Kornknarr "Kossi"
suomenhevonen, tamma, 150cm, vrt
20.12.-19, nyt 10v
VH20-018-0020
kasv. V. Penrose (VRL-14429)
om. Oresama VRL-02753, Erkinheimot
yleispainotus: HeA / 110cm / CIC1 / noviisi
YLA2, ERJ-I,
KRJ-II, KERJ-I, VVJ-I
(EV-II)
kuva © Cherie, CC BY-NC 2.0
Kossi nuorena flikkana.
KRJ: 40kpl - ERJ: 40kpl - KERJ: 40kpl - VVJ: 40kpl
KRJ
ERJ
KERJ
VVJ
"Mikäs se sinä olet, pieni vauva, mikäs se siellä kurkkii, kukas se siinä, otakko tämmösen sokurin otakko?"
Erkinheimoissa kyllä muistetaan isäntä Joonaksen ja Kossin ensimmäinen kohtaaminen. Silloin Kossi oli vielä emänsä alla ja Joonas tahtoi sitä katsomaan heti kun vierailijoita päästettiin. Olihan se meidän Jekun flikka! Joonas harvemmin antaa hevosiaan astutuslainaan, ja silloin kun antaa, hän haluaa nähdä varsat henkilökohtaisesti. Yleensä se päättyy hyvin: Joonas toteaa varsan terveeksi ja voimakkaaksi, hymyilee sille, ehkä kujertaa pari sanaa ja lähtee sitten kotiin. Joskus se päättyy myös huonosti ja huokaileva Joonas ajaa kotiin pienen ja heikon varsan luota. Kossin kanssa tämä tutustumiskäynti oli kuitenkin ihan katastrofaalinen.
Tai ainakin niin sanoo emäntä, Katariina.
Eikä Katariinan mielestä kauheinta ole edes se, että Kossi tarkoittaa poikaa, kollia, sälliä!
Kossin katsomisesta ylpeä Joonas palasi nimittäin mukana kauppakirja ja siitä alkoi hänen malttamaton odotuksensa. Koska saadaan Kossi kotiin? Joko se pian tulee? Montako viikkoa vielä?
Kun Kossi tuli, tilanne ei ole parantunut yhtään. Jostain tuntemattomasta syystä Kossi on Joonaksen suosikki ja lellivauva. Muilla varsoilla on aina ollut selvät rajat ja niitä on kohdeltu kuin hevosia. Kossia on pidetty niin kuin koiraa, tai oikeastaan niin kuin ihmislasta. Vielä kun se kasvoi varsasta aikuiseksi ratsuksi ja sitten eläkeläiseksi, isäntä pysyi sen vierellä lepertämässä.
Kyllähän Joonaksen rakkauden Kossia kohtaan voi ymmärtää, kun harjailee itse Kossia. Se on isänsä tapaan lempeä ja hellä heppa, joka haluaa rapsutuksia ja haluaa rapsuttaa takaisin. Järjenjuoksu sillä on kuitenkin vilkkaampaa ja se osaa esimerkiksi väistää ja siirtyä heti pyydettäessä, eikä vasta kolmen vartin kuluttua. Sitä ei haittaa yhtään, vaikka harjailuun kuuluisi kolmen tunnin harjanletitysrupeama, mutta toisaalta se ei myöskään stressaannu jos kireä hoitaja sohii sitä pikaisesti harjalla kisoissa ja nostaa satulan selkään ennen kuin siirtyy seuraavan hevosen luokse. Se tuntuu vain kohauttelevan olkiaan. Jaaha, tällainen päivä tänään.
Kouluratsastuksessa Kossista toivottiin isänsä kaltaista menijää, mutta ei vain. Kun isä-Jekku on tarpeeksi torvi mennäkseen vaikka umpisolmuun jos pyydetään, Kossi kyselee vähän liikaa onnistuakseen. Se on käytännönläheinen ihminen, ei kun olento. Sitä ei saa aina motivoitua kaiken maailman pohkeenväistöllä suureneville volteille, kun paljon suorempiakin teitä olisi tarjolla. Isäänsä verrattuna Kossi tuntuu siis tahmealta ja laiskalta kouluratsulta, vaikka ei se suomenhevosten keskivertotyyppiin verrattuna mikään ihmeellisen tankea olekaan. Jos sen saa motivoitua (niin kuin Kaj saa piiskalla ja Joonas pusuttamalla), kyllä sen saisi menemään, mutta koska se motivoituu harvoin, se menee helppoja luokkia.
Esteillä Kossi sen sijaan motivoituu ihan itsestään. Voi miten se rakastaa hyppäämistä! Välillä sen vauhti on liian huimaa, mutta muuten moittimista ei ole. Sillä on hyvä tekniikka, se varoo jalkojaan ja uskaltaa hypätä mitä vain. Sillä on paha tapa yrittää vetää esteelle liian aikaisin, joten ratsastajan on pidettävä huolta, että se saa tarpeeksi kääntymätilaa ja riittävän hyvän lähestymisen. Muun tämä jantteri hoitaa kyllä ihan itse.
Kossi on maastovarma. Vireystasoltaan se on kuitenkin hyvin vaihteleva. Alkumatkasta se nimittäin hidastelee ja huokailee, eikä edes ravaa kunnolla. Loppumatkasta taas se menisi kuin raketti, usein pyytämättä, ja sitä saa ennemminkin hillitä kuin patistaa. Keskitasoinen aikuinen pärjää sen kanssa kyllä maastossa, mutta ihan pienet lapset ja aloittelijat eivät saa sitä aluksi kävelemään, eivätkä saisi pideltyä sitä lopussa. Maastoesteilläkin tarvitaan aina aikuinen kokenut ratsastaja, sillä niistä Kossi innostuu vielä enemmän kuin kentällä hypättävistä.
Kisoissa meidän Kossi suorittaa niin kuin kotonakin, mutta on tavattoman utelias. Ai miten monta suoritusta onkaan mennyt pilalle, kun se on tahtonut jäädä katselemaan esteen somisteita, katsomossa pomputettavaa vaaleansinistä vauvaa tai ihan vain maisemia.
i. Erkinheimon Jeskamandeera | ii. Erkinheimon Jummijammi | iii. Erkinheimon Juukelis Puukelis rt, 160cm YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I |
iie. Erkinheimon Aamupäivänsäde rt, 159cm YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, VVJ-I | ||
ie. Erkinheimon Mölliina | iei. Erkinheimon Röllimölli vrt, 155cm YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, VVJ-I | |
iee. Erkinheimon Hiiridroidi rt, 156cm YLA2, SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, VVJ-I | ||
e. Ch Kärmmeniemen Skärsnäppa | ei. Kärmeniemen Kelmeri prt, 144cm KTK-II |
eii. Kärmeniemen Elmeri rt, 150cm |
eie. Vähäpellon Morsiusneito prt, 164cm KTK-III, KERJ-I | ||
ee. Kärmeniemen Snöfink prn, 136cm KTK-II |
eei. Vähäpellon Suvisuukko trt, 164cm KTK-II, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I | |
eee. Vir MVA Ch Kärmeniemen Ökenfink trt, 154cm KTK-I, SLA-I, KRJ-I, KERJ-I |
Isän puolen sukuKossin isän puolen suku on tasan nelipolvinen. Isänemän puolella Kossilla on suvussaan koko Erkinheimon Röllilinja. Kaikilla suvun hevosilla on tavoitteenaan saada palkinnot neljän lajin laatuarvostelusta, SLA:sta ja YLA:sta. |
Emän puolen sukuKossin emälinjan päässä häämöttää Siniketun Pilfink. |
Isän puolen kaukaisemmat sukulaiset |
Emän puolen kaukaisemmat sukulaiset |
Huhtikuu 2020 - Erkinheimot
Kossin ja Hallan valjakkoajovalmennus, valmentajana Joonas Erkinheimo (Oresama)
Tänään oli suuri päivä minulle, Kossille ja Hallalle. Kaksi melko tuoretta erkinheimoa nimittäin sidottiin saman kärryn eteen. Kossi ja Halla ovat tietenkin tarhakavereita, joten mitään nahinaa ei ollut, vaikka joutuivat toisiaan lähelle, mutta on se ensimmäinen kerta parivaljakossa silti jännittävä niin hevosista kuin kuskistakin.
Valmennuksen tavoite oli ihan vain saada hevoset kulkemaan rauhallisessa ravissa suoraa pätkää eteenpäin suurin piirtein sovussa, kääntää ne ja tulla sitten takaisin. Yksin en nuorten heppojen kanssa moisesta selviytyisi, joten hälyytin tietenkin vanhimmat poikani, Juhanin ja Kajn apuun. Kaj talutti Kossia riimusta, Juhani Hallaa. Minä ajoin kärryltä.
Juhani ja Kaj hölkkäsivät tammojen vierellä menomatkan, eli suurin piirtein kilometrin verran. Hämmästyin, kuinka kerta kaikkiaan hienosti nuoret tammat ottivat yhteisen kärryn vetämisen. Komensin poikia kehumaan hevosia, vaikka ahkerasti he jo muutenkin kehuivat. Käännös otettiin rauhallisesti: melkein paikallaan ja vähän kerrallaan, koko ajan kehuen. Se hoidettiin oikeastaan riimuista ohjaten, eikä ohjista, jotta hevosilla olisi mahdollisimman selkeät ohjeet. Ne kuitenkin kääntyivät sen näköisinä kuin olisivat aina olleet yhdessä. Päätin siis tehdä jotain sellaista, mitä en koskaan ekalla ajokerralla tee varsinkaan parivaljakossa. Sanoin, että päästäkääs pojat irti ja hypätkää kyytiin, niin mennään kärryillä kaikki!
Kyllä oli hienoa palata, kun kaksi tammaa ravasi kiltisti ja asiantuntevasti vierekkäin! Kovin kaunista valjakkoa niistä ei tullut, sillä Kossilla on paljon lyhyemmät jalat kuin Hallalla, mutta hauskaa se minusta oli, ja törröttävistä korvista päätellen hevosetkin tykkäsivät. Voisi siis sanoa, että eka valjakkoajovalmennus meni ihan mielettömän hyvin!
Maaliskuu 2020 - Fellbury Stud
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Viime ajat Kossin kanssa on keskitytty kouluun ja valjakkoajoon, ja tuntuu että se on toiminut hyvin. Lajit tukevat aika hyvin toisiaan. Nyt ollaan Fellbury Studissa valjakkoajokilpailuissa, lämmittely on juuri ohitse ja olen tosi tyytyväinen. Minulla on mielestäni Kossiin nyt hyvä tuntuma, ja hommat luistavat. Muutenkin koko kuukausi, tai oikeastaan koko alkuvuosi on ollut ihanaa ja sujuvaa aikaa.
Täällä Fellbury Studissa on vierähtänyt jo monta päivää, sillä meneillään on VVJ:n alainen sarjakilpailu. Ei mikään ihmeellinen; ihan kansallinen ja samat naamat kuin aina, mutta kisa kuin kisa. Eilen saatiin eka sijoitus tältä kisaviikolta, mutta muutenkin on tasaisen hyvää suoritusta ollut, vaikkei oltaisi sijoille päästykään. Ainahan se ruusuke mieltä lämmittää, mutta vielä tässä vaiheessa ihan kokemusta haetaan.
Ensikuu on tarkoitus ottaa kisojen osalta vähän rauhallisemmin. Mairothissa on virtuaalisen kouluratsastusjaoksen alainen kisaviikko, ja sinne on tietenkin meidänkin mentävä, mutta muuten olisi tarkoitus pysyä kotona. Olisi hyvä, jos Kossia valmennettaisiin valjakkoajossa. Yksinhän sen homma sujuu, mutta haluaisin kovasti kokeilla parivaljakkoa vielä tänä vuonna! Sitä ei ole ennen tehty tällä hepalla!
Joulukuu 2019 - Penrose Shires
Kirjoittanut Joonas Erkinheimo (Oresama)
Näpsä on sellainen kosteasilmäinen ruunikko pikkutamma. Ihan kivan näköinen ja oloinen. Siksi se astutettiinkin Jekulla, vaikka yleensä muiden kuin omien tammojen astuttaminen meidän oreillamme on sellainen paperisota, etten viitsi siihen ryhtyä. Hyvä että nyt ryhdyin. Näpsä teki nimittäin terveen väkevän varsan. Se oli niin pulska ja hyvä, että mielsin sen heti orivarsaksi, kun kävin sitä katsomassa. Kesti aika kauan ennen kuin tajusin, että se oli tamma.
Ja ai kuulkaa millainen tamma! Se tuli heti nokka pitkällä kohti! Sulki silmänsä, kun tällainen vieras setä taputteli sitä, ja hoiti minun käsivarttani kun rapsutin sitä harjanjuuresta. Hyvä ettei se syliin tullut! En olisi millään malttanut kävellä takaisin autolle enää sen luota, vaikka olenhan minä nyt hyvänen aika varsoja ennenkin nähnyt, vanha hevosmies.
Autoon istuttuani nousin kuitenkin ylös yhtä nopeasti kuin jos olisin huomannut jättäneeni auton avaimet sen tammavarsan ja Näpsän tarhalle. En ollut. Silti menin takaisin talliin. Tiedättekö sen tunteen, kun vain tietää kuuluvansa jonkun kanssa yhteen? Niin kuin minä Katariinan kanssa? Tai meidän vanhan koiran, Pikin kanssa? Tai silloin joskus Veljeni Rottamieli -orin kanssa? No sitä tunnetta ei voi sivuuttaa.
älkää kertoko Katariinalle että ostin oman orin jälkeläisen...
virtuaalitalli / virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hapero
Tausta © Designed by Freepik
Kaikki muu ellei toisin mainita © Oresama