mutta onnistuimme keräämään itsellemme 64.382 % potin, joka oikeutti meidät sijaan 19/58. Lopputuloksemme oli oikeastaan täysin positiivinen yllätys ja ehkä jossain syvällä sisälläni nostin toiveitani seuraavaa, HeA:1 2022 rataamme ajatellen.

    Ensimmäinen ratamme oli ilmeisesti saanut Liljan moottorin käynnistymään paremmin ja toisaalta tuttu ratakin helpotti suorittamistamme, sillä toiselta radaltamme keräsimme 69.158 %. Eivät prosentit parhaimmistoamme olleet, mutta saatoin olla tyytyväinen siihen kuinka pieni tamma liikkui. Ehkä suurin yllätys oli se, jotta kuulin oman nimemme kutsuttavan palkintojen jakoon, jossa Liljan suitsiin kiinnitettiin punainen ruusuke. Lopullisissa tuloksissa hävisimme voittajalle reilut 1,5 %, mutta olin silti enemmän kuin tyytyväinen tuloksemme sillä tuomarit eivät tuntuneet jakavan yhtään ylimääräistä pisteen puolikastakaan. Hoidettuani pienen kimoni pois, kerkesin onnekseni vielä seuraamaan Jussin ja mustan ratsunsa suorituksen. Tällä radalla tuomarointi taisi olla jopa vieläkin tiukempaa, voittajan jäädessä reilun prosenttiyksikön 70,000 % rajan rikkoutumisesta.

    Kuitenkin Jussi onnistui rikkomaan 65,000 % rajan ratsastamalla tuloksekseen 65.271 %. Omien kisasuoritustemme ollessa ohitse ja Martinkin viettäessä ansaittua vapaataan, etsimme parhaat mahdolliset paikat katsomosta ja jatkoimme kilpailuiden seurantaa. Huomenna kun palaisimme Liljan kanssa takaisin kotiin, tamma saisi viettää lopun kuuta kevyemmällä liikutuksella, ennen kuin palaisimme treenien pariin ja alkaisin katselemaan meille seuraavaa kilpailua.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #9860

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Laatu on taas täys peruna, mutta yritän nyt vaan julkasta mitä tiedostoihin ilmestyy kun ahdistaa ja blokkaa ja stressaa… Ehkä joskus näissä on taas pointteja ja laatua.

    Kesäkuu 2023
    1/2

    Meidän kesäkuu alkoi kisareissulla Venäjälle. Marshallin kotona kilpailtiin Summer Palooza kilpailuiden merkeissä ja koska alin luokka oli Helppo A, mä uskalsin ilmoittaa Liljan mukaan. Olihan se ehkä vähän hassua lähteä kilpailemaan ulkomaille suomenhevosen kanssa, vaikka onnekseni kisalistalla näytti olevan muitakin suomenhevosratsukoita ja Jussi lähti Storystä suokin kanssa matkaan, joten mulla olisi joku, jonka kanssa mä voisin jutella asioista. Tokihan Hopiavuoresta oli muitakin näissä kisoissa, kun Marshall oli lähtenyt kisaamaan kuin myös Sonja ja Ilona.

    Omalla tavallaan mä en ollut tutustunut kenenkään muun Hopiavuorelaisen kanssa just sellaisella tavalla kuin mitä me oltiin Ilonan kanssa tutustuttu. Tokihan yhteiset valmennusmatkat olivat tarjonneet mahdollisuuden sille + varsinkin eräs rasittavan utelias valmentaja, mutta silti mulla oli ajoittain sellainen tunne kuin olisin täysin ulkopuolinen. Tokihan mä olin liittynyt tallin porukkaan ihan uutena ja kaikilla olisi varmasti jo omat porukkansa syntyneet ja tallin kävijät olivat jo jopa toisessakin polvessa Jannan tyttären merkeissä.

    En mä tarkalleen tiedä, että mitä mä olisin odottanut löytäväni talleilta – välttämättä en ainakaan romanssia Peterin jälkeen – mutta ehkä silti jotain. Olihan mun ollut pakko myöntää se itselleni, jotta olin välillä seurannut hieman kateellisena Ilonan, Oskarin ja Alexin menoa, sillä kolmikko tuntui pelaavan hyvin yhteen. Toisaalta myös Venäjälle päästessäni oloni tuntui siltä kuin olisin tunkeillut toisten piiriin nähtyäni, kuinka ystävällisesti Marshallin vanhemmat kohtelivat Sonjaa. Vaikka punapiirteinen mies kertoikin, jotta olisin tervetullut majoittumaan heille, kiitin tarjouksesta, ennen kuin lopulta kuitenkin kieltäydyin ilmoittaen, että hevosrekassa olisi ihan hyvä. Oli ehkä mun ja Jussin molempien kukkaroiden onni – toki uskalsin epäillä, että mies ei maksanut tästä reissusta penniäkään – jotta tuolla oli sellainen ajokortti, joka riitti pienen hevosrekan ajamiseen.

    Hevosrekassa majoittumista saattoi parhaimmillaankin verrata matkailuautossa majoittumiseen. Tokihan siitäkin sai miinustaa sellaisen luksuksen kuin ruuanlaittotilat, joten tarvittiin omanlaistaan seikkailunhalua, jotta tällaisessa majoituksessa halusi majoittua. Tokihan nyt kun jaoimme koko livingin kahdestaan, ei se ollut kovinkaan ahdas, mutta saatoin vain kuvitella kuinka ahdasta siellä olisi varsinkin, jos mukana olisi useampi ihminen. Saati jos matkassa oltaisiin pidempään kuin mitä me olisimme. Me kisasimme molemmat heti kuun ensimmäisenä päivänä, joten oikeastaan saatoimme päättää, jotta olisimmeko matkassa koko kilpailuiden ajan, vai lähtisimmekö ajamaan kohti suomea jo torstai-iltana.

    Jussin rauhallisuus taisi tarttua minuunkin, sillä vaikka olin pohtinut sitä, kuinka stressaisin kisamatkalla ja saisinko nukuttua yhtään starttia edeltävänä yönä. Kuitenkin nukahdin yllättävänkin rauhalliseen ja hyvään uneen, joka kesti aina siihen asti, että ensimmäinen kello herätti meidät kisa-aamuun. Paremmin tottuneena aikaisiin aamuihin sekä tällaiseen reissaamiseen Jussi kävi hoitamassa molempien ratsut, ennen kuin oli aika tehdä jonkin asteinen aamupala ja vaihtaa kisavaatteet päälle. Tai no ainakin itse puin collareiden ja hupparin alle kisavaatteeni, vaikka Jussilla olikin aikaa käydä vaihtamassa omansa paljon myöhemmin.

    Me ei oltu kisattu viimevuosina paljoakaan Liljan kanssa, joten mä olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten rento ja rauhallinen tamma olikaan jaba karsinassaan. Suureksi onnekseni tamma ei ollut myöskään nukkunut lantakasassaan, sillä olin käyttänyt enemmän kuin reilusti aikaa ja resursseja siihen, jotta olin saanut kimoni näyttämään kimolta. Pienen tammani rouskutellessaan heiniään, aloin availemaan tamman talliloimen solkia ja kuorimaan sitä pois tamman päältä. Loimen siirryttyä karsinan ulkopuolelle nostin harjapakin karsinan sisäpuolelle ja aloin puunaamaan muutamaa irtokarvaa ja jostain löytynyttä pölykerrosta pois kimosta karvasta. Eihän Lilja ollut yhtä hyvännäköinen kuin varmasti kaikkien muiden osallistujien ratsut, kimon ollessa pitkällä kesäkarvalla eikä klipattuna siistiksi.

    Jaba-alueella kuului sekoitus erilaisia kieliä ihmisten ollessa joko vain hoitamassa ratsujaan tai sitten valmistautuessaan omaan starttiinsa. Koska Liljassa ei ollut paljoakaan tekemistä, pääsin nopeasti mallailemaan huopaa sen selkään, ennen kuin kaivoin kisakaapista tamman koulusatulan käsivarsilleni. Jussin tarjoama ylimääräinen käsipari tuli todellakin tarpeeseen siinä, jotta pääsin tamman karsinaan ilman isompia kolhuja niin itselleni tai satulalle. Asettelin satulaa liioitellun kauan Liljan selkään, ennen kuin pujotin satulan suojaa paikallaan pitävän kuminauhan pois satulan siiven alta. Nakattuani suojan ovella seisovalle miehelle, poimin satulavyön käsiini ja kiinnitin sen soljet vastinhihnojen ensimmäisiin reikiin. Tässä vaiheessa en kokenut vielä tarpeelliseksi kiristää vyötä kunnolla, sillä minun täytyisi laittaa myös itseni kuntoon ennen kuin olisi aika suitsia Lilja ja lähteä lämmittelemään.

    Astuttuani karsinan ulkopuolelle, olin tyytyväinen siitä, jotta kisakaapin oven sisäpuolella oli pieni peili. Vuosien saatossa sen pinta oli naarmuuntunut niin, että oikeastaan tässä vaiheessa oli jo hieman hankalaa nähdä itseään. Kuitenkin hämyinen kuva oli edelleen sen verran selkeä, jotta saatoin todeta, että en näyttänyt kovinkaan kauhealta. Painettuani kypäräni päähäni ja naksautettuani sen soljen kiinni, tarkistin vielä, jotta minulla olisi varmasti hanskani mukana, ennen kuin sain yllätyksekseni vain tarttua Liljan ohjiin. Jussin autettua minut tammani selkään, oli aika suunnata verryttelemään.

    Alkuun Lilja tuntui hieman tahmealta ja jäykältä, joten keskityin vain verryttelemään tammaa. Jussi tarjosi minulle hyviä vinkkejä ja neuvoja siihen, kuinka voisin jumpata tammaa ja hitaasti, mutta varmasti Lilja alkoi liikkumaan paremmin. Kimon alkaessa liikkumaan paremmin, päätin jättää verryttelyn lyhyeen, sillä en halunnut käyttää Liljan kaikkia paukkuja väärällä kentällä. Vaikka annoinkin tammani siirtyä vapaaseen käyntiin, yritin silti pitää sen kävelemässä aktiivisella askelluksella. Lopulta meidätkin kuulutettiin valmistautumaan omaan suoritukseemme ja tässä kohtaa oma jännitykseni alkoi oikeasti nousemaan.

    Kuitenkin ratsastaessani Liljan radalle, minut valtasi yllättävä rauhallisuuden tunne. Keskityin radalla vain jokaiseen tehtävään ja tiehen, jonka ratsastaisimme. Lilja tuntui radalla todella hyvältä ja ihmettelinkin missä tällainen liike tammassa oli piilotellut. Radan jälkeen en voinut olla kuin tyytyväinen suoritukseemme – prosenteistamme huolimatta.
    ”No ei teillä ainakaan paskasti mennyt, 84,838 %” Jussi kertoi ojentaen minulle samalla tuomarinpaperia.
    ”Häh?!? Et oo tosissas!” Puskahdin epäuskoisena.
    ”No katto ny itte.”

    Tutkiessani paperiamme ja numeroitamme, tajusin että toinen ei todellakaan valehdellut.
    ”Siis mä en tajua miten me tehtiin tommonen tulos. Kun miettii että millainen etana tää oli verkassa.”
    ”No mutta tuo on kyl mahtava tulos ettäkä te paljoa hävinnyt voittajalle. 0,451 % voittajasta.”
    ”Siis tää on kyl Niin Uskomatonta.”

    Uskomattomammaksi se muuttuikin, seistessämme palkintojenjaossa toisella sijalla. Minun ja luokan voittaneen Reija Käkiharjun sekä Sotamaalauksen Helmenvalkean takana oli puoliverisiä ja muita ratsuja. Palatessamme takaisin jaboille, minun oli pakko ottaa kuva tammastani puna-valkoisen ruusukkeen roikkuessa suitsista. En tiennyt olisiko Jussi jo jakanut uutiset serkulleni, mutta lähetin silti tuolle kuvan tammastani omien tunnelmieni kanssa. Liljan ollessa hoidettuna takaisin karsinaansa, oli aika vaihtaa huomio kimosta tammasta ruunikkoon oriin.

    Jussi ja Martti olivat paljon kokeneempia kisaajia, joten olikin tavallaan yllätys, jotta ratsukko ei kerännyt kuin 65,039 %. Vaikka itse olisin ollut varmaan hyvinkin pettynyt tuollaisesta tuloksesta tällaisissa kisoissa, ei se tuntunut olevan Jussille kovinkaan suuri isku. Martinkin ollessa hoidettuna pois, seurasimme vielä luokan loppua sekä seuraavaa luokkaa, ennen kuin kävimme kävelyttämässä ratsujamme. Puhuessamme siitä, milloin lähtisimme kotiin ehdotin, josko seuraisimme seuraavan päivän ensimmäisen luokan ennen kuin pakkaisimme auton ja suuntaisimme kotiin.

    Viikkoa myöhemmin oli aika pakata pieni kimo taas kerran koppiin ja suunnata tällä kertaa kohti Seppelettä. Olin ilmoittanut Liljan kilpailemaan Seppele Cup:in avoimeen sarjaan Helppoon A:han. Lähtöpaikka luokan viidentenä tarkoitti sitä, että meidän täytyisi tehdä mahdollisimman hyvä tulos, jos haluaisimme lähteä kotiin rusetin kera. Kuitenkaan tänään ei ollut meidän päivämme, sillä onnistuimme keräämään vain 59,260 % tästä luokasta.

    Vaikka tällainen mahalasku harmittikin Venäjällä tapahtuneen onnistumisen jälkeen, ottaisin tästä opikseni ja yrittäisin treenata parhaani mukaan seuraavalla viikolla järjestettävää Åland Weekendiä varten, jossa starttaisimme HeB K.N. Specialin sekä HeA:1:sen.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #9621

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Selkeesti nyt on vain ollut pakko puskea tekstejä vain valmiiksi vaikka laatu kärsiikin… Ehkä ens kerralla teksti on vähän jotain laadullisempaa

    Helmikuu 2023

    Mä olin yrittänyt unohtaa koko Peterin olemassaolon sen jälkeen, kun tuo oli viestittänyt minulle. Ehkä samalla mä yritin suojella itseäni siltä, että se mitä tapahtui 2020 ei toistuisi uudelleen. Olisihan mun ehkä pitänyt silloin olla itsekin varovaisempi, mutta toisaalta asiat etenivät myös niin nopeasti, jotta sekin saattoi omalta osaltaan hämätä mun arvostelukykyä.

    Onneksi edessä oli minicupin toinen osakilpailu, joten saatoin keskittyä siihen. Me oltiin avattu koko cup yllättävän hyvällä tulostasolla, sillä tasan 80 % oli meidän paras tulos ikinä. Tokihan kun me oltiin nostamassa tasoamme helposta B:stä helppoon A:han oli ymmärrettävääkin, jotta tulostaso voisi heitellä, varsinkin kun ikinä ei voinut olla varma siitä, että millaisella mielellä pikkukimo oli. Kisoihin treenaaminen ja kisamatkat olivat auttaneet mua tutustumaan paremmin myös Ilonaan ja omalla tavallaan mä olin yllättynyt siitä, kuinka helposti lopulta olinkin löytänyt uusia tuttavuuksia Hopiavuoresta.

    Toki muidenkin tallilaisten kanssa oli tullut tutustuttua mutta Ilonan kanssa olimme tutustuneet lähimmiten.

    Maaliskuu 2023

    När du vill möte vi kan gör det på torsdag. När du hade din hemres på fredag?

    Har du en bil här eller tar du tåget?

    Det passar. Jag har inte några bil här som jag skulle ta en tåg. På vilket stationen jag moste köpä min biljetten?

    På Seinäjoki. Du kan skicka en meddelande för mig när du vet att vilket tidet tåget är här. Jag kommer på stationen so du kan kom med mig på de kaffeteria.

    En tiennyt millainen virhe oli suostua lopulta tapaamaan Peter kaikkien näiden vuosien jälkeen. Toisaalta nyt minulla olisi mahdollisuus kysyä tuolta mitä mä tein väärin, jotta tuo päätti unohtaa olemassaoloni melkein kolmeksi vuodeksi. Tokihan voisi hyvinkin olla, että mä olin ollut Peterille toinen tai ties monesko nainen. Olihan Trevor jossain kohtaa vihjannut, että ei ratsastajiin kannattanut luottaa varsinkaan tuolla tasolla. Ainakaan jos he olivat yhtään sen kaltaisia kuin Peter. Kai mun olisi sen kerran pitänyt uskoa toista, vaikka välillä tuntuikin siltä, että Trevorin suusta ei tullut mitään järkevää ulos silloin kun toinen sen avasi.

    Förlåt. Jag kan inte kom och möte du. Jag har en unexperade job möte i morgon.

    Mä en jaksanut edes yllättyä tästä käänteestä. Tai siitä että meidän viimeinen startti minicupissa meni Liljan kanssa ihan penkinalle.

    Huhtikuu 2023

    Kevät oli ilmestynyt ryminällä ja siltä tuntui myös valkoisen karvasateen saapuminen. Jo hetken olin miettinyt helpottaisinko elämääni klippaamalla Liljan, mutta kuitenkin tamma sai pitää karvapeitteensä. Eihän kimo kovinkaan pörröinen ollut, mutta silti siinä tuntui olevan talvikarvaa, vaikka toiselle hevoselle jaettavaksi. Hikiviila sekä harjakivi olivat olleet jo useamman viikon meidän ystävämme ja hitaasti mutta varmasti irtoavan karvan määrä taisi olla viikoittain pienentymään päin.

    Kevään ja Ilonan varsainnostuksen seuraaminen oli saanut minut miettimään myös sitä, varsottaisinko Liljan myös jo nyt. Eihän kimo vielä toisaalta vanha ollut, käännyttyään vasta seitsemänvuotiaaksi, mutta toisaalta ikinä ei voinut tietää olisiko edessä päivä, viikko, kuukausi vai vuosi. Tamman edellisen varsan jäädessä serkkuni omistukseen olin toisaalta päässyt seuraamaan tamman jälkeläisen kasvamista ja kehittymistä, enkä yhtään toisaalta ihmettelisi, vaikka saisinkin olla mukana Viljan koulutuksessa, kunhan tammavarsa vain vielä hieman kasvaisi ja kehittyisi.

    Toisaalta toukokuun ollessa jo ovella, en tiennyt olisiko ihan liian myöhäistä alkaa etsimään oria ja olisiko jokaisen orin jalostuskirjat jo täynnä tälle vuodelle. Serkultani toisaalta saattaisi löytyä jokin ori, jota voisin Liljalle käyttää, jos vain vaihtoehdot olisivat kivoja. Serkkuni toisaalta osaisi varmasti auttaa minua varsapohteissani, joten ehkä ei olisi ollenkaan huono ajatus puhua tuon kanssa siitä olisinko auttamattomasti myöhässä tämän vuoden siitoskauden kanssa.

    Samalla täytyisi ehkä myös päättää hyppäisinkö yhden keikan ajaksi takaisin freelancer saappaisiin ja suuntaisinko takaisin Falkencruzien kartanolle. Paikkaan josta kaikki sai alkunsa kolme vuotta sitten ja paikkaan missä kaikki saattaisi myös lopullisesti päättyä.

  • vastauksena käyttäjälle: Lilja #10929

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Tää on ollut tämmöinen omanlaisensa kehittymiskaari joka on tullut mukaan sen mukana mitä Minja on tutustunut muihin Hopiavuorelaisiin. Tai kun edellisellä tallilla ei ollut ihan samanlaista kisamenoa kuin Hoppiksessa niin se + toki sitten myöskin surkeat kisatulokset ovat muovanneet tätä kirjoitussuuntaa.

    Totta puhuen mulla ei oo mitään sellaista selkeää kuvaa mihin tää homma on menossa joten tästä voi kuoriutua lopulta vaikka ja mitä.

  • vastauksena käyttäjälle: Minjan Mietteitä #10465

    Minja Jaakkola
    Osallistuja

    Hitsi ku mä en muista mitä kävi siinä että Minjasta ja Noeulista kirjottaminen vähä hiipu vaikka olisin halunnukki kirjottaa ???? jos nyt väsyneillä aivoillani oikein muistan niin mulla tais olla tunne siitä että sitä ei kaivattu/että sille ei oikeestaan ees ois ollu paikkaa.

    Voin olla muistoineni ihan väärässäkin, mutta ehkä tämä tästä taas kun saa kirjotettua

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)